Showing posts with label Melaka 2014. Show all posts
Showing posts with label Melaka 2014. Show all posts

Wednesday, October 01, 2014

Supper kat Pernu, Umbai....

Bersambung dari entri ke Menara Taming Sari sebelum nih....
Lepas dah setel naik menara tu kitaorang gerak ke Pernu, Umbai sebab dah lapar sangat nak cari dinner pulak (padahal dah boleh kira supper...)....kemain kan...padahal dah malam buta dah pun ye...dah pukul 11 malam pun.....tapi tetap tempat makan tetap nak best-best jek....
Dan yang paling tak boleh blah, tadi dari petang nak cari jalan dari PD nak ke Melaka sesat-sesat barat kan...pastu siap nak cari jalan ke town pun sesat-sesat siap pusing lebih 7 kali baru jumpa tempatnya...tapi tang cari tempat makan sekali jalan terus jumpa U...hihihiik......dasar mata jadi terang sebab perut kan...??


Memang lepas dah keluar dari Menara Taming Sari tu terus je berdesup kitaorang sampai ke Pernu, Umbai.....
Dari town tak jauh dah tau...tak sampai 20 minit boleh sampai....lagi-lagi kalau dah memalam buta macam kitaorang datang ni.....confirm sampai lagi cepat....
Nak cari jalan tu korang ikut je arah tulis nak ke Muar...kang dah sampai main simpang nanti akan tulis Umbai pulak..so boleh terus ikut signboard tulis Umbai tu pulak.....
Then bila dah lepas dari Sekolah Henry Gurney (sekolah ni kat sebelah kanan korang) tu kiranya dah nak sampai kat tempat ikan bakar, Pernu, Umbai le tu...so jalan lagi terus, tapi lepas-lepas tu korang dah kena alert simpang yang kat sebelah kanan pulak.....me nak ajar pun taktau...tapi kalau korang pergi siang lagi means awal dari kitaorang mungkin senang nak jumpa sebab nanti tetiba ada satu simpang tu ramai giler kereta akan masuk kat celah-celah satu lorong tu...ha tulah dia....
Tapi kalau dah malam-malam sangat susah nak cakap....yang me tau me ikut insting me yang kuat giler menyatakan kitaorang dah masuk dilorong yang benar....kikikih...hebat giler kan...??
Tapi memang hebat pun...elok masuk lorong tu hujung terus nampak medan ikan bakar yang sepatutnya.......wuhuuuuuu!!!~happy..happy..happyyy...terus buat chicken dance~....




Terus masuk ke Kedai No. 5 (nama kedai KITA)....
Ni dah kali kedua me pergi...dulu pernah pergi sekali....disebabkan pergi haritu dan me berpuas hati sangat-sangat dengan servis dan masakkan kat sini terus ajak diaorang makan kedai yang ni je...
Lagipun kebanyakkan kedai dah tutup...tinggal lagi 3-4 kedai yang bukak...iyalah..mana ada orang meniaga ikan bakar sampai pukul 12 yang oiiii..kitaorang ni bernasib baik sangat-sangat sebab sampai lambat tapi kedai ada yang tak tutup lagi....huhuhuhu....
Specialty kedai nih...tengok tu udang tuuuu...besar okeh.....i like!!



Korang boleh makan malam pukul 12 lauk macam gini punya meriah???
Malam tetap malam, makan tetap makan okeh...padahal mata masing-masing dah suku tertutup.....kikiki...
Lauk amik pun yang macam selalu-selalu me makan pun....
Ikan Siakap sebelah dibakar kosong, sebelah lagi buat sweet sour, Ikan Pari bakar, Sotong Goreng Tepung, Kailan Ikan Masin, Ketam Sambal dan Udang Butter Prawn.....
Yang paling sedap malam tu adalah Siakap Bakar kosong tu...adoihaiiii...kalau bagi me ratah mau habis sekor okeh..punyalah manis isinya.....yang lain yang sedap Udang Butter Prawn tu...lemak je kuah tu....cukup rasa (walaupun takde telur fluffy-fluffy kat atas tu)....
Yang lain-lain tetap sedap...cumanya tak larat weihh nak makan bebanyak....tu pun nasib baik Azrul pandai makan seafood, so dia yang ratah habiskan semua.....
Tu pun tak semua....Sotong Goreng Tepung tak habis....sayur pun dipandang sepi....huhuhu....



