Search This Blog

Wednesday, April 30, 2014

Tamak!!

Tengah hari semalam tamak...
Tetiap hari lunch jarang me drive keluar kan (kecuali hari Jumaatla...rajin ada lebih sikit), tapi semalam rajin okeh..lapar lain macam padahal paginya dah satu bekas nasi goreng kampung dengan telur mata me belasah...hehehehe...

Niat nak beli laksa je...tapi balik penuh plastik kiri kanan tangan....
Mana taknya..nak berhenti kat laksa tak dapat, kereta penuh..so gamble ke petronas...
Elok masuk petronas tengok ada kereta nak keluar...terus zass parking kereta terus masuk dalam beli barang makan....
Pastu ingatkan nak patah balik opis jek..tapi tak boleh..nak beli jugak Nasi Ayam Pak Da....lama dah tak makan..teringin sangat dah ni....


Tu dia...beli desert sampai dua....Durian Crepe kat Pak Da...Chocolate Cake kat Petronas....
Tapi me baik okeh...balik opis tak makan pun...kenyang punya pasal....


Ni Nasi Ayam kat Pak Da sebungkus....
Siap ada Latte tin beli kat Petronas lagik....hehehehe...


Mana tak kenyang...sejambak penuh sebekas Nasi Ayam.....burppppp...Alhamdullilah....
Puas hati okeh...






Tuesday, April 29, 2014

Pulau Pangkor 2013: Bye-Bye...

Gelak dulu..hahahaha...
Sekarang ni kemalasan melanda...nak buat semua benda pun malas...
Sampaikan nak update blog pun belasah ikut mana yang ingat je...
Citer penghabisan Pulau Pangkor pun tak sambung-sambung lagi nih...lagi sikittt je nak lupa okeh...
Tapi bila belek-belek modal nak berblog takde baru teringat pasal entri sebelum ni...huhuhu...
So jom kita sambung...

1 Disember 2013-Ahad

Macam biasa..me dengan Sept memang semangat okeh bangun pagi-pagi siap-siap untuk pergi breakfast....
Dahlah malam tadi makanan yang ado jek...nak taknak kenalah rajin bersiap keluar pepagi buta dengan harapan breakfast nanti sedap gitu.......
Alhamdullilah...breakfast mewah..tak rugi bangun pepagi oiiiii....



Kitaorang berdua je pergi dulu...
Yang lain-lain tu lambat siap..malas me nak menunggu...tu pun sampai gaduh-gaduh sebab kena siap pepagi....kikikih....
Harap bersabar ye adik-adik...me paksa bukan pasal apa..kang korang lambat nanti breakfast habis..kat sini pukul 9 lebih dah tutup untuk breakfast okeh...kang lambat korang yang melopong....



Makan kat atas sempit...so terus pilih makan kat bawah..lapang sikit...
Time ni ramai sebab 3/4 ni adalah group family day ke apatah....yang tulis reserved semuanya untuk diaorang la..kitaorang tumpang kat tempat yang takde tanda...



Kat atas lapang sikit sebab tak ramai kan...time me pergi ni banyak group..yang family trip macam kitaorang ni ada dalam 3-4 family jek....yang group pun dah balik dah semalamnya....


Pulau Pangkor memang terkenal dengan burung Enggangnya...
So kadang-kadang adalah yang singgah kat pokok-pokok tepi resort nih...
Yang ni memang resort sediakan tempat letak makanan untuk burung-burung tu...kang kalau burung tu rasa nak singgah sini..so merasalah tengok dekat-dekat....
Burung Enggang ni pesen berpasang-pasang yek...kalau terbang pun berdua-dua jek...
Jarang tengok burung Enggang terbang sekor-sekor (me tak tipu..tak caya pergi google...hehehehe)...


Harap diampun...masa breakfast sefamili me lupa nak amik gambar....tapi nasib baik Ana ada amik..tapi kat kamera dia la....


Jangan terpedaya...ni tak mandi lagi okeh...
Mana korang nak cam kan??..muka mandi dengan tak sama jek...kikikih....dasarrrrrrrr commotttttt....




Kat sini tak berani kitaorang nak mandi sebab penuh keliling pantai sini dengan rumpai laut....
So tengok view je sudah...


