Search This Blog

Thursday, January 29, 2015

Lasernyaaa

Tadi baru jab tadi nih me pergi ke kantin/kafe opis nun diseberang padang nun nak tapau Mee Hailam...
Sampai-sampai sana disapa dek Akak ex-opismate dulu.....dia bertiga dengan opismates dia barangkali...
Sempatlah akak tu keluarkan 4-6 ayat sebelum tetiba mulut me lancar dok cakap "ehh, cepatnya Kak E*** makan...."
Laju je keluar ayat tu sebabnya masa tu me rasa jam baru je nak pukul 1.06 minit tengah hari camtu....(I is keluar opis tepat-tepat pukul 1 okeh....gerak ke depan padang tu naik kereta adalah dalam 3-4 minit je)....
Lepas tu akak tu jawab "haah, arini cepat sikit"..sambil muka macam nak tersipu-sipu...huuuuu...

Eiiiiii...seriusssss rasa nak lempang mulut sendirikkkkk!!
Mesti lepas-lepas tu (elok tak sampai 2-3 minit diaorang bertiga dah bergerak balik) diaorang kutuk me kat belakang tu  kan...huwaaaaa.....
Mesti ada adegan sambil mengutuk yang I is laser sambil mulut muncung-muncung ke depan agaknyalah....
Memang...I is malooooo...nak jadi ramah, tapi terover pulak ramahnya...lain kali jadi pendiam je dahlah Su...huhuhu...

Satu kelemahan me adalah bercakap kadangkala tu memang bercakap macam mulut tak berzakat...
I is memang kurang bercakap..lebih-lebih lagi kalau kat opis (dah kerja sesorang, kadang-kadang je pun ada yang datang) jadi memang kadang-kadang tu skills nak bercakap pun dah takde tahap dah....zero terus...
Jadi hampunkan lah saya ye kepada sesiapa yang terbabit dengan saya....I is takde niat nak melaser-laser orang nih...niat selalunya nak meramah tamah, tapi disebabkan I is terlebih ramah tulah dari ramah dah jadi terlebih jujur...huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa






Wednesday, January 28, 2015

Kahwin!

Giler ko..sapa taknak kawin kan...?
Kalau tanya me pun, me cakap eh nak kawin....bak sini laki ko!hahahaha...eh taklah gitu...giler isim ke apa??
Elehhh...macam tak tauu..tu adalah tu yang cuak-cuak katak tu takut me amik laki dia....weekkkk!!!!

Cabaran orang yang umurnya 35 tahun macam me tapi tak kawin-kawin...banyak ooooo....
Tapi what to do....just seat back and relax jelah....takkan ko nak suruh me ni nanges guling-guling pastu kang gi rampas laki ko pulak....haaaaa.....tau takuittttt.....

Dia macam ni...cabaran tu takde benda sangat sebenarnya....
Tapi kalau tetiba ada mulut-mulut puaka atau mulut-mulut prihatin dok tanya-tanya atau dok bagi penyataan pasal hal kawin memang agak tercabar okeh.....kang elok-elok keadaan cool and happy, tetiba dah tak memasal keluar bunyik cengkerikkk...
Ye, banyak kali dah me kena....kadang-kadang me ni senyap je kadang-kadang tu memang tak terasa hati langsung pun (dah jadi benda biasa pun kan, malas nak layan gitu), tapi tulah orang yang bagi soalan or yang bagi penyataan tu pulak tetiba terkeduu semacam dan tetiba...dah apahal pulak ko??tadi kemain kan??sentap sendirik ke apa.??kuikuikuikui....

Macam nilah...kawin ni kerja ALLAH....kalau kataNYA nanti dah kerepot semua dah kecut Su kawin, maka kawinlah me....kalau kataNYA Su sampai ke mati tak kawin-kawin so gitulah kehendaknya....
Usaha memang atas kita sebagai manusialah kan...apa-apapun berbalik kepada yang MAHA ESA.....

