Search This Blog

Showing posts with label Puasa. Show all posts
Showing posts with label Puasa. Show all posts

Tuesday, July 08, 2014

Berbuka Semalam....

Semalam kitaorang dapat makan Ikan Masak Pedas yang sebenar...yeayy!!
Minggu lepas dah terrugi sebab emak hantar dua ekor ikan kat kedai siam bawah rumah, satu ekor tu orang tu  tersalah buat...orang order masak pedas, dia pergi buat masak sweet sour....hampeh sungguh!!...
Tapi Alhamdullilah...semalam dapat menu yang betul....hehehe....ramai sangat customer lah tu sampai buat salah-salah....
Yang semalam dahlah ikannya super-besar dari yang sebelum-sebelum ni..kalau salah lagi memang telan air liur jelah nak hantar lagi....huhuhu...
Ada jugak Sup Tulang...ni kalau ada apa-apa sup dari kedai siam makan dengan Ikan Masak Pedas ni memang ummphhhh...sedapnyerrrrr....
Ada jugak Sardin Rolls...yang ni dibuat minggu lepas hari Jumaat....masak 5 ketul setiap hari..tetiap kali goreng tu potong dua...wallah!!laju je ngap-ngap...makan tetiap hari berbuka pun takpe...
Senang kerja...buat sebungkus roti Gardenia tu...yang nak goreng digoreng..yang taknak just simpan dalam peti ais...in sya ALLAH tahan seminggu......



Ada jugak Meggi Goreng..emak masakkan laju giler ko..tak sampai 20 minit siap.......
Ada jugak kuih dalam bekas beli dari Pasar Datuk Keramat..
Pastu Fresh Oren beli kat kedai Siam sekali dengan Ikan dan Sup tu...
Lupa nak cakap...Ikan Masak Pedas (ikan tu bawak je tinggal nak upah orang tu masakkan), Sup Tulang dengan Fresh Oren dua bungkus Siam tu charge RM20 sahaja....tetiba apasal murah weihhh??....kira ganti rugi salah masakkan ke apa??hahaha...
Selalu upah masak je dah lebih RM12 dan ke atas (ikut saiz ikan)..Sup tulang koman-koman mesti RM6 ke atas...fresh oren bukan RM2.50 ke sebungkus (ke dah naik sikit?).......murah RM4-5 jugaklah....

Apapun Alhamdullilah...
Eh semalam Atie berbuka kat rumah lagi....pening kepala kalau dia ada....
Time bizi bizi tulah nanti dengan orang lain nak kena tengokkan anak dia...dengan nak siapkan makanan lagi...dengan nak tengok dia tetiap hari mandi 7.25 pm tetiap kali...huuuuu...bilalah nak berubah ye...kami dah fedup lorrrr......




Friday, July 04, 2014

Alhamdullilah...

Alhamdulillah...
Hasil berblog dari 23 September 2013 sampai ke 7 Mei 2014...
Kalau ikutkan hati nak je me tunggu RM100 baru cashoutkan...tapi bila tengok apasallah lambat benar nak sampai ke amaun RM100 ni?...terus je gatal me cash-out kan cepat-cepat...hehehe....
Kali ni me tak tunggu lama pun untuk check dari Nuffnang ni nak sampai ke me...me cash-outkan cukup-cukup hujung bulan Mei haritu semalam 3 Julai dah dapat....Alhamdullilah......
Me pernah terbaca petua dari blogger-blogger lain yang kalau nak cash-outkan duit Nuffnang cepat-cepat silalah tekan button cash-out tu dihujung tetiap bulan...In sya ALLAH cepatlah dapatnya...
Patutnya dapat lebih sikit ni tau (ceacea...confident je ko kan..?).. tapi sebab dari 11 Januari 2014 sampai ke 10 Mac 2014 haritu kenapa tah tetiba iklan semua terstop maka inilah sahaja hasilnya....
Okeylah kan..sapa nak bagi duit beli kasut raya kan...?kikikiki...(dulu tunggu 6 tahun baru dapat hasil kan...kali ni alhamdullilah tak sampai setahun...)
Apapun me mengucapkan ribuan terima kasih kepada pembaca semua (wawawahhhhh blog Su dah ada reader okeh....terujanyerrr Suuuuuu...)..I tau yang korang tu memang tersesat ke sini kan...kan..kan...??...sebab I is tau blog I is ni banyak sampah dari Info..ahaksss.....apapun thanks uolls...
Kepada kengkawan yang me kenal...terima kasih korang sebab rajin baca (baca ke korang ni?ke I is yang perasan...??hahahaha...)...apa-apapun I Lap U lah....
Thank you very much tau....!!...



