Showing posts with label Mee Kari Bujang. Show all posts
Showing posts with label Mee Kari Bujang. Show all posts

Wednesday, July 26, 2017

Jumpa Dr. Aliaa....!

Nak jugaklah tempek gambar lain dari tajuk kan?ampunnn...
Me kena tempek jugak sebabnya ni sebahagian dari citer cea cea ceaaa...iyolah tew khennn.......
Ni hari Sabtu...tengah hari buta me dan OT ke Tesco Ampang....nak beli barang-barang dapur dan barang-barang yang pakai..shopping tetiap kali dapat gaji macam selalu tu lah.....
Ni pun kebetulan me pakai t-shirt hitam sekali tengok OT pun sama....eh ehhh macam berjanji betul..padahal takde pun....
Nasib baik jugak lagi...kalini gi Tesco tetaplah tak ramai sangat orang..lega.....
Eh memang takde kena mgena langsung je dengan tajuk kan?hahahaha






Ni barulah hari esoknya..hari yang dinanti-nanti heeee.....
Kat entri lepas kan me cakap nak jumpa seseorang...?haah..me ajak Dr. Aliaa datang rumah me laa......yea yea!..
Sebelum plan nak jumpa ni tah macamana haritu kebetulan me teringat giler-giler kat Dr. Aliaa..ntahlah tapi mungkin sebab kitaorang dah lama giler tak borak-borak dalam WA la kot (me panggil Aliaa je okeh , kuang asam sungguh kan?huhu..tapi by permissionlah....Dr. Aliaa kata panggil je macam biasa....hehehe).......
Pastu dalam sembang -sembang dalam WA tu masing-masing ajak jumpa....(sebenarnya dah lama dah pun ajak jumpa, tapi tak terjumpa-jumpa okeh..dok berkawan secara online jek hahaha)...last-last Dr. Aliaa kata 23 haribulan dia nak gi beraya kat rumah kawannya kat KL...eh eh ehh..macam boleh jek....dah dekat sangat tu dengan rumah me...alang-alang dah dekat mehlah...
Tapi masa tu me tak berani sangat nak janji...so just block tarikh tu so nak sampai hari baru me confirmkan macamana....Iolls ni biasalah...selalu jadi nanny bidang terjun...tu yang takut nak janji sangat tu walaupun selalunya free je sokmo.......
So dah nak sampai harinya me confirmkan jadiii..yeay!!......semangat makcik okeh hihi....
Ni kan dia punya debor tu kalah Mak Mertua nak datang ye hahahaha....
Debor tak debor hari Jumaat dengan Sabtu me dah prepared macam-macam....semangat kemain hahahaha....
Ni nak tau me bangun-bangun Ahad tu kan lepas Subuh tu terus buat prep..pastu sampai 11 a.m. baru setel semua hahaha......
Lama sebabnya rumah me ni sejak dua tahun lepas air kat sinki dapur slow giler okeh....selama ni slow ciputtsssss giler air kuar, pastu boleh tak sejak minggu lepas dia jadi setitik-titik gitu je keluarnya...adoilaaaa....kalau nak masak tu nak tadah air untuk masak je memang menduga emosi..tu belum lagi nak basuh macam-macam....struggle giler okeh......tapi kutahan jebat....tak kiraaa......
Eh korang tekalah me nak masak apa nih?








Okeh teka lagik hehehe......
Meja ni patutnya dah nak dilupuskan..dah letak luar rumah dah..sekali boleh tak pagi-pagi buta tu Emak gi angkut masuk rumah balik ayoyoyo mother.....sabar jelah....
Tu siiap ada fresh flower lagik kan...?...over kan?hahaha....
Tu kebetulan malam tadi tu Ana baru balik dari Cameron Highlands...so dia bagi emak sejambak bunga tu...tu yang tetiba ada bunga tu....




.... 

Rumah sekangkang semut kan so ginilah hahahaha....
Situlah meja makan, situlah tempat tengok tv..nasib baik katil pun bukan kat situ....hihihi......









