Search This Blog

Showing posts with label Makan. Show all posts
Showing posts with label Makan. Show all posts

Friday, June 02, 2017

Makan-Makan Sebelum Puasa: Part II..

Sambungan dari entri yang lepas.....

Dah bergerak balik tu patutnya nak terus gi melawat Ma Mijon je takde dah nak singgah mana-mana........
Tapi tipu okeh...me lah, bila ternampak je sign hentian Elmina tu terus cakap kat Mijon..."Mijon kat sini ada Satey Samuri tau"...
Hahaha..saja je me nak cucuk jarum kan, padahal perut masing-masing dah penuh tu...
Sekali Mijon cakap "bolehlah"...kahkahkah...dah agak dah....(padahal dalam hati memang berdoa-doalah minta-mintak kawan-kawan nak singgah kikikih).....







Tu dia.....
Sampai-sampai tu takde berapa ada orang lagi...so just gi tengok meja mana nak duduk terus je beratur order....then cepat je dah dapat.....







Order memang taknak banyak-banyak...
Niatnya nak order 5 daging, 5 ayam dengan 5 kambing je..dahlah....sekali Mijon up lagi 5 perut....terus meriah pinggan......






Tak syok pulak takde bawang.....
Me dulu pun tak reti langusng makan satey dengan bawang, tapi bila dah reti sikit ni nak jugaklah makan dengan bawang tu kan...tapi takde...nak mintak memang tak rajin ye.......








Makan satey haruslah mintak sudu sorang satu kan..barulah puas nak menyuap Nasi Impit+Satey+Kuah kacang tu kan.....?








Aduh gambar bergegar pulak dah.....
Ni kitaorang dapat je satey tu terus kedai penuh okeh....serius tak tipu.....tiba-tiba orang ramai......
Sampaikan me terjumpa dengan ex-boss me lagik..punyalah bertahun tak jumpa, kat situ tempat nak berjumpanya.......nasib baik jumpa tengah makan okeh, kalau tak nak kena mintak belanja tu hahaha....
Ni kan mula-mula tu me makan kemain laju jek lagi...ngap-ngap-ngap...tapi bila dah minum air ohoiiii dah tak boleh nak sumbat dah okeh.....baru sedar perut dah nak meletup kahkahkah.....
Nak tau?lepas makan ni kitaorang singgah kat Super7 pulak....me paksarelakan diaorang sebab me nak beli bawang-bawangan untuk rumah....pastu barulah sampai ke rumah Mijon....
Tu pun me dah tak larat nak beramah mesra dengan Ma...memang badan dah lemau dah okeh...makan banyak punya pasal....
So me just joint adik-adik Mijon nyembang kat meja makan jelah....
Malam tu me dengan Sept bergerak balik pun dah 11.45 pm...ayoyo....
Pastu otw tu tetiba me rasa seriau , camnelah nanti me nak naik atas rumah nanti ni?(adalah sebabnya huhu)......dahlah call-call Sept dah tak dapat pulak huhuhu....
So terus me call OT, nasib baiklah dia baru nak start motor okeh....so minta tolong dia temankan me kejab....kiranya kalau dapat tunggu sampai me masuk rumah pun jadilah....
Tapi rezeki me, OT siap teman dan bawakkan barang-barang (bawang-bawangan dan barang-barang yang me beli sebelum tu...) sampailah ke depan rumah....fuhh lega...Alhamdullilah...dan terima kasih sangat-sangat....
To me BFF, nanti kita makan-makan lagi ek...kita try jauh sikit hihihi......








Makan-Makan Sebelum Puasa: PART 1...

Assalamualaikum.....
Selamat berpuasa semua.......
Jangan marah tau me buat entri makan-makan dibulan puasa nih...(alolo..macamlah tak besa kan?hehe)....
Tapi kalau korang tak tahan jangan baca okeh..tutup blog me ni cepat-cepat hahaha.....




