Search This Blog

Friday, February 27, 2009

Alhamdullilah Sudah Kenyang....

Alhamdullilah..sudah selamat kembali...
Alhamdullilah jugak sebab betul-betul kenyang giler nih....
Bukan selalu tu tak kenyang...tapi kali ni betul-betul melantak...(hehehe..tapi tipu la kali ni je melantak kan...)

Tadi tu memang jadi gi Seri Melayu (kena sebut ok..bukan selalu dapat gi makan dalam sana)......sebab nak melantak punya pasal, tak amik gambo beria...tu sudah tentu la kan, ade gak amik gambar, tapi just lepaskan syarat je...(kes dapat kawan yang tak berape sporting....)

Tadi tu sepatutnya total makan beramai-ramai adalah 10 orang, tapi last minit, 2 orang tak dapat join, pastu sorang lak MC arini..so, kitaorg pulun makan ber7 saje....

Me baru 1st time makan kat sana..okla...Makanan dia banyak...Rase orait..
Tapi, biasele..kalo makan buffet ni, manela lalu nak makan banyak-banyak sangat, lagi la bile masa tu mengejar kita...(selalu makan buffet dengan sahabat handai berejam-jam, for sure makan memang puas n banyak giler..kata geng "kawan-kawan tak mau lawan kan"...heheheh)...


Arini tak sempat nak buat entri pasal PD lagi la gamaknya...masa mencebururi i u.......
Ingatkan nak buat time lunch hour yang lame tiap jumaat ni..
Tapi tidakla dapat sebab gi makan-makan tadi tu kan...
Kejab-kejab lagi lak ade staff meeting...lagi skali..bosan..bosan..bosan...tapi ape boleh buat..sudah tanggungjawab tiap-tiap sebulan skali...redah jelah...kata pun makan gaji...jadi tak reti-reti??!

K...see u...muah...muahhhh!!
(tetiba gediksssss..............heheheheh)

Yea..yea..Harini ada makan-makan...

Yess...arini ade makan-makan...
Kiranya macam makan besar la...kata diaorang nak makan kat sri Melayu...
Okla tu...bukan selalu dapat gi sane..lagi-lagi satu ofis....
Kat ofis me ni mmg jarang giler ade makan-makan..dan jarang giler ade makan-makan kat luar cam harini...
Arini ade makan-makan adelah semperna kemenangan ofis kitaorg dalam satu competition...
Lebih kurang macam competition ofis terbaik la gitu...dapat hadiah rm2k plus-plus...So, bos bagi sama rata...dapatla kitaorg makan luar beramai-ramai (tak ramai pun..dlm 10 orang je pun...)...

Tapi, makan-makan jugak...lepas lunch hour kang ade staff meeting...
Adoiiii...bosan giler...sebulan skali mesti nak kena mengadap satu same lain...bosan-bosan...heheheheh....

K la..see u...

Thursday, February 26, 2009

kena blok la pulak...


Salam...
Arini me koje...




Kak Tibau a.k.a. Zai....sori le..kredit kena blok..elok je kena blok, awak dok sms.


So, tak dapek la den nak menjawabnye...Tapi semalam dah bayar bil, so, tak petang karang, esok la baru dapat guna hp nih..heheheh...harap maaf ye...



Arini me dah bertambah sihat..time kasih le Kak Tibau sebab bertanya...(orang jawab kat sini jelah ye...)....

Dah tambah-tambah ok..cume biasele...tekak still tak clear lagi...petang-petang karang ni ok le...



Arini ingatkan nak buat entri pasal gi PD...tak dapek le jawabnya...pen drive lupe nak bawak...

So, esok-esok la ye...tata..
p/s~Gambar entri semalam dan hari ini adalah hiasan semata-mata....

Wednesday, February 25, 2009

Saya Kembali...


Salam...


Me sekarang ni kat ofis..

Tengah menaip sambil menahan sakit perut (period pain)..hidung tengah panas (intro to selsema)...tengah demam lite-lite n batuk lite-lite jugak..

Semalam me MC (setelah meminta kepada doktor yang tangannya berbau kari...)..


Ahad (22hb Februari 2009) me coti-coti Malaysia jab, gi PD..alhamdullilah...Selamat gi selamat kembali...

Psl PD me citer lain entri...


Gi PD best saja..kata coti2 Malaysia, tapi batuk-batuk la pulak...
Hari Ahad ok lagi..batuk-batuk lite, skali malam, amik ko, dah jadi batuk-batuk plus semput pulak...bangun pagi Isnin..sudah..suara ilang, tekak perit dan tak sedap...

