Showing posts with label macam-macam. Show all posts
Showing posts with label macam-macam. Show all posts

Friday, July 13, 2018

JODOH lagi hehe...

Bab jodoh ni semuanya di tangan Allah...rahsia Allah....kena ingat tu....
Macam me sendiri...selama hidup me jarang sangat me membayangkan yang me akan kahwin...betul tak tipu....me just selalu cakap kat diri sendiri apa-apa me ikut flow....lambat or cepat tu semua atas ALLAH...ada jodoh me me terima, takde me terima jugak....tu jek....
Lagi-lagi bila me audit diri sendiri...tengok diri sendiri macamana...(sendiri tau diri sendiri)....
Ada ke orang nak?(kalau ikutkan macam takde kikiki..cuma bila try chat tu eh tetiba macam ada)..pastu bila tengok perangai sendiri yang tah hapa-hapa...pastu dengan faktor usia yang makin meningkat..eh banyaklah...kalau list kat sini memang panjang pulak nak kena huraikan....
Tapi sapa tau kan tiba-tiba me dah ada BF? (selama ni takde okeh....crush ramai le...tu pun me yang crush ye hahaha)..
Dahlah tu ni jelah satu-satunya BF dalam hidup selama 37 tahun hidup me nih (jenuh sebelum BF yang satu ni me gi buat perangai gi kenal lepas sorang pastu sorang lelaki...tapi BF ni jugaklah lelaki yang jadi satu-satunya BF me).......
Pastu sapa nak tau yang tau-tau tiba-tiba me dah pun nikah...kuasa Allah kan?wallahualam...(mode: ustazah mee meggi hihi)......

Doa pasal jodoh pulak ingat me tak doa?doa okeh...dahlah tu memang banyakkkk....me bila time musim rasa nak berdoa pasal jodoh memang kemain beria-ia me doa...kang tetiba rasa macam eh takpelah...tetiba me stop ye huhuhu....
Doa pulak me rasa selain dari doa dari diri sendiri banyak jugak doa dari kawan-kawan dan dari kenalan (terima kasih semua)........
Sampaikan pernah sekali tu Arwah Kak Ros tiba-tiba message me dari Mekah, bagitau yang dia dah doakan me pasal jodoh...(Allahuakbar...ni yang nak nangis ni..)....Masa tu Arwah gi buat Umrah pun me tak tau ye....cuma tau-tau dapat msg dari Arwah bagitau macam tu....mau tak terharu kawan kita ingat kita walapun kita takde dengan dia macam dulu (masa tu Arwah dah pencen dah nak dua tahun okeh...sedih kan?).....
Tu belum campur doa syok sendiri..sendiri yang kirim kat sapa-sapa yang gi Umrah....banyak okeh...

Usaha pulak adalah sikit-sikit...
Eh yang lelaki tu pleaselah tolong usaha banyak banyak...kesian okeh kat perempuan-perempuan ni...
Cuba jadi berani sikit (cewahh).....ye betul...takpe kalau kena reject...tu perkara biasa okeh......
Nak jadi suami nanti lagi kena tabah banyak tau hahaha..eh betulll...korang kena reject tu baru sikit je ye..nanti dah kahwin nanti, nak layan peel isteri (kalau dapat sepesen me ni) nak layan anak-anak pulak korang taulah camne...(nampak tak hikmahnya napa Allah bagi tangungjawab banyak pada suami?lelaki sebenarnya pentabah okeh..perempuan tabah kat luar jek, dalam hancusss eh-please jangan kecam hahahaha)
Ok sebab apa me cakap me usaha sikittt je sebab me tak yakin dengan diri sendiri....
Lagipun duluuu me rasa me kan perempuan, so takde orang nak me dahlah tak payah...gittchew....
Tapi (berapa banyak tapi daa).. ada jugak time yang eh mehlah me try media social..mana tau sangkut (sebab physically me tau me camne...me tau susah orang lelaki nak suka me then nak ngorat me hahaha...)... ...
Tapi tau jelah kalau guna media social 10 tu nak jumpa sorang yang OK susah....but still pilihan di tangan anda...
Jangan fikir banyak sangat dah....kalau tengah mencari tu kalaulah lelak/perempuan tu tak suka takpe...pastu kita tak boleh nak go dengan orang tu pun takpe, tak payah nak paksa-paksa....ikut flow jek....tak boleh kita boleh cari yang lain..in sha ALLAH....

Pastu kan cer korang try buat style macam mat saleh..kenal dan keluar je dengan mana-mana lelaki/perempuan (korang dah scan habis-habis barulah kenal betul-betul dan ajak keluar ye...ni penting....sendiri screening, sendiri buat pilihan)...tak perlu bila dah kenal mana-mana lelaki/perempuan terus cakap eh dia nilah jodoh aku..tak perlu....kenal dulu betul-betul (jangan cepat attached) then dah confident ok baru boleh start the relationship (wahhh macam doktor sinta dah makcik khen...?haha)....then try pulak boleh ke tak aku dengan dia nih...try test jek..takpe....(janji jangan bukan-bukan dahla ye huhu...)....
Eh ni semua based on apa yang me pernah laluilah..setakat nihlah....
Bukan nak cakap me hebat sebab dah kahwin..takkk....cuma me cakap kalau nak usaha la....Allah kan dah cakap nak apa-apa kena DOA, USAHA baru TAWAKAL....

Ada orang yang jodohnya kenal dari sekolah...alhamdullilah...
Ada orang yang jodohnya kat tempat kerja...Alhamdullilah....
Ada orang yang jodohnya dekat-dekat keliling je..Alhamdullilah....
Ada orang yang jodohnya just aku senyum ko senyum tau-tau dah attached...Alhamdullilah....
Ada orang yang jodohnya dapat dari orang kenalkan...Alhamdulillah....
Ada yang dah jumpa jodoh tak tapi tak panjang pulak Alhamdullilah...
Ada yang jodohnya sampai dua tiga empat lima kali...alhamdulillah...
Pastu jangan lupa jugak...ada orang yang memang ALLAH bersebab bagi takde jodoh....see...?macam-macam kan...?
So...bila dah time its time....tu je....just ikut je flow....so takdelah kecewa sangat.....
So sebelum kecewa banyak apa kata korang just try and error...janji tak merosakkan sudah.....pastu tak semestinya korang ikut me ye...ni atas sendirian berhad jugak..masing-masing ada cara masing-masing kan?cuma kalau down pasal jodoh trylah jadi macam me nih....sebab me ada satu time buat macam ni (dalam hati eh meh buat macam orang putih buat...) gitchew....alhamdullilah..berhasil..
Berhasil tu makna sebenarnya kita bagi peluang kat diri sendiri....
Bagi diri peluang kenal lagi ramai orang..tanpa perlu ada perasaan hati (kalau ada pun jangan bagi banyak la..sikitttt je sudah..kang sakit hati tu banyak pulak kang...)......bila camtu kita takdelah rasa terkilan sangat kan?iyalah dah doa, dah berusaha pastu tinggal nak tawakal je kan....

Dengar cakap family..cakap kawan-kawan or orang sekeliling is good....
Tapi kena ingat jugak...korang dengar then mana yang patut buat korang buat...mana yang rasa tak boleh nak ikut, tak sesuai dengan apa yang korang hadap just abaikan......sebab yang nak hidup nanti tu korang...yang nak sakit hati ke nak happy pun korang....yang habis duit yang bertambah duit pun korang....tu jek...selagi tak menyusahkan orang lain just ikut je apa yang sesuai dengan korang dah....

