Search This Blog

Showing posts with label Johor~Singapore~Melaka~Senawang. Show all posts
Showing posts with label Johor~Singapore~Melaka~Senawang. Show all posts

Tuesday, November 17, 2015

Bye-Bye Johor....

Hari Sabtu tu macam biasa, pagi-pagi lagi kitaorang dah turun gi breakfast.....
Sebelum pergi kat tempat breakfast tu, sempatlah kitaoang singgah kat meja reception sebab nak tanya pasal harga bilik kalau nak extend tidur lagi sehari....
Kata adik reception tu harga bilik kalau nak extend lagi paling murah RM280.++ camtu...wahhh tidakkkkk....memang tak sangguplah weolls nak bayar lagik..cukup cukup sudahhhh.....
So nak taknak terpaksalah jugak balik KL tengah hari tu....hewhewhew.....
Paling tak boleh blah boleh tak adik reception tu masa me tanya takde offer lain ke dik....?(yang lagi murahlah kan...)....
Pastu dia pulak tanya me (siap dengan muka-muka sinikal dia tu) Akak yang semalam tu beli voucher dari Matta Fair ke?....wah gittew....dah kenapa, kalau beli kat Matta Fair tu ingat dapat free ke??akhak bayar okeh...dengan duhit sendirik okehhhh....ko hadooo??~terus jawab dalam hati ala-ala Diva AA....kahkahkah....
Seriusss...tak payahlah nak buat camtu...Iolls tanya dengan penuh berhemah tau..bukannya paksa-paksa dia suruh bagi diskaun ke hapa.....sabar jelahhhh......
So takpe...tu ko punya pasal, malas nak layan (tapi tulis dalam blog boleh??hihi)....teruslah weolls berdua gi breakfast....
Kalini barulah dapat makan dengan bertenang tenang dan bersungguh-sungguh...yelah...takde apa nak buat dah kan....nak mandi kolam pun takde mood...tinggal nak breakfast je, then balik bilik kemas barang then bergerak balik KL jelah......

So dah makan-makan puas-puas tu terus balik ke billik balik....takde mood nak berjalan-jalan cuci mata keliling resort ke hapa.....
Tu pun kitaorang gerak balik untuk check-out tu lambat setengah jam dalam pukul 12.30 pm camtu....
Biasalah...time tu nak check-out, time tulah nak kemas barang-barang (yang macam nak pindah tu), pastu time tulah nak gosok baju nak mandi, nak tidur bagai eh.....
Cuma balik tu semangat sikit sebab nanti kalau sempat kitaorng nak singgah ke Klebang dan Senawang.....nak cari makan..nak cari makan...hehehehe....



 Klebang Coconut Shake, Melaka....
Rezeki tau nih....Alhamdullilah....
Lupa pulak, lepas check-out tu keluar resort kitaorang sempatlah singgah masuk kat Airport Senai....dekat je, tak sampai 5 minit drive pun....saja gatal nak tengok dekat-dekat...tapi berhenti kejab jelah pun, takdelah sampai masuk ke dalam pun..saja cuci-cuci mata je kata orang...
Pastu terus gerak..just berhenti kat R&R ke Hentian apatah tu nak solat kejab....hujan boleh tahan lebat tau....tapi takpe...Sept bawak kereta pun slow-slow jek....takde rush rush.....
Pastu dari Senai bila nak dekat dengan Melaka terus me Google Maps....so terus Google bawak ikut jalan short-cut....
Short-cut dia boleh tahan ye...habis segala kampung dia bawak...cuak giler okeh...nasib baik sampai jugak akhirnya...heheheh....
Kitaroang sampai ni dah masa kegelinciran okeh....sebab sebelum tu hujan boleh tahan (berhenti solat segala lagi so memang lambat dah time tu)..rasanya dah pukul 5 suku (dioarang tutup pukul 6 pm..ko ghase??).....
Masa sampai tu kebetulan jugak hujan baru je berhenti...so memang berpusu-pusulah orang sama-sama nak pekena Coconut Shake......
So sampai-sampai gi chop tempat....so merasalah makan kat belakang hujung nun....bersimpang siur okeh nak menyampaikan kat belakang tu...dengan tempat basah, lantai tak bersimen, pokok bagainya...adoilah.....tapi kutahan Jebat sebab dah alang-alang sampai.....
So dah chop tempat me pergilah beratur nak order....kasi chance kat driver duduk berehat-rehat dulu...heheheh...
Korang tengoklah betapa panjangnnya line tu...huwaaaaa...
Lama boleh tahan okeh beratur tu.....pastu pelik, apasal nak order dan bayar je, tapi line tu tak bergerak-gerak pun........?
Rupa-rupanya salah beratur weihhhh...kaunter untuk bayar dengan order makan kat sebelah tu kosong je takde orang pun...kahkahkah.....
So me laju-laju ke sebelah sana, terus order.....
Rupa-rupanya yang me beratur tadi tu untuk orang tapau....tulah, ada mulut taknak bertanya....main tengok ikut orang jek....
Tapi me tau...dalam ramai-ramai tu rasanya ramai jugak yang salah beratur tu.....sebabnya masing-masing pegang kuihlah, pinggan kosongla, nasi lemaklah...adoilah.....kesian tau......