Penat nak mengejar diaorang kat depan nun...huhuhu...
Me baru tinggalkan kejab..dah kat sana hujung tu...mengah okeh...



Budak gatai konon nak amik gambar lompat tapi tak jadik...kikiki...
Ayah dengan Ibu dia makan lagi...Opah pulak tadi ada, pastu hilang...rupa-rupanya sakit perut...hihihi...panggilan pulau sungguh...




Dah-dah..jom balik bilik....
Nilah rupanya resort TDR (Teluk Dalam Resort)...cantik patutnya kan...?tapi tak berapa jaga..so dah tua sangat rupanya...sayang jek...


Balik bilik lepak, rehat-rehat lebih kurang...sekali nak pukul 11 Ana call, dia ajak pergi kolam...
So sempatlah pergi kejab dalam 20 minit....
Kelam kabut okeh lepas tu nak siap-siap....
Tu pun lambat siap..patutnya pukul 12 dah kena check-out...tapi nak pukul 12 lebih baru masing-masing keluar bilik...



Imraan dengan Ultraman...sempat paw Opah semalam masa kat Jeti Lumut....
Tengoklah kaki sebelah dah takde....beli tengah hari sebelum naik feri...elok sampai seberang kaki sebelah dah terkulai...huhuhu...(kaki pomen boleh tahan ni okeh...)...



Sibuk okeh dia nih...orang nak turun dia nak naik kat Makcik..
Dah tak memasal nak layan dia nak ngangkut bags semua...huuuu



Dah check-out..bagi beg-beg semua kitaorang pergi lunch....
Lunch ni patutnya semalam, tapi disebabkan semalam tak sempat makan so kitorang dapat makan hari nih....




Makan pun kejab jek..pukul 1 suku dah setel...
Pukul 2 dah kena ke Jeti...sanggap okeh menunggu kat lobi tu...
Sempatlah me guna mesin urut tu sampai 3 round....jakuns okeh...ingatkan geli bila urut guna mesin tu...rupanya sedap tak geli langsung.....kikiki...
Lagi-lagi bila badan sakit-sakit sebab travel jauh-jauh ni kan..tu yang 3 round masuk duit tu....(akibatnya seminggu satu badan sakit urat....padan mukeerrr)...
Nak dijadikan cerita (penat menaip nih...fuhhhh)....
Elok dah sampai Jeti ramai giler ko...rasanya yang naik dari TDR dua group jek...tak sampai 14 orang je...tapi dari Pangkor Lautlah yang ramainya.....
Serius penuh...dengan hujannya..dengan jeti penuhnya....memang serabut okeh...
Serius masa tu me dah terfikir dah...muat ke reramai camtu nak naik feri satu trip jek??
Takpe...takpe...kita tunggu je feri sampai dulu....
Elok feri sampai apa lagi kan...masing-masing pun serbulah...
Tapi sebab kitaorang belakang, takdelah dapat serbu pun....
Time tu me tengok memang masing-masing dah panik tau..jenis takut kena tinggal...jenis nak masuk feri jugak, nak masuk feri jugak..tak kira....haa..camtu...
Pastu boleh tak elok je me dah bagi tickets (cakap 7 orang), elok me nak naik feri tu orang tu kata yang lain tak boleh dah naik feri dah penuh....dah exceed limit okeh....
Dah...takkan me nak naik sorang kan...?terus tak jadi...undur balik....korang nak naik, naiklah..me sanggup tunggu...
Dalam hati memang penuh maki-makianlah kan....mana taknya....kata private feri...dah kejadah boleh exceed limit pulak?main belasah sapa-sapa boleh naik bila-bila masa ke apa??dahlah dengan ada orang mengandungnya, budak keciknya dengan orang tuanya...agak-agaklah kan....
Bengang okeh....pastu sempat sound kat tukang amik tickets yang tickets tadi me dah bagi aaa...jangan kata tak dapat...tadi me nak amik tickets tu balik ko tak bagi..siap kata takpe..dia pegang...7 orang kan...?kalau tanya lagi memang me sekeh!!
Muka masing-masing time tu dah tebal okeh...redha jelah..nak buat macamana pun kan....
Masa tu bukan kitaorang je ada...adalah lagi nak dekat 20-30 orang tertinggal kat situ...
Me pun malas nak tanya orang feri..lantaklah......anggaplah feri seterusnya pukul 4 karang...huhuhu....
Tapi....iya ada tapi....hehehehe....
Bersyukur sangat-sangat...Alhamdullilah....elok je tunggu tak sampai 10 minit tengok-tengok dari kejauhan datang feri lagi satu....yeay yeay!!...i lap U lah!!!!....
Feri kosong okeh...feri back-up ke apa tak tau...feri baru lagi U....terus jek naik feri feeling-feeling VVIP balik....kikiki...
Tu pun lagi sikit me nak hangin okeh...lagi tukang jaga tickets tu mau tanya mana tickets??...haaaa....elok me cakap dah bagi tadi (lagi sikit nak cecah high pitch okeh)..terus dia ok ok...naik..naik.....huuuuu sabar jelah....
Disebabkan dalam feri tu beberapa kerat je orangnya...so merasalah naik kat atas kejab....amik gambar lebih kurang (guna kamera diaorang...me lupa nak guna kamera sendiri...huhuhu)....syok wo...merasa titanic kejab walapun kat berdiri kat tepi pintu jek..kikiki...

