Search This Blog

Showing posts with label Air Hitam dan Melaka. Show all posts
Showing posts with label Air Hitam dan Melaka. Show all posts

Friday, January 03, 2014

Hasil....

Hasil dari berjalan dua hari kat Air Hitam dengan bandar Melaka

1-Gula Melaka-original katanya takde campur gula...ni beli kat area Taman Buaya tu....RM15 seplastik
2-Ubi keledek-ni orang tu jual 3 bungkus RM10...so amik 2 keledek 1 lagi buah jambu
3-Jambu Air-beli satu set dengan keledek kecik tu...
4-Dodol Durian-Ni pun beli kat Taman Buaya...orang tu bagi RM8 sebekas....(kalau korang nak murah korang beli je kat R&R Air Keroh....lagi murah-murah dari kat sini okeh.....percayalah...i is menyesal okeh...rugi nak dekat RM10 tau...punyalah beza untuk 3-4 barang sampai camtu sekali ruginya...)



1-Kerepek Ubi Pedas-beli yang RM5 tu 2 bungkus...
2-Ni adalah gula-gula udang tu....amik 3 versi..satu versi ori, satu yang packaging moden sikit..satu lagi style bar tu....tapi menyesal..sebab semuanya dah tengik dan pahit...kena jemur tu yang lain macam je jadinya kot...huuuu
Yang ni semuanya me beli kat Air Hitam, Johor....ada lagi tapi tak amik pic...me beli jugak lapik untuk makan tu, pastu keropok Malinjau tu...pastu tak ingat...huuuuu


Grapefruit katanya....ni beli kat kedai buah cantik kat tepi hotel...
5 biji RM10, 1 biji dah bagi Sept...first time nak rasa gitu...
Buah ni wangi je tau...tapi kalau makan memang masam pahit...huuuu....
Nak makan memang tak mampu....so perah minum dengan Asam Boi....huuu..terus terbaiikkkk........



Yang ni pun beli kat kedai yang sama...
RM10 dapat 10 biji..kira murah kan....
Rasanya nasib-nasib ada yang manis ada yang masam....
Me tersalah pilihlah...patutnya kalau ikut petua Emak me kalau nak pilih buah limau yang manis adalah tengok kat muntut oren tu...kalau berlubang besorrr..maknanya manis.....(ni petua kawan bangsa Cina dia bagitau....percayalah memang manis okeh...) tapi lupa, main belasah jelah pilih ikut kecantikan buah...hehehehe...
Eh, kat kedai tu buah-buahnya sangatlah tempting...rasa macam nak beli semua jek........


Benda merapek lain adalah tabung bentuk tong gas RM5 satu, pastu bola besar RM15 satu dan bantal tengkuk RM10....yang ni satu sen tak dapat kurang okeh....




Friday, December 27, 2013

Taman Buaya, Melaka

Bersambung dari entri ini...

Hotel yang kitaorang duduk tu memang tak disediakan breakfast (hotel tak berbintang kan...banyak cantik nak ada breakfast???) jadi untuk alas perut kitaorang makan je hasil tapau malam semalam tu.....
Pepagi dah makan Ikan Bakar...hehehehe..hebat betul kan...?
Dah makan lepas tu barulah kitaorang mandi siap-siap nak check-out....(pagi tu lepas solat memasing tidur sampai pukul 9.30 pagi okeh..punyalah penat memasing..)
Niat lepas check-out nak cari barang nak beli untuk bawak balik je....tak kisahlah kat mana janji belacan Melaka kena ada.....hehehehe...

Mula-mula tu kuar je dari parking tu kitaorang ke arah Bandar Hilir...tapi disebabkan jem nak ke sana tu boleh tahan, so tak jadi terus patah ke Ayer Keroh...dah tak sanggup nak beratur lama-lama panjang-panjang macam tu lagi....(serius tak faham kenapalah lampu trafic lite kat situ kalau merah tu sampai 90 saat kena tunggu, tapi kalau hijau takat 30 saat je boleh jalan...huuuu...panjang giler weihhh jemnnya kalau kita ni kat lane yang main road....baru lepas 4-5 biji kereta dah kena tunggu lagi 90 saat..masaklah weihhhh...)....
Nasib baik, dalam main belasah ikut signbord tah mana-mana jalan tulis nak ke Ayer Keroh tu kitaorang manage jalan ikut jalan yang takde traffic jam langsung.....syukurrrr.....
Masa tu yang kitaorang tau elok je dah kuar simpang eh, dah masuk Ayer Keroh...heheheheh....



Elok dah masuk Ayer Keroh nampak ada medan selera ni terus je kitaorang stop....
Nak lunch terus okeh....kang masuk highway kang takut lunch lambat pulak....
Masa kitaorang datang ni orang tak ramai lagi..jadi parking pun banyak lagi kosong...so memang selesalah tak kelam kabut ke apa....
Fyi, Medan Selera Ayer Keroh ni kalau kita ke arah KL (kat Ayer Keroh nak masuk highway) ni dia belah kiri...medan selera ni terletak betul-betul sebelah selepas Shell kat main road tu....