Sebelum beratur nak bayar dan order Coconut Shakes tu me sempat amik dulu Nasi Lemak Bungkus dia nih 6 bungkus....lapar weihhhh....
Pinggan takde takpe....cekau je guna tangan...nasib baiklah tangan besar hihihhi....





Korang...kalau korang suka makan Nasi Lemak jenis macam ni silalah jangan lupa makan ye kalau dah sampai sana....serius sedapppp....
Sambal tu kick giler okeh....




Harga termasuk GST...so senanglah nak agak-agak.....
Nasi Lemak tu RM1.40 sebungkus....Coconut Shake Special pulak RM2.40 satu gelas...
Korang order yang special tau, dapat Aiskrim satu scope...baru best.....




Jangan tertipu ye....
Ni me makan bungkusan terakhir barulah Coconut Shake tu sampai...lama giler weihhhh....
Mentang-mentanglah duduk belakang..pastu terus dipinggirkan....huhuhu....
Nasib baik masing-masing tahan pedas, dan masing-masing tak tersedak or tercekik makan Nasi Lemak tu..hihhihi.....




Memang takleh cakap apa-apalah....memang tetap yang terbaikkkk.....
Minum kat mana pun tetaplah tak sama dengan yang kat Original Klebang nih tauuu.....
Senang citerlah, kalau kita dah rasa apa-apa tu yang paling terbaik, bila rasa yang lain memang banyak je komplainnya...betul tak??....hehe....




Muka puas hati sebab tadi gigih-gigih memacam tapi berbaloi.....
Giler tak gigih...air tak dapat sanggup bangun mencelah-celah tu nak gi tanya kat kaunter....berbaloi okeh...
Tu nampak tak tu?kuih pun ada.....tengok orang lain kemain makan kuih bagai, so nak jugak.....
Sebenarnya bangun tadi tu niat nak gi tapau Nasi Lemak Bungkus tu untuk rumah....tapi dah habis.....rupa-rupanya yang me amik awal-awal tadi tu last batch okeh....rezeki...Alhamdullilah.....
Disebabkan Nasi Lemak dah habis so amik pinggan, terus amik pulak kuih...pastu kat kaunter nampak orang beli keropok lekor nak jugak...so bayar kat kaunter then amik keropok pulak kemudian-kemudian tu...hehehe......




Sept yang awal-awal sampai je parking bila tengok orang padat beratur dia kata taknaklah turun...kita pergi lain kali jelah....boleh???
Memang taklah...dah sampai okeh....bukan senang nak sampai..setahun sekali pun susah....
Alhamdullilah....rezeki nak dapat merasa jugak kan.....heheheh....


Sate Tulang, Senawang
Okey, yang ni kalau owner kedai memang akan menyirap kow kow punyalah kalau baca me tulis nih...huhuhu...sorry....jujur okeh Iolls....
Muka teruja hangin ni okeh...hahahaha...
Mau tak hangin, kalau sampai sini baru azan Maghrib...time tu serius orang pun tak ramai lagi, tapi dapat lambat pada orang lain yang datang kemudian kemudian...dah kenapa...???
Betul..kitaorang sampai baru je lepas azan Maghrib berkumandang (buat muka tebal okeh maghrib-maghrib dah sampai kedai orang)...kiranya kalau kira meja pun rasa tak lebih dari 5 meja yang ada orang masa tu....
Sate Tulang ni dia macam sewa tapak kat satu restoran nih...so korang duduk nanti ada orang akan amik order untuk air..air dengan makanan goreng-goreng sahaja ye....then kalau nak satey korang kena order kat gerai tu sendiri....
Okeh tak kisahlah, kebanyakkan kedai makan pun konsepnya gitu....
So dah duduk kejab, dah tau camne nak order teruslah me bangun pergi order....so orderlah untuk makan sekian-sekian..pastu order jugak untuk tapau.....senang sekali jalan.....kang tak payah tunggu....
Pastu boleh tak, time order tu macam order dengan TIANG LAMPU...serius tak tipu....macam cakap sorang-sorang ye.....angguk tidak, ye tidak....dia catit-catit kat satu buku amenda tah tu.....
Tu pun me repeat sampai dua kali sebab takut dia tak dengar...sebab cara dia tu membuatkan me ni pulak takut dia salah dengar....so dah order tunggulah kat tempat duduk balik.....
So terjadilah sejarah.....air tunggu-tunggu tak dapat.....4 kali order 4 kali jugak tak dapat.....
Dengan satey-satey pun tak dapat.....dah kenapa??



