Search This Blog

Showing posts with label Kompilasi Makanan. Show all posts
Showing posts with label Kompilasi Makanan. Show all posts

Tuesday, May 23, 2017

Alhamdullilah....



Minggu lepas Nurul bagi Iolls coklat nih...alhamdullilah....syukur sangat-sangat...
TQ sangat-sangat tau Nurul...ingat jugak kat Akak hihi.....
Ni pun Nurul nak bagi ni punyalah macam-macam halangan....kejab kang me takde, pastu dia takde, pastu me MC, dia pulak cuti...pastu me EL...pastu dia pulak cuti eh....(tak ingat, tapi memang selang seli takde hihi)....last-last minggu lepas dapat jugak bagi....alhamdullilah rezekiii....
Anyway terima kasih banyak-banyak Nurul and Syawal..semoga murah rezeki tau......






Masa dapat ni kan terkejut makcik okeh....punyalah banyak dia bagi, berbagai-bagai jenis pulak tu..seronoknyaaa..macam tau-tau je dah lama me tak makan.......
Ni kan punyalah puas okeh dapat makan reramai....me kan bawaklah balik rumah, niatnya nak bagi sorang sikit kat semua....tapi tulah berebut-rebut okeh..memasing dok chop nak yang itu ini hahahaha..nasiblah korang....








Kegemaran tetaplah yang dark coklat nih....ni berebut dengan Anim kahkahkah...
Teruk tau Anim nih...ada yang lain tu tetaplah nak yang me sukaaa....tapi oklah, dapatlah sorang 2-3 ketul...banyaklah tu kan....ko nak banyak sangat beli sendiriklah kan.....






Rezeki minggu lepas jugak me dapat makan Kari Ketam nih hehe.....
Ni Aka office sebelah dok bagi....sekarang ni tetiap kali lepas lunch mesti Aka tu bawakkan me sepinggan nasik dengan lauk camni (menu ikut menu haritu tu ada apa) hehe........rezeki sangat, Alhamdullilah....
Ni haritu diaorang masak Kari Ayam sebenarnya, pastu Kari Ayam tu pulak laku macam goreng pisang panas sampai licin semuanya kikiki....
Dah jadinya makanan untuk geng-geng diorang dah habis so tu yang terus masak Kari Ketam ni..Ketam ni ada abang tu sedekah untuk diaorang..so merasalah yang lain-lain nih...syukur.....semoga murah rezeki....
Iolls ni menumpang kasih jek hihi....alhamdullilah....







Minggu lepas jugak nih.....datim dengan OT....alah takdelah datim pun sebenarnya....jumpa pastu pergi teman OT cari CIMB, pastu pergi Super7 OT teman me pulak beli air mineral, pastu gi Bidayah kejab....tu jelah pun.....
Tu pun ingatkan bila dah lepas setelkan semua benda me nak balik terus je (OT pun nak main badminton malam nanti tu)...tapi OT ajak me makan kat Bidayah dulu pulak...jangan diajak, memang olls ok je hehehe....
Ni kan Iolls ni dah tak reti nak makan apa dah so teruslah order Roti Canai Banjir satu......
Kalini nak banjir kuah Dhal je dah....
Alhamdullilah sedappp...hihihi....








Nak dekat habis tu kuah dah kering kikiki so terus mintak orang tu topup kuah, tapi nak kuah kari pulak ye....
Ha kauuu...banjir habis kan?Alhamdulilah kenyang.....
OT tak makan, sebab perut dia dah masuk angin...adoilahhh.....(memang orang keliling kejilah kan, binik makan kemain lagik, laki minum air jek, patutlah badannnnn hahahaha)......








Rezeki lagi....syukurrr.....
Ni lauk Rendang Ayam dengan Sayur Masak Gulai putih tu pulak hehe.....
Alhamdullilah.....
Tapi tulah, Aka tu kalau bagi mak aikhhh kemain banyak sangatlah pulak.....membukittttt......








