Monday, February 29, 2016

Makan...makan...makan....

Happy Monday Uolls!!


Me ni bila buat entri yang ni memang seriously tak tau nak bagi tajuk apa....
So kalau me dok ulang-ulang tajuk tu kira halallah kan....(kalau ikutkan hati memang malas oii nak letak tajuk huhuuu)......
Eh tajuk tak penting pun kan...apapun...layannnn....




Ni makan kat Bangi...tak ingat exactly kat mana...tapi kat Restoran Satey UK....
Ni makan dengan Sept dan Mak Sept....
Memang saja beli sikit sebab sebelum makan satey ni kitaorang dah minum petang kat gerai tepi jalan kat belakang tu jugak hehehe....
Kat gerai tu kitaorang makan Laksa dengan ABC dan Air Batu Jagung.....ha kauuu....
ABC dengan ABJ tu pulak bukan kecik-kecik mangkuk...so memang dah kembang perut penuh dengan air kisar...
Mak Sept pulak teringin dari haritu nak makan satey...so kita layan (layan sebab suke jek hahaha).....perut kembung pun takpe...nak tapau bawak balik kang sejuk kejung tak best...so try jugaklah kat situ....
Kitaorang just amik Kambing/Daging (tak ingat yang mana satu) 6 cucuk, Ayam 10 cucuk.....amazingly ayam sedap okeh...tapi kambing/daging tu awatlah liat bebenoooo???macam makan getah sekerap pun ye dah gayanya (walaupun tak pernah pun makan getah sekerap tu hahaha)......




Kalau dah namanya pergi rumah Sept...macam biasa mesti pergi brunch kat Aliff Bistro heheheh....
Ni me punya sesorang.....setiap kali pergi pun inilah dia makanan yang me order.....
Walaupun dalam hati nak try itu ini...tapi bila sampai kat kaunter nasik kandaq...terus kepala otak Iolls jemmm.....kang tau-tau me tunjuk inilah jugak pun....kihkihkih....






Nasi Ayam...
Dah lama tak buat sendiri.......
Ni me guna butter..kononnya healtylah sikit....tapi tifuuu..tak healthy pun...sebabnya masa tumis me letak segala lemak dengan kulit hayam tu kau kau....haaa terus berkilat-kilat Iolls punya nasi ayam hehehe....





Ni ada beli daun kucai...so macam biasa suruh emak bancuhkan tepung untuk cekodok tu....
Iolls tukang goreng je (tu pun setelah mak me dah tenggekkan kuali isi minyak kat atas dapur)....
Pastu sebelum tu buat sambal Ikan Bilis semangkuk.....haaaa...apalagi...makan bersungguh-sungguhlah kan.....
Masa masak Sambal Tumis ni, time tu jugaklah me masak Sambal Daging...
Dan sebab Sambal Daging jugaklah Iolls selsema siap demam bagai minggu lepas (giler lama pulak tu selsema tu huhuuu)........
Me selsema tu sebab jenuh nak tunggu garing Cili Kering kisar tu gara-gara guna kuali non-stick tu...huhuhu....so nak tunggu garing tu berapa puluh kali pulak bersinnya....last-last petang tu dah start hidung berair dengan sakit tekak.....penangan tumis sambal kan....serius me punya bersin time tu memang nak tercabut segala anak tekak hidung semua huhuhu......




Breakfast dengan Anim....
Ni kat restoran mamak baru kat Ampang Point...Line Clear namanya....
Tak taulah ni Line Clear yang ori ke apa....
Ni kitaorng makan kat sini sebab pagi tu kat Rasyid dah penuh...so belasah je makan kat sini....
Kat sini roti dan kuah dia biasa-biasa je (me makan Roti Canai kosong jek)....tapi air dia memang cow habihh (tapi harga diaorang slightly mahal sikit dari kat mamak lain).....





Lupa pulak...bukan breakfast dengan Anim je....gi berlima nih....
Me nak gi jogging...Anim kata dia dengan kawan dia nak ikut....so mohlah....
Balik tu bawak bebudak tu semua breakfast......





Nanas kegemaran.......nomnomnom....
Selalunya me makan cicah dengan garam macam tu jek.....tapi kali tu teringin pulak nak makan dengan Asam tabur nih.....sedappp....
Ni me sharelah pic nih kat group sekolah rendah...
Dahlah Iolls ni silent reader jek selama ni...kononnya intro nakla share pic....sekali dah dapat macam-macam komen negatif....tak baik untuk kesihatanla.....makan kena berigat-ingatlah.....ishhhh korangnyaa punnnnnn.....dah dahlah...lepas ni memang mode turn jadi silent reader forever jelah...korang sembang jelah sesama korang....haha......






