Search This Blog

Showing posts with label Kuala Terengganu 2013. Show all posts
Showing posts with label Kuala Terengganu 2013. Show all posts

Friday, April 19, 2013

Kuala Terengganu Day 2: Istana Maziah

Day 2: Kuala Terengganu
6 April 2013 (Sabtu)

Sambung lagi dari entri sebelumnya.......
Dah ke Masjid Tengku Tengah Zaharah atau Masjid Terapung tu kitaorang dibawa ke sini....
Tau tak kat mana ni??
Ehh..main tipu ek tengok tajuk baliklah tu....hehehhehe...
Ok ok...kitaorang dibawa ke Istana Maziah....
Mengikut kata, Istana Maziah ni istana yang tak digunakan lagi...lama dah tak digunakan...so sekarang ni jadi tempat sejarah jelah....
Apa yang ada kat Istana Maziah ni?



Ada istanalah kan, ada apa lagi...hehehehe....jangan marah eeekkk....
Iya kat sini ada istana...kat sini jugak terletaknya Bukit Puteri....
Menurut Mijon Bukit Puteri tulah asalnya tempat Puteri 7 Bersaudara (yang ada lagu Ulit Mayang tu...)....


Tak taulah boleh masuk ke tidak...
Tengok macam takde orang je..so belasah je amik gambar kat luar...




Amik gambar apa yang patut....




Atas bukit tulah Bukit Puterinya...
Boleh naik kat atas sana...tapi tak tau macamana nak naik..paling penting..tak sanggup nak naik sebab badan dah naik belengas panas punya pasal....



Ngintai-ngitai sikit...




Ni pintu gerbang dia....





Posing posing sikit lepas tu beredar....tak sanggup dah okeh....huhuhuhu..dahlah takleh masuk kan...
Tapi tulah...me tak taulah yang pintu belah sini ni pintu depan ke pintu belakang...
Sebabnya next day tu masa nak ke Kedai Pasar Payang tu terlalu area sini..sekali nampak pintu lagi satu...
Pintu lagi satu tu rupanya macam lebih mesra pengguna gitu...ala-ala macam boleh masuk je...huwaaaa...tak puas hati okeh..adakah driver kami a.k.a. Pok Mat Nor tu ngelat malas nak bawa kitaorang ke pintu yang sebenar???hmmm..entahlah....


Bersambung...



Wednesday, April 17, 2013

Kuala Terengganu Day 2: Masjid Tengku Tengah Zaharah@ Masjid Terapung...

Day 2: Kuala Terengganu
6 April 2013-Sabtu

Lepas dah ke Noor Arfa Batik tu terus ke sini...
Ke Masjid Tengku Tengah Zaharah atau Masjid Terapung...
Time sampai ni dah nak pukul 11 pagi...matahari pun dah start naik dah ni..memang panas....
Lepas tu ingatkan nak masuk dalam...tapi macam segan sebab penuh dengan jemaah yang tengah dengar ceramah/kursus pasal Haji (Pok Mat yang bagitau...)...
Tapi eloklah pun tak dapat masuk..sebabnya bila sampai depan ni macam..eh..mana pintu masuk untuk muslimah ni ye...?kang tak pasal-pasal menonong ke dalam sekali salah entrance...tak ke maluuuu...huhuhuhu

So amik gambar dari luar je....dari hujung jambatan je sudah...



Cantik kan.....?



Tenang jiwa okeh..ni baru kat luar ni, kalau masuk dalam lagilah tenang kan....



Masjid putih....





Nak tau panas ke tak tengok spek mata me tu...kalau gelap ya amat tu memang panaslah tu...
Tapi tak kisah...nak jugak amik gambar kat sini....