Cuti-coti Malaysia apekah ini...???




Tambah citer pasal sakit nih...

Balik PD, sampai rumah setel sume tido kejab (tido kejab yang mengambil masa 2 jam..heheheh)...skali bile bangun nak solat Asar, masa amik wudu' tetiba gigil ko...sudahh...demamla pulak..


Lepas tu terus gi Klinik...





Gi klinik, kenalak tunggu...Budak tu kata doktor kuar kejab...tak kisahla..malas nak pikir


Tunggula dalam 1/2jam..baru dapat jumpe...
Masuk-masuk terus bla..bla..bla dengan doktor...
Confirm mmg demam...tapi MC?me yang mintak sendiri ok...
Nak tunggu terbongkang kat situ baru bagi MC kot...


Tiap-tiap kali gi klinik ni, mmgla MC kena mintak sendiri..cume skali dua je doktor sorang lagi tu bagi dengan suka rela..(dah namanya tak sihat kalo kerja pun nyusahkan orang lain kan...)...Doktor tu very memahami gitu...yang sorang ni hampehhh...


Tapi yang sorang ni memang..ikut mood, kalo dia mood time tu lain macam, kerek gile la jadinya..siap main perli-perli tu (padahal gaji ko tu kalo bukan patient yang bayar, ko ingat bulan-bulan tu ko dapat dari sape??...kalo takde patient, gaji ko ade???)



Tah camne, masa me gi yang kali ni mood dia very the happiness gitu...(ke nak cover sebab bagi patient tunggu lelame??)


Ceria je gitu...tapi ceria-ceria pun..MC tetap kena mintak jugak..gilooo....





Atas me ade mention pasal kekarian tangan dia kan?
Yes...dia ade dok pegang-pegang leher me and dok taruk benda yang baca suhu badan kat dahi me ni...time tu..usah citer la..bau kari...ghu..ghu baunya...eiiiii....bodo punya doktor!!(skali skala doktor pun kena gak la kan...Tak kira la ko doktor ke, ko lawyer) Kalo iyepun baru lepas pekena kaghi kepala ikan pun..tak gheti-gheti ka nak cuci bersih-bersih bagi sampai ilang bau???...





Ha..okla..melalut sudah...kata tak sihat, tapi tak reti-reti nak dok diam-diam...


Kejab-kejab lagi me nak balik rumah ni...nak merehatkan diri..terpaksa short-leave petang..


Dok kat ofis pun bukan larat nak buat ape..dengan muka yang tak mendatangkan rezekinya nih...so, baik me balik rumah...





K la..see u...byeeeee....

Thursday, February 19, 2009

Trauma sikit la.......

Sekarang ni ada rasa trauma sikit...
Mana taknya..pagi tadi masa tengah tunggu emak dan Anim (tunggu dalam kete, diaorg lambat turun sikit...), me kena ambush dengan anak jiran me ni (lelaki, umo dalam 19-20 tahun)...

Me kalo ikutkan memang jenis manusia kalo naik or bawak kete adalah skema....
Masuk je dalam kete, terus lock pintu dan wajib nak pakai sit belt walaupun nak round dalam 1-2 batu je...

Macam biasa jugak, pagi tadi masuk je kete, terus lock, then hidupkan enjin dan pakai belt tu...
Pagi-pagi memang me dah biase panaskan enjin kete dulu..
So, sambil-sambil panaskan enjin, me tunggu la Emak n Anim turun (rutin me tiap hari, menghantar Anim gi sekolah dan Emak ke tempat keje, then hantar diri sendiri ke tempat keje jugak)...
Ntah camne, pagi tadi ni Emak dan Anim turun lambat lebih sikit...
Tunggu punya tunggu, then, me terus kuarkan kete dari parking dan park kete kat area tepi tangga rumah me tu...

Elok je me nampak kelibat Anim, me bukak la lock kete..Anim masuk..
Kat sinila start traumanya...

Tetiba budak lelaki ni tah datang dari mana terus je bukak pintu kete me nih....terkejut la jugak jadinya...
Walaupun, dengan budak ni me memang dah biase sebab kitaorang memang dah berjiran lama....tapi terkejut jugak la kan..tetiba dia datang, terus je bukak pintu belah me tak pasal-pasal....
Tu tak kisah la lagi sebab kenal, ingatkan kenapa kan, emergency ke ape...
Tetiba budak ni bagi ceramah ko...dia ceramah pasal keselamatan di dalam kete...
Habis dia citer pasal handbag kena letak kat mane, bila masuk je kete kena lock cepat2...suruh tinted cermin kete la, bagai-bagai la...
Amikk...tetiba ramah...padahal budak ni jenis sedang-sedang je, kiranya takde le over teramah macam ni...

