Search This Blog

Showing posts with label Langkawi 2012. Show all posts
Showing posts with label Langkawi 2012. Show all posts

Tuesday, July 17, 2012

Langkawi 2012: Kota Mahsuri....

2 Julai 2012, Isnin..
Pagi-pagi tu kitaorang breakfast macam biasa, lepas tu lepak-lepak lebih kurang kat bilik pukul 10 lebih terus berebut bilik air sebab dah kena standby untuk check-out pukul 11 pagi nanti...Tapi tulah, kata pukul 11 kan...tapi tidaklah kami berjaya mencapai waktu yang ditetapkan tu....tergelincir jugak akhirnya....
Tu pun bila recept dah call terus je berdesup pukul 11.20 baru terhegeh-hegeh nak bawak segala mak nenek bag dan barang turun...Kecoh okeh...time tulah nak check-out amik duit deposit balik tu semua...time tulah baru nak bayar duit Half-day Tour tu....harus tak haru....rugi masa kitaorang daaa.... 
Dah setel semua, hangkut segala mak nenek bag dan barang-barang kitaorang terus je naik van dan pergi ke tempat yang kitaorang tak sempat pergi masa first day haritu...
Tempat pertama dibawa oleh adik driver (still lagi si Zam) adalah di Kota Mahsuri....
Jangan ditanya Kota Mahsuri ni kat mana ye...yang me tau mana-mana pun tempat yang Zam bawak kitaorang adalah diLangkawi sahaja....nama spesifik jalan atau Kampung apa memang hampeh tak tau.....kikikih....
Apapun korang layan jelah gambar....
Mula-mula masuk ada kereta kuda ni...so haruslah bergambar.....



Lepas tu tiba-tiba termasuk sini....tempat jual segala cenderamata...
Besar jugaklah...




Tersesat sudah....
Me dengan Sept tersinggah kat tempat tadi tu sebab naklah beli something kan...sekali ko tengok 2 orang lagi sudah hilang...adoiiiii....cepat benar berjalannya.......
Tu yang mengagau cari....huhuhuhuhu...




Akhirnya bertemu di sini...hihihhii...
Tapi tulah...nak mengajak bergambar masing-masing punyalah payah...adoiiii....sangatlah mokcik mokcik....
Jadi me jelah yang syok sendiri je nampaknya.....kikikih....so orang lain tu silalah jangan marah ye kalau gambar masing-masing cam hampehh.....



Pastu kitaorang naik ke rumah ni...
Rumah famili Mahsuri kot....tak ingat nama rumah ni....


Tengok macam takde apa..sekali ko...siap ada patung macam gini lagi...huhuhuhu...sedikit scary tau....





Pelanconglah sangatttt....hihihihiik...



Arab dua orang ni sweet okeh....i like...!!



Korang rasa kasut sapa yang naik pangkat nih????cer teka cer???apapun kasut ni bukanlah kitaorang yang punya ye...


Tengoklah tu...kengkawan bolayan je bila diajak bergambar...huh!!!



Lantak....gambar belakang ko....nasiblah....



Sept ajak naik rumah ni....adoiiihai....boleh tak ajak orang lain..me ni jenis seriau tak tentu pasal tau.....
Last pusing-pusing bawah rumah je sudah.....






Sept giler tak puas hati...dia ajak jugak naik....disebabkan kengkawan dia adalah specis 'mokcik mokcik' jadi harapan memang tinggal harapan jelah...kikikih....memanglah takde sapa yang nak....



Kedai makan kat Makam Mahsuri...
Tak salah dia jual Laksa kot.....cantik kan....??


Moh ke telaga Mahsuri....



Ni Mijon suruh amik gambar sawag padi....kena gelak kot....kampung ai kat Perak tu depan rumah penuh dengan sawah okeh...hihihihihi........



Telaga Mahsuri...



Setelah dipaksa bergambar.....





Dah habis bergambar kat telaga baru bergambar kat signboard....


Kawan-kawan tengah sibuk selidik pasal pucuk apa yang tertanam kat situ....punyalah banyak benda lain nak ditengok, ulam-ulaman yang diselidik beria..siap cakap lagi..."buat ulam sedap tu..."...aduhhhhh....sabar jelah....