Isu kahwin ni sebenarnya jadi sensetif ikut pada keadaan, ikut pada penerimaan seseorang.....
Ada yang rasa sensetip...ada yang lek-lek dahlah....
Me pulak di tengah-tengah....kadang-kadang terasa jugak (iyalah..I is kan manusia, perempuan pulak tu, berumur jugaklah kan....haruslah sensetip), kadang-kadang me rasa macam herlowwww I is tak kawin takde susahkan ko pun kan..so please ye tak payah nak prihatin sangattttt......

Dah-dah...kahwin ke tak kawin tu rezeki masing-masing....
Ko kahwin tak tentu ko bahagia....ayat nak sedapkan hati sendirikkk
Ko kahwin tak tentu ko dapat anak...ayat nak pujuk hati sendirikkkk...
Ko tak kawin pun tak tentu ko rugiiii....cuma tak Nabi tak sukalah kan.....
Ko tak kawin pun tak tentu ko senang lenang.....ikut nasib kan.....

So kepada sesiapa yang selalu sangat ter'syasul' tanya pasal dah kawin ke belum ke, dah ada bf ke takkan takde lagi ke?anak dara tua ke anak dara muda ke?silalah insap...ewahhhhhh.....
Kalau betul prihatin, meh tolong kitaorang ni meh....hulur-hulurlah no laki hangpa tu eh, nombor telefon adik lelaki hangpa ka, nombor telefon abang lelaki hangpa ka, nombor telefon kawan lelaki hangpa ka.....kalau jadi tu tak ke dapat pahala.....tak gitewwww....


Sekian.....





Thursday, January 15, 2015

Makanan lagiii.....

Harini dapat bonus...Alhamdullilah...dah tengok pun kat dalam akaun....Alhamdulillah...confirm dah masuk.....terus je senyum legaaaaa....hihihik...
Tapi tulah takut nak keluarkan....tunggu esok-esoklah nak isi minyak kang me keluarkan....nampak benar duhit tu belanja tak hingat dunia, main belasah je kan nak menyampaikan tetiap bulan....
Ni tadi masa lunch taknak keluarkan duit punya pasal sanggup guna duit singgit-singgit sampai habis ko...hehehhe....tapi takpee, janji jangan terjebak...me ni tak boleh..duit lagi banyak pegang nanti lagi banyak benda nak belinya...so biarlah dia kat dalam tu dulu...kasi beranak sikit..eh...
Ni duit nama je duit bonus tau...tapi dah berlist benda nak kena beli okehhh...iyalah....setahun sekalilah pun nak beli lebih dari biasa pun kan.......nak tunggu gaji memang untuk bil, untuk makan, belanja gi kerja, untuk makan, untuk belanja kat rumah dengan untuk makann...eh...



Overnight Oats....
Ni me try dua bulan yang lepas lah pun......
Cita-cita tinggi di dalam hati kononnya nak try makan secara seimbang...nak kurangkan potion makan, nak makan ikut time dan nak try ada snacking yang sihat kalau lapar in between time makan tu....



Balang pun kemain cantik lagi kan...?kikiki..iyalah...cita-cita kena start with benda-benda yang mengembirakan....
Kebetulan ada jar, dapat dari kenduri cukur jambul anak-anak sepupu me aritu so me recycle guna.....
Kebetulan jugak ada oat segara...beli dah lama, tapi tak termakan-makan...pastu ada pulak yogurt tak makan lagi....so bila tengok ada yang bagi idea camni..tu yang lelaju try.....




Ada pulak pisang kat rumah....kemainnn taknak kalah....letak pisang jugak....




Cara nak buat overnight oats ni senang jek...
Masukkan suku oats (tak kisahlah yang segera ke yang asli ke), pastu suku fresh milk, pastu suku yogurt....kiranya potionnya 1 Oats: 2 liquids la....pastu simpan dalam fridge overnite...so pagi-pagi boleh letak buah kat atas tu then boleh makan....
Orang lain kata sedapppp sangattt...tapi me tak berapa boleh telan jugaklah...huwaaaaaa.....
Ni me guna mix-berry yogurt lagik okeh....tapi still tak mau jugak...huwaaaaaaa....
Bila me suruh Emak me makan dia taknak okeh...padahal dia tu "hantu" oats....sabar jelahhhh....
Membazir dua bekas okeh.....!!!