Pastu jangan jugak terlalu letak banyak syarat nak ciri-ciri begitu begini...
Nak letak boleh tak salah pun (katapun korang yang buat pilihan kan?)..
Cuma kalau dari 10 syarat or ciri-ciri lelaki/perempuan yang korang nak tu korang just jumpa 5-6, tu kira dah OK sangatlah....
Macam me dulu me nak lelaki yang tinggi okeh...kalau ko tinggi sampai 2 kaki lagi me suka...haaa gitu punya suka kan?
Tapi masa sesi me kenal lelaki-lelaki, ada yang rendah...pastu ada jugak yang rendah dari me ye..tapi me rasa eh ok je....takde jadi apapun kalau lelaki tu dalam kategori lelaki rendah....see....ciri-ciri tak perlu namanya nih hehe....
Pastu tengoklah me, nak lelaki tinggi 2 kaki kan (kalau boleh hahaha), last dapat OT yang tingginya lebih 4-5cm je dari me....tak keracunan pun kann?kiki......
Pastu me dulu letak syarat lelaki tu kena pandai...tapi nasib baik me jenis letak yang pandai tu bukan pandai kat bahagian sijil ko tinggi mana...pandai kat me me nak lelaki tu general knowledge dia tinggi mana..banyak mana...?reti tak sekian-sekian..ha macam tu...
Dan kebetulan OT is ada ciri-ciri tu....fyi, OT is tak sekolah tinggi ye...tapi amazingly dia "pandai" dari segi pandai apa yang me nak....dan sebelum-sebelum tu lelaki-lelaki yang me jumpa..keje elok..muka elok...cakap pun pandai..tapi tang lain mak aiii bodohnyaaa (eh)....hehehe...(ni ciri-ciri me nak.ciri-ciri korang ikut korang la ye)....
Sapalah taknak ciri-ciri yang torrrrbaikkk?haruslah nak kan?
Tapi kena sedar diri kena duduk di alam realiti jugak..
Korang nak yang cantik hensem kurus sado jek tapi kena ingat muka tak bagi korang makan okeh.....
Korang nak yang duit banyak kerja bagus tapi tak layan ko pun tak guna jugak kan?
Korang nak yang solat penuh 5 waktu, mengaji tetiap hari, tambah solat sunat bagai lagi tapi rupa-rupanya kat belakang dok bertenet (perkataan purba dah ni hahaha..korang faham tak tenet?) dengan perempuan/lelaki lain pun susah jugak kan?
Senang citer..ciri-ciri tu kita boleh letak..tapi bila dah kenal seseorang tu kita kena ikut kesesuaian...benda-benda tu semua boleh diadjust (mana yang boleh adjust la, yang tak boleh jangan dipaksa).....

Me cakap bunyi macam senang jek kan?tak senang jugak ye..semuanya take time....
Percaya je Qada dan Qadar Allah.......yang buruk memang datangnya dari kita...segala yang baik datangnya dari ALLAH...tu je....






p.s.:  Sorry tau kalau harini me fefeeling ustazah or fefeeling motivator....yang penting apa?betulll...kalau tak suka nak baca just klik je X kat atas kanan nun hahaha....(ni ayat defend diri sendiri siap-siap hahaha)...
Me tau bukan semua orang suka apa yang kita buat apa yang kita ada...apapun me just doakan kita semua yang terbaik...dan dipermudahkan....amin










Tuesday, June 12, 2018

Meggi!

Ni citer malam tadi...
Korang me tempek gambar Meggi ni korang jangan nak terliur sangat ye....
Malam karang gi buat!...
Takpun tunggulah lagi 3-4 hari dah boleh telan meggi siang-siang hari dah kan hehehe......
Okeh...malam tadi kisahnya me lapar okeh..lapar sebab masa berbuka tu just makan Mee Rebus dengan minum air sahaja...
Iya sahaja ye...sebab selalunya me makan heavy...kalau takat mee je kiranya makan ringan-ringan je okeh....
So bila tak makan nasik makanan heavy so haruslah kerjanya nak mencarik makan jekkk....
Habis lepas berbuka tu segala benda rapu me sumbat okeh...sebab selagi tak tidur selagi tu rasa "lapar".....
So dalam nak pukul 11 camtu me pun tanyalah OT yang masa tu tengah trim misai n janggut dia (motip bagitau sebab nak korang mengambarkan keadaan masa tu kihkihkih)........
Me tanya OT nak tak Meggi?kemain ye dia geleng-geleng.....
Dua kali me tanya okehhh....tetaplah geleng...
Ok taknak kan?so me pun masaklah sebungkusss.......
Elok dah masak me letak dulu atas meja sebab me tak reti nak makan meggi yang panas baru masak....
Tapi disebabkan Me ni kan isteri "mithali" so me gi ke OT lagi then me cakap...Abang...makan...gittchew.....
OT kata makan..makan...means dia taknaklah kan...OT suruh me makan je....
So takpelah..dah taknak so me tunggu dulu bagi Meggi tu suam-suam sikit lagi....
Tapi elok me baru nak menyuap OT datang katanya nak rasa sikit....jengjengjenggg.....
OT kan time rasa tu sambil berdiri pulak okeh.....so me suruhlah OT duduk makan (walapun rasa kan?)...
Tapi bila dah duduk amboiii dia punya rasaaaa.....hahaha....







Meggi yang me masak mula-mula......
Baru me nak menyuap okehhh.....adoilaaaa.....
Tadi mula-mula kata taknak beria-ia...tapi bila nampak gini dah jadik lain....geram nak tunjal tapi tak boleh..durhaka hahaha.....
Tupun masa OT "rasa" tu me tanya lagiii....Abang habiskanlah..orang masak lain...
Tu pun OT geleng-geleng...takpe takpe katanya..tapi geleng-geleng tu menyuap tetaplah menyuap hahaha....
Bila dah half barulah katanya OK, masakla....sabar jelahhh....







Nasib baiklah masak meggi kejab je kan?
Ni me masak yang kedua....
Dah masak me letak jugak atas meja nak bagi suam sikit....








Nampak tak mangkuk tu mangkuk apa?
Mangkuk Meggi yang kedua okehhhh.....
Me ni duduk depan TV sebab panas berpeluh....tapi sambil tu me dengar OT cakap "ada jugak yang habis nih..." berulang-ulang okehhhh.....
So me tengok ayoooooo.....yang kedua pun OT bedal ka???
Nasib baik me gi kat situ OT is bangun kikiki...tu kalau dibiarkan mau habis jugak lagi semangkuk.....
Geram okeh sebab selalu kalau tanya apa-apa semuanya taknak...pastu kang tengoklah mesti jadik berebut....
Pastu kalau buat lebih kang memang taknak pulak....dah camne?
Me ni nasib baik jenis kalau makan jenis beralah....dapat rasa pun ok....cer kalau dengan orang lain?mau sentap maknak kan kalau kena gini??








Wednesday, May 16, 2018

Phsycosis!

Suwit takkkkk.....?
Hahaha takde maknanya ye....
Ni kalau gini cara me bertanya kat OT maknanya sebelum tu me ada buat dosa besarrrrr....besar tu bukan sikit-sikit punya besar ye....memang kalau tak diampunkan me ni dah terhumban terus nun kat neraka paling bawahhhh....
Pastu jangan korang tak tau yang Makcik ko ni gilerr....eh termengaku pulak kihkih...
Tapi betul...takde angin takde ribut kang tetiba me emo pastu merempan kemain lagikkk..pastu kang tau-tau me "tembak" macam-macam kat WA OT....bukan sikit-sikit punya karangan okehhhh....tahan pulak OT membacanya haha...eh
Bila me merempan tu pulak ada masa OT pun sama naik...tapi kebanyakkannya OT (90%) is watlekwatpis...paling-paling pun OT akan taip or cakap "diam Yang...".....tanda-tanda dia nak termeletup jugaklah tu huhu.......
Kesimpulannya kitaorang berdua ni OT is tak macam me..nampak je dia macam temper sangat tapi OT yang jenis berkadar-kadar lagi....tapi me jangan okeh...meletuptuptuptupppppp jek manjang....memang all the time memang "panas" jek...me pun taktau mana datang kepanasan hati me nih okeh......pastu dahlah jenis non-stop pulak tak reti nak berhenti ayooo....faktor usia barangkali??...
Memang kalau ikutkan OT jenis yang panas baran..(tak tipu korang tanyalah sapa-sapa yang kenal dia dari kecik)....tapi kejab jek...seminit dua panassss (masa ni memang kena tahannnnn jelah)...pastu dia dah OK...ok yang sangat-sangat tau....mungkin tulah sebabnya ramai jugak yang cakap kat me OT tu baik (serius tak tipu...ramai yang me jumpa bila tau me dengan OT mesti akan cakap kat me yang OT tu baik orangnya...part ni memang me nak rolling eyes je okehhh hahaha!).......
N walapun makcik is suka je nak "tembak-tembak" OT tapi belum pernah lagi me kena jentik or belasah dengan OT..(cara tu memang dah memintak sangat dah okehhh)....nauzubillah ko!kalaulah me kena memang me lari okeh lari bukan macam main kejar-kejar tu ..memang takde maknanya nak tunggu OT dah (ni walaupun OT tak buat tapi me dah siap pesan kat OT yek...sebab memang panthang pulak me lelaki jenis pukul perempuan nih....choiiii!)....
Pastu macam me cakap....OT jenis pemaaf...belum lagi me mintak maaf kat OT tapi OT laju je cakap yang dia dah maafkan me..ayat OT selalunya "takpe Yang...Abang maafkan Ayang....".huwaaaaaa part ni selalu je buat me sayu..taip ni pun dah rasa syahdu dah nih huwaaaaa..
Tu belum lagi nanti OT siap cakap pulak ulang-ulang cakap "maafkan Abang Yang, ye betul Abang salah.."...ni me yang "tembak" OT ye...tapi OT yang mintak maaf pulak?camno nih??..
Ayat-ayat ni cliche kan?tapi mana tak syahdu hati ni kalau OT bercakap tu dengan sambil peluk cium me sekali okeh...kadang-kadang tu sampai OT menitis air mata....me lagi jangan diajar...belum apa-apa me dah basah lencun muka mata dah bengkak dah....ko yang buat hal ko yang nangis macam nak matik..dasar sungguhhhh..dushdushdush  muka sendirik lagiiiikkk......
Ye memang ala-ala drama swasta kan kitaorang?tapi eloklah pun...dua-dua jadi sedar macam-macam sikit...kalau tak masing-masing tak reti okehhh....