Alhamdullilah...selamat dah berbuka untuk puasa hari ke-5 semalam...
Semalam dah ringkas balik menunya...mak kat harini makan lauk recycle ye kita...hahaha..eh gelak pulak..padahal semalam tu terasa sentap sikit...huuuu
Memang betul pun...Nasi Goreng sebab semalamnya tu banyak sangat terlebih nasi so emak buat Nasi Goreng...
Pastu Cekodok Tepung...pun ada lebih adunan tak goreng lagi pun semalamnya..so goreng.....memang rupa outlah...sebab terentung pulak...
Pastu Daging Sambal Hitam tu pun semalamnya punya jugak...hehehehe..
Yang baru adalah Telur Mata, Murtabak 2 keping dengan Tauhu Goreng....
Apapun semalam pun semalamlah..janji kenyang....syukur sangat...


Ni bukan kuah kacang tau..ni kuah pecal..cantik tak me adunkan....??
I is suka pekat macam ni..baru terasa kacangnya masa makan tu...nomnomnom...

Alhamdullilah....






Thursday, July 03, 2014

Berbuka 4 Ramadhan 1435H

Berbuka puasa hari ke empat meriah sikit...ada Mee Kari, Daging Sambal Hitam, Cekodok Tepung, Tembikai dengan Rendang Ayam semalam dengan air anggur bancuh sendiri......makin hari menu makin up kan...hehehehe..Alhamdullilah...



Tu nampak tu Umaar...nampak ada Umaar maknanya Atie pun ada...ayah diaorang on-call ada kerja so kenalah berbuka kat rumah opah...tu yang meriah over je lauk-lauk pun....
Daging tu kalau nak tau ada lagi separuh kuali kat dapur..huhuhu...sebab emak ingat Ana dengan Syafiq nak datang...
Tapi paling penting cekodok tepung tu marbeles sangat...garing diluar lembut didalam...



Umaar dah lalok so me nak tidurkan dia...cara nak bagi budak-budak dan baby adalah usap-usap dahi...hhehehehe...betul ke tak?betul kan..?




Tapi ini baby taknak tidur pun....makin usap maki besar matanya....last-last sampai balik pun tak tidur-tidur....





Wednesday, July 02, 2014

Simple-Simple Saja...

1 Ramadhan 1435H/29 Jun 2014

Sambal Sardin, Telur Dadar, Mee Goreng dan air Soya...
Me masak Sambal Sardin dan Telur Dadar...pastu emak buatkan Mee Goreng..(memang dasar pemalas...dengan periuk-periuk ko bawak turun kan..?kikiki...)
Air pun air soya main bukak dari kotak je...
Simple je kan...?tu pun last minit decide tu...lagipun mood berbuka tak mari lagi..almaklumlah...first day tu tak dapat puasa...huhuhu.....
Sambal Sardin tu memang me saja lebihkan untuk sahur dan untuk Anim makan esoknya (dia pun tak boleh puasa)..tu pun tak habis okeh....
Mee Goreng pulak...macam selalu jugak...setengah mangkuk berbalance...rumah ni memang..kang buat sikit tak cukup..buat banyak berlebih...huhuhuhu...
Tengoklah tu..macamana nak masak or beli macam-macam...walaupun simple je menu tapi tetap tak habis kan.....serius membazir....


2 Ramadhan 1435H/30 Jun 2014

Balik kerja rehat kejab pastu pukul 6.30 sempat tenggek periuk pastu rebus...sebab nak buat Keria Kentang nih....
Belasah ikut mana yang dan gitu..hehehe...
Siangnya ada ternampak resepi..tapi memang tak ingatlah sebijik-sebijik adunannya...sebab ingatkan nanti-nantilah salin...tapi balik tu me asyiklah teringat-ingat kentang Russet (yang beli masa nak buat Potatoes Baked tu...sikit punya lama dah kan...) OK ke tak...so tengok OK lagi terus belasah buat...
Pakai belasah ikut ingat je okeh...yang pentingnya bahan-bahan cukup....


