Search This Blog

Wednesday, June 18, 2014

Makan Berteman...

Hamboi tajuk...hehehehe....
Biasalah..orang jakuns takde kawan time makan kat tempat kerja ginilah kaedahnya.....
Jadi bila ada kawan makan tu bukan main happy sokmo saya..
Takde geng kan...serius tak sedap okeh kalau makan tak bergeng...idea nak makan apa tu jadi putus....
Kalau takde geng tu kiranya janji senang nak beli dan paling penting senang nak dimakan...tu je...
Tapi tang senang dimakan tu yang penting...
Kat sini me memang malas nak makan makanan yang leceh-leceh nak dimakan..
Leceh tu maksudnya nak makan nasi berlauk pauk bagai ke, nak makan menu canggih-canggih ke...memang tak la....
Kat sini pantry pun takde..nak basuh tangan beria-ria pun susah..nak basuh pinggan pun susah...
So kiranya janji soru tak miss sudah...janji makan gitu....
Tapi kalau ada geng lain...makan benda biasa-biasa je pun...tapi memang jadi bersungguh okeh...
Mau tak..sambil makan sambil dapat menyembang kan...memang tambah-tambahlah syok....hehehe

Minggu lepas hari Selasa Anim ikut me gi kerja...
Anim kan cuti sekolah...dia kata nak ikut so kita bawak je...janji ko duduk diam-diam jangan merayap sudah...
Bila me tanya nak makan apa?katanya tak kisah...
Mamak ok?pun katanya tak kisah....terus makan Nasi Kandar....
Me macam biasalah kalau makan nasi kandar tak susah mana...dapat kari campur-campur dengan Ayam Goreng seketul jalan.....confirm licin habis me makan..hehehehe...
Anim pulak kali ni dia nak makan lauk Ayam Madu...pandai pulak dia makan Ayam Madu..kikiki...
Me try colek ayam kat kuah Ayam Madu makan dengan Nasi Kandar me tu...fuhhh..sedap giler rupanya....
Lagi sikit nak rasa macam makan Nasi Beriani okeh...
Tapi tulah..me tak boleh pulak nak colek banyak-banyak kali sebab macam muak..manis kan...so pepandailah ko habiskan ye Anim....
Happy giler makan time ni...macam tak percaya je ada geng makan tengah hari kan...terus ceria sampai ke petang..hahahaha...vonggoks kan Su...?


Hari Khamis pulak...Anim ikut lagi...hari Rabu dia tak ikut sebab nak ganti puasa....
Tanya nak makan apa...?dia kata tak kisah...
Ingatkan nak bawak makan Tat Nasi Ayam...tapi bila suggest nak makan nasi campur tak...?Dia kata bolehlah...
Terus ke Pak Da...Pak Da ni nasi campur ada, nasi ayam pun ada...so lagi ok sebab boleh pilih nak makan yang mana satu....
Elok sampai sana...me dah tak ingat nasi Ayam dah..bila tengok lauk-lauk tu memang lupa terus.....terus je me amik pinggan amik Ayam Percik seketul...
Nak amik kuah...pastu teringat Anim ni giler makan Asam Pedas...so terus amik mangkuk ceduk kuah then amik seketul Ikan Pari tu....
Apalagi..makan sampai buncitlah kitaorang....
Ayam dahlah amik seketul sorang (Anim amik Ayam Masak Merah), pastu nak kena habiskan Ikan Pari tu pulak..huhuhu...memang bangun badan terhuyung hayanglah nak balancekan perut..hahahaha...perut dah kembong kan...jalan pun takde balancing...hihi...
Makan pun dalam mood kegembiraan dan kesyukuran okeh....selalu kalau gi Pak Da takat tapau Nasi Ayam makan kat opis sesorang je..ni dapat pulak makan kat situ siap berhidang...heaven sangat rasanya....



Ok ni bukan lunch..tapi ni dinner semalam...
Dah janji nak keluar makan dengan Mijon dari awal minggu cuti sekolah lagi tapi tak dapat-dapat...so semalam dapat...heeee...suka okeh...
Seronok je dua-dua makan Nasi Ayam...dengan penuh keterujaan gitu...giler enjoy....
Minggu depan nak repeat lagi..kang kalau tak nak kena tunggu lepas raya kang baru merasa Nasi Ayam fav lagi....
Minggu depan jugak nak kena gi foodcourt IKEA...tak kira....nak kena menapau meatballs jugak...kang bulan puasa tak kuasa nak meredah ke sana...so untuk memuaskan hati dan tekak minggu depan kena gi ....
Pastu minggu depan nak kena gi tengok wayang Transformer baru jugak....tak pergi rugi ooo.......
Eh dah kenapa semuanya nak minggu depan nih...??helpppppppp...!!




