Showing posts with label Entri Rawak. Show all posts
Showing posts with label Entri Rawak. Show all posts

Friday, July 13, 2018

JODOH lagi hehe...

Bab jodoh ni semuanya di tangan Allah...rahsia Allah....kena ingat tu....
Macam me sendiri...selama hidup me jarang sangat me membayangkan yang me akan kahwin...betul tak tipu....me just selalu cakap kat diri sendiri apa-apa me ikut flow....lambat or cepat tu semua atas ALLAH...ada jodoh me me terima, takde me terima jugak....tu jek....
Lagi-lagi bila me audit diri sendiri...tengok diri sendiri macamana...(sendiri tau diri sendiri)....
Ada ke orang nak?(kalau ikutkan macam takde kikiki..cuma bila try chat tu eh tetiba macam ada)..pastu bila tengok perangai sendiri yang tah hapa-hapa...pastu dengan faktor usia yang makin meningkat..eh banyaklah...kalau list kat sini memang panjang pulak nak kena huraikan....
Tapi sapa tau kan tiba-tiba me dah ada BF? (selama ni takde okeh....crush ramai le...tu pun me yang crush ye hahaha)..
Dahlah tu ni jelah satu-satunya BF dalam hidup selama 37 tahun hidup me nih (jenuh sebelum BF yang satu ni me gi buat perangai gi kenal lepas sorang pastu sorang lelaki...tapi BF ni jugaklah lelaki yang jadi satu-satunya BF me).......
Pastu sapa nak tau yang tau-tau tiba-tiba me dah pun nikah...kuasa Allah kan?wallahualam...(mode: ustazah mee meggi hihi)......

Doa pasal jodoh pulak ingat me tak doa?doa okeh...dahlah tu memang banyakkkk....me bila time musim rasa nak berdoa pasal jodoh memang kemain beria-ia me doa...kang tetiba rasa macam eh takpelah...tetiba me stop ye huhuhu....
Doa pulak me rasa selain dari doa dari diri sendiri banyak jugak doa dari kawan-kawan dan dari kenalan (terima kasih semua)........
Sampaikan pernah sekali tu Arwah Kak Ros tiba-tiba message me dari Mekah, bagitau yang dia dah doakan me pasal jodoh...(Allahuakbar...ni yang nak nangis ni..)....Masa tu Arwah gi buat Umrah pun me tak tau ye....cuma tau-tau dapat msg dari Arwah bagitau macam tu....mau tak terharu kawan kita ingat kita walapun kita takde dengan dia macam dulu (masa tu Arwah dah pencen dah nak dua tahun okeh...sedih kan?).....
Tu belum campur doa syok sendiri..sendiri yang kirim kat sapa-sapa yang gi Umrah....banyak okeh...

Usaha pulak adalah sikit-sikit...
Eh yang lelaki tu pleaselah tolong usaha banyak banyak...kesian okeh kat perempuan-perempuan ni...
Cuba jadi berani sikit (cewahh).....ye betul...takpe kalau kena reject...tu perkara biasa okeh......
Nak jadi suami nanti lagi kena tabah banyak tau hahaha..eh betulll...korang kena reject tu baru sikit je ye..nanti dah kahwin nanti, nak layan peel isteri (kalau dapat sepesen me ni) nak layan anak-anak pulak korang taulah camne...(nampak tak hikmahnya napa Allah bagi tangungjawab banyak pada suami?lelaki sebenarnya pentabah okeh..perempuan tabah kat luar jek, dalam hancusss eh-please jangan kecam hahahaha)
Ok sebab apa me cakap me usaha sikittt je sebab me tak yakin dengan diri sendiri....
Lagipun duluuu me rasa me kan perempuan, so takde orang nak me dahlah tak payah...gittchew....
Tapi (berapa banyak tapi daa).. ada jugak time yang eh mehlah me try media social..mana tau sangkut (sebab physically me tau me camne...me tau susah orang lelaki nak suka me then nak ngorat me hahaha...)... ...
Tapi tau jelah kalau guna media social 10 tu nak jumpa sorang yang OK susah....but still pilihan di tangan anda...
Jangan fikir banyak sangat dah....kalau tengah mencari tu kalaulah lelak/perempuan tu tak suka takpe...pastu kita tak boleh nak go dengan orang tu pun takpe, tak payah nak paksa-paksa....ikut flow jek....tak boleh kita boleh cari yang lain..in sha ALLAH....