Ada jugak kedai jual asam....tapi tak beli pun....





Rumah apa tah....
Lagi sekali Sept mengajak naik...aduhhduhhh...tak confident kot.....huhuhuhu...sori Sept....



Last baru bergambar kat Makam Mahsuri....



Nak keluar jumpa pulak muzium....so masuk kejab....
Dalam ni tak dibenarkan ambil gambar ye...so amik gambar pintu sahaja sudah....





Dah melawat ala kadar so boleh ke destinasi seterusnyalah kan...

Kesimpulannya...
Kota Mahsuri ni me pergi kali pertama pada tahun 2007 (dah lama sangat dah....)...tapi time tu me rasa meriah giler kot kat sini...
Tapi tulah, mungkin sebab me pergi dengan group dan hari weekend so haruslah meriah lebih...
Kali ni me pergi hari bekerja...tu yang kureng sikit feelnya kot.....sunyi semacam...huhuhuhu..
Lupa pulak, tiket berharga RM5 untuk dewasa ye....toilet diaorang charge 30 sen per entry...hahahaha..kena sebut okeh...sebab macam kelakar pulak kena charge lagi bila dah bayar duit tiket tu....
Lain-lain tu just ok, cuma adalah di sana sini benda tak dimaintainkan....so harapnya adalah perubahan kalau me pergi lain kali.....^_^


Bersambung.....


Monday, July 16, 2012

Langkawi 2012: Simple Dinner....

1 Julai 2012, Sabtu
Bersambung lagi kisah di Langkawi....
Lepas je kitaorang balik dari Pulau Payar tu kitaorang berehat-rehat kat hotel dulu.....
Sampai hotel pun baru pukul 5 lebih kurang...so sempat solat jamak semua dan siap mandi semua dan paling penting siap boleh bergosip sampai terlajak tidur semua...padahal kalau ikutkan masing-masing lapar giler kot time tu sebenarnya...
Tapi disebabkan penat melebihi segalanya, so tidur yang menang dulu...hehehheheh
So, nak pukul 6 lebih tu kejut-kejut sapa yang dah tertidur tu terus masing-masing bersiap untuk mencari makanan kat keliling area Hotel Bahagia tu....
Ok...mulanya ingatkan nak makan ada satu food court kat seberang jalan besar tu...
Sekali bila dah penat-penat jalan tu bila tengok dari seberang....laaa...rupanya foodcourt makanan cina....
Maka haruslah cancelkan.....frust okeh....tiap-tiap kali lalu memang dah aim nak makan kat situ....(sebab dekat dengan hotel kan...tajuk foodcourt pun tajuk bahasa melayu)...sekali bila dah pergi....laaa....rupanya tak boleh makan....eiiii...frust...frust....
So dalam ke'frust'an tu berjalanlah kitaorang lagi...
Kat area hotel ni semuanya adalah rumah kedai....so assumed akan adalah kedai makan apapun kan...So niat memang kalau jumpa je kedai makan kitaorang takkan berkira...harus terus makan kat situ....
Tapi tulah....harapan tinggal harapan....punyalah jalan beria-ria sepanjang rumah kedai tu (kitaorang jalan area depan jalan besar gitu....) sekali ko boleh pulak tak ada langsung kedai makan...aduiiiihhh.....
Masing-masing memang sudah panas hati sebab dah lapar sangat kan..memang time tu muka sorang-sorang memang tak boleh blah langsung...kikikih......mau tak, tengah lapar tapi kena jalan banyak-banyak lepas tu tak jumpa-jumpa pulak kedai makan tu...lagilah menyirap kot kan....hehehehehe....
Akhirnya sebulat suara nak pergi je jalan terus kat hujung blok nun sebab masa naik bas sebelum sampai ke hotel tadi kitaorang memang ada ternampak ada satu gerai makan jual makanan..so, memang try je ke sana kot-kot adalah lagi apa-apa saja..dalam hati doa sangat-sangat mudah-mudahan ada..amin.....kurang-kurang bolehlah hilangkan lapar kitaorang tu...(nak ke hujung blok tu kalau ikutkan boleh tahan jauh jugak untuk orang yang lapar okeh...tapi harus diteruskan jugak....hehehehhe)