Sebelum tetamu sampai me makan le dulu.....
Me kari tu sebenarnya me tumis dua kali okeh...sebabnya bila dah masak tu bila me rasa tu kari dia kurang berasalah pulak hahahaha...tukang masak amatur la katakan....5 tahun sekali pun tak tentu lagi masak Mee Kari kihkihkih....so tumis lagi sekali tu then me masukkan je rempah tumis dalam kuah yang dah masak tu...lega okeh..dah buat gitu barulah berasa...
Ni me masak seperiuk besar.....tu pun transfer ke periuk lagi besar....hantu kuah kan..mana cukup kuah sikit.....
Tapi bagus jugak Mee Kari nih...untuk periuk yang agak besar me guna sekotak kecik santan jek (yang 200ml tu jek)...tapi just nice rasa lemaknya....I loikee...
Ni kan me guna 3/4 paket besar serbuk rempah kari yek....guna half tak cukup pulak rasa karinya..hampeh betul!...serem makcik okeh rempah sampai nak sepaket besar.....









Okeh..jemput makan.......












Nilah dia Dr. Aliaa.....(tahniah Dr. Aliaa sebab dah tamat PHD baru-baru nih...congrats!).....ni me pinjam gambar dari Aliaa okeh...HP me masa tu tengah charged....
Kitaorang ni sebenarnya dah berkawan secara onlie lama giler okeh...dari makcik ko ni muda sampailah dah kertu baru nilah dapat jumpanya....memang lama giler ye....
Iolls kenal Aliaa adalah melalui blog...suka sangat baca blog beliau sebabnya ada banyak citer pasal makan-makan dan pasal beliau gi travel (setahun ntah berapa puluh kali tah travel) pastu suka baca pasal life beliau...siap dah agak hafal semuanya hahahaha......
Kiranya mula-mula tu kena melalui bacaan di blog jek, pastu kitorang rajin jugaklah tinggalkan komen kat blog satu sama lain, then tertukar no. HP..tau-tau dah WA....
Dahla tu walapun dah biasa WA tapi kitaorang ni kan memang tak pernah bercakap dalam phone pun ye...memang semata-mata menaip kat WA sahaja...tu yang nak jumpa tu me debor sangat hahahaha...
Tapi Alhamdullilah dalam debor-debor tu bila jumpa serasi pulak (ke me je yang syok sendirik nih?hahaha).....
Eh pastu Iolls rasa in-person comel gilerlah Aliaa nih....serius tak tipu....dahlah tu kecik jek....humble jek....(kitaorang ni memang antara dua darjat okeh kaedahnya, haruslah makcik segan macam-macam)....
Ni kitaorang jumpa ni nak dekat 2 jam...tapi tetaplah Iolls rasa tak cukup (Su kalau jumpa orang yang serasi memang ginilah jadiknya, tak reti-reti nak cukup nyembang hahahaha...).....
Apapun...terima kasih Dr. Aliaa sebab sudi beraya dan jumpa me....happy sangat-sangat....tak sangka dari berblog je me dapat tambah sorang lagi kawan (me ni kan kekwat boleh tahan..payah sikit nak buat kawan sesaja je....bukan sebab pilih orang..tapi sebab takut orang yang tak ok dengan me...so tu yang me avoid....)....Aliaa, OK tak me?hahahaha.....
Terkurang apa-apa, terover apa-apa me mintak maaf tau Aliaa.....jangan serik nak datang or jumpa me lagi heee........







Dah Maghrib tu tetiba Emak keluarkan bekas ni dari petiais....wah duriannnnnnn!
Ni Emak beli kat HERO, RM20 sepaket nih tau..tapi serius puas hati.......
Me dengan Anim rasa seulas sorang....perasaan bila dapat makan tu marbelesnya....Alhamdullilah...TQ Emak!hihi.....










