Search This Blog

Monday, August 07, 2017

Mega Reunion vs. Mini Gathering: Part 2

Hai...selamat hari Isnin semuaaa!!...
Ok...kita sambung..eh bukan sambung..kita tampal lagi gambar-gambar lain masa mini gathering/mega reunion haritu yek hehe.....
Tapi AWAS...pic memang pic ulang-ulang jek tau....sayang oo kalau tak tampal kat sini....







In the making of lauk-lauk rojak....
Ni semua idea dan resepi Mijon...serius I loike...jawa kan, kalau kekacang tu haruslah fav.....
Eh yang jawa bukan Mijon..me lah hahahaha....
My father is half melayu half jawa...tetiba speking pulop..dah kenapa???....
Eh betul...Arwah Abah separuh jawa (Embah Wedok (wedok=perempuan) melayu Perak tapi dibesarkan orang jawa, Arwah Embah Lanang (Lanang=Lelaki) pulak pure dari tanah Jawa..Emak pulak pure melayu Perak (ngape tu..)...gitthew..so me adik beradik membesar dalam dua budaya okeh....tapi tu kalau balik kampung la....kat rumah sendiri Abah besarkan kitaorang biasa-biasa jek...cuma pemakanan tu me ikut banyak Arwah Abah..suka kekacang...suka kari (eh tetiba kari pulak dah?mana datangnya jawa suka kari nih?hahahaha)
Ni kan tengok ni pun memang ngences oooo....sedapnyaaa......




Tu ketua Chef tengah buat koje...busy ooo...masak dari pukul 11 pagi sampailah pukul 2..ha kauuuu.....
Me ni tolong tengok je banyak hampunnnnn......







Ni Chef je yang boleh potong gini....orang lain tak dapek ye....kang salah kang tercekik Chef hihi....
Timun ni dari duluuu lagi me belajar cara nak dapatkan bentuk macam nih..haram tak faham-faham..adoilahhh...camnelah kehidupan me kan?potong timun pun terkucil hahaha.....
Ni kan tengok timun pun boleh bikin terliur okeh....








Ada sos halia dengan sos cili....
Me kalau makan Nasi Ayam Mijon tak berapa layan dah sos-sos nih...me memang suap nasik jek..nasik je dah menangis Iolls makan ye....










Bersinar-sinar kan kejadian Ayam Gorengnya....??








Me biasalah tukang sibuk je...doklah ikut Mijon kehulu kehilir....









Macam me cakap..kalau dah gini maknanya dah nak boleh makan dah nih....
Iolls ni dah bertahun-tahun oo hidup dengan Nasi Ayam Mijon nih...selok belok korang tak payah tanya Mijon..ni PA dia ni ha boleh jawabkan kahkahkah.....vervulu jek Mijon bila sesi Q&A dia tu me yang take-over hahaha......






Dah siapppp!
So beramai-ramai kita bawak ke depan....
Ni mula-mula nak hidang cara bufet...sekali Mijon cakap "letak kat atas meja jelah Akak..."...betul jugak...ko rajin nak bangun ke?Iolls tak rajin okeh.....nak tambah bukan sekali dua jek nih......











Aduhhhh.....
Ni kan masa ni memang masing-masing tangan kemain tinggi ke atas..sebabnya semua dah macam paparazi kikiki....










Ayam dengan sayur-sayuran sebelum digaul........










Sup pun special tau....
Sup tu sup kosong tapi Mijon letak Lobak Asin pastu kobis dipotong kiup kecik-kecik..tak lupa jugak dengan daun Bawang dan Daun Sup.....









Nasik terpaling penting ye.....
Ni masa letak dalam ni me rasa apasal macam tak cukup??tamak okeh me nih....
Sekali bila dah seduk-seduk tu ehh banyakla...bekas je nampak comel..tapi boleh isi banyak rupa-rupanya......








Sehidang lengkap semua....
Ni bila dah gini memang lepas tu tak ingat apadah....yang me tau makan makan makan..tambah tambah tambah hehe.......








Ada lagi...
Kita selfie dengan orang yang bertanggungjawab menyediakan semuanya....
TQ korang.....eh tu duaorang je..ada lagi duaorang tak masuk dalam ini pilem........