Sungai ni jernih okeh....kalau tengok bawah ni nampak segala tok nenek ikan yang ada..siap nampak macam kepah tu lagi kat batu-batu tu...punyalah jernih kan...
Fyi, kalau dah sampai sini pastu nak sedekah bagi makan ikan, makanan ikan ada dijual kat tepi jambatan ni....beli je pastu korang bagilah makan...mesti syok tengok ikan naik pastu berebut-rebut makan....^_^
Tapi me tak beli pun..takut tak sempat...mengejar masa lah katakan...
Ni pun amik gambar gitu-gitu je lepas tu lepak kejab beli air dengan Sate Ikan lepas tu terus gerak ke next destination....


Tepi masjid ni jugak ada je jual makanan, jual cederamata, jual t-shirt...bagus jugak....
Toilet awam pun ada...50sen sekali masuk...
Paling unik, nak masuk toilet awam kat sini silalah tanggalkan selipar/kasut anda...pastu pakai je selipar yang dah disediakan....


Ok, dah setel kat masjid terus naik kereta ke tempat lain pulak...
Nilah dia Pok Mat Nor....pemandu kami for that day....
Segan nak amik gambar betul-betul..hehehhe...



Replika Batu Bersurat....
Kuala Terengganu adalah bandar yang bersih ye kengkawan...walaupun panas time ni tapi sejuk je mata memandang...


Nampak pintu gerbang ni maknanya dah nak sampai satu tempat ni.....
Nak tau apa??tunggguuuuu....


Bersambung....





Tuesday, April 16, 2013

Kuala Terengganu Day 2: Noor Arfa Batik...

Day 2: Kuala Terengganu
Sabtu (6 April 2013)

Kuala Terengganu one day tour bermula...
Itinerary dah dibagi..tapi kitaorang ikut je driver (Pok Mat Nor) bawak ke mana-mana yang patut..kita serahkan sahaja pada yang pakar....
First Pok Mat kata nak bawak ke Noor Arfah Batik....ok Pok Mat, silalah bawak..kami rela gitu..auwwww....
Noor Arfah ni terletak di: 
NOOR ARFA CRAFT COMPLEX
Lot 4153, Cendering Industrial Area, 
21080 Kuala Terengganu, 
Terengganu Darul Iman, Malaysia.
Tel: 609-617 9700    
Fax: 609-617 9701


Kitaorang sampai sini nak dekat pukul 10...awal je kan...?tapi don't worry, tempat ni memang dah bukak ye....
Kat Noor Arfah Batik ni semua berkenaan batik ada....
Pandai pandailah bawak diri pusing satu kompleks ni....
First sekali kitaorang pergi ke sebelah kiri ni dulu....
Elok pulak ada tempat memproses batik...ala-ala tempat demostrasi ...

Mula-mula tengok demo batik tekap guna acuan ni....
Batik yang ditekap guna lilin jugak..lilin untuk lukis ni katanya sama je macam melukis/mencanting batik..cuma tekniknya lain...


Tempat demo yang sebenar....
Boleh tengok ikut turutan...
Kalau nak tanya soalan, tanya je...insyaALLAH orang yang bertugas ni akan menjawab segala pertanyaan...



Ni second station...tempat membentuk cop-cop besi untuk cetakan batik tadi tu....
Pakcik ni bengkokkan satu-satu sampai jadi bentuk...ni dia tengah buat huruf-huruf untuk hasilkan perkataan TERENGGANU....
Gigih okeh pakcik ni..me tengok pun..uiiii hebatnya...tak lenguh ke...?ehh...apa ke soalan ko ni kan....?memang itu dah kemahiran dia kan......



Ni bila Mijon tanya kalau melukis/mencanting tu pulak macamana...?
Terus dia tunjukkan alat mencanting ni....macam tadi me kata...alat je lain, tapi guna lilin yang sama je, dah teknik jelah berbeza..satu guna cop, satu lukis/canting guna tangan...



Rajin silalah baca...
Me tak baca pun..amikkan gambar untuk korang jelah ek...





Ok..ni cara-cara melukis batik mengunakan alat canting tadi...
Lukisan ikut kreativiti si pencanting ye...ni orang tu tak cakap..tapi me lah yang cakap...hehehehe...sebabnya lukis guna tangan kan...mana corak yang nak lukis, lukis....ikut ilham..tak gitu???







