Search This Blog

Showing posts with label Mee Kari Bujang. Show all posts
Showing posts with label Mee Kari Bujang. Show all posts

Sunday, February 06, 2011

Mee Kari Orang Bujang...

Entri terlatest kali ini..
Pagi lepas hantar emak, dah breakfast sedap-sedap kat Rasyid terus ke TESCO...
Gigih, kali ni nekad dan semangat nak cari jugak bahan-bahan untuk buat Mee Kari..tak kiraaaaa.....huh!!
Balik terus je masak...pukul 11 dah setel buat kuah semua...gigih je kan...??hihihiihi

Hasil tangkapan di TESCO...malas nak fikir banyak-banyak..apa yang ada je sudahhh...tulah namanya Mee Kari Orang Bujang...


Malas nak cari santan kat tempat lain..belasah je yang tube ni...


Segala bebola dan kek...
Tauhu kering tak ada la pulak...adoiii..tu yang paling sodap kan...


Rumah me ni tak reti nak makan seafood hidup segala, so ganti dengan leher Ayam...
Tulang ayam pun tak ada, so beli je leher ayam...(ingat, kata pun tadi apa yang ada kan....)
Pernah dengar petua kalau nak bagi kuah manis kena guna tulang...so, takde tulang, guna je leher..janji tulang...


Segala ball dan cake tadi tu dah dipotong-potong siap...


Cara nak masaknya senang je...
Bahan pun main belasah je...
Cara 'Chef' Su masak kuah Mee Kari Orang Bujang adalah seperti berikut:
Serai diketuk..lagi banyak serai ni lagi wangi tau.....
Tumis siap-siap dengan Bawang Putih, Bawang Kecik, Halia dan Lengkuas yang dah dikisar halus...


Tumis kasi bahan kisar tadi naik bau..pastu letak cili boh dalam 2 sudu besar...ni saja nak kasi pedas...


Dah garing, masukkan pulak Pes Kari...tumis lagi..kasi rempah garing sikit...
Masukkan leher ayam tadi...
Biar sampai leher tu masak....(paham-paham sendiri le yek..hihihihiik)


Boleh masukkan air...tunggu menggelegak...


Lepas tu boleh letak santan setube dan bagi mengelegak lagi (tapi kena rajin kacau, kang pecah minyak tak best...) dan barulah masukkan segala ball dan cake...
Letak garam 2 1/2 sudu besar dan gula 1 camce kecik...biarkan mengelegak lagi..
Dah boleh dimakan...
Sekian resepi dari 'Chef' Su yea..Selamat mencuba..

Tapi me tak makan pun lagi...tunggu nak kena celur Mee Kuning dan kena rebus telur dulu..kang tengah hari baru makan..
Kuah dah rasa dah...wuhuuuhu..marbeles (clap..clap..clap...untuk diri sendiri...), kiranya cukuplah rasa..nak kata sedap bangat tidaklah, nak kata tak sedap pun tidak..memang ngam-ngam choi je rasanye......Katapun Mee Kari Orang Bujang kan..bahan pun janji adoo......

Apalagi..sila sila..jemput yea.....^_^




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...