Tu kan me save nama OT as Abang (siap love-love bagai) kan....?ni haruslah masa me rasa sayang sangattttt hahaha (masa emosi me tak berantakan le punnn), cuba kalau me tengah emo?terus kat situ takde nama hahahaha....geram okeh...nak block kang tak nampak pulak OT jawab apa, so kena removed dari contacts jelah yang dapatnya.....
Eh dahlah me merapu....kang ada pulak yang cakap macam le dia sorang je ada suamiiiiii..amboiiii dia tuuuu...memang bukan kita sorang je ada suami....kalau dah ini je yang terlintas nak taip nak buat camno kan?
Apapun mohon semua yang baca ni doakan yang terbaik untuk kitaorang ye...
Doakan kitaorang jugak supaya cepat-cepat dapat zuriat-zuriat yang sihat tau....TQ korang...
Eh ada lagikkk....Me dengan OT ni sebenarnya banyak jugak perangai yang pelik-pelik Uolls..takdenya loving forever and ever and ever kemain senantiasa ke apa ye....
Tapi satu je pelik....selalu je kitaorang geram-geram rasa nak tunjal je memasing okeh (ni dari dulu ye)...tapi dah geram-geram tu (macam nak putus dah pun iya) tapi kejab lagi kan kemain loving-loving over pulak kitaorang (macam perasaan sayang tu makin dalam pulak lagi datang)...ishhhhh takkanlah kitaorang asyik kena berantakkan jek kerjanya pulak kan?gilo!....









Tuesday, April 17, 2018

Jodoh Part 1

Camne nak start ek...?

Ok...sini me nak cerita pasal JODOH...pasal jodoh me lah kan...?taknaklah pasal orang lain...
Fyi...me ni dari dulu lagi tak pernah terfikir pun pasal jodoh atau kahwin ni....

First memang dari kecik me payah betul me nak imagine yang me ni bersanding bagai tu...
Faktor utamanya haruslah sebab me rendah dirilah pun..........
Betul..
Lepas tu me macam tak boleh bayang tau segala mala benda kalau orang lain tu nak kahwin tu lalui....
Fasa bercintanya...ada ke orang nak kan me?...fasa meminang semua tu...nikah bagai..sanding....memang tak boleh bayang....(Iolls is gemuk sejak umur 11 tahun okeh...pastu memang takde sapa yang nak..so memang agak tak boleh bayang benda-benda tu jadi kat me nanti...)..
Second...mungkin sebab me tak pernah bercinta....teettt..means yang betul-betul bercintalah ye....yang sama-sama suka, sama-sama sayang....
Kalau takat me je yang suka orang tu orang ni berlambak okeh hahaha....
So memang agak kelautlah nak fefeeling macam orang lain feeling tu ye hehe.....

Pastu sampailah satu period yang me try test guna WECHAT (kes sakit hati dengan Negro tulah punnnn)...masa tu memang me macam rebel giler....
Rebel dalam diam okeh...mengalahkan remaja je kan?haha..tapi memang..fasa yang tu memang me dok try test chat...dengan tujuan ada tak yang ok....?
Gigih masa tu chat satu satu...mana yang OK me shortlisted kan...
Eh betull...ko intro salah me reject..ko ayat salah me reject...jangan salah sikit memang me delete or block diaroang terus....gittchew....
.Tapi jangan ye......masa tu baru me tau yang rupa-rupanya laku jugak gemuk-gemuk buruk tua me nih hahahaha....rasa diriku begitu berharga kikikih.....
Eh betul...sebab me tau yang kat dalam WECHAT tu lelaki merapu-rapu memang ramaiiiiii...tak tipu....
Tapi 1 out of 10 tu ada yang agak OK jugaklah..mungkin masing-masing tak reti nak carik jodoh in reality life kot (macam me jugaklah pun kan...)...Eh jangan tak tau..ada yang background ok..kerja ok tapi merapunyaaaa....(mental ke hapatah oii..memang scary ye)......
Gigih masa tu...memang me chat...saja nak kenal-kenal lelaki....
Yang mana masa tu yang me rasa betul-betul OK chat dua tiga kali memang me ajak jumpa terus ye...
Takde istilah chat geli-geli dulu kang nanti-nanti baru jumpa..takde...
Chat paling lama dua hari kena jumpa...tak jumpa zass me delete kahkahkah...demand betul kan?
Tapi betulll.. memang me kena buat macam tu supaya tak buang masa...tak kuasa feeling-feeling pastu kena tipu.....

Eh lupa pulak..me ni dengan lelaki memang kureng sikit....sebabnya dari kecik dahlah me ni pemalu..pastu pendiam (kalau tak berapa nak kenal or tak berapa nak in)....pastu adik beradik kebetulan pulak semuanya perempuan..pastu masa form 4 dan form 5 pulak satu kelas tu lelaki 4 orang..ye...out of 40 tu ada 4 orang je lelaki ye yang lain tu semua perempuan..........dahlah tu dari 4 tu pun 2 orang je yang tulen bang...so memang me tak berapa reti sangat nak berkawan sangat dengan lelaki....gitu-gitu jelah....
Pastu masuk U pulak pun sama....sekelas tu punyalah ramai tu, budak lelaki tak sampai 10 orang...
Pastu biasalah...disebabkan me ni pendiam, gemuk dan hodoh so memang takde budak lelaki yang nak dekat....
So memang me tak terbayang yang me ni berjodoh.....

Sampaikan me dah makin berumur....me just letak macam ni jelah....kalau ada jodoh me then Allah tetapkan me kahwin..me kahwin....tapiiii kalau Allah tetapkan me tak kahwin sampai bila-bila...me redha.....
Lagi satu....me letak dalam hati me ni...umur berapapun kalau Allah kata me kahwin, me kahwin....
Tak kiralah masa tu umur me 70 tahun pun (kalau panjang umur la pun hahaha)...me kahwin je...takde istilah malu ke apa sebab dah tua ke apa dah.....
Nak kata me cari beria-ia memang takde.....tapi kalau tua sampai jodoh me kahwin...tu je....
Sebab apa me cakap camni?sebab namanyapun JODOH.....
Me nak kejar umur takut dah makin tua adartu ke hapa memang taklah ye....
Herlowwww....kalau masa umur 30 tahun mungkinlah kot....
Tapi umur pun masa tu dah 36 tahun okeh...so no pointlah me nak kejar jodoh sangat kan...?



Bersambung.....




Monday, August 28, 2017

#FS

Ni minggu lepas punya cerita....
Macam biasa me dengan OT ke Giant..
Ke Giant macam biasalah jugak...nak beli groceries untuk rumah me lahnyapoonnn....
Bulan ni amazing sangat sebab me kena beli barang sikittt jek....tapi macam biasalah terbeli barang merapu yang banyak hahaha....
Beli barang sikit jek, tapi tetaplah amik troli...yelah Giant tu bukan kecik ye...lenguh pulak pikul bakul tu kang......
So kitaorang haritu pusing laju-laju je mana yang nak beli je kata orang...
Tapi dalam konon laju tu sekali tah apasal sampai satu lorong ni OT berhenti lama kat satu sudut tu tau...
OT ni kalau jumpa barang yang dia rasa nak belek tu memang dia belek betul-betul....pastu dia jenis selalunya kalau dia belek apa-apa tu dia nak me join jemaah sekali...tapi kali ni tak..me ni dah kemana-mana dah tapi dia ralit pulak kat situ tak bergerak-gerak...pelik pulak me rasa okeh....dah kenapa senyap lama je kat situ...??







Rupa-rupanya ni haa....
OT tengah ralit dok main bantal ada labuci nih okeh....sabar jelah....(urut dada makcik kau tengok okeh).....
Masa me sampai tu dia tengah dok ralit ratakan yang warna merah ni la....
Kikiki ni peel me jugak ni tau..macam me dari kecik dulu memang pantang jumpa karpet tebal..mana-mana permukaan yang karpet tebal (dalam surau atau masjid selalunya)  memang me suka je ratakan...dulu ada satu time kerusi kereta kan ada yang jenis kain dia macam karpet tebal yang boleh kita ratakan tu guna tapak tangan tu kan?(ada okeh masa me kecik-kecik dulu).....so memang kerjanya dok ratakan kiri kananlah permukaan tu...kikiki...pastu kang startlah me try tulis guna jari pulak...kalau mau/boleh memang macam-macamlah tulisan dan lukisan keluar.........
Ni dia dok ralit-ralit pastu me pulak menyibuk....me trylah buat huruf F....sekali boleh kauuuu...terus me buat pulak huruf S....berebut-rebut kitaorang okeh hahahaha...macam bebebudak baru jumpa mainan dah nih.....pastu terus me amik gambar (tu OT tengah touch-up)....kebetulan pulak bantal ni cantik...warna merah kemain liplapliplap kan....?








