Search This Blog

Monday, June 09, 2014

Kentang Bakar a.k.a. Baked Potatoes...

Hamboi sekarang Su asyiklah dok tunjuk benda dia masak je kan..?kemahin rajin pulak ye..
Tapiiiii...korang percayalah me tak rajin pun okeh...hahaha...
Me kalau bab masak memasak tu kalau tak resepi tu simple memang takkan masaklah jawabnya...lagi simple lagi baguih gitu...kalau leceh-leceh tu kirim salam jelah.....hehehehe...
Ni citer Jumaat petang...balik-balik macam kebuluq..lepas mandi dah segar tu terus masuk dapur cari kentang...
Kentang-kentang tu me beli dari minggu lepas sebelumnya tu lagi (ala yang berdatim dengan Mijon tulah...)..siap memang beli kentang untuk dibakar lagik...semangat okeh...
Kebetulan masa kat Giant tu pulak kentang-kentang tu pun harga murah semacam..terus me amik 6 ketul...
Untuk 6 ketul kentang jenis Russet tu me bayar hanya RM3 lebih sahaja...serius murah kan..kan..kan...?
6 ketul tu bukannya kecil-kecil tau..ni saiz sederhana besar okeh..kalau seketul kentang tu lagi sikit nak besar tapak tangan me nih...


Kentang-kentang yang dah selamat dibakar...
Bakar 3 biji je sudah...tu pun nasib baik pandai pilih yang lebar panjang tapi leper je...nasib baik okeh..kalau tak memang kena guna oven jugaklah jawabnya...
Oven rumah me pulak kalau nak guna kena keluarkan dari kotak ye...sebabnya dapur kecik benar jadi memang tak muat nak letak oven sesaja kat situ...
Kiranya kalau nak guna keluarkan, taknak simpan dalam kotak...ha gitu...so memang selalunya kalau saja-saja nak membakar memang kena kental hati sikitlah...hehehehe..ni pun nasib baik ada pemanggang ajaib nih..kalau tak jadi Potato Wedges jelah jawabnya....kikikih...



Senang je nak buatnya...
Mula-mula amik kentang cuci bersih-bersih kulit tu...me guna kentang jenis Russet ye....
Me takde alat nak bersihkan, so me sental guna jari jelah...punyalah semangat menyental tu sampai lagi sikit nak melecup jari...hahaha..habis merah ibu jari dengan jari telunjuk gara-gara nak pastikan kulit kentang tu bersih...
Dah pasti bersih susun dalam pemanggang ajaib/oven, pastu masak dalam pemanggang ajaib/oven tu lebih kurang dalam 30-40 minit...
Kalau ada aluminum foil jangan lupa guna tau..balut kentang tu guna aluminum foil tu ye...me tak jumpa jadi belasah je togel gitu jek...
Nak tau masak boleh try test cucuk dengan pisau or apa-apa..kalau pisau/garfu tu dah tak melekat dengan kentang tu dah lembutlah tu...
Dah masak tu biarkan sejuk sekejab..sekejab je tau...nak bagi kentang tu rehat....
Pastu amik kentang tu satu-satu belah kat atas tu sikit...then tekan sikit guna dua jari kat tengah-tengah badan kentang tu untuk bagi ada ruang untuk letak inti....
Nak tunjuk cara tekan lupa pulak nak amik gambar...korang pandai-pandai sendirilah tekan..hahaha...
Masa ni kentang ni masih panas lagi..so berhati-hati tekan...guna tuala untuk pastikan tangan korang tak melecup ye....




Dah ada ruang tu..korang letaklah inti kegemaran korang...
Ada yang buat inti letak daging kisar (yang telah ditumis)..pepandailah ikut sesuka hati korang......
Me buat nih versi malas..so me guna Mayonis, Cheddar Cheese (yang keping-keping tu) dengan Cheese Powder (yang dah dibancuh) jek....
Belasah je me main selang seli cheese dengan mayonis tu...ikut suka hati gitu...
Eh, bila dah letak inti tu jangan lupa masukkan balik kentang tu dalam pemanggang ajaib/oven tu balik tau..nak bagi cheese tu melted....


Tadaaaa...
Ni bila dah bakar balik dalam pemanggang ajaib/oven...nampak gebus dan sedap kan..kan..kan?



