Biskut Coklat Chips Chef Wan/
Chef Wan's Chocolate Chips Cookies
Resepi Asal: Chef Wan
Oleh: Sueginola.blogspot.com
(Versi dah ditraslate)
Bahan-bahannya:
1 cawan butter (unsalted)
1 cawan butter (unsalted)
1 sudu teh esen vanilla
1 cawan gula kastor
1 cawan gula kastor
1/2 cawan mampat gula perang
1 biji telur
1/2 cawan serbuk koko
2 sudu besar susu segar
1 3/4 cawan tepung all-purpose
1/4 s/t baking soda
1 cawan coklat chip semi sweet
1 biji telur
1/2 cawan serbuk koko
2 sudu besar susu segar
1 3/4 cawan tepung all-purpose
1/4 s/t baking soda
1 cawan coklat chip semi sweet
1 cawan kacang pecan atau walnut
Cara-caranya:
Cara-caranya:
- Guna mixer, putarkan mentega/mergerin pada kelajuan tinggi, campurkan esen vanilla dan kedua-dua jenis gula, putar hingga gebu, masukkan telur kemudian kurangkan kepada kelajuan rendah.Masukkan serbuk koko sambil diputar dan diikuti dengan susu.
- Didalam mangkuk yang lain, gaulkan tepung bersama baking soda sehingga rata menggunakan senduk kayu. Masukkan coklat chip kedalam adunan tepung tadi.
- Masukkan adunan kering tadi ke dalam batter tadi dan gaulkan (guna spatula or senduk kayu tadi pun boleh) sehingga adunan rata dan menjadi doh yang lembut.
- Bulat-bulatkan adunan dengan sudu teh dan aturkan diatas dulang pembakar.
- Bakar pada suhu 175C selama 12-13 minit mengikut jenis oven masing-masing.
- Sejukkan dahulu barulah disimpan didalam bekas kedap udara.
Ni versi me pulak, takde kacang Pecan ataupun Walnut so guna kacang Almond sahaja...
Me saja beli yang kasar so kenalah cincang-cincang bagi halus sikit....tapi yang ni me tak cincang halus sangat..sebab me suka makan biskut nanti ada rasa krupkrap rangup kacang tu....
Kacang ni kalau me, me bakar dulu sampai sedikit perang (petua dapat dari website dan buku dan tv)....
Adunan hitam ni sebab me kurangkan gula kastor...
Dan ni me jugak lebihkan serbuk koko dalam satu sudu besar camtu....
Resepi asal agak manis (bagi me lah..me dah pernah buat sekali dulu versi asal nih)...tapi kalau memang suka manis macam F****s A**s tu boleh ikut resepi asal Chef Wan nih....sedap tau...cuma Iolls tak tahan manis so terus kurangkan gula....
Contoh adunan yang dah dibulat-bulatkan guna sudu....
Ni me buat versi besar..kalau untuk raya rasanya elok buat kecik-kecik lagi....so sedang-sedang mulut ngap terus makan....
Versi me nih me suka pahit-pahit rasa koko..so tu yang letak serbuk koko lebih tu...gula memang me kurangkan....
Dan rasanya tetaplah sedap walaupun koko me lebihkan dan gula me kurangkan tu...
Me bakar guna api atas bawah....suhu tengok atas balik..me tak ingat..
Ni me buat tahun lepas tau...tahun ni nak buat lagi untuk hari raya pulak...rasa rugi beli sebab buat sendiri macam ni lagi puas hati.....dan in sya Allah minggu ni nak buat....(doa-doakan me rajinlah ye...hihihi)....
Hasil selepas dibakar...
Ni nak pesan biskut ni masa bakar tu nampak macam tak masak tau...tapi percayalah kalau ikut suhu dan timing yang dibagi memang masak....kalau tak percaya nanti sok tambah-tambah masa bakar tu kang jadi macam biskut me nih.....rentung sikit kat bawah..hahahaha....
Tapi takpe...second time bakar tu dah tau dah...ikut je time yang dibagi...kang tau-tau cantik je jadinya....
Dah sejuk baru masukkan dalam balang ye..kang kalau masukkan awal-awal nanti biskut jadi lemau...tak rangup...
Patutnya versi asal colornya coklat terang sikit.....tapi yang me buat ni versi koko banyak so agak pekat pulak colornya....trylah In Sya ALLAH tak rugi punya....
Lupa pulak..versi me ni versi jimat....buat pun pakai tepung gandum je pun...takde guna tepung serbaguna ke apa...sebab masa buat ni budget tengah ciputs...hahaha...
Pastu belasah jugak guna margerine timbang murah tu je...alhamdullilah jadi....
Korang kalau guna barang yang more berkualiti haruslah jadi lagi sedap kan....bau wangi je habis satu rumah..ni kalau buat tengah hari bulan puasa haruslah telan-telan air liur je sebab bau dia sedap sangat.....hehehe...
Untuk resepi derhaka me boleh cuba kat link SINI...versi kurang manis, lebih rasa koko (pahit sikit ni tau) dan jimat kedekut pun ada sebenarnya.....hahaha...
Dan me nak ucapkan terima kasih kepada Chef Wan...TQVM Chef Wan...
Percayalah resepi ni simple dan senang nak buat...dahlah tu tak payah nak timbang-timbang bagai...guna cawan je okeh....memang tak susah langsung...kejab je bancuh tau-tau bakar dah siap...
Apapun selamat mencuba....
No comments:
Post a Comment
Orang yang yummy....