Balik dari pasar malam kat KD pergi singgah Gulam Mee kejab.....
So makan Nasi Lemak dengan macam-macam dari pasar malam tadi....kenyang nak meletuppp.....hehehe....
Mana tak meletup...satey pun ada, keropok lekor pun ada, jagung bakar pun ada...haaa kauuuu......
Me ni kalau gi pasar malam kalau tak penuh dua-dua tangan dengan makanan memang tak sah.....ke korang pun sama??





Lompat Tikam....
Ni kalau bulan puasa atau ada orang mengidam barulah dapat makan hehehehe....
Lagipun kena makan reramai baru feel tu lebih gittew.......
Kitaorang ni pulak jenis suka kalau makan tu biar kuah yang putih tu lebih....kuah tu kan lemak-lemak santan masin-masin sikit....
So selalunya kuah yang habis dulu dari yang hijau tu....berebut makan kuah sokmo.....





Korangg....
Kalau korang pernah dan suka makan Sizling Yee Mee yang kat Giant Shah Alam.....makanya kalau korang duduk area Kota Damansara (KD) silalah makan je kat foodcourt Tesco Mutiara Damansara.....seriously sama sebijik (minus tak berapa pekat sangat macam yang kat Giant tu).......yang lain-lain tu...dari segi rasa semua memang sama sebijik....sedap giler okeh.....






Ni kat foodcourt Tesco Mutiara Damansara jugak....
Me makan sizling...Mijon makan set nasi nih....ada ikan bawal bakar pais rasanya nih....me rasa sedap jugak.....






Ni Jumaat minggu lepas-lepas....
Habis karok terus ke seberang (bawak kereta) ke Naina.....
Sept pun ada jugak joint sekali...dia sekarang ni cuti lagi...dalam proses nak cari kerja....
Iolls doakan Sept cepat-cepat dapat kerja.......amin......banker kalau dah dapat kerja lega banyak kengkawan hehehe.......
Seriously kalau korang gi Naina ni kan...walapun malam-malam buta (nak pukul 12am) tapi orang tetaplah makan lagi Nasi Kandaq.....selalunya kalau gi mamak malam-malam orang selalunya order roti or makanan goreng-goreng kan...?tapi kat situ tak ye.....ramai je yang belasah Nasi Kandaq malam-malam.....
Me rasa kan sebabnya Nasi Kandaq diaorang memang sedap nak matikkkk (ni kalau ikut lidah dan tekak me lah....orang lain me tak tau)......tu yang dah malam pun orang makan lagik......





Ni baby potatoes yang me beli hujung bulan 12 haritu (kat Cameron Highlands).....punyalah lama simpan dalam peti ais kan....
Nak bakar tak terbakar-bakar...so satu hari tu balik kerja terus me perap kejab....
Sebelum nak gi mandi tu me masukkan dalam Pemanggang ajaib je...tenggek atas api.....masak dalam 35 minit....
Ni me amik resepi dari Ina Garten....senang jek....
Bersihkan baby potatoes dan potong dua.....letak minyak zaitun, lada hitam hancur, garam dengan Bawang Putih yang di ketuk....gaul rata...perap kejab...then bakar...siappp....
Senang je kan..?amazingnya memang senang dan sedap.....
Me ni peminat kentang kan...kalau tak sedap tifulah hahahaha.....




Masih lagi me order Mee Goreng Mamak kalau tapau time lunch kat ofis.....
Kalau order lain memang sokmo kecewa jek...so balik-balik orderlah Mee Goreng Mamak atau Nasi Goreng Cili Padi jek.....
Tu pun nasib baiklah bukan tetiap hari menapau tengah hari kat situ....selalunya me bawak sesiap makanan untuk makan tengah hari nanti...senang....tak payah nak drive bagai....kalau tak sedap-sedap duduk tu kang pukul 1 dah kena zaass drive ke depan....boring ooo...kalau ada geng lain...ni makan sesorang nak beria-ria sangat memang tak best huhuuuu......




Loudspeaker KD....
Memang suka giler karok kat situ....
Paling best kalau nasib baik kitaorang dapat bilik besar....syok ooo...dahlah dua orang jek...mic pulak wireless (so boleh koya lebih..takdelah tersangkut-sangkut bersilang pangkah bila nak pilih lagu tu)......
Air macam biasa tetaplah bottomless...so minumlah korang sampai sengkak....
Tapi Iolls rugiii...Iolls jenis kalau dah nyanyi tak berapa nak minum air sangat.....tak sempat...rugii ooo lepaskan mic hahaha......