Akhirnya sampai...setelah tunggu sejam lebihhhh....hohooooooo.....
Ni me tak buat cerita ye....me order dalam pukul 7 lebih (nak dekat pukul 8)..tapi satey ni sampai nak dekat pukul 9....
Amazingly, orang lain yang lagi kemudian sampai dah dapat dulu.....ko catit apa ye adik oiiiii??
Serius...masa me order satey tu me awal giler okeh...rasanya lepas 2 meja dah turn kitaroang dah...tapi yang meja kemudian yang lambat dari kitaroang dapat dulu.....air diorang dapat cepattt....satey pun sampai cepattt...adakah sebab diaorang order secara pukal??(diaorang ramai, lebih daripada 10 orang)...korang ghaseeee???
Air kitaorang lagilah...4 kali order....4 kali tak dapat-dapat.....dah kenapa weihhhh??halimunan ke apa takat dua gelas air tu je?alasan budak kedai tu cakap "sorry kak, tak cukup orang...."....ye faham tak cukup orang....tapi apasal yang dua gelas tu boleh korang skip-skipkan pulak???....sampai 4 kali mintak kott....
Sept masa tu dah berapi...siap dah bangun sekali untuk tanya pasal air kitaorng yang tak sampai-sampai tu...huhuhu (Iolls risau je dia terbalikkan meja....huhuhu..bukan boleh percaya tu....).......tu air...
Satey pulak memang tak dapat-dapat jugak....adoilah...
Pastu kesian jugak....ada sorang adik tu nak order untuk makan kat situ, tapi dia tak reti nak order macamana...(dia berdiri sebelah tukang amik order tu je pun, tapi dia tanya kat me macamana nak order satey tu)....huhuhu....korang ghasee???.......




Ni kitaorang makan tak habis pun.....
Selera putus weihhhh.....
Selera putus sebab lambat tu satu...sebab takdelah best sangat punnn...hahahah..matiklah kena kecam nanti nih.....
Eh tak tipu...sedap tu sedap...tapi sedap bila makan dengan kuah kacang tu je....kalau makan sesaja memang korang rasa arang jelah....kering takde rasa apa-apa sangat pun....
Kuah Kacang dia memang marbeles....walaupun cair, tapi memang sedap....tapi kedekut weihhhh...ciputs je bagi kuahh tu.....(kitaorang masa makan kat situ pun kitaorng makan secara kedekut-kedekut je bila cicah kuah tu....nak mintak lagi macam tak sanggup...muka ko ketat sangat dikkk...)....
Pastu yang win tu bila nak gi bayar, then nak amik yang tapau sekali, then boleh tak dia tak bungkuskan lagiii...huwaaaaa...dah kenapa ko dikk??nak meniaga jangan buat camtu boleh tak???
Seriusly....muka dahlah masam mencuka, pastu bila orang bercakap sikit punyalah patung...pastu bila mintak kuah extra (beli banyak, tapi kuah cair pastu, ciputnya haiiiii) pun tak bagi....kena mintak banyak-banyak kali okehhhh (banyak kali sebab dia buat dek, then dia tak tambah pun kuah tu) baru nak buat...tu pun muka memang macam hapa tah.........seriusly tak makan dah kedai ko...tobattttt....(kalau makan pun tunggu orang lainlah order....sendiri order memang taknak dahh....).....
Ok, ni pendapat dan experience me sendiri ye....korang me tak tau.....bunyi memang kasar, tapi tulah apa yang me kena hadap...ko sakit hati, eh aku pun sakit hati tauuu...bayar kottt (kan dah kuar ayat kuangajar...)....serius, pergilah kursus ke apa dik....In sya ALLAH maju jaya lagi tu nanti.....
Benda dah ada..marketing free banyak orang buatkan (through media social reviews segala), tinggal PR tu jek bagi cantik betul-betul jek....akak doakan korang berjaya yek.....