Time-time tu jugak Emak me masuk kete...
Terus mak me tanya..."kenapa Bang?"...(kitaorg panggil dia Abang...)
Pastu, start la dia merapek...macam-macam la...
Dia kata dia rase lain macam la dua tiga hari ni, mimpi-mimpi bukan-bukan la, rase macam tak lame hidup la...siap pesan lagi..."Kalo Abang mati nanti, buatkan kubur sebijik macam kubur cik Yan..."....(Cik Yan tu Arwah Abah me)...kitaorg dah syahdu dah...
Tapi tang dia kata "Buat kubur tu, nanti-nanti Abang bayar balik"....Ait...???
Paham tak kat sini??
Tadi dia kat kalo dia mati, buatkan kubur macam arwah Abah me..ni tetiba kata nanti dia bayar balik...Sudahhh....

Kat sini me dah rase kripi sikit dah...kejadahhh???
Bile me tengok dia, baru perasan dia macam tak stable...
Yang paling kripi tu, dah la cakap, muka rapat giler dengan me...(makin lame makin rapat ko, kiranya macam dia nak stres kan ape yang dia cakap tu lah...bagi kitaorg paham/alert)... Muka rapat satu hal..tangan tu dok tunjuk-tunjuk, kira macam bersungguh giler la dia...

Yang paling-paling kripi...ade ke, bile dia dah habis bersyarah tu, tetiba tangan dia dok letak kat tangan me (tangan me tengah pegang stering kereta time tu..)...dia letak slowly ok...
Me ingat kenapa la kan, ingatkan nak salam ke, nak bagi touch terakhir ke (mana la tau, awal-awak lagi kan dia dok bagi ceramah dan siap-siap bagi wasiat bagai...)...
Tau tak ape dia buat sebenarnya...???!
Rupenya, dia ade pakai satu cicin color gold, bentuk macam simbol (tengkorak ke hape tah, tapi lebih kurang gitu la...)...dia siap tanya "teka..ni berapa ringgit?"...aloooooo, seremm ok..seremm....

Bile dah melalut cam gitu, ape lagi..dah la memang lambat...
Dengan melayan budak ni lagi la buat kitaorg lambat...
Terus kitaorg sound elok-elok bagitau yang kitaorg dah lambat...
Tu pun, tak mau tu, nak bercakap lagi tu...Adoiiii...last-last lepas jugak...

Kete jalan je, terus mak me cakap...."Dia ngisap tu, lain macam je....."
Memang 1st time budak tu buat gitu kat kitaorang ok...
Terus kitaorang bla..bla..bla...

Ha..perasaan me jangan cakap la...
Awal-awal tu dah suspen giler dah...
Me memang ingat budak tu dah memang tebiat ke ape....
Pastu bile Emak me kata gitu...memang sahla...
Lagipun, Arwah Abah me pernah cakap..."Abang tu ngisap tu..."...(Ngisap kat sini maknenya amik dadah ok..bukan ngisap lain...)...
Emak budak Abang tu memang tak tau...

Kesian sangat-sangat....
Budak Abang tu memang kitaorg kenal dari dia kecik lagi...
Budak baik, cume kadang-kadang tu adalah dia buat hal serba sikit...biasele remaja, umo kata orang tengah nak naik...
Aritu dia mmg ade buat hal, tapi sejak 2-3 bulan ni dia dah makin ok...
Tak bercampur sangat dah..nampak decent je...
Bayangkan, ade satu hari tu, dia ikut kitaorg gi AU2, nak melawat kubur Cik Yan katanya....
Siap baca Yasin bagai...

Memang kesian sangat-sangat...
Apelah nak jadi kat dia yea....
Yang me risaukan sekarang ni ialah takut dia buat benda-benda bodo...
Takut dia hilang pertimbangan....Orang yang camni faham-faham jelah...
Time tak ngisap, dia ok...time dia ngisap, macam-macam yang dia boleh buat.....
Paling takut dah lah sekarang ni kes jenayah semuanya dilakukan oleh orang yang mangsa kenal...bukanla nak serkap jarang...tapi macam...hm..susah nak terangkan....


Sampai sekarang ni me rase sedikit trauma...
Peristiwa tadi tu still dok pusing-pusing kat otak me ni...
Rase seram ade, terkejut ada, rasa kesian ade, macam-macam la...

Me just doakan dan harap-harap takdela ape-ape..nauzubillah...