Pastu kan cer korang try buat style macam mat saleh..kenal dan keluar je dengan mana-mana lelaki/perempuan (korang dah scan habis-habis barulah kenal betul-betul dan ajak keluar ye...ni penting....sendiri screening, sendiri buat pilihan)...tak perlu bila dah kenal mana-mana lelaki/perempuan terus cakap eh dia nilah jodoh aku..tak perlu....kenal dulu betul-betul (jangan cepat attached) then dah confident ok baru boleh start the relationship (wahhh macam doktor sinta dah makcik khen...?haha)....then try pulak boleh ke tak aku dengan dia nih...try test jek..takpe....(janji jangan bukan-bukan dahla ye huhu...)....
Eh ni semua based on apa yang me pernah laluilah..setakat nihlah....
Bukan nak cakap me hebat sebab dah kahwin..takkk....cuma me cakap kalau nak usaha la....Allah kan dah cakap nak apa-apa kena DOA, USAHA baru TAWAKAL....

Ada orang yang jodohnya kenal dari sekolah...alhamdullilah...
Ada orang yang jodohnya kat tempat kerja...Alhamdullilah....
Ada orang yang jodohnya dekat-dekat keliling je..Alhamdullilah....
Ada orang yang jodohnya just aku senyum ko senyum tau-tau dah attached...Alhamdullilah....
Ada orang yang jodohnya dapat dari orang kenalkan...Alhamdulillah....
Ada yang dah jumpa jodoh tak tapi tak panjang pulak Alhamdullilah...
Ada yang jodohnya sampai dua tiga empat lima kali...alhamdulillah...
Pastu jangan lupa jugak...ada orang yang memang ALLAH bersebab bagi takde jodoh....see...?macam-macam kan...?
So...bila dah time its time....tu je....just ikut je flow....so takdelah kecewa sangat.....
So sebelum kecewa banyak apa kata korang just try and error...janji tak merosakkan sudah.....pastu tak semestinya korang ikut me ye...ni atas sendirian berhad jugak..masing-masing ada cara masing-masing kan?cuma kalau down pasal jodoh trylah jadi macam me nih....sebab me ada satu time buat macam ni (dalam hati eh meh buat macam orang putih buat...) gitchew....alhamdullilah..berhasil..
Berhasil tu makna sebenarnya kita bagi peluang kat diri sendiri....
Bagi diri peluang kenal lagi ramai orang..tanpa perlu ada perasaan hati (kalau ada pun jangan bagi banyak la..sikitttt je sudah..kang sakit hati tu banyak pulak kang...)......bila camtu kita takdelah rasa terkilan sangat kan?iyalah dah doa, dah berusaha pastu tinggal nak tawakal je kan....

Dengar cakap family..cakap kawan-kawan or orang sekeliling is good....
Tapi kena ingat jugak...korang dengar then mana yang patut buat korang buat...mana yang rasa tak boleh nak ikut, tak sesuai dengan apa yang korang hadap just abaikan......sebab yang nak hidup nanti tu korang...yang nak sakit hati ke nak happy pun korang....yang habis duit yang bertambah duit pun korang....tu jek...selagi tak menyusahkan orang lain just ikut je apa yang sesuai dengan korang dah....