Okeh dah tapau, dah bayar satey, dah bayar air terus bergerak cari toilet.....
So terus bergerak balik ke rumah Sept....
Hantar Sept then terus me balik rumah....alhamdullilah....
Sampai rumah me dalam pukul 10.50 pm camtu.....sekejab je sebab zasss dah biasa jalan kan....hehehehe....
Alhamdullilah lega....tamatlah riwayat percutian selama 4 hari 3 malam ittew.....banyak pengalaman luas pemandangan kan.....In sya ALLAH lain kali nak repeat ke Johor lagi....tak habis jalan okeh....rugi pulak tak rasa macam-macam makanan hebat-hebat kat Johor tu....



TAMAT








Monday, November 16, 2015

Makan Seafood di Senibong, Pasir Gudang...

Sambung lagi kisah bercuti di Johor....

Petang tu dah lepak-lepak lebih kurang kat Puteri Harbour di Nusajaya, me try test google guna google maps arah nak ke Senibong....nak cari seafood, nak carik seafood...gittew....
Kalau dekat haruslah boleh dipertimbangkan kan...hehehehe...
Tapi memang pun...sekali tulis 35 minit jek kalau dari Puteri Harbour tu.....eh eh ehhh...macam dekat jek....so marilah kita....padahal petang tu dah tala KFC dah khennn.....
Senibong tu sebenarnya kat Pasir Gudang...eh yelah kot...ke ke arah Pasir Gudang jek??ntahlah, tak dapat dipastikan pulak.....
Jalan boleh tahan mencabar sebab jalan ke arah tu boleh tahan bz okeh....
Dahlah tu masa kitaorang gerak tu gelap cepat sebab hujan...memang mencabar minda habis tau....
Sempat terlepas simpang, pastu dah sampai hujung (lagi 100 meter) nak je patah balik sebab macam takde je tempat tu....tak jumpa Uolls..adoilah...
Last-last mengikut kata hati, try test sekali sampai.....Ya ALLAH...alhamdullilah....
Masuk kat area Senibong nih kena bayar parking tau...tapi serius me tak ingat berapa RM......
Tapi dont worry, bila dah bayar parking tu nanti korang ikut jelah signboard atau arahan kat mana nak parking...senang jek.....
Sebelum masuk ke dalam tu, kitaorang sempatlah tanya kat adik jaga tol parking tu mana mana satu kedai yang paling sedap?....jawapannya "semua sedap..."..hamboiii adiknyapunnnn...jawapan selamat gittew kan.....hehehehe
Okey takpe, takpe...ikut jelah kata hati....mana yang rasa nak makan terus jelah try.....
Tapiii...ada tapinya....elok sorang kata semua sedap, sorang lagi tu pulak bagitau kalau makan kat kedai yang sekian-sekian ni nanti (ada voucher dia bagi) akan ada 30% diskaun...pastu air pulak free (ada choices of two drinks gittew, pilih jelah....FOC).....Ooo ok....hehehehe...

So, dah siap parking kereta...so jalanlah kitaorang ke dalam.......
Kedai memang banyak...tak reti nak pilih okeh....
Sekali bila dah lalu kat kedai yang adik tu cakap ada diskaun dan air FOC terus kitaorng masuk je...hahahaha...dasar nak yang diskaun jekkannn.....
Eh korang jangan tak tau...diskaun-diskaun tu tak kisah sangatlah pun sebenarnya (walapun kisah jugak, jimat khennn)...tapi sebab kedai tu pun pernah masuk JJCM ko...tu yang laju jek masukkk....hehehehe....
So terus kitoorang cari tempat duduk.....dah duduk (haruslah duduk kat anjung, nak dekat dengan laut khenn) so order then terus carik toilet......toilet kat belakang area kedai je pun....toilet awam...so okehlah....tak payah serabut nak carik toilet bagai....
Haaa yang ni haru weihhhhh.....teringat time tulis ni je pun nak muntah Iolls okeh....
Toilet tu kena bayar 30sen satu kepala...pastu kotor ya hamatttsssss...
Ada 3 jamban...satu je yang boleh guna....yang boleh guna tu hazab....dengan cebuk takde (boleh tak diaorang letak botol as a gayung), paip pun takde....tak bercuciiii....
Pastu kiri kanan toilet yang tak boleh guna tu korang tak payah berani-berani tengok.....memang korang cabut lari tak jadi makan weihhhh....
Nasib baik Iolls time tu bukak mata sikit-sikit jek (jeling-jeling nampak tak nampak...), kalau tak memang ajak Sept balik jelah....pengotor ya hamattsss...pleaselah....dekat dengan tempat makan kot.....