Pastu me suruh pulak OT amikkan pic me dengan bantal FS nih hehehe....mau pulak dia layan hahaha...sikap nilah yang me suka okeh...ada orang boleh tolong amikkan gambar me ni ha......








Tengokla tu..OT ralit tak habis-habis lagi dok belek bantal hahaha....
Tu OT tengah tengok keliling bantal tu...dia frust sebab bantal tu labuci dia ada yang dah rosak....gedik okeh..ada hati nak beli tu....









Ini orang tak tau pun yang me ada blog okehhhh....so shhhhhhh...silalah jangan bagitau OT yek....
Ni dia tak tau pun dia dah tutup-tutup muka dia kan..kalau OT  tau mau kena banned dah me nih ha..kikiki....
Sorry semua makcik gedix dok ber#FS bagai...bagi chance le Makcik dengan Uncle feeling-feeling tau.......kitaorang ni dah kertu baru ada chance nak fefeeling kan...so no hurt feeling tau....peace no war......eh









Friday, February 24, 2017

Ni Kira Camne Nih??

Ni kisahnya pagi tadi...
Pagi-pagi tadi tu me belek-beleklah kotak thermometer yang me beli malam tadi kat Guardian tuh....
First time okeh membeli benda alah ni....jadi kenalah baca camne nak guna....
Ingatkan ada tulis je kat luar je tapi rupa-rupanya instruction adalah kat dalam (tu dia siap suruh baca manual yang kat dalam)......





Bukak-buka kotak sekali keluarkan kertas yang dia attached tu....
Tapi nampak macam resit...aittt??






Pastu pusing belakang tengok ada nih pulak?
Dah mananya kertas instruction tu??
Apasal ada nih pulak??dah sudahhhhh...
Ni kira camne ni?nak guna kena call nombor ni ke camne??
Fyi, thermometer nih bukan me yang amik kat rak sendiri..masa kat kaunter tu me mintak adik staff tu yang amikkan...sebab ni adalah belian purchase with purchase....kat kaunter baru me nampak offer tu, so tu yang suruh adik tu yang amikkan.....
Ehhhh..korang jangan nak speku speku yek...kalau adik tu yang masukkan macam tak logik sangat pulak...kejab sangattt letaknya ponnnn.....pastu adik tu kalau nak orat Iolls macam tak logik sesangat okeh...adik tu umo mau baru 20 tahun pun tak sampai hahahah....hagak-hagaklah...
So camne nih??why??
Adoila..pagi-pagi dah bikin Iolls confused okehhhh........





Ni yang me dapat....
Pagi-pagi okeh dah camni..tak ke terpisat-pisat Iolls kejab....
Tapi terpisat-pisat tu sempatlah amik gambar pulak ye hahahaha.....






Ni kedudukan asal benda alah tu...elok je terletak dalam tu bergulung....adoilaaa....
Ni dia bagi barang sample ke apa?mentang-mentangla Iolls bayar murah dari harga sebenar ishhhhhh......








Tuesday, November 24, 2015

Kemvang Hidum...

Si Puvan ni 5 kali jumpa (tak kira berapa kali jumpa pun sebenarnya, tak terkira sebab memang banyak kali), 5 kalilah jugak dia mesti tanya Iolls "umur you berapa ye Su..?"....
Bila Iolls jawab..."I dah 35..." dengan vangganya Iolls mengaku umo okehhhh....
Confirm dia akan cakap...."eh, you dah 35 dah ke....???"....
Well well well welll.....hewhewhew...gelak Su dalam hati, sambil control diameter lobang idum....





Monday, August 03, 2015

Dinner In The Sky....

Sebelum raya haritu me dapat email dari Maxis...
Macam biasalah pun...baca pun sambil lewa je...
Ingatkan jemputan makan apatah kat Menara KL tu...
Kalau makan-makan launching apa-apa memang taknaklah..tak rajin...
Sekali bila nak tutup ternampak gambar...amboiiii...biar benar makan bergantungan macam tu??

Hebat kan??
Kalau korang korang nak tak??hihihi....
Iolls rasa macam ehhh bestnya......
Tapi ada jugak dalam hati ehhh macam serem jek....
Ingatkan benda restoran tergantung-gantung macam ni ada kat luar negara jek kan...sekali dah bawak ke sini ye..hebat sungguh!!!.......
Macam rugi pulak kan kalau tak pergi....?tapi nak buat camne...Iolls ni tak reti nak berfine-dining le...huhu..lagipun gayat kot...kang berangin kang tak ke benda restoran tu tergantung melayang-layang?
Mulalah nanti fikir bebukan.....
Eh betull..ni tak naik lagi dah fikir bukan-bukan..kang kalau naik ni mau tak senang orang lain pulak kang....huuhhuuuu....





Thursday, June 25, 2015

Uiii...silau....kilatnya....

Ada one day tu..me, Sept dengan Mijon kat Ayer8, Putrajaya....
Rasanya masa tu kitaorang baru balik dari KLIA sebab gi makan Dimsum..
Kebetulan masa tu Ayer8 baru je bukak, so Sept pun bawaklah kitaorang ke situ...saja nak bagi kawan-kawan tengok....
Tapi memang pun..syok giler Ayer8 tu hoiii..confirm nanti-nanti tempat tu sesak sebab segala benda ada kat situ...
Dan masa tu parking memang berlambak kosong kat tepi-tepi kedai tu je....
So dah parking me ternampaklah Kyros Kebab tu...so teruslah masuk dalam tapau....
Dah tapau jalan kejab pusing-pusing tengok views yang ada so terus ke kereta.....
Fuhhh panjang mukadimah ye....sambung lagi...
So ke kereta tu haruslah kita-kitaorang nih berjalan memandang ke kereta....
Tah macamana me tercakap macam nih...."uuiiiii..silau..kilatnya kereta saya...." gitu...
Me cakap tu sebab kebetulan pagi tu Iolls dah basuh kereta, berbulan tak basuh bila basuh kena pulak jemur kat tempat panas haruslah merelip kilatnya...kihkihkih....
Sekaliiiiiiiii boleh tak Mijon cakap..."eii ko nih, pakcik tu pandang bila ko cakap camtu...dia ingat ko mengata dia...."....
Me peliklah kan..dah kenapa pulak nak pandang??dah kenapa pulak nak mengata dia...??
Me tanya Mijon lagi..."kenapa pulak?kan orang cakap pasal kereta orang tu...."...
Tapi elok habis je me cakap sekali tengoklah balik pakcik tu...huwaaaaaaaaaa.....patutlah pakcik tu pandang and ingat me mengata dia...rupa-rupanya pakcik tu kepala botak dan botak dia memang berkilat habis okeh......
Huwaaaa...serius me tak cakap pasal dia tau.......sumpah!!...
Masa tu memang me rasa bersalah ya amat okeh....
Sampai sekarang pun me ingat tau....dahlah tu kalau nampak je kereta me kilat (sebab baru basuh) mesti me tergelak sendiri....kikikiki....





Wednesday, June 10, 2015

Masuk Lubang Jamban??

Tajuk memang mendebarkan kan?

Lupa nak cerita...
Masa hari Sabtu lepas kitaorang on the way nak ke Bota tu berhentilah kat Hentian Tapah...
Me pergi toilet dulu dengan Ana, pastu Emak pulak dengan Anim...kena gilir-gilir sebab Syaqeer tidur....
Elok lepas masuk je kereta Emak dengan Anim kata ada one lady tu kunci keretanya terjatuh dalam lubang tandas/jamban...
Huwaaaaaaaaaa.......me dengar je dah ngeri....(tetiba me pulak yang megelabah cipan)....
Emak dengan Anim cakap, masa tadi tu dia tengah "kecoh" dok masukkan tangan nak cari jugak kunci tu...
Kemungkinan besar Emak me kata kunci tu dah pergi jauh ke dalam (kalau tengok keadaan jamban tulah) tu ada....huwaaaaa...nanges kali kedua....
Korang boleh imagine tak betapa getirnya keadaan lady tu?
Korang bayangkanlah kalau korang yang kena?halfway nak sampai atau lagi berapa KM nak sampai tempat yang korang nak pergi tu (andaian me lah), nak sambung drive ni tapi kunci masuk dalam lobang jamban...huwaaaaaa....nak tolong pun tak reti camne dah kan...?