Ni kisah hari Khamis yang lepas....
Ni kan makcik sanggup amik cuti petang sempena nak berJJCM dengan me BFF gitchew hehe....
Kisahnya....dipendekkan ye....
Pukul 1 tengah hari tu zassss terus me punch kad..then terus me ke Sept...
Sept tunggu depan sekolah Mijon...Mijon pulak katanya free pukul 3.30..so nantilah kita amik Mijon....sekarang marilah kita ke IKEA hehe...makcik nilah tak habis-habis lagi teringin meatballs okeh....haritu makan macam tak cukup pulak.....
So teruslah me bawak Sept ke situ.....
Sampai-sampai IKEA aduhhhhh...meja banyak je kosong..tapi tang beratur tu macam tak munasabah jek...so cancelll....terus ke seberang...makan McD jelah...habis citer.....
Ni kitaorang amik seats yang kat dalam...sejuk sikit...kat luar tu tak sanggup okeh.....
Dah licin semua barulah teringat nak amik gambar kan hehehehe....







Dah lama tak jumpa Sept kan....
Dia balik dari Umrah pun me tak pergi melawat dia huhuhu....sorry......
Lepas dah makan tu niatnya nak jalan sikit...sekali Mijon call daa...katanya korang kat mana?dia dah free dah...laaa...lambat lagi kot nak pukul 3.30 petang huhu...
So terus ke area sekolah Mijon, tapi kitaorang singgah Petronas dulu...solat kejab..harap bertabah ye Mijon....tadi kata 3.30 petang tu yang kitaorang watlekwatpis tu hihi..........
Dah solat amik Mijon..diskas lebih kurang (pening nak fikir nak makan apa dan kat mana....) lastnya kitaorang decided ke Jeram, Kuala Selangor......habis citer.......






Sampai-sampai tu pergi order kat kaunter ikan tu apa yang nak makan dulu...then gi toilet dan gi surau....
Bila dah keluar tengok-tengok eh eh dah sampaiiiii...?hihi......sioknya......









Me BFF....
Sedap ooo kerang tu...isi besar-besar....
Kuah cicah tu pun okeh sangat....(walaupun tak sekick yang kat Melaka punya..nak jugak bandingkan hihi).......









Tengah makan-makan Ikan Bakar pulak sampai....
Kitaorang amik Ikan Siakap.....mintak sebelah bakar, sebelah lagi masak stim....
Tapi cara dia belah tu kelakar pulak hihihi.....






Pari Bakar pun amik jugak....
Bahan marinated dia lain sikit....dia macam letak serai camtulah....macam bakar ayam tu....Iolls kureng sikit macam gini okeh....
Pari tu pulak macam kering, pastu liat...oh lagilah kureng..padahal fav tau....








Yang ni Ikan Siakap sebelah lagi yang masak stim tu....
Ni part kepala pulak hehehe...
Ni isi ikan dia memang lembutlah sebab stim kan...so me suka sikit...takdelah rasa kering sangat....cuma kuah dia tak berapa cow....kurang perisa......







Tiga ke empat ekor sotong buat masak sambal...
Tapi kurengla..ayoyo....so me tak berapa makan sangat.....







Ni pulak sotong bakar....still dia marinated dengan serai bagai macam ikan tadi...huhuhu..I don't like okeh.....so rasa sikit jek.....





Makcik kamu..hehe.....
Tu pin kat kepala tudung dah hilang masa solat tadi...dah kena buat gitu jek kalau tak dok kembang je..rogilah tak boleh makan dengan senang hati........






Up lagi sekali sebab rasa macam comel jek kahkahkah.....(bagilah chance ye).........







Gitthew....
Dalam kata itu ini tak kena tu kan?hahahaa.........






Tengoklah tu orang busy....tengah makan pun ada orang call pasal kerja..adoila.......







Ok, pukul 6 lebih camtu bergeraklah kitaorang ke Kota Damansara balik.....
Kalau sempat niatnya nak pergi melawat Ma Mijon yang baru keluar hospital...
Haritu Ma Mijon masuk hospital seminggu okeh..tapi me memang tak dapat nak melawat sebab banyak hal kat rumah tu...petang je memang kena balik on time..sorry sangat-sangat ye Mijon......


