Showing posts with label Biskut Coklat Chips Chef Wan. Show all posts
Showing posts with label Biskut Coklat Chips Chef Wan. Show all posts

Friday, July 03, 2015

Biskut Coklat Chips Chef Wan...Resepi Ori...


Biskut Coklat Chips Chef Wan/
Chef Wan's Chocolate Chips Cookies
Resepi Asal: Chef Wan
Oleh: Sueginola.blogspot.com

(Versi dah ditraslate)
Bahan-bahannya:
1 cawan butter (unsalted)
1 sudu teh esen vanilla
1 cawan gula kastor
1/2 cawan mampat gula perang
1 biji telur
1/2 cawan serbuk koko
2 sudu besar susu segar
1 3/4 cawan tepung all-purpose
1/4 s/t baking soda
1 cawan coklat chip semi sweet
1 cawan kacang pecan atau walnut


Cara-caranya:
  • Guna mixer, putarkan mentega/mergerin pada kelajuan tinggi, campurkan esen vanilla dan kedua-dua jenis gula, putar hingga gebu, masukkan telur kemudian kurangkan kepada kelajuan rendah.Masukkan serbuk koko sambil diputar dan diikuti dengan susu.
  • Didalam mangkuk yang lain, gaulkan tepung bersama baking soda sehingga rata menggunakan senduk kayu. Masukkan coklat chip kedalam adunan tepung tadi.
  • Masukkan adunan kering tadi ke dalam batter tadi dan gaulkan (guna spatula or senduk kayu tadi pun boleh) sehingga adunan rata dan menjadi doh yang lembut.
  • Bulat-bulatkan adunan dengan sudu teh dan aturkan diatas dulang pembakar.
  • Bakar pada suhu 175C selama 12-13 minit mengikut jenis oven masing-masing.
  • Sejukkan dahulu barulah disimpan didalam bekas kedap udara.




Ni versi me pulak, takde kacang Pecan ataupun Walnut so guna kacang Almond sahaja...
Me saja beli yang kasar so kenalah cincang-cincang bagi halus sikit....tapi yang ni me tak cincang halus sangat..sebab me suka makan biskut nanti ada rasa krupkrap rangup kacang tu....
Kacang ni kalau me, me bakar dulu sampai sedikit perang (petua dapat dari website dan buku dan tv)....



Adunan hitam ni sebab me kurangkan gula kastor...
Dan ni me jugak lebihkan serbuk koko dalam satu sudu besar camtu....
Resepi asal agak manis (bagi me lah..me dah pernah buat sekali dulu versi asal nih)...tapi kalau memang suka manis macam F****s A**s tu boleh ikut resepi asal Chef Wan nih....sedap tau...cuma Iolls tak tahan manis so terus kurangkan gula....


 Contoh adunan yang dah dibulat-bulatkan guna sudu....
Ni me buat versi besar..kalau untuk raya rasanya elok buat kecik-kecik lagi....so sedang-sedang mulut ngap terus makan....



Versi me nih me suka pahit-pahit rasa koko..so tu yang letak serbuk koko lebih tu...gula memang me kurangkan....
Dan rasanya tetaplah sedap walaupun koko me lebihkan dan gula me kurangkan tu...



Me bakar guna api atas bawah....suhu tengok atas balik..me tak ingat..
Ni me buat tahun lepas tau...tahun ni nak buat lagi untuk hari raya pulak...rasa rugi beli sebab buat sendiri macam ni lagi puas hati.....dan in sya Allah minggu ni nak buat....(doa-doakan me rajinlah ye...hihihi)....




Hasil selepas dibakar...
Ni nak pesan biskut ni masa bakar tu nampak macam tak masak tau...tapi percayalah kalau ikut suhu dan timing yang dibagi memang masak....kalau tak percaya nanti sok tambah-tambah masa bakar tu kang jadi macam biskut me nih.....rentung sikit kat bawah..hahahaha....
Tapi takpe...second time bakar tu dah tau dah...ikut je time yang dibagi...kang tau-tau cantik je jadinya....




Dah sejuk baru masukkan dalam balang ye..kang kalau masukkan awal-awal nanti biskut jadi lemau...tak rangup...
Patutnya versi asal colornya coklat terang sikit.....tapi yang me buat ni versi koko banyak so agak pekat pulak colornya....trylah In Sya ALLAH tak rugi punya....
Lupa pulak..versi me ni versi jimat....buat pun pakai tepung gandum je pun...takde guna tepung serbaguna ke apa...sebab masa buat ni budget tengah ciputs...hahaha...
Pastu belasah jugak guna margerine timbang murah tu je...alhamdullilah jadi....
Korang kalau guna barang yang more berkualiti haruslah jadi lagi sedap kan....bau wangi je habis satu rumah..ni kalau buat tengah hari bulan puasa haruslah telan-telan air liur je sebab bau dia sedap sangat.....hehehe...
Untuk resepi derhaka me boleh cuba kat link SINI...versi kurang manis, lebih rasa koko (pahit sikit ni tau) dan jimat kedekut pun ada sebenarnya.....hahaha...
Dan me nak ucapkan terima kasih kepada Chef Wan...TQVM Chef Wan...
Percayalah resepi ni simple dan senang nak buat...dahlah tu tak payah nak timbang-timbang bagai...guna cawan je okeh....memang tak susah langsung...kejab je bancuh tau-tau bakar dah siap...
Apapun selamat mencuba....