Sebab tak pernah makan kat sini so kita belasah jelah makan kat kedai nama Selera Salmi (no 2 dari kiri) ni....
Kat sini menunya simple je...ada jual macam-macam lauk Asam Pedas, ada lauk pauk tambahan sikit, pastu ada Nasi Ayam...
Me makan Nasi Ayam je.......nasi dia memang sedap ya ampun...tapi sos dia fail...huhuhu...terus fail satu menu.....
Asam Pedas pulak okehlah....not bad....
Apapun..kat Salmi ni tuan kedainya baik....sentiasa je ada berdekatan dengan kita...memang selesa nak makan...
Pastu dah makan tu elok nak keluar tu Sept pergi patah keluar ikut pintu masuk tadi (yang sepatutnya tak boleh nak keluar ikut situ da...) dan dan dah tak memasal Sept panik terus masuk kat Shell sebelah tu pulak....adoihaii...cepat benar panik camtulah jadinya....nasib baik kereta tak banyak okeh...
Dalam panik-panik tu terus je Sept parking kat tepi toilet Shell tu...hahaha.......dan elok pulak tu nampak ada surau...apalagi..tengok jam dah pukul 1.20 pun masa tu teruslah solat Zohor dan Asar Jamak sekali.........
Tapi bak kata Sept yang nak cover salah dia hihihik......ada hikmahnya dia salah jalan tadi tu, kan kita dapat solat siap-siap.........yolahhhhhh...nasib baik, kalau tak mesti kena bahan sebab bega tak bertempat...hihihiik
So dah solat segala so bergeraklah kami....
Lepas solat tu nanti memang niat nak berenti je kat mana-mana bazar yang ada kat sepanjang jalan Ayer Keroh tu....



Lepas dah solat tu memang rezeki Allah nak bagi.... elok masa tengah beratur dalam jem tu, sambil tengok cari parking tu tengok-tengok ada yang nak keluar....Alhamdullilah....
Main belasah je parking okeh, yang tau kat tepi tu memang ada bazar jualan tu....pastu tak sangka pulak tempat yang kitaorang parking tu rupanya kat depan Taman Buaya...ha apalagi..alang-alang dah sampai kan..jomlah masuk.....!
Masuk-masuk depan entrance tu ada taman miniture ni....Malaysia in Miniture...
Ni baru buat kan...?sebabnya Sept kata dulu-dulu dia pergi takde pun.....kalau tanya me memang me taktaulah ye...me ni first time sampai Taman Buaya ni....
Kat area Malaysia in Miniture ni kebanyakkan tempat yang popular kat Malaysia ni dia buat bangunan mini ala-ala kat Taman Tamadun kat Kuala Terengganu tu....
Cuma bezanya dengan yang ni kita tak boleh amik gambar dari dekat-dekat... kalau kat Taman Tamadun tu siap boleh pegang semua kan..kat sini tak boleh ye..amik dari kejauhan je sudah....


Sebelum lupa...harga tiket untuk orang dewasa RM15 seorang...



Comel-comel dan cantik....kalau boleh amik gambar dekat-dekat ni lagi best.....



Startlah kejakunan me masa nih...huhuhu...
Memang meremang okeh bulu roma tengok buaya-buaya banyak-banyak ni....huuuuuu




Seriau okeh...masing-masing besar boleh tahan....
Tengah menaip ni pun bulu roma naik...huuuu...



Tu kat tempat show buaya tu....
Masa ni baru nak start rasanya...tapi sebab penuh macam malas je nak pergi tengok....



Peta pun ada...so takkan sesat....
Taman Buaya ni nak kata besar sangat tu takdelah...tapi nak kata kecik sangat pun tak...sedang-sedang je....



Tarikan terbaru untuk kanak-kanak....mini waterpark...
Ni pun baru ada jugak kot ni...untung kalau bawak budak-budak....takde extra charges pun tau....dahlah tu siapa ada pondok untuk berkelah sekali pulak tu...
I is jeles okeh...bebudak kalau masuk sini lepas tengok buaya boleh terus terjun tiruk cebussss masuk kat dalam kolam ni.....


Kolam yang terbesar kat sini....



Kolam Buaya Tembaga....



Ni je sekor yang bergerak okeh...yang lain-lain tu tidur sedap je....



Seriau tahap satu nih...
Tapi tulah..buaya ni nak bergerak secara agresif memang takdelah....pesennya bergerak satu pastu berenti 6-7 minit kang baru bergerak sikit lagi......tabah giler ko ye buaya........



Sebab yang ni je yang macam beraksi so glamer kejab lah yang sekor nih....



Patah balik ke main entrance...ingatkan nak balik dah..rupanya nak round belah sana pulak....



Yang ni pulak kandang buaya jugak ni...tapi kandangnya kecik je....
Barulah me tau..rupanya banyak giler ek jenis buaya ni..ingatkan buaya ada 2-3 jenis je...



Jalan-jalan rupanya dihujung ke tempat show tadi ni....
Sikit punya lama dia buat show engkau...rasanya lebih dari setengah jam dah ni....
Alang-alang dah ada tu kita tumpang tengok dari kejauhan je....



Ni paling kelako...masa dari jauh tu me dengarlah dia announce next acara iaitu buaya menari...
Mati-mati me ingatkan buaya tu menari chachacha ke apa ke.....rupanya tak okeh.......bila dah dekat tu tengok rupanya bukan buaya tu yang menari...tapi ada sorang lelaki angkat buaya ni sambil menari gitu...hahahaha....sabor jelah....


Then pusing-pusing lagi lebih kurang dah puas pusing-pusing tu kitaorang keluarlah dari Taman Buaya tu....
Singgah kejab kat stalls yang ada dok menapau belacan Melaka dan gula Melaka untuk Emak....harus okeh..kalau tak tak bermakna pergi Melaka...heheheh....