Arini spesel sikit...tapi sedikit frust disini....
Ada Ikan Siakap masak Halia, Ikan Siakap masak Sweet Sour, Murtabak dan Sambal Sardin balance tapi sampai ke sudah tak usik pun...huuuuu....
Ikan Siakap tu satu patutnya masak pedas...tapi Siam tu buat masak sweet sour....apakah??sweet sour masak kat rumah sendiri pun boleh der....lagi sedap okeh...
Terus kepunan nak makan masak pedas.....huhuhu....
Pastu ikan Siakap masak Halia tu pun rasanya yang adooo....rugi betullah..kalau tau baiklah sambalkan sendiri lagi bagus....
Yang murtabak tu nak bagitau sedapnya ya ampun....rasanya sama macam yang selalu beli kat Pasar Dato' Keramat tu....cuma yang ni lagi moist gitu...sedapnya..nomnomnom....



Air Teh Ais...
Color macam air koko cair je kan?tapi percayalah tak pahit langsung ye...cukup-cukup manis, cukup-cukup lemak...me dapat petua dari myresepi nak bagi air teh tarik lemak letak secubit garam dalam air tu....serius tak tipu..hilang terus rasa pahit teh tu okeh...lemak je...
Ni me guna teh beli kat Alor Setar haritu..cap 888 kalau tak silap......sedapnya weihh..sebijik macam minum kat kedai mamak...patutlah Atie cakap kat rumah dia yang teh dia baru bawak balik tak sampai seminggu dah tinggal suku tin je (tin kecik je tapi isi banyak kot....)...patutlah kan...memang sedap....



Tadi kat asat gambar Keria Kentang yang tak disira gula lagi...yang ni yang dah disira...hahaha..korang jangan gelak tau..me gelak takpe....kuikuikui...
Adunan terkurang tepung punya pasal...iyalah kang taruk tepung terlebih kang keras pulak keria tu..jadi sebelum apa-apa kita letak ciput je sudah..
Me adun terkurang tepung..emak tolong sirakan dah terlebih gula/air..so jadilah Keria Kentang versi benyot camni.....huhu
Tapi silalah percaya yang Keria Kentang ni sedap okeh....lemak-lemak kentang ..sedap sangat......
Giler me tak sangka sedap rupanya buat keria guna kentang ni..kalau tak dari azali lagi dah buat....huhuhu..melampau
So kepada sesiapa yang suka sangat makan kuih Keria macam me ni silalah cuba buat guna kentang pulak ye....
Nak buat pun tak payah pening sangat nak cari ubi bagai pun tau.....
Kalau korang nak buat tu korang just rebus kentang dengan garam sikit pastu bila kentang dah lembut lenyek-lenyek bagi hancur pastu tambah garam sikit..tu kalau macam terkurang garamlah kan..kiranya pepandailah nak ejas tu.......
Pastu letak tepung gandum tu sikit demi sikit..korang kena pandai-pandai ejas tepung tu jugak tau....jangan terbanyak nanti keras rasa tepung jek..jangan terkurang jugak kang jadi benyot macam me punya nih (benyot tapi sedap takpe..jangan keras nanti rugi..hahaha)..sedang-sedang gitu...
Pastu korang gaul sampai rata pastu bentuk-bentukkan macam biasa...goreng sampai kulit tu garing sikit.....
Pastu masak gula dengan air sikit (yang ni korang kena pepandai sendirilah..me pun main agak-agak je catuan gula tu) biar gula tu cair..then biarkan lagi sampai gula tu jadi tambah pekat..bila gula dah makin pekat tu cepat-cepat masukkan kuih yang dah digoreng tadi...kacau-kacau rata sampai gula tu melekit pekat kat kuih tu..jadilah keria..........amboi citer macam hebat benar memasak.....kikikii


 3 Ramadhan 1435H/1 Julai 2014

Cekodok Pisang....
Makan sambil menangis mensyukuri nih...huhuhu..
Me suka Cekodok Pisang macam ni...jenis yang hangit garing kat luar..tapi dalam penuh pisang..terbaikkkk!!...


Rendang Ayam...
Emak buat terpedas sikit...tapi takpe tetap sedap...nomnomnom...



Keow Teow Goreng....
Yang ni me tak sempat rasa...awal-awal perut dah kembung minum air dengan makan cekodok pisang..jadi me tala nasi je lepas tu....hehehehe...