Ni makan ada sekali tu....
Mijon cuti, so bolehlah berdatim lunch hari kerja.......
Tu pun laju je drive keluar okeh...tapi nasib baik sempat pun...



Kalini Mijon belanja....hehehehe...
I is tak kijam okeh, orang belanja ke tak belanja menu tetap sama jek....takdenya tamak....tapi ada sorang mahluk tuhan yang me kenal duluuuuu tu, kalau tau ada yang belanjaaaa, nahh koooo selagi tak penuh pinggan dia hempuk segala benda okeh.....urut dada me tengokkk...mesti orang yang belanja tu pun tercekik-cekik air liur bila tengok peel dia camtu...kikkikiki....
Ni kitaorang makan kat mamak kat depan SEGI...kat sini nasik kandaq dia memang boleh tahan sedap...korang nampak tak kat dalam pinggan me tu sikit punya melimpah-limpah kuah tu??tu mamak tu punya kerja ye....
Kalau kita kata nak segala kuah kari kasi banjir..nanti dia bukan taruk pun kuah kari...dia belasah semua benda dia nak letak (karinya kurang pulak)...kang mintak nak letak kuah kurma dia tak bagi....tapi kalau kuah yang itam kat tengah-tengah tu....bila me cakap, yang tu takmo, marah dia ko...katanya nilah sedap...hamboiiiiiii.....kikikiki...oklah..ikut you la..kata me dalam hatii......
Yang kuah hitam kat tepi tu kuah lain...yang ni kuah ayam masak apatah dan kuah ni pekat sikit dari kuah yang itam dia letak kat tengah-tengah tu....yang kuah itam ayam ni memang sedap ya amatttt..menanges okeh makan........sebab dah tau sedap tu yang suruh dia tambah kat tepi...



Orang lain sekarang tengah in makan Goreng Pisang Cheese kan....tapi me lain okeh...me punya pun spesel jugak tau...
Me makan Pisang Goreng dengan aiskrim vanila....nak tau sedap ke tak, silalah try sendirik...kikikiki..
Nak sedap silalah beli aiskrim vanila brand nestle....confirm tak menyesal....
Ni me belajar dari ex-opismate dulu....dia yang ajar ko, siap paksa-paksa lagi....
Punyalah dia excited nak bagi yang lain-lain ni rasa sanggup dia keluar time lunch tu pergi cari goreng pisang panas-panas pastu beli aiskrim sekali.....
Tapi silalah percaya...memang sedappp..segar je dapat makan ni tau.....



Ni masa ke Tesco dengan Mijon...sempat membeli air mineral untuk diri sendiri kat opis...
Kat sini air boleh tahan karat, so memang tak sanggup nak buat air masak....so kalau nak minum kena bawak air sendiri....
Dulu akak yang me replace nih ada mintak kat boss lama nak water coller/whatsoever..tapi orang bahagian tu tak bagi...so nak taknak kenalah supply sendiri air minum...tak pun kalau rajin me kena jalan kat opis sebelah gi tadah air....uiiiii...memang I is tak sangguplah.....



Ni staff opis sebelah bagi....me taknak pun dia paksa jugak...so amiklah..kang tak amik kang orang kecik hati...asyik menolak je kan...mana boleh....
Tengok rupa sedap kan...??memang sedap pun...hehehehe..




Dah nak dua bulan partner kerja takde...so kembali kepada asal...bila tengah hari je kena drive ke kantin/cafe kat seberang padang nun...nak bosan pun tak boleh.....sebab pagi memang seboleh-bolehnya takkan beli kat situ....
Kalau bosan sangatttt, baru berenti beli seminggu kang minggu depannya beli lagi...nak keluar kawasan memang malas, tak berbaloi okeh...ko drive sampai 20 minit semata-mata nak makan nasi hayam Pak Da jek??ohh tidakkkk...tunggu dah kepunan sangatlah baru ke sana.....



