Assalamualaikum..hi semua..
Tau ramai dah bercuti, tak pon mood bercuti khennn...
So harini Me just buat entri cara-cara nak buat Tauhu Bergedil jek😁...
Me buat Tauhu Bergedil kosong jek tau..
Takde isi ayam ke daging ke apa...just letak Kentang dalam 5 biji (yang dah digoreng), Bawang Goreng (beli jek), Daun Bawang (hiris) n garam....
Takde isi ayam ke daging ke apa...just letak Kentang dalam 5 biji (yang dah digoreng), Bawang Goreng (beli jek), Daun Bawang (hiris) n garam....
Cara nak buat dia, kentang tu lepas kupas kulit, Me potong sederhana then Me goreng dulu..
Kentang dah nak sejuk pastu Me amik lesung batu then tumbuk-tumbuk kentang tu bagi lumat (hancurla kan).....
Seriusla..proses dia terlampau sekejab ye hahaha (tu yang kata senang tu)....
Dah tumbuk-tumbuk kentang dah lumat tu then kita masukkan dalam bekas then letaklah sikit Bawang Goreng n Daun Bawang n Garam..
Bawang Goreng tu letak agak-agak je ye...jangan ghisau...letak la sikit-sikit pun takpe..kang korang boleh rasa je nanti...boleh nanti rasa dah cukup rasa or tak bergedil korang tu....
Seriusla..proses dia terlampau sekejab ye hahaha (tu yang kata senang tu)....
Dah tumbuk-tumbuk kentang dah lumat tu then kita masukkan dalam bekas then letaklah sikit Bawang Goreng n Daun Bawang n Garam..
Bawang Goreng tu letak agak-agak je ye...jangan ghisau...letak la sikit-sikit pun takpe..kang korang boleh rasa je nanti...boleh nanti rasa dah cukup rasa or tak bergedil korang tu....
Pastu letaklah jugak Daun Bawang yang dah dihiris tu dengan garam.....
Daun Bawang pun sama..ikut kesukaan memasing..suka letaklah banyak..tak berapa suka letak la sikit..gituuu...
So gaul-gaul semua bagi rata....lepas tu boleh rasa...garam semua tu cukup tak....siap.....
Me gaul tu guna sarung tangan sebab kat rumah memang ada jek sarung tangan plastik tu Uolls...alaa guna tangan pun boleh, janji tangan bersih pastu untuk makan sendirik dah....
Eh belumm......pastu potong X kat tauhu kering tu then sumbatlah inti bergedil yang kita dah buat tadi tu...
Sumbat tu bagi mampat mampat tau..baru makan nanti lagi best....
Sumbat tu bagi mampat mampat tau..baru makan nanti lagi best....
Yang Me buat ni ada yang mampat..ada yang janji sumbat jek hahaha sebab kentang OT beli tak cukup...
OT kata dapat beli yang tu jek..sebab banyak yang tak elok...
So yang haritu 5 biji kentang size sederhana tu Me dapat buat dalam half paket Tauhu Kering tu Uolls...
OT kata dapat beli yang tu jek..sebab banyak yang tak elok...
So yang haritu 5 biji kentang size sederhana tu Me dapat buat dalam half paket Tauhu Kering tu Uolls...
So ada half lagi dalam peti ais....
Dah siap tu bolehlah goreng...
Sebelum goreng tu kena salut dulu Telur+garam sikittt....kacau-kacau telur+garam tu bagi sebati then celup tauhu then goreng...
Haritu Me goreng tu sebiji telur boleh cover untuk 8-9 ketul Tauhu Bergedil....
Goreng tu biar sampai tauhu tu garing ye..kalau tak nanti makan tak berapa nak best...
Goreng tu biar sampai tauhu tu garing ye..kalau tak nanti makan tak berapa nak best...
Sebelum lupa...Cili Kicap tu pulak boleh buat sesiap...
Kalau ikut resepi Me..Bawang Putih (amik seulas kecik je dah), Cili Padi 5-7 biji, gula setengah sudu) n Bawang Goreng sesudu...
Kalau ikut resepi Me..Bawang Putih (amik seulas kecik je dah), Cili Padi 5-7 biji, gula setengah sudu) n Bawang Goreng sesudu...
Tumbuk sampai lumat (hancur), pastu letak kicap (Me guna kicap masin)...dah siap...
Tauhu ni sedap jek kalau makan gitu jek sebab ada isi bergedil tu kan...
Ala ikut selera masing-masing gitu...nak pedas buat kicap tu..taknak ko makan jelah gitu (gituu 😆)....
Pastu kalau dalam blog Me nih selalunya kalau Me share resepi memang Me taip cara-cara semua tu panjang lebar ye sebab memang khos untuk tukang masak amatur macam Me nih...biar paham gitu...
Jadinya yang memang terer masak tu jangan serabut baca entri Me yang gini okeh😜....
Jadinya yang memang terer masak tu jangan serabut baca entri Me yang gini okeh😜....
Sekian...
No comments:
Post a Comment
Orang yang yummy....