Tuesday, June 17, 2014

Menu Bulan Puasa...

Lagi dua minggu lagi nak sambut puasa kan...
Nasib baik tahun lepas, lepas je habis raya me dah ganti puasa siap-siap...
So tahun ni kiranya lega banyaklah sebab tak payah nak ganti puasa di hujung-hujung...
First time pun me berjaya puasa ganti awal okeh..kalau tak selalunya memang taklah...
Tahun lepas cepat-cepat habis raya me tabahkan diri puasa ganti sesorang...
Jimat pun jimat kan..sebab lepas raya kan poket dah kering sikit...
So memang berbaloi-baloilah kiranya ganti puasa tahun lepas tu...hehehehe...

Ni minggu depan dah gaji...so kenalah beli groceries...
Disebabkan lagi seminggu je dah nak puasa..so dah kena catit extra items in the list nih...
Menu-menu pun kena listkan siap-siap jugaklah kan......
Tak dapat listkan menu untuk 30 hari..dapat untuk 20 hari pun dah cun..hehehehe...


Semalam dah tanya Anim...Anim nak makan apa untuk puasa...jawabnya:
  • Spaghetti-rumah kitaorang bangsa makan yang bolognese je..senang kan...
  • Cocok-cocok a.k.a. macaroni goreng da..
Baguskan..dua je menu impian dia....kahkahkah..kalau tanya me jangan...memang banyak sangat dah list menunggu ni...Antaranya:
  • Nasi Ayam -wajib nih...sekurang-kurangnya sekali
  • Nasi Arab-nanti nak buat guna yang segera jek...Emak kata kat Pasar Tani kat rumah kitaorang tu ada...hehehe
  • Nasi Tomato-resepi me dah amik dari Myresepi...ada satu resepi tu simple je..tak perlu guna tomato puri bagai..guna fresh tomato je dah cukup...kitaorang pulak bangsa mana makan sangat nasi berwarna-warna ni...so elok sangatlah kan...
  • Sambal Sardin-ni wajib mau seminggu sekali menu nih...nak buat yang betul-betul sambal..sekarang ni rumah kitaorang asyik buat yang versi cair (guna cili boh jek)..nanti nak buat versi guna Cili Kering pulak...
  • Bingka Pandan-Bingka guna santan kotak...sedap lemak nih...memang kena buat sebab lagi berbaloi-baloi dari yang dibeli
  • Donut-donut buat kat rumah jugak yang terbaik kan...ni nak suruh Atie bancuhkan..dia sekarang memang dah expert buat donut..gebus jek..
  • Burger Bakar-ni pun masuk dalam menu...
  • Kuih Keria-ni pun dah lama tak buat sendiri..nanti kalau ada ubi memang nak buat...
  • Rendang Daging- ni wajib jugak..tak payah tunggu raya or puasa memang Emak masak je...Emak jelah..kalau tanya me, me memang tak reti merendang...huuuuu
  • Lompat Tikam-yang ni paling kegemaran....memang kena request Emak buat nih...paling-paling kena 2-3 kali buat dalam masa sebulan puasa....kemahin je kan..kalau masak sendiri takpe..ni Emak jugak...
  • Mee Goreng Basah-Ni betul-betul lama tak buat...so kena buat..koman-koman seminggu kena ada sekali buat...in sya ALLAH...
  • Sardin Roll-ni memang menu wajib...tetiap kali puasa pun (dari kecik lagi) memang akan ada...buat habiskan sebungkus roti...bila nak goreng belah dua roti tu...masak lah dalam 5 ketul (panjang tu) sehari..yang lebih tu boleh makan seminggu okeh...janji simpan dalam bekas kedap udara...
  • Roti Jala-teringin nak buat jugak...tapi kena tunggu rajin lebih sikitlah...hehe
  • typing......

Banyak lagi list sebenarnya..tapi tak tertaip..heheheh...
Eh lupa pulak..tahun lepas me berjaya mengurangkan aktiviti membeli juadah di bazar ramadhan...
Seingat me tahun lepas memang kurang sangat kitaorang ke bazar...
Harap-harap tahun ni pun sama....heeee...



Thursday, June 12, 2014

Fish and Chips...tapi without Chips....