Ni breakfast Jumaat pagi...
Lepas me dah punch kad tu terus me kuar dari ofis kejab...teringin sangat dah nak makan Nasi Lemak Rendang Ayam kat Subang Perdana nun....baru perasan dah lama dah rupanya me pencen kuar ke seberang  menapau nasik lemak hihihi
Ni kalau me keluar menapau ni adalah tak sampai 15 minit pun masa yang me amik....sebab pergi terus zass tapau terus zass masuk ofis balik....kadang-kadang jelah yang terlajak sikit sampai 25 minit....tu pun sebab berebut-rebut dengan lori-lori panjang tu hohohoiii..jenuh okeh.....
Ni kan kalini Rendang dia marbeles giler...dia blend bahan-bahan semua tu hancur je...so sedap jelah me makan takde terkunyah-kunyah serai kihkihkih...pastu kan rasa Rendang dia pun sedap lebih dari selalu....happy oiii......






Tengah hari makan ni jek....
Cornflakes dengan susu kotak ni kan me dah beli dah dua bulan okeh...tapi tak termakan-makan....adoilahhh.....
Ni kan me makan dua kali tambah sebab nak mengabiskan susu tu punya pasal....
Susu tu me beli yang kotak-kotak kecik tu je ha.....
Tu pun sebab Emak me yang ajar, katanya baik susu beli susu yang kotak kecik-kecik tu, simpan dalam petiais, kang nak makan bukak satu jek......ooo ok..betul jugak tu...
Kalau beli yang besar tu haruslah dah bukak tu terus kena habiskan dalam tempoh sekian-sekian kan...?so takdelah susu tu membazir kan......?(mentol Su lambat sangat nak menyala haha)..........







Kegilaan terkini....
Lagi kat FB cakap tak elok makan meggi lagilah me laju-laju ngulang makan hahahaha.....








Puas hati dapat makan meggi kosong letak cili padi potong-potong okeh....
Ni sudu panjang ni sudu yang macam orang Korea guna tu tau...ni me beli kat Daiso...RM5 satu...harga dulu la....sekarang tak ingat dah jadi berapa......
Ni me beli adalah nak dekat 5-6 sudu dah nih tapi kan sekarang ni tinggal satu je okeh....adoilaaa...mana tah hilangnya tah yang lain-lain....makan sudu ke apa diaorang nih??








Friday, May 19, 2017

Meatballs....

Citer di petang Jumaat yang lepas....
Kejab jadi kejab tak jadi nak jumpanya (ohoiii..same issue jek kan).....
Pastu Mijon kata nak gi Pasar Malam dulu...adoilaaa....meluat makcik....
Tapi meluat-meluat pun tetaplah pergi jugak hahaha...
Pastu dah pergi Pasar Malam pergi jugak segala mala mini market..sakan membeli okeh....
Mijon la...dia nak buat Nasi Ayam, so segala benda kena carik....(tu yang Iolls pun buat jugak Nasi Ayam Sabtunya tu..dengki kan hihi).....
Dah beli barang hantar barang-barang ke rumah dia kejab, then dah pening nak carik makan......
Iolls teringin nak makan meatballs oiiiiii....Mijon pulak taknak..katanya tak kenyang..oh myyyy.....





Tapi akhirnya ke sini jugak hahahaha......dasar takde duit tapi nak jugak makan yang sedap-sedap....sorry Mijon hihi.....
Masing-masing makan nak makan, tapau pun nak tapau....








Nilah tukang bayarkannya ha...dah tukang bayar so silalah beratur depan.....
Masa kitaorang pergin nih orangnya nampak agak ramai tapi still boleh beratur gi beli makan dulu then baru cari seats....So agak lega jugaklah kan......?
Lupa pulak, IKANO tutup rasanya...sebab memang tak boleh masuk dah....ni kitaorang masuk pun ikut entrance IKEA betul-betul..selalunya kitaorang masuk ikut IKANO...









Yang terutama haruslah meatballs nih kan hihihi...ko punya pasal la makcik sanggup paksa teacher gi situ tauuuu eh....
Mula-mula me suruh Mijon amik 10 ketul je sudah (kononnya cukuplah tu kan?)...tapi last minit Mijon tukar order 15 ketul pulak....pastu yang kelakar tu adik staff tu siap cakap nanti tak cukup....amboiiii....tau-tau je ye dia hahaha...
Ni me mintak 3 kali tambah kuah ye....tu pun tak banyak sangat dia bagi....niat mintak kuah lebih sebab nak buat cicah dengan benda-benda lain okeh.....tu yang mintak lebih (ni dah kenapa beria-ria terangkan kat sini nih haha).......







