Showing posts with label Sambal Sardin versi Cair. Show all posts
Showing posts with label Sambal Sardin versi Cair. Show all posts

Friday, August 19, 2016

Sardin Sambal Simple (Step-by-Step)

Tak payah sembang banyak...meh me bagi resepi....

Bahan Hiris
3 Bawang Putih
1 Bawang Besar
Sedikit Halia
Cili Padi

Bahan-Bahan Lain
4-6 Sudu Makan Cili Boh
1 Tin Sardin (sederhana)
Semangkuk atau lebih Air Asam Jawa (bancuh cair-cair je dah ye)
Semangkuk Air
1 Setengah Sudu Besar Garam
1/2 Sudu Besar Gula
Kentang di Goreng (ni kalau nak buat tambah lauk)
Minyak

Cara-caranya:
Panaskan minyak
Tumis Bawang Putih, Bawang Besar dan Halia sampai wangi.
Tumis Cili Boh sampai naik minyak dan garing.
Masukkan Sardin, masukkan sedikit air (goncang sikit dalam tin tu), tunggu sampai naik minyak lagi..
Masukkan cili padi, air asam, garam, gula dan kentang goreng....masak sampai pekat..siap





Tumis bawang putih, bawang besar, halia dan Cili Boh sampai garing......
Masa ni memang kena kacau selalu sebab cili tu cepat hangit.....
Pastu kena pastikan cili boh nih betul-betul garing dan masak ye...kang sakit perut makcik ko ni tak tanggung.....
Nak bagi hilang hanyir ikan sardin tu adalah dengan menambah halia dan bawang lebih okeh....
So kalau korang suka bawang lebih pun lagi ok.....lagi bagus gittew......



Ni bahan-bahan standby....
Air Asam (buat cair jek), sardin tin dah bukak sesiap dengan kentang yang dah digoreng......





Tumisan dah garing masukkan cili padi dan sardin tin tu..semua ye.....
Cili padi tu korang boleh masukkan bila tumisan dah garing....tak kisahlah bila janji time tumisan tu tengah garing.....
Pastu masukkan air sikit dalam tin tu then goncang sikit...pastu masukkan dalam tumisan sardin tadi tu......
Masak sampai mengelegak......




Pastu masukkan Air Asam pulak......





Dah mengelegak sikit masukkan garam dan gula.....





Pastu korang bukak api sekuat-kuatnya...bagi cepat sikit air tu mengelegak.......
Bila dah mengelegak boleh kecikkan api balik...kang hanget pulak kuah tu..dah rogi pulak.....




Dah kecikkan api bolehlah masukkan kentang goreng tu.......
So tumis lagi sampai pekat....
Time ni kena jaga-jaga sikit...kena selalu kacau tau..kang hangittt....(risiko masak sambal memang macam ni dikkk...kena rajin jaga sambal supaya tak hangit....jaga tu bermakna korang kena rajin kacau sambal tu ye...bukan jaga jek macam pak guard tu yek...kikiki).......





Okeh...bila dah pekat tu so bolehla tutup api dah....dah boleh makan....hehehehe....
Kepekatan kuah ikut korang tau....
Iolls kalau buat guna Cili Boh nih selalunya Iolls buat kuah cair-cair sikit...baru syiok.....
Ni korang try makan dengan roti....ha kau kau kau.....sedap okeh......
Selamat mencuba tau.....







Friday, August 08, 2008

MASIHKAH KAU INGAT...??

Jom masak sardin cincai jom..hehehhehe....layannnn....



Tumis bawang putih+bawang Besor+halia hiris..



Tumis Cili boh...garing2



Masukkan cili padi yg telah di potong dua...tumis lagi..





Masukkan sardin...



Tumis smpai naik minyak...msukkan garam+gula...




Seblum tu sediakan kentang goreng dulu...





Tumis smpai garing btl2...lame sikit pun xpe...biar sardin tu masak btl2



Bubuh air asam byk2..biarkan gelegak, kaco skali skala....bile dh nk pekat, msukkan kentang goreng....



Siapppp!!!!!......

Masihkah korg ingat kengkwan oiiiii....??igt tak Kak Zai...hehehhehehe...
Kalo nk tau..inilah makanan ruji a.k.a makanan asasi kitaorg masa time metrik dulu...tiap kali balik kelas awal..msti nk masak natang nih..xdele menu lain...sbb menu ni gak la..ade yg terkecik hati (sbb catuan xfair..sape cpt dia dpt lebih...), tersentap (sebab asyik2 kena gi turun beli stok sardin, bawang n kentang...), tergumbira (huhahuha time makan..reramai la katakan..), terleka (syok sgt makan....)..hahahahah....dah la tu..sanggup curik2 masak guna Kuali Elektrik...(ha..korg pernah jumpe tak??)....dh la patutnya tak dibenarkan tuk memasak, ini kita siap masak smbal sardin lagi kan..?giler btl time tu..kerana perut badan binasa sgttt....masa tu kalo dpt makan nasik+sambal sardin+telur dadar (secoit...telur 2bijik dadarkan makan 4-5 org...) dh rase hebat giler....dh xkira dh peraturan ke ape..xpandang dh kiri kanan...
Lagi satu, korg igt tak Jue Bentong??apela kabo dia skrg ek...tensen je me time tu..tiap kali makan..tiap kali la..."tok..tok..tokkk..assalamualaikummmmmm.....".....sakit sungguh hati...kat mulut.."Jue..makan...jemput..."..dlm hati..."tau je dia nih bile time makan kitaorg atau bilela budak ni nk berenti dari datang time kitaorg makan nihhh''....hahahahah...tu baru makan lauk smbal sardin tu..blum lagi bnda lain..buruk no prangai kan...???Ape2pun..time ni lah me dpt rase n tau sape kawan sape lawan...by the way..korg mmg kawan yg paling hebat on EARTH la...Muahhhhhhhh!!!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...