Entri masak lagi....
Nampak benar kan Su ni jarang masak sebenarnya...?
Yang dia masak confirm masuk blog..kalau tak masak memang habuk takde langsung..senyap jek...
Obvious kan..kan..kan..??hehehehe...

Semalam me buat Fish without Chips gitu...
French Fries ada je dalam freezer, tapi malas nak goreng...so jadilah fish without chips...
Sebenarnya macam rajin sangat nak buat ni sebab teringin nak makan yang macam kat foodcourt IKEA tu....
Memang kalau ikutkan boleh je makan bila-bila masa...tapi bila dok google, tengok pulak orang lain buat eh macam senang giler ko.....tu yang gigih nak buat sendiri jugak... 
Gigih jugak masa beli groceries harittu dok beli jugak frozen fish sekali...
Tapi tulah...harap beli jelah pun..buatnya tak tau bila....
Pastu bila asyik bukak tutup petiais belah atas kang asyiklah ternampak ikan beku tu terdampar macam memanggil-manggil tu yang lagi gigih cari resepi paling simple untuk masak......
Me kalau masak memang akan google resepi terpaling simple ye....serius tak tipu...
Kalau resepi panjang berjela tapi rasa tetap sama baik me try je yang simple...lagi jimat masa, jimat tenaga, jimat modal..tak gitu...??hahahaha...



Yang me try ni jenis berbatter....
Me tak suka yang berbread-crumbs tu ye....tak syiok...
Pastu dok cari-cari resepi tu memang yang ni paling senang, paling banyak orang try pastu jadi...so apalagi...terus buatlah....
Yang buat me terkejut bila google tu ialah bila terbaca web-web omputeh..kebanyakkannya batter diaorang akan guna Beer okeh untuk resepi Fish and Chips diaorang..hhohoooho....(tak caya gi google)....



Resepi ni sebelum salut ikan dengan batter tu kena salut dulu dengan garam dan black-pepper...pastu salut jugak dengan tepung gandum....
Kang dah cantik gomak macam kat atas ni baru celup dalam batter tu then goreng sampai garing....
Me sebenarnya taktau macamana nak salut tepung tu..so belasah jelah gomakkan..kahkahkah...



Agak berminyak disitu..ni sebab malas nak tos lama-lama..tak sabar nak makan gitu..hehehehe....
Kulit pun agak tebal...huhuhu..cubaan kali pertama kan....ayat menyejukkan hati sendiri...
Me makan dengan cream of tartar je....
Cream of tartar ni me beli je yang dah siap..nak buat sendiri serius tak koser.....




Rasanya...??
Alhamdullilah..menjadik...lagi sikit je nak jadi sebijik macam yang IKEA punya tu ye....
Cuma..ada cuma tu kan...heheheh..cuma kulit tulah tak berapa rangup sangat..cepat sangat lemau..why?.why?..why??
Ikan memang super-moist....cukup garam dengan black-pepper...
Dapat pulak colek dengan cream of tartar tu aduhhh mahbeles....
Tapi tetap tak puas hati pasal kulit tu cepat sangat jadi soggy....huuuuu....





Wednesday, June 11, 2014

Berciciran...

Nota: Sesiapa yang tengah makan silalah jangan baca entri nih..takut setahun tak lalu makan..sekian..

Me dah kerja kat sini dah masuk setahun 6 bulan...
Dah dua kali (2 kali dalam tahun ni sahaja) dalam toilet taik berciciran di lantai....
Kalau tang jamban cengkong ada logiknya..ni kat jamban duduk ye...
Macamana ko berak pun me tak faham...

Dah dua kali jugaklah masuk-masuk toilet kalau bau taik ciritsss mesti dah tau...
Confirm ada orang dah tercicirkan taik nih...huhuhu....
Memang betul pun....
Ni tadi masuk toilet dah bau sesuatu....pastu bila tengok lantai (nasib baik tak terpijak) memang makian tahap tertinggilah dalam hati...tinggal lagi sikit nak termuntah je..nasib baik tekak pandai kontrol taknaklah muntah kan tempat bau taik....
Semalam petang nak balik me sempat masuk toilet..elok tak terjejas langsung pun jamban tu...
Ni baru masuk tadi ni dah jadi camtu....

Memang kat sini jenisnya kena banyak-banyak bersabar....
Dahlah toilet tu jenis ko sendiri guna ko sendiri pepandailah jaga jangan bagi kotor (kes cleaner ghaib tak tau ada ke tak)...
Komplen patblas kali pun sama je...itu jugak ko kena hadap....
Jadi pepandai sendirilah nak bertabah pun...