Lepas tu sampai kat Jeti dah nak pukul 4 okeh...punyalah sangap...
Sempat lagi singgah jeti beli lagi apa yang patut...masa tu hujan boleh tahanlah...memang dah musim hujan kan...so redah jelah...
So lepas tu bergeraklah kami balik....
Alhamdullilah..sampai rumah pukul 9 lebih...sempat makan beramai-ramai kat bawah rumah kejab...lapar kan...

_TAMAT-





Monday, April 28, 2014

Aiskrim Goreng...

Bila bosan duduk rumah lelama tak buat apa-apa startlah Su gatal nak makan bebukan...
Dari Oreo Goreng yang tah ceruk mana dapat ideanya sampailah yang semalam ni me buat Aiskrim Goreng pulak.....ada je kan...tekak punya pasal....heheheh
Kalini me share cara nak buat aiskrim Goreng pulak yeh...



Bahan-bahannya simple jek...
Kena ada roti buku, Aiskrim perisa ikut suka...tu je...
Alatan pulak kena sediakan papan pemotong ni, mangkuk/mug/gelas, pastu skop aiskrim tu dengan pisau....


Paling penting kena cari mangkuk or mug or gelas yang besar maximum roti tu okeh..kalau tak rugi pulak roti tu nanti....



Caranya senang je...
Amik roti pastu skopkan aiskrim...
Me letak aiskrim tu penuh bulat satu skop tu...rasa macam sikit je kan...rupanya tak ye...korang kena pandai agak..kang penuh sangat kang, roti tu hancur bila kena himpit nanti....


Dah letak aiskrim lebih kurang (macam me cakap..ikut koranglah..janji jangan penuh sampai tak boleh katup sudah...) korang apitlah roti lagi satu...pastu amik mangkuk/mug/gelas tekan kuat-kuat....
Kena tekan untuk rapatkan roti tu..kiranya untuk tutup aiskrim yang kita letak tadi tulah....



Orang tamak letak aiskrim banyak-banyak..kikiki..terus pecah roti tu...
So sebagai pengajaran, silalah letak aiskrim tu secara berpatutan....



Lepas kapit roti guna mangkuk tu ingatkan roti tu boleh putus sendiri (pandai kan Su?)..rupanya tak ye (kalau-kalau korang pun tak tau..kikiki)...
So nak senang, lepas dah kapit, roti dah rapat dua-dua keping...korang kena guna pisau (me guna pisau sapu jem tu jek) untuk pisahkan yang tepi-tepi tu...
Nampak tak roti me tak berapa bulat kan...?sebabnya me guna mangkuk betul-betul cukup saiz roti tu..so kurang rupa sikitlah roti me tu...tapi takpe...tu pun membazir boleh tahan okeh..tengok balance roti tu...membazir je kan...?dahlah me tak reti nak buat apa dengan balance-balance roti tu...huhuhu..so dibuang begitu sahaja...