Wednesday, February 18, 2009

Projek Gambar...

Aritu masa cuti panjang Chinese New Year me tetiba dapat idea gatal gitu...
Ideanya ialah nak edit picture banyak-banyak, then hantar print, then tempekkan dalam Album...



Mula-mula me edit dulu segala picture yang ada..kiranya edit pic yang berkenaan saja dulu la...Me kali ni nak buat family album gitu...Dah edit lebih kurang (yang difikirkan cun la...)..me pun hantar untuk dicetak...Selalunya kitaorg hantar dekat Foto Suria kat Ampang Park..mmg murah, 35 sen/keping atau kekadang kat Foto Flash kat Ampang Point Shopping Centre (harga dia bundle (pernah print rm36/100 keping, takde plus-plus...)..Bile dah edit dan print tu kenala tempek pulak kat Album...n kali ni bertuah, sebab terjumpe album saiz gini, pastu background hitam but harga sangatle berpatutan....

Antara gambo me buat...

Gambar family me...gambar Arwah Abah n Emak me....


Gamba Atie n gambar Ana....



Gambar Anim...sebelah tu gambar me yang muka dimakeoverkan...




Gambar masa kecik-kecik...



Kiri: Gambar sahabat me time sekolah
Kanan: Gambar sahabat me (geng kawan-kawan tak mau lawan=Geng Matrik)




Page seterusnya, page meng-upkan diri sendiri....heheheheh



Dan seterusnya juga....




Dan seterusnya juga...me suke giler page yang ni...tetiba rase poyo ala-ala diva gitu...hehehehhe



Ni lak page akhir...dah tak tau nak letak ape..so, taruk jelah pic me lagi....
Kali ni mmg me buat album gambar khas untuk diri me...so, dari satu page ke satu page adalah pic berkaitan dgn me, ade pic family, pic sorang2 ahli keluarga me adik-adik me, ada pic kengkawan me n pic-pic me sndiri...Lain kali insyaALLAH me akan buat lagi...lagi cantik n lagi cun lagi...mungkin ikut tema...
Hujung minggu ni me akan gi PD..gi sane nanti nak amik pic puas-puas pastu edit, beli album n buat elok2..tak sangka benda-benda macam ni boleh jadi hobi...kalo ikutkan hati, nak je me beli Camera DSLR tu, tapi memandangkan ongkosnya very limited, so, diam-diam la dulu..try dulu edit pic yang sedia ada... (kesian pada diri sendiri ok...)...



Lupe pulak...Album gambar ni jenis hard cover, boleh slide kan pic kat dpn pulak tu...siap ade cover plastik lagi...


Nilah rupa sebenar...sedikit comot disitu, mungkin sebab cover tu itam, so, kalo nak pegang ke hape, mmg le kena berhati-hati..tapi apepun, me suke je...kenangan kan..
p/s-gambar adelah bergegar-gegar, mungkin sebab excited no time tu...


Tuesday, February 17, 2009

Tak habis lagi.....

Me tak habis lagi dapat hadiah besday....
Time kasih la kengkawan...muah..muahhhh!!Waah..tetiba gatal nak kissy2...



Ni Maziah bagi...Me panggil dia Cik Mai...kawan baik me masa kat unit lame dulu...sekarang ni dia dah tak keje kat sini lagi dah...dah habis kontrak, then, tak boleh sambung kontrak lagi (sebab dah off-limit kata hr dept...)...Dulu kalo lunch hour, dgn Cik Mai la me dok jalan-jalan carik makan...walaupun lunch hour hanyala 1 jam (kecuali ari Jumaat), rajin je kitaorg merempit dengan kete dia yang berjasa tu (tuan kete pun banyak giler jasa k...) ke hulu kehilir (gi Pasar Keramat, gi area Setiawangsa, Melawati...).....Dari me mula-mula masuk kat kat unit lame sampailah me dah tukar masuk unit baru (kontrak dapat permenen), dan sampailah hari dia last berkhidmat kat sini, dengan dialah me carik makan tiap hari...

