Search This Blog

Showing posts with label Kawan2~in~Crime. Show all posts
Showing posts with label Kawan2~in~Crime. Show all posts

Thursday, August 17, 2017

Edisi Makan.....


Ni tak ingat hari apa tapi minggu lepas....
Ni Emak masak Ikan Masak Asam Pedas...
Tapi Iolls ni ada peel ngadatahapaapa kalau makan berkuah tu suka ikan or ayam tu ayam/ikan goreng....
Kebetulan pulak Emak tak goreng...so takpe...me amik je ikan dalam kuah asam tu me goreng je balik hehe....so makanlah me dengan seleranya.....






Ni balik rumah Emak masak pulak gulai Cili Padi....
Me suka giler okeh gulai nih..tapi rumah me ni tak mendapat sambutan pulak kalau nak buat selalu...so kalau Emak buat tu me memang makan dengan berianya (kalau kedai punya kureng sikit..selalu bila nampak kuah kari memang kuah lain dah tak layan la kan hahaha)...
Me kan dari kecik kalau terbau umbut kat pasar malam tu taktaulah kenapa me macam annoyed giler hahaha....sekali tengok-tengok Emak letak huwaaaaa.....tapi lantaklah..tetaplah nak amik kuah tu jugak....tak kira...
Makan memang rasa dia kuatlah kan..tapi kutahan jebat.....habis jugak nasik sepinggan hihihi...tu ada pulak umbut tersesat...tapi kalau dah namanya Su kang jenis karnivor...umbut sehelai ku letak tepi hihi.....










Dilema bila kat tempat kerja takde choices makanan sangat huhuhu....balik-balik memang jumpa ni jelah....
Tapi nasib baik me suka je kentang sambal tu...... 
Ada sekali tu me makan kan apasalah rasa sedap sangat nih??rupa-rupanya sambal tu dia buat sambal petai..huwaaa..terus menyesali tak amik banyak tadi okeh....sedap nak matikk....









Minggu lepas Acik Nab bawah rumah sedekah mangga epal tu...haruslah makcik kamu ni suka...kegemaran kan....dahlah dia bagi yang gemuk-gemuk 4-5 biji..alhamdullilah...sukanyaa......
Ni stok kicap cicah memang dah ada kat petiais so laju je me bawak bekal gi tempat keje....elok pulak walaupun dah siap-siap kupas mangga tu elok je macam biasa tu lagik....ni kan apalagi..bila dah free tu ngap sorang-sorang mangga colek dengan penuh perasaan hihi.....










Hari Sabtu haritu....
Mood memasak sudah mari lah kalau gini....
Kebetulan pulak dalam peti takde benda sangat (ni cakap je gini padahal peti ais tu penuh tapi taktaulah ada apa)...so me masak Telur Masak Kicap je....
Ni sebenarnya me dah lama gilerrrr nak makan Telur Masak Kicap nih okeh...akhirnya dapat...haruslah excited walaupun Telur Masak Kicap je hahaha....
Ni tak dapat nak masak gini sebab selalunya rumah me tu ada je makanan...so kalau nak masak tu kena tunggu turn okeh...kang sapa nak habiskan kalau dah macam-macam sangat tu...










Pagi-pagi Ahad Emak bawak balik ayam sekor eh eh ehhhh.....ni kalau me masak Nasi Ayam haruslah lazat ni kan....?
So terus tanya Emak then teruslah me masak Nasi Ayam..yeay!!.....
Ni pecah rekod ye me masak completed semua ni tak sampai sejam....silalah tepuk tangan hahahaha...
Iyalah air paip kat dapur kan dah laju...tu yang laju sikit siapnya tu.......
Macam Telur Masak Kicap tu..me masak tak sampai 15 minit kot setel semua...sambil masak sambil mengemas basuh setel semua okeh...kalau tak memang masak telur je dah nak sejam hihihi.......
Ni me masak kalini guna apa yang ada je nih....sayur tak cukup....ayam pun dah siap potong...
Ayam kalau guna yang tak potong lagi sedap tau..sebab isi tu moist sikit....ni kalau goreng ni macam alaaa kecut..kadang-kadang kering sikit pun iya......