Pastu jangan jugak terlalu letak banyak syarat nak ciri-ciri begitu begini...
Nak letak boleh tak salah pun (katapun korang yang buat pilihan kan?)..
Cuma kalau dari 10 syarat or ciri-ciri lelaki/perempuan yang korang nak tu korang just jumpa 5-6, tu kira dah OK sangatlah....
Macam me dulu me nak lelaki yang tinggi okeh...kalau ko tinggi sampai 2 kaki lagi me suka...haaa gitu punya suka kan?
Tapi masa sesi me kenal lelaki-lelaki, ada yang rendah...pastu ada jugak yang rendah dari me ye..tapi me rasa eh ok je....takde jadi apapun kalau lelaki tu dalam kategori lelaki rendah....see....ciri-ciri tak perlu namanya nih hehe....
Pastu tengoklah me, nak lelaki tinggi 2 kaki kan (kalau boleh hahaha), last dapat OT yang tingginya lebih 4-5cm je dari me....tak keracunan pun kann?kiki......
Pastu me dulu letak syarat lelaki tu kena pandai...tapi nasib baik me jenis letak yang pandai tu bukan pandai kat bahagian sijil ko tinggi mana...pandai kat me me nak lelaki tu general knowledge dia tinggi mana..banyak mana...?reti tak sekian-sekian..ha macam tu...
Dan kebetulan OT is ada ciri-ciri tu....fyi, OT is tak sekolah tinggi ye...tapi amazingly dia "pandai" dari segi pandai apa yang me nak....dan sebelum-sebelum tu lelaki-lelaki yang me jumpa..keje elok..muka elok...cakap pun pandai..tapi tang lain mak aiii bodohnyaaa (eh)....hehehe...(ni ciri-ciri me nak.ciri-ciri korang ikut korang la ye)....
Sapalah taknak ciri-ciri yang torrrrbaikkk?haruslah nak kan?
Tapi kena sedar diri kena duduk di alam realiti jugak..
Korang nak yang cantik hensem kurus sado jek tapi kena ingat muka tak bagi korang makan okeh.....
Korang nak yang duit banyak kerja bagus tapi tak layan ko pun tak guna jugak kan?
Korang nak yang solat penuh 5 waktu, mengaji tetiap hari, tambah solat sunat bagai lagi tapi rupa-rupanya kat belakang dok bertenet (perkataan purba dah ni hahaha..korang faham tak tenet?) dengan perempuan/lelaki lain pun susah jugak kan?
Senang citer..ciri-ciri tu kita boleh letak..tapi bila dah kenal seseorang tu kita kena ikut kesesuaian...benda-benda tu semua boleh diadjust (mana yang boleh adjust la, yang tak boleh jangan dipaksa).....

Me cakap bunyi macam senang jek kan?tak senang jugak ye..semuanya take time....
Percaya je Qada dan Qadar Allah.......yang buruk memang datangnya dari kita...segala yang baik datangnya dari ALLAH...tu je....






p.s.:  Sorry tau kalau harini me fefeeling ustazah or fefeeling motivator....yang penting apa?betulll...kalau tak suka nak baca just klik je X kat atas kanan nun hahaha....(ni ayat defend diri sendiri siap-siap hahaha)...
Me tau bukan semua orang suka apa yang kita buat apa yang kita ada...apapun me just doakan kita semua yang terbaik...dan dipermudahkan....amin










Tuesday, August 04, 2015

Entri Rawak #2...

Beli hutang SD Card untuk digicam...
SD cards yang ada tu dah penuh semuanya....
Nak delete memang tak lalu sebab banyak sangat-sangat...nak transfer takde tempat nak ditransferkan...so nak taknak terpaksalah sangat beli yang baru....
Niat nak amik yang 8gb jek...sekali Atie salah order...16gb pulak...hadoiilah.....dah terpaksalah hutang dulu...kahkahkah..sapa suruh beli salah kan....??



Resit resort dan pakej nak bercoti-coti Malaysia nanti ni dah beli lama...bulan March haritu lagi...
Patutnya pergi berTIGA...tapi what to do..nak hangen berapi-rapi pun tak guna, buat sakit dada kepala sendirik je......so terpaksarelalah pergi berDUA jek....huuuuu....
Ni me dengan Sept beli masa Matta Fair haritu....punyalah penat dok pusing-pusing bersesak-sesak dalam PWTC tu nak cari hotel/resort or pakej....last-last setelah diconfirmkan bersama-sama kitaorang amik yang nih....
Resort ni offer murah sangat dari harga asal (me tengok resort ni buat promo lain pun still yang ni paling murah), so terus amik...lagipun resort ni ada buatkan services belikan tiket dan sediakan transport untuk tempat yang kitaorang nak pergi tu...so terus je book....nanti-nanti tak payah pening kepala sebab pihak resort boleh sediakan semua....
Baik sangat weih diaorang...tu masa kitaorang beli voucher dan pakej tu kitaorang bawak duit tak cukup (nak cucuk memang tak sangguplah, Q panjang giler kat mesin ATM tuh), nasib baik pihak resort tu bagi kitaorang bayar deposit je dulu....
Tapi walaupun deposit, voucher tetap dapat tau..bagus kan..?
Minggu lepas me booked lah tarikh semua tu dengan resort...yang bestnya, first time in my life staff bahagian reservation tu sangatlah baik ya ALLAH.....baik tu satu, dahlah tu efisyen.....
Selama ni kalau call bahagian reservation mana-mana hotel or resort mesti macam blur-blur je memasing tu....tak me yang jadi blur, orang yang angkat tu macam blur...pastu ada sesetengah tu cakap macam nak makan orang pun ada....tu tak campur lagi yang 40 kali confirm kata nak call confirmkan balik hampeh tak buat...haru weihh....
Tapi yang kat resort ni tak ye...cakap je itu ini dia layan, pastu dah janji nak check apa yang patut tu dan confirmkan balik tu dia buat tau....takde tunggu-tunggu nanti-nanti ke apa..dia kata tengah hari dia call..memang tengah hari dia call...pastu dia kata kejab lagi dia call, memang kejab lagi dia call...punyalah bagus....
Kiranya sebelum tengah hari deals, sebelum petang dah dapat email confirmation untuk semua benda....alhamdullilah...suka giler ko...rasa macam nak cubit-cubit je pipi staff tu...alalala....apasallah bagus sangat ko nih...gitu.....
Harap-harap nanti dihari kejadian pun takdelah benda yang tak patut jadi tau...harap-harapnya semuanya berjalan lancar...first time nak pergi jalan dua orang je...jakun memang banyak..huwaaaaa....
Tapi takpelah...alah bisa tegal biasa....mudah-mudahan dipermudahkan....aminnn....