Tapi sekarang tidak lagi...(Sedih oooo..bukan sedih sebab tak dapat jalan-jalan carik makan..sedih sebab Cik Mai dah takde kat sini dah....walaupun Cik Mai ni penyenyap orangnye, tapi sunyi je rase...)...Sampai sekarang kitaorg still kontek-mengontek each other gitu...Tapi, yang paling tak sangka...masa 9hb Januari aritu, dia ajak me dating..Katanya nak belanja me n nak bagi sumting....terharu gitu...Tapi disebabkan 9hb aritu me macam dah terstuck kat rumah (boleh tgk entri lepas ye...kalo rajin...), so, tak dapat nak jumpe dia...But, akhirnya dapat jugak kitaorg jumpe....hepii oii...heppi sebab dpt jumpe kawan lame plus hepi sebab dapat prezen...hehehheh

Cik Mai bagi me Cermin Avon...Cermin yang jenis sume jerawat or jeragat boleh nampak tu...hehheheh...perli ke hape gitu??tapi pedulik la kan..me suke je...Tq Cik Mai....






Ni pulak Sapura a.k.a Sept yang bagi....Sekarang ni Sept dah keje area KL jugak, so, hari Jumaat me dapatla lunch date dengan dia...suke gitu...mau tak suke...Dah lame giler me tak dapat makan kat dalam kedai makan gitu (dine-in time lunch hour..asyik tapau je manjang..)...jakun tak jakun..???So, bile Sept dah dekat-dekat ni, kalo hari jumaat, kitaorang takde hal ke ape..mmg kitaorg akan gi lunch sesame...(start le ngimbau time jaman-jaman dulu...)

Sept bagi me mug Pooh...yang ni pun me suke giler (sape tak suke dapat prezen kan??)...
Umo 29, tapi still dapat prezen cute-cute..heheheheh
Yang bestnya mug ni, sebab dia besar dan paling best dia ade penutup....
So, memang sesuai kalo nak guna kat ofis...

So, tq Cik Mai..tq Sept....TQ VERY MUCH!!!(walaupun diaorang tak baca blog nih...heheheh)...
Muah...muahhhhh!!!!




Monday, February 16, 2009

Mari Membuat Karipap...

Lame giler tak nulis....

Minggu lepas-lepas hari Ahad (time coti lame pasal thaipusam).,
Me n adik-adik giat buat karipap....
Kes teringin nak makan yang sendiri buat punya...
Lagipun aritu ade baca pasal buat karipap kat blog Umie Adam n Kak Tibau..
So, namepun Sue...kalo dah pasal benda makan tu, tau-tau jelah tekak dia camne..berciter pun boleh tingin, apetah lagi dalam blog..pepaham jelah....heheheheh...

Layan citer bergambar sudahhh;



Mula-mula bentang tikar kat ruang tamu (harap maklum, rumah adalah sekangkang kera, so, kalo nak gotong royong buat ape-ape, ruang tamu akan menjadi mangsa...). Then, kuarkan barang-barang/alat-alat untuk buat karipap dulu....Mangsa pertama adalah Anim...Me kupas kentang, dia tolong potongkan jadi dadu..sambil Anim potong kentang, me lak kopek halia dengan sgala bawang....



Pastu gi ke dapur, amik kuali, cairkan marjerin..Mangsa kedua ialah Ana, me dah siap-siap suruh dia jadi tukang uli tepung pulak..So, kat depan dia dah standby dengan mangkuk plastik yang berisi tepung gandum n air sejuk...




Anim sudah setel...So, keje me adalah merebus kentang itu sampai empuk....Selalunya me tumis skali dgn bwang n rempah segala..tapi aritu tengok kat blog Umie, terus me ikut style dia...rebus je kentang yang didadu tu sudahh, kang dah empuk baru masuk dalam tumisan bawang-bawang dah rempah kari tu......jimat masa n tenaga...heheheh....



Semangat kan??mau tak...bukan selalu dapat uli tepung cam gini...Arini me jadi Mandur sahaja, selain jadi tukang buat inti n tukang goreng..me jadi pemerhati tetap gitu...




Tengok gaya Ana nguli tepung tu, memang mencabar iman gak le...nak bagi doh tu lembut punya pasal...



Tadaaa..inilah hasilnya...pandaii kan..kan..kan...hehehehhe....tutup dengan plastik sebab takut doh tu jadi keras...Inti tak masak lagi da...so, kenala tunggu beberapa minit kejab...Inti siap, so, bermulala proses mengerjakan tepung menjadi karipap....




Mula-mulanya Ana jadi tukang canaikan doh, dan me pulak tukang kelimkan tepi karipap tu...Saya sangatla beginner...So, hasil adalah henyot benyot...tapi tak kisahla kan..kata nak makan karipap buat sendiri kan..harusla gigih




Disebabkan kitaorg buat sekali karipap segera, so, lepas je bentukkan karipap tu, terus me goreng separuh masak..Kawan me bagi tips; kalo nak simpan lama karipap tu, kena goreng separuh masak, then boleh simpan dalam frizer or aisbok (kira macam segera, sebab bile dh separuh masak tu, karipap tu akan jadi lebih tahan lama dan tak out of shape...)... Jadi, bile nak makan nanti-nanti, boleh terus saja goreng tak payah nak uli-uli or buat lagi...