Thursday, January 30, 2014

Biskut Coklat Chips Chef Wan

Dah dua kali rumah kitaorang membakar biskut okeh...gotong royong lagik membako ramai-ramai...hehehehe..
Ana lah yang mula-mula sibuk sangat nak buat Chocolate Chips Cookies...
Dan disebabkan masing-masing pun macam layan je biskut tu so masing-masing pun laju je nak buat jugak..last tu google mengoogle Ana dapat resepi Chef Wan....
Terus try........memang terbaik okeh.......



Kejadian kali pertama...masa ni besi untuk hand mixer tu tah hilang kemana..jadi kami belasah jelah pukul margerin dengan gula tu dengan senduk kayu tu....haruslah tak kembang dan hancur gula dengan margerin tu kan...
Hasilnya biskut jadi  je weiiih walaupun biskut tu jadi kembang ketepi..hihihi..tapi takpe..sedap giler ko (tak sangka sedap okeh...)...cuma..ada cumanya tu....tang gula lah macam manis sikit..pastu dalam biskut tu ada lagi gula yang tak hancur lagi....
Tapi punyalah sedap tak sampai 2 hari habis ko....



Second time buat..time ni dah jumpa besi hand mixer tu....so cepat je dah setel semuanya....
Tengok bila gula hancur dan sebati dengan margerin cantik je biskutnya jadi satu-satu.....takde kembang ketepi macam yang first tu..hihhihi...


Hasil kejadian yang kedua....sedap jugak weiihhhh....
Yang ni versi kurang gula, so nampak itam sikit kan mungkin sebab serbuk koko tu lebih sikit....yang first batch ikut resepi asal tu tak sehitam ini (tengok pic kat atas).....
Yang kali kedua ni kami kurangkan gula, pastu guna badam kasar tu kitaorang cincang sikit je..so memang makan tu rangup sedap..lagi-lagi tang badam tu.....



Resepi asal adalah dari sini....terima kasih Chef Wan atas resepi yang marbeles ni.....muaxxxx!!...


Biar me translatekan yek...(yang font berwarna merah tu me derhaka sikit...sorry chef Wan...huuu)

Bahan-bahannya:
1 cawan butter (unsalted)-me pakai margerin timbang je u all..hehehehe
1 sudu teh esen vanilla-me letak 1 setengah sudu teh untuk wangikan margerin timbang tadi...
1 cawan gula kastor-me kurangkan jadi setengah cawan je
1/2 cawan mampat gula perang-me tak mampatkan pun..biasa-biasa je..
1 biji telur
1/2 cawan serbuk koko
2 sudu besar susu segar
1 3/4 cawan tepung all-purpose-me guna tepung gandum je
1/4 s/t baking soda
1 cawan coklat chip semi sweet-me guna yang biasa je..
1 cawan kacang pecan atau walnut-me guna badam pastu cincang kasar (bakar sekejab 10 minit macam tu dalam oven bagi separuh perang)


Cara-caranya:
  • Guna mixer, putarkan mentega/mergerin pada kelajuan tinggi, campurkan esen vanilla dan kedua-dua jenis gula, putar hingga gebu, masukkan telur kemudian kurangkan kepada kelajuan rendah.Masukkan serbuk koko sambil diputar dan diikuti dengan susu.
  • Didalam mangkuk yang lain, gaulkan tepung bersama baking soda sehingga rata menggunakan senduk kayu. Masukkan coklat chip kedalam adunan tepung tadi.
  • Masukkan adunan kering tadi ke dalam batter tadi dan gaulkan (guna spatula or senduk kayu tadi pun boleh) sehingga adunan rata dan menjadi doh yang lembut.
  • Bulat-bulatkan adunan dengan sudu teh dan aturkan diatas dulang pembakar.
  • Bakar pada suhu 175C selama 12-13 minit mengikut jenis oven masing-masing.
  • Sejukkan dahulu barulah disimpan didalam bekas kedap udara.

Trylah kalau korang memang suka makan cookies......
Biskut ni lagi sikit memang nak rasa famos amos (lagi-lagi kalau ikut resepi asal Chef Wan tu)...me suggest korang guna butter sebab lagi wangi...kitaorang ni budget nak try dan budget ciput so guna margerin timbang je....so hasil guna mergerin tu tang rasa dah ada cuma tak sewangi famos amoslah...
Yang versi asal lagi sedap sebenarnya sebab gula tu..tapi sebab me taknak manis so kita tukar versi derhaka (hasilnya pic yang kedua tu..)...
Tapi, yang versi derhaka pun still lagi sedap okeh cuma terlebih rasa koko pulaklah......tapi don't worry, tak rugi satu sen pun....
Lupa pulak, satu adunan tu boleh dapat lebih kurang 100 keping biskut..so memang berbaloi-baloi....



p.s.: Chah, jangan lupa try ek..hihihihi









LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...