Percayalah..memang sedap pun....licinn ko....hahaha...harap diampun tukang masak puji dirik sendirik....
Gebus giler kentang tu tau..macam makan whipped potatoes pun iya....
Pastu cheese tu pulak bagi lemak-lemak masin...huhuhuhu..sedap..nomnomnom....
Bagi me dah nice sangat dah letak macam ni je....
Tapi kalau korang kuat  masin, masa sebelum letak inti tu korang boleh tabur sikit garam dengan black-paper kisar/tumbuk kat atas kentang tu dulu tau......

Selamat mencuba...!
Ewah..macam segment Mari Memasak Bersama Sueginola gitu..hehehehe





Friday, June 06, 2014

Monopod...




Jengjengjeng.....
Orang lain bermonopod...me pun nak jugekkk......
Cer teka me beli berapa RM??
Haa...teka lah...hahahahar..ngada je kan Su nih?
Me beli ni RM20 je okeh...ye betul..RM20 sahaja....
Giler tak beli kalau dah RM20 je??
Ni me rasa harga paling murah di pasaran....selalunya paling murah RM35 me pernah tengok...
Tapi kali ni orang tu letak RM25, bila mintak turun jadi RM20 terus dia kata boleh....wahwahawahhh...takkan taknak beli kan...?
Ada pilihan 3 warna...hitam, biru dengan pink...
Tapi disebabkan taknak pening kepala me amik hitam jek..hehehe...
Kalau tanya me beli kat mana?me beli ni kat Pasar Malam Taman Dagang Ampang....kat seberang Pasaraya Hero tu....kat situ lah...
Me beli ni malam hari Rabu (Pasar kat sini tetiap hari Rabu dan Jumaat..tapi hari Jumaat gerai tak sebanyak dan tak berapa meriah macam hari Rabu)....kebetulan tengah jalan-jalan cari makanan tu Atie nampak Monopod tu..terus dia tegur me, tanya me taknak beli ke??
Me macam..haluuu....mahal kot..tak hingin hakuuu....tapi dalam hati la..heheheh...
Sekali bila Atie tanya orang tu pastu siap mintak kurang pun dapat terus je me beli..tak tunggu-tunggu dah.......dasar murah je nak beli..ginilah kan...hahahaha
Tapi walaupun terus nak beli, haruslah suruh orang tu demokan dulu....dah demo dah puas hati terus amik....
Balik rumah apalagiiii...terus je try test cubalah kan....
Tapiii...seriuss..me tak tau nak guna lah...i mean guna tanpa nampak batang besi tulah....belum pandai lagi...
Dahlah tu, orang lain hp canggih ada camera depan..I is ada hp kokak je..mengharapkan hp kamera belakang...
Eh, nanti nak kena belajar guna untuk digikam jugaklah....kalau dah pandai mesti nanti boleh amik gambar lagi best-best kan....





Thursday, June 05, 2014

Grill Pan Burger...

Tajuk taknak kalah kan...?haha
Ni kisah minggu lepas...petang Jumaat mamai-mamai nak demam tu gigih bergotong royong buat Grill Pan Burger...ala Burger Bakarlah je pun........
Panggil Grill Pan Burger sebab nak bakar atas griller memang takde griller...nak bakar dalam oven memang taklah kan....so kita masak tenggek atas pan jeklah kan.....jadilah...
Bahan-bahan semua me dah beli hari sebelumnya kat Giant...
Jadi nak taknak kena jugak masak secepat mungkin...kang masak lambat rugilah sayur semua dah rosak pulak....

Tu Ati tengah siapkan roti....
Minah ni kreatif sikit bab susun-susun makanan..so biar dia yang take-over bahagian tu...
Nampak tak dalam periuk cantik tu?tu Black-pepper sauce ye kengkawan....
Masak sendiri punya okeh..hebat tak?hehehehe....
Nanti me share resepi tau....memang terbaik sosnya...pekat, likat, lemak, penuh rasa black-papper....puas hati giler....resepi serius senang giler...bahan-bahan memang ada kat rumah...tak sia-sia me try okeh....



Burger Bakar..a.k.a. Grill Pan Burger....
Menarik tak?menarik kan...?super-moist okeh daging tu...
Siap letak cheese lagi okeh...
Tu Ati saja terbalikkan daging tu sebab nak bagi sayur-sayur tu tak berjalan.....bagus idea tu kan..takdelah sememeh sangat masa makan....



