Friday, February 07, 2025
Tuesday, February 04, 2025
Pagi Ini...
Assalamualaikum..hi semua...
Sekian...
Untuk breakfast kat opis pagi ni Me bawak Nasi Putih+Telur Mata+Sambal Sardin...
Ni kemain macam orang kerja menoreh getah kan?eh memang kita kerja "menoreh getah" ye (#YTJT haha eh).....
Kitanya nak amik half-day harini..so sesiap bawak breakfast...heavy breakfast terus...so tengah hari nanti takdelah beria-ia nak carik makan....balik rumah boleh settlekan apa-apa yang patut terus (sebab esoknya Me ada bengkel department kat PD)...
Telur Mata tu sampai 2 biji Me goreng kan?sebab telur ayam tu kecik Uolls...nasi pun sikit (untuk Me ye)..so kita goreng jelah 2 biji Telur Mata Kerbau....(kalau lapar lagi jugak taktaulah kan hahaha)....
Pagi tadi...
Sekarang ni Me tak boleh keluar awal Uolls...bangun awal macamana pun mesti tak boleh keluar awal sebab kena tunggu azan Subuh...(sekarang kan azan Subuh lambat..nak pukul 6.20am kan)...
Dok siap itu ini (padahal tinggal nak mandi n solat je), mestiiii nak pukul 7am jugak Me sampai bawah rumah....
Ni dah sebulan lebih memang sampai opis lebih dari pukul 7.30am (Me kan target kena sampai awal sebab nak balik awal)...tapi takpelah...selagi boleh sampai rumah sempat solat Asar Me OK je....lagi-lagi pulak sekarang ni musim cuti sekolah kan..so takdelah kelam kabut macam selalu....
Esok pagi-pagi ke PD...3 hari kat sana..semoga dipermudahkan urusan Me berbengkel...Aamiin...
Kitanya jarang outstation kan..so agak serabut di situ hehe.....
Sekian...
Kaitan~
FS: The Journey,
Kompilasi Makanan,
Makan,
masak
Monday, February 03, 2025
Hari Buat Sushi...
Assalamualaikum..hi semua..
Mentang-mentang Atie bagi banyak bebola ikan kan...so kerjanya asyik nak buat Laksa Kari Numee jek Me nih😄....
Me rasa kan, Laksa Kari Numee ni memang lagi sedap kalau kita reneh lama (sampai berminyak betulll), n kalau kita letak segala macam lauk (contohnya bebola gini)....memang sebijik kuah dia tu rasa Kari Laksa ye (tak tifuuuu)...pastu jangan taktau..segera-segera pun kalau kita hirup kuah dia tu nampak ye bahan-bahan blend dia ye....(credit kepada yang merekacipta Laksa Kari Numee nih...RnD korang memang terbaikkk).....
Pastu dalam 2 jam selepas tu rajin Me sampai Uolls😅....terus Me buat Sushi Rolls....
Saja buat Sushi ni sebab nak buat bekalan kudap-kudap kat rumah Uolls...
Kiranya kalau lapar (tapi malas nak makan nasik proper) Me makan jek Sushi Rolls nih..kenyangg kannn...kiranya rancangan masa panjang gitu..bersusah-susah dulu, bersenang-senang (perut) kemudian..boleh?hihi....
Lebihan hujung nih Me punya....
Memang takde dahlah Me nak makan lunch pulak kan....
Petang baru Me masak untuk dinner...
Disebabkan OT kata Telur Ayam Masak Gulai Cili Padi lagi sedap dari Gulai Ikan Masak Gulai Cili Padi..so Me buat...
Gulai tu awal lagi Me dah buat, cuma sayur Buncis tu Me letak bila OT dah sampai rumah (tunggu OT beli).....Pastu Ikan tu pun Me goreng kemudian....
Petua Ikan Siakap tak berasa pasir (panggil pasir ke?haha tak reti)...adalah masa basuh tu kita basuh ikan tu dulu dengan air asam jawa...pastu dah basuh bersih, basuh pulak ikan tadi tu dengan tepung gandum (ada sekali tu tepung gandum habis, Me pakai je tepung beras)...pastu baru kita masak atau pun perap ikan tu dengan serbuk kunyit+garam...In sha Allah takde rasa pasir tu dah...eh rasa lumpurrrr (baru teringat perkataan)....