Ni bila dah jadi macam ni memang hazablah kalau nak masuk jamban....
Sehari dah kena limitkan 2 kali je...
Pagi lepas dah breakfast..kang petang sebelum balik je...
Tu pun kalau pundi harini tak buat hal..kalau buat hal memang kenalah guna jamban lagi sebelah sambil tutup hidung sambil maki-maki dalam hati..huuuuu



Monday, June 09, 2014

Kentang Bakar a.k.a. Baked Potatoes...

Hamboi sekarang Su asyiklah dok tunjuk benda dia masak je kan..?kemahin rajin pulak ye..
Tapiiiii...korang percayalah me tak rajin pun okeh...hahaha...
Me kalau bab masak memasak tu kalau tak resepi tu simple memang takkan masaklah jawabnya...lagi simple lagi baguih gitu...kalau leceh-leceh tu kirim salam jelah.....hehehehe...
Ni citer Jumaat petang...balik-balik macam kebuluq..lepas mandi dah segar tu terus masuk dapur cari kentang...
Kentang-kentang tu me beli dari minggu lepas sebelumnya tu lagi (ala yang berdatim dengan Mijon tulah...)..siap memang beli kentang untuk dibakar lagik...semangat okeh...
Kebetulan masa kat Giant tu pulak kentang-kentang tu pun harga murah semacam..terus me amik 6 ketul...
Untuk 6 ketul kentang jenis Russet tu me bayar hanya RM3 lebih sahaja...serius murah kan..kan..kan...?
6 ketul tu bukannya kecil-kecil tau..ni saiz sederhana besar okeh..kalau seketul kentang tu lagi sikit nak besar tapak tangan me nih...


Kentang-kentang yang dah selamat dibakar...
Bakar 3 biji je sudah...tu pun nasib baik pandai pilih yang lebar panjang tapi leper je...nasib baik okeh..kalau tak memang kena guna oven jugaklah jawabnya...
Oven rumah me pulak kalau nak guna kena keluarkan dari kotak ye...sebabnya dapur kecik benar jadi memang tak muat nak letak oven sesaja kat situ...
Kiranya kalau nak guna keluarkan, taknak simpan dalam kotak...ha gitu...so memang selalunya kalau saja-saja nak membakar memang kena kental hati sikitlah...hehehehe..ni pun nasib baik ada pemanggang ajaib nih..kalau tak jadi Potato Wedges jelah jawabnya....kikikih...



Senang je nak buatnya...
Mula-mula amik kentang cuci bersih-bersih kulit tu...me guna kentang jenis Russet ye....
Me takde alat nak bersihkan, so me sental guna jari jelah...punyalah semangat menyental tu sampai lagi sikit nak melecup jari...hahaha..habis merah ibu jari dengan jari telunjuk gara-gara nak pastikan kulit kentang tu bersih...
Dah pasti bersih susun dalam pemanggang ajaib/oven, pastu masak dalam pemanggang ajaib/oven tu lebih kurang dalam 30-40 minit...
Kalau ada aluminum foil jangan lupa guna tau..balut kentang tu guna aluminum foil tu ye...me tak jumpa jadi belasah je togel gitu jek...
Nak tau masak boleh try test cucuk dengan pisau or apa-apa..kalau pisau/garfu tu dah tak melekat dengan kentang tu dah lembutlah tu...
Dah masak tu biarkan sejuk sekejab..sekejab je tau...nak bagi kentang tu rehat....
Pastu amik kentang tu satu-satu belah kat atas tu sikit...then tekan sikit guna dua jari kat tengah-tengah badan kentang tu untuk bagi ada ruang untuk letak inti....
Nak tunjuk cara tekan lupa pulak nak amik gambar...korang pandai-pandai sendirilah tekan..hahaha...
Masa ni kentang ni masih panas lagi..so berhati-hati tekan...guna tuala untuk pastikan tangan korang tak melecup ye....




Dah ada ruang tu..korang letaklah inti kegemaran korang...
Ada yang buat inti letak daging kisar (yang telah ditumis)..pepandailah ikut sesuka hati korang......
Me buat nih versi malas..so me guna Mayonis, Cheddar Cheese (yang keping-keping tu) dengan Cheese Powder (yang dah dibancuh) jek....
Belasah je me main selang seli cheese dengan mayonis tu...ikut suka hati gitu...
Eh, bila dah letak inti tu jangan lupa masukkan balik kentang tu dalam pemanggang ajaib/oven tu balik tau..nak bagi cheese tu melted....