Kalini me masak nasik ikut resepi Mijon....
Tumis bawang putih, bawang merah, halia dengan daun pandan.....
Bagi hangit-hangit wangi-wangi then masukkan je dalam beras yang dah di basuh.....
Pastu letak air stok ayam (dari rebusan sup tu) then letak garam sikit...letak Planta pulak......patutnya kena letak minyak bijan..tapi minyak bijan dah tengiklah pulak..so takdelah me letak..........
Sedap okeh nih...wangi je nasik dia....mengoda jiwa betul..tapi frust sikit sebab macam kurang perisa....mungkin sebab me tak letak cukup garam dan sebab me tak letak minyak bijan le kot.......Mijon kata mungkin sebab me tak letak garam atau  margerin secukupnya...iyalah kot.......takpe2..next time me cuba lagi ye Sifu Chef.....










Ni tembikai susu jugak ke?
Ni kan Emak beli kat pasar tani...Emak cakap dia beli RM13..half buah....huhuhu...memanglah buah tu besar sikit..tapi mahalnya untuk buah huhuhu....
Ni pun tak berapa manis...ada part yang keras tawar....
Tahun lepas ingat lagi masa jamuan raya kat ofis KL...me potongkan buah tembikai susu ni...comel kecik je buahnya...sekali bila makan..manisnya ya Allah...rasanya macam first time me makan buah tembikai susu yang manis giler macam tu...rezeki sangat kan....





To be continue...hehe..........

















Monday, August 14, 2017

Makan Steamboat di Tempat Baru....

Kisah minggu lepas ni...di hari Isnin minggu lepas....
Selalunya makcik kamu ni hari Isnin kan dating dengan uncle kan?...
Tapi disebabkan hari Ahad tu kitaorang dah pun dating (gi Shah Alam bertiga dengan Sara pergi melawat Mak OT kat Shah Alam...), jadinya Isnin tak payahlah jumpa lagi...
Eh iya la tu tak payah jumpa lagik hihihi......
Sebenarnya bukan tak payah jumpa punnnnnn..kitaorang kan memang gedik, kalau hari free-free tu mana retinya tak jumpa kan?(sendiri tanya sendiri jawab boleh?hehe)....tak jumpa tu sebab OT gi PD...dia gi memancing dengan geng-geng kerja dia dan dengan family mertua kepada Abang OT tu haa...diaorang tu memang kaki memancing...kalau boleh tetiap Isnin nak gi ke PD nun okeh...sehari suntuk kat laut tu pun tahan jek...iolls yang tengok dari kejauhan ni pun seriau okeh....
Lupakan kejab pasal OT...
So disebabkan petang tu dah takde nak kemana tu biasalah Iolls kan kegatalan nak berjalan (jiwa kaco pun iya hehehehe..stress makcik ko ni ha...taktaulah stress pasal apa...) so ajaklah Mijon....
So petang tu terus ke sekolah Mijon...tunggu punya tunggu (biasalah dia, 5 minit dia tu umpama 5 minit kelajuan ke langit..lamaaa kemahin....)..last-last pukul 6 barulah kami bergerak....
Dah bergerak tu tetap macam biasa....taktau nak gi mana hahahaha....teruk okeh....kereta dah gerak ni, tapi tetap tak tau nak gi mana....kejab kang kesitu, kejab kang kesini..(kesian la kereta belakang oiii....dah banyak kali hujung jalan barulah kitaorang nak decided..nasib baik jugaklah kebanyakkan kali tu kat belakang takde kereta..kalau tak makian berbakullah tetiap kali kitaorang keluar hihi...)....
So last-last Mijon ajak gi makan steamboat kat tempat baru kat Kota Damansara tu....





Dua-dua lapar giler okeh...
Ni mula-mula sampai tu Mijon yang pergi tanya dulu..me tunggu dalam kereta je.....
Sebab me ingatkan takmaulah....gi tanya je dulu...esok-esoklah kita pergi makan kat sini....kiranya ingatkan nak pergi kat tempat biasa tu jek...
Tapi sekali Mijon kata jomlah kita try...lain kali kalau tak ok tak payah dah.....
Oo ok....OK tu pun 3 kali Mijon gi balik gi balik kereta ke kedai hahahaha..hampunn Mijonn.....
Okeh...fyi makanan-makanan yang me amik yang dah masak tu tawar-tawar semuanya okeh....Mijon pun rasa camtu huhu.....