Ni lah yang separuh masak punya..macam-macam bentuk ade..Yang kelim beso-beso tu, hasil tangan me...Yang ala-ala comel lote klim dia tu, kemas macam kat kedai tu Atie yg buat...Lepas je suku me kelim n goreng sparuh masak, Atie pulak join the group...So, dapatla karipap comel-comel sikit..hehehhehe...Yang dh digoreng separuh masak ni, me susun dalam bekas tupperware ni, then simpan dalam aisbok...




Tada..ni gorengan yang pertama...yang ni karipap yang dah goreng garing-garing...Yang ni versi yang me kelimkan..kelimannya adalah tidak statik lagi berubah-ubah..Terpakse goreng dulu yang huduh-huduh sebab nak simpan yang comel-comel tu untuk stok lain kali...
Rasanya???
Luarnya memang lulus...clap..clap..clap....
Intinya, kurang umpph....
Kurang umpph..sebab me just tumis gitu sahaja..takde taruh daging or ayam...(Kes malas nak kuarkan bnda-benda tu dari dalam frizer...)
Tapi kan..kurang-kurang umph pun...tak sampai 3 hari...tengok-tengok dah licin..camno???

Thursday, February 05, 2009

Yang agak Menarik....

Harini me nak tambah-tambah sikit citer pasal entri kelmarin...
So, layan-layan jelah terus gamba-gamba k...


First nak citer pasal gubahan pulut ni....kat entri lepas me dah gitau yang hantaran ni dibuat oleh Kak Zura (jiran me...)...Punyala gigih, dia buat pulut ni sorang2...mula-mula cadangannya dia nak buat dengan kakak dia, Kak Ina, tapi disebabkan Kak Ina bz handle kedai makan time tu, so, tak dapatla Kak Ina nak join the venture...Last, Kak Zura yang buat sesorg...bayangkanla, hebat tak hebat, dia mendadar telur nipis-nipis, dia gulung-gulung segala..me mula-mula tak boleh bayang camne la rupenye bile pulut ni dia kata dia nak buatkan...bile dh siap, Mak aiii..hebat giler!!(tak tau le org lain, me 1st time tgok cam gini)...siap buat dua layers lagi, siap gulung-gulung cmtu ha, pastu siap sagat-sagat telur tu pulak, tabur kat atas, yang best tu, dia punyala innovative, siap balut bekas plastik tu dgn alluminum foil...kreatif-kreatif...Kalo tengok, mmg pulut tu complete satu set, dgn rendang-rendang dia skali...ish..ish..ish..kagum me dengan org yang kreatif-kreatif ya amat nih....(tarikh pada gambo itu adalah gilo...dah tak tau camera sape..main amik je gambo yang ade, terus masukkan kat sini...)...Tambah kagum..dahla dia buat sesorg, dengan pregnant 4 bulan (nak masuk lima) nya, dua jam mengerjakan...Me kagum oiii...



Ni pun lagi satu...me kagum giler jugak...tgk pisang je kan..tapi dalam pisang-pisang tu rupenya ada campuran gula dengan garam...amik ko...!!me yg sememangnya tak kreatif, bile nengok gubahan ni...kagum oii...tgk je simple, tapi, gubahan adalah sangat simbolik gitu...Dah la tu import jauh jugak la..Barula me tau, rupenye Wak Awa (Sila sebut dalam sebutan tidak baku) ni mmg suke kirim-kirim gubahan hantaran dia...sape-sape kerabat org kampung yang kawin atau bertunang dia mmg akan gubahkan satu n kirimkan...(baik dia kan...)...tapi sedikit kelako di sini, gubahan ni dah cun-cun sedondon color, tetiba bunga biru interprem..hehehheh..tak dapek den nak nolong...



Ni goodies me sponsor...tak seberapa pun...ni goodies untuk bebudak sahaja...kata tunang, so, tak dapek la nak bagi goodies kat sume org..duit pun ala-ala sahaja, so, me decide nak packing-packingkan jajan untuk bebudak sahaja....Dlm packaging(betui ka penggunaan ayat?) ni me taruk jeli kecik 2 ketul, pastu cikidis coklat (yang kuning panjang dlm gambar tu...) n gula-gula (seketul..sungguhla ekonomi kan...?)..itu sahaja...ishhhk, peningla jugak, tak reti nak isi ape mula-mula, dgn packet2 tu tak muat la, hapela, rasa macam tak sesuai la..last-last me boh je..Me buat dlm 40-45 packet...igtkan tak laku..tapi habis rupenye..tak sangka lak ramai bebudak time tu...