Bersambung.....




Tuesday, May 23, 2017

Alhamdullilah....



Minggu lepas Nurul bagi Iolls coklat nih...alhamdullilah....syukur sangat-sangat...
TQ sangat-sangat tau Nurul...ingat jugak kat Akak hihi.....
Ni pun Nurul nak bagi ni punyalah macam-macam halangan....kejab kang me takde, pastu dia takde, pastu me MC, dia pulak cuti...pastu me EL...pastu dia pulak cuti eh....(tak ingat, tapi memang selang seli takde hihi)....last-last minggu lepas dapat jugak bagi....alhamdullilah rezekiii....
Anyway terima kasih banyak-banyak Nurul and Syawal..semoga murah rezeki tau......






Masa dapat ni kan terkejut makcik okeh....punyalah banyak dia bagi, berbagai-bagai jenis pulak tu..seronoknyaaa..macam tau-tau je dah lama me tak makan.......
Ni kan punyalah puas okeh dapat makan reramai....me kan bawaklah balik rumah, niatnya nak bagi sorang sikit kat semua....tapi tulah berebut-rebut okeh..memasing dok chop nak yang itu ini hahahaha..nasiblah korang....








Kegemaran tetaplah yang dark coklat nih....ni berebut dengan Anim kahkahkah...
Teruk tau Anim nih...ada yang lain tu tetaplah nak yang me sukaaa....tapi oklah, dapatlah sorang 2-3 ketul...banyaklah tu kan....ko nak banyak sangat beli sendiriklah kan.....






Rezeki minggu lepas jugak me dapat makan Kari Ketam nih hehe.....
Ni Aka office sebelah dok bagi....sekarang ni tetiap kali lepas lunch mesti Aka tu bawakkan me sepinggan nasik dengan lauk camni (menu ikut menu haritu tu ada apa) hehe........rezeki sangat, Alhamdullilah....
Ni haritu diaorang masak Kari Ayam sebenarnya, pastu Kari Ayam tu pulak laku macam goreng pisang panas sampai licin semuanya kikiki....
Dah jadinya makanan untuk geng-geng diorang dah habis so tu yang terus masak Kari Ketam ni..Ketam ni ada abang tu sedekah untuk diaorang..so merasalah yang lain-lain nih...syukur.....semoga murah rezeki....
Iolls ni menumpang kasih jek hihi....alhamdullilah....







Minggu lepas jugak nih.....datim dengan OT....alah takdelah datim pun sebenarnya....jumpa pastu pergi teman OT cari CIMB, pastu pergi Super7 OT teman me pulak beli air mineral, pastu gi Bidayah kejab....tu jelah pun.....
Tu pun ingatkan bila dah lepas setelkan semua benda me nak balik terus je (OT pun nak main badminton malam nanti tu)...tapi OT ajak me makan kat Bidayah dulu pulak...jangan diajak, memang olls ok je hehehe....
Ni kan Iolls ni dah tak reti nak makan apa dah so teruslah order Roti Canai Banjir satu......
Kalini nak banjir kuah Dhal je dah....
Alhamdullilah sedappp...hihihi....








Nak dekat habis tu kuah dah kering kikiki so terus mintak orang tu topup kuah, tapi nak kuah kari pulak ye....
Ha kauuu...banjir habis kan?Alhamdulilah kenyang.....
OT tak makan, sebab perut dia dah masuk angin...adoilahhh.....(memang orang keliling kejilah kan, binik makan kemain lagik, laki minum air jek, patutlah badannnnn hahahaha)......








Rezeki lagi....syukurrr.....
Ni lauk Rendang Ayam dengan Sayur Masak Gulai putih tu pulak hehe.....
Alhamdullilah.....
Tapi tulah, Aka tu kalau bagi mak aikhhh kemain banyak sangatlah pulak.....membukittttt......








