Search This Blog

Showing posts with label Cuti-Cuti Perak 2012. Show all posts
Showing posts with label Cuti-Cuti Perak 2012. Show all posts

Thursday, May 24, 2012

JJCM 2012 dengan Famili: Sungai Kuala Woh&Mee Rebus Tapah.....

Fuh...penatt....hari ini satu hari suntuk ke Sungai Buloh sebab ada seminar....
Seminarnya simple je...best je sesi pagi...
Tapi bila dah masuk sesi petang...adoiiii...yang adooo....
Rasa penat lagi sebab kena memerah otak yang tak berapa boleh diperah dengan ahli group yang kureng sikit bab berkerjasama dengan kumpulan...tapi tak salahkan diaorang pun...mungkin sebab mood masing-masing tak sampai kot....hihihihihi 


23 Januari 2012, Isnin....
Sungai Kuala Woh
OK Ok...kita sambung cerita pasal ke Perak lagi....
Kali ni entri yang ke penghabisan ye...jadi tak payahlah tension lagi ye,  sebab asyiklah tayang cerita lama tak habis habis....ehh...tapi ada saya kesah..ni kan blog saya...kikikih....
Macam me cerita di entri yang lepas...Acik Aman kan ajak kitaorang semua pergi berkelah....
Katanya kat Sungai Kuala Woh....katanya dekat Tapah...
So, okehlah....kami pun ngikut sahajalah kan...
Ingatkan kena keluar rumah awal, rupanya tak....
Dah pukul 9  lebih baru nak bergerak...sabar jelah...
Kalau ikutkan me ni kureng sikit bab berkelah-kelah ni...
Sebab me kan kureng sikit dengan nature...
Nanti kang nak terberr atau nak terkencs susah...
Me ni kalau nak kemana-mana kemudahan tandas adalah no. 1 ye...
Kalau tak sengsaralah semua orang...huhuhuhu......
Lagi satu...bab hutan-hutan, sungai-sungai ni me kureng sikit....
Ntah kenapa macam meremang je bulu roma nih...huhuhuhuhu...
Sabar jelah kan....




Siap bawak bekal tau....Nasi Lemak lagi...sedap gilerrrr!!
Acik Rubi yang buat...kitaorang tukang tolong hidangkan jek...huhuhuhu...
Memang cuci perut je ikut diaorang ni...tak maluuuunyerrrrr....








Selain dari Nasi Lemak, Acik Aman pulak rajin...siap berBBQ lagi...
Meriah tau....
Paling best selain dari makanan adalah sungai...
Kononlah mula-mula tu taknak...sekali ko....i tak boleh tahan, terus terjun together gitu...kikikih...
Sebab pertama sanggup tu sebabnya kat situ ada tempat tukar baju segala...
Walaupun tempatnya ado...tapi okehlah...takdelah me nak kena tukar/salin baju kat celah semak hutan tu kan...much more better lah gitu...
Sungai dia...i told u...sangatlah bestttttt!!!!
Bayangkan orang yang tak berapa baik dengan nature ni boleh kata gini..so serius besttt....!
Lagi satu special pasal Sungai Kuala Woh ni...
Certain tempat kat sungai tu ada yang berair panas (wap panas) dan yang lain tu sejukkkk sangat-sangat...
Subahanallah, Maha Suci Allah....sangatlah miracle....

Kitaorang bergerak dari sana lebih kurang pukul 3 lebih cam gitu..
Punyalah syok sebab air sejuk sangat sampai rasa taknak bangun tau...besttt...
Balik sempat lagi singgah tepi jalan ni hah...ada jual buah hutan...
Emak me teringin benar nak membelinya....
Lupa pulak, Sungai Kuala Woh terletak kat jalan Tapah nak menuju ke Cameron Highlands...
Ikut je jalan Tapah nak ke Cameron Highlands tu, nanti akan ada tulis Hutan Lipur Kuala Woh, korang ikut je signboard tu...
Nanti jalan tak sampai 15 minit insyaALLAH sampai...senang je...








