Showing posts with label Aku. Show all posts
Showing posts with label Aku. Show all posts

Friday, July 13, 2018

JODOH lagi hehe...

Bab jodoh ni semuanya di tangan Allah...rahsia Allah....kena ingat tu....
Macam me sendiri...selama hidup me jarang sangat me membayangkan yang me akan kahwin...betul tak tipu....me just selalu cakap kat diri sendiri apa-apa me ikut flow....lambat or cepat tu semua atas ALLAH...ada jodoh me me terima, takde me terima jugak....tu jek....
Lagi-lagi bila me audit diri sendiri...tengok diri sendiri macamana...(sendiri tau diri sendiri)....
Ada ke orang nak?(kalau ikutkan macam takde kikiki..cuma bila try chat tu eh tetiba macam ada)..pastu bila tengok perangai sendiri yang tah hapa-hapa...pastu dengan faktor usia yang makin meningkat..eh banyaklah...kalau list kat sini memang panjang pulak nak kena huraikan....
Tapi sapa tau kan tiba-tiba me dah ada BF? (selama ni takde okeh....crush ramai le...tu pun me yang crush ye hahaha)..
Dahlah tu ni jelah satu-satunya BF dalam hidup selama 37 tahun hidup me nih (jenuh sebelum BF yang satu ni me gi buat perangai gi kenal lepas sorang pastu sorang lelaki...tapi BF ni jugaklah lelaki yang jadi satu-satunya BF me).......
Pastu sapa nak tau yang tau-tau tiba-tiba me dah pun nikah...kuasa Allah kan?wallahualam...(mode: ustazah mee meggi hihi)......

Doa pasal jodoh pulak ingat me tak doa?doa okeh...dahlah tu memang banyakkkk....me bila time musim rasa nak berdoa pasal jodoh memang kemain beria-ia me doa...kang tetiba rasa macam eh takpelah...tetiba me stop ye huhuhu....
Doa pulak me rasa selain dari doa dari diri sendiri banyak jugak doa dari kawan-kawan dan dari kenalan (terima kasih semua)........
Sampaikan pernah sekali tu Arwah Kak Ros tiba-tiba message me dari Mekah, bagitau yang dia dah doakan me pasal jodoh...(Allahuakbar...ni yang nak nangis ni..)....Masa tu Arwah gi buat Umrah pun me tak tau ye....cuma tau-tau dapat msg dari Arwah bagitau macam tu....mau tak terharu kawan kita ingat kita walapun kita takde dengan dia macam dulu (masa tu Arwah dah pencen dah nak dua tahun okeh...sedih kan?).....
Tu belum campur doa syok sendiri..sendiri yang kirim kat sapa-sapa yang gi Umrah....banyak okeh...

Usaha pulak adalah sikit-sikit...
Eh yang lelaki tu pleaselah tolong usaha banyak banyak...kesian okeh kat perempuan-perempuan ni...
Cuba jadi berani sikit (cewahh).....ye betul...takpe kalau kena reject...tu perkara biasa okeh......
Nak jadi suami nanti lagi kena tabah banyak tau hahaha..eh betulll...korang kena reject tu baru sikit je ye..nanti dah kahwin nanti, nak layan peel isteri (kalau dapat sepesen me ni) nak layan anak-anak pulak korang taulah camne...(nampak tak hikmahnya napa Allah bagi tangungjawab banyak pada suami?lelaki sebenarnya pentabah okeh..perempuan tabah kat luar jek, dalam hancusss eh-please jangan kecam hahahaha)
Ok sebab apa me cakap me usaha sikittt je sebab me tak yakin dengan diri sendiri....
Lagipun duluuu me rasa me kan perempuan, so takde orang nak me dahlah tak payah...gittchew....
Tapi (berapa banyak tapi daa).. ada jugak time yang eh mehlah me try media social..mana tau sangkut (sebab physically me tau me camne...me tau susah orang lelaki nak suka me then nak ngorat me hahaha...)... ...
Tapi tau jelah kalau guna media social 10 tu nak jumpa sorang yang OK susah....but still pilihan di tangan anda...
Jangan fikir banyak sangat dah....kalau tengah mencari tu kalaulah lelak/perempuan tu tak suka takpe...pastu kita tak boleh nak go dengan orang tu pun takpe, tak payah nak paksa-paksa....ikut flow jek....tak boleh kita boleh cari yang lain..in sha ALLAH....

Pastu kan cer korang try buat style macam mat saleh..kenal dan keluar je dengan mana-mana lelaki/perempuan (korang dah scan habis-habis barulah kenal betul-betul dan ajak keluar ye...ni penting....sendiri screening, sendiri buat pilihan)...tak perlu bila dah kenal mana-mana lelaki/perempuan terus cakap eh dia nilah jodoh aku..tak perlu....kenal dulu betul-betul (jangan cepat attached) then dah confident ok baru boleh start the relationship (wahhh macam doktor sinta dah makcik khen...?haha)....then try pulak boleh ke tak aku dengan dia nih...try test jek..takpe....(janji jangan bukan-bukan dahla ye huhu...)....
Eh ni semua based on apa yang me pernah laluilah..setakat nihlah....
Bukan nak cakap me hebat sebab dah kahwin..takkk....cuma me cakap kalau nak usaha la....Allah kan dah cakap nak apa-apa kena DOA, USAHA baru TAWAKAL....