Friday, December 20, 2013

Ikan Bakar di Pernu, Umbai, Melaka

Lepas dan check-in hotel kitaorang berehat-rehat, mandi dan tunggu solat isya dulu.......
Plannya malam tu lepas solat memang nak gi cari makan malam..
Tapiiii...yang herannya tu apasal memasing senyap je tak cakap pun nak makan kat mana ke apa....(kiranya ikut jelah Sept nak bawak ke manalah kottt......)...
Tapi tau sangatlah...mesti dalam hati me dengan Sept haruslah nak makan Ikan Bakar kan kan kan?hahahaha.........tipulah kalau dah sampai Melaka tak fikir pasal Ikan Bakau......(syyy...Mak Sept blur tu, jadi dia ngikut je kitaorang...hehehehe...)...
Pastu bila dah gerak tu barulah Sept berbunyik yang dia nak cari Ikan Bakar Portugis..rupanya dia dah niat dalam hati gitu..manalah i is tau kan...hehehehe...ni pun me lah sebelum-sebelum tu gatal dok promot sebab dok baca kata sedap sangat Ikan Bakar Portugis tu......
So gigihlah kitaorang cari....cari buta-buta je okeh....
Sebab yang me ingat kalau nak gi Ikan Bakar Portugis ni kena cari dulu Portuguese Settlement/Perkampungan Portugis tu je.......
Iya-iya je cari okeh (jalannya memang one way nak ke Pernu, Umbai...so patutnya senang jumpa..tapi sebab dah malam so memang tak nampaklah gamaknya...).....
So...dah puas mencari dah sampai sesat barat boleh tahan...barulah nak tanya orang....
First dah sesat tu kitaorang tanya sorang abang ni....beria-ria je me tanya mana arah nak ke Perkampungan Settlement?Tapi tulah...belum pun kitaorang sebut habis soalan dengan confidentnya abang tu bagi arah jalan itu ini ikut sana ikut sini.....
Serius...kitaorang iya-iya je hapal okeh...2-3 kali tanya nak confirmkan...giler confident okeh abang tu.............
Tapiiiii..rupa-rupanya salah okeh....bukan kata jumpa...masuk ke dalam kampung orang lagi ada...huhuhuhu....rasa macam cittttttttt iya-iya je......rupanya dia tunjuk jalan tu dah sampai ke mana-mana tah kitaorang perginya..padahal kitaorang ikut sejibik arahan dia tadi tau...huuuuu..
Pastu dah jauh ke dalam kampung mana tah tu kitaorang berenti pulak depan kedai runcit mana tah, tanya pulak abang tokei kedai tu....
Dia kata kalau Kampung Portugis tu dah jauh tu nak dekat bandar (Melaka town diaoarang panggil bandar je)...aduhhhh sikit punya tersasar kan..kitaorang dah sesat barat ni dah masuk jalan kampung dah berbelas kilometer dah kot nih.....nasib baik minyak penuh okeh....so dia bagilah arahan itu ini...so ke main roadlah balik kita........
Elok dah masuk main road rasa macam tak jumpa jugak (tapi bersyukur sebab dah kat jalan utama dah...)...so decided nak tanya orang-orang kat tepi jalan pulak......
Elok pulak masa tu ada orang kenduri parking tepi-tepi jalan tu...so belasah jelah kitaorang berenti kat tepi tanya orang-orang yang ada tu...
Elok je tanya macamana nak ke Kampung Portugis?....so sorang mamat tu bagilah arahan blablabla....
Oooo..depan lagi sikit rupanya...tak jauh dah pun....
Then kitaorang tanyalah lagi...kat situ kan yang Ikan Bakar Portugis tu....?
Terkejut dia okeh....katanya isssh...tu tempat orang Portugis, orang islam tak makan kat situ..kita tak tau apa yang dia letak......wawahuwaaaaa.....me dah macam...ehh..biar betul??orang lain me tengok pompangpompang kat blog tu hape??
Pastu bila dia dah kata gitu elok pulak sorang abang tu tanya lagi (tadi dia tak amik port sangat dengan kitaorang sebab dia tengah cantek menyembang dengan kengkawan dia...)....dia cakap pulak memang ada Ikan Bakar Portugis..tapi orang melayu (orang tempatan) tak makan.....sebab memang kedai orang Portugis bla..bla..bla...........terus kembang tekak okeh....(ini isu HALAL okeh, bukan racist punya hal).....
Serius...me automatically terus rasa was-was okeh....tang ayat pematah seri orang tempatan tak makan kat situ tau tu je dah buat me surrender...so korang rasa-rasa korang nak pergi tak??....tapi not me.....tepuk dada tanya selera okeh...korang nak takde sapa nak halang...
So dah cakap camtu...teruslah mamat yang awal tadi suggest makan kat sekian-sekian je...kat Medan Ikan Bakar kat Pernu..kiranya depan sikit je dari situ......
Then dia siap suggest ada satu nama dan nombor kedai lagi...katanya kedai tu sedap....siap kata lagi dia kenal ownernya...sebut nama dia je in sya ALLAH orang tu kenal......siap pesan lagi kata saya yang suruh datang...kawan-kawan yang mana saya suruh datang memang nanti dapat harga murah.......hamboiiii...tetiba je kan...?heheheheh.....

