Search This Blog

Showing posts with label DIM SUM. Show all posts
Showing posts with label DIM SUM. Show all posts

Monday, October 27, 2014

Eden, KLIA lagi....

Sesiapa pembaca tegar blog me ni jangan muntah ye...hehehehe...eh ada ke pembaca tegar I is nih??kuihkuihkuih!
Kalau tengok gambar mesti korang tau...ni adalah sekelian kalinya kitaorang pergi makan Dim Sum kat KLIA lagi....Ye, tahun ni saja dah dua kali...last pergi adalah pada bulan tiga awal tahun lalu ye....
Selalunya kan offer dari Eden kat groupon ni jarang-jarang keluar, tapi tahun ni dah dua kali okeh...so kita layan jelah..rugi pulak kalau tak gi.......
Ni kalau me citer pasal ke Eden, KLIA of courselah citer repeat..cuma tang gambar jelah lain sikit..lain tang baju dengan angle jek..lain semuanya sama ye...kahkahkah...
Ni kitaorang pergi masa awal Muharam hari Sabtu haritu...kebetulan pergi tarikh tu pun...patutnya Ahad minggu lepas plannya nak pergi sana, tapi disebabkan Eden kata dah full dan diaorang nak extent date yang patutnya expired last sunday...so kita booked jelah date yang ada tu...kang nak pergi bila lagipun kan..sebab memang dah expired dah pun....


Me bff.....
Bertiga lagi ye....Mijon memang beli 3 je kupon tetiap kali ada offer...sebabnya senang..kang beli lebih kang ada je itu ini tak boleh pergi...so beli tiga...tapi tu pun kang kejab korang jelah yang pergi, aku tak boleh pergi...dah sudahhhhhhh....tapi tulah, rezeki nak bertiga yang sama tu tetap ada...so dapatlah bertiga lagi...
Kali ni kitaroang keluar lagi lambat dari yang sebelum-sebelum tu ye..biasalah mokcik-mokcik bersiap kan...?kononnya nak awal dari yang sebelum-sebelumnya, last-last makin lama makin lambat setengah jam lagi daru selalu lagi ada....



Dahlah lambat sampai Putrajaya Central ni...sekali elok beli tiket train dah bergerak pun...so kena tunggu lagi 22 minit...kekerapan train kalau KLIA Transit ni adalah 22 minit kalau tak salah me....
Tu nampak tak kat tangan Sept...tu ticket (kad) untuk return (two-way)...beli siap-siap senang....
Pergi dan balik ni RM12.00 plus-plus sorang...me tak ingat exactly sen-sen tu berapa....
Ni first time pergi KLIA masa KLIA2 dah bukak, so me perasan train ke KLIA/KLIA2 makin penuh orang....tak macam selalu pergi tu memang orangnya boleh kira....



Kahkahkah...dah kenapa tangan memasing tunjuk sini tunjuk situ tu??
Baru me perasan daaaaa..ni sebab memasing nak suruh memasing amik sesuatu diseberang memasing....sabar jelah....sorry ye kengkawan...I is bz nak amik gambar kejab ye....
Ok, ni yang first sampai kat meja...kira starter lah...eh tak, starter kitaorang makan bubur dulu....dah habis bubur semangkok baru layan yang ada depan mata nih....



Me friend, Sept....sekarang ni susah sikit nak jumpa beliau nih....bukan dia yang bz...tapi I is yang bz...I is bz kira duit macamana nak bagi cukup...kahkahkah...eh serius....sengkek giler ko sekarang ni...belanja memang tetiap bulan cukup-cukup giler okeh..bukan pasal minyak naik ye...tapi memang gaji I is cukup-cukup sangat nak tanggung keluarga....apapun Alhamdullilah...I is bersyukur sangat-sangat..salah diri sendiri jugak....belanja tak berapa ikut kemampuan diri kan...kihkihkih...gelakkan diri sendiri jelah pun....
Tu nampak lelaki di meja sebelah tu....sorry to says, Mijon agak terganggu dengan isteri dan anak-anak beliau ye....huhuhu....speaking berabuks tu lantaklah (lantak tapi nak sebut jugek...kikikikh)...tapi apa kes kalau 14 kali asyiklah memasing nak toleh pandang Mijon macam Mijon/kitaorang ni ada hutang gitu...huhuhu...tercekik Mijon nak makan...serba salah okeh...pandang pulak tu bukan pandang gitu-gitu je ye, tapi pandang beria-ria...ke peminat Mijon tu....??hihihi..kalau peminat Mijon sila tinggalkan msg anda di bawah ye...meh kita berkenalan......