Mee Rebus Tapah, Tapah





Ni pulak kedai famous kot sebab pernah masuk rancangan Warung Kita kalau tak silap...
Kedai Mee Rebus ni terletak betul-betul lepas simpang keluar dari Tol Tapah tau...
Kedai ni di sebelah kanan trafik lite....senang je, serius takkan sesat punyalah.....
Signboard kedai pun besar....
Pasal kedai or foodnya, me malas nak cerita...
Lain-lain tu sedikit 'out', tapi sebaik memang Mee Rebusnya sedap....

Lepas dah makan-makan tu, kitoarang bergerak balik...
Me balik ke Ampang....Acik Aman sambung cuti kat Teluk Intan lagi....(cuti pasal CNY kan banyak lagi...)
Acik Aman dengan Acik Rubi beria-rialah mengajak sambung tidur rumah dia tu...
Tapi what to do....Me memang tak boleh.....
Bila me dah set hari sekian-sekian kena balik...so, sila jelah balik....
Baju dah habis kena pakai (walaupun bawak baju extra banyak), lepas tu dah set badan ni hanya boleh go sampai hari isnin je...so, memang balik rumah sendiri jelah......

Tu pun Alhamdullilah sangat-sangat...
Me tak taulah macamana...
Nak dijadikan cerita....
Kitaorang sempat berhenti kat R&R Tapah tu dalam pukul 5 lebih gitu....(jalan keluar dari Tapah tak sampai berberapa KM)...
Siap solat, lepak-lepak kejab segala semuanya...lepas tu geraklah dari R&R tu dari pukul 6.15 pm...
Tau-tau sampai parking kat rumah betul-betul tengah bang Maghrib...pukul 7.35 pm gitu....
Punyalah sekejab...padahal me bawak takdelah laju pun....serius sendiri pun terkejut okeh...Tak sampai sejam setengah dah sampai rumah....(Makcik Viv me bukannya boleh dibawak laju-laju pun tau...)
Ya, Allah cepat sangat rasanya....
Rezeki dari ALLAH namanya....Alhamdullilah sampai cepat dan selamat......syukur sangat-sangat....^_^





Last but not least....
Ni hasil tangkapan buah kat Tapah tadi tu...
Punyalah 'exotic' kan...?
Buah susah nak dapat tu..Seikat Pulasan, seikat Rambai dan satu lagi tu me tak tau apa ke namanya tu...kikikih....



Antara hasil cekauan di Pangkor...
Emak me banyak beli Udang Kering...tapi tak amik gambar pun....
Berjenis-jenis kengkawan oiii...beli tu sikit, jenis yang ni sikit...so dapatlah berbagai-bagai....
Lain-lain tu tak berapa nak membeli...sebabnya masa me pergi bulan 10 tahun lepas tu pun segala mak nenek benda dari Pangkor/Lumut tu ada lagi...so, beli apa yang rasa nak je....heheheheh


TAMAT





Wednesday, May 23, 2012

JJCM 2012 dengan Famili: Pergi Giant dan Menara Condong....

Cerita malam 22 Januari 2012...

Dah sampai rumah singgahan Acik Aman kat Teluk Intan kitaorang lepak-lepak rehat kejab...
Pastu Ipah ajak pergi ke Giant kat Teluk Intan tu...
Mulanya me malas nak ikut...tapi bila emak, Ana dengan Anim nak ikut terus je me pun nak ikut jugaaa....hihihiihi...
Tujuan ke Giant adalah untuk membeli barang-barang untuk pergi berkelah esok harinya....
Sempat tu mencari seluar untuk pakai kat rumah...
Dapatlah sorang satu seluar...emak belanja...hihihihii

Masa ni dah berpecah...


Emak saya yang buat muka kebosanan...kikikh...

Lepas tu Ipah bawak kitaorang ke Menara Condong kat Teluk Intan tu...
Serius...me ni nama je lahir kat Hospital Teluk Intan, IC orang Perak, tapi ini adalah first time me jejak kaki di sini....
Maksudnya...lalu lalang selalu...tapi jejak kaki dan tengok dari dekat menara condong tu tak pernah.....huhuhuhuhu...bolehhhhh????
So, bila dapat jejak giler excited okeh.....!!!kikikikh....







Suasana kat situ sangat meriah masa tu....
Ada show tarian singa lagi tau....katapun hari pertama Chinese New Year kan...best giler!!...
Lepas tu ada gerai macam-macam...memang best....
Lain kali kena singgah lagi nih...