Nilah Vitamin C yang me amik tu....
Kadang-kadang amik dua biji sekali telan, kadang-kadang sebiji je....ikut masa amiklah...
Kalau siang memang telan dua biji sekali..tapi kalau lupa lepas makan malam telan je sebiji...
Vitamin C ni kena minum air banyak-banyak kalau nak berkesan..kalau tak kang korang ada problem lain pulak ye...
Vitamin C yang me amik ni agak berkesan kat me...
Kalau dari segi hidung dah tak berapa berair dah...contohnya selalu kalau lepas mandi or nak amik wudhu tu kalau me hembus hidung mesti hidung me berair...tapi sejak dah makan Vitamin C nih, hidung me kering je tau...takde dah macam sebelum-sebelum nih....
Dan yang me perasan, semput pun dah makin kurang kena....kalau tak dulu sikit-sikit kena pam, kang sikit-sikit kena pam...sampai me rasa, apahal makin teruk asthma aku nih??gitu...
Tapi sejak dah masuk bulan ke-dua makan vitamin ni sekali je me pam tau..tu pun haritu balik kerja tetiba masuk kereta je rasa semput tu datang (kereta Iolls kan boleh tahan berhabuknya)...tapi memang, lepas-lepas tu memang dah tak kena dah.....alhamdullilah....
Pastu gusi me ada satu ni sensetif..kalau gosok je berdarah, tak pun kadang-kadang tak gosok pun dia berdarah...tapi sejak dah makan vitamin nih darah pun dah kurang...kalau berdarah pun tu kadang-kadang sangat lah....tak macam sebelum nih..memanjang je berdarah..dahlah tu siap kadang-kadang tu macam taknak berhenti okeh..serem je....tapi sekarang ni Alhamdulillah dah ok....
Pastu kalau tanya kulit muka...kulit muka Iolls haritu masa awal-awal makan tu kan me cakap bertambah ok kan?Betul..masa mula-mula makan tu kulit jadi makin rata...suka Iolls, cuma jerawat tu tak tau macamana nak hilangkan...hilang kejab kang timbul balik...camtu jelah......
Pastu nak dijadikan cerita, minggu lepas kulit muka me ni naik alergik balik..huwaaa..habis bintik-bintik gatal pastu siap kering-kering lagi kat muka nih (baru aritu nak eksen kan...hampehhh!)...., kiranya sekarang ni kulit tang lain tu ok, tapi tang muka tak ok-ok lagi...tapiiii...ada tapinya...ni dah makin ok tau sebab me dah makan ubat gatal dan alergik yang doktor bagi haritu......kiranya makin hilang dah gatal and kulit kering tu....
Yang ni jadi confirm sebab bedak kompak me tulah...Iolls sejak kena alergik dulu tu dah stop pakai...sekali haritu pergi beraya tu me lah dok berbedak guna bedak tu kan..sekali ko balik raya apasal gatal merenyam je nih....??sudah...sejarah mungkin berulanggggggg~nyanyi style Tomok ye~.....rasa nak nangis je weih...baru nak feeling feeling kulit gebus tau....huwaaaaaaa....