Kitaorang amik kuah Tomyam..kuah dia mula-mula rasa manis..pastu makin lama eh eh sedap pulak hehe......
Yang bahan-bahan yang dah marinated tu semuanya agak masin (bagi me lah)....mungkin sebab dah lama sangat kot diaorang marinated....
Ikan tu lagilah....nak naik hancur huhuhu....nasib baik amik sekor jek....
Pastu segala udang, ketam dan sotong tu nanti diaorang bagi...dia takde hidang kat tempat bufet tu....










Air pulak Iolls suka..rasa macam air kenduri hihi...memang sesedap rasa..tak manis tak tawar....








Overall...bolehlah kalau korang teringin sangat hihihi....
Kalau ditanya...Iolls tak berapa berkenan sebab pinggan mangkuk sudu garfu diaorang tu masa me amik tu still basah lagi...(diaorang tak lap ke camne?)...pastu sudu-sudu garfu dan senduk hidang dia macam berkerak-kerak...macam tak basuh bersih okeh...kesan makanan ada lagi...pastu tisu pulak kena amik kat kaunter (macam kat kedai mamak hahaha)...eh tahlah...ikutlah korang...tu yang me nampak sendiri......korang nak makan dipersilakan.....







Ni hari Rabu...pekat semacam kan?(ko jangan bubuh tisu blend sudah ye..hehehe)....
Ni me beli kat stall Abang Kekwat (yang dulu me pernah citer tu).....tapi yang ni cawangan yang kat tepi sekolah kat KD tu pulak....
Sedap ooii..me memang suka betull.....cendol kurang manis dia pun sedapnya haiiii.....
Ni sebungkus dah RM4....tapi memang puas makan sebab semangkuk rak...eh tak puas sebenarnya..sebabnya kejab kang sorang mintak, kejab kang sorang nak rasa....padahal ada lagi sebungkus tu...nak gi sana!....dahlah tu dia punya rasa 5-6 sudu pun tak rasa-rasa lagi huhuhu......







Pastu hari apatah me bawak bekal cekodok hangit hihihi...
Pagi-pagi dok lenyek pisang..pastu goreng...pastu tau-tau dah rentung kikiki...nasib baik rentung-rentung yang tahap me suka nak makan lagi....
Me memang suka cekodok pisang yang rentung-rentung macamni....lagi-lagi kalau yang kurang tepung...biarlah lonyet-lonyet pun takpe....sedap ooo......








Wednesday, August 09, 2017

Mega Reunion vs. Mini Gathering: Part 3 (Dengan Ucapan Bila Nak Habis Nih??)....

Bertemu kembali....ewahhh....
Ni rupa-rupanya ada lagi pic mega reunion/mini gathering haritu....
Me la dok nak delete pic-pic merapu dalam WA pic tu sekali terjumpa lagi okeh...patutlah rasa macam sikit je tempek dalam blog......
Hampunnnn terskip...apapun memang me kena jugak tempek...
Lantaklah gambar benda yang sama jek hahahaha...janji angle lain....





Ayam 3 ekor yang Mijon masak....semua dipotong dua....
Setengah ekor je buat stim..yang lain-lain tu kena goreng....
Dah setel goreng yang 2 setengah ekor tu dah masing-masing bising (me yang paling bising hehe)...bising kenapa yang stim tu sikit jek??huwaa tak cukuppp....
Sekarang kan me dah pandai makan yang stim..sebab lembut je isi ayam tu...eh yang goreng pun sodap..tapi lagi feeling makan yang stim gitchew.....confirmlah setengah ekor mana cukup kan...potion nasik dengan ayam haruslah seimbang hehehehe.........