Alhamdullilah....ada makanan lagi....syukur...syukur...^_^
Me happy je bila dengar ada Nasi Lemak je katanya....walaupun Nasi Lemak sahaja i like okeh......suka giler....
Apalagi me terus je order Nasi Lemak with Telur Rebus sebiji gitu....
Sambal haruslah lebih kan...wallah!tak rugi jumpa tempat ni....Nasi Lemak simple tapi sedap boleh tahan....(siap tapau 2 bungkus lagi...kes takuit lapar...hehehehheh)....
Kengkawan lain pun sama....me tak taulah diaorang happy ke tak...tapi time ni memang masing-masing makan dengan amat bersungguh-sungguh u...tak bunyi sepatah huruf pun..hehehehhe...
Nasib kitaorang baik jugak, dapat semangkuk rak Laksa tau...akak tu cakap last kopek...so habiskan semua sekali tu yang dapatlah semangkuk rak tu........
Laksa dia serius sodap....me sangat-sangat happy okeh.....perut dah kenyang kan...haruslah happy...hihihihi
Kitaorang makan tu pun boleh tahan lama....lapar katanya....dari belum Maghrib sampai nak pukul 8 lebih kot kat situ....huhuhuhu...(excuse okeh..kitaorang solat jamak tau...heheheheeh)....punyalah tak malu kan...dari terang sampai gelap gitu....
Lepas makan tu pulak kitaorang singgahlah jugak kedai-kedai yang ada kat area hotel tu....
Rupanya macam-macam kedai ada okeh....(kedai kain, mini market, segala....)
Memang sabar jelah...rupanya ada je kedai makan bila jalan kat belah dalam ni (sederet dengan hotel je...), cissss ada je kedai mamak dengan gerai jual burger....  (tadi tu tak jumpa sebab kitaorang terus jalan belah depan rumah kedai mengadap jalan besar)....nampak sangat laparnya sampai kan jalan pun main belasah tak fikir apa...hihihihhihi
Sebab tak puas hati kan...sebelum balik bilik tu sempat lagi singgah beli Burger 2 ketui lagi....hiihihihihi..balas dendam gitu..(kes takut malam-malam kan lapar lagi....)...
Lepas tu me dengan Mijon sempat singgah kat lobi kejab....
Nak discuss pasal esok pagi...
Kitaorang ada masalah pasal bilik gitu....kitaorang patutnya kena check-out esok pukul 12 tengah hari gitu...(kalau ikut booking...), tapi disebabkan tiket bas nanti pukul 9 malam jadi niatnya naklah extend lagi masa kat hotel je, dapat sampai petang esoknya pun okeh sangat....
Tapi tulah, dah inform kat hotel pun lambat so nak taknak kitaorang kena jugak check-out pukul 12 tengah hari esoknya jugak....sebabnya bilik kitaorang tu dah ada orang booked...aduh!!!gimana nih??
Last dapat idea....disebabkan masa banyak lagi sebelum naik bas esok..so, kena try tanya pulak untuk esok pagi tu boleh tak kitaorang nak amik lagi Half-day Tour macam hari Sabtu tu....
Bincang punya bincang dengan orang kat kaunter tu...sekali kitaorang bernasib baik sangat....boleh gitu....fuhhh....Alhamdullilah....selesai satu masalah.....hehehehehe...
So, esoknya pukul 11 pagi kitaorang dah kena check-out lepas tu berjalan-jalanlah lagi naik van ke tempat yang tak sempat kitorang pergi lagi haritu....




Bersambung....



Published with Blogger-droid v2.0.6

Thursday, July 12, 2012

Langkawi 2012: Pulau Payar....