Ni adalah kali kedua me beli...
Sekarang ada offer Tat Telur dari Kings Confectionery...diaoarang tengah buat offer kat Groupon...
10 ketul tat hanya RM10....giler tak beli..??
Kebetulan kitaorang sefamili memang suka makan tat telur, kebetulan jugak nak amik tu dekat dengan rumah so terus beli....
Kali pertama beli terus beli 2 boxes, tu pun satu bagi Atie dengan Ana, pastu yang satu lagi tu makan beramai-ramai...puas hati ko....
Kalini sebab tengok ada offer so beli satu kotak lagi...
Tu pun me "cerdik" sangat tak simpan dalam peti ais...adoilah...so 3 ketul dah ditongsampahkan...huwaaaa...pembaziran sangat kan....
Korang kalau nak makan tat telur ni kena makan semasa baru masak tau, baru syok..sebab kulit tu rangup lagi..kalau dah dua hari, dah lemau kulit tu okeh....tapi taktaulah kalau panaskan tu dia rangup balik ke apa...me tak pernah pulak cuba...selalunya kitaorang balun je lemau tak lemau...sedap je....hahaha...
Rasanya offer ni ada lagi...so apa lagi...try tau....



Ni adik sepupu me bagi...from Melbourne, Australia okeh...
Hari Sabtu tu beraya rumah Acik Aman kitaorang...masa nak solat tu ada adik sepupu me nih....so sajalah interview dia sikit-sikit pasal single trip dia ke Melbourne tu...sekali masa balik tengok dia hulur fridge magnet nih...ohoiii..rejeki....
Tu pun me interview sikit je tau...sebab nak solat kan...takdelah sempat nak tanya macam-macam...tak sangka pulak dapat souvenir‎..hihih...
Tapi memang me tabik springlah...dia ke Melbourne sorang-sorang okeh (ni single traveller macam Aliaa Roslan lah nih....)....giler me kagum okeh....
Iolls nak kemana-mana dalam Malaysia nak pergi berdua je nanti ni pun sikit punya nerves....pening-pening kepala dok fikir macam-macam...inikah pulak kalau pergi sesorang...huwaaa...giler berani betul korang kan....memang self confident, self esteem tu tahap tertinggi....tabikkkk!!!!....






Thursday, July 30, 2015

Entri Rawak..

Bulan lepas singgah Guardian nak beli barang-barang pakai...
Sekali masa nak cari sun-block ternampak yang nih...tengok pulak macam ok, sebab tulisnya water base..yang paling penting harga murah dari Banana Boat tuh..hehehehe
Eh tapi takdelah murah sangat pun sebenarnya, kalau ikut isi kandungan tu yang Banana Boat tu lagi berat..yang ni kira kecik sikitlah....
Tapi disebabkan tulis water essense tu terus me beli....try test kata orang....



Ni tulis kat belakang....jelas dan terang gitu..lagipun takde tulis benda-benda yang meragukan....
Harga satu ni me lupa..kahkahkah...lupa giler tau.....
Me dah pakai....ok jugak sama effectnya macam pakai yang Banana Boat tu....
Rata je satu muka...kiranya senangla jugak..cuma melekit sikit la....kalau letak tu nanti berkilat satu muka.....kemain effect macam artis korea ko tapi dengan me in horror waylah...hahaha....tapi don't worry..lepas dah sapu bedak ok je...
Bagi me kalau rata senang nak lekat kat muka tu oklah...tapi Banana Boat punya still yang terbaik...dari segi tekstur tu pun lain...Banana Boat tekstur dia sebijik macam pakai lotion tu je...rata terus menyerap....
Tapi takpe..cuba jelah kan...kalau ok, sama je effectnya bolehlah buat tukar-tukar sekali sekala.....