Berbayang-bayang pulak dah...
Ni kan tengah beratur tu ternampak pulak ada fish and chips ni haruslah laju nak....
Kitaorang beli satu pinggan jek....
Masa beli tu Iolls tak perasan ikan tu ada sekeping jek...tapi Mijon cakap dalam gambar pun memang sekeping jek...ait??dulu dua keping gemuk okeh.....ni dah kenapa sekeping jek?pastu harga sama ke lain dari yang dua keping tu tak pastilah pulak......
Ni kulit dia kureng sikit..tapi isi dia memang ikan betul...so oklah..cuma tak puas hati napa jadi sekeping jek pulak....








Kitaorang makan share share je nih....so tak beli sepinggan sorang....just beli apa yang teringin nak makan jek....
Tu ada dua ketul kepak ayam...kek almond tu....pastu mushroom sup.....pastu tapau meatballs sikit untuk rumah memasing.....
Bekas tu don't worry...sebelum ni kena bawak bekal sendirik kan, tapi sekarang ni tak payah...diaorang dah siap letak kat tepi tu jek...so kalau nak tapau just amik bekas (ada dua saiz), kang mintaklah diorang isi apa yang korang nak...kat kaunter kang dia kira semua (harga bekas lain ye..kecik RM2.30, yang besar tu RM3.00)...dah bayar tu dia akan bagikan penutup.....
Ni kan dah makan ni macam tak cukup pula okeh...rasa macam nak gi makan lagi boleh?minggu depan dah gaji ni bolehlah repeat hehe...jom!








Thursday, April 27, 2017

Dan Sebagainya.....hehe

Ingat tak entri lepas yang kitaorang makan Naan Cheese tu?
Ok lepas makan tu esoknya kitaorang makan lagi ye hehehe....
Sebenarnya petang tu Iolls dah dijanjikan nanti dinner gi makan Ikan Bakar...tapi kena gi dulu kat Bidayah sebabnya OT nak jumpa kawan dia kejab.....
So disebabkan dah kata gitu haruslah Iolls taknak makan apa-apapun..nak simpan perut kan.......
Tapi OT la..dia suruh jugak me makan dulu..katanya Ikan Bakar tu nanti-nanti kejab lagi pun boleh....makan je dulu apa-apa......
Kalau ikutkan me taknak pun makan apa-apa dulu...sebab kang kenyang makan benda lain rugilah tak boleh nak makan Ikan Bakar pulak kan?
Tapiiii...dah nak setengah jam duduk tu OT telah menanyakan me soalan cepu-platinum huhuhu...soalan dia senang jek..."Nak Nan Cheese ke tak?".....siap kira tu hahahaa....Elok je OT kira"satuuuuu...duaaaa...."....terus me jawab "Nak!"...kahkahkahkah...teruk kan??tekak apatah nih.....
Iolls mana boleh ko pelawa...haruslah laju je nak kan.....








Ingatkan dia order sekeping share jek...sekali dia order sekeping sorang okeh.....aduilahhhh....manalah me habis nih....
Bukan sebab nak reserved perut ke apa...tapi memang me tak berapa retilah makan Roti Naan banyak-banyak sekeping camtu....so half adalah ditapau......






Nilah kuah kegemaran kalau makan Roti Naan kat Bidayah....
Rasa dia macam hangit-hangit cili kering tu..pedas-pedas..pelik sikit tapi sedap hehehehe....
Iolls kalau kuah yang macam ni ko bagi color apa jenis apapun me suka...tak taulah kenapa.....tapi memang kalau suruh ratah dia je pun me sanggup......
Okeh..dah makan tu kitaorang relax-relaxlah kejab....
Kan OT nak jumpa kawan dia kan..dari katanya tunggu kejab (kawan dia la..janji camne tah), dah jadi berejam eh tipulah takdelah sampai dua jam pun......so dah jadi lama kat situ pulak..sabar jelah.........
So last sekali balik jelah rumah memasing tak jadi gi makan Ikan Bakar huhuhu...
OT pulak memang tak boleh sebab dia ada hal lain....tu yang tak jadi tu...timing dah lari kan...tapi takpe...hari seterusnya memang kerjanya makan Ikan Bakar tu jelah pun kihkihkih....nasib baik tak muak-muak.....