Ada jugak sayur goreng..tapi me tak makan pun...
Air pulak air longan tin tu je...kenyang makan buah tu je...
Lupa pulak, semalam Atie tak jadi balik rumah dia, dia berbuka kat sini..sebab hujan lebat angin kuat kan..so eloklah stay berbuka dengan kitaorang jek...



Alhamdullilah...walaupun menu simple-simple tapi kenyang melampau-lampau...syukur...




Tuesday, June 17, 2014

Menu Bulan Puasa...

Lagi dua minggu lagi nak sambut puasa kan...
Nasib baik tahun lepas, lepas je habis raya me dah ganti puasa siap-siap...
So tahun ni kiranya lega banyaklah sebab tak payah nak ganti puasa di hujung-hujung...
First time pun me berjaya puasa ganti awal okeh..kalau tak selalunya memang taklah...
Tahun lepas cepat-cepat habis raya me tabahkan diri puasa ganti sesorang...
Jimat pun jimat kan..sebab lepas raya kan poket dah kering sikit...
So memang berbaloi-baloilah kiranya ganti puasa tahun lepas tu...hehehehe...

Ni minggu depan dah gaji...so kenalah beli groceries...
Disebabkan lagi seminggu je dah nak puasa..so dah kena catit extra items in the list nih...
Menu-menu pun kena listkan siap-siap jugaklah kan......
Tak dapat listkan menu untuk 30 hari..dapat untuk 20 hari pun dah cun..hehehehe...


Semalam dah tanya Anim...Anim nak makan apa untuk puasa...jawabnya:
  • Spaghetti-rumah kitaorang bangsa makan yang bolognese je..senang kan...
  • Cocok-cocok a.k.a. macaroni goreng da..
Baguskan..dua je menu impian dia....kahkahkah..kalau tanya me jangan...memang banyak sangat dah list menunggu ni...Antaranya:
  • Nasi Ayam -wajib nih...sekurang-kurangnya sekali
  • Nasi Arab-nanti nak buat guna yang segera jek...Emak kata kat Pasar Tani kat rumah kitaorang tu ada...hehehe
  • Nasi Tomato-resepi me dah amik dari Myresepi...ada satu resepi tu simple je..tak perlu guna tomato puri bagai..guna fresh tomato je dah cukup...kitaorang pulak bangsa mana makan sangat nasi berwarna-warna ni...so elok sangatlah kan...
  • Sambal Sardin-ni wajib mau seminggu sekali menu nih...nak buat yang betul-betul sambal..sekarang ni rumah kitaorang asyik buat yang versi cair (guna cili boh jek)..nanti nak buat versi guna Cili Kering pulak...
  • Bingka Pandan-Bingka guna santan kotak...sedap lemak nih...memang kena buat sebab lagi berbaloi-baloi dari yang dibeli
  • Donut-donut buat kat rumah jugak yang terbaik kan...ni nak suruh Atie bancuhkan..dia sekarang memang dah expert buat donut..gebus jek..
  • Burger Bakar-ni pun masuk dalam menu...
  • Kuih Keria-ni pun dah lama tak buat sendiri..nanti kalau ada ubi memang nak buat...
  • Rendang Daging- ni wajib jugak..tak payah tunggu raya or puasa memang Emak masak je...Emak jelah..kalau tanya me, me memang tak reti merendang...huuuuu
  • Lompat Tikam-yang ni paling kegemaran....memang kena request Emak buat nih...paling-paling kena 2-3 kali buat dalam masa sebulan puasa....kemahin je kan..kalau masak sendiri takpe..ni Emak jugak...
  • Mee Goreng Basah-Ni betul-betul lama tak buat...so kena buat..koman-koman seminggu kena ada sekali buat...in sya ALLAH...
  • Sardin Roll-ni memang menu wajib...tetiap kali puasa pun (dari kecik lagi) memang akan ada...buat habiskan sebungkus roti...bila nak goreng belah dua roti tu...masak lah dalam 5 ketul (panjang tu) sehari..yang lebih tu boleh makan seminggu okeh...janji simpan dalam bekas kedap udara...
  • Roti Jala-teringin nak buat jugak...tapi kena tunggu rajin lebih sikitlah...hehe
  • typing......