Tadaaa...bila dah letak Black-pepper sauce yang buat sendiri tadi tu...
Rasa??serius sedap okeh....haruslah puji diri sendiri sebab memang sedap pun....
Me pernah makan burger bakar 2 kali..me rasa me punya yang tersedap..hahaha!!pedulikk...
Paling kick bila gigit ada bawang hiris..adoiihaii..kombinasi yang sangatlah sedap ya amat....percayalah....



Bahan-bahan untuk Daging Bakar:

400 gram Daging Kisar (Brand Ramly senang tak payah nak kisar-kisar lagi..)
1 Biji Bawang Besar di cincang (saiz sederhana sudah..kang banyak pulak bawang dari daging tak sedap pulak)...
1 ulas Bawang Putih dicincang halus
1 Sudu Besar Lada Hitam Kisar/Tumbuk
2 Sudu Besar Sos Worcestershire (me pakai brand Lea Perin)
1 Biji Telur
Setengah Sudu Kecil Garam



Bahan-bahan lain:

Hiriskan Tomato dan  Bawang Besar...Timun tak payah pun takpe ye...percayalah letak tomato lagi sedap dari letak Timun....
Daun Salad...ikut koranglah nak pakai jenis yang mana satu..me pakai jenis Iceberg....yang ni rangup-rangup rasanya....nak hiris halus pun boleh, nak hiris kasar pun boleh..taknak hiris koyak-koyak pun boleh...
Kepingan Cheese dan jugak mayones untuk menyedapkan lagi burger korang.....
Sos Cili, Sos Tomato atau Black-pepper Sos ikut korang suka yang mana satu...of course la me punya Black-Pepper Sos homemade punya....berbaloiii...sedappp...



Cara-Cara:
1-Gaul semua bahan-bahan di atas sampai rata...tapi jangan paksa kasar-kasar sangat gaul tu tau...
2-Gaul secara lemah lembut ye...supaya tak rosakkan daging tu...(dapat petua dari Food Networklah kan..mana lagi..hehehe)...
3-Dah rata tu bahagikan kepada 5 bahagian....(me buat dapat 5 tau..korang buat me tak taulah dapat berapa....hahaha)...
4-Pastu leperkan...ni pun buat secara lembut..kang kasar-kasar habis lunyai pulak daging tu....
5-Dah siap panaskan pan...letak mentega/minyak sikit je..sikit je tau..jangan banyak sangat..nanti daging tu keluar minyak sendiri....
6-Masak dengan api sederhana....masak tak payah nak tekan-tekan daging tu ye....biarkan je...cuma tengok-tengok kan sikit..kang hangit me tak jamin...
7-Dah nak masak sebelah....bahagian ni jangan bagi masak banyak sangat tau..terbalikkan...
8-Ok, lepas tu biarkan sebelah lagi tu masak betul-betul pulak....dah masak terbalikkan lagi...
9-Then kat bahagian yang dah masak tu letak cheese...masaklah bahagian yang mula-mula tadi (yang nak masak tu)...
10-Kalau nak daging lagi moist dan cheese cepat cair boleh tutup pan tu....
11- Dah masak boleh letak terus dalam roti....(roti tu korang siapkan dulu ye...nak bakar letak margerin ke, nak steam je ke..ikut korang....



Tips:
  • Daging tu masa korang kerjakan jangan korang tekan or lunyai-lunyai kan tau..
  • Bila masak daging tu pun jangan tekan-tekan..biarkan je...kalau nak tau masak ke tak boleh tengok kat keliling daging tu dah masak ke tak..kalau merah je lagi memang tak masaklah kan...kalau dah pejal tu kiranya dah masaklah tu...
  • Daging tu kelako sikit..walaupun kita bentukkan leper bulat dan lebar..dia tetap akan jadi kecik dan tebal ke atas bila dah masak...me tak taulah macam mana nak kasi dia melebar..any tips anyone??
  • Me masak daging tu sebelah separa masak untuk mengelakkan daging tu hangit masa letak cheese tu....so sebelah masak dulu separuh masak, then sebelah lagi masak betul-betul..yang dah masak betul-betul tu kita letak cheese..then yang sebelah tak berapa masak lagi tu kita tenggek lagi kasi sampai masak...nampak tak permainannya di sini??tak nampak sudah..ikut suka koranglah..burger korang...hahaha!..
  • still typing......














Wednesday, June 04, 2014

Sambung Makan Lagi...

