Search This Blog

Friday, August 31, 2012

Merdeka...Merdeka...Merdeka...!!!!

Merdeka...Merdeka...Merdeka!!!....

SELAMAT ULANG TAHUN KEMERDEKAAN KE-55 TAHUN MALAYSIA.....
I LOVE U MALAYSIA!!!!
I'M PROUD TO BE MALAYSIAN....ALHAMDULILLAH....
SEMOGA MALAYSIA MENJADI NEGARA YANG AMAN DAMAI, MAKMUR SELAMANYA...AMIN YA RABALLALAMIN......^_^
(pic by google..TQ)....





Juga tak lupa....
SELAMAT ULANG TAHUN KELAHIRAN KE-TOOT buat ZAI....hihihihiii
Happy Birthday!!!....
SEMOGA PANJANG UMUR, DIMURAHKAN REZEKI...AMIN....





Thursday, August 30, 2012

Terjebak....

Yes...petang semalam me sudah terjebak gitu...
Tapi tak salahkan sesapa pun, salah diri sendirilah pun jugak...
Memang masa dua orang salesperson tu jumpa me, me dah agak dah yang akan ada aliran wang keluar punya dari akaun me...confirm.....memang saja cari penyakit je kan...hihihihi
Tapi tulah, orang meniaga kan, mulut harus manis.....mula-mula katanya diaorang saja nak jumpa staffs yang ada kat sini lepas tu nak bagi sikit introduction untuk product dioarang ni...Katanya lagi, diaorang tengah buat roadtour sebab nak buat product launching nanti-nanti ni dan  lepas tu nak buatlah sikit demo mekup ke hapa...then katanya lagi, dioarang akan pilih 2-3 orang wakil dari setiap unit untuk masuk bengkel yang diaorang buat..katanya lah kan....wah gitu...macam syok je kan??
Me nikan jujur..so gilah tanya boss kat dalam tu...sekali bos kata taknak...iyalah time kerja kot sapalah nak layan...tapi me just tanya dulu kat dia manalah tau  kot-kot dia berminat...perempuan kan, suka je barang-barang atau benda-benda untuk cantik-cantik ni kan...
Bila gitau kat 2 orang tu, katanya takpelah..diaorang taknak...terus katanya takpe, biar kami tunjuk kat akak je....ewahhhhh....pandai kan??....
Me pun okey je....saja nak tengok kot-kot barang best....
Dan seperti biasa, barang baru haruslah fefeeling best je kan...
So terjebak jugak...terbeli satu set lip gloss....
Katanya katanya okeh harga asal RM200 tapi sebab roadshowlah sangatttt so harga jadi RM65....
Me pulak jenis excited okeh bila tengok lipgloss lipgloss ni terus je laju nak membeli...kikikikih...
So bayar terus dapat barang.....siap dapat membership card lagik...
Katanya lagi katanya okeh membership card tu kalau kat luar nak dapat kena beli barang harga RM500 baru dapat.....katanyaaaa....
Tapi me pedulik pun....ko bagi aku hambik je...janji jangan nak suruh bayar extra gitu...
So dapatlah saya satu set lipgloss dengan membership card....
Katanya katanya lagi okeh barang ni dari US 14 kali kot dok ulang sebut.....tapi bila ku lihat cop di kotak napa tulis MADE in CHINA?????huhuhuhuhuhu....apakah???
So, sekarang ni saya malas nak fikir....kalau kufikir sakit hati...jadi gunakanlah sebaik mungkin yea.....hihihihihi....
Ni pun tak taulah berapa zaman pulak nak mengabiskan benda alah nih.....lantakle...




Wednesday, August 29, 2012

Cameron Highlands 2012: Bharat Tea Plantation....