Tadaaaa...
Ni bila dah bakar balik dalam pemanggang ajaib/oven...nampak gebus dan sedap kan..kan..kan?



Percayalah..memang sedap pun....licinn ko....hahaha...harap diampun tukang masak puji dirik sendirik....
Gebus giler kentang tu tau..macam makan whipped potatoes pun iya....
Pastu cheese tu pulak bagi lemak-lemak masin...huhuhuhu..sedap..nomnomnom....
Bagi me dah nice sangat dah letak macam ni je....
Tapi kalau korang kuat  masin, masa sebelum letak inti tu korang boleh tabur sikit garam dengan black-paper kisar/tumbuk kat atas kentang tu dulu tau......

Selamat mencuba...!
Ewah..macam segment Mari Memasak Bersama Sueginola gitu..hehehehe





Friday, June 06, 2014

Monopod...




Jengjengjeng.....
Orang lain bermonopod...me pun nak jugekkk......
Cer teka me beli berapa RM??
Haa...teka lah...hahahahar..ngada je kan Su nih?
Me beli ni RM20 je okeh...ye betul..RM20 sahaja....
Giler tak beli kalau dah RM20 je??
Ni me rasa harga paling murah di pasaran....selalunya paling murah RM35 me pernah tengok...
Tapi kali ni orang tu letak RM25, bila mintak turun jadi RM20 terus dia kata boleh....wahwahawahhh...takkan taknak beli kan...?
Ada pilihan 3 warna...hitam, biru dengan pink...
Tapi disebabkan taknak pening kepala me amik hitam jek..hehehe...
Kalau tanya me beli kat mana?me beli ni kat Pasar Malam Taman Dagang Ampang....kat seberang Pasaraya Hero tu....kat situ lah...
Me beli ni malam hari Rabu (Pasar kat sini tetiap hari Rabu dan Jumaat..tapi hari Jumaat gerai tak sebanyak dan tak berapa meriah macam hari Rabu)....kebetulan tengah jalan-jalan cari makanan tu Atie nampak Monopod tu..terus dia tegur me, tanya me taknak beli ke??
Me macam..haluuu....mahal kot..tak hingin hakuuu....tapi dalam hati la..heheheh...
Sekali bila Atie tanya orang tu pastu siap mintak kurang pun dapat terus je me beli..tak tunggu-tunggu dah.......dasar murah je nak beli..ginilah kan...hahahaha
Tapi walaupun terus nak beli, haruslah suruh orang tu demokan dulu....dah demo dah puas hati terus amik....
Balik rumah apalagiiii...terus je try test cubalah kan....
Tapiii...seriuss..me tak tau nak guna lah...i mean guna tanpa nampak batang besi tulah....belum pandai lagi...
Dahlah tu, orang lain hp canggih ada camera depan..I is ada hp kokak je..mengharapkan hp kamera belakang...
Eh, nanti nak kena belajar guna untuk digikam jugaklah....kalau dah pandai mesti nanti boleh amik gambar lagi best-best kan....





Thursday, June 05, 2014

Grill Pan Burger...

Tajuk taknak kalah kan...?haha
Ni kisah minggu lepas...petang Jumaat mamai-mamai nak demam tu gigih bergotong royong buat Grill Pan Burger...ala Burger Bakarlah je pun........
Panggil Grill Pan Burger sebab nak bakar atas griller memang takde griller...nak bakar dalam oven memang taklah kan....so kita masak tenggek atas pan jeklah kan.....jadilah...
Bahan-bahan semua me dah beli hari sebelumnya kat Giant...
Jadi nak taknak kena jugak masak secepat mungkin...kang masak lambat rugilah sayur semua dah rosak pulak....

Tu Ati tengah siapkan roti....
Minah ni kreatif sikit bab susun-susun makanan..so biar dia yang take-over bahagian tu...
Nampak tak dalam periuk cantik tu?tu Black-pepper sauce ye kengkawan....
Masak sendiri punya okeh..hebat tak?hehehehe....
Nanti me share resepi tau....memang terbaik sosnya...pekat, likat, lemak, penuh rasa black-papper....puas hati giler....resepi serius senang giler...bahan-bahan memang ada kat rumah...tak sia-sia me try okeh....



Burger Bakar..a.k.a. Grill Pan Burger....
Menarik tak?menarik kan...?super-moist okeh daging tu...
Siap letak cheese lagi okeh...
Tu Ati saja terbalikkan daging tu sebab nak bagi sayur-sayur tu tak berjalan.....bagus idea tu kan..takdelah sememeh sangat masa makan....