Gambar-gambar kami bertiga...



Ada jugak pameran pasal Noor Arfah Batik dan pasal perusahaan batik....




Sept disebalik cop-cop untuk cetakan batik...
Nampak tak benda yang bergantung kat kayu belah kanan Sept??fyi, cop cop ni semuanya besi okeh..so boleh tau betapa gigih dan hebatnya sesiapa yang jadi tukang lentur bentuk ni kan...?



Macam-macam info ada....silalah baca...



Gambar dari sebelah dalam..ni ada jambatan untuk ke belah lagi satu......





Disebelah ni macam ada kedai factory outlet....cuci-cuci mata sudah...










Disebelah kanan (seberang tempat awal tadi tu) ada tempat ni pulak...
Adalah pameran tempat nak menenun songket, tempat nak buat Wau, menganyam mengkuang semua.......



Kat belah sini jugak ada tempat nak color batik yang dah siap dicop....



Boleh try mewarna batik....RM10 untuk satu set Batik Kit......


Pilih je mana-mana corak yang ada diboard tadi..lepas tu adik ni akan sediakan kit tu nanti....



Tempat mewarna....




Me pilih corak ini....hehehehe...






Iklan kejab...kat belah belakang ni ada jugak tempat bentuk kaca ni...
Boleh terus tempah ni tau..dia akan buat on the spot......
Kiranya bolehlah kalau teringin nak buat nama kita dalam bentuk kaca untuk dijadikan hiasan atas meja tu..dia kira sehuruf berapa RM tah, sebab tak buat jadi tak ingat......



Alat-alat nak mewarna...simple je....
Tulah dulu masa sekolah time pendidikan Seni taknak buat kan, dah tua bangka sekarang barulah teringin tak berhingattt.....punyalah excited nak pegang berus balik....hihihihi...


Mewarna sambil membebel....



Belasah jelah labu..janji color....heheheh...



Gaya macam pro je kan?hihihiihi...


Padahal terkial-kial ko..nak mendapatkan color hijau tu pun sikit sikit kang..eh betul ke ni...?eh dah cukup ke ni??punyalah kalut....



Cara-cara nak campur color untuk mendapatkan color yang selain daripada color asas yang diberi...



Melukis sambil membebel-bebel..ha korang boleh???




Tadaaaaa.....
Lenguh ni okeh...mula-mula tu teruja sangat..tapi bila dah sampai separuh tu dah lenguh...dalam hati asyiklah bilalah nak habis nih?..Pastu offer kengkawan sambung colorkan bagi habis, sorang pun taknak....sabar jelah...



Gambar ihsan dari adik tu...kalau tak sampai sudah takde gambar bertiga...





Muka poyo dapat siapkan sekeping...padahal color je pun...hahaha!



Dah siap bagi adik tu..nanti dia blow..
Taktaulah apa fungsinya dia blow ni..sama ada nak keringkan kain je atau nak hilangkan lilin tu kan....



Baru tinggalkan tak sampai seminit dah cam gini??huuuuuu



Sapa-sapa nak try mewarna batik silalah try kalau dah sampai kat sini...
RM10 untuk Batik Kit ni, color puas-puas lepas tu dapat bawak balik hasil yang kita lukis tu...(kalau bebudak mesti happy ni kan....?)^_^


Lepas dah melukis tadi tu  kitaorang naik ke Galeri jualan kat atas...
Tapi kat atas sana tak boleh nak amik gambar ye..dilarang sama sekali..
So shopping cuci mata jelah ye....


Time ni ramai jugak orang..okehlah..meriah sikit....



Jangan tak tau...kitaorang kan berchauffeured hari ni, jadi berElmiralah kami satu hari......hehehehee



Dapat beli souvenir je...batik ela tak beli pun...
Bukan sebab tak cantik..cantik ya amat sampai berpinar-pinar mata..tapi sebab harganya boleh tahan okeh...benda cantik haruslah harganya pun cantik tak gitu.......



Bersambung....




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...