Sejak Me try buat gitu Alhamduliilah, takde dah rasa lumpur Uolls...so kiranya petua tu berjaya n betullah kan...?
Sekian...
Kaitan~
FS: The Journey,
Kompilasi Makanan,
Makan,
masak
Buat Sushi Lagi...
Assalamualaikum..hi semua..
Citer Jumaat 2 minggu lepas...
Me repeat buat sushi lagi....
Bahan-bahan yang sama jugak Me pakai (repeat beli)...cuma ada barang-barang yang jenis terpaksa beli yang lain sebab takde...
Seaweed pun Me beli yang sama jek...tak jumpa jugak yang memang untuk buat Sushi rolls tu...
Filament sticks nih Me beli brand lain...eh elok selepas Me steam tu bila Me carik-carik dia berderai elokkkk....
Yang haritu tu lepas dah steam tu bila Me carik-carik eh liat betulllll...so terpaksa Me potong-potong bagi hancur...
Yang ni tetap sama bahan-bahanya..Me just letak Japanese Mayo+Minyak Bijan....
Tuna dalam tin pun takde yang bermayonis...so Me beli je jenis yang in water tu...
Bila keluarkan eh chunky pulak isi dia ye...so kena hancur-hancurkan dulu then Me letak Japanese Mayo tu...nak sebotol ye Me letak tak lawo jugak rupanya...so lantak situ.....
Inti memang 3 ni jek...sebab ini jek pun yang terpaling makan kalau beli kat luar....
kombinasi kalau letak tiga-tiga sekali pun jadi sedap...tak pelik...sesuai sangat....
Me ada buat layered Sushi gini....
Ni sebabnya dah malas nak mengulung Uolls...
Elok jugak beli seaweed yang makan punya kan, dia crunchy, so boleh hancur-hancurkan gini buat topping.....
Tetap benyot hahahaha....
Yang layered Sushi tu dapat 2 bekas tipuware..1 bekas kecik, 1 lagi bekas besar...
Yang sushi pulak dapat 2 bekas petak, pastu satu bekas kecik bulat....(yang hujung tu dapat sepiring kecik hihi..Ni Me yang habiskan sesorang)...
Yang OT kan dia punyalah suka yang kalini, haritu je settle 2 bekas ye (bekas yang petak kecik+ bekas bulat kecik tu)..katanya kalini punya lagi sedappp...tapi Me rasa yang haritu lagi sedap (dah camno tu?)....
Rasanya sebulan sekali memang kena repeat buatlah..sebab laku jek...
Pastu satu lagi..rasanya nak bagi tahan lama (tak keras kejung), masa masak nasik tu memang kena masak lembek lebih sikit...sebabnya bila Me simpan dalam fridge 2-3 hari pun elok lagi kejadian nasik tu tak keras or kering..sedap jek makan...
Sekian
Kaitan~
FS: The Journey,
masak
Saturday, February 01, 2025
Cuti Santai
Assalamualaikum..hi semua..
Semalam Me cuti, so kita rehat santai² je kat rumah..
Aktiviti Me sama je macam weekends yang lain Uolls, pagi² dah solat semua terus basuh baju then cari breakfast..
Breakfast kenalah Me masak kan sebab confirmla takde yang meniaga hari cuti panjang ni kan..
Ni pun nasib baik ada nasik lebih ye, kalau tak Me goreng je Meggi Goreng..
Me kan dah lama betul tak makan nasik goreng jenis ni, Alhamdulillah menjadikkk (ikut apa yg Me liking gitu)...
OT kerja tapi half day..so kita masak siap² sebelum OT balik...
Lauk repeat lagi Me masak Uolls..Siakap Sweet Sour n Ikan Goreng...
Ni kan masa makan malam Me buatlah kicap+bawang+Cili+perahan limau tu..eh dah OT kata napa tak goreng je ssmua ikan (kiranya tak payah masak lauk sweet sour tulah) ..kata OT, dia kalau ikan goreng makan dengaan kicap bawang tu pun dah sedap sangat dah...laa sabar jelah..
Me ingatkan Me je OK makan lauk simole gitu, sekali OT pun sama..awatlah tak bagitau awal² kann?lagi senang Me kan?hahaha...
Sekian..
.
Subscribe to:
Posts (Atom)