Ada orang yang jodohnya kenal dari sekolah...alhamdullilah...
Ada orang yang jodohnya kat tempat kerja...Alhamdullilah....
Ada orang yang jodohnya dekat-dekat keliling je..Alhamdullilah....
Ada orang yang jodohnya just aku senyum ko senyum tau-tau dah attached...Alhamdullilah....
Ada orang yang jodohnya dapat dari orang kenalkan...Alhamdulillah....
Ada yang dah jumpa jodoh tak tapi tak panjang pulak Alhamdullilah...
Ada yang jodohnya sampai dua tiga empat lima kali...alhamdulillah...
Pastu jangan lupa jugak...ada orang yang memang ALLAH bersebab bagi takde jodoh....see...?macam-macam kan...?
So...bila dah time its time....tu je....just ikut je flow....so takdelah kecewa sangat.....
So sebelum kecewa banyak apa kata korang just try and error...janji tak merosakkan sudah.....pastu tak semestinya korang ikut me ye...ni atas sendirian berhad jugak..masing-masing ada cara masing-masing kan?cuma kalau down pasal jodoh trylah jadi macam me nih....sebab me ada satu time buat macam ni (dalam hati eh meh buat macam orang putih buat...) gitchew....alhamdullilah..berhasil..
Berhasil tu makna sebenarnya kita bagi peluang kat diri sendiri....
Bagi diri peluang kenal lagi ramai orang..tanpa perlu ada perasaan hati (kalau ada pun jangan bagi banyak la..sikitttt je sudah..kang sakit hati tu banyak pulak kang...)......bila camtu kita takdelah rasa terkilan sangat kan?iyalah dah doa, dah berusaha pastu tinggal nak tawakal je kan....

Dengar cakap family..cakap kawan-kawan or orang sekeliling is good....
Tapi kena ingat jugak...korang dengar then mana yang patut buat korang buat...mana yang rasa tak boleh nak ikut, tak sesuai dengan apa yang korang hadap just abaikan......sebab yang nak hidup nanti tu korang...yang nak sakit hati ke nak happy pun korang....yang habis duit yang bertambah duit pun korang....tu jek...selagi tak menyusahkan orang lain just ikut je apa yang sesuai dengan korang dah....

Pastu jangan jugak terlalu letak banyak syarat nak ciri-ciri begitu begini...
Nak letak boleh tak salah pun (katapun korang yang buat pilihan kan?)..
Cuma kalau dari 10 syarat or ciri-ciri lelaki/perempuan yang korang nak tu korang just jumpa 5-6, tu kira dah OK sangatlah....
Macam me dulu me nak lelaki yang tinggi okeh...kalau ko tinggi sampai 2 kaki lagi me suka...haaa gitu punya suka kan?
Tapi masa sesi me kenal lelaki-lelaki, ada yang rendah...pastu ada jugak yang rendah dari me ye..tapi me rasa eh ok je....takde jadi apapun kalau lelaki tu dalam kategori lelaki rendah....see....ciri-ciri tak perlu namanya nih hehe....
Pastu tengoklah me, nak lelaki tinggi 2 kaki kan (kalau boleh hahaha), last dapat OT yang tingginya lebih 4-5cm je dari me....tak keracunan pun kann?kiki......
Pastu me dulu letak syarat lelaki tu kena pandai...tapi nasib baik me jenis letak yang pandai tu bukan pandai kat bahagian sijil ko tinggi mana...pandai kat me me nak lelaki tu general knowledge dia tinggi mana..banyak mana...?reti tak sekian-sekian..ha macam tu...
Dan kebetulan OT is ada ciri-ciri tu....fyi, OT is tak sekolah tinggi ye...tapi amazingly dia "pandai" dari segi pandai apa yang me nak....dan sebelum-sebelum tu lelaki-lelaki yang me jumpa..keje elok..muka elok...cakap pun pandai..tapi tang lain mak aiii bodohnyaaa (eh)....hehehe...(ni ciri-ciri me nak.ciri-ciri korang ikut korang la ye)....
Sapalah taknak ciri-ciri yang torrrrbaikkk?haruslah nak kan?
Tapi kena sedar diri kena duduk di alam realiti jugak..
Korang nak yang cantik hensem kurus sado jek tapi kena ingat muka tak bagi korang makan okeh.....
Korang nak yang duit banyak kerja bagus tapi tak layan ko pun tak guna jugak kan?
Korang nak yang solat penuh 5 waktu, mengaji tetiap hari, tambah solat sunat bagai lagi tapi rupa-rupanya kat belakang dok bertenet (perkataan purba dah ni hahaha..korang faham tak tenet?) dengan perempuan/lelaki lain pun susah jugak kan?
Senang citer..ciri-ciri tu kita boleh letak..tapi bila dah kenal seseorang tu kita kena ikut kesesuaian...benda-benda tu semua boleh diadjust (mana yang boleh adjust la, yang tak boleh jangan dipaksa).....

Me cakap bunyi macam senang jek kan?tak senang jugak ye..semuanya take time....
Percaya je Qada dan Qadar Allah.......yang buruk memang datangnya dari kita...segala yang baik datangnya dari ALLAH...tu je....






p.s.:  Sorry tau kalau harini me fefeeling ustazah or fefeeling motivator....yang penting apa?betulll...kalau tak suka nak baca just klik je X kat atas kanan nun hahaha....(ni ayat defend diri sendiri siap-siap hahaha)...
Me tau bukan semua orang suka apa yang kita buat apa yang kita ada...apapun me just doakan kita semua yang terbaik...dan dipermudahkan....amin










Thursday, May 24, 2018

#GE14

Saya pun nak jugekkk hehehe...
Kitaorang hari mengundi tu pergi dalam pukul 11 lebih okeh...punyalah panas...
So mendapatkan beratur dengan bebudak tu pepanas tu...tu pun nasib baik 30 minit setel...syukurrr...
Kitaorang dua orang dapat saluran 4...sebatch gitthew.....
Yang best tu antara calon tempat kitaorang adalah DIVA AA..ko hado?heeee........







 Makcik is jakunss Uolls hahaha...
Ni masa on the way nak gi Dominos nih....sempat amik kat trafik lite...
Ni lantaklah apa orang nak cakap....hahahah..







Makin pekat okeh....
Ni kat dalam Dominos pulak hahaha...lantakkk.....







Macam inai celup dah rupanya kan?









Nak jugekkk...
Ni me paksarela OT amik gambar jari together-gather gitcheww....
Orang lain amik gini kan?so haruslah makcik tiruu....pengaruh media sosial betul hahaha....
OT haritu lagi semangat okeh..pukul 7.45 pagi dah gerak ke Cheras....
Tapi katanya beratur dah panjang okeh (ada OT sent pic kat me)..saluran pun banyakkkkk......
Lama jugaklah OT beratur...pukul 10.30 baru sampai rumah...ha kauuu.....