1 Julai 2012, Ahad...
Hari kedua di Langkawi....dan 1 day trip to Pulau Payar....
Fyi, Pulau Payar ni adalah pulau yang terletak antara negeri Kedah dan Pulau Pinang ye kengkawan....
Paling penting Pulau Payar ini juga adalah pulau yang dilindungi...dan setiap pengunjung hanya dibenarkan berada di sana sehingga pukul 3 petang sahaja dan tidak dibenarkan bermalam di sana...
Paling paling penting, kat sana ada dua tiga rules yang kita kena ikut...
Contohnya: kat sana tak dibenarkan meninggalkan sebarang sampah (buang apatah lagi)..kalau ada sampah, silalah simpan di dalam beg or poket masing-masing..dah jejak darat karang silalah buang ye...
Lagi, tak dibenarkan menangkap ikan atau mengambil batu atau batu karang untuk dibawak balik....
Ada lagi 2-3 rules tapi tak ingat...


Fyi juga, Trip ke Pulau Payar ni pulak adalah memang dalam pakej bilik (hotel) yang kitaorang beli....
Eh lupa pulak nak tulis yang sebenarnya trip ke Langkawi ni adalah pakej percutian yang kitaorang beli dari syarikat pelancongan bernama EKOMEGAH (ofis kat Langkawi dan Sarawak) masa time Matta Fair bulan Mac 2012 haritu....(tapi serius nak bagitau servis diaorang sebelum sampai Langkawi adalah hampeh okeh...tapi nasib baik bila dah sampai servis adalah tiptop...terus tak jadi nak merempan dalam blog ....hehehehhehe)
Pakej ni pakej giler murah kengkawan....RM150+RM1 sama dengan RM151 sorang je tau....
RM150 adalah pakej untuk 1 day trip ke Pulau Payar..
Harga pakej ni termasuk untuk Tiket Feri pergi dah balik dari Jeti Kuah atau Jeti Kuala Perlis atau Jeti Kuala Kedah ke Pulau Payar dan Pulau Payar ke Jeti Kuah atau Jeti Kuala Perlis atau Jeti Kuala Kedah (Jeti tu ikut dari mana korang naik) , Insurans, Lunch Pack dan alatan untuk snorkeling) Harga sebenar (asal) untuk pakej ni adalah RM200 ye....so, jimat RM50 di sini....
RM1 pulak adalah tambahan untuk harga hotel penginapan satu bilik (standard room) sehari untuk 2 orang di Hotel Bahagia, Langkawi...berserta dengan breakfast.....
So bila dikumpul-kumpul dan dikira-kira pakej ni kalau 4 orang beli so dapatlah kitaorang bilik untuk 2 malam....dan setelah dikautim dengan tokei terus dapat bilik Family room untuk 4 orang....best tak???hotel harga RM1 je kan, sapa nak bagi...hehehehehhe....
Dan pakej yang kitaorang beli ni memang dah dinyatakan bahawa trip ke Pulau Payar adalah pada hari kedua kitaorang di sana....
So, senang gitu...first day adalah free and easy, second day adalah untuk ke Pulau Payar dan third day adalah free and easy balik.....




Oklah...mari kita layan je gambar.....
Sesiapa ada penyakit sakit mata tengok gambar super banyak sila klik sign X di atas kanan sana ye......
Opss sebelum layan gambar nak cerita dulu pasal perjalanan nak ke Pulau Payar tu...
Kitaorang start dengan breakfast dulu kat hotel (breakfast ada sekali dalam pakej) dalam pukul 7.45 pagi camtu, lepas tu siap-siap naik atas tunggu kat lobi hotel dalam pukul 8.30 pagi....
Lepas tu van hotel akan datang jemput kitaorang (sekali dalam pakej) bawak ke Jeti Kuah (sebab kitaorang memang ada di Langkawi)....
Dah sampai kat Jeti Kuah ada orang akan menyambut....terus pakai gelang tiket tu dan tunggu Q untuk naik feri pulak....