So bergeraklah kami...tapi kitaorang takdelah beria nak cari gerainya pun...sebab dah malam sangat okeh....kebetulan pulak dah parking jauh ke dalam so memang malas nak patah balik ke depan kedai-kedai sederet tu....kiranya janji dapat makan Ikan Bakar sudah...so ke Parameswaralah jelah...
Fyi, Parameswara ni kedai yang paling hujung kat medan Ikan Bakar Pernu, Umbai tu..dan paling besar sekali tau.......dulu me pernah pergi sekali....
Elok masuk situ orang memang super-ramai...tapi ramai jenis kitaorang dapat lagi pilih meja lah..sebab ada yang baru habis makan.......kiranya adalah 5-6 biji meja yang kosong....
Tapi..disebabkan kitaorang ni bertiga so taknaklah duduk meja yang panjang untuk group reramai tu kan...jadi kita skip meja-meja yang besar kita cari meja yang kecik/biasa..........
Elok cari tu ada pun meja kecik...meja pun cun memang boleh duduk 3 orang...so duduklah kami....
Suruh Mak Sept duduk dulu...so biar kitaorang berdua je yang pergi pilih apa yang nak dimakan....
Tapi masa tengah dok bincang-bincang (tapi kitaorang tengah berdiri nak pergi dah...) sekali datang sorang worker...
Boleh tak worker tu suruh kitaorang cari meja lain...katanya meja tu kacau orang nak lalu lalang....haaa bolehhhh gitu??Selamba je dia cakap tanpa rasa bersalah okeh (takdelah rude tapi macam takde perasaan je caranya)....Mak Sept dah duduk pun tau......lagipun meja tu bukan kitaorang yang letak kat situ pun...dah memang ada so kitaorang duduk je la...(meja yang kitaorng duduk ni bulat biasa tu tau..bukan meja yang orang pisah-pisahkan tu pun...)...memang putus seleralah kan..kalau dah cakap camtu dia carikan meja lain takpe...ni dah cakap camtu dia lap-lap meja pastu blah.....giler tah apa-apa tah......
Elok orang tu dah kata macam tu macam auto je tiga-tiga tak cakap sebutir apa, sendiri faham terus je gerak ke depan...terus jalan ke kedai-kedai yang belah depan sederet tu terus....(tadi awal malas nak berjalan jauh...terluka hati punya pasal sanggup tu..hehehehe)
Hmmm...memang rezeki rupanya nak makan kat kedai yang mamat tadi tu sebut....giler tak sangka kan...
Kedai No. 5...KITA......
Mula-mula sampai tu katanya dah penuh...so baru je nak gerak cari gerai lain tetiba elok pulak ada yang dah habis makan....Alhamdullilah....
Eh, masa nak cari tempat duduk awal tadi tu kitaorang sebut okeh nama mamat tu.....tu yang laju je ownernya serve kitaorang...hihihihi...berbaloi sebut nama kan.....
Dah dapat duduk tu kitaorang pilih seafoods dan order apa-apa yang patut.....so duduklah tunggu....
Lama boleh tahan tunggu tu tau......tapi takpe..harap-harap berbaloilah nanti ye........



Yang kitaroang makan malam tu:
Udang besar tapak tangan masak Butter Prawn....ni kitaorang amik sekor sorang....
First time okeh me makan udang sebesar tu...
Rasanya oklah......tapi puas hati sebab isi udang tu sedap...nak kata fresh sangat tu tak...tapi oklah....



Ikan Siakap Masak Sweet Sour...buat sebelah ikan je....
Ni me tak rasa...tak fav...hehehe...



Sotong Goreng Tepung....ni amik dua ekor je....
Yang ni sotongnya fresh....walapun tepungnya biasa-biasa je tapi sebab isi sedap so terus je kata sedap...hehehehe...



Ni terpaling champion....Ketam Masak Sambal....
Sedap nak menangis makan dengan nasi putih panas-panas...huuuuu....
Tapi ni pendapat me yang giler samballah kan...orang lain me tak tau...
Tapi percayalah..licin sambal tu dikerjakan me dengan Mak Sept...
Ketam ni pulak takde isi kat kaki-kaki tu.......tapi kat badan dengan pengepit tu je isi penuh.....memang puas hatilah makan.......nomnomnom..sedapnya lah....



Mak Sept yang belanja ni tau...
Terima kasih Cik Leha....semoga bertambah murah rezeki....Amin......
Dah pukul 10.30 malam dah time ni tau...tapi cer tengok belakang..memang penuh umat manusia okeh.....
Seronok tengok masing-masing happy-happy makan reramai dengan family dan kengkawan masing-masing....



Eh tak habis lagi....
Ada Ikan Pari Bakar letak pais ni....fav ni tau....
Ni ok-ok jelah...sebab pari dia tak fresh sangatlah....
Yang ni amik sebelah ekor je..kebetulan ada akak tu pun order sebelah..so dapatlah sebelah lagi...tapi memang fav sangat kalau bakar style macam ni....besttt!!



Ni Ikan Siakap Bakar kosong...
Ni yang lagi sebelah....korang boleh tau mintak potong mana-mana ikan sebelah masak lain sebelah buat lain....lagi untung boleh makan macam-macam rasa...
Ha yang ni memang fresh..sedap manis je rasa isi ikan tu...



Haaaa..giler penuh meja ko....
Macam 6 orang makan je kan padahal berapa orang je pun....
Alhamdullilah...kenyang sangat-sangat-sangat malam tu....
Siap tapau lagi okeh....eh bukan tapau lain..tapau yang tak habis tu jelah.....
Kitorang memang dapat diskaun tau..dari RM96 total semua ni kena bayar RM80 je....Alhamdullilah....
Apapun, thanks kepada mamat yang suggest tempat ni kat kitaorang...semoga mamat tu murah rezeki....baik je dia kan..padahal tak kenal pun kami ni...isssh terkilan pulak sebab tak mintak no phone..huhuhu.....lain kali tak dapatlah nak cakap nama dia lagi wawawaaaa rugiiiii....
Kepada owner kedai No. 5 (KITA) pun terima kasih....walapun makanan dapat lambat...tapi servis memang tiptop..memang best....
Kalau nak tau pakcik owner ni bagus tau...dia tiap-tiap kali orang masuk dan keluar kedai dia mesti dia greeting kita tau....bukan senang nak jumpa owner kedai cakap TERIMA KASIH kepada orang yang datang kedai diorang kan....?(selalunya takat terima kasih bila dapat duit je...terima kasih siap suruh datang lagi tu jarang-jarang sangat kan..)....
Again, terima kasih untuk Mak Sept dan Sept sebab belanja me makan dan bawak jalan-jalan....
Thanks semua....



p.s.: Dah kali ketiga me makan kat Medan Ikan Bakar Pernu, Umbai ni..memang harga kalau makan ikan bakar kat Pernu ni adalah yang TERBAIK (kira ikut timbangan tapi still murah giler) okeh....kedai-kedainya pulak masing-masing ada specialty masing-masing...so averagenya memang tak mengecewakan....
Me suggest korang kalau oder ikan bakar kat sini nanti order yang berpais tau....memang sedap......Sambal kicap pulak 3-3 kedai yang me pernah makan pun memang kick dan terbaik....serius korang kena cuba...in sya ALLAH akan buat korang teringat-ingat dan nak datang lagi.......hehehe.....