Dah siap tu kita makan aiskrim sekejab...eh
Taklah..dah sudah tu roti-roti tu korang kena simpan dalam freezer dulu...bagi dia sejuk...ikut petua baca kat internet kena simpan dalam masa 2 jam sebelum goreng....


Ni dia dalam freezer....
Buat 4 ketul je pun...(tak reti penjodoh bilangan da...)...
Disebabkan peti ais penuh..so tak berani nak tunjuk semua..kang pengsan korang...kikiki...
Me simpan dalam plastik je...susun sebelah-sebelah jangan bagi melekat...kalau space freezer korang besar baik guna bekas jek..susun cantik-cantik cun-cun kan....ni darurat..so me belasah janji keras je sudah...




Selepas dua jam simpan dalam freezer atau nanti-nanti nak makan boleh goreng dah.......
Cara nak goreng pun senang jek....panaskan minyak penuh kat dalam kuali...tunggu betul-betul panas pastu baru keluarkan roti then masukkan roti dalam kuali..goreng ni kena cepat-cepat tau..jangan korang goreng slow cook pulak..kang habis keluar isi askrim tu semua..
Kang bila dah agak brown tu boleh terbalikkan ...kang dah brown dua-dua terus angkat....


Inilah rupanya yang dah dipotong....
Me goreng ni pastu terus letak dalam pinggan satu-satu....kiranya, sorang seketul dalam pinggan masing-masing la....senang nak makan gitu...


Rasanya??
Serius mula-mula makan mak aiiiii sedapnya ya ampunn......
Luar garing dalam lemak berkrim..nomnomnom...
Tapiiiii....to be honest bila dah halfway me rasa muak...huhuhuhu....
Tu pun nasib baik tak tamak okeh...masak 2 ketul je dulu..sorang satu...kalau tamak mau me goreng 4-4 ketul semuanya....
Me rasa kalau taknak bagi muak bolehlah sebelum makan tu ditaburkan coklat rice ke apa...baru okeh kot...
Apalagi..selamat mencubaaa.....






Friday, April 25, 2014

Si Gomot Saya...



Ni gambar minggu lepas....sebelum dibotakkan....
Somel sangat kan..kan..kan??muka sweet gitu...hehehehe


First time okeh pakaikan benda kat kepala tapi Umaar tak marah....
Siap buat muka galok (gatal) lagik...hehehehe...kalau tak kemain mengamok lagi dia...
Umaar kalau gi mana-mana memang orang ingat dia perempuan tau.....tu yang tak apa giler malam tu saja me pakaikan bendaalah tu...nak tengok comel tak kalau jadi perempuan betul....kikiki...haa..elok pulak dia kan..kan..kannnn......



Ni hari Isnin...
Dah dibotakkan petang Sabtu minggu lepas....
Muka memang bulat bertambah bulat jadinya....


Ni botakkan sebab rambut asal panjang sangat dah...kemahin laju tumbuhnya....
Dedebob kan dia...hehehehe....
Bila dah botak hilang terus muka perempuan...jantan habis U...



Nak eksen kejab...
Tu puting baru Makcik belikan...tapi keraslah pulak...
Ingatkan beli besar sikit (gatal taknak ikut umur yang sesuai) tu oklah..sekali Umaar tak reti nak isap...kesian dia...so pakai jelah yang ada tu....dahlah Makcik beli mahal RM23.90 reganya...huhuhu..tensi okeh....


Ni semalam...
Balik kerja singgah Ampang Point pastu sampai rumah lambat nak pukul 8...tengok-tengok tidur pulak si gomot nih...
Kemain nyenyak lagi tidur ni...lagi-lagi sekarang ni musim hujan...lagi lamalah tidurnya....
Tu nampak Opah letak kain napkin tu kat kepala...?Kalau dulu bolehlah tak tutup sebab panas kan..sekarang kalau tidur malam kena tutup sebab sejuk....
Elok pulak tu tak kisah...selesa sangatlah tu kot....