Karipap dan Kuih Koci....
Me ni memang suka makan kuih tau...tapi ada jenis-jenisnya lah.....
Dulu kegemaran memang kuih Karipap....tapi Karipap Kentanglah.....tak kisahlah rupa macamana..inti macamana...memang me suka....
Pastu kureng dah....sebab dah reti rasa kot hahahaha.....
Kalau kulit mengerutu taknak...kalau kulit macam lemau-lemau pun taknak....inti pun kalau boleh janganlah pelik sangat rasanya kan...so memang jadi kureng.......
Tapi ni dah jadi ketagihan balik.....kantin me tu dia buat karipap sebijik macam kitaorang buat kat rumah...kulit dia gebu gebas rangup..pastu inti dia simple je, tapi secukup rasa....memang puas hati......
Dah jadi wajib pulak tetiap pagi gi tapau dua-dua kuih nih.....
Memang me akan amik dua ketul Karipap dengan dua ketul Kuih Koci....
Kuih Koci tu pun marbeles okeh..dahlah suam-suam kuku lagi...so memang sedap......
Harga seketul masing-masing 50sen.....
Rasa macam mahal kan?tapi me rasa okeh je...ingat senang nak membuat kuih-kuih tu semua??









Kuih Koci dia ada kuah putih ni tau....tu yang tambah-tambah sedap...
Pastu dia lembut.....inti pun tak manis....memang secukup rasa sangat-sangat.....rugi oo tak beli......
Tu kat Pasar Keramat pun dah jarang ada Koci sedap tu dah....kalau gi jarang-jarang me dapat beli okeh...yang ada yang orang lain buat tu jek...tak berapa best..........







Ni petang Rabu lepas.....
Minggu tu memang petang balik kerja tu me amik Ana sekali....
Kebetulan pulak hari Rabu memang ada pasar kecik kat tepi ofis dia, pastu ada pulak jual satey...so kenalah beli....tak beli nanti menyesal okeh hahahaha......
Tiga plastik sebab untuk rumah lelain.......







Ni untuk makan reramai petang tu....
Kuah dia oklah...sedap jugak.....
Me beli jugak Nasi Impit dua bungkus....rugilah makan satey tapi tak makan Nasi Impit Kuah Kacang huhuhuhu.......







Satey Daging me beli 15 cucuk...
Daging kena lebih sebab yang daging lagi sedap...macam me pernah citer dulu daging dia ada lelemak tebal tu...so syok makan hehehe....
Satey dia boleh tahan besar jugak...70sen secucuk...dulu mula-mula beli 60sen secucuk....tapi takpe..berbaloi-baloi..harga naik tapi daging tak kecut hehehe...elok je tak kurang......






Satey Ayam 10 cucuk je dah....sebabnya yang ayam ni kureng sikit...rasa kunyit lebih camtulah....so lagi prefer yang daging.....
Ni pun tak habis ye semua...makan 4-5 orang...just jamah-jamah janji rasa je masing-masing....tapi tu pun dah puas hati sebab isi dia agak besar.........







Hahahaha..janganlah kecam makcik ye......
Ni Emak pulak bakar Ikan Pari guna sambal Mijon bagi haritu.....
Sambal tu ada sikit lagi so emak gunakan bagi habis...
Selalunya Emak bakar kosong jek...tapi sebab ada sambal kan, so kita guna....(rugilah tak guna sebab sedappp)..........
Kuah Asam tu me buat...hampehhh..tapi lagi sikit nak sedap okeh hahahaha....
Me terbancuh cair, pastu takde tomato...so kurang disitu....
Tapi takpe..first time buat kan...nanti me try buat pekat-pekat..mana tau sedappp.........