Ni breakfast Jumaat pagi...
Lepas me dah punch kad tu terus me kuar dari ofis kejab...teringin sangat dah nak makan Nasi Lemak Rendang Ayam kat Subang Perdana nun....baru perasan dah lama dah rupanya me pencen kuar ke seberang  menapau nasik lemak hihihi
Ni kalau me keluar menapau ni adalah tak sampai 15 minit pun masa yang me amik....sebab pergi terus zass tapau terus zass masuk ofis balik....kadang-kadang jelah yang terlajak sikit sampai 25 minit....tu pun sebab berebut-rebut dengan lori-lori panjang tu hohohoiii..jenuh okeh.....
Ni kan kalini Rendang dia marbeles giler...dia blend bahan-bahan semua tu hancur je...so sedap jelah me makan takde terkunyah-kunyah serai kihkihkih...pastu kan rasa Rendang dia pun sedap lebih dari selalu....happy oiii......






Tengah hari makan ni jek....
Cornflakes dengan susu kotak ni kan me dah beli dah dua bulan okeh...tapi tak termakan-makan....adoilahhh.....
Ni kan me makan dua kali tambah sebab nak mengabiskan susu tu punya pasal....
Susu tu me beli yang kotak-kotak kecik tu je ha.....
Tu pun sebab Emak me yang ajar, katanya baik susu beli susu yang kotak kecik-kecik tu, simpan dalam petiais, kang nak makan bukak satu jek......ooo ok..betul jugak tu...
Kalau beli yang besar tu haruslah dah bukak tu terus kena habiskan dalam tempoh sekian-sekian kan...?so takdelah susu tu membazir kan......?(mentol Su lambat sangat nak menyala haha)..........







Kegilaan terkini....
Lagi kat FB cakap tak elok makan meggi lagilah me laju-laju ngulang makan hahahaha.....








Puas hati dapat makan meggi kosong letak cili padi potong-potong okeh....
Ni sudu panjang ni sudu yang macam orang Korea guna tu tau...ni me beli kat Daiso...RM5 satu...harga dulu la....sekarang tak ingat dah jadi berapa......
Ni me beli adalah nak dekat 5-6 sudu dah nih tapi kan sekarang ni tinggal satu je okeh....adoilaaa...mana tah hilangnya tah yang lain-lain....makan sudu ke apa diaorang nih??








Friday, May 19, 2017

Meatballs....

Citer di petang Jumaat yang lepas....
Kejab jadi kejab tak jadi nak jumpanya (ohoiii..same issue jek kan).....
Pastu Mijon kata nak gi Pasar Malam dulu...adoilaaa....meluat makcik....
Tapi meluat-meluat pun tetaplah pergi jugak hahaha...
Pastu dah pergi Pasar Malam pergi jugak segala mala mini market..sakan membeli okeh....
Mijon la...dia nak buat Nasi Ayam, so segala benda kena carik....(tu yang Iolls pun buat jugak Nasi Ayam Sabtunya tu..dengki kan hihi).....
Dah beli barang hantar barang-barang ke rumah dia kejab, then dah pening nak carik makan......
Iolls teringin nak makan meatballs oiiiiii....Mijon pulak taknak..katanya tak kenyang..oh myyyy.....





Tapi akhirnya ke sini jugak hahahaha......dasar takde duit tapi nak jugak makan yang sedap-sedap....sorry Mijon hihi.....
Masing-masing makan nak makan, tapau pun nak tapau....








Nilah tukang bayarkannya ha...dah tukang bayar so silalah beratur depan.....
Masa kitaorang pergin nih orangnya nampak agak ramai tapi still boleh beratur gi beli makan dulu then baru cari seats....So agak lega jugaklah kan......?
Lupa pulak, IKANO tutup rasanya...sebab memang tak boleh masuk dah....ni kitaorang masuk pun ikut entrance IKEA betul-betul..selalunya kitaorang masuk ikut IKANO...