Tu bibir signature tu....sama macam bibir Ibu dia..kikiki...
Dagu pulak dagu keturunan kitaorang...dagu penuh isi gitu...hhehehe..Imraan tak ikut dagu kitaorang tapi Umaar ngikut pulak...nasib baik tak over macam Makcik punya..kalau tak nanti jadi "spotlite"lah bila dah besar nanti..kang jadi macam makcik..sikit-sikit orang sebut dagu...tensi okeh..i taulah dagu i pelik dan lain......huhuhu....




Thursday, April 24, 2014

Cakap Besor...

Rujuk entri http Hibernation ni kalau rajin..heeee..

Allah Maha Besar..makanya orang cakap besar adalah nanti pebalasannya....huuuu...

Kan me kena cerry berry hari Isnin haritu kan?dalam entri tu me cakap yang kononnya perut me ni "kebal", selalunya kalau sakit perut macamana pun still ok lagi...tak sakit...
Tapi itu tipuuuuuu..kalini tak ye.....
Hari pertama (Isnin) memanglah takde sakit perut...takat panggilan pulau jek...tapi hari kedua dah start pijau-panas dah perut me ni okeh....panggilan pulau tu memanglah kan...tapi kali ni dasat sikit...kalau dia panggil, ko lambat siaplah ko...huhuhuhu...
Dari malam Isnin tu sebenarnya pun still ada pangilan lagik......tapi lek-lek lagi...ingatkan tu lah penghabisan nye...
Pastu bangun pagi pun ada jugak sakit perutnya lagi...sempatlah kejamban 3 kali lagi sebelum bergerak tu...
Tapi sebab mengingatkan haritu ada staff meeting, so me pergilah jugak kerja...
Pastu disebabkan me ni "pandai" sangat...dan kononnya nak kurangkan sakit perut tu dan me takut nak makan benda bukan-bukan so untuk breakfast me makanlah ringan-ringan je (ringan kalau ikut Su punya term adalah bukan nasik ye..selain nasik maknanya makanan ringannnn...hehehe)...so makan sandwish...nak tau dengan apa?dengan air soya kotak....
Budget dalam hati sandwish tu kan makanan ringan, takut lapar so kita minumlah air soya....
Rupanya salah okeh...bila cakap dengan Chah...Chah kata mana boleh minum air susu Su....me taknak kalah me kata orang minum soya bukan susu tapi soya....Chah kata lagi susu soya kan??.....
Huwaaaaa....betullah tu S.U.S.U soya...haduiiiiiii.....

Patutlah lepas breakfast lite lite tu perut makin mengelodak.....kang prottt sini, kang prott sana..pastu panggilan pulau...pastu makin panas makin mengelodak...sudahhh...ni dah kenapa makin teruk nih...?
Terus pukul 10 decided nak ke kliniklah..tak kiraaa...ni dah masuk hari yang kedua..kang kalau tak pergi klinik kang nak jadi apa pulak kan...?
So  gerak nak dekat pukul 10.40 kot...sempat lagi habiskan kerja, siapkan kerja dulu...pastu baru bergerak...
Drive masa tu jangan cakaplah ye..memang laju boleh tahan la (laju tahap Su jelah..bukan tahap orang lain ek..)...pukul 11.15 pagi sampai klinik..
Klinik pun takde orang...sempat kejamban klinik dulu..tapi tak jadi membuang sebab mak aiii toilet ke apa nih..bau lipas...tertutup niat I u...(pandai pulak time sakit-sakit perut tu pilih toilet..kikiki)...
Elok keluar toilet dah kena panggil masuk bilik doktor....
Doktor tanya kenapa...terus cakap kena cerry berry (ayat sebenarlah ye..kang guna ayat cerry berry kang doktor tak paham pulak...)...
Elok je doktor check perut (dia dengar guna stethoscope dia tu) then terus dia cakap...ambik enjection je ye...?...terus I is redha...bagi lengan terus zasss auuuuu sakit okeh....(selalu tak sakit pun..ishhh doktor ni ganaih sangat le..)...
Tak cakap apa, doktor bagi ubat then bagi MC...cisss..rugi duit minyak dengan tol gi kerja tadi okeh...kalau tau tadi baik tunggu je sampai klinik bukak...huuhuhuhu...