Sebab dah malam so makan ni jek....
Ni pun sebab terpisat-pisat nak makan....kejab Emak kata nak makan, kejab kata taknak...so payah-payah sangat me dengan Anim amiklah sorang sebelah camni....senang hahahaha......
Tengok-tengok pastu Emak makan jugak...pastu kan habis okeh seketul tu...habis termasuklah Ikan Goreng yang dia baru goreng....ha....tak sedap kalau macam tu??kikiki......
Ni tengok cara macam ni, tapi percayala sedap sangat-sangat okeh....Iolls jenis makan selauk pun dah berselera...tak payahlah susah-susah nak macam-macam eh.....









Nasi Lemak dah siap bungkus.....
Ni beli kat Petronas Subang Perdana nun......
Iolls sekali sekala memang rajin sikit ke situ semata-matanya nak tapau nasi lemak kat situ je tau.....
Sedapppp..(ni yang dah sejuk, kalau panas?)..pastu banyak....ni harganya RM1.60 sahaja ye...kenyang makan...tak kedekut sambal....







Friday, April 21, 2017

Jangan Hangin Daaa.....



Ni hari Sabtu yang lepas.....
Pagi tu masa me elok tengah jaga bebudak sekali Imraan kata ada orang datang....aduhhhh...
Pandai pulaklah Imraan pun cakap makcik ko ni ada.....
Me memang dengar je kat depan tu ada orang datang...tapi cari Opah...Opah takde...so ingatkan orang tu balik je hehehe..ngelat kan makcik...??sekali Imraan pulak gi panggil me ....
Tapi takpe...sebab kalau sampai panggil me tu maknanya urgent la kan....?
Rupa-rupanya acik jiran bawah rumah me tu...dia datang nak bagi barang-barang Ana....
Ana kirim barang kat anak dia yang duduk kat Sabah nun....ohhhh....nasib baik me gi tengok jugak kan....?
Tengok-tengok hambikkk..sebungkus besar plastik dibawaknya....
Dalam tu ada Amplang...pastu ada Ikan Bilis....pastu ada jugak Acik tu bagi Belacan batang tu kat Emak...oh terima kasih banyak-banyak.....rezeki sangat.....lagipun dah lama tak makan Amplang hehe......






Tu pagi...ni petang....
Me kan bawak balik sambal sira untuk Ikan Bakar Mijon tu kan?
So niatnya haruslah nak guna untuk membakar ikan apa-apa....kebetulan pulak pagi tu Emak beli Ikan Keli...
Ni tengah hari tu masa Emak tanya "ko nak tak Ikan Keli ni Kak?"...haruslah laju me jawab nakkkkk.....
Ana pulak laju je kata nak goreng..eh.....
So Emak cakap..."mak tinggalkan sekor lah ye...yang lagi dua ekor tu Emak goreng".....gittew.....
So dipendekkan cerita..tengah hari tu Iolls tak lunch pun...sebab dah makan nasi lemak sebungkus rak pagi tu....so tengah hari tu me just buat "sleeping beauty" jelah hehehehe.....
So dipendekkan cerita lagi...petang nak maghrib tu barulah me buat projek membakar-bakar.....
Hasilnya.....hahaha..silalah jangan ngences oooiii...iolls yang dah ngences nih hahahaha.......










Serius tak cukupppp.....
Mana nak cukup kalau sekor macam ni 3 orang makan okeh hahahaha..sian me weihhh....
Mula-mula Ana dengan Anim buat dek jek....tapi adalah bunyik "sedapnya bau....."....."Kak Lily masak apa tu...?"..gitthew......
Sekali bila dah hidang hambekkk...dari rasa secuit terus diaorang amik pinggan nasik kahkahkah...tak baik okeh....
Sapa suruh tengah hari tadi jual mahal kan?
Ok, Mijon cakap resepi dia sebijik macam nak buat Rendang tu...tapi minus the Daun Kunyit dengan Santan yek....sambal tu korang kena masak dulu..pastu nak guna baru sira kat Ikan or apa-apa seafood yang korang suka.....eh korang masak dulu Ikan or seafood tu dulu...dapat 3/4 masak pun okeh...pastu baru sira...sira tu bagi dia hangit-hangit sikit baru lezat hahahaha.....
Lagi satu...nak sedap balutlah dengan Daun Pisang....barulah nanti makan sambil menangisi kikiki.......