Semalam dengan kelmarin me MC...
Semuanya gara-gara demam selsema...berjangkit dari rumahlah pun haiii....
Mula-mula Atie dengan Azrul kena dulu, pastu Imraan dengan Umaar...baru nak elok diaorang tu, berjangkit pulak kat Anim dengan Emak..last penghabisan kat me nih...sabar jelah....
Ni tak taulah Ana berjangkit ke tak...bunyi suara pun dah lain macam tu..huhuhu...
Nak kata teruk sangat tu tak...tapi memang habis tak selesalah...
Suara memang sampai semalam senyau semacam...hidung pulak nasib baik isnin dah bertambah ok...
Demam pulak degil sikit...kang makan ubat senyap kejab kang hilang kesan ubat rasa badan panas balik...
Nak gi kerja boleh...tapi takut kang separuh hari tak tahan dah nak balik rumah...
So daripada menyusahkan semua orang baik pergi jumpa doktor dapatkan ubat, terus dapat MC kan..senang gitu....
Tu pun duduk rumah memang melempek je...hari Ahad dengan Isnin tidur tengah hari boleh tahan lama giler...nak dekat 4 jam okeh...mamai semacam tau...serius sendiri pun terkejut dengan diri sendiri sebab tidur siang macam tidur malam dah...huhuhuhu....


Ok, sambung citer lepas makan Dim Sum kat KLIA yang kitaorang balik tu singgah makan lagi...hehehehe......
Macam biasa jugaklah pun..tetiap kali balik dari KLIA atau kalau dah ada kat Putrajaya macam rugi pulak kalau tak singgah makan atau menapau kat Uniten kan...so haritu pun sama, walapun dah melahap Dim Sum kemain banyak..tetap nak jugak singgah kejab kat bazaar/pasar makan kat situ....
Kalau ada jual Laksa memang me akan pilih Laksa..jarang sangat me pilih makanan lain....
Dulu kan me tak pandai nak makan bawang kalau dalam Laksa...tapi sekarang dah pandai ye...
Rupanya bawang tulah yang bagi laksa lagi kick kan...?
Tapi tetap me tak reti nak makan dengan Telur Rebus dan perahan limau....serius tak reti...
Kalau ada telur me akan makan sikit je...syarat sayang telur tu tak berusik kata orang..nak makan beria-ria memang taklah...
Perahan limau pun memang tak...tak suka...nanti masam....me memang suka kuah yang pure macam tu je...baru sedap..kalau tak memang tak berapa feel gitu....ngada-ngada je kan...?makan macam cerewet..tapi badan tetap membadak...kikiki...




Kalini try makan kat gerai yang ni pulak....
 Sept kata kat sini orang yang jual Laksa or Mi lain-lain orangnya..so kadang-kadang je dapat makan kat gerai yang sama....me macam tak percaya je kata dia tau mulanya...tapi kena percaya jugak ye..sebab dia ulang alik tetiap hari lalu sini..lalu tu tak penting pun sebenarnya......kiranya tukang beli pun memang dia jugak...regular customer kat area ni kata orang...so tak bolehlah kita nak kelentong dia, dia nak kelentong kita pun kan....hehehehe...
Tapi memang iyapun..beli dan makan dah lebih 5 kali kat sini memang rasa tu tetaplah lain...bila dah lain tu yang baru perasan rupanya gerai-gerai tu ownernya lain-lain..cisss.....


Mijon pun makan Laksa....
Bolehlah rasa Laksa ni......
Me kalau makan Laksa ,mi laksa tu tak penting..yang penting kuah tu...kuah tu pulak kena banyak baru syiokkk.....tapi kalau dah makan macam ni me tak reti pulak nak mintak kuah lebih...kang orang jual tu jeling pulak, habis kuah dia.....kikiki..so me kena makan jelah apa yang ada....



Masa kitaorang sampai tu baru pukul 5 petang..dah ramai orang dah pun ye....penuh beratur dah ye...
Yang seat kitaorang dapat ni pun nasib-nasib...
Mula-mula ingatkan nak makan gerai lagi satu..tapi sebab memang takde sapapun yang nak berganjak..so kitaorang proceed ke gerai yang ni....nasib baik elok je tunggu tu ada yang bangun..so rezeki kami dan orang gerai nilah kan...