Ana, Syaqeer dan Anim....
Ni time beli baju sekolah Anim hujung tahun lepas tu....
Beli kat EDU lagiik...senang....



Ni beli Coconut Aiskrim kat Sangkaya, Ampang Point....
Sedap sangat ni tau....kitoarang amik satu..yang premium, harga RM9.90 dapat 3 jenis topping (pilih sendiri)....staff tu kata toppings yang popular, kelapa bakar, kacang dengan emping apatah tu....so kitaorang pun trylah sebijik sejibon macam yang dia cakap tu....yaaa..betul sangat-sangatttt...sedapnya......
Macam Ana cakap, rasa macam aiskrim bunga masa kecik dulu.....hahahahaha...me gelak sebab ingatkan me dengan Mijon je ingat Aiskrim tu...rupa-rupanya Ana pun ingat ko.....
Aiskrim bunga tu adalah aiskrim kacang merah, layer dengan santan dan berbentuk bunga....dia bungkus dalam plastik trasparent...dulu harga tak silap 20sen sebatang....tapi dulu 20sen kira dah mahal okeh....me belanja sekolah darjah satu sampai darjah 3 pun baru 50sen....haaa..tak ke mahal tu...??
Korang ada tak jumpa aiskrim ni dulu??kalau ada sila komen sikit kat bawah tu...kikikikiki




Kitaorang berjalan ni bertiga jek....
Ana masa ni baru je habis pantang...so nak habiskan cuti maternity dia yang tinggal dua tiga harit tu dapatlah dia jalan-jalan lebih kurang.....
Tu korang tengok carrier Syaqeer tu...carrier ni sebenarnya dah berusia sama dengan Anim ye...dah nak 15 tahunnnn ye.....giler kuat lagi okeh....
Carrier ni me yang beli...duluuuuu tahun 2000 nun....RM60 kalau tak silap.....memang sebenarnya tak terjejas langsung..cuma tang atas tu dah kena gigit dek tikus gara-gara Emak me simpan kat dalam stor kitaorang dulu tu....kalau tak kena gigit tu mau orang ingat carrier tu baru semalam beli...kikikiki....




Korang jangan terkejut pulak tengok keli tu semacam....semacam-semacam tu sedap nak mamp** ye....lemak berkrim sangat....



Ni kitaorang makan kat foodcourt kat AU2...
Silalah percaya, yang selama ni dok ulang alik tetiap minggu tapi me tak tau rupa-rupanya kat belakang ni ada macam-macam...huwaaaaaa...yang me tau malam-malam memang ada restoran jual western food jek (Fishkey)......
Eh korang jangan sedih tengok lauk kitaorang camtu jek yee....
Kitaorang adik beradik memang jenis makan tak banyak lauk...dapat kuah, dapat Ikan or Ayam dah......tak payah risau nak sayur ke nak lauk lain ke..tak payah.....lauk macam ni pun dah buat masing-masing senyap okeh.....



Dah lama tak makan waffle A&W..eh sebenarnya baru dua kali je pun makan...kikikiki...
Ni gara-gara tunggu Mijon habis kerja pukul 6...dari me melongok tunggu depan sekolah dia baik me tunggu kat A&W dulu..kang nak gi toilet ke, nak apa ke senang.....
Kalau tanya me sedap ke tak waffle ni?ntah...me lagi suka waffle kat Pak John.....hehehhee....



Dah tunggu Mijon terus zass ke Ikano....
Macam biasa, makan Nasi Ayam...disebabkan yang single special macam selalu tu dah habis..so makan yang biasa jek....sama je banyaknya okeh..cuma yang special tu ayam dia letak kat dalam pinggan lain pastu ada sayur sepiring....