Yang terutama haruslah meatballs nih kan hihihi...ko punya pasal la makcik sanggup paksa teacher gi situ tauuuu eh....
Mula-mula me suruh Mijon amik 10 ketul je sudah (kononnya cukuplah tu kan?)...tapi last minit Mijon tukar order 15 ketul pulak....pastu yang kelakar tu adik staff tu siap cakap nanti tak cukup....amboiiii....tau-tau je ye dia hahaha...
Ni me mintak 3 kali tambah kuah ye....tu pun tak banyak sangat dia bagi....niat mintak kuah lebih sebab nak buat cicah dengan benda-benda lain okeh.....tu yang mintak lebih (ni dah kenapa beria-ria terangkan kat sini nih haha).......







Berbayang-bayang pulak dah...
Ni kan tengah beratur tu ternampak pulak ada fish and chips ni haruslah laju nak....
Kitaorang beli satu pinggan jek....
Masa beli tu Iolls tak perasan ikan tu ada sekeping jek...tapi Mijon cakap dalam gambar pun memang sekeping jek...ait??dulu dua keping gemuk okeh.....ni dah kenapa sekeping jek?pastu harga sama ke lain dari yang dua keping tu tak pastilah pulak......
Ni kulit dia kureng sikit..tapi isi dia memang ikan betul...so oklah..cuma tak puas hati napa jadi sekeping jek pulak....








Kitaorang makan share share je nih....so tak beli sepinggan sorang....just beli apa yang teringin nak makan jek....
Tu ada dua ketul kepak ayam...kek almond tu....pastu mushroom sup.....pastu tapau meatballs sikit untuk rumah memasing.....
Bekas tu don't worry...sebelum ni kena bawak bekal sendirik kan, tapi sekarang ni tak payah...diaorang dah siap letak kat tepi tu jek...so kalau nak tapau just amik bekas (ada dua saiz), kang mintaklah diorang isi apa yang korang nak...kat kaunter kang dia kira semua (harga bekas lain ye..kecik RM2.30, yang besar tu RM3.00)...dah bayar tu dia akan bagikan penutup.....
Ni kan dah makan ni macam tak cukup pula okeh...rasa macam nak gi makan lagi boleh?minggu depan dah gaji ni bolehlah repeat hehe...jom!








Thursday, May 18, 2017

Nasi Ayam Lagi....

Hahaha...gelak dulu...
Me kan perangai memang camni...kalau ituuuu..itulahhhh ulang-ulangnya....
Ni sekarang ni dah dapat "penyakit" kalau boleh tetiap hari Sabtu nak buat Nasi Ayam boleh??
Sebelum ni Ikan Bakar...hari-hari makan or buat pun takpe....
Pastu Sushi pun dalam masa tak sampai sebulan dua kali jugaklah me repeat buat....beli pun rajin jugaklah sebab tengah suka giler....
Memang orang kata selagi tak rasa muak kan......




Okeh..ni Nasi Ayam...minggu sebelum tu hari Sabtu me dah masak Nasi Ayam kan...?
Ni Sabtu yang lepas pun me masak Nasi Ayam lagik okeh hahahaha........
Kalau ikutkan niat dalam hati me nih memang nak masak Nasi Ayam lagi...tapi macam tunggu nanti-nantilah...
Tapi bila Jumaat tu Mijon cakap esoknya dia nak masak Nasi Ayam eh eh eh....tak boleh jadik nih...me pun nak masak jugaklah hahahaha.....dengki kan...??
Ok ni Nasi Ayam Sabtu lepas.... 
Ni kalini nasi dia kurang kuning sebab me terpaksa buang margerin tumisan tu...
Boleh tak dah tumis-tumis sekali bila masuk beras dah timbul pulak bubuk-bubuk beras tu ...adoilaaaa...
Padahal me kan dah basuh beras tu kemain lama lagiikkk..pastu sampai jernih sejernihnya air beras tu okeh....tadi ko taknak timbul..ni tetiba timbul pulak dia...ishhh geram betul!
Dah tak memasal kena belek-belek betul-betul nak kuarkan...pastu dok cedok-cedok bubuk dah tercedoklah sekali margerin tumisan tu...rogi betul...
Pastu taulah..kita kodak beras yang dah letak air....dok godak-godak sampai nak hancur beras jadiknya....
Nak buang air stok tu sayang oiiii..nak taknak asingkan jelah camtu....
So hasilnya..nasik kurang berperisa la kan..pastu nasi tu jadi patah-patah...huwaaa....geramnya......