Lagi...
Ni OT yang amik pulak...tadi mula-mula OT gelakkan me sebab katanya tiru orang lain...hampehhhh betul makcik kantoi okeh hahahaha.....
See tangan me...tangan me lagi besar dari tangan OT ye....yang membezakan tangan kitaorang ni lelaki perempuan adalah kehalusan tangan je (nak bagitau kulit kitew halus lagi dari OT le ni hahahaha).......







Ni keesokkan harinya....
Cuti kan so tak tau nak gi mana or buat apa..so siang tu kerjanya bangun tidur bangun tidur jelah kitaorang....
Pastu dah malam-malam barulah nak gi Tesco....yang bestnya Tesco tak sesak hehehe..sukaaaa....
Ingatkan lepas dah beli barang-barang dapur tu nak gi makan kat tempat lain...tapi OT is tak tahan..katanya dah lapar...so terus OT ajak makan kat mamak TESCO tu....
Mula-mula ingatkan nak share je Mee Goreng tu..OT yang suggest okeh...tapi bila tengah order tu boleh pulak OT tanya me 14 kali cukup ke tak Mee Goreng je?hahaha...teruk tau...tadi kata makan untuk alas perut jek..ni tetiba kata tak cukup..so me pun orderlah Nasi Goreng....dah lama tak makan Nasi Goreng gini okeh...dulu masa praktikal Nasi Goreng macam nilah me makan seminggu 4 kali hahaha..mana tak 4 kali seminggu kalau tetiap hari makan Nasi Kandar kat mamak yang sama...dah bosan so tukar order pulak Goreng.....









Ni me terbeli okeh...
Balik dari Tesco tu niatnya nak gi KK Mart sebab nak beli ais batu...pastu me sajalah jenguk kat tempat meggi..sekali ada kauuu hahahaha...tapi me vongok gi beli satu jek...(niat memang nak rasa je).....so belilah satu.....
Tu RM3.90 satu bekas ni tau....
Kitaorang dah try dah...pedas ooo...me makan adalah 4 sudu...tak boleh nak go....pijau bibir okeh hahaha.....







Makcik kalau ada Kuah Kari haruslah buat Cekodok Tepung....
Sekarang makcik dah pandai buat okeh...dah tak kejung macam sebelum-sebelum nih....kiranya makcik dah pandai nak adjust air la ni tau....
Ni kan nak buat senang je tau...meh me tolong.....
Potong Bawang Besar halus-halus, potong Kentang dadu (me suka potong kasar-kasar biar masa makan tu rasa kentang tu), pastu kalau nak letak Ikan Bilis pun boleh..nak letak cili pun boleh...ikutlah....
Pastu amik Tepung gandum....ni pun ikut korang..nak tepung banyak letaklah lebih...tapi me selalunya tepung tu lebih sikit je dari bahan-bahan potong tadi....pastu letak garam dalam setengah sudu kecik.....pastu letak air....letak sikit-sikit je ye....
Pastu ada petua me baca/tengok kalau nak bagi cekodok lembut letak air panas....so me letak air panas..ni pun sikit je....bagi rata je dulu..then baru adjust kepekatan adunan tepung tu....
Nak tau dia ok bila tak kental sangat bila kita gaul tu ye....so tu dah kira oklah...(lupa nak amik gambar lee..nanti kalau ingat me tunjuk ye)....then bolehlah digoreng....
Masa nak goreng tu minyak bagi betul-betul panas tau...baru cantik je cekodok tu..takdelah serap minyak ke apa..cewahhhhhh...beria-ia makcik kau menerangkan resepi Cekodok Tepung ni kan...beria-ia jugaklah korang membacanya hahahaha.....
Eh tapi kan haritu Atie letak isi jagung sedapnyaaaaa (selalunya tak heran kan, kali tu makan dengan bersungguh-sungguh okeh sebab memang sedap betullll.......)


TAMAT





Wednesday, May 16, 2018

Phsycosis!

Suwit takkkkk.....?
Hahaha takde maknanya ye....
Ni kalau gini cara me bertanya kat OT maknanya sebelum tu me ada buat dosa besarrrrr....besar tu bukan sikit-sikit punya besar ye....memang kalau tak diampunkan me ni dah terhumban terus nun kat neraka paling bawahhhh....
Pastu jangan korang tak tau yang Makcik ko ni gilerr....eh termengaku pulak kihkih...
Tapi betul...takde angin takde ribut kang tetiba me emo pastu merempan kemain lagikkk..pastu kang tau-tau me "tembak" macam-macam kat WA OT....bukan sikit-sikit punya karangan okehhhh....tahan pulak OT membacanya haha...eh
Bila me merempan tu pulak ada masa OT pun sama naik...tapi kebanyakkannya OT (90%) is watlekwatpis...paling-paling pun OT akan taip or cakap "diam Yang...".....tanda-tanda dia nak termeletup jugaklah tu huhu.......
Kesimpulannya kitaorang berdua ni OT is tak macam me..nampak je dia macam temper sangat tapi OT yang jenis berkadar-kadar lagi....tapi me jangan okeh...meletuptuptuptupppppp jek manjang....memang all the time memang "panas" jek...me pun taktau mana datang kepanasan hati me nih okeh......pastu dahlah jenis non-stop pulak tak reti nak berhenti ayooo....faktor usia barangkali??...
Memang kalau ikutkan OT jenis yang panas baran..(tak tipu korang tanyalah sapa-sapa yang kenal dia dari kecik)....tapi kejab jek...seminit dua panassss (masa ni memang kena tahannnnn jelah)...pastu dia dah OK...ok yang sangat-sangat tau....mungkin tulah sebabnya ramai jugak yang cakap kat me OT tu baik (serius tak tipu...ramai yang me jumpa bila tau me dengan OT mesti akan cakap kat me yang OT tu baik orangnya...part ni memang me nak rolling eyes je okehhh hahaha!).......
N walapun makcik is suka je nak "tembak-tembak" OT tapi belum pernah lagi me kena jentik or belasah dengan OT..(cara tu memang dah memintak sangat dah okehhh)....nauzubillah ko!kalaulah me kena memang me lari okeh lari bukan macam main kejar-kejar tu ..memang takde maknanya nak tunggu OT dah (ni walaupun OT tak buat tapi me dah siap pesan kat OT yek...sebab memang panthang pulak me lelaki jenis pukul perempuan nih....choiiii!)....
Pastu macam me cakap....OT jenis pemaaf...belum lagi me mintak maaf kat OT tapi OT laju je cakap yang dia dah maafkan me..ayat OT selalunya "takpe Yang...Abang maafkan Ayang....".huwaaaaaa part ni selalu je buat me sayu..taip ni pun dah rasa syahdu dah nih huwaaaaa..
Tu belum lagi nanti OT siap cakap pulak ulang-ulang cakap "maafkan Abang Yang, ye betul Abang salah.."...ni me yang "tembak" OT ye...tapi OT yang mintak maaf pulak?camno nih??..
Ayat-ayat ni cliche kan?tapi mana tak syahdu hati ni kalau OT bercakap tu dengan sambil peluk cium me sekali okeh...kadang-kadang tu sampai OT menitis air mata....me lagi jangan diajar...belum apa-apa me dah basah lencun muka mata dah bengkak dah....ko yang buat hal ko yang nangis macam nak matik..dasar sungguhhhh..dushdushdush  muka sendirik lagiiiikkk......
Ye memang ala-ala drama swasta kan kitaorang?tapi eloklah pun...dua-dua jadi sedar macam-macam sikit...kalau tak masing-masing tak reti okehhh....