Thursday, December 19, 2013

Hotel Seven, Bukit Cina, Melaka

Balik dari Ayer Hitam kitaorang tak balik terus KL..terus je cari hotel kat Melaka sebab kesian dengan driver lah kan....penat driver drive dari pagi tadi tak berenti....
Sebab nak senang...so kitaorang nak cari hotel tu pulak kalau boleh nak dekat dengan town dan dekat jugak dengan jalan nak ke Umbai.....
Katapun plan belasah..so dah sampai Melaka tu belasah jelah cari hotel mana-mana yang kosong....
Tu pun puas mencari okeh...asyiklah terlepas (drivernya jenis laju je bawak kereta mana tak terlepas...)...
So sempat tanya satu je hotel/resort..tu pun kat area Bukit Katil...Bayou Lagoon Park Resort namanya...bila tanya tu katanya full...keciwa okeh..punyalah sebesar berblok-blok bangunan tapi penuh...huhuhuhu...
So terus je menuju ke Bandar Hilir...kat Bandar Hilir kan hotel berlambak...nak takde bintang, nak berbintang semuanya ada.....
Tapi macam me cakap tadi...asyiklah terlepas....
Kalau ikutkan kitaorang ni tak kisah pun hotel berapa bintang pun, janji jangan rupa haunted sangat sudah..hehehehe...tapi kalau asyik terlepas je camno???
So dalam terlepas-terlepas campur berapa kali silap jalan so terberhenti kat satu rumah kedai ni....
Memang parking kejab kat tepi terus je me dengan Sept masuk dan tanya....
Rezeki okeh....ada satu bilik je lagi yang tinggal...paling syok yang ada tu pun memang bilik untuk 3 orang.........
Tapiii..sebelum amik bilik tu kitaorang nak tengoklah dulu kan...kang tak tengok kang macamana nak tinggal kalau-kalau buruk benar rupanya.....
Alhamdulilah...lebih pada bersyukur..bilik sangat-sangatlah selesa...so terus je booked tak fikir apadah...heheheheh....


Jom tengok bilik (tolong abaikan barang-barang bersepah tu ye...hehehehe)
Ni sebelah pintu....ada meja solek dengan tempat sidai baju....
Depan tu adalah toilet dan bilik mandi....
Biliknya cukup-cukup semua facilities ada....ada cattle air panas tu, complete untuk buat teh segala.....pastu siap bagi air mineral 3 botol lagi...dalam bilik mandi pulak ada heater untuk shower tu...tivi pun cukup channels basic semua (siap ada movie channel dengan sport lagi...) remote controller untuk tivi dengan ekon pun tak disorokkan...haaa....tak ke complete tu??





Disebabkan toilet dan tempat mandinya tiptop so tu yang me sanggup amik dan letak dalam blog....
Silalah percaya....ini adalah gambar masa kitaorang nak check-out hari Ahad tu...
Punyalah berkilat bersinar toilet kan...?
Memang syok sebab tekanan air laju dan kuat je...so takdelah terhegeh-hegeh masing-masing nak guna toilet kan....



Katil untuk family room dapat 1 katil single, dan 1 katil double....
Tilam dan bantal tu memang selesa...memang tak boleh nak komplen....kalah hotel yang berbintang kitaorang duduk selalu tu tau...memang tak sangka hotel tak berbintang tapi selesa macam ni...



Dari pintu....
Memang space tu cukup-cukup je...tapi alhamdulliah nak solat semua selesa....
Yang tilam togel tu jangan terkejut tau...tilam tu ada je cadar tapi disebabkan malam tu Sept dah tertumpahkan air kotak....so punya basuh punya basuh last-last basah tak reti nak kering betul-betul jugak tu yang terus je kitaorang tarik cadar then terbalikkan tilam...huhuhuhu...tak memasal tidur tak bercadar malam tu..caittt!
Selimut pulak bergumpal atas katil  tu tandanya sedap benar tidur malam tadi..kihkihkih....



Bilik nombor 233....
Bilik kitaorang ni memang mengadap jalan raya..kiranya bilik kitaorang ni betul-betul kat depan signboard hotel tau....
Tapi satu jelah...namapun hotel murah...so kalau kereta lalu lalang tu memang boleh tahanlah bisingnya....percayalah memang bising giler-giler okeh....
Jalan kat situ boleh tahan bizi jugak dengan kenderaan, jadi sepanjang masa memang dengar jelah kenderaan lalu lalang....
Eh me tau sebab me tak boleh lelap okeh...cuma yang me perasan dah nak pagi tu barulah kurang bising tu...huhuhuhu....(sindrom kalau tidur bukan katil sendiri ginilah...tunggu hari kedua kang barulah boleh tidur dengan betul)....then lepas tu me dah tak sedar apa dah....tau-tau dah pukul 6.15 pagi....(set alarm kan...haruslah tau pukul yang tepat)....
Yang ni kalau dapat kat orang yang jenis tak leh tidur dalam keadaan bising mesti tak tidur langsunglah korang....huhuhuhu...tapi rasanya boleh kot amik bilik yang tak bertingkap....(tapi tu kalau korang tahan le tertutup je semua.....huhuhu)



Lobi....
Kat sini semua yang kerja kat hotel ni pakai uniform tau....giler professional..lagipun senang nak cam kan perkerjanya mana satu.......
Tu nampak kat dinding tu...?
Itu adalah gambar bilik-bilik yang ada tau.......
Masa mula-mula sampai tu tanya bilik ok ke tak?receptionist tu kata OK macam kat gambar tu....
Tapi ko giler nak percaya gambar je kan...so haruslah check dulu....
Tu yang me kata..bila dah check memang puas hatilah....