So dah setel ke toilet yang hazab tu duduk-duduk kejab then makanan pun sampai.....
Masakan macam limit sikit....so terpaksa amik mana yang rasa sesuai jekk......
Ni amik Siakap masak Tiga Rasa......
Ikan memang semua sama je size....besar weih...so sebab nak makan ikan teruslah order....




Order jugak Tomyam Campur.....
Besar weihh potionnya....
Rasanya pulak biasa-biasa je...Tomyam kan..nak rasa apapun.....hehehehe...





Air kitaorang amik air Lycee dengan air sejuk sorang satu.......FOC okeh....




Amik jugak Butter Prawn....
Sedap nih tau...tapi tulah mana nak lalunya kalau makan duaorang tapi udangnnya 5 ekor...
Kitaorang amik udang size besar ni tau....
Ingatkan nak amik udang sorang dua tiga ekor tapi saiz kecik sikit...sekali tak boleh..minimum 300 gram...adoilah.....nak rasa je pun....tak baik tau dok limit-limit camtuuu.....
Sebab nak rasa jugak udang jenis ni, terus amiklah jugak...tapi akak tu suggest amik je saiz yang besar-besar so takdelah dapat banyak sangat...ok ok...tu yang dapat 5 ekor je tu.....kalau tak tadi lebih dari 10 ekor kalau saiz kecik-kecik sikit....(konon taknak nampak macam banyak ....padahal sama je pun beratnya hahahaha vongoks jekan Sue??)........




Sayang weihhh ikan besar macam gini tapi tak berapa sedaplah pulak diaorang masak...........
Time tu makan tu memang terus je teringat-ingat Ikan Bakar kat Pernu huwaaaaa.....tulis ni pun ngencesss weihhhhh....nak gi Melakaaaaaaaaaaa huwaaaaaa......




Tengah duduk-duduk baru nak start makan sekali me teringin giler pulak nak makan Kerang Bakar.....so orderlah sepinggan....
Masa order tu cakaplah kat adik tu nak sikit je untuk sorang dua orang makan...tapi katanya kat situ tak jual sikit...jual terus RM20 untuk 500gram...dah sudahhh.....hagak-hagaklah nak makan sampai 1/2 kg khennn...dahle tu takkanlah kerang je sampai RM20....huhuhu....tapi tetap order jugak tau....alang-alang dah sampai tempat makan benda macam tu kannn....
Tapi nasib baik bila tengok bil, takdelah 500gram.....baru RM berapa jek...hihihihik.....kiranya takdelah dia bagi tu sampai 500gram pun....500gram memang banyak weihhhh....
Dan paling sedihnya kerang tu me telan 3-4 ketul jek (Sept pun sama) sebab tak sedapppp.....isi kerang tu dah kering kontang takde rasa pastu paste tu me dengan Sept tak boleh go...kitaorang tak reti makan Kerang Bakar berpaste macam tu......eh korang me taktaulah tau macamana seleranya.....tapi kalau me dengan Sept memang tak boleh go....
Masa order tu pulak tak taulah pulak kalau kata Kerang Bakar dapat yang jenis macam tu.....rugii sangat-sangat...seplastik besar bawak balik bilik terbuang macam tu jek....huhuhuhu.....




Muka makcik korang dah macam hapa ni weihhhh....hahaha...
Ngantuk satu hal...pastu belum makan dah kenyang pulak camno??
Order dahlah banyak weihhhh....dah mengah memasing nak mengabiskan....(mungkin jugak sebab selera masing-masing dah spoiled sebab toilet itu kah??).....
Korang bayangkan ye, nak menghabiskan nasi tu pun tercekik-cekik je memasing...huhuhu...
Udang tu pulak besar ya amat...nak makan sekor mengah, inikan pulak nak makan dua tiga ekor sorang....
Pastu nak makan beria-ria Ikan Siakap tu pun mengah....last-last surender...half makanan tu semua kitaorng tapau jek......huwaaaaa....datang dari jauh kot...awatnya tak makan beria-ria??
Harga total kitaorng makan kat sini RM80.++..ni dah tolak diskaun tau...tolak jugak harga air...korang ghase mahal ke murah??tah...Iolls rasa macam mahal...tapi belasah jelah kan..dah termakan dah pun.....
Serius kalau tanya me dan Sept, tekak kitaorang akan cakap makan kat Pernu, Melaka adalah yang paling terbaikkk weihhhh.....bukan pasal lagi murah tau...senang citer, korang pergi try sendiri korang taulah.....
Iolls dah try makan seafood kat Melaka, Kuala Terengganu, Port Dickson, Jeram, Senibong, Kuantan dll, tapi kat Pernu, Melakalah yang paling win....seafood lagi fresh...pastu kicap cicah pun menanges sedapp....percayalah.....
Nak tau, kitaorang duduk situ sekejab giler okeh....
Rasanya sampai situ sebelum pukul 8, pukul 9.30 pm dah balik.....hehehehe....punyala sekejab....
Balik tu pulak nasib baik ikut je Google Maps laju je sampai resort....
Esoknya dah nak balik KL dah....kejab je rasanya, tak puas jalan lagi huhuhu.....tau-tau dah hari ke tiga nak masuk hari ke-empat kat Senai.....rasa macam baru je sampai semalam tauuuu.....


