Search This Blog

Friday, August 04, 2017

Mega Reunion vs. Mini Gathering: Part 1

Hari Ahad yang lepas adalah hari yang me sangat-sangat nantikan okeh........
Punyalah bertahun-tahun kitaorang tak berjumpa...
Maksudnya jumpa sekali cukup 5 orang lah....
Kalau takat me jumpa Mijon ke, Sept ke, Zai ke atau Akak Azzu ke ada jek...
Cuma nak kumpul cukup 5 orang semua memang payah....
So tu yang bila semua cakap 30hb Julai masing-masing free atau memfreekan diri teruslah excited makcik kau nih.....
Haruslah excited....bukan senang ye...lagi-lagi masing-masing dah ada life memasing nih....
Perjumpaan mega ni dibuat di rumah Akak Azzu....agak megalah sebab semua ada...
Kira mini tapi mega..eh camno tu hahaha?
Ikutkan Akak dah lama giler ajak kitarang masak-masak kat rumah dia...
Dah bertahun-tahun jugaklah...kalau dengan me ni apa yang tak makan tahun? hahaha....
Eh kitaorang tu maksudnya Mijon la tau....me mana reti masak sangat....
Orang lain tu reti, tapi paling menyerlah dari duluuu lagi adalah Mijon....dia masak apa yang tak sedap, cer citer??

Kisahnya, pagi-pagi lagi me dah keluar rumah okeh...pukul7.20 camtu...
Niatnya sebelum Sept sampai nak gi basuh kereta dulu....
So geraklah me ke tempat basuh kereta....
Tapi boleh tak, orang yang kerja tu ada, tapi adalah 5 minit dok calling sapatah takde cara macam tempat tu dah bukak...
So terus me menuju ke tempat lain...kira gamble lah nih....
So jalan ke main road tu sekali jumpa satu tempat basuh kereta ni...
Tengok pun ada sebiji je kereta kat dalam tu yang diaorang tengah basuh..so cunlah...bolehlah kan...kiranya takdelah nak kena tunggu lama sangat kan...?
Korang tau tak?me sampai situ 7.35 pagi camtu..pukul 8.50 pagi baru dia siap...huwaaaa...
Kesian Sept okeh..nak sejam dia menunggu me kat bawah rumah nun....
Kitaorang ni dahlah nak cepat....sekali kau lamanya.....apa yang dia godeknya tahlah..(masa tu rasa macam me nak je join sekali supaya cepat sikit siapnya huuuu).....
Tulah me macam payah sangat kalau nak basuh kat tempat lain...ada je tak kena...kalau basuh kat tempat selalu me pergi tu, cepat je siap okeh..kereta walaupun ada dua depan me tapi dalam masa 35 minit siap semuanya.....laju tapi bersih berkilat okeh...kalau kat tempat lain kang lamaaaa giler..tapi hasilnya yang hadooo....sakit jiwa makcik!

So dah siap terus amik Sept kat bawah rumah me, then terus ke Kota Damansara....amik Mijon...
Hampunkan saya ye Mijon...sebab lambat naw...sampai sekarang me tak bagitau Mijon pasal apa me lambat hahahaha....sebab sendiri yang carik pasal kan, dah tau nak gi berjalan tu time tulah baru nak basuh kerete hihi......
Pastu dah hangkut barang-barang masak semua masuk dalam kereta then kena gi kedai kejab..ada lagi barang-barang masak yang takde yang kena beli...
So beli kejab then terus ke Shah Alam...amik Zai pulak....
Amik Zai kejab je zass terus ke rumah Akak Azzu....nasib baiklah sekejab je dah sampai....





Rasanya dalam pukul 10.45 pagi kot sampai..ke pukul berapa?eh tak ingat...tapi dalam time-time tulah....
Sampai-sampai je terus keluarkan barang-barang nak masak....semangat okeh....
Tapi sambil-sambil tu sempatlah jugak masing-masing nyumbat mulut masing-masing dengan Pau Sambal dan karipap dengan Teh Tarik hehehe...lapo okeh......
Ni gambar adalah berterabur yek....me belasah je letak tak ikut urutan.....
Ni Zai tengah potong cili (hahaha....taip ni macamlah korang tak nampak kan...?hihi).......







Ni makcik kamu tengah hiris tauhu goreng.....
Ni dah nak hujung-hujung masak dah nih okeh.....
Tu Sept tengah jadi pengasuh kejab..layan Sofea makan.....







Tu ketua Chef tu haaa...busy bebenar.....








Ayam dah siap..yeay yeayyyy.....
Ayam 3 ekor okeh kitaorang pakai haritu.......







Tu dia....
Ni dah nak habis masak dah kalau nampak scene ni nih hhihih......







Potong kena kat bawah ye...kang potong kat atas habis terkezut jiran-jiran semua hihi....
Ni tengok ni pun boleh buat ngences okeh.......
Mijon kan teror giler potong ayam okeh...kalau me memang faillah jawabnya...mau hancur ayam tu nanti.....
Eh korang tengok ni mesti korang tau kan Mijon masak apa?hihi








Rojak pun hado...jangan maree....
Sedap oiiii....masa ni belum goreng lagi cekodok tepungnya.....tapi me dah makan 2 mangkuk hihi......i loikee!








Akak siap tempah kek lagi okeh....
Dua-dua sedap...tapi paling me suka yang snowy belah kiri nih...huwaaa...me dahlah minat buttercake...sekali makan ni alamak sedapnya.....tak manis sangat, dahlah tu lembut giler..sedapppp.....









Jangan marah ye hihii.....
Nampak sedap kan?memang sedap punnnn......
Nasib baiklah sedar diri..makan seketul jelah...lagipun rogi..baik me telan benda lain....baru puas hati walaupun perut dah macam nak meletup...










Okeh..ni masa nak balik dah....
Dah pukul 8.30 malam ye....
Dasat tak kitaorang..?dari pagi membawak ke malam okeh..ni nasib baik esok memasing kerja, kalau tak??hahaha......







Ni masa baru lepas hidang...kitaorang makan kat porch....
Pandai Akak, dia jenis selalu buat makan-makan kumpul-kumpul sefamily reramai...so dia memang buat porch dia tu dah ala-ala dinning dah....complete semua benda ada....
Tu Mijon baru nak gaul mangkuk ayam dengan sayur.....dapnyaaaa....







Gambar masa nak balik lagi hihihi..gambar memang jump jump sebab me pakai letak je sapa-sapa punya gambar nih......








Dan lagi....
Comel sangat Sofea okeh..macam anak patung....








Dan lagi....kikiki....







Eh tertinggal nih....kikiki...
Nanti next entry me letak gambar lagi ye....


Bersambung.....







No comments:

Post a Comment

Orang yang yummy....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...