Mana nak habis kalau yang tukang makan sebenarnya me, Atie dengan Azrul jek...Emak dengan Anim just cuit-cuit....Emak dahlah tak boleh makan seafood bebukan, so memang tak makan sangatlah pun, takat cuit-cuit ikan jek...
Anim pulak dah ngantuk....makan ciputsss jek...buat alas perut.....
Imraan lagilah, dia memang tak makan langsung.....dia kan diet kalau pergi jalan-jalan...huwahahaha....
Air pulak kitaorang order fresh oren sejuk....tapi tulah ni me nak habaq mai....awatlah bekas ayaq tu uzur benar haiiii....me ingatkan me sorang jek yang geli-geli..rupa-rupanya masa balik terkeluar jugak citer pasal bekas air tu...huhuhu....sabar jelah....patut me tengok memasing makan tak minum-minum...sama jugak perasaannya ye.....
Encik Tokei Kedai No. 5, untuk makluman...harap-harap Encik belilah bekas baru....gelas plastik pun sama tau.....ni cadangan ikhlas dari pelangan setia nih.....(2 kali datang kira setia tak??)....untuk kepentingan bersama jugak tau.....
Harga kitaorang kena malam tu dalam RM12*.++...tak ingat....berapa ringgit..tapi memang RM120 lebih camtulah....
Apa-apapun me nak ucapkan terima kasih kat Azrul...3 hari bercuti, 3 hari jugaklah dia bayarkan bil makan kitaorang semua.....alhamdullilah..semoga Azrul dan Atie dan family murah rezeki lagi dan lagi....semoga lain kali boleh belanja lagik....larikkkkkkkkkkkk.....



Kitaorang gerak dah pukul 1 lebih ye.....tapi silalah percaya, pukul 1 lebih kat situ still meriah lagi dengan orang yang datang dan pergi ye...silalah percaya........
Giler hebat okeh korang...me makan dah pukul 12 pun ala-ala lagi sikit nak surender nih....korang siap boleh datang pukul 1...hebat...hebat....
Balik tu kitaorang dah tak buat kerja giler macam masa pergi petang tadi tu...kali ni kitaorang ikut jalan highway terus ye, no ikut jalan kampung dah....wendakkkkk......ikut highway sebenarnya lagi cepat dan lagi  senang....
Mula-mula tu ingatkan seremlah ikut highway PD tu nanti....rupa-rupanya tak ye....kat lorong sebelah penuh dengan riders nak keluar dari PD...so memang tak seram langsung jadinya.....kang kejab kang satu group lalu, kang ada lagi dan lagi....so memang okeh sesangat perjalanan balik tu....
Then kitaorang sampai hotel nak dekat pukul 2.45 pagi okeh...giler ko....tu pun kat PD tu still lagi meriah....unbelievable sungguh...
Balik-balik nak masuk hotel sekali pintu nak ke main lift dah tutup daa...so terpaksalah kitaorang menapak turun ke lobi then guna lift kat bawah tu pulak.....adoihaiii..dugaan.....sapa suruh balik lambat, kang mak dah kunci pintuu.....
Alhamdullilah....selamat sampai bilik okeh......balik mandi lebih kurang, solat kejab terus tidur.....

Bersambung....






Friday, September 26, 2014

Menara Taming Sari, Melaka...

Bersambung dari entri sebelumnya....
So bergeraklah kitaorang dari Teluk Kemang tu ke Bandar Melaka.....
Disebabkan "pandai" sangat nak ikut jalan dalam/kampung..so merasalah kitaorang sampai ke Bandar Melaka dah pukul 9 lebih....hahaha...!!
Sesat barat okeh....guna WAZE tapi langsung tak boleh diharap okeh....kejab kang bercakap..kejab kang senyap..kejab kang calculate, pastu hilang...adoiiiii...so kitaorang belasah je main ikut signboard yang kejab kang ada, kejab kang hilang jugak tu....
Pastu, lepas dah sesat barat tu dapat masuk jugak masuk ke Bandar Melaka, seksa weihh nak menyampaikannya.....tu pun sampai jenuh sangat Azrul siap berhenti singgah toilet surau kat Petronas dulu....dah tensilah tu...hahahaha
Pastu niatnya nak carilah tempat naik cruise sungai tu....hampeh....parking dah dapat..sekali salah tempat da....memanglah nampak boat tu lalu lalang...tapi tahukah anda bahawa tempat naiknya adalah diseberang sinun..hahahaha....bengang je Azrul...so try lagi pusing cari pulak parking untuk cruise tu...tapi harooommm...takde....
Sebab tak lalu dah nak pusing-pusing lagi so decided nak cari Menara Taming Sari pulak....
Atie cakap, dah alang-alang sampai situ tak kiraaaaa...kena naik salah satu..hamboiiiiii...kamikaze sangattttt!!!