Bersambung....




Friday, November 06, 2015

Puteri Harbour, Nusajaya..

Ok...
Lepas habis makan tu kitaorang gerak ke Nusajaya....
Haruslah guna Goggle Map kan.....percayalah, kalau tak guna Google Maps memanglah takkan jumpa...
So search je Puteri Harbour.....terus bergerak....

Jengjengjeng....cantik takkkk?cantik kan....
Saja petang-petang berjerebu tu nak cuci mata kan.....




Alang-alang dah satu laluan so terjah ke sini....
Clueless sebenarnya tempat ni tempat apa....tapi sebab pernah tergoogle tu yang try tu.....




Serius tempat ni cantik okeh.....
Tak rugi pergi........




Puas hati lettew...hihihi...
Mana tak puas hati kalau nak menyampaikan pun boleh tahan sesat tu tau........
Mula-mula tu kitaorang sesat tau....nampak macam dah sampai...tapi rupa-rupanya kitaorang terterjah belah feri apatah seberang sana.....nasib baik try and error ke belah sini, tau-tau dah sampai kat sini....hehehe...rezeki nak sampai jugak kan....




Untunglah orang sini...ada tempat lepak cantik macam ginih....




Feeling feeling kejab kan sebab tempat cantikk...hehe....





Lagi....
Tu kat belakang tu rasanya ada Hello Kitty tu....tapi tak nampak signboard pulak....signboard jalan tulis tu memang tunjuk arah situ, tapi sign yang menunjukkan ada Hello Kitty tu pulak takde.....





Lagi....




Dan lagi.....




Jerebu sikit...so nampak tak berapa terang....
Ni kalau tak jerebu ni haruslah nampak macam kat mana je ni kan.....




Makcik ko....
Muka memang dah macam hapa je dah nih.....
Cermin mata masa ni memang dah tahap kronik dah...memang senget je..memang dah tak kuasa dah nak betulkan ke hapa....hahaha....




Nak turun kat platform bawah tu tak boleh...so tengok dari kejauhan jelah....
Tapi kalau boleh pun Su haruslah tak turun jugak kot...gayat okeh.....





Agak berjerebu di belakang.....




Lagi dan lagi.....




Dah puas tengok kapal orang kaya, kitaorang round kejab keliling tu...
Saja explore mana yang boleh....



Pastu masuk pulak kat Kota Iskandar ni....
Saja cuci-cuci mata tengok apa yang ada....



Eh tadi tu kitaorang lalu tepi Kota Iskandar je....yang ni baru try masuk bebetul......heheheh...
Pintu gerbang cantik giler kan....rasa macam nak berhenti amik gambar....
Tapi bila memikirkan tempat tu sunyi semacam je...so tak jadi...
Masuk-masuk dalam tu serius tempat cantik....tapi tulah...terbiar okeh....sayangnya weihh....
Masjid dalam tu giler cantik okeh...tapi me tak amik sebab bateri kamera dengan bateri HP dah nyawa-nyawa ikan....
Ni semua gara-gara watt power elektrik kat resort tu ciput sangatttt okeh....
Korang bayangkanlah kalau charge bateri digicam or HP memang berejam-jam pun sangap nak dapatkan separuh pun......
Pastu jenis kalau kita off lampu (kat elektrik box tu) automatically power elektrik kat powerpoint tu pun tutup sekali...
Pastu yang menambahkan sakit hati, Sept pulak tak bawak charger sendiri....huhuhu...so memang masing-masing tak boleh diharap.....so bila keluar dari bilik resort kenalah pepandai jaga HP memasing supaya tak kong...kang kalau HP kong (Power Bank pun dah kong weihhh sebab charger satu jek...pastu power tak masuk) dah macamana nak gerak pergi dan balik??...tak memasal je weihh nanti tak jumpa jalan balik resort pulak.......



Bersambung.......