Banyak lagi list sebenarnya..tapi tak tertaip..heheheh...
Eh lupa pulak..tahun lepas me berjaya mengurangkan aktiviti membeli juadah di bazar ramadhan...
Seingat me tahun lepas memang kurang sangat kitaorang ke bazar...
Harap-harap tahun ni pun sama....heeee...



Monday, July 29, 2013

Buka Puasa Hari ke-9, 10, 16 dan 19 Ramadhan....

9 Ramadhan (18 Julai 2013)
Bingka Pandan hari semalam...hehehehe...
Ni yang masak guna acuan biasa je...yang masak guna Pemanggang Ajaib dah 'selamat' separuhnya terpaksa ditongsampahkan.......masak tak reti nak bega, so terkuat api.... dah hangit kat belah bawah kan, tak pasal-pasal nipis jek jadi.....tapi yang tak hangit tu still boleh dimakan tau...langsung tak terjejas rasanya..yang terjejas adalah bahagian yang hangit tu je tau...(memang hajaib boleh tahan ek...hehehehe)... 
Yang ni pulak adunan yang sama cuma lebihan sebab tak muat nak bakar satu adunan tu semua guna pemanggang ajaib tu...
Adunan yang lebih ni me letak je dalam acuan bingka yang selalu tu pastu tenggek je kat atas tungku dapur (tapi alas dengan besi apatah tu supaya api tak direct sangat kat acuan tu) masak slow-slow...tak sangka memang lemak berkrim okeh...(sama je rasanya dengan yang hangit mula-mula tadi tu..cuma yang mula-mula tadi tu makan tak feel sebab kena asingkan yang hangit dengan yang elok masa nak makan tu.......)
Dan disebabkan juga adunan yang first tu dah terhangit sangat, yang masak guna tungku dapur ni me tak berani nak bagi hangit langsung...elok je kering adunan (me test cucuk guna lidi sate tu) terus je matikan api then angkat....takde nak tunggu atas dia gelap sikit ke apa dah...trauma i okeh...hehehehehe...
Ni me kata semalam sebabnya memang balace semalam punya pun...manalah kitaorang bertiga larat nak habiskan, banyak giler kot (nak bagi jiran pun tak sempat..cukup-cukup time buka je benda alah ni baru masak)...jadi solutionya kita simpan je dalam fridge then next day kita sambung makan lagik..hehehehehe...


Daging Masak Kunyit Halia....
Daging ada dalam freezer jadi kita masak jelah yang main campak-campak je sudah....
Kali ni rajin letak jugak Kacang Panjang dengan Carot.....letak jugak halia sikit..sebab taknak muak sangat makan daging tu.....



Selain Bingka Pandan dan Daging Masak Kunyit Halia ada jugak Pecal dan Goreng Pisang....
Walah..walah...!sedapnyerrrrr....
Kuah Pecal adalah hasil belian dari Acik Jali me...
Emak me beli sekilo kuah tu (yang belum dibancuhlah kan...) RM berapa hinggit tah...
Dah lama giler kot beli, tak sangka pulak bila bancuh kali ni tak terjejas langsung rasanya....kacang pun takde rasa hapak tau...hebat giler ek....?




10 Ramadhan (19 Julai 2013)
Hari ke-10 Ramadhan menu simple je tau...
Kari Daging, Kailan Ikan Masin, Telur Dadar dan Mihun Goreng Jawa.....
Ni semua emak yang masak....Alhamdullilah..kenyang..sedap tu of course lah kan....heheheheh



16 Ramadhan (25 Julai 2013)

Menu simple je sebab makan berdua dengan Anim....
Emak me tak buka sama sebab beliau ada join majlis berbuka puasa apatah petang tu......
Me masakkan Anim Bawal Masak Sweet Sour je...heheheheh...jadilah kan...tu pun kenyang ya hamat tu....




 19 Ramadhan (28 Julai 2013)
Ni menu petang semalam...
Emak yang masak jugak....
Nasi Goreng Kampung, Sambal Udang, Ikan dan Ayam Goreng dengan Kuih Bom....
Kurma Daging tu semalam punya....

Alhamdullilah....
Ni yang sempat me amik gambar..yang lain tu memang tak sempat atau lupalah tu...
Kali ni pun still lagi dapat mengekalkan kecemerlangan memasak sendiri kat rumah....walaupun adalah 2-3 hari terbeli jugak...heheheheh...
Puasa kali ni pun air pun simple je..tak Air Bandung...Air Soya...tu je....
Nak minum air lain silalah bancuh sendiri..heheheheheee....