Me berkorban muka okeh duduk depan-depan hahahaha...muka dahlah besar nyiru (ayat besar nyiru ni ayat me mother kikiki..apa-apa yang besar adalah besar nyiru....).......
Comel kan semuanya??macam sweet 18 hihihi........
Ni kitaorang dah kenal 18 tahun  tapi perangai tetaplah sama (ayat cliche hahaha)..eh tapi betul...tang makan memang sama je dari dulu....makan makan makan....lantaklah korang.....sapa lambat tengok jelah (tapi walaupun tengok je sorang pun tak kecik hati....)
Pastu tang perangai jangan kata...menganjing tu memang nombor satu....no heart feeling....peel masing-masing memang lain-lain okeh..tapi walaupun lain memang boleh ngam taktaulah pasal apa....kitaorang ni macam kumpulan Spice Girl (adik-adik sila google ye), karaktor memang lain sangat-sangat....jiwa pun jarang sama...tapi memang boleh ngam....nak Spice Girl jek..tak boleh belah mokcik...







Ni masa mula-mula dah nak start upacara makan....masing-masing resah gelisah hahaha....lama naw tunggu..lapooo hihi.....










Eh patah balik....
Ni korang tengok sikit punya cantik Mijon bersimpuh sebab nak potong ayam...
TQ Mijon...muahhhh!!hehehe...nak kecek ni..bila nak buatkan lagi??









Dah sekerat pulak Sept....pastu gambar gegar pulak...tapi takpe..makcik tempekkk......










Ni makcik takde..rasa-rasanya makcik gi kat tempat desert belah kanan tu....
Tu Mijon tengah gaul-gaul ayam...









Patah balik....tengah tunggu Mijon habiskan part ayam....part ayam adalah part paling kritikal...Chef Mijon je yang boleh handle...so kita yang lain ni silalah ketepi....
Tu selain ayam semua dah siap..tinggal nak angkut ke depan....










Tengah menyembang pun kena tangkap....lantakk...
Nampak tak berapa bestnya tempat kitaorang makan ni....completed semua ada....








Me kan sebenarnya tak nampak muka me macam mana masa Sept amik guna tripod nih...so belasah jelah senyum gitu gini hahaha...nasib baik semenggah.....









Samalah ni pun....mana-mana pic yang Sept amik guna tripod ni memang me tak nampak muka sendirik....
Me ni jenis tak reti nak senyum kalau amik gambar..kadang-kadang tu me rasa dah senyum beria-ria dah tapi bila tengok hasilnya aittt camtu je muka??penat okeh me senyum sebelum tu....
Kalau gambar senyum tu kira-kira nasib lah tu hahaha....








Masa baru nak makan.....
Allah..me tengok ni ngenceslah haiii.....telan-telan air liur nih ha....









Ni still gaul-gaul ayam...ayam tu kan ada dua jenis tu yang kejab-kejab gambar Mijon tengah gaul ayam tu hihi.....












Tetiba muka me camtu..ish ish ishhh.....










Kami lagi.....











Ni Mijon baru nak setting....








Ni me tengah tukar setting makanan....nak bagi cantik bila masuk dalam pilem kan.......












Ni masa Mijon nak buat cucur tepung tu....bukan nak buat...dah buat dah..tapi tengah edit....
Biasalah..bila Chef sorang jek tapi cikgu ramai....itu ini itu ini...potpetpotpet me lah pun kahkahkah..hampunnn semua...makcik memang over....












Ok..ni mula-mula....
Sebab me tengah tolong kopekkan kulit telur tu....








Ni tuan rumah tengah bilas ayam...
Ayam tu Mijon dah basuh siap-siap kat rumah dia..so bila sampai sini tinggal nak bilas je...so cepatlah sikit kerja...tapi cepatlah sangat kan....4 jam okeh baru dapat makan eh..
Hampunnn Mijonnn...takpe..lama pun sanggup tunggu ooo..sebab berbaloiiii........







Ni Iolls posing iya-iyalah dengan telur tu...ingatkan Zai dah amik gambar..sekali tengok hasil laaaa...yang me kejung pose tadi tu dia tak amik...bila me bergerak baru dia amik cissss.......







Sept tengah layan Sofea...
Haritu pic dari belah sana..ni belah sini pulak....
Ni memang Acik Sept kena bulilah ni kalau tengok gayanya nih......










Chef dihujung tu...sambil buat keje sambil buat food testing...barangkali tu yang makan masa 4 jam tu hahahaha.....(barangkali=ikut ayat Hj Bakhil tauuu).........