Mana cukup makan Ikan berebut-rebut kan...?
Kebetulan memang ada pulak Ketam Masak Gulai Cili Padi nih so Iolls ratahlah pulak....
Ni me beli kat ofis....ada orang bawak dari Sekinchan....serius fresh....me beli sekilo...Atie beli setengah kilo.....ketam dia tak besar pun tapi isi memang full....dah lah fresh...eh terulang dua kali pulak hahaha.....
Ni Emak yang masak...Iolls tak reti nak siang ketam...boleh??








Tuesday, April 18, 2017

Gambar Tertinggal Lagik....

Hola semua!!
Harini me puasa...ganti puasa la pun hehe...
Tinggal lagi 2 hari..harap-harapnya berjayalah harini dan esok ye....mudah-mudahan....
Ni me share pic mana-mana yang tertinggal lagi ye...
Apapaun selamat menjamu mata eh........





Ni makan kat QBistro, Tesco Mutiara Damansara....barulah me ingat nama dia hahaha...
Ni pic dah lama dah tau tau tau.....jangan ingat semalam ke kelmarin ke..memanglah tak....lamaaa sangat dah nih....
Masa ni still musim mamak lagi, so bila kitaorng ni lapar nasik memang ginilah kaedahnya...semangat nak makan kat mamak tu meluap-luap gittew haha...
Me pulak kalau dah namapun lapar nasik sangat-sangat tu (kiranya rasa macam dah lama sangattttlah tak makan nasik tu, padahal??) me memang tak ingat apadah la kan...memang tak payah tanya pun dengan confirmnya me nak makan nasi kandarrrr......
Tengok nasik Iolls selambak hehehe...OT punya dia tak mintak tambah..Iolls jangan...tamak sokmo....
Masing-masing sebenarnya kuat makan nasik, lauk tak seberapa....me perasan kalau time makan nasik tu selalunya dua-dua pun jenis lupa nak makan lauk...lagi-lagi kalau dapat kuah yang jenis marbeles tu kan...nanti tengok-tengok nasik dah habis dah tapi lauk still berlambak lagi, pastu confirmlah jadik menambah nasik jadiknya....
Ni kitaorng just amik lauk Ayam Goreng tu seketul...pastu order jugak Telur Dadar..tapi Telur Dadar tu lambatnya.....dah nak separuh makan barulah sampai ayoyooo.....
Iolls kan lagi satu, suka kalau gi mamak kuah dia tu ada kentang...memang seketul dua ketul me mintak okeh....baru puas hati makan tu.....
Tu "sampah sarap" banyak kan..??bukannya me makan...ni mamak tu yang amikkan kuah...so tu yang sakan penuh semua benda dia letak tu..kalau me dapat kentang dengan kuah macam-macam tu je dah..sebab tau membazir nanti amik tomatola apalah tapi tak makan..........








Ni pic yang ni me dah tempek ke belum ni?aduii lupa...
Kalau terdua kali tempek tu harap diampun yek...lupa sangat....
Ni breakfast dengan Anim...kat Rasyid la pun....
Nasi Lemak dia mahal okeh...ni kalau pinggan Anim tu RM2.60....pinggan me pulak RM3.20 tak silap....
Pantangnya amik lebih mesti dia charged lebih..tapi kalau amik kurang (kadang-kadang Anim amik half je dari yang dia amik nih) takde pulak dia nak charged kurang....tah apa-apa....yang lebih tu patutlah nak charged pun..tapi yang kurang tu napa ko charged macam biasa??jawab..jawab??








View tepi laut kat Lukut...santek kan...?
Ni pic me gi PD aritu..ala yang sebelum me makan kat Bagan Lalang tu kan kitaorang "stuck" kat Lukut tu kan...yang tetiba je masing-masing berhenti pastu pacak pancing memasing tu..ha ni lah dia...........
Kat Lukut je tau...specific nama tempat tak tau hahaha......