Muka ceria je kan?walaupun masing-masing muka macam baru bangun tidur....hihihihii....
Perjalanan dari Jeti Kuah (lagi sekali, kitaorang dari Jeti Kuah) ke Pulau Payar adalah dalam 50 minit ye..boleh tahan jauh kan.......
Sebelum feri bergerak pulak akan ada sorang staff dari EKOMEGAH promot baik punya ni...hheheheheh akan bagi briefing pasal apa yang perlu dibuat dan tak boleh dibuat bila dah sampai kat Pulau Payar nanti....(rules sekian-sekian bila dah sampai sana nanti)....
Dan fyi, walaupun feri adalah antik tapi punyalah laju je geraknya ye....
Time naik ni memang serius terasa ombak/gelombang laut agak kuat...seriau jugaklah...
Tapi me cool jelah....nak buat camne..janji feri tak karam sudah.....chooiiiiiiiii!!
Dan 15 minit sebelum sampai Pulau Payar tu kitaorang diberikan life jacket sorang satu....
Orang lain tak pakai pun lagi..tapi laju je kitaorang bila dapat je life jacket terus je bukak baju luar (dalam ada swimming suit) dan pakai life jacket tu...safety ok....safety...






Ok...bila dah sampai kat Pulau Payar tu nanti takdelah boleh terjun laut terus tau...haruslah kena transit naik bot kecik dulu....
So feri akan berhenti takat mana yang dia boleh pergi dan ada bot kecik akan digunakan untuk pindahkan kitaorang semua ke seberang (Pulau Payar tu).......
Macam kitaorang ni diaorang sediakan 2 bot..so gilir-gilirlah ikut turn..
Time ni kalau sapa takut dilambung ombak serius memang akan seriau habislah....tapi sebaik me ok je tau.....hehehehehe...
Ada pelancong dari China tu serius siap mabuk-mabuk dengan muka merah nak muntah tu siap tak boleh berdiri ye..so kiranya me oklah kan....hehehehehe...berlagak di sini.....
Cer tengok gambar....
Ni gambar kitaorang sudah keseberang dah (nampak feri nun di kiri sana)..
Bila dah kat jeti ni maksudnya kitaorang dah selamat dipindahkan kat jeti Pulau Payar...
Tapi cer tengok gambar jugak....nampak tak ada gambar Sept sesorang kat atas bot??
Member tertinggal kat seberang sorang-sorang eh bukanlah sorang tapi dengan orang lain tu...ni kiranya kitaorang bertiga me, Mijon dan Zai dah pun selamat sampai....tapi disebabkan misscommunication Sept sudah tertinggal bot gitu...
Punyalah gabra kitaorang masa dalam bot awal tadi tu...elok dah masing-masing duduk bersusun sebelah menyebelah sekali tetiba tengok sebelah Zai, Sept pulak takde....hohohohoho....habis kecoh okeh.....punyalah kijam....boleh pulak dalam ribut-ribut nak keseberang ni kitaorang tertinggal kawan kat seberang......huhuhuhuhu...
Tapi tulah, bila nampak next bot tu ada Sept, lepas tu Sept siap senyum sampai ke telinga tu, so oklah lega giler..hihihiihihi...
Nasib baik sangatlah member tak menangis sebab kena tinggal kan...kikikih......kalau me tu sah-sah lagi haru....mau menangis kot sebab panik sangat dah kena tinggal.....dasarrr kan......??
Masa naik time pergi ni memang tak berani nak amik gambar...gayat bebeno....mau tak gayat..bot kecik tu melambung-lambung ok...air tu dah mengempas-hempas jeti tu..so bot memang goyang kiri kanan kuat giler..











Ni adalah pelantar/jambatan nak ke daratan....me gayat jugak ni...pening pale...huhu....
Boleh tahan jauh jugak nak menapak...tapi its ok....tak sedar pun, lagi-lagi bila tengok view sangatlah cantik....







Kat area tepi ni masa kitaorang lalu tu ada 3-4 ekor Baby Shark okeh....
Serius seriauu....air jernih kan, dari kejauhan dah nampak dah anak shark tu....tapi me tak amik pun gambar....boleh tak i is terkagum kejab....
Lagi kagum bila tengok ada sorang worker tu siap selamba je bersihkan daun-daun kat situ tau, relax je dia tak heran pun dengan anak-anak shark tu......lagilah terkagum-kagum 13-14 kali...kikiki...