Ni malamnya....ya ALLAH syukurnyaaaaa.......
Tau tak apa perasan me bile tengok air paip kat dapur kuar macam gini???
Sangat bersyukur okeh..rasa nak menangissaaa....(Atie kata me bengong haahahaha)....tapi betul lah....selama ni struggle sangat...doklah tadah air kalau nak masak..pastu nak membasuh apa-apa kena tadah baldi kecik, rupa-rupanya dah tukar pili barulah setel masalah....
Ni me bukak kecik je ye....serius tak sangka laju air keluar lepas tukar tu.....(2 tahun okeh...2 tahun...ke 3 tahun??kitaorang seksa....)....
Sapa yang pernah guna paip kat dapur rumah me taulah camne keciknya air sebelum nih...
Tu tak tengok lagi masa Azrul tukar ni bila air keluar melimpah masing-masing dok bising macam tengok sarkas hahahahaha........
Ni kan Isnin haritu me tunjuklah gambar ni kat OT...OT pun senyumss kemahin kahkahkah....nampak tak camne masing-masing punya perasaan....?









OT kat rumah....me tapaukan jugak untuk OT....sian dia..jenis tak dapat makan proper.....
Macam biasa, OT buat LIVE telecast lagik okeh hahahaha..pastu sambil menyuap Mee Kari tu sambil dok geleng-geleng kepala lagik...mulut pulak doklah sedap..sedap....saja kan nak bagi Iolls feeling lelebih lettew hahahaha....








Sunday, February 06, 2011

Mee Kari Orang Bujang...

Entri terlatest kali ini..
Pagi lepas hantar emak, dah breakfast sedap-sedap kat Rasyid terus ke TESCO...
Gigih, kali ni nekad dan semangat nak cari jugak bahan-bahan untuk buat Mee Kari..tak kiraaaaa.....huh!!
Balik terus je masak...pukul 11 dah setel buat kuah semua...gigih je kan...??hihihiihi

Hasil tangkapan di TESCO...malas nak fikir banyak-banyak..apa yang ada je sudahhh...tulah namanya Mee Kari Orang Bujang...


Malas nak cari santan kat tempat lain..belasah je yang tube ni...


Segala bebola dan kek...
Tauhu kering tak ada la pulak...adoiii..tu yang paling sodap kan...


Rumah me ni tak reti nak makan seafood hidup segala, so ganti dengan leher Ayam...
Tulang ayam pun tak ada, so beli je leher ayam...(ingat, kata pun tadi apa yang ada kan....)
Pernah dengar petua kalau nak bagi kuah manis kena guna tulang...so, takde tulang, guna je leher..janji tulang...


Segala ball dan cake tadi tu dah dipotong-potong siap...


Cara nak masaknya senang je...
Bahan pun main belasah je...
Cara 'Chef' Su masak kuah Mee Kari Orang Bujang adalah seperti berikut:
Serai diketuk..lagi banyak serai ni lagi wangi tau.....
Tumis siap-siap dengan Bawang Putih, Bawang Kecik, Halia dan Lengkuas yang dah dikisar halus...


Tumis kasi bahan kisar tadi naik bau..pastu letak cili boh dalam 2 sudu besar...ni saja nak kasi pedas...


Dah garing, masukkan pulak Pes Kari...tumis lagi..kasi rempah garing sikit...
Masukkan leher ayam tadi...
Biar sampai leher tu masak....(paham-paham sendiri le yek..hihihihiik)


Boleh masukkan air...tunggu menggelegak...


Lepas tu boleh letak santan setube dan bagi mengelegak lagi (tapi kena rajin kacau, kang pecah minyak tak best...) dan barulah masukkan segala ball dan cake...
Letak garam 2 1/2 sudu besar dan gula 1 camce kecik...biarkan mengelegak lagi..
Dah boleh dimakan...
Sekian resepi dari 'Chef' Su yea..Selamat mencuba..

Tapi me tak makan pun lagi...tunggu nak kena celur Mee Kuning dan kena rebus telur dulu..kang tengah hari baru makan..
Kuah dah rasa dah...wuhuuuhu..marbeles (clap..clap..clap...untuk diri sendiri...), kiranya cukuplah rasa..nak kata sedap bangat tidaklah, nak kata tak sedap pun tidak..memang ngam-ngam choi je rasanye......Katapun Mee Kari Orang Bujang kan..bahan pun janji adoo......

Apalagi..sila sila..jemput yea.....^_^




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...