Ni nak balik dah masa nih...
Kecoh kejab sebab Apy dapat pancing Belangkas.....
Ni bukan kata semuaorang...dengan Iolls-iolls sekali pun kepoh hahahaha.......
Selalu tengok dalam tv kan...tapi kalini dapat tengok live...mau tak kepoh jadinya......
Ni kitaorang otw balik dari PD nak ke Bagan Lalang tu konvoi 5 buah kereta...
Tapi diaorang ni sengal-sengal semuanya...jenis bergerak tu nak serentak je jalan sederet semua..kalau tertinggal ke apa mesti semua berhenti tunggu....eh bukan sengal sebab tu, tapi perangai masing-masing sengal....
Tapi sukaaa sebab bebudak jenis well-behaved okeh...elok je ikut makbapak berhenti mancing....persatuan isteri-isteri diaorang pun bagus....elok lepak-lepak leklekwatlekwatpis laki memasing tetiba pacak pancing tak bagi hint hihihi..kenalah Iolls pun belajar jadi gitu kot kan?...nasib baik me okeh jek...(harap maklom....makcik ko ni cerewet kan...bukan jenis back to nature sangat hehehe)....










View lagik...cantik okeh....
Sebab gerak nak dekat pukul 7 camtu kan so dapatlah tengok view macam nih....
Tu orang depan tu pancing dia hebat-hebat okeh..takuit Iolls tengok hahaha.....
Tapi bagus kat sini, nak pukul 7 tu semuaorang gerak balik.....










Ha yang ni minggu lepas....selain dari gila ikan bakar kerjanya makan Naan Cheese jek hihi....
Ni kat Bidayah punya...kureng...menang banyak Rasyid...
Rasyid punya besar...gebuu..pastu tah kenapa Rasyid punya cheese macam letak banyak je, padahal sekeping Cheddar Cheese tu jek pun....
Tapi kat Bidayah ni kuah cutney dia sedapnyaa haiiii...sukaaaa......bukan yang hijau ni tau..ada kena mintak kuah tu..warna dia coklat-coklat..tengok huduh tapi rasanya sedappp....
Kat Bidayah ni kuah Dhal dengan kuah Kari dia tak payah cakap..sedap sangat dah....tapi tak sangka kuah coklat dia tu pun sedap....OT pun kemain berlawan-lawan cicah dengan me okeh...padahal awal-awal tu jual mahal konon taknak rasa hehe.......











Kalau gambar nasi lemak ni maknanya lama giler dah gambar ni okeh hahaha...mungkin gambar bulan dua dulu kot nih....
Sebab me rasa macam lama gilerrrrr tak makan nasi lemak lauk Rendang Ayam nih....
Aduhh....harus next week carik nih.....
Korang tau tak Rendang kalau dimakan dengan Kacang Goreng adalah sedap ya amat??percayalah sedap okeh.....







Kentang Sira Sambal....
Ni me beli kat Petronas...ada je jual kalau korang nak carik....
Harga tak salah RM11 plus-plus camtu sebekas.....
Ni kalau me beli me tak makan dengan nasik...tapi me makan ratah camtu je.....
Nanti kalau sambil-sambil buat kerja tu me pun doklah krup krap krup krap ngunyah....
Pastu kunyah kentang ni kena hati-hati, silap-silap haribulan kalau tak sedar diri confirm tau-tau habis sebekas hahaha......tapi betul pun tau...tulah selalunya me makan tu ala-ala perhati-perhati jugak bekas tu...bukan apa, tak percaya kat diri sendirik okeh....kalau ikut mulut me nih mau sebekas tu cepat je gone....









Ni tak ingat me beli kat Petronas ke kat mamak LineClear kat Ampang Point tu ke?...
Dah lama kan, memang tak ingat..lagipun dia bungkus sepesen jek gini...
Rasa dua-dua pulak lain-lain...tapi sedap je dua-duanya...I loike jek.....
Pastu selalunya kalau me beli nasi lemak macam gini me beli dua bungkus terus...satu buat makan pagi, satu lagi makan tengah hari...dah tak payah pening-pening kepala nak fikir nak makan apa dah kan....senang hidup.....jimat pun jimat kenyang pun kenyang kan hehehe......