Keadaan air dikeliling....cantik kengkawan..menghijau dan membiru gitu....
Tapi tulah...gambar kat dalam air takde ye, gambar disisi air je ada......
Takde sapa nak amikkan pun....kitaorang berempat dah tak sedar diri dah....dah setelkan hal beg dan barang semua terus je masuk dalam air....hihihhii....
Tapi tulah...me ni kan penakuittt...so takat-takat mandi ditepian jelah kan...
Fyi, barang-barang peribadi macam dompet atau apa-apa yang penting tu pulak don't worry....Ekomegah (travel agency) ada sediakan perkhidmatan menyimpan barang...bayaran RM20 perbox diikenakan untuk sekali penyimpanan...barang-barang kecil je ye...
Kalau beg yang gedabak dengan seluar jeans (iya ada sepasang mamat dengan minah somi isteri ni buat) tak payahlah nak simpan kat box tu...tak muat satu hal..lagi satu..sapapun nak curi seluar korang...huhuhu..dah tau mahal buat pe pakai gi pulau kan....?
Pastu barang-barang lain atau yang nak pakai korang letak je kat tempat korang duduk tu nanti...
Tak payahlah letak dalam box tu...kang menyusahkan diri...duduk kat pulau ni bukannya lama asyik nak menyibuk nak kuar masuk barang-barang je.....
So pandai-pandailah pilih barang mana yang nak simpan dan yang mana satu nak pegang sendiri supaya tak menyusahkan dihujung hari.....


Ni time amik lunch pack.....kitaorang kalau bab makan laju je....nampak je lunch pack dah siap tersedia terus je pergi redeem...hehehehhe....
Lupa pulak..lunch pack ni kena redeem guna kupon yang diaorang dah bagi siap-siap awal-awal tadi sebelum naik feri tu...so baik simpan elok-elok kupon tu ye, kang hilang kupon kebulur nasiklah korang...kalau takat nak minum air tin dengan cekedes ada je jual kat sini..tapi kalau nak nasi tunggulah sampai seberang nanti..heheheheh




'Sarang' kitaorang....
Baru me tau rupanya, tiap group trip akan ada tempat khas untuk satu group tu duduk...
Kiranya pondok yang satu ni group kitaorang punyalah....belah lagi untuk group dari agency lain pulak...senang agency nak handle lah kot.....
So makan pun kat sini je lagi senang....selesa....(ada hati nak makan kat tepi pantai tu..tapi tak sanggup...)....
Barang-barang pakai pun letak kat sini je....insyaALLAH tak hilang....dan Alhamdullilah...group yang kitaorang dapat ni bukan ada yang 'kaki mencopet'.....



Orang lain tengah ralit lagi time ni...hehehheheh....








Tapi kitaorang sudah makan.....kikikih...
Tapi tulah hampeh tak hampeh...dahlah kitaorang duduk kat hotel company diaorang kan....
Boleh pulak Nasi Goreng yang diaorang bagi ni sama dengan Nasi Goreng masa kitaorang breakfast pagi tadi.....sabar jelah....
Tapi apapun....Alhamdullilah....ada jugak boleh buat alas perut kan....hehehehhehe...kalau takat nak jejak pulau dalam masa 2-3 jam pastu nak makan mewah-mewah baik tak payah ye...
Tapi macam me cakap tadi, kalau korang nak makan chips ke atau air lain (100 plus) tu ada jual kat sini...so don't worry...untuk tahan lapar ok je...




Sudah makan haruslah pulangkan bekas tu...(tu adalah pesanan penaja, kalau tak sapalah nak tolong kutipkan kan...banyak cantik korang....)...
Laju je berdesup kawan yang 2 orang lagi tu hai.......takdelah nak pandang belakang dah.....








Kitaorang pulak bila orang dah jalan laju....malaslah nak panggil...terus snap 4-5 keping gambar kejab....










Ramai jugak kan.....satu group dengan kitaorang pakai life jacket yang warna merah tu.....yang warna biru tu group lain...
Time kitaorang pergi ni banyak pelancong Arab dengan China (yang memang dari China sebab slang cakap lain dari Cina tempatan).....
Kalau tengok gambar korang boleh nampaklah yang berani sikit terus pergi snorkeling jauh jauh gitu....
Yang tak berani macam me kitaorang, takat dekat-dekat je sudah....
Me ni seriau okeh...sebab air dia macam kuat sikit....bila dah sampai tang dada tu terus rasa macam tak boleh nak ke tempat cetek dah...seriauu je.....padahal pakai safety jacket tu....hihihihiihihik..memanglah kan...