Tadaaa...bila dah letak Black-pepper sauce yang buat sendiri tadi tu...
Rasa??serius sedap okeh....haruslah puji diri sendiri sebab memang sedap pun....
Me pernah makan burger bakar 2 kali..me rasa me punya yang tersedap..hahaha!!pedulikk...
Paling kick bila gigit ada bawang hiris..adoiihaii..kombinasi yang sangatlah sedap ya amat....percayalah....



Bahan-bahan untuk Daging Bakar:

400 gram Daging Kisar (Brand Ramly senang tak payah nak kisar-kisar lagi..)
1 Biji Bawang Besar di cincang (saiz sederhana sudah..kang banyak pulak bawang dari daging tak sedap pulak)...
1 ulas Bawang Putih dicincang halus
1 Sudu Besar Lada Hitam Kisar/Tumbuk
2 Sudu Besar Sos Worcestershire (me pakai brand Lea Perin)
1 Biji Telur
Setengah Sudu Kecil Garam



Bahan-bahan lain:

Hiriskan Tomato dan  Bawang Besar...Timun tak payah pun takpe ye...percayalah letak tomato lagi sedap dari letak Timun....
Daun Salad...ikut koranglah nak pakai jenis yang mana satu..me pakai jenis Iceberg....yang ni rangup-rangup rasanya....nak hiris halus pun boleh, nak hiris kasar pun boleh..taknak hiris koyak-koyak pun boleh...
Kepingan Cheese dan jugak mayones untuk menyedapkan lagi burger korang.....
Sos Cili, Sos Tomato atau Black-pepper Sos ikut korang suka yang mana satu...of course la me punya Black-Pepper Sos homemade punya....berbaloiii...sedappp...



Cara-Cara:
1-Gaul semua bahan-bahan di atas sampai rata...tapi jangan paksa kasar-kasar sangat gaul tu tau...
2-Gaul secara lemah lembut ye...supaya tak rosakkan daging tu...(dapat petua dari Food Networklah kan..mana lagi..hehehe)...
3-Dah rata tu bahagikan kepada 5 bahagian....(me buat dapat 5 tau..korang buat me tak taulah dapat berapa....hahaha)...
4-Pastu leperkan...ni pun buat secara lembut..kang kasar-kasar habis lunyai pulak daging tu....
5-Dah siap panaskan pan...letak mentega/minyak sikit je..sikit je tau..jangan banyak sangat..nanti daging tu keluar minyak sendiri....
6-Masak dengan api sederhana....masak tak payah nak tekan-tekan daging tu ye....biarkan je...cuma tengok-tengok kan sikit..kang hangit me tak jamin...
7-Dah nak masak sebelah....bahagian ni jangan bagi masak banyak sangat tau..terbalikkan...
8-Ok, lepas tu biarkan sebelah lagi tu masak betul-betul pulak....dah masak terbalikkan lagi...
9-Then kat bahagian yang dah masak tu letak cheese...masaklah bahagian yang mula-mula tadi (yang nak masak tu)...
10-Kalau nak daging lagi moist dan cheese cepat cair boleh tutup pan tu....
11- Dah masak boleh letak terus dalam roti....(roti tu korang siapkan dulu ye...nak bakar letak margerin ke, nak steam je ke..ikut korang....



Tips:
  • Daging tu masa korang kerjakan jangan korang tekan or lunyai-lunyai kan tau..
  • Bila masak daging tu pun jangan tekan-tekan..biarkan je...kalau nak tau masak ke tak boleh tengok kat keliling daging tu dah masak ke tak..kalau merah je lagi memang tak masaklah kan...kalau dah pejal tu kiranya dah masaklah tu...
  • Daging tu kelako sikit..walaupun kita bentukkan leper bulat dan lebar..dia tetap akan jadi kecik dan tebal ke atas bila dah masak...me tak taulah macam mana nak kasi dia melebar..any tips anyone??
  • Me masak daging tu sebelah separa masak untuk mengelakkan daging tu hangit masa letak cheese tu....so sebelah masak dulu separuh masak, then sebelah lagi masak betul-betul..yang dah masak betul-betul tu kita letak cheese..then yang sebelah tak berapa masak lagi tu kita tenggek lagi kasi sampai masak...nampak tak permainannya di sini??tak nampak sudah..ikut suka koranglah..burger korang...hahaha!..
  • still typing......














LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...