Kegemaran nih...Chee Cheong Fun...
Sumbat dengan Ayam dan Udang....sedap nih tau.....lembut je...
Ni kalau beli Yong Tau Foo yang ni je me amik 2 ketul ye....makan pulak dengan kangkung...sedapnyer lahaiii....




Ni pulak kegemaran semua...Carot Kek Goreng....ni premium items ni...kalau sorang boleh dua kali order je...
Tapi nak mengabiskan satu ni sesorang pastu nak makan segala mala Dim Sum memang tak dapatlah ye...so selalunya order satu kongsi reramai, kang tak cukup order je lagi......tapi kali ni malas nak tunggu, terus je awal-awal kitaorng order 2 set terus......
Kalau tanya me rasanya?rasa macam Keow Teow Goreng....sapa peminat Keow Teow Goreng mesti suka giler ni okeh....lembut je kek tu kalau makan.....



Ni adalah jenis yang kukus ye....hihiihi...silalah terkejut.....




Yang bakul double sama tu adalah jenis yang premium...order siap-siap dua bakul setiap jenis...senang...karang tak payah nak order-order dah.....



Mijon yang purak-purak berlakon bila me amik gambar...kikikih...
Korang jangan mengata ye....orang-orang meja sebelah bukan tengok Mijon bila bakul-bakul ni dah sampai pun tau....masa meja clear lagi diaorang dah usha Mijon beria, sikit-sikit kang tengok, siap yang anak dia tu tertoleh-toleh belakang lagi...ha kan...tu belum ada bakul gini lagi.......ni bila bakul dah berbakul-bakul atas meja ni mau lagi 16 kali toleh kot....hahaha....
Tapi percayalah...kalau makan Dim Sum tak penuh meja tu sesuatu sangat....kalau buffet Dim Sum tapi makanan tak penuh meja mungkin korang tak kuat makan, tapi kalau makan Dim Sum bayar sendiri tapi tak penuh meja maksudnya korang takut nak bayar sebab mahal...memang lor, Dim Sum ni sebakul pun paling murah RM3.90..tu pun kalau kat kedai biasa-biasa, ni kalau namanya kat KLIA mau nak dekat double kot harganya sebakul.......kahkahkah...Su main kasar ye, mentang-mentanglah makan buffet all you can eat....so mana yang susah nak jumpa jom kita try test makan semuaaaaaa......




Bubur idaman semua orang nih....
Ni adalah mangkuk yang kedua nih ye....jangan tertipu....
Me ada post pic bubur ni kat FB, so adalah dua tiga empat orang kawan me dok komen..ada yang kata sedapnya...Ila lagi best..dietnya menu lunch korang katanya....ye..kalau tengok tang bubur sahaja memang diet seimbang sangat...cer tengok semua..mau terbelahak sorang-sorang tengok...kikikiki.......
Tapi memang bubur ni sedap sangat...ingat lagi Sept cakap masa first time makan dulu...bubur ni rasa macam kalau kita demam tu emak kita buatkan bubur nasi panas-panas tu...ha gitulah rasanya....sedap sangat kan...??
Serius, memang sedap...me yang kureng sikit nak beria-ria makan bubur nasik ni pun tak boleh resist ye....kalau tak ingatkan yang perut ni dah penuh sesangat mau order satu periuk terus...hikihik....