Tu kan me save nama OT as Abang (siap love-love bagai) kan....?ni haruslah masa me rasa sayang sangattttt hahaha (masa emosi me tak berantakan le punnn), cuba kalau me tengah emo?terus kat situ takde nama hahahaha....geram okeh...nak block kang tak nampak pulak OT jawab apa, so kena removed dari contacts jelah yang dapatnya.....
Eh dahlah me merapu....kang ada pulak yang cakap macam le dia sorang je ada suamiiiiii..amboiiii dia tuuuu...memang bukan kita sorang je ada suami....kalau dah ini je yang terlintas nak taip nak buat camno kan?
Apapun mohon semua yang baca ni doakan yang terbaik untuk kitaorang ye...
Doakan kitaorang jugak supaya cepat-cepat dapat zuriat-zuriat yang sihat tau....TQ korang...
Eh ada lagikkk....Me dengan OT ni sebenarnya banyak jugak perangai yang pelik-pelik Uolls..takdenya loving forever and ever and ever kemain senantiasa ke apa ye....
Tapi satu je pelik....selalu je kitaorang geram-geram rasa nak tunjal je memasing okeh (ni dari dulu ye)...tapi dah geram-geram tu (macam nak putus dah pun iya) tapi kejab lagi kan kemain loving-loving over pulak kitaorang (macam perasaan sayang tu makin dalam pulak lagi datang)...ishhhhh takkanlah kitaorang asyik kena berantakkan jek kerjanya pulak kan?gilo!....









Monday, May 14, 2018

Bersanding: Family....

Hai semua....
Dah start kerja ke?me dah start dah...cuti dah takde...means dah tak cukup untuk rolling sampai hujung tahun gitu...so memang kena kerja jelah sampai raya nanti....
Tu pun nasib baiklah bulan April dah lepas...pastu Mei ni pulak rezeki kita semua dapat cuti panjang sampai 5 hari Alhamdulillah (merasa cuti panjang tak payah potong annual leave hihi)......so me nak tunggu raya nanti kiranya takdelah panjang sangat rasanya...legaa.....
Ok kalini nak share lagi pic-pic masa me sanding dulu..ni me kumpul gambar ahli keluar me dengan OT..mana-mana yang sempat jelah ye...tu pun payah nak pilih..gambar banyak tak ok...gambar banyak yang blur...kalau ok pulak kang ada mata yang terpejam tak pun kang ada pulak yang tengah tak ready..so ni jelah yang ada...(agak frust jugak sebab bukan dapat lagi peluang nak bersanding gini kan...?).....







Gambar memang me tak edit langsung ye..semua gambar-gambar yang me tempek kat sini adalah hasil dari official photog.....cuma macam biasa me letak watermark jelah....








Ana, me, Atie dan Anim...
Ni kan family me nak pakai color apa pun boleh tahan bercekau jugak ni ye haha....
Ni diaorang nak color pekat, me dengan Anim je kot yang lagi prefer color cair soft-soft gittu...tapi me macam eh takpelah ikut koranglah nak color apapun...dah elok-elok kang tanya lagi...pastu bercekau lagi..itu jelah ulang aliknya pun...last-last semua ok pulak color peach....










Tu pun Ana dengan emak color orange...tapi ok je kan..?takdelah pelik sangat pun.....









Ni kitaorang amik gambar mana yang sempat je ye...
Tapi nasib baiklah family me jenis laju je bertindak so banyaklah gambar haha...
Family OT pulak apa yang ada jelah...dengan adik beradik satu-satu family memang takde...satu family besar nasib baiklah ada.....







Syabeel...adoilaa..geram tengok Abeel masa nih...(eh masa sekarang pun geram je okeh...).....







Ni gambar dari side Abah....
Nasib baiklah diaorang nak..selalunya payah ooo.....







Kita free-style....!








Family kecik kitaorang pulak....
Atie tertutup mata...makcik pulak kemain sado badan haha...
Ni jelah yang paling OK..tak caya meh tengok semua pic-pic me yang ada nih...sedehh okehh.....







Free-style.......







Ni family side Emak....
Belah Emak ramai dah yang tua-tua takde...so ni sepupu jelah..tu pun tak ajak semua..yang mana paling rapat je Emak jemput.....
Side Emak kalau korang tengok average saiz adalah macam Emak je..memang boleh dikatakan diaorang semua sesaiz okeh...jangan belah Abah, majmuk betul saiznya kiki......