Lobi lagi....
Siap ada f.o.c internet section lagi...wifi pun kuat okeh....
Security pun boleh tahan...siap ada cctv merata-merata lagi....ha kan.....
Serius memang kitaorang tak boleh komplen apa-apa dah....kecuali tang bising tu jelah..yang lain-lain tu tiptop...eh, lift takde..so apa-apa memang kena naik dan turun guna tangga....(tapi okeh je..exercise sikit...)...



Hotel Seven, Bukit Cina, Melaka.....
Contact number boleh tengok kat atas ni....
Harga bilik untuk family room yang kitaorang amik tu adalah RM150 sahaja (kena tambah deposit RM50, kang dah check-out baru amik balik)....memang harga agak murah untuk time super-peak hour...
Most recommended untuk sesapa yang nak berjalan-jalan sakan kat Bandar Hilir then untuk singgah tidur tau.......sebab kat sini memang takde apa yang menarik kecuali ada kedai buah-buahan tu je...yang lain-lain tu semuanya kedai makan orang Cina.......
Fyi, hotel ni jugak terletak diantara nak ke Bandar Hilir dan nak ke arah Umbai/Muar....so senang kalau nak kedua-dua tempat tu....tak penat nak patah-patah jejauh dah...tapi berKM-KM jugaklah ye...jalan kaki memang tak sampai........
Hal parking pulak jangan risau.. kat area depan-depan hotel ni ada je parking (sepanjang rumah kedai ni)...tak pun boleh jugak parking kat basement hotel tu je..tapi tu limited sikitlah lagi-lagi kalau korang balik lambat memang dah penuh lah.....


Bersambung....






Wednesday, December 18, 2013

Air Hitam, Johor

Entri pasal trip ke Pulau Pangkor tu tunggu nanti-nantilah ye...
Niat dihati nak tunggu gambar-gambar dari kamera Ana (sebab quality gambar lagi cun) baru me up kan entri.......



Harini me citer pasal jalan-jalan hari Sabtu dan Ahad lepas (14&15 Disember 2013)....
Jalan-jalan atas tiket belasah je ni tau...
Alaaa..ni Sept lah ni....kalau ikutkan me ni memang tak rajin nak kemana-manalah pun...tapi dah beria-ria mengajak jadi me ikut je....
Citernya macam ni...
Kalau ikutkan awal-awal sebelum ni memang Sept selalu je ajak temankan dia dengan Maknya gi mana-mana...katanya nak bawak Mak dia jalan-jalan sesaja dan bila-bila masa dia rasa nak bawaklah kan....
Tapi kalau boleh naklah me ni ikut..buat tambah-tambah meriah ke apa...lagipun yang free tak buat apa-apapun me ni jelah...kalau orang lain tu jadual penuh manjang nak kena set datelah apalah so memang Sept malas nak ngajak lelebih.......tau kot sorang lagi tu sapa...kikiki......
Tapi Sept pulak jenis takpe..kalau jalan dengan Mak dia tak payah fikir pasal duit or apa-apa....in sya ALLAH dia belanja kita tinggal nak ikut je....
Ishh...walapun dia cakap macam tu banyak-banyak kali pulak tu memang me tak sampai hatilah haiii...
Me ni pulak jenis ok je kalau takat nak jadi kawan teman.....janji me free tak buat apa-apa dan ada duit so no hal lah.....kecuali kalau masa takde duit kalau free pun haritu memang harap maaf ye....tunggu jelah lain-lain kali kan....memang selagi boleh mintak postpond selagi itulah memang me takkan ikut..
Iyalah..seganlah kan...dah tua bangka ni ada orang nak belanja macam tu sekali (walapun dalam hati suka je..hakhak)....
Tapi minah ni degil...katanya kalau nak tunggu ada duit sampai bila pun tak kemana-mana..hamboiii statement...padahal kalau takde duit memanglah tak dapat nak kemana-mana ye dak??
Kebetullan pulak Sept terniat nak gi jejalan bawak Mak dia tu lepas balik dari Pangkor haritu...memang me harap di ampunlah kan....duit dah kering okeh...
Tapi sebab tetiap hari Sept ni doklah sms tanya jadi ke tak? nak pergi ke tak?last-last hari Jumaat tu terus je me kata "bolehlah..."..huhuhu...padahal hati berat nak mampuih okeh..iyelah apa kejadah poket dengan purse dah kering nak gi jejalan?nak belanja pakai apa?pakai ayaq liur??
Kali ni Sept kata nak bawak Mak dia ke Air Hitam, Johor....
Bila dah kata setuju tu terus disuruhnya me standby je bawak baju kalau-kalau tak larat nak patah balik KL ke apa nanti........
Huuuu..dah gitu..me pun redha jelah....kang tetiba hujung-hujung kata taknak kang tak baiklah kan....orang dah beria-ria...kita pun ikut jelah....rezeki orang nak bawak jalan-jalan....