Sept tadi melongok je kan....?bukan tak order..order okeh...
Fav dia...Char Keow Teow.....
Nampak tak tu senyum kemahin?...kikiki...



Beli jugak Sengkuang Calit nih....
Beli dua keping...satu yang original satu yang pedas....
Wendakkk...sorry to says, ikut lidah me tetap tak berapa kick okeh....huwaaaaaaa...teringin nak makan sengkuang Atuk Pahang....huwaaaaaaa....




Lepas dah makan bertolak balik ke rumah Sept....
Lepak-lepak kejab..gosip-gosip artis kejab dengan Mak Sept...terus Mak Sept ajak lepak-lepak kat Mamak Salam...nak belanja makan katanya....
Pucuk dicita ulam mendatanglah kan..hehehehehe
Sept dah surender dah time ni...dia kongsi konon-konon dengan Mak dia je....



Mijon pekena Maggi Goreng Mamak....marbeles nih....



Ingat me nak tengok je??tidaklah saya...
Me order Nasi Goreng Ayam Mamak....aduhhhh...sedapnya.....
Mamak Salam ni makanan dia memang tak mengecewakan langsung okeh...
Makan nasi kandar pun sedap..nasi beriani pun sedap..yang goreng-goreng pun sedap....
Alhamdullilah....tq Mak Sept....semoga acik bertambah rezeki lagi..amin....
Makan-makan tu...dah siap terus bergerak balik rumah....
Tak sampai setengah jam dah sampai Ampang...lega gitu...tak jem pun....
Tamat....




Friday, May 30, 2014

Malasnya...


Tunjuk gambar makanan dulu...
Amacam??tergugat tak tekak korang....hehehehe...


Ni datim semalam....kononnya nak lunch jek, pastu nak pergi klinik amik ubat.....sekali terjebak..macam-macam benda pulak jadinya....dah ter'sangkut" kat area Kota Damansara je..boleh??

So semalam terpaksalah me SL (Short Leave a.k.a. Cuti Petang)...SL ni bukan cuti semata-mata tak potong apa ye...SL ni cuti tahunan kita kena potong tau...paling minimum sejam, paling maximum 3 jam..lebih dari tu dikira EL (Emergency Leave)...tempat lain me tak tau..tapi tempat me kerja memang macam ni...
Bagus jugak ada sistem SL macam ni...bagi me memang fair kepada semua orang...kiranya sesiapa ada hal silalah amik cuti sendiri..pendek ke panjang ke terpulang..kiranya ada choice kalau ada hal or emergency apa-apa...kalau nak pendek amik SL dan kalau nak cuti sehari atau nak panjang tertiba silalah amik EL...takdelah kes ko boleh mengular apasal aku tak boleh...haa......ko keluar opis, so silalah potong cuti...fair sangat-sangat kan...
Bila semalam tu dah SL ingat me nak balik Ampang gi amik ubat??memang taklah..bekejar-kejar kot...so terus jelah kat Kota Damansara sampai ke malam....

Tu citer semalam..ni harini dah dalam dilema...
Sapa suruh kan semalam ter'sangkut' kat Kota Damansara kan...so harini tak memasal nak kena amik jugak ubat tu....
Penting okeh...kalau sehari dua takde takpe..tapi kalau dah sampai 3-4 hari memang taklah...(kalau tunggu amik next week lagi teruk..terus jadi seminggu sebab sabtu ahad klinik tak bukak)...huhuhu...salahkan diri sendiri..dushdushdushhh!!
So nak taknak memang kena jugak amik arini....
Ni pulak dah kepala dah sakit kat belah kiri kanan...membawak pulak kat hujung tulang kat jaw ni...kecik je mata tahan sakit lite-lite nih...
Pastu dengan hidung dah bersin kejab kang srot srot..tekak pun dah terasa perit dari malam semalam...
Nak makan panadol, panadol takde..niceeee.....
Pastu nak suruh gi klinik check amik ubat..memang taklah..malas...
Nak amik ubat yang wajib pun berkira-kira..inikah pulak nak pergi klinik takat sakit lite-lite..memang taklah....

Aduhhh..malasnya hai...
Kang nak menjawab kat opis satu hal...ye kat sini bukan semua orang faham apa yang kita kena hadap...walaupun pada dasarnya tak melanggar peraturan company pun.....tapi peraturan dengan manusia lagi teruk nak kena hadap ye....bosannnya weihhh........




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...