Ayam Goreng Rentung namanya hahaha.....
Ayam untuk masak ni me memang beli yang potong 4...sebabnya me pernah try macam Mijon buat belah dua jek tapi periuk tak muat oiiii...dahlah tu bila nak mengoreng tu rogi minyak Iolls hahaha....
Ni dah masak me potong-potong pulak bagi kecik....tapi tulah, skill memotong ayam me tak betul lagik....janji potong jek gitchew.....ni pun nasib baik tak hancur haha........









Jeng jenggggg!....
Setting untuk makan taknak kalah okeh......
Nampak sedap kan?soalan mintak penumbuk nih kahkahkah.......









Gitchew.....
Nak bagi korang semangat sikit masak Nasi Ayam hahaha poyooo......










Lagi sekalikkk hehe......jangan marah ye....namapun Su memang kaki syok sendirik......









Kau kau...
Ni menapau untuk OT....
Ni pun dah midnite baru dia amik....tak sempat nak awal lagi kan....
OT kijam okeh....dah dapat ni dia WA cakap terima kasih pastu krik krik krik..cisss..tak sedap lettew huhuuuuuu......








Tuesday, May 16, 2017

Sedapnya haiii....


Selamat Hari Guru Teacher Mijonn!!...
Selamat Hari Guru jugak untuk Miss Aliaa...(Mother Miss Alia, Prof. Dr. Notts pun "guru" jugak kan...?...Selamat Hari Guru Prof. Dr. Notts...!)....dan jugak Selamat Hari Guru untuk guru-guru yang me kenali.....




Kisahnya...ni dipetang/malam Khamis dua minggu lepas nih....
Dah lama tak datim dengan Mijon kan...?
So petang tu dari plan kejab jadi, kejab nak cancel, pastu plan jadi balik pastu kejab kang nak ke situ, kejab kang nak ke sini, last datim dengan Mijon kat Tesco Mutiara Damansara je hahaha.......budget takde okeh..so tak boleh nak over sangat kahkahkah....tau jelah kalau duaorang ni berjumpa...nak makan yang sedap-sedap banyak-banyak je....tu semua kos hokeyyy..... 
Ni pun sebab dah pening sangat so ke foodcourt Tesco je habis citer kikiki.....habis citer apa, tak tau masa bawak kete tu kejab stereng ke kiri kejab ke kanan sebab on the way tu confused nak makan apa, nyariiisss sangat-sangat nak ke Pak John wokehhhh.....









Niat utama nak ke foodcourt Tesco Mutiara Damansara tu adalah sebab ini ye....
Sizzling Yee Mee Chicken Mushroom....
Sedappppppp sangatttttt.....
Tetiap kali pergi makan ni memang tak pernahlah mengecewakan anak tekak Iolls okeh....








Semangat dua-duanya makan okeh....me ni sambil menyembang sambil geleng-geleng kepala dalam hati okeh hahahaha...sedapppp...
Kuah dia pekat, secukup rasa sangat-sangat (kalah Giant Seksyen 13, Shah Alam dah ni)....
Me makan ni memang tak suka letak telur okeh sebab nak menikmati kuah tu seadaanya...huwaaa tengok ni ngences sendirik okehhhh.........








Mijon kan dia tamak tau....kemain siap order set nasi dengan Pari dan Sotong Bakar nih, pastu tak makan, pastu tertinggal dalam kereta me...adoilaaaaaaa....
Iolls pun nyaris nak tamak okeh....niat lepas makan Yee Mee tu nak amik Yong Tau Foo pulak...tapi perut dah ketat hahahaha....kalau tak memang me beli.....
Dah sudah...tengok gambar-gambar ni terliur la pulak.....adoilaaaaa....nak kena gi sana lagi ke camne nih?Mijonnnnnnnn helpppppppp!!.....










LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...