Dan kebetulan jadi macam tu, tetiba me teringat satu benda....
Kebetulan pagi sebelum tu me tetiba suruh Ana bawakkan lagi satu kunci kereta (kunci spare)....
Taktau kenapa, tapi memang me suruh Ana bawakkan....
Petunjuk sebelum terkena kan..??

Me tak taulah macamana that lady tu setelkan masalah dia..harap-harap dia OK...huuuuu
Sebenarnya bagus jugak kan kalau kita pergi mana-mana bawak kedua-dua kunci kereta yang ada tu...manalah tau kalau jadi apa-apa boleh jugak yang lagi satu tu jadi penyelamat keadaan....
Me selalu jek terfikir camtu camni kalau macam gitu macam gini macamana nanti??..
Dan kebetulan ada pulak kejadian berlaku depan mata (walaupun bukan mata sendiri) tapi perasaan kesian, ngeri tu boleh tahan lah rasanya.....jadi lepas ni kena extra careful lah jawabnya...beringat sebelum kena kata orang...

Kalau bab masuk jamban ni....baru teringat...me pun pernah kena okeh...
Duluuuu masa zaman belajar UiTM duluuuuu... me pernah jugak dok leka membuang dalam jamban Shell kat Cheras tepi lepas toll nak ke Shah Alam tu, sekali elok dah cuci, elok nak bangun celepuppp!!! HP me jatuh dalam jambannnn...kes HP letak dalam poket seluar jeans lah pun nih.....
Korang imaginelah macamana ye....HP jatuh bukan tempat elok-elok ye..tempat baru je kita membuang tadi...belum sempat tarik pumnnn pun okehhh.....
And jadi apa lepas tu jangan tanya..hahaha..Iolls nak cerita pun ngeriiiiiii.....ni pun 1st time me citer kat orang okeh...lama giler citer ngeri ni tersimpan dalam otak..kikiki....

Lepas ni kepada sesiapa, maupun diri sendiri kalau bawak apa-apa pastikan jangan bawak ke dalam jamban sekali....
Kunci kalau ada tempat pulas pintu tu letak situ kalau boleh, takut kang lupa pulak kalau letak kat pintu tu...
Hp pulak letaklah dulu kat mana-mana...kalau ada bag tu letak dalam bag....jangan gatal-gatal dok peganglah, dok letak dalam poketlah....
Kalau tak jatuh takpe..kalau jatuh tak ke haruuuuu......




Tuesday, April 21, 2015

Nikmatnya Tidur Petang....

Betul tak me cakap yang nikmat sungguh kalau dapat tidur petang (tengah hari la sebenarnya pun..)....??
Lagi nikmat kalau tetiap hari dapat buat...huwaaaaaargggghhhh bestnyaaaa!!!!....
Kalau tanya me, kat opis memang me jarang-jarang-jarang giler tidur petang (tengah hari tengah lunch daaa)....serius tak tipu...
Macam mana freenya time tu (means tak rasa nak lunch or whatsoever) memang me jarang-jarang-jarang giler menidurkan diri.....(tak caya gi tanya sapa yang kenal me tu...tapi kalau dia tak tau tu maknanya dialah yang tidur petang/tengah hari lunch tu...tu yang tak perasan...hahahaha).....
Eh betulll...tak tipu....kalau ikut me yang dah start kerja dari tahun 2002 (praktikal dulu) pastu sambung kerja betul-betul tahun 2005 sampailah sekarang nih memang jarang-jarang-jarang sangat....
Jarang tu me rasa kalau kira dari dulu sampai sekarang rasanya memang tak sampai 6 kali pun....
Iyaaa....betullll...tak tipuuuuuu........
Tapiiiii...tu kalau kat opis lah kan....tapi kalau kat rumah jangan....selagi namanya tengah hari tu me ada kat rumah, confirm dua jam paling lama me buat.....haaaa kauuu....
Bayangkanlah kalaulah time tu cuti panjang 5 hari tu tak pergi kemana-mana...maksudnya memang 5 hari tulah direct bila masuk tengah hari je me tidur.....(pastu merasalah hari nak kerja tu malam tu dah tak boleh lelap...dah nanti-nanti bangun pagi jadi sakit kepala pulak...gedix!!!.)....



Set tidur petang (tengah hari) Su....haha!


Jarang-jarang-jarang buat kan...tapi kalau buat kena cukup set macam kat atas tu ye...
"Wajib" ada stokin (ni memang kat rumah or kat mana-mana kena bawak khos untuk tidur siang/malam sahaja)...pastu ada selimut...selimut kat atas tu sebab me tak cukup bantal...so guna untuk tutup muka....
Me kan jenis tidur berselubung dengan bantal...so kalau takde benda berat kat kepala memang susah nak lelap....(kalau kat rumah selimut tu guna untuk lilit pinggan..boleh??hahaha)....pastu bantal bentuk LOVE tu untuk peluk....ye...untuk peluk semata-mata.....kekurangan kasih sayang beno ye...kikikiki...
Alhamdulillah..bila cukup barang-barang yang diperlukan maka nyenyaklah tidur saya...cea cea ceaa.....

Macam tadi...sebab rasa macam ishhh nak baring sangat-sangat tah kenapa tah....
Dahlah tu dari pukul 12 suku lagi dah terasa-rasa nak sangat-sangat-sangat baring (faktor penuaan yang semakin ketara kah?)...penat weihhh dok aim aim jek jam dinding tu....
Dan akhirnya tepat lagi seminit nak pukul satu, me angkut set tidur, tutup pintu terus ke sofa then tidur.....
Siap set jam yek...me set pukul 1.55 pm....uiii kalau tak set mau terbabas....(kan me cakap maximum me tidur petang/tengah hari memang 2 jam selalunya...hahaha)....
Pastu dahlah tu...tidur sendiri berdengkur sendiri terkejut...hahahaha...vengong!!...

Tapi me tau...ada je yang jenis tak boleh tidur tengah hari kan.......
Tapi eloklah pun....dari me nih hah.....
Me ni pun start belajar tidur tengah hari bila dah masuk sekolah menengah atas....
Balik sekolah penat (mau tak penat sebab kena berdiri tunggu Acik Nor van tu dari pukul 1.10 pm sampai nak pukul 2.30 pm ye....)....
Pastu dulu me teruk okeh....lagi nak dekat Asar tu, time tulah nak tidur petangnya.....
Tapi sejak 4-5 tahun ni tak ye....kalau me nak tidur petang selalunya pukul 11 lebih dah start (awal sebab mata memang tak boleh tahan dah okeh....hahaha)....tak pun lepas dah masak tu selepas dah zohor me tidur....
Pastu kalaulah haritu me tak berpeluang nak tidur tengah hari (memang tengah hari lah kan...), so kalaulah petang tu free macamanapun, ngantuk tahap mata tak boleh nak rabak dah pun....memang me tak boleh lelap dah....ko cubalah macamana pun memang tunggu jelah malam karang baru tidur betul-betul.....gitu....





Thursday, March 26, 2015

Yoko Yoko (Sharing is Caring)....



Sapa tak kenal Yoko Yoko nih?
Eh, mengaku tak kenal pun takpe sebabnya doktor me semalam pun dia tak kenal apa Yoko Yoko nih...hehehehe....
Ok, untuk yang tak tau (yang tau tu tak payah baca..kuikuikui), Yoko Yoko ni gunanya untuk kurangkan sakit-sakit or sengal-sengal badan....terutamanya kalau korang sakit-sakit belakang, sakit kat betis, sakit kat kaki...
Ni untuk kegunaan luaran je tau...kiranya macam ubat gosok panas tu...cuma tak payah gosok/urut dah....
Ni functionnya ala-ala koyok atau cream berangin tu...cuma yang bestnya Yoko Yoko ni tak payah nak menyusahkan diri..tak payah nak urut-urut or mengotorkan tangan....



Sebab apa tak payah susah payah segala macam guna cream or koyok?
Sebab dia macam atas nih....
Cara nak guna senang je..mana yang sakit..contohnya betis kita cramp...just amik je Yoko Yoko ni then sapu je kepala merah/biru tu terus kat tempat yang kita sakit tu....
Kang tak lama lepas tu or dua tiga kali sapuan berulang-ulang (in sya ALLAH) hilanglah sakit tu....