Ayam Penyet AP.....
First time makan....sedap jugak ek....
I paling suka ayam penyet dia tu....adoiiii sedappp...garing kat luar...dalam moist jek......
Ni konon sebelum tu nak gi makan lauk siam..sekali dah dapat parking nak keluar dari kereta tak boleh...hujan lebat selebat-lebatnya.....
Tu pun stuck nak dekat 30 minit kot dalam kereta je....(malas nak belari-lari anak dalam hujan kaedahnya)......last-last decided masuk jelah Giant..cari makan kat dalam Giant jelah (sebab memang niat sebelum nak makan lauk siam tu nak pergi Giant pun....).....





Selalu me beli yang jenis sealed bag tu....tapi sebab takde so bedal amik yang kotak nih.....
Ingat lagi...dulu masa belajar Ema yang selalu bawak biskut ni sebag besar (serius memang besar...me tak pernah lagi nampak kat mana-mana kat sini).....
Ema tu pulak sebab kakak dia yang bagi (kakak dia keje stewardess MAS)...tapi dia pulak tak berapa makan...yang banyak belasah adalah me lah pun....dengan kengkawan lain dia bagi rasa jek...tapi dengan me dia bagi extra (siap boleh pegang beg tu sambil makan lagik eheheheh).....syok ooo.....
Selalu beli yang timbang tu tak cukup oiiii..dahlah mahal nak matikk....so kalau nak sangat makan banyak-banyak memang me beli yang sealed jek....walaupun rasanya lain....beza okeh..tapi takpe..still biskut yang sedap....
Ni me beli ni untuk kudap-kudap kat ofis...bawak balik rumah biskut ni tak laku okeh.....anak-anak buah Iolls taknak (Anim pun tak heran)......hahaha...so jimats disitu...so lain kali memang beli untuk makan kat ofis jelah......




Tuesday, February 23, 2016

Kea Garden, Cameron Highlands....

Korang tau tak....rupa-rupanya kat belakang pasar Kea Farm tu ada satu farm namanya KEA Garden....??
Korang tak tau...me pun sebenarnya tak tau hahaha...
Kitaorang haritu niatnya nak pergi ke pasar KEA Farm tu sebabnya nak cari barang-barang kiriman....
Tau-tau dah jalan tu, kat hujung tu rupa-rupanya ada tempat baru...
Cantik tauuuu.....terkesima jugaklah masa sampai tu....
Tak sangka terceruk camtu ada tempat cantik......




Cantikkk....
Ni korang tengok ni sikit je tau....me tak amik keseluruhan tempat.....
Macam biasa jugak....tempat ni entrancenya F.O.C.......




Muka boring lagi masa ni...sebab nampak ni je yang cantik hahaha......




Okeh...ni belah atas....amacam?(sambil angkat-angkat sebelah kening hehe)......




Ni pandangan atas ke bawah....
Bawah tu ada macam pasar mini....adalah jual sikit hasil tanaman....pastu ada jugak stalls jual macam-macam.....




Gittew.....





Muka masing-masing macam stress jek dalam gambar kan...?tapi sebenarnya tak pun....happy happy jek semua hihi......




Ada jugak bahagian camni.....




Real lagi cantik tau.....dalam gambar me ni macam malap je kan......





Adik gedikkkkk........




Tempat rebutan semua orang nak amik gambar hehehe...
Ni nak balik baru dapat...masa masuk tadi semua orang jem kat sini........




Geram tengok adik....sebab dia sporting banyak haritu hihi......




Haa....ni dah nak pukul 7 dah ni tau...tapi orang still lagi ramai kat sini...bertambah ramai lagik ada.....
Tempat ni sebenarnya belum fully siap....tapi dah cantik okeh....
And don't worry...kat bawah Kea Garden diaorang ada jugak sediakan parking tau.....
Kitaorang dah puas amik gambar dan round dalam ni terus ke pasar KEA...nak cari jagung, nak cari jagung...
Eh terbeli jugak ubi kecik-kecik tu....kegemaran....tapi susah nak jumpa yang betul-betul kecik.....
Jagung kat pasar KEA Farm tu me dapat murah giler.....jagung tu sederhana kecik...tapi memang paling murah me dapat dari kat tempat lain...habis me beli 2 plastik..senget lengan okeh.....




Bersambung.....




Monday, February 22, 2016

Big Red Strawberry Farm & Bharat Tea.....


Ni lepas dah meround kat Boh Tea tu...so terus ke Brinchang....
Kalau ke Brinchang haruslas nak gi ke Big Red Strawberry Farm....kebun kegemaran gittew....hehehe....