Pastu me cakap besor lagi...
Masa lepas balik dari klinik siap Whatssapp Chah...niatnya nak bagitau dapat MC harini...
Sempat lagi cakap...ni doktor dah enjet ni mesti terus senyap baik perut me nanti ni...
Rupanya tak jugak....sakit perut sampai hari ketiga (Rabu/semalam) okeh...tak baik-baik...
Ni semua gara-gara rasa confirm sangat bila doktor dah enjet tu terus baik ni kononnya....
Pastu me benggong punyalah confident lepas balik klinik tu..dalam pukul 3 me makan nasi dengan lauk daging masak kicap pedas...huhuhuhu..confident sangat okeh...siap bertambah-tambah ratah lauk lagi...pandai kan Su?
Dah penghabisannya...lepas maghrib je perut me dah mengelodak pedih panas balik....masuk keluar toilet lebih 5 kali untuk malam tu sahaja...tu pun sebab tak tahan teringat Gripe Water...telah air tu dalam 3 sudu besar barulah nak senyap.......nyenyak terus tidurku...kikiki...

Pagi-pagi esoknya ingatkan dah senyap...dia dah datang balikkkkk...huhuhuhu...
Nak je me pergi klinik lagi semalam tu...tapi Emak pulak dah bising-bising...
My Emak memang dari kecik sekolah rendah lagi PANTHANG kalau kitaorang sakit taknak pergi sekolah/kerja okeh....
Pesen dia selagi ko boleh berjalan/bercakap silalah pergi sekolah/kerja ye.....dah tak boleh bangun kang takpe..tu baru tandanya ko TAK SIHAT..selain tu no excuses yek...kalau tak memang seminggulah dapat motivasi bebelan pasal MALAS nak pergi kerja or sekolah tu...bagi Emak me kalau tak pergi sekolah/kerja pastu sakit sikit-sikit then boleh bangun, boleh bercakap tu tandanya kitaorang ni MALAS bukan sakit......huhuhuhu...kijam je kan??kalau jadik boss habislah kena ngumpat Emak oiii....
So atas sakit hati kang kalau dok rumah kena marah so baik me pergi kerja..(memang pagi semalam tu dah kena bebelan pun sebab degil malam tu Emak dah suruh buat Teh pekat me tak buat...berlagak sebab ada ubat doktor kan...)...
Lagipun bila fikir-fikir dok rumah kang kat rumah takde air...tapi kalau pergi opis kat opis ada so baik kita pergi je kerja...hehehehe...

Semalam terus me menginsafi okeh....terus takut nak makan pedas-pedas, berat-berat lagi dah...
Pagi makan sandwish, pastu tengah hari makan makan sosej dua batang...
So by tengah hari perut dah diam menyepi...takde macam pagi tadi dah....lega....
Malam tadi baru merasa makan nasik..tu pun takut-takut kang makan berat-berat kang membawak lagi....
Alhamdulillah dah makin pulih...perut pun dah takde meragam teruk macam semalam-semalam....


So pengajarannya kepada diri sendiri...jangan cakap besar ye..kang kalau ALLAH nak bagi sekarang jugak dia bagi..tak payah tunggu habis ayat pun dah dapat....padan muka I...huhuhu




Monday, April 21, 2014

Hibernation...