Nak cari Yoko Yoko ni senang je....
Rasa-rasanya semua farmasi or mana-mana tempat yang ada jual ubat ada jual Yoko Yoko nih....
Yoko Yoko ada dua jenis..satu warna merah macam me punya ni..merah jenis less smell...
Yang lagi satu tu warna biru..yang tu yang biasa....Biru memang bau memang bau koyok yang kuatlah kan....
Kalau ikutkan me suka je warna yang biru tu...tapi bila fikir-fikir balik, ehhh kang berbau minyak angin je kang pulak...tak syok pulak kan....so amik jelah yang merah....
Harga pulak berbeza-beza ikut kedai...tapi kalau nak murah beli time tengah sales.....
Selalunya me beli yang merah ni dalam harga RM12 plus-plus...tu time sales lah ye..kalau time biasa-biasa memang harga dia RM15 ke atas tak silap.....
Ada jugak dua saiz..saiz kecik macam me punya nih...satu lagi yang saiz besar....
Yang kecik ni pulak selalunya bertahan lamaaaaa....lagi kurang pakai lagi lamaaa dia tahan....
Yang me ni beli ni pun sebab untuk standby kalau-kalau tengah bawak kereta karang tercramp ke apa senang....
Sebabnya ada jugak 2-3 kali tengah baru nak drive kereta (adalah dalam 5 minit bergerak kereta tu) tau-tau dah tercramp...senang jek...sauk Yoko Yoko nih bukak penutup terus sapu kat tempat cramp tu...dah setel.....Alhamdullilah...selalunya kejab je hilang dah cramp tu.....
Ni dua hari ni me guna sebab belakang belah kiri me ni sakit...salah tidur or sebab bawak barang banyak kot...ntahlah....
Eh lupa pulak...ni paling penting....korang kalau tak sakit jangan gatal-gatal dok sapu air Yoko Yoko tu ye....sebabnya Yoko Yoko ni memang pedih giler-giler okeh....
Yoko Yoko ni camni sifat dia (ikut pengalaman me yang dah pakai Yoko Yoko ni bertahun-tahun)..sifatnya kalau tempat tu memang sakit kalau disapu Yoko Yoko dia akan senyap tak takkan rasa apa-apa...tapiiiiiiii...kalau korang tersalah sapu, memang masaklah kulit..panas ooiiiiiiiii.....
Mula-mula memanglah sejuk nyaman jek rasanya..tapi tunggulah 5-10 minit lagiiiii...haaaa memang korang akan rasa berbirat kulit tu tauuuu......
Masa tu basuhlah 7 bilas air embun menitis sekalipun..memang panas tu takkan hilang (selagi benda tu tak habis meresapnya)....
Me pernah kena ye...banyak kali pun iya...hahahaha....
Mula-mula sedap sangat menyapu...tau-tau dah terlebih sapu sampai dah kat tempat-tempat tak berkaitan pun dok tonyoh jugak..last-last dah berbirat kulit.....
Berbirat macam kena bakar ye...tapi yang ajaibnya kulit korang sikit merah pun takde ye....kalau citer or tunjuk kat orang kata kita tengah tahan sakit kulit berbirat memang orang takkan percayalah....sebab memang takkan ada kesan apa-apa....
Lagi satu sebab dia sapu camtu je (tempat sapu dia tu kan direct ke kulit) so for hygienic purpose rasanya tak eloklah share ramai-ramai Yoko Yoko nih....kecuali emergency takpelah..kalau dah terpaksa....so dicadangkan kalau betul-betul ada masalah sakit-sakit urat or etc. belilah je sorang satu....gitewww....


Sekian....





Tuesday, March 10, 2015

Agak Trauma Lah Jugak...

Kes semalam....sebab takde barang yang hilang...so agak dipandang sepi oleh orang-orang yang berkenaan...boss kecik pun cakap nanti dia datang then check balik then belikan mangga baru je...
Mak Guard pulak semalam tu just cakap nanti diaorang akan buat rondaan dengan lebih berhati-hati...hamboiii..dah kena baru nak lebih berhati-hati...(dah macam ayat gerak2has pulak yek..hihihi)....

Kalau tanya me??of coursele me agak trauma....
Perasaan takut-takut dan cuak-cuak tu still ada...(tifulah kalau takde kan...)....
Kalau ada yang datang ok...ni kalau sesorang nih memang takuiiitttt.....

Tadi bila boss kecik datang..me utarakan lagi pasal mintak sorang lagi staff kerja kat sini...
Dia still bagi jawapan yang sama...adoihaiiiii...dah memang tak boleh ubah langsung ke??
Pastu bila me cakap nak try cakap kat HR dah tetiba macam nak melenting pulak...siap tanya me kenapa pulak nak cakap kat HR???....dah tu nak cakap kat sapa lagi??
Ni dah bukan isu memang tempat ni kena kerja sorang-sorang dah nih...
Ni dah masuk isu keselamatan....
Dua tahun duduk sini takde apa-apa me relaxkan je (cuma adalah sekali tu tanya pasal extra staff jugak, tapi kata tak boleh so me diamkan jek)....tapi kalau dah jadi camni (walapun tak jadi apa lagi) takkanlah me nak tungguuuu...adoiiiiii.....
Orang lain kalau kata me mengada-ngada me tak tau...tapi kalau me memang jadi isu....




Monday, March 09, 2015

Pintu dan Tingkap Opis kena Bukakkkk..!!

Baru je me tinggalkan opis 3 hari harini pagi-pagi tengok pintu dan tingkap opis dah kena bukakkkkk....
Huwaaaaa....terbukak ye....
Selama me dah kerja kat sini dah 2 tahun...tinggalkan seminggu pun takde hal..tapi what to do,this time nasib kurangggg sikitt...baru tinggalkan 3 hari dah nak jahanam...nauzubillah...nasib baik baru intro je....Alhamdullilah ya ALLAH.....takde apa-apa yang buruk jadi...syukur....

Patutlah semenjak 3-4 hari sebelum ni mata asyiklah berdenyut-denyut kat belah kiri nih...huhuhuhu...
Kejadianya..pagi-pagi tadi nak masuk opis tengok pintu depan dah terbukak..bukan terbukak lapang..tapi tak rapat...
Tak ke pelik??dahlah tu pintu tu pulak pintu belah yang me memang takkan guna pulak tu...
So belum apa-apa memang amik gambar jelah....
Pastu masuk opis dah cuak-cuak..yelah..kerja sorang-sorang kan....
Dah bukak lampu, letak beg apalagi roundlah tempat-tempat yang sepatutnya....Alhamdullilah...takde barang yang hilang...(buat masa ni tak nampak lagi apa-apa yang hilang).....
Round pun cuak-cuak okeh...takuitttt....
Pastu berkerjalah macam biasa....
Tapiiiii...nak dijadikan cerita..dalam pukul 11 tadi me naklah buat copy satu dokumen nih...
So pergilah me ke mesin photocopy kat belakang.....elok-elok dok photocopy tu sekali mata gatalll terpandanglah kat tingkap belah nun di hujung situ...nak tau me nampak apa??
Tingkap tu locknya dah terkulai okeh....terkulai sebelah...dah tak pasal-pasal dengan perasaan yang extra cuaknya me gi amik HP then pergi ke tingkap tu...confirmmm terbukakkk...means ada yang bukakkan...
Lock sebelah dah terbukak, mangga pun dah ternganga...huwaaaaaa...takuittt 20 kali lagi.....
Amik gambar cepat-cepat (cuak sangat dah...dapatlah 2-3 keping...)....

Then terus me WA Chah yang kat opis KL, tanya ada tak sekian-sekian orang datang sini hari Jumaat haritu??
Katanya tak ada pulak..ada je orang sekian-sekian tu ada je kat sana (opis KL) satu hari suntuk...huwaaaaaa....
I is bukan nak tuduh si sekian-sekian tau....just bertanya...
Sebabnya yang sekian-sekian ni boleh tahan Mike Gyver kalau terlock ke hapa....kebetulan dia pun ada kes tak berlock betul sebelum-sebelum ni...so me just tanya untuk kepastianlah kan....
Then me call orang yang sekian-sekian pulak...tanya sendiri untuk confirmation....katanya memang takde pulak dia ke sini....lagilah rasa nak nangessss...huwaaaa.....

Kot iya pun kan, janganlah nak pecah masuk opis me nih percurik oiiiiii...rugi masa tenaga korang je okeh....
Kat sini mana ada barang-barang berharga pun...takat PC rosak, PC dah nak jem (termasuk PC me nih) tu jelah pun....duit memang takde...barang-barang lain lagilah....

Apa-apapun me doakan takde sebarang perkara buruk jadi dikemudian hari...
Takuit lah...dahlah kerja memang sesorang...pastu benda yang taknak jadi, jadi pulak...harap-harap tak jadilah pencuri tu nak masuk sini lagi....aminnn.....