Akhirnya ke Menara Taming Sarilah kami....
Tu pun sikit punya susah okeh nak menyampaikan....kalau kata pusing tu dah lebih 7 kali okeh....pastu bila dah dapat jalan yang betul nak cari parking pulak satu hal...so pusingggg lagikkkkk....nasib baik kali kedua tu ada rezeki..dapat parking kat tepi selit-selit parking tu...hhuwaaaa...bersyukur tak terkata dah okeh....



Masing-masing dah melekit jangan ceritalah....
Nasib baiklah me dah mandi siap-siap sebelum bergerak tu..so kuranglah sikit.....kalau tak memang pening kepala weihhhh...dari petang sampai ke malam menyumbat dalam kereta je.....
Nasib baik anak-anak buah behave...kalau buat hal pun kejab-kejab je.....bagus anak-anak buahku, korang sangatlah memahami...muahhhh sorang sikit...hihihi



Harga tiket RM15 untuk sorang dewasa kalau tak silap....pastu dapat goodies bag isi biskut dengan air kotak sekotak....ni free ke apa me tak tau...tau-tau memang dapat..so kita amik...hahahaha....
Kitaorang sampai sini tak ramai pun orang..lega giler weiiii....tapi tulah...tetap kena tunggu sebab kitaorang turn yang ketiga.....yang pertama tu tengah bergerak..yang kedua tengah beratur, elok nak sampai turn kitaorang tak muat..so kenalah tunggu next turn pulak.....huwaaaaaa...nasib baik kejab okeh...so bertabah jelah...kalau jenjalan tak boleh stress tau....rogiii!!so kita lek-lek je dah.....
Lupa pulak kat dalam ni takdelah ramai orang...tapi kat dataran menara ni ramai okeh....meriah giler.....



Tau-tau dah kat atas.....huwaaaaaaaaa...gayattsss giler okehhh.....
First time naik me naik ni ye......ingatkan rasanya lek-lek je macam naik Menara KL tu...rupa-rupanya tak......
Serius bila bendaalah ni bergerak zasss naik ke atas....terkojoit okeh....dahlah tu bila dia berpusing (walaupun slow je pun) bila lalu kat jalan raya (macam pic atas ni) tiba-tiba rasa terapung-apung diudara ye....serius serem!!!Kalau lalu kat area berbangunan tak berapa gayat tau...sebab rasa macam kita ada kat atas bangunan tinggi je, tapi kalau lalu yang kat atas jalan raya memang horror giler je rasa....hewhewhew...takuittttt......fyi, I is tak pernah naik plane, dahlah tu gayat satu hal, pastu first time jugak naik benda alah nih..so agak jakun.com gitu........





Orang lain relax je kan...?...kalau nak tau ni sorang pun tak berganjak dari tempat duduk okeh...statik jek....penat ke apa ke tak tau....masing-masing layan jek....
Kahkahkah....I is ingatkan I is je yang gayat...rupa-rupanya orang lain pun sama...bocor rahsia bila dah sampai bawah..hahahaha..baru masing-masing berbunyik.....gayats jugak rupa-rupanya...cisssss!!!



Cakkkkkk!!!...
Tengok belakang tu...ni masa tengah beratur nak keluar dari bendaalah ni....kat luar sana tu memang tengah meriah dengan beca dengan orang-orang lepak....serius, cantik giler beca-beca tu ye bila malam-malam....
Selama ni tengok dari kereta tak feel, dah nampak depan mata baru tau...cantiknyaa...bukan kata Imraan dengan Umaar terpesona...makcik yang tuhe ni pun terpana okeh....
Eh lagi satu kitaorang heran sangat....korang ni betullah kan, naik benda alah tu tak sampai pun 15 minit tapi tetiap kali orang tu clearkan (bersihkan, sapu-sapu) bendaalah tu mesti ada je sampah....dah korang ni kenapa??...sempat je ye nak berkelah-kelah kat atas tu....gilo!!eh I is cakap kepada sesiapa yang suka buang sampah merata-rata tu ye, jangan pulak yang takde kena mengena tu terasa.....wiwiwi.....


Kitaorang setel naik benda alah ni dah nak pukul 11 malam ye....giler betul!!
Tapi tak balik lagi ye....next destination adalah pergi cari makan pulak...
Tapi sebelum tu sempat duduk-duduk kejab sambil makan eskrem dan tengok orang dulu........
Bersambung.....



Friday, September 19, 2014

Ayam Panggang Cowboy, PD....