Sept amik kat rumah dalam pukul 9 macam tu...
Elok pulak pagi tu tak jem so dalam setengah jam dah sampai kat Hentian Sebelah Serdang...
Singgah pun sebab nak breakfast..kang kalau tak berenti kang nanti terus jadi lunch pulak....rugi ooo...lunch kang boleh makan benda lain kan...so kita breakfast dulu (walapun masing-masing dah alas perut sikit tadi....hehehe)...ni namanya strategi nak makan macam-macam nanti...hihihi....
Masa sampai kat sini tak ramai pun...tapi tempat nak penuhlah jugak....



Me makan Nasi Lemak dengan Telur Dadar....ni kena RM3...
Mula-mula rasa macam mahalnya RM3.....tapi disebabkan dia letak selambak je nasik tu..so kita anggap RM3 untuk Nasi Lemak biasa tu murah....telur tu pun patutnya sekeping dia letak sampai dua keping..so okehlah kan...
Tapi tu yang kat pinggan me...kalau tengok pinggan Mak Sept RM3 tu tak berbaloi...ciput je nasi tu..telur pun nipis je sekeping.........padahal beli kat kedai yang sama tau....
Ni mesti dia tengok me badan besor tu yang terus dia letak bebanyak tu kot......boleh pulak meniaga letak ikut saiz badan..sabar jelah..hihihi........



Mak Sept amik yang sama dengan me....
Sept pulak amik Nasi Kerabu...RM4 siap ada ikan goreng...tapi ikan goreng tu sebelah je....
Mula-mula tengok macam murah sebab RM4 siap dapat Ikan Goreng.....tapi bila tengok ikan dapat separuh  je terus rasa macam mahal je pulak..(macam kelakar pulak ikan dapat separuh..kalau semua tinggal bahagian kepala je macamana?ada setengah orang tak suka bahagian yang kepala kan....?..
Dah makan tu bergeraklah kami....
Sempatlah jugak berenti dua hentian sebelah...heheheheh...bawak orang dah season me lah tu bukan orang lain pun kalau boleh nak berenti tiap hentian sokmo....




Pukul 1 sampailah kami di Ayer Hitam.....tu pun lambat sebab ada dua tiga kali jugaklah jalan sesak dan adalah jugak jem sikit....tapi nasib baik kejab je dah clear..
Fyi, for me this is the first time okeh ke Johor....malu weiihhhhh....~malu sambil nyorok bawah meja~
Bila first time pergi haruslah blur sepanjang masa...hehehehe...paling tak sangka masa dah parking kereta tu bila tengok kat tepi jalan tu macam takde apa pun...biar betul???...sekali ko masuk belah dalam hamboiii meriahnya.....
Meriah sangat-sangat..segala mak nenek perhiasan ada..tinggal nak pilih je....



Paling banyak adalah tempat jual segala bantal, patung-patung macam kat atas ni...
Nasib baiklah me memang tak minat...kalau tak mau penuh tangan kot dok bawak balik nanti...


Kat bahagian dalam tu kiri kanan sepanjang jalan kedai....
Me dengan Mak Sept dah blur-blur dah...iyalah apalah pun yang kitaorang nak beli....?
Tapi takpe...orang dah bawakkan kita jalan jelah....
Dah usha mana-mana yang nak beli tu kitaorang pergi makan....



Usha tak sampai sejam tapi dah makan...?hihihhi...what to do...dah lapar..lagipun dah pukul 2 dah masa tu...
Haruslah mencari makan kan..kang dah shopping sakan takut terskip makan tengah hari pulak........
Strategi kitaorang..makan dulu then baru beli apa yang nak dibeli....senang tak payah berangkut kat sini sana nanti....



Kedainya yang ado..tapi makanan meriah okeh....
Ada me Bandung Muar...ada jugak Yong Tau Foo...tu yang kitaorang orderlah...
Lain tu ada jugak burger, kat hujung baju biru dan khemah biru tu ada Otak-otak dengan Sata....haa....tak ke syok??



Yong Tau Foo.....
Mula-mula masa pilih kat dalam me siap sound kat Sept "ala..dia takde sos macam selalu tu...tak best la..." (sos hitam tu)....
Yang Sept dah terdiam...tapi diam-diam pun pilih tetap pilih...hehehehe...
Bila dah dapat tu mood dah kelaut lah kan...iyalah..makan dengan sup macam tu je apa nak sedapnya....
Tapiiiiii..jangan pandang takde mata ye....bila me dah hirup kuahnya mak aikhhhh marbelesnya ko nih......
Terus rasa nak tumbuk diri sendiri sebab cakap bebukan awal tadi...huhuhuhu....



Mee Bandung Muar....
Ni pun sedap....cuma kuah dia tak pekat...kalau pekat mesti lagi marbeles....



Mak Sept order Nasi Goreng Ayam....
Yang ni kureng sikit...me je rasa macam tu orang lain sedap kot....
Me tak berapa suka sebab dia rasa Tomato....kuat pulak tu..macam tumis dengan Sos Tomato tu....


Saya yang rupanya dah rentung...
Bila tengok gambar ni, mak aikhhh rentungnya aku....serius tak sedar...memanglah kat Ayer Hitam time tu panas berdenting..tapi tak berapa perasan sebab pakai spek kan...
Ingatkan panas biasa-biasa tu je..rupanya memang betul-betul panas..cisss...habis hangus muka....(tu dah pakai sunscreen tu...kalau tak pakai tak taulah jadi apa...huhuhu)......




Inilah yang sodap tu....
Fuhhhh....memang buat me teringat-ingat....
Sos tu jenis yang masam sedap tu....tapi paling tersedap tentulah kuah dia....memang sampai ke titisan terakhir okeh....



Ada jugak beli Otak-otak dan Sata...
Otak-otak tu me beli RM5 dapat 10 keping....
Pastu Sata 3 ketul sebesi tu harga RM3...so beli 3 ketul....nak buat rasa....