Ni dengan Emak, adik beradik dan anak-anak buah....
Tengoklah tu..kalau boleh semua nak kat Opah ye....tu Syabeel tu pun sama...tapi sebab Uncle yang dukung so dia diam...
Syabeel kan fav dia Uncle dengan Mak Ngah (Atie)...geram makcik okeh kenapa Abeel taknak favkan makcik...







Ni habis free-style ni haha......









Ni gambar kitaorang dengan anak-anak buah..eh sorang sesat..biras me hahaha....
Biras me pandai sebab bila tengok anak-anak buah kat atas pelamin laju je dia join...yang lain-lain taknak sapa suruh kan?rugilaaa haha.....







Side OT baju tema diaorang color Mustard....tudung pulak color dark grey.....








Comelllll haha....
Ni semua anak-anak buah ni kan fav diaorang is Acu....so makcik is ada sedikit jeles okeh.....
Eh makcik memang..dengan Minna (read: kucing) pun makcik is jelous okeh.....
Kalau dengan Minna me rasa nak je me tunjal beliau...gedixxx sangatttt......










Ni pulak family dua-dua side dari Emak dan Abah OT....
Connection dia macam mana ek...tak salah me (seingat me) Mak Incik (yang duduk belah kanan OT tu citer kat me, masa me dengan OT menjemput beliau...), Mak Incik kalau dengan Abah OT is pangkat anak saudara...pastu kat belah Emak OT pulak sepupu camtu so kiranya ada connection dari dua-dua belahlah kan......
Ni nasib baiklah dioarang yang susunkan so jadilah gini ye.....kalau tak memang takdelah gambar.....








Ni pun kalau tak diorang yang tadi tu panggil semua (side OT) amik gambar memang takdelah gambar okehhhh.....lagi sekali..nasib baik...hehe.....







Semangat semua hahaha....
Ada citer ni tau..nak tau masa bersanding ni makcik terperasan yang lady sebelah kanan atas tu (belah kiri kalau dalam gambar)..muka beliau sangatlah me familiar..macam pernah nampak okeh...then barulah me teringat...eh kan beliau tu pernah jadi pengacara Go Shop??sekali.betul ko....
Habis je majlis (adalah dalam sebulan lepas tu...sebab teringat) so google lagi...rajin kan makcik kau nih??google punya google...eh eh kemain lagi profile suami dia (suami beliau pangkat anak saudara OT) ....(korang googlelah sendirik boleh hahaha)...satu je me nak cakap...serius diorang ni sangatlah down to earth...(sebenarnya OT dah citer sebelum tu sekian-sekian tulah geng-geng dia masa kecik-kecik dan muda-muda dulu blablabla tapi makcik is tak amik port...so dah google barulah ha kauuuu...betullah tu OT cakap me ni kepala batu hahaha)......








Ni pic dengan family Acik Sarip me....







Acik Sarip dengan Acik Wawa...
Takde Acik Sarip tak kahwinlah kitaorang....eh betul...dia je yang last untuk wali....susah kalau nak cari susur galur yang lain......







Pic dengan Mak...
Ni jelah yang ada okeh...me terpaksa crop yang tepi tu ye sorry....
Ni pun nasib baik ada yang bawakkan Mak naik atas...kalau tak memang takdelah pic macam nih...
Ni pun (ada lagi pun) ni jelah pic yang elok sitki dan tak goyang..huwaaaaa....ko dah kenapa makin me belek gambar-gambar kahwin makin banyak yang blur (goyang)?..adoila....menyakitkan hati okeh...
Ni kan fyi bukan pic semua ye..ada lagi...tapi me tempek dulu mana yang sempat ye....jenuh nak pilih-pilih gambar okeh.....



Bersambung....




Monday, May 07, 2018

Me dan OT: PART 2

Eh ada ke orang yang baca blog me nih?ke me je sorang-sorang yang ulang tayang baca balik?kahkahkah...
Okeylah...takpe...me sambung balik kisah merapu me dengan OT ye....meh kita.....



Eh lupa pulak nak citer cara me guna WECHAT tu...(tapi silalah jangan guna WECHAT untuk tujuan yang tak berapa betul ye adik-adik......kalau nak guna jugak silalah berwaspada....)
Masa guna WECHAT tu awal-awal tu memang me tak reti..so me yang add orang lain masa searching tu....
Tapi bila asyik kena tipu pastu yang add me pun boleh tahan merapu-rapu so lepas tu me me tukar cara....me searching around je dulu tapi me takkan add sesapa....kiranya orang tu add baru me approved gitu.....
Yang bagusnya WECHAT ni (tetiba bagus pulak?apabendalahmakcikmokni), kita searching around tu selalunya dalam kadar beberapa KM dari tempat kita searching ye Uolls...kebetulan pulak memang niat me nak kenal dengan orang yang dekat-dekat je Uolls..sebabnya senang nak check kadar penipuan masing-masing tu....
So lepas dah add sesiapa (adalah kriteria nak add tu ye..takdelah me belasah main add jek...), thhen chat lebih kurang...pastu kalau me tak suka salah sikit memang me delete or blocked terus orang tu....tapi yang mana OK me proceed chat dulu..tu pun sekejab je...taknak jumpa me deleted or blocked...then dah confirm nak jumpa baru me bagi nombor HP.......tu je....
Me buat macam tu semuanya for safety reason ye...giler nak main belasah je chat dengan sesapa lelama pastu nak bagi nombor hp macam tu jek???.....