Thursday, November 05, 2015

Legoland Malaysia Part Akhir......

Bersambung lagik...hehehe....




Ok...dah gi ke area Egyptian tu terus je jalan ikut kaki mana nak pergi tau-tau dah ter ke Miniland nih.....



Miniland ni terletak kat tengah-tengah Legoland Malaysia nih....
Kalau tak jumpa tipu benarlah ye...sebab korang memang akan jumpa punya.....




Miniland ni miniature bangunan-bangunan popular or ternama dari seluruh dunia yang dibuat daripada blok-blok lego....
Tapi bukan semula tau, sebahagian bangunan-bangunan yang glamer je...yang terpilih sahaja..........





Ni mula-mula nampak...Borobudur kot....




Ni istana besar kat China tu...
Nama jangan tanya, memang lupaa......




Kat Taj Mahal....kegemaran sangat kan...tapi taktaulah bila nak sampai yang original tuh...huhuhu....
Kalau berdua nih maknanya ada yang tukang amikkan lah.........
Tukang amikkan adalah official photog dari Legoland....
So kalau korang nampak je diorang, so janganlah segan silu mintak tolong diaorang amikkan gambar guna kamera korang tau..no problem...in sya Allah memang dioarng tolong....
Ni pun weolls tak mintak tolong ye...diaorang yang sukarela nak amikkan...kikikih...orang pemalu ginilah.....
Tapi tulah, orang dah nak amikkan, takkan nak kita nak tolak kan....siap photog tu kata "apa gunanya saya ada kat sinii..."....ewahhhhhh......ok sila-sila.....hehe





Ada je info board kat situ...korang boleh baca....
Iolls bacakan untuk Sept ala-ala voice-over RTM lagi (Iolls tau yang mutu suara Iolls nih ala-ala RTM je lalalaa).....





Sebab Taj Mahal ni kegemaran so amiklah snap dekat-dekat......





Korang jangan tak tau..yang miniatures orang tu kalau korang tekan button hijau kat dinding tu dia siap ada music and bergerak-gerak menari okeh....kemahinnnn....comel jek...hihihi




Singapore.....



Singapore lagik....



Poyo khen...mentang-mentang dapat jejak Singapore semalamnya tu, terus feeling feeling nak amik gambar kat sini 10 kali...haha....




Ni port Klang kot...haha tak ingat sebab tak tengok board tu pun.....




Okeh..ni lagi sekali kat Port Klang......
Ni pun official photog Legoland yang amikkan....
Kemain macam ada photog sendirik je kan.....hahaha....tapi tak ye....
Ni photog Arab yang sama masa kat depan pintu Legoland awal-awal sebelum tu....
Kebetulan kitoarng kat sini ternampaklah dia, terus suruh amikkan.....
Kiranya tadi kat Taj Mahal tu orang lain yang amikkan, yang kat ni orang lain yang amikkan...serius diaorang memang ada je di mana-mana...korang suruh jelah tau.....tapi taktaulah kalau korang suruh tetiba kena charged ke hapa..hahahah...tu Iolls tak tanggung.....





Alang-alang Singapore ni kat sebelah, so weolls suruh photog tu amikkan kat sini pulak....
Official photog diaorang ni boleh tahan sengal jugak okeh...sebabnya kalau suruh amik gambar tu,  3 kali snap tu sekeping je kot yang elok terletak....yang dua lagi hampeh sekerat-sekeratt..eiiii..sabotaj ekk.....






Ni Iolls yang amikkan....
Ni Johor rasanya...



Cubaan berselfie...
Muka masa ni memang dah habis naik elergik, tapi kutahan Jebat.....nasib baik bawah matahari, walaupun muka tengah hazab tapi terus muka Iolls macam glowing in the sun gittew..padahalll....





Ni KLIA rasanya.....
Kat sini dok ralit tengok kenderaan bergerak hahaha...bukan semuanya bergerak tau, tapi adalah dua tiga yang bergerak secara bergilir-gilir.....
Iolls ralit sebab dia boleh konar pastu siap stop siap semua camtu jek....taknampak okeh wayar ke apa ke control benda tu....kagum giler weihhhh....nampak benar jakuns boleh tahan...hahaha.....meluat Sept kena tunggu me layan kejakunan...haha




Pastu tetiba naik keretapi.....
Naik sebab takut karang dah kedepan kedepan tak sempat nak naik....
Eh bukan tak sempat...takut malas nak patah....so nampak stesen ni terus naik....



Sebab tak ramai orang so kena tunggu kejab nak bagi penuh.....