Ketiga-tiga bunga reben kat atas tu, kesemuanya hasil kerja tangan Anna..guna bahan sangatla asas..tapi tak sangka Anna boleh buat gini rupe..okla kan..untuk pengubah amatur....just nice je untuk hantaran tu...Kreatif jugak Anna time ni, dia buat je reben-reben tu ikat sini sana..last dia mix n match kan reben-reben n segala benda yang ade...kiranye, janji tak lari tema sudah...Atie pulak adalah seorang yang tidak berpendirian ye, mula-mula kata tema emas, pastu kata kuning-kuning sikit, pastu kang tetiba oren sikit pun boleh..so, bile nak gubah tu, kitaorg malas nak pikir, terus balun buat je, janji tak nyakitkan mata...ok la kan...




Ha..kalo perasan la kan...cube tengok tang cadar katil tu?sungguhla meriah colornye ye...ni adalah set cadar baldu Emak me...tak tau la bile punya, tapi for sure dah berjaman...Rasenye mak me pakai cadar ni masa dia kawin kot, kiranye dah macam turun temurun gitu...tapi me tengok ok je kan..sesuai je...Tapi adeke patut, masa Atie dok sarungkan katil ni dgn cadar ni, ade jiran me dok suruh gosok (iron) cadar baldu ni..gilo ke hape??namepun cadar, dahla tu baldu, tak ke satu kerja Atie nak mengosoknye...dah la tu, kang dh namenye baldu, nak pulak kena lapik2 kain lain bile nak mengosoknye..last-last kitaorg buat dek je..heheheh..bukan ape..kalo diaorg rajin nak gosokkan, nak kejekan tak pela...ni pakat-pakat cakap je, tapi tak nolong ape pun...Padahal, benda tu dah elok je cmtu...takde maknenye nak gosok-gosok de...buang karan, janji sesuai nak tak nyakitkan mata sudah....

Ha..itu sajala ye...banyak benda yang me kagum di atas...heheheh...bukan ape..rumah me tak perenah ade majlis-masjlis cam gitu..slalu kalo tgk org lain punya pun, me tgk gitu-gitu sahaja, takde masa nak investigate...
Time kenduri tu pun, me byk dok kat rumah...so, hal-hal masak-masak, makan-makan kat bawah me tak amik port...bukan ape...rumah kena ade yang jaga, senang kalo sape-sape nak cari or mintak ape-ape...
bye...(macam dalam tepon pulak ye..hehehhehe...)

Tuesday, February 03, 2009

Hantaran Tunang Atie...

Salam....Selamat Berkoje...hehehhe

Arini me nak buat entri pasal hantaran tunang adik me aritu...
Citer lame nih..tapi nak buat jugak..kata kenangan kan...



Ni le rupenya hantaran-hantaran Atie aritu...kalo kira betul-betul dalam gambar kat atas tu, ada 7 sahaja (ikut janji hantaran 5 berbalas 7 jenis)...tapi last minit disebabkan rezeki Atie murah, ramai sangat nak sedekah hantaran gak (kebanyakkan kek)...so, kitaorg up kan jadi 9...Harap maklum jugak (sila rujuk pada tajuk entri...)...sila abaikan manusia separuh badan didalam gambar di atas ye...



Cube teka, apekah entiti di atas (entiti?....)..Pulut ye u all...pulut yang telah di tampal dengan telur yang telah didadarkan...cantik tak?cantik kan..kan..kan...?me rase cantik sangat2...punyalah kreatif...ni akak Zura (jiran) yang decoratekan...Pulut dan rendang adalah di bawah biayaan Acik Nor (adik Arwah Abah me...)....Punyalah gigih Kak Zura..dh le pregnant 4 bulan..masih kuat nak buatkan...dua jam nak menyiapkan nih...





Ni pulak Kek Coklat...Homemade u....ni pulak di bawah biayaan Kak Zura...ni dibuat oleh Kakak Sepupu beliau yang bernama Kak Som (Harap maklum Kak Som memang pro n memang ada amik tempahan...)...Very sweet gitu...