Thursday, July 11, 2013

Berbuka hari Pertama...

Rajin terlebih...
Petang semalam tu me ingatkan nak relax-relax je sampai time nak berbuka (Emak yang masak kan, jadi haruslah jadi mem besar kejab...)...
Tapi dalam pada tu dalam hati asyiklah teringatkan Sambal Sotong (yang bakal dimasak oleh Emak) then terus teringat-ingat jugak kat Donut....
Hmmm...sedapnya kalau dapat makan Donut kosong cicah sambal..takpun Donut dengan gula....huuuu
So terus amik resepi dan terus menguli....
Hasil kerastangan saya....
Macam hodoh je kan...?belasah jelahhhh...
Amik resepi dari Myresipi ni...resepi Donut Ball (ada kat link tepi kanan nun)....



Ni rupanya bila dah naik...tak sangka naik okeh....
Barulah gebus semacam jadinya....hehehehe....



Menu berbuka semalam...Sambal Sotong, dengan Ikan dan Ayam Goreng, Telur Dadar dan Sayur Goreng...tak lupa jugak Donutku yang agak gebu itu...
Simple tapi sangatlah mengujakan...tak gitu...??




Donut balls....
Untuk beginner okehlah...tak reti nak agak air tu macamana lagi....
Tapi takpe..nanti lama-lama dah pro mesti gebus the vass punya kan....

Sekian kisah berbuka hari pertama...




Thursday, May 10, 2012

Dugaan Ganti Puasa....

Dugaan yang paling besar adalah M.E.N.G.A.N.T.U.K....
Seriusssss...sangat-sangatlah menduga hati dan badan gitu....
Mana tak mengantuknya...pukul 11-12 malam baru masuk tidur, pastu pukul 4 pagi bangun bersahur+makan ubat..
Pastu dalam pukul 4 lebih-5 kang masuk tidur balik pastu mata pulak buat hal....bermasalah untuk lelap....
Pejam mata, tapi tak mau lelap-lelap...so, layan jelah sampai terlelap sendiri...(tu pun tak tau lelap pukul berapa ntah....)
Jadi bila bangun pagi nak pergi kerja dalam pukul 6.15 pagi sudahhhh....mata adalah sangat-sangat tak membantu....(kes tidur tak cukup 7-8 jam gitu...huhuhuhu..i kan tidur bagai bayi, kena cukup jam gitu....kikikkih....)
Akhirnya bila masuk kerja, mata adalah tak boleh langsung diharap....memang kalau boleh baring kat sofa yang ada tu mau bangun pukul 5 petang kott....huhuhuhu
Ngantuk tu dah confirmlah kan....tapi ni dengan muka yang tak semenggah (walaupun memang selalu tu pun takdelah semenggah benar), dengan menguap 30-40 kalinya lagi......huhuhuhuhu...
Jadi....memang rasa hazab giler je nak menunggu time balik kerja ni kang.....aduhhh...memang dugaan habislah....huhuhuhu...

Tapi, apa-apa pun, paling best walaupun dugaan sangatlah kan....me dah berjaya mengganti puasa dari hari Selasa hari tu sehingga ke hari ni....(Alhamdullilah.....^_^)
Dan, kalau puasa hari ini success lagi, maka, hanya tinggal lagi 1 hari sahaja lagi untuk puasa yang harus diganti gitu...yiiii hiiiiii!!!....


So, mata pleaselah help me....2 more days to go lagi nih.......helppp....!

Wednesday, October 19, 2011

Janji makan...