Ada Kari Ikan kat rumah, terus suruh Emak tolong buatkan Cekodok Tepung nih....uiiii heaven....
Kat rumah tu me dengan Anim memang tak suka betul dengan Kari Ikan kalau makan dengan nasi la...tapi kalau buat cicah gini....memang tak payah cakap...sedap sangatttt!!!




Ni ada sekali tu...me mintak single special...terus dia bagi sup dua ko...dia ingat yang nak makan tu duaorang kot sebab me mintak nasi extra...huwaaaaa....akak makan single special dengan extra nasik sesorang je dik......kalau petang-petang akak makan banyak macam ni sebab tengah hari tu selalunya akak tak makan or makan kuih je..perut akak tak tahan lapar diikkk.........olo oloohhhh...macamle budak tu tau pun kan.....ada aku kesah??katanya.....hehehehe...



Mijon pulak try makan Rojak....
Adoihaiii sedap sangat ni okeh...terus me rasa macam nak tukar pinggan.....kikikiki...
Kelmarin tu masa makan kat IKEA tu me memang ingat nak tapau masa balik tu...sekali mamak kat Ikano ni dah tutuplah pulak...aiseyyyy, baru pukul 9.30 okeh....tak rock betullah luuuu.....




Ni makan minggu lepas-lepas jugak....
Berjanji dengan Mijon......



Macam biasa...kalau tengok pinggan dan lauk rupa macam diet je me ni kan...?
Tapi takde maknanya....memang inilah pun cara-cara me makan.....lauk satu or dua pastu nasik penuh dengan kuah banjir tak banjir.....



Amik jugak Pari Bakar...emmm, takdelah syok sangat....biasa-biasa jek....



Masa ni Ma Mijon pun ada....makan sekali....
Haritu Mijon cuti, so ajak sekali Ma Mijon....
Ma Mijon sakit tekak batuk-batuk, so dia tak berani nak makan bebukan..so makanle kuah singgang dengan Ikan Goreng tu jek....
Masa kitaorang keluar ni cuti sekolah, so parking adalah tak hazab, jalan pun agak clear..me keluar pukul 1 sampai pagar opis tepat-tepat pukul 2...tapi sampai opis 2.10 camtu jugakle...hihihii...
I ni duduk keliling hutan...kalau nak keluar ke mana-mana memang kena fikir 40 kali okeh...walapun kerja sorang-sorang, tapi dah amanah kan....cuma kadang-kadang tu adalah terlambat 10-20 minit...ehhhh...tu pun jaranggggg gilerrrrr.....ko jangan, dahlah tak pernah buat, kang sekali buat terkantoii pulak kang susahhhh...hehehheeh...




Wednesday, January 14, 2015

Makan..makan..makan....



Ni makan petang semalam....
Balik dari kerja memang ingatkan nak terus balik je rumah, no singgah mana-mana..sekali tak jadi okeh....elok je selepas selekoh sebelum trafik lite nak ke arah pondok tol tu dah jem.....adoiiiii....
Me kat situ je dah nak pukul 5.30 ptg...aihhh, tak boleh jadi nihhhh...selalunya kalau balik terus masuk tol tu baru pukul 5 suku camtu....so terus call Mijon tanya dia free ke tak....
Dah kata free teruslah ngajak keluar makan kan....hihihii...haa apalagi, me cilok tepi masuk jalan ke taman terus U-turn balik....mana tak hangen, nak menyampaikan tol tu je me dah tunggu nak dekat15 minit tak bergerak-gerak, tapi nak ke rumah Mijon tu 5 minit dah sampai ye....so lagi baik me pilih lepak-lepak dengan Mijon dulu kan....
Pastu sampai kat Mijon sempat me teman Mijon makan dulu kat clubhouse tepi rumah dia tu....
Kesian okeh, member tak makan lagi dari pagi.....so kat sana tu borak boleh tahan potpetpotpet...
Dah borak tu Mijon lak tanya ko nak gi mana lepas nih??(harap maklum, I is temankan jek dia, tak makan ye...so haruslah nak jugak cari makanan yang lain...)...
Mijon suggest gi makan kat IKEA...kalau ikut me, me teringin nak makan Rojak (Nasi Ayam Ikano pun iye sebenarnya...kikiki...), tapi disebabkan agak lama jugak tak makan meatballs terus je zaaaasss ke IKEA pulakk...kikikiki....
Masa duduk tu me dah pesan siap-siap kat Mijon..jangan beli banyak-banyak sangat...yang penting meatballs tu ye...hihihiih