Hibernation sangattttttt....
Minggu lepas me kerja satu hari sahaja...hari Isnin...pecah rekod nih...
Lepas tu hari selasa EL....EL sebab selsema, sakit tekak dan batuk+semput sikit...ye jangan nak jungkit-jungkit bibir tu sangat ye...ni kes me malas nak drive pergi klinik okeh...so EL then layan diri jelah kat rumah...
Malam tu ingatkan dah makin baik..sekali takpun...makin bertambah penyakit lain...sakit tekak tu makin kurang tapi dah demam pulak....so dah jadi demam selsema, batuk dengan semput sikit...
So hari Selasa takkan nak EL lagi...rogi coti okeh...so terus pergi klinik pagi tu...
Iols buat muka tak malu..mintak doktor MC dua hari...kikiki...eh apa pulak..me yang sakit+badan me kan, so me taulah kebarangkalian nak sihat tu berapa lama....
Dan seperti dijangka..memang pun..demam tak mau baik-baik...demam tu takdelah demam teruk sangat tu..tapi jenis on off okeh...kang makan ubat ok..kang kesan ubat dah habis badan panas balik....hidung toksah cakap..lagi tidur lagi tersumbat...(doktor bagi ubat selsema jenis ngantuk punya)...ngantuk mamai jangan cakaplah...longlai sungguh badan....tu me tak citer lagi yang tiap-tiap kali solat tau-tau dah menetes macam isipadu air dari lobang hidung..kalah tererjun U...huhhuhuhu...
So layan hidung dengan mamai ngantuk jelah dua hari MC tu....
Malam khamis tu dah berkobar-kobar nak pergi kerja esoknya tau..tapi dalam hati ada sebut..kalau demam lagi nak gi kliniklah..niat tak boleh blah, macam taknak gi kerja je kan..?.....sekali memang pun...malam tu badan panas balik okeh....dah ko ni kenapa sampai 3 hari tak baik-baik badan??..
Bila pagi jumaat dah serem sejuk balik badan...cisss..so buat muka tak malu gi klinik lagi dan mintak doktor sambung MC....so layan lagi demam tu...hidung dah makin okeh tapi tidur tetaplah tersumbat... ntah kenapa tah time tidur je..time jaga tak mau pulak tersumbat.......so layan jelah tidur lagi sampai badan pun dah naik sengal-sengal pasal tidur lama sangat...huuuu....
Sabtu makin okeh..tapi tetap telan panadol...nasib baik hari Ahad ceria kembali...
Pagi Ahad badan pun dah normal..hidung pun takde masalah sangat dah...semput sikit tu tetap ada sebab sekarang ni malam kan sejuk....
Ni pun demam ni bila cakap kat Sept, dia dah risau dah, lagi-lagi bila bagitau yang me dah demam lebih dari 2 hari...dia suggest gi hospital je takut denggi ke apa kan..tapi tau jelah I is degil..buat lek lek je sebab rasa macam takdelah me demam teruk..cuma pelik demam tu kejab ada kejab ada ikut ubat je kan....

Alhamdullilah..hari ni me dah bertugas dah pun....tu punnnnn nyarissss okeh pagi tadi nak gi klinik lagi....mana taknya dari pukul 5.25 pagi me dok ulang alik nak dekat 10 kali gi toilet...tak tipu..kang me buat chronology ek...kikiki....tu pun nasib baik berhenti masuk toilet nak pukul 7.05 pagi tadi...punyalah hazab tu pun sempat tu dah start kereta naik atas balik nak membuang punya pasal...huhuhu...tapi alhamdullilah...sampai opis dengan selamat...kikiki
Ni kalau tanya mana dapat cerry berry..jawapannya adalah air lah kan...Sabtu Ahad rumah me takde air..makan pun main tawakal jelah...nak masak pun bercatu air...jadi malam tadi dah lapar sangat so pergi beli..giler tawakal Su kan?...so yang menjawab perut Su la..
Tapi takpe...perut Su ni Alhamdullilah kalau takat cerry berry masuk toilet 10-11 kali pun takpe sebab tak sakit pun (memang jarang sakit walaupun cerry berry)...cuma kang perut mengelodak angin tau-tau panggilan pulau tu terus jelah ke toilet....janji toilet ada air lah kan..takde memang tak hinggin nak pergi keje....!!

p.s.: Yang penting perut memang penuh dengan air ye...kembung perut sebab berbotol-botolah me kerjakan air mineral tu...tu yang tak dehydrate...petua gitu...





Monday, April 14, 2014

Oreo Goreng/Fried Oreo...

Me pernah tengok dalam America's Next Top Model session berapa tah dulu..sorang model tu buat untuk kengkawan yang lain, katanya dia dah biasa buat Oreo Goreng ni kat rumah dia...
Me tengok punyalah berebut-rebut model-model  super skinny lain tu makan......for surelah sedap kan...?..terus me pun teringin....Su apalah yang dia tak teringin kan...??
Pastu senyap lama jugaklah...pastu tah macam mana asyiklah teringat-ingat je..nomnomnom..sedap sangat ke Oreo Goreng nih?...terus me google cari..so terjumpalah blog-blog dan terjumpalah jugak web resepi dari oversea...jadi masa beli barang-barang dapur bulan lepas me pun belilah sekali bahan-bahannya....tapi tak buat-buat pun...sampailah petang sabtu lepas ni me try....