Semalam me puasa...
So, siang-siang tu dah 'kepoh' kat FB tulis teringin nak masak gulai, tapi tak tau gulai apa...padahal tak pernah pun masak gulai-gulai ni, tau makan je......
Adalah 3 kengkawan yang rajin melayan iya, saya tak glamer yea..., tapi umang aiii, diaorang suggest gulai yang cangih mangih gitu...yang confirm me dengar tajuk je dah surrender gitu....jadi terpaksa diabaikan suggestion-suggestion yang ada tu...hihihiiihihi....
Jadi terus je fikir-fikir yang lain...mula-mula me fikir nak buat Sardin Masak Gulai Lemak Cili Padi tak pun Kari Sardin....kebetulan kat rumah Sardin banyak lagi...kalau tak asyiklah Sambal Sardin, Sambal Sardin dan Sambal Sardin sahaja..bosanlah pulak...
Serius, me admit memang me ni tang gulai-mengulai memang fail sangat-sangat....kecuali Kari dengan Kurma jelah...
Dan disebabkan memang tak pandai nak mengulai, jadi dengan penuh semangatnya membrowse segala resepi gulai confirm cari yang simple dan senang kan kat Myresipi.com gitu...
Iyo-yo je mencarik, last-last tak buat pun....dasar lebih ikut badan dari ikut lidah kan...kuikuikui...

Ini jelah hasilnya...
Senang dan pantas...
Kobis Masak Lemak Putih~Ikan Goreng~Sambal Belacan sudahh.......


Sambal Belacan buat malam Isnin sebenarnya...
Tapi disebabkan malam Isnin tu kekurangan bahan, so semalam me tambahlah mana lagi bahan yang tak cukup...
Tambah Cili Padi tu pun hiris je, malas nak menumbuk, tambah Limau dan tambah garam...hahahahaha..punyalah banyak bahan yang kurang kan....?


Ikan pulak amik je apa yang ada dalam freezer...
Tapi harap maklum, Ikan Cencaru tu bukan homemade tu beli kat bawah...
Emak me ingatkan me tak masak, so balik keje je teruslah dia beli ikan Cencaru ni sekor sekor cukup sebab emak beli Ayam Masak Merah sampai 3 ketul sebab takut benar anak dia yang kecik sekali tu kebulur...hheehhehehhe..


Kobis Masak Lemak Putih...
Selalunya tau makan tengok orang lain masak je...
Sekali nak membuatnya dah mengagau...iya, sila gelakkan saya yea...hehehehheh....
Jangan tak tau, siap tepon Mijon lagi untuk confirmkan cara dan bahan...huwahahahahhahaha..malu i tau....tu pun sebab menunggu emak balik keje tapi lambat pulak...


Ni bila masing-masing dah bersatu didalam pinggan..kuikuikui...
Rasanya?tak mencapai standard lagilah..still tak boleh lawan emak masak...adoiiii....
Apapun alhamdullilah...walaupun tak mencapai standard kenyang tetap kenyang gitu...
Tapi tau jelah perut buaya, selain makan nasi, sempat jugak mengoreng Goreng Pisang, sempat lagi mengopek buah Nenas makan dengan garam pun sodappppp....tu belum lagi air Milo O cow semug...

Harini pun me puasa, mudah-mudahan....
Dah fikir-fikir jugak walaupun masih awal lagi macam feel-feel nak buat Mee Goreng Basah je...lagipun bahan pun dah ada...^_^

Thursday, August 11, 2011

Menu Tadi...


-Ayam Madu
-Air Tebu
-Popiah Basah
-Popiah Basah+Popiah Goreng
-Tepung Pelita kurang manis
-Tepung Pelita paling lazat didonia
-Nasi Lemak+Paru+Udang Sambal~Anim
-Nasi Tomato+Acar Timun+Ayam Madu~Emak
-Cempedak Goreng


Alhamdullilah syukur.....

Sue Berkata:  Opsss..lupa pulak, semuanya menu beli ye kengkawan...Popiah dengan Tepung Pelita tu pulak bukan saja-saja nak type sampai 2x, tapi memang terbeli 2 set...tulah, memasing PANDAI sangattttt....




Monday, August 08, 2011

Berbuka Puasa dihari yang ke 5, 6, 7...

Katapun agak pemalas, so me bagi entri lump sum je lah yea...
Lagipun hari ke 5 baru me dapat berpuasa pun kan...
Layan....~

Ramadhan ke-5/5 Ogos 2011-Jumaat
Menu beli Ayam masak Pedas dengan Sup Kosong...


Homemade Burger...
Seriuss...dah muak okeh..ingatkan bila masak kali ni ok je, tapi bila makan...alalalalala...macam dipaksa-paksa je nak menelan..huhuhuhu...memang lepas ni  tak buat lagi dah..kecuali kalau dah teringin benar je...
Ada jugak Murtabak kat hujung yang berbungkus tu...
Dan karipap 3 ketul...
Murtabak tu 2 keping je, tapi tak habis pun, karipap pun sama, tinggal lagi seketul..huhuhuhu..
Betul-betul membazir kan...?