Lama jugak tak makan kan...tengah-tengah makan tu tetiba rasa tak cukuppppppp...huwaaaa....
Selalunya kalau makan tu kang hujung-hujung ko tolak aku, aku tolak ko, kalini tak ye...siap memasing suruh memasing gi beratur beli lagi okeh...kikiki....
Tapi tulah, masing-masing pun berat punggung, so sampai kesudah makan jelah apa yang ada tu......




Pak John Steamboat.....ni 2-3 minggu lepas rasanya....
Port kegemaran...selalunya kalau pergi lepas balik opis memang kosong je kat sini...suka duduk kat sini sebab terceruk...ko nak bergosip, nak mencekik banyak-banyak ke, nak gelak guling-guling ke tak kacau orang.....



Rasa-rasanya sejak sebulan dua ni memang tetiap minggu me dengan Mijon ke sini....
Hari main belasah je....seminggu sekali bila free memang ke sini....(tips: korang nak jimat gi hari Selasa...hari Selasa untung sikit sebab ladies day, so ada diskaun)...tapi kitaorang main belasah...janji tak sampai RM50 oklah tu.....



Makan kat sini tetiap minggu bukan pasal banyak duit ye...tapi pasal nak enjoy the food....
Bak kata Mijon, "aku sayang duit aku...dari makan kat tempat lain tu, baik makan kat sini...lagi berbaloi..."....
Betullah tu...berbaloi bukan in-terms dapat makan banyak...tapi dari segi tempat yang convenience, staffs yang ok2 belaka dan sebab banyak choices of food....
Kiranya kalau orang tak makan tu, korang boleh makan yang ini...banyak je choices...lagipun no rushing...macam kitaorang makan slow-slow je..mana yang suka makan..yang tak suka skip...(ni bukan promot ye..ni I is cakap ikhlas dari hati sendirik..eceeaaaaa....)..



Jangan tak tau...burger gerai pun ada....tinggal nak order jek....
Selain burger boleh order, Tepanyaki, Kaya Balls, Waffles, Dim Sum...haaaa.....ikut suka koranglah nak makan yang mana....hehehehe....



Ni malam Sabtu (3 Januari 2015)...
Atie dengan me asyiklah dok sebut-sebut pasal Satey Kajang Satey Kajang je sejak dua menjak kan...jadi malam tu terus ajak semua gi sana.....
Takde notis ye, pukul 6.45 call Atie, lepas maghrib dah bergerak dah kitaorang.....
Sekarang kat area tu dah jem giler okeh (dulu pun jem, tapi sekarang ni lagi teruk) sebab ada construction untuk MRT tu.....
Nak mencari parking memang hazab...Alhamdullilah...berkat baca "Ya ALLAH Ya Razak" dapat parking betul-betul kat depan restoran Samuri tu....Alhamdullilah sangat-sangat.....
Kalau tengok gambar tu, me mother kalau pasal makan kat luar memang tak berapa good...huhuhu...nanti orang lain makan sedap nomnomnom tapi beliau taknak makan or makan benda lain yang tak best.........
Macam Satey Kajang nilah...dah ikut jejauh tapi makan Nasi Impit dengan Kuah Kacang jek....bila tanya nak yang goreng-goreng tak?taknak..."Mak dah kenyang...harini mak dah makan macam-macam"......huwaaaaa...kalau Su yang jawab gitu, meletup semua orang okehhhh......
Fyi, me mother tak makan Satey...dia gelik...huwahahahaha....I is no komen....I is satey memang fav.....