Sambung lagi...
Lepas dah minum-minum makan lebih kurang terus ke Bharat Tea Plantation nih....
Tempat wajib kengkawan....harus pergi kalau dah sampai situ...
Bharat Tea Plantation ni adalah terletak dibelah nak ke Tapah (padahal kitaorang ni datang dari Simpang Pulai)...
Yang me tau Cameron Highlands ni ada 3 ladang teh yang boleh disinggah....iaitu Bharat Tea Plantation, Cameron  Valley dan Boh...tapi taktaulah kalau ada lagi yang lain....
Yang Cameron Valley tu, kitaorang dah lalu dah masa datang dari arah Simpang Pulai, tapi bila tengok macam seriau sangant masa nak masuk tu...Mana tak ngeri, nak masuk jalannya adalah ke atas okeh...tinggi oooo...gayat nak manjat...kalau tak manjat kena parking kat kiri kanan jalan yang super-bz tu tak sangguplah pulak...huhuhuuhuhu...
Yang Boh punya lagilah harom tak tau kat mana kan...
So, memang decide nak pergi ke Bharat Tea Plantaion ni je....kat sini ladangnya adalah jenis makin ke bawah...memang gayatlah kan...tapi bab nak parking adalah senang...parking adalah merata-rata keliling ada..., dan tak payah nak mendaki-daki atau menurun-nurun..parking kat area situ je...siap ada satu parking lot besar lagi disediakan......insyaALLAH ada parking punya....





Mula-mula usha-usha dari kejauhan sahaja...
View cantiklah katakan....dah puas cuci mata baru slow-slow turun....
Orang tak ramai sangat berbanding kereta yang banyak kat jalanraya...so sangatlah legaaaaa....



Kami ni anak beranak sangatlah pengayat orangnya....tapi buat-buat macho gitu...hihihihi
Orang lain take five je, kitaorang take 10 pun belum tentu lagi nak turun nih...huhuhuhuhu...



Macam biasa, bila dah turun masing-masing hover gituk....adoihaiiii....



Turun pun takdela jauh mana...takat satu tangga je pun....kecoh betul!!



Emak saya..orang lain amik gambar kat tempat cantik tapi beliau suruh amik gambar kat tempat macam hutan....kikikih...




Anim yang super-gayat....langsung taknak bergerak....statik di situ sahaja....


Emak saya....
Dah amik gambar di sini terus je beliau naik ke atas...sabar jelah...



Kitaorang sambung pose lah kan...apalagi...




Anim dari kejauhan sahaja...bila orang ajak turun memang taknak je...
So Ana mengalah naik sikit amik gambar dari kejauhan...
Kakaknya (me lah tu...) tak rajin nak naik turun walaupun dekat...hihihihhihi





Pose akhir....
Dah naik atas..tapi tak puas hati...so amik dari tangga pulak....
Fyi (kepada sapa yang tak pernah lagi lah kan...), pokok-pokok teh dan daun-daunya (kecuali yang mudalah kot) tu semua adalah keras dan kasar-kasar okeh...
Dulu, masa me tak tengok lagi pokok dan daun teh secara live selalu je feeling kalau pergi nanti nak baring guling-guling macam hindustan gitu sebab ingatkan pokok dan daun teh tu lembut bagaikan karpet...rupanya bila dah pergi dan pegang sendiri tak gitu okeh...mau kalau guling-guling habis tercedera badan tau......huhuhuhuhu...
Tapi don't worry, walaupun jauh dari jangkaan tapi view memang tetap superb....
View ladang teh memang cantik sangat-sangat....memang tak berkelip mata memandang tau....heheheheheh


Lepas tu terus je kitaorang bertolak balik ke hotel....penat weiihhh....dari pagi travel tak rehat-rehat kan...
Bersambung....

(edited: 26 November 2012)




Tuesday, August 28, 2012

Cameron Highlands 2012: Makan Waffle....

Cerita raya dah takde dah (kalau ada pun tunggu kang kalau me pergi berayalah kot...)...so me just sambung balik cerita tertunggak pasal pergi bercuti ke Cameran Highlands tu dulu ye....
Last entri adalah masa pergi ke Big Red Strawberry Farm....
Mari kita sambung cerita bergambar....
Lepas dah berjalan-jalan cuti mata tu, kitaorang decide nak lepak-lepak kejab kat cafe farm tu....
Macam-macam ada kengkawan oii....semuanya berasaskan strawberi dengan salad....ada duit tinggal nak order je...
Tapi yang menjadi pojaan hati sangat-sangat adalah waffle kat situ...
Time pergi dengan Sept dulu tu me dah makan dah waffle kat situ...serius memang termimpi-mimpi nak makan lagi...
Bila dah alang-alang sampai sana kan apalagi...terus je order benda alah tu....hehehheheh
Macam biasa, kita layan gambar jelah....
Order dua benda je....
Satu Strawberry Sundae satu lagi Strawberry waffle sudah.....
Masing-masing sebenarnya takdelah minat benar dengan strawberry ni (tengok muka Anim....), tapi tulah kan, dah alang-alang ada makanya saja jelah nak layan tekak dan hati gitu...hihihihhihi...



