9 Ramadhan (18 Julai 2013)
Bingka Pandan hari semalam...hehehehe...
Ni yang masak guna acuan biasa je...yang masak guna Pemanggang Ajaib dah 'selamat' separuhnya terpaksa ditongsampahkan.......masak tak reti nak bega, so terkuat api.... dah hangit kat belah bawah kan, tak pasal-pasal nipis jek jadi.....tapi yang tak hangit tu still boleh dimakan tau...langsung tak terjejas rasanya..yang terjejas adalah bahagian yang hangit tu je tau...(memang hajaib boleh tahan ek...hehehehe)...
Yang ni pulak adunan yang sama cuma lebihan sebab tak muat nak bakar satu adunan tu semua guna pemanggang ajaib tu...
Adunan yang lebih ni me letak je dalam acuan bingka yang selalu tu pastu tenggek je kat atas tungku dapur (tapi alas dengan besi apatah tu supaya api tak direct sangat kat acuan tu) masak slow-slow...tak sangka memang lemak berkrim okeh...(sama je rasanya dengan yang hangit mula-mula tadi tu..cuma yang mula-mula tadi tu makan tak feel sebab kena asingkan yang hangit dengan yang elok masa nak makan tu.......)
Dan disebabkan juga adunan yang first tu dah terhangit sangat, yang masak guna tungku dapur ni me tak berani nak bagi hangit langsung...elok je kering adunan (me test cucuk guna lidi sate tu) terus je matikan api then angkat....takde nak tunggu atas dia gelap sikit ke apa dah...trauma i okeh...hehehehehe...
Ni me kata semalam sebabnya memang balace semalam punya pun...manalah kitaorang bertiga larat nak habiskan, banyak giler kot (nak bagi jiran pun tak sempat..cukup-cukup time buka je benda alah ni baru masak)...jadi solutionya kita simpan je dalam fridge then next day kita sambung makan lagik..hehehehehe...
Daging Masak Kunyit Halia....
Daging ada dalam freezer jadi kita masak jelah yang main campak-campak je sudah....
Kali ni rajin letak jugak Kacang Panjang dengan Carot.....letak jugak halia sikit..sebab taknak muak sangat makan daging tu.....
Selain Bingka Pandan dan Daging Masak Kunyit Halia ada jugak Pecal dan Goreng Pisang....
Walah..walah...!sedapnyerrrrr....
Kuah Pecal adalah hasil belian dari Acik Jali me...
Emak me beli sekilo kuah tu (yang belum dibancuhlah kan...) RM berapa hinggit tah...
Dah lama giler kot beli, tak sangka pulak bila bancuh kali ni tak terjejas langsung rasanya....kacang pun takde rasa hapak tau...hebat giler ek....?
10 Ramadhan (19 Julai 2013)
Hari ke-10 Ramadhan menu simple je tau...
Kari Daging, Kailan Ikan Masin, Telur Dadar dan Mihun Goreng Jawa.....
Ni semua emak yang masak....Alhamdullilah..kenyang..sedap tu of course lah kan....heheheheh
16 Ramadhan (25 Julai 2013)
Menu simple je sebab makan berdua dengan Anim....
Emak me tak buka sama sebab beliau ada join majlis berbuka puasa apatah petang tu......
Me masakkan Anim Bawal Masak Sweet Sour je...heheheheh...jadilah kan...tu pun kenyang ya hamat tu....
19 Ramadhan (28 Julai 2013)
Ni menu petang semalam...
Emak yang masak jugak....
Nasi Goreng Kampung, Sambal Udang, Ikan dan Ayam Goreng dengan Kuih Bom....
Kurma Daging tu semalam punya....
Alhamdullilah....
Ni yang sempat me amik gambar..yang lain tu memang tak sempat atau lupalah tu...
Kali ni pun still lagi dapat mengekalkan kecemerlangan memasak sendiri kat rumah....walaupun adalah 2-3 hari terbeli jugak...heheheheh...
Puasa kali ni pun air pun simple je..tak Air Bandung...Air Soya...tu je....
Bingka pandan tu menyelerakan jerk! (sambil telan air liur) huhuhu
ReplyDeleteLemak-lemak chah...amik resepi dari blog..guna santan kotak je..senang..hihihhi
Delete