Sebelum raya haritu sempat gi shoppinglah sangat kat Suria KLCC....
Dah lama giler weih tak shopping jalan-jalan kat dalam tu, so macam terpingga-pingga jugaklah tengok kedai dah macam-macamlah pulak ada, ada pulak tu yang dah pindah ke sana sini......
Haritu pulak memang kitaorang sengaja masuk segala kedai ada jual baju and seluar sebab nak cari kemeja dan kasut Anim....
Sekali bila masuk kat Uniqlo ternampaklah legging-legging nih ada offer...
Terus try test dengan Atie...Atie try tak muat (sendat lain macam weih...) tapi Iolls try just nice je muat hahaha......dasar kaki kecik badan atas besar kan....so terus amik selai....
Tu yang dalam pic tu me try tu yang color coklat...tapi yang me amik adalah yang macam kain denim tu.....seronok weih sebab muat......dahlah tu harga berpatutan...so nanti-nanti bolehlah buat tukar-tukar dengan seluar jeans yang ada.......
Iolls ni jenis kalau seluar jeans ni, kalau ada dengan me untuk pakai tu paling banyak tiga helai jek....
Dua tiga helai tu selalunya me buat tukar-tukar sampailah salah satu tu dah lunyai, koyak atau kembang (Iolls selalu beli jeans yang jenis stretchable gitu) baruuuuu me beli yang baru....
Kang beli selai tukar-tukarlah lagi dengan selai dualai yang ada tu...sampailah benda yang sama jadi..ha kau....dasat tak...
Tapi memang patut pun..nak cari saiz tu bukan senang weih..dahlah tu nak yang elok terletak, nak color yang ni taknak color yang tu so kalau jumpa satu tu raya sangat....tu yang kalau ada pakai beria-ria tu....
Macam haritu  masa pertengahan puasa tu me beli selai kat AEON (Iolls brand AEON je Uolls, tu je yang mampu), dapat pun dapat color dah ok, sekali saiz takde (besar sikit dari selalu), tapi sebab cutting still takdelah nampak buruk sangat bila me pakai tu so me amik jelah......
Pastu konon nak tambah lagi satu (tengah less cow cow kan..haruslah beli lebih) sekali takde pulak color lain dengan saiz...tensi weihhhh....so amik jelah mana-mana yang ada...kang tak amik kang menyesal....
Tu nampak tak tu Imraan siap terkesima menengok makciknya tengah amik pic depan cermin..hahahah..sorry Imraan...makcik awak ni nak eksen tunjuk kat Ibu awak yang tengah tunggu kat luar tu...hehehehe...


Konon nak beli kasut Anim sekali hampeh dia kita tunjuk itu ini pun taknak...
Iolls kalau kasut bukan-bukan pastu mahal memang taknaklah belikan ye...sebabnya nanti dia tu bukan pakai sangat...suka suki je nak pakai taknak pakai or simpan jek....
So kalau dia dah taknak tu tak payahlah rajin belikan.......buat rugi jek...
Ni me beli untuk diri sendiri...
Niat taknak beli pun..sekali tengok apahal murah sangat nih...terus amik satu..hihihi...
Bolehlah me buat pakai gi opis nanti...kalau kasut jenis berlubang banyak macam ni memang Iolls boleh pakai...kalau full tu memang tak boleh..sakit kaki weih...serem je bila memikirkan nanti tu melecet ke apa..tak sanggup....
Ni me beli kat Nose dalam Suria KLCC tu...kasut brand lain tak mampu okeh....ni pun dah habis murah dah ni....senyum je Iolls dapat beli nih...hehehehe.....




Yang ni masa pergi melawat Ana kena Denggi...
Dia tu degil tau..bila kakak dengan mak bagitau kena minum itu ini dia taknak percaya...
Last-last dah 3-4 hari duduk hospital baru nak buat apa yang kita suruh tu..sebabnya kawan dia bagitau camtu.....boleh??
Nampak tu siap Emak belikan 100plus kat dia...niat mak nak bagi semua 100plus tu..last-last sebab dia kata tak payah sebab dia tak minum (boleh dia cakap camtu....sabar jelah)., so bagi jelah satu, dua tu kitaorang angkutlah bawak balik rumah balik...eiiiiiii...
Ni berbuka kat cafe bawah kat KPJ Ampang Putri tu...mahal weih..kalah minum kat Starbucks...cafe dahlah tu yang adoo je...huhuhu...
Tu pun beli untuk emak je..Iolls dengan Anim tak reti nak minum panas-panas camtu...