Ni kemain serius je memasing hahahaha...agak pelik...
Kitaorang ni kalau menyembang jaranglah serius..selalunya merapu-rapu jek....tapi ni kalau muka dah gini  haruslah serius benar topiknya nih.....
Okeylah...baru tamat bebetul ye hihi......

-TAMAT-





Monday, August 07, 2017

Mega Reunion vs. Mini Gathering: Part 2

Hai...selamat hari Isnin semuaaa!!...
Ok...kita sambung..eh bukan sambung..kita tampal lagi gambar-gambar lain masa mini gathering/mega reunion haritu yek hehe.....
Tapi AWAS...pic memang pic ulang-ulang jek tau....sayang oo kalau tak tampal kat sini....







In the making of lauk-lauk rojak....
Ni semua idea dan resepi Mijon...serius I loike...jawa kan, kalau kekacang tu haruslah fav.....
Eh yang jawa bukan Mijon..me lah hahahaha....
My father is half melayu half jawa...tetiba speking pulop..dah kenapa???....
Eh betul...Arwah Abah separuh jawa (Embah Wedok (wedok=perempuan) melayu Perak tapi dibesarkan orang jawa, Arwah Embah Lanang (Lanang=Lelaki) pulak pure dari tanah Jawa..Emak pulak pure melayu Perak (ngape tu..)...gitthew..so me adik beradik membesar dalam dua budaya okeh....tapi tu kalau balik kampung la....kat rumah sendiri Abah besarkan kitaorang biasa-biasa jek...cuma pemakanan tu me ikut banyak Arwah Abah..suka kekacang...suka kari (eh tetiba kari pulak dah?mana datangnya jawa suka kari nih?hahahaha)
Ni kan tengok ni pun memang ngences oooo....sedapnyaaa......




Tu ketua Chef tengah buat koje...busy ooo...masak dari pukul 11 pagi sampailah pukul 2..ha kauuuu.....
Me ni tolong tengok je banyak hampunnnnn......







Ni Chef je yang boleh potong gini....orang lain tak dapek ye....kang salah kang tercekik Chef hihi....
Timun ni dari duluuu lagi me belajar cara nak dapatkan bentuk macam nih..haram tak faham-faham..adoilahhh...camnelah kehidupan me kan?potong timun pun terkucil hahaha.....
Ni kan tengok timun pun boleh bikin terliur okeh....








Ada sos halia dengan sos cili....
Me kalau makan Nasi Ayam Mijon tak berapa layan dah sos-sos nih...me memang suap nasik jek..nasik je dah menangis Iolls makan ye....










Bersinar-sinar kan kejadian Ayam Gorengnya....??








Me biasalah tukang sibuk je...doklah ikut Mijon kehulu kehilir....









Macam me cakap..kalau dah gini maknanya dah nak boleh makan dah nih....
Iolls ni dah bertahun-tahun oo hidup dengan Nasi Ayam Mijon nih...selok belok korang tak payah tanya Mijon..ni PA dia ni ha boleh jawabkan kahkahkah.....vervulu jek Mijon bila sesi Q&A dia tu me yang take-over hahaha......






Dah siapppp!
So beramai-ramai kita bawak ke depan....
Ni mula-mula nak hidang cara bufet...sekali Mijon cakap "letak kat atas meja jelah Akak..."...betul jugak...ko rajin nak bangun ke?Iolls tak rajin okeh.....nak tambah bukan sekali dua jek nih......











Aduhhhh.....
Ni kan masa ni memang masing-masing tangan kemain tinggi ke atas..sebabnya semua dah macam paparazi kikiki....










Ayam dengan sayur-sayuran sebelum digaul........










Sup pun special tau....
Sup tu sup kosong tapi Mijon letak Lobak Asin pastu kobis dipotong kiup kecik-kecik..tak lupa jugak dengan daun Bawang dan Daun Sup.....









Nasik terpaling penting ye.....
Ni masa letak dalam ni me rasa apasal macam tak cukup??tamak okeh me nih....
Sekali bila dah seduk-seduk tu ehh banyakla...bekas je nampak comel..tapi boleh isi banyak rupa-rupanya......








Sehidang lengkap semua....
Ni bila dah gini memang lepas tu tak ingat apadah....yang me tau makan makan makan..tambah tambah tambah hehe.......