Yours truly.....
Sapa kata I is dah kurus...??silalah jangan percaya...tengok lengan je dah tau dah ukur lilit satu badan kan...?kahkahkah...
Muka pulak tetap selenga, lagi selenga sebab semalamnya tu me tidur 4 jam je okeh..gara-gara karok dan shopping groceries sikit...
Kalau nak tau ni me pakai tudung baru ni Uolls....tudung beli kat Al-Humaira Contemporary....harga boleh tahan, RM59 satu...tapi tak puas hati sebab awning tu tak berbentuk bulat..dah terkepot-kepot dah tudung depan tu...huhuhuhu....
Ni me beli semalamnya tu...nak pergi tempat karok baru, sekali keluar parking, belakang rupa-rupanya Al-Humaira...terus jelah masuk kan....I is bukan orang kaya pun nak beli selalu tudung rega RM50 ke atas nih...tapi disebabkan I is beli tudung setahun sekali dua kali je (tu pun selai dua lai je) terus je RM59 me cekaukan je....tu pun nasib baik ada satu je yang berkenan...Alhamdullilah...kalau ada 2-3 tak ke dilema tu....elok nak beli satu dah terbeli pulak 2-3 lai..I is memang tak percaya kepada diri sendiri tau...kalau bab belanja ni me main belasah je ye....me jenis jarang shopping, tapi kalau tetiba jalan-jalan tu ternampak barang yang me rasa me nak beli terus je me beli...padahal duhitnya takdelah banyak mana pun...cuma kang tau-tau esok lusa dah kena bawak bekal gi kerja...kihkihkih...
Eh, tapi elok apa bawak bekal gi kerja...lagi jimat, bersih dan lagi sedap kan....??



Me bff lagi....saja...bukan senang nak masuk blog sueginola pun kan...kikikih....




Ada jugak kerabu kaki ayam..me rasa sayur tu sikit je...sedap jugak nih....
Ni kiranya last order...memang kitaorang order sekali banyak pastu order yang mana teringin nak makan je....takde repeat macam selalu tu....faktor usia okeh....cuba kalau 10 tahun lepas dapat makan gini..mau lagi teruk kitaorang kerjakan...hahaha!!...



Cantikkan.....??



Ni me amik masa on the way nak ke surau.....ni kat area departure kat bawah...sambil lalu sambil tengok apa yang jadi kat bawah.....



Surau adalah terletak di Anjung Tinjau ye....jauh nun dihujung sana.....
Kalau nak pergi sini memang lenguh ye....jauh boleh tahan....



Time kali pergi tak ramai pun orang kat sini...masa pergi awal tahun haritu penuh jugak kat sini....
Kitaorang memang setiap kali habis makan Dim Sum akan solat kat sini dulu...sebab selalunya habis je makan Dim Sum memang dah pukul 2 macam tu..jadi alang-alang sebelum balik kita solat sesiap...kang senang nak merayap merata-rata....



Kedai Coklat wajib singgah tetiap kali pergi pun....tapi singgah jelah...belinya sekali dua je kot...hahaha.....



Balik tu kesian Sept...train full..tu tak kisahlah full kan..macam tak biasa berdiri pun...tapi kesian sebab ada jugak manusia yang selfish di zaman hi-tech nih....
Tu Sept berdiri bersandar kat tempat letak beg....kosong lagi pun tempat beg ni..so terpaksalah tumpang sandar kat palang besi tu.....



Penuh tapi still boleh berdiri secara selesa....



Nilah orang yang selfishnya boleh tahan tu.......alahaiii...tempat bags ada, tapi orang yang duduk...tempat duduk ada, tapi beg yang konker...boleh??
Patutnya tiga orang lagi boleh duduk situ (termasuk satu seat kat depan tu kalau korang nampak ada beg jugak kat atas seat tu)...tapi disebabkan diaorang tu takut sangat beg dia hilang kot so dia letak beg-beg memasing kat kaki dan kerusi...pastu bila nampak orang tengah cari seat buat-buat pulak tak nampak...good.....padahal tempat letak beg adalah kat belakang seats diaorang tu je....tadi masa train kosong ko taknak duduk kat tempat duduk yang boleh letak beg dekat-dekat...nak kata vontot berat, kurus kering je me tengok dua-dua minah nih (yang bags kat kaki tu, yang beg kat kerusi pun beg kecik je, orangnya pun kecik jugak..motip??)..huhuhuhu...ye...diaorang tu dari KLIA2....first stesen okeh...boleh je pilih nak duduk yang mana satu....tapi tetap nak duduk tempat sempit-sempit dengan beg-beg sekali.....sabar sangat-sangat....