Ni patutnya nak balik rumah....sekali tengok macam tak sempat je nak mengejar masa berbuka pulak, so terus tunggu kejab then berbuka kat sini...
Tu pun minum air je Uolls...sebabnya kat rumah emak dah masak macam-macam dah...
Kebetulan tadi tu pukul 6 emak dah siap masak..so terus ajak je gi tengok Ana kejab.......nak pergi malam nanti kesian kat emak me sebab tetiap hari burn Terawih sebab nak tengok Ana degil....
Ni pun nasib baik masa gi beli 100plus tu beli sekali air epal botol tu...lagi satu nasib baik adik yang jaga cafe tu siap bagitau awal-awal yang just kat sini kecik je kak (kecik weih..besar dari botol vitagen tu je, harga RM9 tak silap..)...terus Iolls mintak ais...katanya kena bayar 50sen..bayar pun bayarlah, padanlah pun kan...sebab tempat tu jual air kan..bukan tempat wakaf bagi air.......
Dah tuang air epat tu ishhhh terus rasa nak beli 3 cups ais lagi..heheheh...tak puas tau..sebab dah biasa minum yang sejuk-sejuk kan...




Ni haritu dok kumpul kain yang tak hantar jahit lagi...
Barulah teringat...ada sepasang kain sutera Terengganu nih me tak hantar lagi...
Nak hantar kat mana pun taktau..serba salah...
Kalau hantar kat makcik tukang jahit selalu tu kalau hantar dia jahit memang kemas..tapi tang cutting kureng sikit....pastu yang me selalu hantar kat Ampang Point tu cutting memang dah cun, terletak...tapi jahitannya ya ampun...kadang-kadang benang tu tak lekat okeh....siap ada sekali tu beli kain kat dia, terus suruh diaorang jahitkan..sekali bila dah dapat, me tengok apasal kain me ni bertampal??ye..berlobang siap bertampal tu....(adalah bulat bertampal tu dalam diameter setengah cm)...sabar jelah...nak komplen pun bukan boleh buat apa-apa..nasib baiklah yang bertampal tu kecik je pastu tertutup dengan baju...kalau tak amukkan puaka tau tak..??



Ni tah macamana masa Emak me keluar balik-balik tu dia bawak balik durian....
Mula-mula me dengan Anim jual mahal okeh..nak rasa je kononnya....
Sekali bila dah makan tu uiiiii dah tak boleh berhentilah pulak....
So malam tu je setel sebiji..ye sebijik je kan...tapi puaslah sorang makan dalam6-7 ulas ke lebih...
Isi dia banyak tau....memang penuh pangsa tu...siap yang pangsa nipis pun ada isi....dahlah rasa dia just nice..tak pahit tak tawar...sedap weihhhh....
Tu pun esok Atie ada pun setel 3 bijik lagi....Iolls rasa kalini memang me makan banyak tau....selalunya Iolls ni limits makan durian tu dalam 4-5 ulas je...dah..kadang-kadang dapat makan seulas pun dah cukup sangat...haa...confirm memang makan beria-ria kan....



Ni raya ke empat...
Alang-alang keluar nak bayar duit kereta so terus ajak emak breakfast kat Rasyid....
Niat kalau pergi Rasyid memang selalunya nak makan Tosei...tapi sebelum order kena tanya warna kuah dia dulu..kalau putih terpaksalah me order lain...tapi sebab katanya warna merah...laju je me order Tosei satu...
Tu nampak tu...Iolls kalau kuah Cutney tu color merah or hijau memang me mintak extra sepiring....
Dan jangan risau....kuah tu habis licin ye me makan....
Yang kuah Dhal dengan Kari tu pulak walaupun tak habis tapi susutlah jugak....



Ni tunjuk Teh Ais tapau dari kat Pak Da, Subang Bestari..
Sedapnya weihhh..pekat likat lemak berkrim...sampai me takuit nak sedut beria-ria..hahahaha....
Betull...tah napa tah pagi tu sedap sangat....
Ni me beli masa hari yang Anim datang ikut me ke opis tu....
Nak beli breakfast sekali kantin tak bukak-bukak lagi..so terus kena tapau kat luar kawasan....
Leceh okeh...kalau dekat takpe..ni boleh tahanlah kena drive keluar tu....



Ni me buat karipap segera dengan Ana...
Dialah yang gatal-gatal nak buat mulanya...pastu dan-dan nak mengamuk sebab kulit lembeklah apalah.....eiiiii...sabar jelah....
Ko yang nak buat pastu ko pulak yang macam-macam macam me paksa dia buat dah kenapa??





LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...