Ni pulak bahulu..ade emak ikan, bapak ikan n anak-anak ikan...diaorg kata, anak-anak ikan tu mewakili bakal anak-anak yang diaorg akan dapat nanti...wallahualam...Adik me taruk 5 ekor anak ikan..ha, amik ko...5 orang anak la yang bakal diaorg dapat...Amin..Bahulu ni pulak di bawah biayaan Mak Jarah (jiran me jugak...)...Kakak beliau mengusahakan bisnes bahulu secara komesial..so, apa-apa function kat rumah ni, stok bahulu tempah dari Mak Jarah saja..senang...




Seterusnya, sirih junjung....Ni ditempah khas kat Chow Kit..serius tak tipu...very the cantik, very the murah ok...Ni pun dibawah biayaan Acik Nor....Beliau memang tiap-tiap minggu beli stok barang untuk meniaga kat Pasar Chow Kit..Jadi alang-alang ade yang boleh buatkan kat Chow Kit tu..so, dia telah menawarkan diri untuk sponsor n tempahkan..




Apelah yang hengot bengot ni ye...heheheh...Ni namenye Sangkar Cinta...ewahh...ni gubahan bunga rampai da..buatan sendiri...Banyak tangan yg tolong gubahkan benda nih...Anna, Kak Zura, Kak Ina, me n Atie....Punyala over creative...hamik ko, sampai senget benget jadiknye...





Kek Cheese Strawberi (Wajib disebut tajuk kek ok..heheheh)...Di bawah biayaan Mas (Sepupu Ipar...ade ke istilah nih?)...Mas ni menantu Acik Nor kitaorg, kiranya isteri pada sepupu kitaorg (ada paham?tak paham sudah...)...Last minit, kek ni jadi hantaran...amik reben, amik bunga reben lebih2 terus ikat....Dah habis majlis baru tau..rupenye Mas beli untuk makan kat rumah da..bukan untuk hantaran...(Kecik hati pihak lelaki kalo tau..hehehhe..soriii...)



Hantaran wajib le...buah-buahan....
Bakul ni bakul mmg ada kat rumah...besor gile..tu yang gile gak gi taruk nenas bagai tu...bukan ape..jenuh la kitaorg nak letak buah-buah comel lain tu bnyak2..tu sebaik nenas je tau, kalo ikutkan me, me taruk je sbijik durian, sebijik betik n sbijik nangka (Nangka buah kan??) habis citer...Ha..ni special sikit..huwahuwahuwahahahah....bukan special ape...sebab idea gubahan ni datangnye dari me..hehehhe..kiranye 70% gubahan ni hasil tangan me....tu yang kata special tu...(bile lagi nak up kan diri kan...)





Tak lupe gak...ade gubahan coklat...ada macam-macam coklat ko...ade biskut coklat, ade coklat kereta, ade coklat ball (name dia betul2 me lupe..), ade coklat katberi, ade sumi (jeli la...)...ni hasil tangan Anna dan Kak Zura..gigih diaorg dok susun atur benda alah ni...last-last nilah hasilnye...okla kan..cantik...



Last but not least...ewah....nilah sebenarnye kepala hantaran kitaorg (upsss..Atie...)...
Dibawak khas dari Kampung Chenderong Balai, Teluk Intan, Perak...Ada jiran dari kampung yang buatkan...jauh tu...Tau tak ape benda sebenarnya nih??Haa...garam n gula...teror kan...?Org lama yang buat, so, hantaran pun ala-ala kreatif tapi simbolik....Lupe lak...yang buatkan hantaran ni adalah Wak Awa (of course jawa...)...Tuan badan tak dapat datang, so, beliau telah mengirim hantaran saja...
Wawawahhh....kreatif tak kreatif???
Kreatif kan...
Bayangkan, selama ni majoriti kitaorang tak pernah membabitkan diri untuk membuat benda alah hantaran-hantaran bagai ni, tetiba sebab Atie kitaorg gigih buat...
Dah la tu, tetiba jadi kreatif tak pasal-pasal...hehehheh...
Jangan tak tau..segala gubahan reben, bunga reben adalah hasil kerja Anna (clap..clap...clappp....)...
Lagi satu, uuii...jangan cakap la camne susahnya nak buat...memang le susah..
Tapi disebabkan seronok, tu yang semangat je kitaorg buat tu...
Iklan jab: So, Kak tibau...bile lagi?
Org dah asah cukup-cukup tangan org dah nih...heheheh...
OOhhh..Kak Tibau...,
Demi Hezrin (eja tak betul kan?), ku sanggup gubah yang TERSANTEK... (alamat dia tak tido malam teringat si pengubah gitu.....)...muahahahahhahahahak


P/s-time kasih buat sume yang telah menyedekahkan berbagai-bagai benda semperna majlis kali ni..TQ...


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...