So macam dengan OT pun sama tau....
Dengan OT pun mula-mula OT yang Assalamualaikum me dulu....
Tapi tulah bila me jawab salam tu dia senyap pulak....tapi taktau kenapa me biarkan sehari...(tah napa tah me tak delete terus pulak...kalau orang lain senyap macam tu tak sampai separuh hari je memang laju je me delete hahaha)....
Pastu sebab dah sehari OT senyap tu haruslah tetap me nak delete jugak..tak kiralah kan.....
Tapiii..tetap tapi ye hahahaha....then me gatal okeh...me sajalah chat tanya OT lagi..me tanya busy sangat ke?...masa tu niat dalam hati me ni kira last ni ye...aku tanya ni tak jawab memang aku deletekan jek..perangaiiiii kikiki...
Nak kata profile pic OT dalam tu hensem?ohh tidak....kalau ikutkan apapun me tak tau pasal OT ye....
Tapi kuasa ALLAH kan...elok pulak me tanya tu  terus OT jawab okeh...dan dan pulak kan?
Ok masa tu OT balas sorry dia busy kerja tapi saya tengah rest kejab ni...then terus lepas dia jawab tu kitaorang chat lebih kurang dalam tu then terus me bagi nombor HP me....

Dan dan tetiba laju je kan?padahal masa tu baru chat bab kerja kat mana je pun hehe....
Nak tau kenapa me laju je bagi nombor HP me?sebab apa?sebabnya awal-awal chat tu je me dah tak boleh cover kelentong pasal me kat dia hahahaha....eh takdelah me tipu...me tak pernah tipu okeh masa chat...paling-paling kalau taknak jawab pun me jawab tak direct, tu je.....
Tapi tulah..dengan OT awal-awal tu lagi me dah tak boleh selindung apa-apa ye....
Awal-awal chat je tu dia dah betul bila dia teka tempat kerja me okeh......giler scary sebab selama ni takde sorang pun yang boleh teka me kerja kat mana tau...
Chat tak berapa rangkap tu rupa-rupanya OT dulu pernah kerja kontrak kat siniiiiii daaa hehehe.....patutlah teka betul kan?
Paling best bila dah lepas-lepas tu macam me cakap tu Arwah Abah dia dulu pun staff kat sini...(mana nak selindungnya oiii..dari kecik dia kat sini...)...

Pastu kan bila me dah bagi nombor HP me tu me ingatkan OT akan senyapkan jek...sebabnya me tak rasa pulak OT beria-ia.......tapi.rupa-rupanya OT tak ye..
Me dah bagi nombor tu laju je lepas tu dia call me terus ye walapun me dah sound dah me ni tak pandai nak bercakap sangat....tak payahlah nak call-call gittchew...
Nak tau, first call tu me rasa macam pelik...sebab selamba je OT cakap pasal nak cari isteri...pastu dia cepat je nak tanya macam-macam pasal me..adik beradiklah...mak abah la...apalah sekian sekian...(orang lain kalau tanya tu tak berapa details..ni jangan ye...polis pencen sangat hahaha).....
Tapi OT is pelik..lepas dah call tu dia tak suka nak WA sangat....sampaikan me rasa sakit hati sebab me rasa macam ko nih nak kawan dengan aku ke tak?(tu yang jadi terkejar-kejar Mamat Haji tu)....
Tapi dalam pada sakit hati tu  me layan tak layan jugaklah OT nih kalau dia WA me...hihihi....
Sampailah satu time me tanya OT pasal bab suka nih (ni tanya dalam call terus yek sebab benda serius, kitaorang dah jumpa dah pun masa nih)...mana me tak tanya sebab me dah fefeeling nih so me naklah tau macamana kan...?tapi OT boleh pulak jawab dia dah suka me 60%...der 60% je ke??
Tapi kata OT sebab baru kenal lagi...boleh suka 60% je dulu....eh betul jugak kan...takkan nak suka banyak-banyak pulak kan?clever boy hihi....suka kat sini means sayang leee...
Me ni pulak bila OT macam hado tak hado so masa tu macam tunggu Mamat Haji..kiranya dua-dua pun me tunggu boleh hahaha....
Tamak tak tamak hidup harus diteruskan lah kan....

Pasal jumpa OT pulak, tau tak dengan OT cubaan 3 kali baru kitaorang dapat jumpa ye hahaha...
Cubaan dalam masa 2 minggu ni ye..(nasib baik tak rejectttt).......
Nak tau pasal apa cubaan 3 kali?pasal dia tak lepas nak masuk ke sini kahkahkah....elok dah parking motor nak jalan je tempat me kang nanti ada je geng-geng dia panggil sembang or ajak lepak...so tak memasal dua kali tersangkut kitaorng nak jumpa okeh..kahkahkah sadis je kan?
Lupa pulak, me ajak je OT jumpa kat office me nih je..senang... (ada ke OT ajak me jumpa kat kantin..memang taklaaaa)....
Sampailah satu hari tuuuuu...ingat lagi...hari Jumaat (alamak tarikh OT je yang ingat sebab haritu pagi motor dia rosak masa nak gi interview kat pejabat company me kat KL).......
So kitaorang last minit plan nak jumpa time tu jugak....dalam pukul 3...hujan sikit time tu okeh...tapi OT redah je..sebab ofis me dengan rumah dia kat seberang pagar jek.....
Me kan kalau sebelum jumpa sapa-sapa memang me soundkan dulu diorang...jangan pulak nak lari bila jumpa me nih ye...Iolls is very big person....kang korang lari siaplahhhh....and Alhamdullilah takde sorang pun lari....good good hihi.....kalau tak haruslah sentap makcik kau ni kan...?hahaha
Sambung balik..ok..jumpa OT tu kejab je pun...tak sampai pun 10 minit kahkahkah...
Sebab apa?sebab ada yang dah panggil OT gi minum....
Masa on the way nak ke tempat me tu ada yang dah nampak OT okeh..nyaris nak sangkut lagi okeh tapi nasib baik lepas jugak hahaha...........
Tapi eloklah pun dapat jumpa kejab sebab me kalau dengan OT me tak reti nak cakap apa ye....sebab dia tu giler eh....hahahaha tak tak...me tak reti tah kenapa tah....
Pastu yang kelakar tu masa jumpa tu me siap ukur tinggi me dengan OT okeh hahahaha...eh ukur senyap-senyap dari kejauhan le, giler nak ukur-ukur depan-depan....
Macamanalah me tak ukur sebab bila me tengok gambar yang OT bagi tu alahai apasal petite sangat awak ni Abang?...takut me tinggi dari dia okeh...tang tu Iolls is tak boleh terima....