Dah puas pusing-pusing situ lebih kurang terus balik rumah...
Pastu makan makan kejab lepas tu mata tak tahan terus tidur....
Esok pagi-pagi nak pergi berkelah kan...yahoooo....!!



Bersambung...


Monday, May 21, 2012

JJCM 2012 dengan Famili: Mr. Cendol

22 Januari 2012, Ahad

Lepas jalan-jalan amik gambar dan cuci mata kat Pantai Teluk Batik patutnya kitaorang nak balik ke terus ke Teluk Intan...
Tapi elok je nak keluar dari pantai tu tersinggah di sini....Stesen minyak Esso...
Ingatkan Acik Aman nak isi minyak, rupanya tak...
Ke sini kitaorang....ke MrCendol......
















Macam-macam ada  kengkawan...tapi paling penting Cendollah kan....?
Cendol di MrCendol adalah terbaik okeh...
Tak berapa manis walaupun ko bubuh air gula merah tu secawan hah tipu sangat okeh.......
Aisnya halus-halus dan sedikit kasar...so bila makan sejuk je sentiasa....tak cepat cair padahal masa tu panas terik tau...
Semua orang sangatlah happy masa makan cendol ni...boleh tengok muka masing-masing concentrate giler gitu.......
Serius berbaloi-baloi berhenti panas-panas tu hanya kerana Cendol....hihihihiii
Lepas tu....
Lepas dah habis men'Cendol' kitaorang terus je bertolak ke Teluk Intan....
Disebabkan tak jadi ke Cameron Highlands terus je Acik Aman&Acik Rubi ajak tidur rumah singgahan diaorang, katanya esok nak bawak kitaorang semua pergi berkelah kat sungai....
Huhuhuhuhu...sungai???adoiiii...dahlah i ni tak berapa 'sesuai' dengan nature nih.....seriau je okeh...
Tapi what to do, orang dah mengajak, emak me pulak dah setuju...so pergi jelah kan....belasahhhhh....hihihihihih

Bersambung......







Sunday, May 20, 2012

JJCM 2012 dengan Famili: Pantai Teluk Batik...

22 Januari 2012, Ahad....

Yes....masih lagi bersambung kisah di Perak...
Selagi tak habis gambar selagi tu entri harus diteruskan gitu..kikiki...
Ok, sambung ye....
Sebenarnya tak niat pun nak singgah gitu...niatnya kalau boleh nak terus naik ke Cameron Highlands...
Tapi disebabkan dari petang sebelumnya pastu pagi-pagi tu hujan lebat macam taknak berhenti so plan ke Cameron Highlands di'cancel'kan..
Dan disebabkan Pantai Teluk Batik ni dah satu laluan keluar dari Lumut so Acik Aman&Acik Rubi ajak kitaorang singgah kejab kat situ...
Alang-alang berjalan kan, so macam rugi pulak disia-siakan masa yang ada tu...
Dan disebabkan jugak kitaorang satu keluarga belum pernah ke Teluk Batik so kitaorang pun terus je setuju untuk singgah....

Sebelum sampai kat Pantai Teluk Batik ni kitaorang pergi makan tengah hari dulu kan...(entri sebelum ni)
So kat Pantai Teluk Batik ni kitaorang just untuk jalan-jalan cuci mata sudah....jimat gitu...


Sampai-sampai parking boleh tahan jauh tu terus nampak nih....hihihihihhi




Adik ni sangatlah excited okeh....
Me tengok yang seriau....huhuhuhuhu...








Kat sini penuh dengan orang berkelah dengan camping gitu...ramai gilerrrr....!
Rajin diaorang ni tau.....kalau me..???huhuhuhuhu...tak kot....



















Cuaca time ni sangatlah panas tau...(tengok cermin mata me tu...giler gelap okeh....)
Tapi tetap meriah gitu....me tengok masing-masing dah macam kat Hawaii dah nih...kikihkikh...










Beria ria je jalan jauh nak ke belah sanaaaaa....ingatkan nak bawak ke mana...
Rupanya nak pegi bergambar dengan monumen kat belakang tu je boleh???..kikikih...
Serius cantik tau...i likee....!....tapi lupa nak tanya nama benda tu apa boleh???.....



Last kopek....
Bergambar kat sini pulak...bukti okeh...bukti...hhehehehehe....


Bersambung.....




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...