Korang mampu hadang pintu toilet dengan pokok cantik cam gini?
Ye...tu toilets diaorang.....punyala cantik...pastu bersih....
Gi tahun 2012 dulu pun bersih...gi hujung tahun 2015 pun still bersih....bagus management diaroang kan...?





Naik atas ni bukannya nak tengok apa sangat....lepas tengok view yang pentingnya cari makannnnn heheheh........





Ramai kan....meriah.....





Tempat duduk memang always full.....




Tapi takpe...takde tempat belah sini...korang boleh try cari belah hujung sana...atau kat atas belakang nih pun ada........
Ni masa kitaorang beratur nih nasib baik belum ramai orang beratur...kiranya elok me beratur nih me orang yang ke-4 camtu.....
Order pun laju je....tapi bab nak dapatkan food yang kita order tu bit problem.....waffles dah siap lama dah...sekali yang lain-lain tu tak siap-siap lagi....lama okeh tunggu....bukan sorang je kena camtu...2 depan me pun kena...tu belum lagi yang belakang-belakang me pun....order siap tak ikut mana yang dulu...mana food yang siap dia bagi dulu...so kena tunggu food yang lain pulak....
So tunggu punya tunggu (tak taulah jem pasal apa kat dapur tu)...bila semuanya siap nak makan...sudahhhh....waffle sedap tu dah kembang...huwaaaaaa.....frust okeh....
Kita nak makan kan ramai-ramai (konsepnya sharing is caring gittew), so memang kena tunggu semuanya setel baru angkat dan gi makan....tapi tulah...makanlah dalam kembang-kembang tekak tu.....
Gambar takde...sebab lupa nak amik guna digicam....yang dalam hp dah tak boleh guna....hp problem tak boleh detect SD card...adoiilaaa.....





Dah habis makan...turun sambil-sambil cuci mata dan ambik gambar.....




Cantikkk...suka sangattt......




Bunga kat tepi-tepi pagar pun dah penuh...cantik sangat-sangatt....





Start le nak feeling-feeling hindustan hahahah.....





Anim....





Orang lain kat atas lagik....
Malas nak tunggu...so me dengan Anim je yang feeling-feeling kat bawah nih.....






Next destination adalah ke Bharat Tea...
Bharat Tea ni jalannya yang hujung nak turun ke arah Brinchang tu....tempat paling senang nak parking...senang nak amik gambar heheheh...tobatlah nak gi Boh lagik huuuuu....
Tapi ini jelah yang sempat amik pun...panas oiiii...masa ni pukul 2 ke 3 pm camtu...memang matahari bawah kepala.....





Cantik kan.....
Ni nak turun tak sanggup....berpinar mata...takut kang belum pijak apa-apa tau-tau dah sampai bawah dah....hahahah....





Tu cafe dia....
Kitaorang just minum air je kat atas tu....sambil-sambil layan view gittew.......
Kebetulan masa kitaorang sampai ni orang dah makin surut (boleh ke guna perumpaman nih?hehe) so dapatlah duduk kat tepi beranda tu..........
Nak makan yang ringan-ringan time tu tinggal kek je...kek sorang pun tak heran...so layan teh sambil tengok view jelah......






Anim....taktau nak letak caption apa...hahaha....




View dari toilet....
View ni paling cantik sebenarnya kan....





Dah setel kat sana kitaorang naik balik ke arah hotel....nak carik makan..nak carik makan....
Last-last tengok kat mamak tepi Kea Farm ni ada parking kosong...so kita lunch mamak jelah......
Iolls order Nasi Goreng Mamak.....tu je yang teringat nak makan....hehehehe...
Masa ni dah pukul 4 pm ye....takde mood pulak nak makan nasik kandaq....





My mother macam lapar benar jek....dari tadi dok moody2 huhuhu...
Nasib baik perut Iolls ni berkompartmen...so lambat sikit rasa lapar tu....hehehe.....




Sila sila......




Kitaorang ni makan dengan lantai bergegar-gegar okeh....
Sebelah ni macam ada arked gempa bumi tah apatah....kalau korang nak rasa camne tsunami ke, gempa bumi ke boleh masuk situ (of course le berbayar)......habis vibrated satu badan Uolls....tercekik-cekik Iolls nak makan okeh......hahahaha....
Habis makan tu kitaorang decided nak pergi pasar Kea Farm...alang-alang kereta pun dah parking cantik kat mamak tu so kita gi.....(korang tau jelah azabnya nak cari parking kat area tu)......


Bersambung.......







LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...