Nasi Lemak lauk Rendang Ayam lagik.....
Jangan serem sebab minyak berlenangan tu ye.....
Kalau dah rendang tak berminyak bukan rendang namanya....
Ni tengok ni memang confirmlah minggu depan me carik...confirmm...dah dua kali cakap kan nak carik?hihi........







Ni me dah tayang belum?
Belum kot kan...??
Ni pun dah lama dah nih tau.....
Ni citernya petang tu lapar...pastu OT suggest jom kita gi makan kat Teh Tarik Ganja (kat Subang Perdana nun la).....dia cakap ada bukak lagi tu.....
Ingatkan nak gi makan Nasi Lemak marbeles...sekali sampai-sampai katanya "Ayang nak makan meggi tak?...diaorang ada jual meggi jek tu..."...laaaaa....
Mula-mula me macam nak jual mahal sebab ek ele meggi??..tapi tak boleh okehhhhh...tengok semua meja pun sedap sangat tengah pekena meggi hahahaha...terus order jugak....so makanlah meggi petang-petang tu....
Macam takde kerja kan?padahal boleh je makan meggi kat rumah.......
Tapi hebat jugak mamak tu buat....dia buat guna meggi sebungkus tu jek....tapi bila dapat ha kauuu penuh sepinggan rak.....
Meggi ni dia masak sebijik sebijon macam kat rumah okeh....takde letak apa-apa semata-mata telur tu je...
Pastu dia masak kan memang sebungkus-sebungkus jek..so fair and square..takde kata sorang terlebih sorang terkurang kalau order untuk duaorang...sama rata jek.....








Ni Anim belanja kitaorang...
Chicken Lasagna ke Beef?eh tak ingat la hahaha...teruk betul kan....
Anim cakap sebekas ni RM11 rasanya....
Ni dia beli kat foodcourt KLCC....
Anim memang sejak habis exam SPM dia dah kerja kat Suria KLCC tu..
Ni Anim pernah makan sebelum-sebelum nih, pastu katanya sedap...tu yang dia tapaukan tu....
Petang tu me makan ni sesudu jek....pastu tah kenapa me tak makan...rasanya me gi mandi ke apatah..tak ingat......pastu Anim simpankan kat dalam peti ais..sekali dah 3 hari baru teringat...adoilaaaa..rugi betull...dahlah sedap...pastu tak kedekut...
Tu white gravy dia tu siap ada daging tau kat bawah dia tu...
Yang Lasagna sheets tu memang dah dilayerkan dengan daging jugak...so memang berbaloi RM11 tu kan?
Tapi tulah....Emak kata dah ditong sampahkan sebab tengok dua hari takde sapa-sapa makan.....huhuhuuuu
Sakit betul jiwa okeh...napalah boleh lupa????membazirrr!








Ni tengah hari bila tah....
Kuar makan kejab dengan OT..nak cepat so nampak kat tepi Subang Perdana tu ada lori jual Mee Kari, so berhenti then nak trylah...
Amik ko..me kari ke me minyak nih?hahaha...
Rasa tu dah betul dah....cuma lagi sekali kari tak panas..suam-suam tak berapa suam hahaha...cuma minyak tu janganle hidang gitu...serem makcik nak......









Okeh..ni teringin nak makan satey yang proper....
Tapi tak dapat....
Proper means yang gemuk-gemuk macam me nih ha hehehehe....
Tapi OT bawak kat foodcourt Subang Perdana tu jek.....
Yang entri sebelum ni hampun salah...tu makan satey kat Gulam Mee.....
Ni baru betul makan kat foodcourt Subang Perdana hehe.....







Iolls is frust sebab tak dapat makan kat Samuri...so order jugak Nasi Goreng Ikan Masin kikiki....
Satey Daging dia ni marbeles....ayam dia rasa kunyit terlebih.....tapi macam me cakap....kuah dia sedap....tak cukup okeh.....
Ok...bila tengok ni serius teringin nak makan yang Wahid Satey punya...aduhhhhh









LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...