Kawan saya yang lagi dua orang itu kemain lagi kan???...hehehhehehe.....
Diorang berenang cetek lagi tu...tapi jangan tertipu...kalau korang gerak ke platform pertama ni, kaki memang dah tak jejak pasir dah...
So kalau nak jugak ke platform tu pastu tak pandai berenang..iya..macam me dan kengkawan lah kan..kikiki...korang ikut jelah tali yang ada tu....



Time ni me dengan Mijon dah surrender dah.....kitaorang lepak-lepak je kat sini....
Tapi Sept dengan Zai tak okeh...diaorang kamikaze pergi snorkeling ikut tali platform tu....
Ingatkan diaorang pergi yang 1st platform tu je....sekali ko...dah sampai ke hujung nun....platform yang kedua...nun jauh dihujung nun dekat dengan feri dah tu........aduuuuhhhh....hebatnyerrrr korang...!





Zoom sikit...
Confirm memang diaorang memang bukan pergi kat platform yang pertama tu dah ye, tapi yang hujung nun sekali..gila jauh kot....
Nampak tak 2 orang pakai baju biru (sorang kat atas platform, sorang kat daalam air)...ha tulah diaorang...wahahahahaha!!!...giler hebat...!!tabik spring berkali-kali...!!



Muka pemenang bukan pengalah...hhehehehehe...muka banyak happy kan....?
Zai hebat okeh....tak sangka berani dia nih.....syabas!!!
Siap Zai kata geram tengok ikan cantik-cantik..nak tangkap guna sebelah tangan tapi tak dapat..sebab memang giler dalam dah kat situ...katanya lagi kat situ umpama 2 tingkat bangunan tu dalamnya..huhuhhu...menangisi okeh..i ni nak berendam yang cetek pun tak berapa nak lepas..inikan pulak yang dalam macam itu...





Inilah muka pengalah...kikikih...eh...tak baik gitu.....aipppp!
Member sorang ni rupanya tadi kat hujung tu hampir lemaslah pulak....adoihai..manalah kitaorang tau, kan jauh.....
Sebabnya masa diaorang baru start nak patah balik ke arah darat tu tiba-tiba katanya air masuk kat dalam salur snorkeling dia......jadi lemas jugaklah katanya, siap tak boleh bernafas lagi....
Dan nasib baik pulak bila nak lemas tu cepat-cepat dia patah balik naik balik platform tu dulu.....
Time tu pulak dia tengok Zai dah laju kedepan...memang tak boleh buat apa dah....so pandai-pandai sendirilah dia nak survive macamana kan....
Last dia rehat lebih kurang, pakai balik mask snorkeling tu balik betul-betul dan teruskan balik berenang ikut tali platform tu.....akhirnya berjaya jugak sampai ke darat.....alhamdullilah....
Patutlah dalam gambar kat atas tadi tu sorang dah kat darat sorang dah kat dalam air...rupanya Sept lemas time tulah pun..huhuhu..sorry my friend....



Tengok tu bercerita pasal lemas tak habis-habis tu....
2 hari 2 malam still tak habis-habis...aduhhh....manalah tau dia lemas kat seberang tu kan....




Cuba tengok tu..muka still tak puas hati...
Terkejut gamaknya kot...huuuuu....






Sebelum naik atas tukar baju ke apa sempat pose lagi....buat kenangan...
Muka dah naik rentung pun tak kisah...bukan selalu nak sampai sini kan....






Time ni dah pukul 2 lebih kurang..orang dah tak seramai mula-mula...sebab masing-masing kena kumpul kat Jeti tadi tu dalam pukul 2.45 tengah hari...