Kat sini kalau makanan berasaskan strawberry memanglah strawberrynya melimpah ruah...ala-ala bersedekah gitu....




Kitaorang makan kat area atas, maksudnya bukanlah kat depan-depan cafe tu...
Kebetulan yang depan cafe tu penuh, so cari jelah meja yang dekat area nursery nih....belasah saja...









Dan makan berebut-rebut adalah sedap okeh.....
Yang pastinya memang puas hatilah sangat-sangat sebab dapat jugak makan 2-2 makanan nih...
Wafflenya wangi sangat-sangat...sedap dah pasti...
Pastu Sundae adalah nyummy giler, lagi-lagi bila makan dengan Aiskrim Vanilla dengan cream tu......strawberry potong tu nak dekat penuh cup tu ye diaorang bagi...huhuhuhu...giler mengah nak mengabiskan....
Harga untuk kedua-dua menu di atas pulak hanyalah RM12.80 sahaja ye....giler berbaloi-baloi....
Tapi tulah..nama pun anak beranak Sue....nasib baiklah beli 2 benda alah ni sahaja ye....
Mula-mula makan tu kemain beria-ria je makan macam tak cukup..pastu dah makan 3/4 tu sudahhhh masing-masing ko tolak kat aku, aku tolak kat ko lah kan...pastu adalah yang terpaksa habiskan....huhuhuhuhu....sabar jelahh....(scenario biasa bila makan satu keluarga....kikikih....)
Lepas dah puas makan strawberry dan waffle tu kitaorang terus gerak keluar...nak pergi tengok ladang teh pulak...




Bersambung.....




Monday, August 27, 2012

Aidilftiri ke-2

Memang plan masih macam tahun-tahun sebelumnya bila hari raya ke-2 memang kitaorang 4-5 famili akan berkonvoi beramai-ramai sekitar Perak untuk pergi ke mana-mana rumah saudara yang sempat disinggah....
Disebabkan mengejar masa pagi-pagi tu sebelum berkonvoi tu kitaorang sempat pergi ke rumah kakak Arwah Abah kejab.....
Lepas dah beraya lebih kurang tu, Acik Aman pun dah sampai kat rumah Acik Jali dalam pukul 11 lebih tu kitaorang pun terus bergerak ramai-ramai.....


Rumah pertama: Bukit Pekan...
Macam 2 tahun lepas jugak...rumah wajib kalau pergi beraya...
Ni rumah Arwah Adik kepada Arwah Embah me ni...kiranya rumah Arwah Atuk saudaralah...



Kat sini macam biasa raya tak lebih dari sejam...nama pun menziarah kan...
Kat sini kelakar sikit...separuh cakap bunyi Jawa separuh cakap bunyi Perak gitu...
Sebabnya ditakdirkan Arwah Embah me (belah Arwah Abah) dulu masa lahir tu diserahkan kepada Ibu Bapa Angkat orang Jawa...Arwah Embah sebenarnya keturunan Melayu Perak yang cakap 'kome', 'ate' tu....
Nak dijadikan cerita pulak dahlah dah di'jawa'kan oleh Moyang Angkat kitaorang, Embah menambahkan lagi keJawaan tu dengan kawin pulak dengan Arwah Embah lelaki yang sememangnya Jawa totok giler....(emak me kata Arwah Embah lelaki memang tak berapa reti nak cakap Melayu sangat....)....
So sampai kesudah dari anak bawak ke cucu semuanya dah macam orang jawa...dari bab makan, bab badan semuanyalah...memang jawa sangat gitu...ehehehehhe
Nak dijadikan cerita jugak bila Arwah Embah dah kenal balik abang adik kandung tu terus je kitaorang kekalkan silaturahim tu....dari Arwah ada sampailah tak ada ni...
Tu yang dulu mula-mula tu kelakar...sebab nama je diaorang tu adik beradik tapi sorang cakap melayu bunyi Jawa, pastu sorang pulak cakap melayu bunyi Perak...pastu dah terbalik balik jadinya....kang sorang tersyasyul bahasakan diri Opah/Atuk kang sorang pulak tersyasul bahasakan diri Embah...kecelaruan identiti jadinya....kikikiki...comel gitu...