Bahan-bahannya...
Versi malas...bahan-bahannya semua short-cut jek...
Tepung pre-mix pancake, telur sebijik, sedikit air dengan Oreo....
Kalau rajin boleh je buat adunan pancake tu sendiri..tapi sebab leceh nak beli fresh milk segala so kita beli jelah pre-mix pancake jek...lagi senang kan....


Nak buat senang jek....
Amik tepung pancake tu, letak sikit je dulu then masukkan telur sebijik pastu kacau rata....
Telur tu me saja pecahkan dulu dalam mangkuk lain ye sebab takut telur tu dah tak elok ke apa....kalau korang baru beli telur tu, pecah jelah siap-siap dalam tepung...tak payah nak membazir mangkuk tu ye.......


Ni versi pertama, versi tak berapa nak jadi...kat bawah nanti tu ada versi yang jadi ye..tunggu me cerita sampai habis...
Pastu kalau tengok pekat cairkan dengan air...letak sikit je tau...me ni dah terletak banyak...pastu kata pun nak try dulu so malaslah pulak nak tambah tepung..kang adunan jadi banyak kang sapa pulak nak makan....?



Dah terlampau cair jadilah gini...macam celup dalam air jek...huhuhuuu....



Hasilnya....giler cepat nak jadi rentung okeh...padahal baru je letak....
So me nasihatkan nak goreng ni biar api tu kecik je...takdelah cepat sangat jadi rentung....


Nipis tak bersalut kan...?
Tapi takpe..kita makan je dulu....


Hasilnya dah belah dua....
Ni me guna Oreo inti Strawberi....
Buat sikit dulu...dalam 4 ketul yang ori, 4 ketul yang strawberi...
Then bila makan rasanya macam makan pisang goreng je..cissss......kulit tu wangi macam goreng pisang adabi....berminyak...tak besttt....kalau nak tau Oreo tu jadi lembut tau...rasa dah jadi lain dari rasa Oreo yang asal tu.........


 Tapi pagi ahadnya pulak me macam tak puas hati...kenapa kalau google yang website mat salleh lain je rupanya...
So me trylah buat lagi....
Kali ni me pecahkan telur dulu baru masukkan tepung...kacau rata...pastu dah pekat tu letak air sikitttt je dalam sesudu untuk cairkan sikit....
Me masukkan telur dulu baru tepung sebab nak senang nak ejas banyak mana tepung tu kita nak guna...takut terlebih tepung pun iya....ala pepandai koranglah nak ejas pun..kikiki....


Adunan memang pekat dan melekit habis...pekat dari yang semalam tu...
Masa nak salut ni takdelah tebal pun adunan tu melekat kat biskut tu...tapi takpe kita cuba....



Hasilnya....tetap rentung!!...kikiki...
Api dah bukak yang perlahan pun still cepat je nak rentung...tapi takpe...rentung ni kiranya dah masaklah ni...jangan korang biarkan rentung sangat sudah...rentung ala-ala je ye....kang pahit tak tau...



Close-up sikit...ni bila dah belah dua rupanya dah lain dari semalam...macam rupa kat website omputih pun iya....hehehehe.......
Kulit luar tu tebal banyak dari semalam...semalam punya macam kulit pisang goreng je kan...?



Bila makan...nomnomnom...barulah rasa sedap...
Rasa macam ala-ala cupcakes....sedaplah jugak....
Luar dia tawar rasa cupcakes tu, Oreo tu kiranya jadi inti...manis-manis sikit gitu....memang puas hatilah...ketagihan pun iya okeh...(Ahad semalam sehari sampai 2 kali buat)...
Adunan yang tak habis tu jangan buang tau, boleh simpan dalam container masuk dalam fridge..kang terasa nak makan boleh guna lagi...
Tapi satu je tak best...kulit dia tu dah fluffy lembut jek tapi ada rasa pahit-pahit soda bikarbonat gitu...selain tu memang sedap...trylah... 





LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...