Lepas turun kat Putrajaya Central kitaorang ke Ayer8...me memang pernah dengar Ayer8 Ayer8 ni, tapi blur tak tau apa-apa..rupa-rupanya macam shops lot...tempat cantik okeh, mengadap tasik kat Masjid Besi....
Kat situ singgah kejab je..tengok jeling-jeling lebih kurang pastu tapau Kyros Kebab...hahaha...baru makan kot kan tapi tetap nak tapau....eh tak kiraaaaa....kalau nampak Kyros Kebab tak beli rugilah korang.....
Kebab dia lain okeh....korang belilah kebab kat mana-mana pun takkan sama sedap dengan yang kat Kyros Kebab punya...I is pemakan tegar dari tahun 1997, time KLCC baru bukak lagi ye....first time makan kat Sogo tahun 1997 terus suka sampailah sekarang nih....kalau tokei Kyros Kebab taulah kan...mau dia sponsor me kebab sebulan..kahkahkah...
Ok, lepas dah tapau kebab kitaorang ke Alamanda...pergi karok kat Superstar pulak...adoihaiiii....ketagihan apakah ini...??
Karok 2 jam, pastu solat kejab, terus ke Taman Warisan....nak cari Satey...nak cari Satey....
Kalau tanya gambarnya mana??memang takde ye...I is dah mengantuk tahap gaban dah time tu....
Kat sana singgah sebab memang khas nak makan Satey Samuri....dapat Satey Samuri pastu solat maghrib kejab terus bertolak balik....
Sampai rumah dalam pukul 9 suku malam...legaa......
Konon nak tengok Premier citer The Hobbit...takdenya....borak-borak dengan Mijon dulu...last-last tidur pukul 12.30 malam...adoihaiii....esoknya Ahad memang flat....
Nak hantar Mijon pun surender...terpaksalah Mijon balik naik cab...sorry ye Mijon....
Lupa pulak, Mijon follow me hari Jumaat malam tu...

Tamat....




Thursday, May 29, 2014

Dim Sum di Eden, KLIA lagi...

Citer lama lagi..hehehe...
Ni kitaorang pergi hujung bulan Mac haritu...
Kan sebelum ni me ada tempek pasal offer makan bufet Dim Sum kat Eden ni kan...?
Kitaorang memang tak lepas peluang ye...kitaorang pun beli kupon tu jugak...

Macam biasa awal-awal pagi dah keluar rumah...
Keluar rumah lepas tu gerak dengan Mijon ke rumah Sept...
So dari sana satu kereta je...terus ke Putrajaya Sentral....
Kitaorang memang taknak pergi terus ke KLIA sebab takut tak reti nak parking kat mana...takut sesat pun iya jugak kan....
So memang akan parking kereta kat Putrajaya Sentral lepas tu naik KLIA Transit je...senang pun senang..free and easy gitu..tak payah nak fikir macam-macam....


Masa ni dah pukul 10 pagi...kira awallah ni....
Dim Sum tu start pukul 10.30 pagi...memang kalau makan Dim Sum gitu tau...kalau makan Dim Sum memang akan start pukul 10.30 pagi hingga 2.30 petang...


Yours truly...hehehe....


My BFF....
BFF sangat...
Kitaorang kenal dari umur 18 tahun sampailah sekarang ni dah 34 tahun...sila kira berapa tahun dah berkawan...
Susah senang sama-sama ni tau..baik buruk komplen ngumpat mengutuk potpet pun bertahan jek......kalau tak takkan senang-senang nak sebut BFF...tak gitu?



Sampai sana cukup-cukup nak pukul 10.30 pagi....
Ingatkan kitaorang terawal..rupanya ada yang lagi awal...hihihhi....okeylah tu..



Sampai-sampai dapat meja terus dibagi menu...
So tick lah mana-mana yang nak...
Tu beria-ria je diaorang kan...?macam bisnes juta-juta gitu...



Hamboiii..happynya memasing....
Dah order kan..so sembang-sembang perkembangan semasa dan terkini memasing...tu yang kemain lagi gelak sakan tu...