Sata ni rasa dia lain dari yang kat Geliga tu.....
Yang ni walapun katanya dari Terengganu tapi kasar-kasar sikit isinya....rasanya okehlah not bad pedas-pedas manis....
Otak-otak tu pulak tak berapa kick...sedap lagi beli kat Pasar Tani rumah me tu...heheheheh....
Makan bertiga pastu macam-macam memang seksalah nak menghabiskan....
Then, dah habis makan tu teruslah bershopping....
Haa..masa tu walaupun strateginya nak beli apa yang dah aim tadi...tapi tetap terbeli benda lain jugak....
Penuhlah tangan memasing.....hehehehe..dasar sangat kan.....??



Putu Bambu Special Ayer Hitam...
Sept rupanya sebelum pergi tu dia dah google pasal makanan yang best kat Ayer Hitam ni....
Salah satunya tulis pasal Putu Bambu Special....
So beria-rialah Sept mencari....tapi tak jumpa....last-last belilah kat tepi kedai-kedai tadi tu je..buat hilang kepunan kata orang........
Tapi elok je masa berenti kat trafik lite dia dari jauh tu dia dah ternampak signboard Putu Bambu Special tu....
Apa lagi...walapun tadi tu dah beli sebekas Putu Bambu haruslah nak beli jugak yang Special tu....
Fyi, Putu Bambu Special ni terletak betul-betul kat kanan lepas trafik lite kedai-kedai kat Ayer Hitam tu....(tu kalau dari kedai-kedai tu...)...
Kiranya lepas kedai-kedai kat Ayer Hitam tu.... masa kat trafik lite nak ke arah higway tu korang standby je dok kat lane kiri, nanti dah belok ke kanan tu cepat-cepat je korang himpit ke kiri lagi......ha..tu lah kedainya....
Meriah okeh...selain dari Putu Bambu ada jugak jual Pau..pastu kalau korang nak makan kat situ jugak rasanya kat ada foodcourt boleh order air sekali....
Memang sedap pun Putu Bambunya...wangi bau daun Pandan.....memang berbezalah dengan Putu Bambu yang Biasa tu....korang jangan lupa try tau kalau dah sampai sana nanti...


My point of view:
  • Harga barang-barang kat sana janganlah korang aspect murah sangat pun...tak murah...me tengok harga-harga barang tu boleh je dapat kalau kita pergi Jalan TAR or Nilai 3....rasanya tak payah mintak kurang pun dapat lagi murah kot berbanding dari yang kat sana....Yang me tengok harga bantal cecomel tu sama je lebih kurang harga yang kat KL..pastu kalau mintak kurang pun harganya masih lagi harga yang asal kita beli kat KL (ada yang akan letak harga tinggi konon dapat kurangkan RM2 tapi sebenarnya yang kurang RM2 tu pun still harga yang sama kalau beli kat KL...huhuhu)...Tapi kalau korang nak beli silalah kan...choices lagi banyak dari kat mana-mana..kalau rasa bantal-bantal or patung-patung tu susah nak dapat kan..baik beli je kat sana.......
  • Me ada beli bola mainan untuk Imraan..letak RM15 tak dapat kurang langsung...samalah jugak bantal leher tu...beli RM10 tak boleh kurang jugak....padahal beli kat kedai yang sama tu.......so rasanya pandai-pandailah korang nak bargain kan...kedai-kedainya pun kebanyakkan sama je antara satu dengan lain (kalau kedai pasu sini mesti sama je dengan kedai pasu yang sana..kalau kedai kerepek yang sini, so sama je lebih kurang kedai kerepek yang sebelah......tapi harga memang berbeza-beza...kena pandai-pandailah cari kalau nak murah....(me jenis tak berapa nak rajin...kalau dah terpergi kat situ terus je beli...kang dah pergi kedai lain gatal gi tanya harga pastu dah jadi sakit hati sendiri sebab kedai yang awal tu rupanya jual lagi mahal..cisss....)....
  • Yang kerepek pulak ada yang murah ada yang mahal..pandai-pandailah pilih...jenis kerepek dengan kudapan pun sama je yang ada kat bazar-bazar kat mana-mana....
  • Kat situ setiap kedai pun akan jual Pisang Salai...jadi kalau nak cari Pisang Salai rasanya kat Ayer Hitam banyak...kat KL susah nak dapat kan...?....
  • Harga air minum (yang jual kat tepi jalan dalam bekas air tu..ala air asam boi ke, air mata kucing ke...) diaorang jual mahal okeh...RM1.50 untuk satu bekas standard yang selalu kita beli kat Pasar Tani or bazar jual makanan tu...terkesima kejab masa beli...rasanya baru je dua minggu lepas me pergi Pasar Malam kat Taman Dagang..harga still maintain RM1 je sebekas...
  • Masa me pergi tu cuaca memang panas membahang....peluh tu jangan cerita menitis-nitis..so kalau apa-apa korang standbylah air mineral siap-siap...so takdelah korang 'kekeringan' kat sana nanti..kalau korang ada kipas tangan silalah bawak siap-siap...kat sana tu ada je jual tapi mahal semacam je me rasa...so baik standby....
  • Sebelum masuk kat area kedai-kedai jual memacam ni kat tepi highway (on the way nak ke kedai-kedai tu) ada jugak bangunan kedai jual macam kat Nilai 3 tu...kat situ pun banyak jugak choices of barang..jadi kalau malas nak masuk sampai ke dalam pekan boleh je singgah kat tepi tu je...lagi jimat masa (tu kalau tersinggahlah kalau memang nak beli ikut koranglah nak pergi yang mana...hehehehe)......
  • Kat pekan tu masa nak cari parking hati-hati..kereta dari trafik lite tu boleh tahan lajunya...huhuhu..seriau me tengok....apapun korang hati-hati okeh..




Bersambung....





LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...