Anim dengan Atie...
Memasing layan HP je...tunggu boleh tahan lama jugak....
Tapi takpe, sebab memang ramai giler orang....bayangkan masa mula-mula kitorang sampai ni penuh sepenuhnya tempat nih ye....
Tapi elok kitaorang dah dapat tempat tetiba dah makin kurang orang.....


Masing-masing pegang mangkuk kuah je dulu...kikikiki...
Kuah datang dah lama kan...tinggal Satey je tak sampai-sampai....



Yours truly yang makin gemuk (eh, sebelum ni gemuk je, tapi ni dah makin gemuk....)....



Adik Umaar duduk dalam stroller...terpaksa tolak sikit ke dalam meja sebab taknak kacau orang lain nak lalu lalang....
Tu pun kejab kang dia tolak kerusi me okeh...dah bergerak kejab stroller ke belakang.......
Tapi nasib baik Opah come to the rescue....laju-laju bila Opah dah makan Nasi Impit tu Opah gi bawak adik Umaar jenjalan...tapi tu pun kejab jelah...tempat sempit kan..mananya nak bawak jalan beria-ria....



Kalau Satey Samur paling win adalah kuah kacang dia kan...??
Dari dulu sampai sekarang sama je rasanya....
Korang tau tak, malam tu kuah kitoarang tak cukup okehhhhhh.....masing-masing hantu kuah kacang..mananya nak cukup....
Dah terpaksa sesapa yang last tu kena ceduk kuah tu bersungguh-sungguh sebab dah tinggal yang melekat kat dalam mangkuk tu...kikikiki



Ni satu set Nasi Impit...
Korang kalau nak bawang kena mintak ye....setahu me kalau korang mintak memang baru dapat..kalau tak dapat camni jelah....
Ni mula-mula Atie cakap, eiii sikitlah dua pinggan...kalau tau tadi order 3 pinggan terus....tak cukuplah...
Dan silalah percaya dengan telaah me ni ye...dua pinggan tu tak habis pun.....Nasi Impit dengan Satey, baik makan Satey okeh......



Akhirnya....
Kali ni dapat macam gomok-gomok pulak....
Ni kitoarang order 15 cucuk daging, 35 cucuk ayam.....ingatkan tak cukup...tapi sebenarnya cukup-cukup jek....bila dah nak habis masing-masing dah tunding-tunding sapa yang kena habiskan...kikiki....
Yang daging tu kalini sedap giler okeh..lembut je....sedap dari selalu yang me makan....
Yang Ayam pun sama...agak moist okeh...siap ada lelemak/kulit lagiiii....haaaa..yang jenis camni I like...lantaklah orang kata lemak ke hapa....tapi memang kegemarannnn...
Kalau ikut pengalaman me yang memang dari kecik giler Satey Samuri nih, satey diaorang ni nasib-nasib je rasanya, kang kadang-kadang dapat kering (mungkin perap sekejab je kot) so rasa pun kureng sikit, kadang-kadang pulak dapat super-moist...bila super-moist maknanya memang sedap teramat-amatlah ye...so nasib-nasib..tapi kalau kuah dia, memang camtu jelah rasanya all-time pun....
Balik tu sempat kitaorang masuk ke stadium sebelah tu kejab....mula-mula kononnya nak tengok orang beraktiviti, last-last terjebak termain belon air tu sekali...kikiki...okehlah..selain bebudak happy, emak-emak budak pun happy jugak....hihihihi....




Bekalan minggu lepas...pepagi dah makan burger okeh...
Ni me beli burger yang murah-murah tu je..dah nama pun murah, so nipisss giler dagingnya..sekali ngap 3 keping terus okeh....
Tu dua keping dalam kepitan roti, satu tu untuk kudap-kudap...dasarrrrr....
Tu bekas tu me beli kat Cosway..bagus jugak, senang kalau bawak sandwish kan....takdelah sememeh kalau nak makan pun...senang....
Lupa pulak, daging ni kalau salah goreng dia hanyir semacam...so nak goreng dia tak payah pakai minyak langsung...letak dalam pan pastu letak lada sulah dengan Worcestershire sauce tu je dah...terus sedap...hehehehe...