So dah jumpa kan?pastu kitaorng berWA macam biasa...tapi macam me cakap me ni macam paksa-paksa pulak dia berWA okeh...sakit jiwa Iolls masa tu....
Sampailah satu hari tu....4 hari OT is senyap...4 hari me tahan ye....me dah tahap sakit hati tertinggi dah time tu tau tak sebab apasal tetiba pulak ko senyap??
Tapi elok me senyapkan jugak tu (nyaris nak block lagi tau hahaha...), tapi OT pulak WA me..derrrr???....
Dia cakap dia kat Penang..ada hal apatah....dia cakap dia tengah demam...eh me pedulik apa kan..??dahlah tetiba jek...
Tapi yang buat me dupdapdupdapdidadamuhanyaadakamu tu bila dia cakap dia demam tu pastu dia tulis dia RINDU kat me...huwaaaaaaaaaa....ko dah kenapa menguji hati Iolls nihhhh?
Me ni yang memang marah ni kan dah jadi berbelah bagi...marah tu ada je tapi kesianlah pulak..(cepat betul cair kan?hahaha...)....so takpelah..kita layankan aja...
Tu pun takdelah layan sangat...bosan sebenarnya dengan OT masa tu hahahaha...sebab OT kan macam biskut sikit...kejab ada kejab hilang..sesuko hati dia jek...
Tapi tulah..time dia WA me tu me macam sakit je hati..tapi dalam pada tu me macam suka je...memang tah apa-apa je feeling tu okeh...

Tapi dalam pada meluat-luat tu pastu startlah kitaorang dating...boleh kata tetiap hari pun iya ye...kebetulan masa tu OT kerja balik cepat...OT masuk kerja pukul 7 so pukul 3 lebih dah sampai rumah....
Dating tu takdelah dating apapun..petang balik kerja tu macam-macamlah jugak kitarang buat...terutamanya gi makan (Iolls kan kalau petang kebuluran).....pastu kadang-kadang gi cari barang-barang (beli bawang pun dengan OT okeh hahaha...eh nak buat camne..takde kawan nak teman masa tu..so nak taknak me ajak je OT..tapi nasib baik OT is ok je..siap sama sekali pilih bawang tau..hahaha...)....
Pastu kadang-kadang ada masa lebih kitaorang gi tengok movie...(kadang-kadang benda...selalu okeh..boleh kata semua movie pun kitaorang sapu tengok hahahaha)...
Nak tau?first movie kitaorang tengok is citer BoBoiBoy okeh.....
Kebetulan kitaorang dua ni jenis dua-dua pun layan citer karton...bagus kan?..sapa kenal me taulah me memang layan karton...OT tu pulak me ingatkan tipu konon layan karton tapi takye sebab sampai sekarang pun OT layan je karton...(dua-dua kepala bebudak haha)....
Fyi, OT ni suka kucing dengan budak-budak...ni sepesis Emak ni okeh...pantang jumpa kucing atau jumpa bebudak mesti laju je nak sapa...pastu yang herannya kucing pun gedix okeh kalau dengan OT dan Emak..(sampaikan Iolls is jeles hahaha).....
Me pulak dengan budak-budak OK suka jugak (tapi takdelah over), tapi yang peliknya bebudak berkenan betullah dengan me nih....kadang-kadang me taknak layan pun elok je karang ada yang berkenan...I is cannot hahaha....I is yang approached takpe..jangan tetiba bebudak yang approached..makcik is terkujat nak..kejung makcik jadinya kiki....
Pastu lagi satu....OT is selamba kodok je ye...masa mula-mula kitaorang nak rapat selamba je OT suruh me panggil dia Abang..baru feeling katanya..hamboiiiiii...tetiba je kan?
Paling tak boleh blah selamba je dia Ayang Ayangkan me okeh (tah dah berapa ramai Ayang tah OT ada sebelum tu tah kan?eh).......
Masa OT panggil me Ayang tu haruslah me terpisat-pisat malu makcik okeh walapun mula-mula rasa apahal pulak ni kan?.....
Dahlah tu lepas-lepas tu OT dia selamba je ye panggil me Ayang depan semua orang...yes depan semua orang....kemain confident kan??..

Eh kitaorang dating dating jugak tau, tapi sakit hati still ada jek...cuma jenis kita duaorang ni kalau gaduh tu laju je baik...tu yang macam sakit hati tapi tak sakit hati jadinya (sampai sekarang pun okeh....)....
Macam me cakap dua-dua jenis cepat mintak maaf....
Jenis kitaorang ada benda yang dua-dua ok..ada jugak benda dua-dua berlawan...OT cakap sorang kepala angin (dia le tu)..sorang kepala batu (me lah tu) hehe....
Tapi betul pun...kepala anak bongsu dengan kepala anak sulong Uolls...ada dua kepala nak layan....kang sorang ok sorang pulak over...tu yang asyik berlawan angin je tu kiki....
Eh lepas me kenal OT me dah stop dah guna WECHAT tau...OT pun stop jugak...kiranya bila masing-masing dah jumpa masing-masing dua-dua pun auto sendiri unistalled WECHAT tu.....
Lagi satu OT ni bila sapa-sapa tanya mana kitaorang kenal...OT akan laju je cakap yang dia yang cari me....sejuk hati makcik mendengarnya tu yang i lahap u lagi tu kiki.......
Pastu kan semua geng-geng dia yang kerja satu tempat kerja me ni macam pelik-pelik..yelah macamana me dengan OT boleh kenal kan?....sebabnya me ni kat sini macam halimunan..sapa je yang kenal me okeh....duduk dalam gua kan hahaha....