Keretapi gerak slow je tau...so dapatlah tengok mana-mana yang ada kat laluan dia....
Tapi bagus jugak....kita ni jalan kaki kadang-kadang tak perasan kan....so naik ni baru nampak itu ini.....




Kalau nampak patung-patung macam atas ni maknanya diaorang buat guna lego.....




Dah nak sampai stesen balik.....
Keretapi ni boleh tahan panjang tau......
Tapi tulah..sakit mata sebab dedaun kering kat keliling rails tu diaorang tak sapu....so ada certain part tu bila lalu tu macam lalu kawasan terbiar jek....huhuuu....





Ni dah ke Miniland balik.....
Sambung jalan-jalan kat sini.....
Tu diseberang tu ada macam paddle boat tu.....me teringin nak naik...tapi kata Sept "eii tak payahlah, semua untuk emak bapak dengan anak jelaaaa......"...hahaha....yelah kot...ingatkan boleh naik duaorang dewasa...tapi nampak tu macam kena naik dengan bebudak jek....so nanti nak kena pinjam anak sapalah pulak kan....haha....terbantuit teruss...




Ni kampung kat Malaysia....
Tapi yang kelakar tu ada ke kampung bunyi macam kat hutan simpan.....bunyi beruklah harimau mengaumlah...adoilah....tak sesuai betul....






Sept haruslah nak bergambar kat tempat kerja dia....Putrajaya.....
Belakang tu ada mat Bangla duaorang tengah baiki apatah...tapi Iolls berjaya amik tanpa nampak diaorang...hebaitkan Iolls...ewahhhh...
Tu nampak tak kat belakang tu KLCC berpapan putih tu...??....baru nak pergi okeh...sekali bila tanya kat Photog Arab tu katanya tutup sebab tengah baiki...huwaaaa.....




Sept ajak amik gambar view belakang Hotel Legoland tu...
Sebab jerebu sikit so tak berapa nampak color meriah bangunan tu.....




Dah kenapa watermark kat muka tu Sue??
Serius me pun heran....tapi lantaklah..malas nak baiki.....




Ni sebelum nak keluar dari Legoland, kitaorang masuk dulu kedai cenderamata Legoland tu....
Pastu sempatlah bergambar dengan pakcik tourist nih.....
Mula-mula niat nak peluklah pakcik T ni dari belakang...tapi ada taik cicak daaa...hahaha..so cancel...pegang bahu jelah ye pakcikkk......
Kitaorang serius tak beli apa-apa tau...sebab memang mahal boleh tahan....kiranya harga sama dengan USS semalam tu (kalau dah convert ke RM)...mahal weihhh...keychain lego blok sekeping tu je dah RM22 plus-plus...memang tak jadilah kan....
Kalau ada fridge magnet me sanggup kot beli...tapi takde....so senyap jelah....
Tapiiiiii...ada tapinya...elok kitaorang relax-relax kejab kat kerusi depan kedai nih sekali ada adik tu approached me...katanya nak buat survey...katanya "kalau akak jawab saya bagi keychain nihhhh...".....terus bersinar-sinar mata Iolls bila adik tu dok goyang-goyang keychain depan muka me nih....hahaha....
Ehhh...haruslah akak nak jawab dikk...keychain tu harga RM22 plus-plus khen...rogi tak jawab...hahahah....
Tapi betul..jawab kejab je...terus dapat keychain....huntong Iolls.....rejeki namanya......alhamdullillah....





Dah jawab survey, dah gi toilet terus keluar.....
Terus amik gambar kat luar lagi...hehehe....






Tak puas-puas kan.....
Pose kayu pun kayulah, janji ada....huwahahaha.....






Masa ni ramai orang sebab ramai jugak dah keluar....
So dapat amik gambar sekerat jelah.....nak gambar tu nampak sorang punya pasal kan....janji ada.....




Keluar-keluar barulah rasa lapar......hamboiii...tadi kat dalam takde pulak nak rasa lapar ke apa kan....tapi keluar je terus je laparrr....hehe....
Kebetulan teringat masa pergi tu ternampak ada KFC depan Legoland tu....so memang laju jelah ke KFC tu.........
Dah makan dah kenyang, sekali boleh tak rupa-rupanya kat sebelah-sebelah dan sebelah KFC ni macam-macam lagi kedai ada kedai makan ye...huwaaaaa...tapi takpelah....dah kenyang dah pun kan.......alhamdulillah....



Ok...tamatlah jalan-jalan di Legoland haritu.....
Lepas ke Legoland Sept kata nak ke satu tempat nih....tempat apa??tungguuuuuu......



Bersambung.....






LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...