6 haribulan September, dua minggu lepas kitaorang sekeluarga ke Port Dickson....
Cuti tahunan keluarga uolls..tapi tulah, nama je cuti tahunan tapi dua hari semalam je pun...tu pun takat kat PD dengan Melaka jek..hahahaha..jadilah...budget tahun ni ciputss, alhamdulillah itu jelah yang dapatnya....tunggu Iolls jadi jutahwan nanti Iolls belanja satu rumah pergi Haji dan pergi London ye...aamiin....
Kitaorang pergi dua family je...me, Emak, Anim, Atie, Azrul, Imraan dan Umaar...Ana taknak join..so sila abaikan....huhuuuuu
Tapi tulah..pergi ramai-ramai ni tang serabut memang banyak..huhuhu..dengan peel nak tunggu date kosong boleh cutinya....pastu nak tunggu bergeraknya...dengan gaduhnya..lahaiii..memang tetitap-tiap kali pun boleh buat surender nak bercuti lagi...tapiiiii tulah..me rasa kalau tak anak beranak adik beradik tak bergaduh macam tak syiok gitu..hahahah...tak telus..kihkihkih...bolehhh??

Pagi tu patutnya pukul 11 pagi kitaorang dah bergerak..sebab ingatkan petang tu nak ke Melaka jalan-jalan cari makan...tapi atas misscomunication (tetiba nak misscomunication okeh..padahal dah plan sikit punya lamaaaaa....) kena tunggu Azrul sebab dia kerja...boleh??so bergeraklah kitaorang cun-cun azan zuhur tengah berkumandang.......
Gerak time tu memang menjawablah kan...?dengan orang baru balik kerjanya, dengan orang berpusu-pusu keluar rumahnya..huhuhu..terbaikkkkk!!...
Dipendekkan cerita kitaorang sampai hotel ngam-ngam dah time Check-in ye...pukul 3.30 pm...
Dah check-in, masuk bilik golek lebih kurang, mandi dan solat lepas Asar terus kitaorang bergerak keluar....
Disebabkan memang masing-masing lapar so kitaorang singgah cari makan untuk alas perut dulu.....


Ha kauuu..alas perut katanya...alas peruttttt tapi satu set nasi jugak kitaorang tala....
Ni tempat wajib singgah ye kalau dah sampai PD...Ayam Panggang Cowboy kat Batu 7...
Me memang hantu ayam bakar..lagilah wajib singgah sangat-sangat jadinya....dapat pulak sambal cicah dia pedasss likat tu..sedapnya haiiii...
Masa kat hotel dah fikir-fikir sendiri nak makan ayam panggang ni kang keluar kang..sekali bila nak gerak tu Atie kata kita makan Ayam Cowboy jelah...nak alas perut katanya...korang tengoklah alas perut adik beradik ni ye....bukan sikit punya alas..hahaha.... 
Ok, gi sana dah pukul 5...orang dah kurang....
Harga pulak me bagitau ye...sekarang ni dah naik RM1...dulu satu set (tak termasuk air ye) RM5 jek..sekarang ni dah RM6 (tak termasuk air jugak)....potionnya pulak dah kecik...tapi tang nasik tulah dah sikit....saiz ayam tetap sama besarnya..
Dan memang elok dan sesuailah untuk orang-orang yang nak alas perut macam me dan Atie....kikikikih...




Adik Umaar....
Time berjalan buat muka seposen jek a.k.a. muka takde perasaan.....kesian dia kena usung ke sana ke mari...kikikih...



Kitaorang gerak ni satu kereta je...kereta lagi satu parking kat hotel...
Senang tak payah nak banyak-banyak kereta...sumbat pun sumbatlah kan...janji sekali harung....lagipun I is tak berapa gemor nak kena drive memalam....I is surender awal-awal ye....kalau nak jalan me yang drive sila jalan disiang hari...




Abang Imraan yang cool cool man jek....happy sokmo...kecuali kalau time dia serabutlah kan...hhihihihi..
Peelnya kalau berjalan mesti taknak makan...tah apa pesen tah....orang keliling ngapngap tak habis-habis..awak je yang dok geleng-geleng taknak makan....cehhhh...!!



Kitaorang lepas tu terus bergerak ke Melaka....giler betul kan??
Disebabkan ikut jalan lama so merasalah sesat barat okeh....dahlah tu Waze me tu tah apa kenanya tah....
Time orang nak guna betul-betul time tulah dia nak rosak pun...adoiii..so merasalah jejak kaki kat Bandar Melaka nak pukul 9 malam...ye 9 malam ye....sikit punya lama....

Bersambung....




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...