Pastu ni baru me tau kenapa OT senyap masa me hangin dia macam biskut dulu tu...baru minggu lepas me tanya OT okeh hahahaha gigih!!...
Katanya masa tu dia busy giler...gi kerja balik kerja gi lepak or main bola..malam pulak kalau tak layan TV dia gi keluar lepak (makan/minum) dengan kawan-kawan dia or gi main badminton or gi mancing......yang dia cakap semua ni me percaya okeh sebab sampai sekarang pun kalau takde apa-apa (kalau tak main badminton or mancing memang dia melangut tengok TV or main games kat HP..me meneman dia nih sampai tetido-tido kat sebelah okehhhh)....


Bersambung....





Friday, April 27, 2018

Cameron Highlands Day 2: BOH Sungei Palas

Sambung...
Lepas dah breakfast naik atas kejab pastu baru nak landing OT dah suruh siap-siap mandi daaaa....turun makan tadi mana ada mandi pun takat gosok gigi cuci muka je masing-masing hehe.....
Pastu kitaorang punya bersiap pukul 12 lebih jugaklah keluar..adoilaaa...sejam setengah jugaklah nak siapnya....
So terus OT tanya me nak gerak ke mana dulu?
Makcik haruslah nak ajak yang paling best dan yang paling terdekat hehehe..so ke BOH Sungai Palas la....
BOH Sungai Palas tu jalan masuk dia betul-betul depan sikit je dari hotel kitaorang ni...
Keluar hotel just ke kanan then jalan depan sikit nampak signboard terus naik ke kiri....
Perjalanan Alhamdulillah tak macam yang me pernah pergi first time dulu...legaaaaaa....
Kereta ada tapi semuanya sopan-sopan.....jenis reti nak bagi jalan, sama-sama reti mengalah....





Gambar adalah lintang pukang ye....sebab ada yang dari HP me, ada yang dari HP OT.....
Ni dah tengok view kat anjung hujung nun dah amik pun gambar lebih kurang kat situ then terus ke sini....








Abang OT kittew....
Makin dedobob okeh hahaha..makcik is sukaaa......
Ni haruslah gambar curik-curik...peel OT kan nyampass okeh lagi-lagi bab amik gambar....yang mana me rasa okeh suruh posing dia taknak..mana yang me taknak tu yang dia nak..adoilaaa.....








Tu nampak lengan sipi je tu...makcik suh amikkan dia bolayan...pastu makcik suruh dia duduk situ dia gi jenguk longkang apatah kat situ....adoiiiii.....dah dah tak payah amik le gitu..meh jalan ke kilang.....







Kitaorang masuk kilang ni sekali lalu jalan laju-laju je okeh...adoilaaa....OT la...tak reti menghayati betulllll....
Pastu kan boleh tak OT nak amik gambar kat atas jambatan penimbang kat belah kiri tu....(me baca dia tulis jangan naik di Jambatan Penimbang..lebih kurang gitulah tulisnya hahaha)...yang tak boleh tu yang OT nak naik....
Sebab apa dia nak ke situ?sebab tepi tu lanskap dia boleh tahan cantik jugak...me rasa mesti OT ingat situ taman kot hahahaha.....









Cubaan membesarkan mata kikiki...
OK..ni OT yang suruh makcik pose ye...makcik ko ni jangan..kalau disuruh berdiri amik gambar memang laju jelah kan.......







Ni mula-mula OT amikkan gambar me...pastu bila me suruh dia pulak berdiri situ dia taknak Uolls..adoila Abang...malu lettew....
Pastu tah camne ada adik sekolah tu kat tepi tu...OT suruh dia amikkan pic kitaorang....boleh tak pic berdua tapi amik berpisah-pisah macam ni...adoilaaa....apa bendalah kan..?
Last adik tu suruh OT dengan me duduk rapat-rapat...jadinya pic adalah yang hado jelah hahaha...tak ikhlas sungguhla OT tau......amik gambar dengan isteri kot...apanya yang nak malu??bukan ramai orang pun kat situ.....
Ni kan gambar putih-putih sebab asap rokok adik tu ye...dia yang amikkan pastu dia yang cakap eh asappp hahahaha...sabar jelah....anyway TQ adik!









Ok...lepas ni semua benda OT is paksa me pose...so dia OT jadi cameranman sahaja kikiki..i is loikeee!......
OT kan dia ajak me minum kat sini tapi I is kenyang sangat lagi kot....so takde...amik gambar pastu nexttttt.....







Ni pic yang OT amikkan....







Ok ni dah kat sukuway turun tu...
Ada macam tempat parking so bolehlah amik pic dengan pokok Teh..tak payah nak turun atau memanjat bukit kat sini sebab tanah dia rata.....







Korang tengok mata makcik...adoilaaa...
Tu yang malas pakai contact lenses tu...mata nampak bengkak..pastu kalau senyum sikit hilang terus mata huhuhu....
Makcik is pakai kasut kerja ye....sebabnya kasut ni je yang paling selesa yang me ada...kasut Crocs hijau tu kalau pakai memang mendapatlah..melecett okeh....






Muka tengah membebel kat OT hahahaha...
OT la...me cakaplah senyumlah sikit amik gambar tu...ni tak muka macam tak redha je manjang.........








Ok ni masa turun dari tempat BOH tu.....
Lupa pulak, naik tu kitaorang jalan kaki ikut belah kanan jalan raya tu...turun baru ikut tangga....so takdelah semput sangat hehe.....
Ni tengah turun ni OT suruh me pose....masa ni ada je orang okeh..sanggup tunggu sampai clear....mesti vervulu je orang lain tengok makcik mokmok posing macam orang mudo kat situ kikiki.......






Ni OT is sukarela amik gambar sesama....belakang cantik kan tu yang OT nak tu....
Nampak tak muka OT tu...tulah me bebel lepas tu..sebab muka macam hapa je...








Ni pun amik jugak ye hahahaha...
Jenuh jugak makcik panjat bukit belakang tu nak amik pic kat area-area situ...tapi yang ni je yang elok....
Ada lagi gambar okeh...tapi tah napa masa nak transfer me jumpa yang ni jek...nanti-nantilah kalau rajin me letak lagi (hahaha..jangan tensi okeh...).....


Bersambung....





LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...