Ni me nak share dengan korang yang rajin makan dan "rajin" sangat masak macam me nih tau...kuikuikui...
Ni nak kata resepi bukan tau, tapi kira tipslah ni ye....kirannya kali ni me tunjuk cara-cara ngelat untuk masak Nasi Tomato/Nasi Briyani....kikikih.....
First cari dulu perencah IMAN nih...amik yang tulis NASI TOMATO or NASI BRIYANI...giler tak tips tu sampai ajar dari basic giler nih......
Perencah ni first me jumpa masa me membeli barang-barang dapur kat TESCO Ampang...tengok murah pastu produk bumiputera terus me amik....
Bila dah test, best pulak kan...pastu try pulak nak beli lagi tapi bila me cuba cari kat Giant tak jumpa pulak...tapi bila me try cari kat TESCO Mutiara Damansara ada....
So senang citer, kalau termasuk dalam TESCO cer try test beli sebungkus ye.......tak rugi tau...
Harga pulak me beli kat Tesco Mutiara Damansara haritu RM2.40 sebungkus...giler tak mahal kan...??So kalau tamak boleh amik dua terus...senangggg...nanti tetiba nak makan nasi berempah or nasi berwarna tak payah susah-susah nak cari rempah dah....
Fyi, brand ni selain dari perencah Nasi Tomato, ada jugak perenceh Nasi Beriani (ni me dah beli dah, rasanya pun lebih kurang dengan Nasi Tomato..tapi me rasa yang Nasi Briyani lagi sedap...) dan satu lagi ada Nasi Daging (orang utara panggil Nasi Bukhari kalau tak silap)...harga pulak range yang sama je kot...kurang lebih memang tu jelah rasanya tak lari jauh.....haaa..dah macam entri promote dah nih...padahal tak ye.....
Nak buatnya senang je..janji ada periuk, api, minyak, beras dengan air.....jalannnnn.....
Beras pulak me syorkan guna basmathi....yang ni catuan beras dan air tu pulak guna cawan jek..senang....
Rasanya guna 2 setengah cawan beras tak silap....air pulak ikut belakang label...
Dalam paket ni ada satu paket paste, satu lagi paket serbuk....memang dah habis senang dah pun....kalau tak jadi jugak tak taule...kahkahkah....I is surrender nak ajar....tinggal nak ikut label je yang oiiiiii....mokcik yang pemalas lipass tak berapa pandai masak ni pun lulus....rasanya korang lagi good kan....
Caranya tak ingat sangat macamana (ni masak dah lama sangat ni, ingat-ingat lupa dah nih)...tapi rasanya kena tumis kejab paste dengan rempah tu dulu (rempah dengan paste tu kacau siap-siap dengan sikit air), pastu masukkan air, pastu biar menggelagak then masukkan beras...tutup periuk tunggu nasi tu masakk....senang je....ewahhhhh...berapa kali mau cakap senang ni mokcik Su??
Hasilnya....
Jangan dipandang pada rupa ye...ni sebab tempat periuk ni kurang pencahayaan so burukss je rupanya....
Tapi kalau betul-betul memang cantik giler-giler nasi ni okeh....bau memang kuat bau rempah...dah macam nasi berempah pun ada (Nasi Arab/Nasi Beriani pun iya...)...I is sampai confuse...ni Nasi Tomato ke Nasi Berempah??
Eh, betul....tapi tetap sedapppp don't worry......I like!!!!..
Cuma I is sedikit kecewa sikit apasal rasa tomato tu sikit sangat je???....I think (i think terus you...heheheh...) me rasa lain kali kalau me masak me nak letak buah tomato blend sikitlah....mungkin rasa tomato tu lagi naik...
Makan pulak dengan Ayam Sambal nih...lagi memang ngam okeh....
Korang kalau tak rajin boleh buat Ayam goreng je......
Nak sedap sikit, sebelum goreng ayam tu letak halia, bawang putih, bawang kecik tumbuk...then gaul, letak garam dan kunyit sikit pun dah sedap nih...
Yang ni me buat Sambal Ayam (sambal ni me buat macam sambal ikan bilis tu je, cuma hujung letak sesudu besar Sos Cili) pun dah sedap weihhhhh...tak payah susah-susah...(eh, ayam tu tetap goreng dulu ye....kang lembek pulak tak sedap...)
Kalau lagi rajin buat jelatah...lagilah sedap nih tau.....
Kalau ikut me makan dengan Ayam je dah sedap dah..tak payah susah-susah nak lauk lain...katapun pemalas kan...
For me rempah ni memang dah ok sangat-sangat, cuma kurang tang rasa tomato jelah.......
Tapi kalau korang jenis kurang makan nasi berempah-rempah macam me ni, ni kiranya dah just nice dah nih....nak kata pekat likat rempah, tak...nak kata rasa tomato kuat sangat pun tak....ditengah-tengah....
Yang me buat ni satu paket rempah ni dapat nak dekat penuh satu rice-cooker kecik tu....puaslah nak habiskan..kalau takat 4 orang makan sapsapsoi terlebih cukup....
No comments:
Post a Comment
Orang yang yummy....