Ada lagi...
Kita selfie dengan orang yang bertanggungjawab menyediakan semuanya....
TQ korang.....eh tu duaorang je..ada lagi duaorang tak masuk dalam ini pilem........








Gigih me amik gambar sebab nak bagi kredit kepada mereka-mereka ini hehe......








Tu lagi dua orang....
Mereka-mereka ni BFF me (Sept, Mijon, Zai dan Akak Azzu)......in sha Allah dunia akhirat....
Dengan diaorang nilah me belajar start solat full, belajar tutup aurat betul-betul sikit (pengaruh rakan sebaya kan...mak bapak cikgu ngajar tak makan saman sangat hahaha), dengan diaorang ni jugaklah me belajar makan share-share...kenyang sama-sama (jarang me lapar oiii kalau dengan diaroang nih)....dengan diaoang jugaklah me belajar makan memacam kahkahkah (statement nak kena keji nih)......sebab me ni walaupun gemuk tapi me ni picky eater....nasib baiklah jumpa korang oiiii...me bersyukur sangat-sangat....TQ korang...muah muah muah muah muahhh!! (ikut syle lagu DSV kikikiki)..........





Tuan rumah...Akak Azzu....TQ Akak sebab menganjurkan majlis nih (ayat kemahinn menganjurkan hahahaa).........
Ni Sofea Az Zahra...comel sangat nih!!..geram tau...nasib baik Acik Su bersabar kalau tak memang kena kepit okehhhhhhh.....









Gigih okeh me beli eskrem....
Ni kan nak beli eskrem jek tapi dia punya mencabar tu lagi sikit makcik ko nih nak menangis kat situ okehhhhhhh....
Ada ke patut masa nak masuk supermarket tu sekali dia cakap handbag kena tinggalkan..hah??...
Ala dia suruh me tinggalkan handbag me tu kat rak-rak kat depan pintuk masuk tulah.....
Tapi agak-agaklah..handbag kot..bukan bag pegang ke beg shopping ke apa....
Me tanya handbag??confident je Bangla/Nepal/Pakistan tu cakap ye....aittttt...yang orang lain tu apasal ko tak suruh tinggalkan....??
Mijon siap angkut handbag besar lagik boleh jek??ko dah kenapa??..(tengokkkk..dengan kawan sendiri pun me nak bandingkan..sakit hati punya pasal hahaha).....
Serius rasa nak meletuppp...tapi me patah balik je ke kete..
Sekali elok nak masuk kereta, Mijon tanya napa me tak masuk?sakit hati weiihhh..me cakaplah dahhh handbag kena tinggal okeh...camne nak masuk?....Mijon siap tunjuk lagi ni aku angkut handbag ni boleh je masuk...?........
Last-last me tinggalkan handbag dalam kete (dada memang nak meletup giler okeh..tapi kutahan Bangla eh Jebat....)......
So me masuk balik tapi sehelai sepinggang jelah (bawak purse kecik je) terus beli aiskrim....memang urut dada okeh.....







Dah susah nak beli ni korang tak makan sampai habis siap!!huhuhu.....










Ni dah hujung hari.....tengok kat luar penuh me rehat-rehat kejab dengan Sept kat hall.....











Me malas nak duduk bawah hahahaha...mem perut besar kan....?mana boleh duduk bawah......











Pastu keluar...pastu duduk-duduk sembang lagi....
Tau-tau dua bekas ni me makan rojak okeh....konon-konon dah tak larat sebab perut memang full giler dah masa tu...konon sangat kan....???
Sedap giler bila dapat makan cekodok dengan kuah kacang tu oooooo.........











Ni untuk tapau....
Belum apa-apa lagi me dah mintak tapau okeh hahahaha....
Yang snowy tu terbaik...tu yang amik lebih......
Apapun terima kasih Akak Azzu sebab ajak kitaorang.....TQ Mijon sebab susah-susah belikan barang then masakkan untuk kitaorang....TQ Zai and Sept jugak...takde korang semua tak menjadilah mega reunion/small gathering nih...nama takmo kalah kan?eh lantaklah...bukan senang nak jumpa cukup berlima ni tau....nasib baik tak meletup Bukit Raja kahkahkah........
Ada rezeki kita kumpul lagi ye....


TAMAT























LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...