Makcik kepoh terus......
Tengah borak manalah nak kontrol muka kan....kikiki



Tempat masih lenggang lagi...
Tapi ada orang lain dah ada jugak...
Kiranya termasuk kitaorang dah bukak 4 meja la.....


Borak-borak lagi....
Masing-masing breakfast minum air je pagi tadi okeh..punyalah tahan napsu sebab nak makan banyak nanti-nanti nih....


Sorang dapat set gini...
Jasmine tea tu free flow..kalau habis boleh minta....
Tapi pekatnya hai...kalau sapa cherry berry memang sesuai sangat..hihihihi...



Food sudah mari....
Dapat yang goreng-goreng dulu...nomnomnom....


Pastu sampai yang lain-lain.....



Sebelum makan baca doa dulu..eh...amik gambar dulu..kikiki...
Tak...amik gambar pastu baca doa then makan la.....



Kegemaran....
Bubur nasi rasa "emak kita masak time demam" kata Sept....hhiihihihi..serius betul....



Fried Carot Cake...
Ni dah jadi kegemaran nih....
Ni premium item..limit kalau nak order..boleh order 3 kali je rasanya...


Ni dah second ke third order kot....
Makan pun dah slow-mo....
Mau tak slow-mo..tadi tu dah belasah berbakul-bakul kan.....


Sept time ni dah surender dah...huhuhu...
Cepat benar surender...tadi bukan main macam tak cukup benar...



Mijon still steady lagi....
Dia makan style slow slow je...tau-tau kang habis..bagus..baguss....



Me yang dah kenyang...
Surender kejab..kejab lagi sambung balik okeh...
Lama lagi nak lepak pun kan....sambil tu kita borak-borak dulu....


Syok makan Dim Sum ni macam nilah...
Sambil makan berhenti kejab borak-borak..then makan lagi...
Benda senang nak sumbat kan...kikiki....


Ni lagi satu premium item....
Sedap jugak nih....


Yang ni terpaling sedap...
Kalau pergi mana-mana pun makan yang ni paling puas sebab ada udang 2/3 ekor dalam tu....


Sept dah stop makan....
14 kali kata nak keluar dari situ lah...eiiii...orang nak relax-relax lagi la...sabar boleh tak...




Tetiba kan...?kikiki...
Dah bosan camnilah jadinya...



Ni pun kerja orang bosan....rajin je nak klik sana sini...cer kalau orang suruh sesaja, memang taklah....



Mijon pergi toilet kejab....
So meloponglah kejab dua orang nih....


Kuih Bom...
Sedap jugak nih..



Ni keladi goreng apatah...
Dalam dia berempah-rempah sikit....ingatkan manis kan...savoury nih...


Air sejuk kosong je sebenarnya nih...
Tapi sebab air lebih so tuanglah Jasmine Tea tadi tu....lega tekak dapat minum teh o ais...kikiki...



Kitaorang setel makan pukul 2....
Terus pergi ke anjung tinjau nih...Sept nak solat kejab...
So tunggulah kitaorang berdua kat sini kejab...lepas-lepas tu baru Sept join......
Sambil duduk mengah makan banyak tadi tu sambil tengok orang dan kapal terbang...
Time ni ramai nak pergi Umrah rasanya....
Memang penuh KLIA...kat departure area tu lagilah..panjang line orang beratur...selalunya kalau pergi lenggang je..line memang tak panjang lansung....kali ni memang macam serabut sikit...


Bincang juta-juta lagi okeh..kikiki....


Sayu je masing-masing pandang kapal terbang nak berlepas...huhuhu...



Masa kitaorng pergi ni dah suam-suam kuku pasal kehilangan MH370....
Apapun still pray for MH370...

Lepas dah lepak-lepak tu terus balik naik KLIA Transit balik....
Amik kereta singgah kedai 1Malaysia kat pejabat kerajaan tu...jakunss okeh sebab kat Ampang tak jumpa pun kedai tu...sempatlah beli serba sikit...korang trylah kordial mangga dia..terbaik okeh....
Pastu sempat singgah kejab tempat makan....ye..korang jangan terkejut ye..memang tebiat kitaorang memang makan sokmo...hihihihi...
Lepas tu makan kat mana?bersambung.....





LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...