Thursday, January 29, 2015

Lasernyaaa

Tadi baru jab tadi nih me pergi ke kantin/kafe opis nun diseberang padang nun nak tapau Mee Hailam...
Sampai-sampai sana disapa dek Akak ex-opismate dulu.....dia bertiga dengan opismates dia barangkali...
Sempatlah akak tu keluarkan 4-6 ayat sebelum tetiba mulut me lancar dok cakap "ehh, cepatnya Kak E*** makan...."
Laju je keluar ayat tu sebabnya masa tu me rasa jam baru je nak pukul 1.06 minit tengah hari camtu....(I is keluar opis tepat-tepat pukul 1 okeh....gerak ke depan padang tu naik kereta adalah dalam 3-4 minit je)....
Lepas tu akak tu jawab "haah, arini cepat sikit"..sambil muka macam nak tersipu-sipu...huuuuu...

Eiiiiii...seriusssss rasa nak lempang mulut sendirikkkkk!!
Mesti lepas-lepas tu (elok tak sampai 2-3 minit diaorang bertiga dah bergerak balik) diaorang kutuk me kat belakang tu  kan...huwaaaaa.....
Mesti ada adegan sambil mengutuk yang I is laser sambil mulut muncung-muncung ke depan agaknyalah....
Memang...I is malooooo...nak jadi ramah, tapi terover pulak ramahnya...lain kali jadi pendiam je dahlah Su...huhuhu...

Satu kelemahan me adalah bercakap kadangkala tu memang bercakap macam mulut tak berzakat...
I is memang kurang bercakap..lebih-lebih lagi kalau kat opis (dah kerja sesorang, kadang-kadang je pun ada yang datang) jadi memang kadang-kadang tu skills nak bercakap pun dah takde tahap dah....zero terus...
Jadi hampunkan lah saya ye kepada sesiapa yang terbabit dengan saya....I is takde niat nak melaser-laser orang nih...niat selalunya nak meramah tamah, tapi disebabkan I is terlebih ramah tulah dari ramah dah jadi terlebih jujur...huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa






Monday, July 07, 2014

Serabutt....

Sekarang me serabut sikit sejak ada partner kat opis nih...
Dulu masa sesorang nak sangat ada geng opis...
Ni dah ada geng dah jadi serabut pulak...(biasalah manusia mana ada puas..ehhhh...terkutuk diri sendirik pulak..hheheheh)

Serabut sikit sebab yang jadi partner baru ni ....tak baru pun sebenarnya..dah lama kenal..cuma dulu satu opis, pastu me kena pindah duduk sesorang..sekarang ni dia kena bertugas kat sini pulak...sambung balik..partner me ni jenisnya yang prihatiiiiinnn sangat- sangat...
Prihatin baguslah kan...ada jugak yang prihatin dengan kita kan....sobsobsob...
Tapi..memang serabut sebab beliau ni jenis yang semua benda pun nak prihatin okeh...
Contoh paling ketara, kadang-kadang me nak batuk or bersin sekali satu hari pun takuttt okeh......
Takut sampai tahap kalau nak berdehem pun kena control giler cadbury punya....
Mana tak takut...kang baru batuk sekali (berdehem pun iya kadang-kadang tu) terus pokcik tu bagi petua itu ini itu begini...adoiiiiii....tensiiii...
Tu batuk sekali..harini bagi petua gini gini...kang esok batuk lagi sekali dia bagi petua itu ini lagi....serabut weiiihhh....
Petua pulak tu jenis pelik-pelik.......kalau dengar bahan-bahan yang nak kena cari tu pun adventure giler..huhuhu....

Tu batuk atau berdehem...kang kalau bersin pun tak boleh..terus dia cakap me selsema....
Bersin sebab habuk je kot...tu pun dia kata "Ko selsema ke Su?"...bila orang cakap..."Eh, taklah..bersin je...." tak jalan...terus dia potpetpotpet bagi petua selsema....ohhhh..why meee....??
Serius tensi...hahaha..ke korang leklek je kalau ada orang yang korang kenal macam ni??







Friday, June 27, 2014

Baru Ku Tau....

Nasi Goreng Daging....


Nasi goreng yang baru je masuk ke perut me setengah jam tadi...lapar punya pasal...
Konon tengah hari nak layan internet jek malas nak keluar drive cari makan...sekali belum apa-apa badan dah mengigil-gigil...uiiii...memang takkan tunggu sampai petanglah kan...
Nak tunggu sampai pukul 5 karang memang mau tak jejak tanah pulak nanti...
Banyak giler kan nasi goreng tu?....serius kalau korang terkezuttt..me pun terkezutt jugak....tapi makan tetap habiss..hehehehe...
Boleh tak selama dah setahun 6 bulan (nak masuk bulan ke-7 dah pun) me kerja kat sini, me tak tau yang kantin kat depan padang nun tu ada jual makanan goreng-goreng???...aduiiiiii..rugi..rugiii......kalaulah me tau memang tetiap hari me order memacam okeh...takdelah tetiap hari berfikir-fikir nak cari makan kat mana..(kes taknak makan nasi campur hari-hari...ingat tak me kata kat sini me malas nak makan guna tangan tu...)
Tulah bahananya "malu nanti sesat jalan"....
Eh memang takkan tanyalah kot sebab memang me tak pernah sekali pun jejak kat situ time makan tengah hari sebab dah set dalam otak kat situ jual nasi campur jek....huhuhu...
Ni pun tau sebab opismate belanja kat entri lepas...tu pun bila me tanya "memang ada jual goreng-goreng ke kat situ...?"...pakcik tu jawab..."entah...aku tanya boleh order goreng-goreng ke?Dia cakap nak ke??"...ha gitu...soalan dalam soalanlah pulak jawapannya..kikiki...

So harini setelah badan dah start mengigil-gigil...mata pulak asyik tengok blog orang pasal makan dan makanan terus je zass pukul 2.20 tadi ke situ...
Tekad okeh...dahlah kat situ group pokcik-pokcik ramai..segan weiiiii....(penyebab utama taknak beli lunch kat situ itulah pasalnya...ramai pokcik-pokcik bersidai...I is pemalu khennnn...hukhuk ~batuk~)....
Nasib baik memang dah tak berapa ramai orang...so slow-slow pergi kaunter tanya..."Kak, kalau nak order goreng-goreng boleh??....akak tu kata je boleh...zasss terus sebut...Nasi Goreng Daging satu.....hehehehe...
Kenapa Nasi Goreng Daging padahal selama ni tak pernah pun order menu tu?sebab kelmarin masa belanja me tu pakcik opismates me tu kata dia order Nasi Goreng Daging untuk dia dengan anaknya.......
Nasi Goreng Daging??dengar je dah macam mengiurkan kan...so masa order tu terus teringat nak sebut tu jek...serius tak ingat apa dah....kikikiki...

Alhamdullilah..bukak-bukak opocottt!!terkezutt saya....banyaknya haiiiii....(sama jugak dengan yang kelmarin tu..tak caya gi tengok kat entri ni)....
Alhamdullilah..rasa pun sangatlah kena dengan tekak me..pedas-pedas gitu...cuma apasal kurang masin...??
Serius makan tadi memang dengan bersungguh-sungguh okeh..tau-tau habis jek...eh kena cepat-cepat sebab nak kejar masa nak bukak opis...naya weih mau tercekik pulak tetiba ada yang datang masa tengah mentekedarah makan nanti.....

Sedih tak citer me?memang taklah kan...sapa suruh taknak tanya..kan..kan..kan...??



Tuesday, June 24, 2014

Karok..!

Hari Sabtu malam Ahad yang lepas (kelmarin je pun) kitaorang pergi karok bertiga...wiiiiiii!!
Dah lama tak berkarok bertiga nih..berempat jangan cakaplah..lagilah lama kan..kan..kan...kalau berdua jangan ditanya...dengan Mijon me ada jugak pergi...cuma tak terletak kat dalam blog je..hehehehe...
Dengan Mijon kiranya kalau dalam lama sangat tak pergi karok beramai me belasah je karok berdua je dengan Mijon...lagipun sekarang ni kan me memang dekat dengan dia..kalau seminggu tak jumpa sekali tu tak sah gitu...

Yang kitaorang pergi kali ni (yang bertiga ni) kat tempat baru...bukan kat tempat selalu kitaorang pergi tu...
Yang selalu kitoarang pergi tu karok biasa-biasa jek kat belakang Gulam Mee Kota Damansara...
Yang kat situ kira murah je..dulu mula-mula pergi situ try dan error kataorang...
Tapi lama-lama dah jadi tempat wajib pulak dah...heheheh...
Dari RM10 perjam sampailah sekarang dah jadi  RM13 perjam...
Tapi sejak dah pergi kat tempat baru (baru explore sebenarnya...hehehe) terus dah tak pergi kat belakang Gulam dah..kemahin lagi kan...?