Korang jangan nak jeling-jeling blog me ye...kikiki...
Ni minggu lepas....masih di Pak John Steamboat jugak....



Kitaorang ni tetiap kali datang pun makan benda yang sama je pun...
Cuma bezanya makan banyak or kurang banyak tak je lah....kurang ye, bukan sikitttt....hehehehe


Yang ni memang wajib...
First batch memang camnilah pun tetiap kali makan pun....
Cuma kang second batch tu ikutlah..kang nak tambah apa yang teringin nak tambah...
Kalau takde kitaorang order waffle sekeping makan dua orang...waffle tu pulak letak aiskrim mesin tu...nomnomnom..heaven!!!....



Ingat kitaorang makan daging dengan seafood jek?sayur pun makan jugak ye.....
Tapi tengok sayur lah..kalau tak berapa cantik tak amik..kikikiki....
Selalunya segala jenis cendawan tu kitaorang makan banyak...sedap weiihhhh...cicah dengan Sweet Sos diaorang tu...uiiiiiii....memang tak berbunyi masa makan okeh....



Topup ni je tau...sopan kan....?
Tu daging campur dengan sayur sebab malas nak amik pinggan bebanyak.....
Yang Fishcakes tu sedap okeh..dalam dia inti cheese...kegemaran sangat....




Ayam Masak Merah Birthdayku namanya...kikikiki
Ni namanya menu syok sendiri...sendiri punya besday sendiri yang masak..huwaaaaa....
Ni me siap tiru resepi dari group Resepi Ringkas kat FB....
Masa masak ni me berdoa-doalah janganlah tak jadi...rugi weihhh bahan-bahan....
Dahlah kena pakai susu cair dengan Tomato Puri bagai...kalau tak jadi camnee???
Alhamdullilah, menjadi....makan sampai rasa nak jilat pinggan dan jari sampai licin okeh.....
Me buat tu pun kurangkan ayam, patutnya resepi untuk sekor ayam, tapi me buat 3/4 ekor jek...tu pun ayam kecik je....
Sebab takut kang pepandai kurangkan bahan-bahan lain kang jadi rasa lain pulak kang terus me ikut je resepi asal....so tu yang kuah lebih...tapi takpe..kitaorang ni memang hantu kuah...so tak rugi satu sen pun....
Cuma lain kali me kena cairkan sikit..ni me buat dah terpekat sangat pulak...so makan tu tak berapa nak smooth...kikiki..makan kunyah kasi hancur pun nak banyak citer kan...



Me masak Ayam Masak Merah tu sebab nak makan dengan Nasi Tomato segera jenama Amin nih....
Tak mengecewakan okeh....sedap giler.....matching sangat....
Me sebelum tu sebenarnya dah buat jelatah timun, tapi disebabkan sedap sangat makan Nasi dengan Ayam je, terus sampai ke sudah lupa pasal timun tu...nasib baik jelatah tu buat sikitt jek....
Jangan tak tau..sebelum ni me buat Nasi Tomato/minyak segera ni asyiklah tak habis (sebab macam banyak sangat je)..tapi kalini tak ye...masing-masing haritu makan bertambah-tambah ye...sampaikan bila nak makan second time (malam) dah kena bercatu-catu sebab dah tinggal sikit..nampak no sedap sangat kan...??kikikiki



Macam biasa...sebab dah boikot taknak beli kat Mamak Rasyid me kenalah bawak bekal untuk breakfast....
Antara menu yang senang dan sedap adalah buat je Bubur guna kiub ayam....kenyang sampai tengah hari okeh....



Memang sampai tengah hari jelah pun kalau perut me nih...
Tengah hari dah kena drive ke kantin/cafe gi order nasi goreng....lapar okeh.....
Ni me order Nasi Goreng Sotong....RM5 sebungkus...nasib baik memang sedap dan memang banyak sotongnya....so lain kali boleh order lagi....hehehehe...





LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...