Gigih me amik gambar sebab nak bagi kredit kepada mereka-mereka ini hehe......








Tu lagi dua orang....
Mereka-mereka ni BFF me (Sept, Mijon, Zai dan Akak Azzu)......in sha Allah dunia akhirat....
Dengan diaorang nilah me belajar start solat full, belajar tutup aurat betul-betul sikit (pengaruh rakan sebaya kan...mak bapak cikgu ngajar tak makan saman sangat hahaha), dengan diaorang ni jugaklah me belajar makan share-share...kenyang sama-sama (jarang me lapar oiii kalau dengan diaroang nih)....dengan diaoang jugaklah me belajar makan memacam kahkahkah (statement nak kena keji nih)......sebab me ni walaupun gemuk tapi me ni picky eater....nasib baiklah jumpa korang oiiii...me bersyukur sangat-sangat....TQ korang...muah muah muah muah muahhh!! (ikut syle lagu DSV kikikiki)..........





Tuan rumah...Akak Azzu....TQ Akak sebab menganjurkan majlis nih (ayat kemahinn menganjurkan hahahaa).........
Ni Sofea Az Zahra...comel sangat nih!!..geram tau...nasib baik Acik Su bersabar kalau tak memang kena kepit okehhhhhhh.....









Gigih okeh me beli eskrem....
Ni kan nak beli eskrem jek tapi dia punya mencabar tu lagi sikit makcik ko nih nak menangis kat situ okehhhhhhh....
Ada ke patut masa nak masuk supermarket tu sekali dia cakap handbag kena tinggalkan..hah??...
Ala dia suruh me tinggalkan handbag me tu kat rak-rak kat depan pintuk masuk tulah.....
Tapi agak-agaklah..handbag kot..bukan bag pegang ke beg shopping ke apa....
Me tanya handbag??confident je Bangla/Nepal/Pakistan tu cakap ye....aittttt...yang orang lain tu apasal ko tak suruh tinggalkan....??
Mijon siap angkut handbag besar lagik boleh jek??ko dah kenapa??..(tengokkkk..dengan kawan sendiri pun me nak bandingkan..sakit hati punya pasal hahaha).....
Serius rasa nak meletuppp...tapi me patah balik je ke kete..
Sekali elok nak masuk kereta, Mijon tanya napa me tak masuk?sakit hati weiihhh..me cakaplah dahhh handbag kena tinggal okeh...camne nak masuk?....Mijon siap tunjuk lagi ni aku angkut handbag ni boleh je masuk...?........
Last-last me tinggalkan handbag dalam kete (dada memang nak meletup giler okeh..tapi kutahan Bangla eh Jebat....)......
So me masuk balik tapi sehelai sepinggang jelah (bawak purse kecik je) terus beli aiskrim....memang urut dada okeh.....







Dah susah nak beli ni korang tak makan sampai habis siap!!huhuhu.....










Ni dah hujung hari.....tengok kat luar penuh me rehat-rehat kejab dengan Sept kat hall.....











Me malas nak duduk bawah hahahaha...mem perut besar kan....?mana boleh duduk bawah......











Pastu keluar...pastu duduk-duduk sembang lagi....
Tau-tau dua bekas ni me makan rojak okeh....konon-konon dah tak larat sebab perut memang full giler dah masa tu...konon sangat kan....???
Sedap giler bila dapat makan cekodok dengan kuah kacang tu oooooo.........











Ni untuk tapau....
Belum apa-apa lagi me dah mintak tapau okeh hahahaha....
Yang snowy tu terbaik...tu yang amik lebih......
Apapun terima kasih Akak Azzu sebab ajak kitaorang.....TQ Mijon sebab susah-susah belikan barang then masakkan untuk kitaorang....TQ Zai and Sept jugak...takde korang semua tak menjadilah mega reunion/small gathering nih...nama takmo kalah kan?eh lantaklah...bukan senang nak jumpa cukup berlima ni tau....nasib baik tak meletup Bukit Raja kahkahkah........
Ada rezeki kita kumpul lagi ye....


TAMAT























No comments:

Post a Comment

Orang yang yummy....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...