Kebetulan hujung tahun lepas, masa nak tengok The Hobbit, kitaorang beli tiket, sekali wayang pulak start lambat...turun bawah sekali ternampak tempat karok nih (sebenarnya selalu je nampak..tapi buat-buat tak nampak...) terus Mijon ajak karok....
Apalagi...tanya pulak tu murah...terus amik 2 jam terus..kikiki...
Masa tu offer ke apa tak tau...RM16 untuk 2 jam okeh...giler tak murah..??terus rasa nak je sambung sampai 4 jam..hahahaha..
Tapi sebab tiket wayang dah beli..so dua jam je cukuplah ye...kang rugi duit tiket wayang pulak.....

Pastu lepas tu dah lama giler tak karok dah..kiranya nak dekat 5 bulan jugaklah...
Kebetulan lagi hujung bulan lepas datim dengan Mijon tu tersinggah lagi...
Tapi kali tu dah mahal pulak dah..takde dah harga macam haritu...
Tapi takpe..dah alang-alang sampai kat situ..jom kita layan 2 jam....
Tempat baru ni kat e@curve ye kengkawan...nama tempat serius me tak ingat...
Tapi betul-betul kat tepi wayang...senang citer betul-betul depan escalator tempat nih......senang nak cari..kiranya sebelah je dengan toilet wayang tu...
Kalau ikutkan tempat ni sama je dengan kat belakang Gulam tu..tapi best kat sini sebab lagu semuanya baru-baru...
Pastu takde langsung bau asap rokok ye kengkawan...bersih je bau bilik...bernapas nyaman jek..hehehehe...


Yang ni kejadian terkini...malam Sabtu kelmarin...
Mijon yang enjoy..Sept yang ketiduran....hahaha...
Menyanyi time orang lain dah tidur haruslah jadi begini....Sept tu kaki tengok bola...last week dibantainya tengok bola..jadi jadual tidur dah kelaut...
Tapi tang berjalan tetap nombor satu..orang kata nanti ngantuk..dia kata tak..boleh...sekali ko masuk je tempat karok terus gone..sabar jelah....memang tak tunggu lagu start pun...
Kitaorang bantai menyanyi dari pukul 10 lebih sampai nak pukul 2 pagi..betul-betul pulun sampai tempat karok tutup..huhuhu...tak senonoh je kan..?....





"memanjangkan atap rembia..."..ha sapa boleh teka lagu apa nih??
For sure korang tak boleh teka punya...ni lagu lama okeh..zaman-zaman muda kitaorang dulu nih....
Lagu Amy Mastura bertajuk Suria Khatulistiwa..kan dah kata korang tak tau punya....hehehe
Peminat Amy Mastura ni tau...dah jadi lagu wajib me dengan Mijon kalau karok...lagu lain tak dapat nyanyi takpe..tapi kalau tak nyanyi yang satu ni memang boleh meroyan sepanjang tahun..hahaha...
Kalaulah  Amy Mastura tau mesti menangisi kan....kikikih...
Lagu lain yang wajib jugak lagu Mas Idayu, Cintaku 100%...dangdut U....
Dua-dua ni kira wajib...wajib jugak nyanyi sampai habis....kalau lagu lain nyanyi sampai tang corus je dah cukup..janji merasa nyanyi kata orang...tapi kalau yang dua ni tak boleh...kena habiskan okeh......
Best karok ni tau...walapun gaya nyanyi tu macam untuk Juara Lagu tapi suara kelaut takpe...jangan malu-malu...belasah je...nyanyi bukan untuk buat show pun kan...untuk diri sendiri...hehehehe...
Eh, jangan tak tau...Mijon tak ye...suara dan gaya seiring....kalau lagu Nora jadi Nora..kalau Cranberries jadi Cranberries, kalau Abba tertiba jadi Abba okeh..kalau Sharifah Aini tetiba bertukar jadi Sharifah Aini..kalau Siti jadi Siti..boleh gitu...??hebat kan.....?

Ada lagi satu.....
Kitaorang malam tu nak try kat satu tempat lagi...boleh tahan glamerlah jugak tempatnya...
Konon-konon nak layan karok sambil makan buffet..tapi bila kat kaunter dah jem....terkejut tengok kat tempat display tu liquor selambak diaorang display...terus kembang tekak I ni U....
Mijon sempat bisik kat me "lain kali aku nak datang sini pakai telekunglah baru betul..."....vonggoks Mijon..nak tau kenapa dia cakap camtu..?sebab yang beratur belakang dan depan kitaorang masa tu penuh dengan orang-orang yang pakai macam me ni...yang free hairnya Mijon sorang jek....betul-betul speechless okeh...I ni yang kolots atau orang lain yang over gedeban.....??
Eh, takpelah..pendapat orang kan lain-lain...senang citer, kalau was-was tak payahlah kan...





Friday, May 30, 2014

Malasnya...


Tunjuk gambar makanan dulu...
Amacam??tergugat tak tekak korang....hehehehe...


Ni datim semalam....kononnya nak lunch jek, pastu nak pergi klinik amik ubat.....sekali terjebak..macam-macam benda pulak jadinya....dah ter'sangkut" kat area Kota Damansara je..boleh??

So semalam terpaksalah me SL (Short Leave a.k.a. Cuti Petang)...SL ni bukan cuti semata-mata tak potong apa ye...SL ni cuti tahunan kita kena potong tau...paling minimum sejam, paling maximum 3 jam..lebih dari tu dikira EL (Emergency Leave)...tempat lain me tak tau..tapi tempat me kerja memang macam ni...
Bagus jugak ada sistem SL macam ni...bagi me memang fair kepada semua orang...kiranya sesiapa ada hal silalah amik cuti sendiri..pendek ke panjang ke terpulang..kiranya ada choice kalau ada hal or emergency apa-apa...kalau nak pendek amik SL dan kalau nak cuti sehari atau nak panjang tertiba silalah amik EL...takdelah kes ko boleh mengular apasal aku tak boleh...haa......ko keluar opis, so silalah potong cuti...fair sangat-sangat kan...
Bila semalam tu dah SL ingat me nak balik Ampang gi amik ubat??memang taklah..bekejar-kejar kot...so terus jelah kat Kota Damansara sampai ke malam....

Tu citer semalam..ni harini dah dalam dilema...
Sapa suruh kan semalam ter'sangkut' kat Kota Damansara kan...so harini tak memasal nak kena amik jugak ubat tu....
Penting okeh...kalau sehari dua takde takpe..tapi kalau dah sampai 3-4 hari memang taklah...(kalau tunggu amik next week lagi teruk..terus jadi seminggu sebab sabtu ahad klinik tak bukak)...huhuhu...salahkan diri sendiri..dushdushdushhh!!
So nak taknak memang kena jugak amik arini....
Ni pulak dah kepala dah sakit kat belah kiri kanan...membawak pulak kat hujung tulang kat jaw ni...kecik je mata tahan sakit lite-lite nih...
Pastu dengan hidung dah bersin kejab kang srot srot..tekak pun dah terasa perit dari malam semalam...
Nak makan panadol, panadol takde..niceeee.....
Pastu nak suruh gi klinik check amik ubat..memang taklah..malas...
Nak amik ubat yang wajib pun berkira-kira..inikah pulak nak pergi klinik takat sakit lite-lite..memang taklah....

Aduhhh..malasnya hai...
Kang nak menjawab kat opis satu hal...ye kat sini bukan semua orang faham apa yang kita kena hadap...walaupun pada dasarnya tak melanggar peraturan company pun.....tapi peraturan dengan manusia lagi teruk nak kena hadap ye....bosannnya weihhh........




Monday, March 03, 2014

KABUS?


Gambar yang baru je ambik tadi...kalau tengok macam takde apa-apa...tapi kalau dok sini taulah yang sebenarnya kat sebelah hujung sana tu berkabusssss....
Patutlah dari pagi tadi macam berkabus semacam jek...feeling terlebih kan padahal???..
Kat sini memang banyak pokok so memang kalau pagi-pagi sejuk-sejuk tu memang akan ada kabus sikit  jadi takdelah pelik sangat...tapi bila dah tengah hari pun still 'kabus' tu tak bergerak-gerak pergi haruslah sesuatu kan..??
Dahlah tu 'kabus' yang ni putih habis semuanya...tak macam 'kabus' pagi-pagi tu...putih jugak tapi takdelah selepak yang ini....(kalau tengok live memang agak seriaulah....)....
Masa keluar nak ke toilet pukul 10 pagi tadi pun bau asap boleh tahanlah....so confirmlah JEREBU.....!!
Bila tengok dah start jerebu ni mulalah hati tak senang...bahaya weihhh...kalau semput macam me ni memang terbaiklah sangat!!...
Tambah kang nak drive kang satu hal....serabut je bijik mata ni...rasa macam cermin kereta berhabuk tak pun cermin mata kabur tak berelap...huuuuuu..dugaaan........


Ya ALLAH ya tuhanku...kau turunkanlah hujan rahmat ke atas kami semua...Amin....





LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...