Dah habis beraya terus ke rumah ke-2: Bukit Pekan...
Ni rumah sepupu perempuan Arwah Abah me...
Rumah diorang ni dekat-dekat je...cuma lain lorong....so sekali harung jelah kan...

Best okeh...macam ada open house...padahal takde pun...
Makcik sepupu me ni anaknya kerja katering, so bos bagi pakai khemah ni untuk hari raya...
Menu adalah terbaik okeh...Laksa terbaik, kuih Samperit terbaik gitu!!...i like...

Rumah ke 3 dan ke 4...
Gambar tak diambik ye...fotografer pemalash....Ana ye bukan me....
Rumah ke 3 dan 4 pun rumah sepupu Arwah Abah jugak...tapi tak ingat nama tempatnya...
Main belasah je follow kereta pakcik me tu....hehehhehe...

Rumah ke 5: Ipoh..
Rumah Acik Nek kitaorang....rumah Makcik me...
Acik Nek buat open house tiap kali hari raya ke-2...
2 Tahun lepas pun pergi jugak sebenarnya...tapi tak amik gambar gitu...
Tahun ni special sikit sebab ada Nyaie kitaorang kat sini...
Nyaie adalah nenek tiri kitaorang...kiranya dia jelah nenek yang ada lagi....
Peace....


Tulah Nyaie kitaorang....umur dah 80 ++ okeh...







Tahun ni meriah sikit sebab ramai giler berkumpul kat rumah Acik Nek...
Ni ada nak dekat separuh family members nih...
Dari Oyang sampai ke cicit nih tau....heheheheheh


Anim si pemalu..payah benar nak mengambil gambar dia.......



Emak dan Nyaie....


Emak dan kakak dan Adik Iparnya....


Kami dengan Nyaie....



Sepupu sepapat perempuan....ni baru sikit ni...ramai lagi patutnya....











Acik Jahar...muka tension giler...
Sebabnya masa on the way ke Ipoh ni dia sekereta tersesat...adoihaiii...
Last bila orang nak bergambar tu barulah diaorang sampai....kesian diaorang...




Habis....


Dah puas makan-makan dan bergambar tu terus balik balik ke Chenderong Balai balik (rumah Acik Jali)....
Tapi sempat tu singgah kejab kat KFC Tapah....
Emak nak bayar 'zakat'...ewah...takdelah...emak me belanja satu rumah KFC gitu...heheheheh...
Okeylah...malam tu kitaorang dinner KFC ramai-ramai....makan ala kadar je pun...seketul sorang sudah...hihihihihihi....

Esoknya pulak kitaorang beraya merata jugak....
Sempat pergi rumah Embah Uda (emak tiri Arwah Abah) pastu ke rumah Opah (Opah saudara me) kat Kampung Bekor, Kuala Kangsar pastu sempat singgah lagi ke Teluk Intan di rumah Acik Aman....
Kitaorang balik KL malam tu jugak okeh...
Keras hati dan kepala (me lah tu) punya pasal....
Sapa suruh kan...orang dah kata pergi beraya tu sekejab-kejab je sudah...ni tak...selagi tak berejam tak boleh....elok boleh balik petang, dah jadi balik malam buta....
Emak me ada ajak tidur balik rumah Acik Jali tak pun tidur rumah Acik Aman...tapi me wendakkkkk...me nak katil me sendiri okeh....badan dah tak tahan (ngegada punya Su kan...????)..
Dah tu sapa suruh tak plan betul-betul nak kemana dan kemana tu kan..(emak me lah, sapa lagi...)....so, terima jelah akibatnya...me senang je, kalau nak balik esok lusa silalah bawak kereta me tu...me tak koser dah........
Hati batu me dah sampai gitu...malam pun malamlah main redah je.....
Punyalah emak me membebel dari bertolak balik tu nak dekat sampai ke rumah....huhuhuhuhu...bingit telinga....
Apapun Alhamdullilah...bertolak nak dekat pukul 9 sampai rumah dalam pukul 11.14 malam gitu....
Jalan penuh kereta, tapi tak jem....lega...lega....

Maka, Tu jelah kisah me berhari raya tahun ni....sekian....kikikikih....






LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...