Masing-masing tak tukar beria pun...main sarung je t-shirt, seluar dan tudung....
Me pun tukar seluar je...sebab seluar tu ketat bebeno kan...malas nak pakai kat tengah-tengah pekan nanti....
Lupa pulak...kat sini ada disediakan tandas dan tempat mandi dan tempat tukar baju segala ye....tapi tulah...semuanya adalah air laut...walaupun air jernih tapi masin gitu....
So, tak guna bilas badan kalau airnya dari sumber yang sama...buat tambah melekit lagi ada....
Dan jalan terbaik adalah pergi pakai baju mandi, balik pun sama....tapi tu kitaoranglah kan orang lain tak kot...kat sana masing-masing kemahin berbikini bagai...kan pakai bikini dari sebelum dan sampai selepas kan haruslah terjojol mata rakyat Malaysia...hihihihihi....










Member lagi duaorang dah laju kedepan....hambooiiii...asyik kena tinggal je me ni kan....sabar sikit boleh tak kengkawan......???





Yang hitam-hitam tu coral ye...punyalah jernih...
Tapi tulah...orang lain berenang jauh ke sana, me berenang di gigi pantai je kan...so haruslah tak nampak apa-apa special pun...takat rendam kepala dalam air jelah....takat nampak pasir je, ikan memang haram sekor pun tak nampak....kalau nampak harus tak jejak dalam tu dah...hahaha!....
Nampak tak platform kat tali tu...?Platform nilah yang diaorang pergi snorkeling tu...hebat kan...??











Kat jeti ni angin boleh tahan kuat tau........





Dah ramai yang prepare nak berlepas ke seberang....
Time ni baru pukul 2.35 petang camtu...semangat je masing-masing.......




Kawan-kawan saya.....
Kalau tak borak sakan tak sah....




Pukul 3 barulah bot datang...sabar jelah..iya-iya je kata pukul 2.45 petang...cisss...







Kitaorang naik yang second bot sebab 1st bot dah penuh......tak sempat nak berebut gitu...hihihihihi
Time ni hamboiii....punyalah terbuai-buai dalam tu...kuat giler ombak....kuat dari masa pergi tu....
Time ni masing-masing muka tak boleh cover dah (kalau tengok live)...tangan masing-masing pun kuat je pegang apa yang boleh pegang....hehehehe
Paling tak boleh blah, tah camne me terduduk kat sebelah sorang chinese guy nih...adoihai....
Dia punya sound effect mak aiii, macam tengok citer Jaws...terhuuuu haaaa ko.....
Tu belum lagi campur bila dia takut terlebih tu dia kepit badan dia kat me ni (siap jadikan me penyendal okeh)...eeiiii nak je bagi sedas pelempang kat dia ni tau...eiii......tapi nasib me sabarkan saja....i pun nak dah jadi batu time tu...huhuhu..statik je badan...takuiittt sebab ombak kuat.......





Sudah selamat sampai keseberang....fuhhh legaaa.....syukur Alhamdulilah...
Sebaik dapat amik gambar burung Lang ni kan...kepunan okeh sebab tak dapat bergambar kat kaki dia....kes masa dah suntuk dah....memang haruslah repeat kesana lagi lain kali......



Punyalah kitaorang tunggu kat tepi KFC ni beria-ria ...ada nak dekat 10 minit kot...ingatkan van yang amik..(sebab masa datang tadi van tu turunkan kat sini)...
Sekali ko bebudak macam ahli Kumpulan Kristal ni dok gamit kitaorang...katanya kena naik bas....
Bebudak ni sebenarnya yang kru masa kitaorang pergi Pulau Payar tadi....Masa pergi comel je masing-masing berdandan (ikat jalin lipan tu...)...sekali ko masa kitaorang dah terjun laut tu....Sept gelak sambil kata..."ait, semua dah jadi perempuan??"....me pun tengoklah sapalah yang Sept kata tu kan.......sekali tengok....la....diaorang rupanya dah tu siap dah bukak dandanan....kemain lagi masing-masing dengan rambut ketak-ketak panjang siap karat tengah main takraw....huwhahahahahaha..comel je tengok 'perempuan seksi' rambut karat dok main takraw gitu.....hihihik



Naik bas pun baslah kan, janji sampai hotel....
Time ni kebulur jangan cakaplah...nak pukul 5 lah katakan....
Niat malam nanti pulak nak pusing-pusing area hotel nak cari dinner.....haruslah kan...kalau tak mau ada yang merempan dek kelaparan....hehehehhe...



Bersambung....



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...