Sambal Udang...Yang ni tak sempat nak tunggu hidang...
Amik secara jarak jauh dari kuali sahaja...kang dah sampai time berbuka memang confirm tak ingat kamera dah punya...hihihihii...
Lagipun rumah ni satu jenis, suka sangat masak di saat-saat akhir...mungkin sebab kitaorang lebih makan layan makanan yang panas dan baru di masak kot...tu yang suka masak last minit tu...


Ramadhan ke 6/6 Ogos 2011-Sabtu
Katapun hari cuti..
Jadi idea nak memasak tu datang mencurah-curah gitu....(idea amik dari blog dan myresepi ye kengkawan)
Mencurah-curah tu memang pastilah kan, tapi nak masak apa tu kena fikir sefikir-fikirnya...
Takut kang masak iya-iya tapi haram tak tercuit pun...

Last decide masak Puding Roti ni...
Resepi di amik dari Myresepi...
Nanti-nanti me tempek sini yea resepinya....
Puding roti yang ni best tau...tak payah nak buat sos ke apa..makan camtu je dah sedap...
Pudingnya lembut je....


Ikan Pais...ikan bakar jenis ada sambal tu...
Ini pun amik dari Myresepi...
Yang ni sedap jugak, tapi me rasa sambal dia macam sikit payau, mungkin sebab bahan me letak terlebih kot...huhuhu...
Tapi takpe...lain kali me try buat lagi elok-elok, mana tau jadi sedap betul...(me salahkan diri sendiri ok, amatur memasaklah katakan...)
Ada jugak lauk Ikan masak Asam Pedas yang Ana masak dengan kuih-kuih beli...
Tapi macam biasa tak sempat amik gambar, mana yang sempat sahaja...

Ramadhan ke 7/7 Ogos 2011-Ahad
Semalam le tu....
Semalam pun lauk simple je...
Memang kalau ikutkan taknak membazir langsung ok...(giler kesian tengok orang kat Somalia kat dalam newspaper tu kebuluran, kita kat sini buka membazir...)...
Tapi tak boleh cakap jugak...dalam pada simple-simple tu, me mengaku, ada jugak me terpaksa buang makanan berbuka yang tak habis tau..almost everyday pulak tu..sangatlah amalan syaitoonnn kan....huhuhuhu....

Cucoq Keria@Kuih Keria...by Ana...tapi disira oleh my Emak...
Guna ubi keledek tau u all..tak guna ubi isi putih tu....
Belasah saja...
Rasa dah sedap dah, tapi terliat sikit..mungkin terlebih tepung kot...
Takpe..lain kali coba buat lagi, belajar gitu.......


Ada juga Pizza beli kat Dominos..yang saiz sedang sudah...tu pun nak menghabiskan kena paksa-paksa memasing  okeh...punyalah payah....sabar jelah...

Paling best ada Rendang Daging air tangan Emak....suka gilerrrr!!
Rendang dari Sekilo daging okeh..punyalah tamak..
Makan punyalah selera masing-masing, lagi-lagi Anim lah kan, macam dah gaya apa dah..hihihhihii....
Ada jugak Nasi Impit...tu pun rebus seketul sedang tu je....macam biasa, ada lagi separuh....huhuhuhu...
Rendang pulak ada lagi lebih semangkuk...tapi dont worry, gerenti petang time berbuka nanti ni habis....

Haaa...amacam puasa korang pulak, ok tak?
Me alhamdullilah ok, hari ini insyaALLAH dah masuk hari yang ke 4....
Cuma harini tekak rasa macam tersangkut je...huhuhuhu....kurang air kot.....
Tapi what to do, dugaan berpuasa kan...walaupun syaitan dah kena rantai, tapi dugaan yang ada tu datangnya dari diri sendiri kita jugak kan....jadi bawak bersabar jelah Sue yea.....

Sebelum lupa, hari ini birthday my BFF Sept yang ke tettttt...hehehehhe
Apapun me nak ucapkan Selamat Hari Lahir....
Semoga hari-hari yang mendatang memberikan lebih kebaikkan, semoga panjang umur, murah rezeki dan ditemukan jodoh...Amin....^_^



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...