Search This Blog

Monday, February 28, 2011

Suka Suki Suka Suka...

Ni gambar minggu lepas...
Terkujat jugaklah bila tengok skrin PC me ni dah beralih arah...
Sapalah yang 'gatai tangan' nih???
Kalau iyapun geram, takkan ko tempeleng skrin ni camtu sekali...skrin ni tak bersalah pun ok...
Nak kata ada yang on (guna) PC me nih, takde pulak..(selalunya tau sebab tinggalkan jejak time nak login tu..)
Korang bayangkan ek...ni baru tinggalkan tempat me ni setengah hari...kalau me tinggalkan berhari-hari agak-agaknya apalah yang jadi...(sila bayangkan lagi...)...
Ni baru me tunjuk PC..kira oklah lagi..ada sekali tu lagilah..suka suki je dia dok selongkar barang-barang me...(time tu tak fikir pulak nak ngambik gambar, lain kali kalau sempat memang me amik...)
Ada tu lagilah, hiasan atas meja pun boleh suka suki je dia alih-alihkan...(gilo teringin nak jadi Eric Leong ke hape?)
Kalau jadi cantekk tu tak apa..tapi macam kampung diserang Garuda gitu..habis bersepah-sepah...(betul-betul buat macam harta sendirikkk...)...
Paling cun, ngata orang kemain lagi...siap cakap sipolan polan tu suka ngambik barang orang lain siap pesan suruh kitaorang hati-hati..padahal diri sendiri tu lagilah 2x5 jugak, memanglah jenis tak mengambik barang orang tapi awak tu lagilah, kalau nak meminjam, belum orang kata "YA", kat tangan tu dah ada pun bendanya...(nampak sangat tau orang simpan barang kat mana...)...lebih kurang jugaklah kan...
Spesis manusia jenis barang sendiri barang sendiri, tapi barang orang lain tu barang sendiri jugak...
Nak sound kang sentapp, kalau tak sound menjadi-jadi..sebaiklah nak pencen dah..jadi sabar jelah Sue yea....huhuhuhuhu

Sue berkata tapi dalam hati: Bukan menuduh suka-suka, sebabnya kadang-kadang depan mata pun dia boleh buat suka suki dia jek...seriusss...


Saturday, February 26, 2011

patutnya...

Hai Hoi semua...!Selamat berhari Sabtu....


Patutnya harini me, Sept dengan Cik Leha pergi Terengganu...
Katapun kenduri Dik Nor (Adik Mijon) hari...tapi tak dapat pergi..
Mula-mula ok je..memang kitaorang nak pergi sangat-sangat..(sambil menyelam minum air lah katakan..)
Tapi last minit baru Emak me bagitau yang dia kena kerja petang sepanjang seminggu ni (sampai Jumaat minggu depan)...Takut Anim sorang-sorang je kena tinggal kat rumah, so me tak dapatlah pergi...
Lagi satu, kebetulan Atie pun dah bersalin..jadi dah confirm-confirmlah me dah jadi assistant untuk tolong apa yang patut...
Maka memang tak kemana-manalah jadinya...Maka jugam, harini me kat rumah jelah...nipun boleh beronline sebab Ana balik rumah (nak tengok Anak buah baru kan...), Alhamdullilah..kalau tak sangappp jugak le jadinya ni....


Cerita Dik Nor...Alhamdullilah..semalam selepas Asar dah selamat dinikahkan dengan Tunangnya Syed...Tahniah me ucapkan...Tahniah yea Dik Nor..Tahniah jugak kepada Mijon yang dah dapat Adik Ipar baru...Tahniah!!


Al-Imran pulak...Alhamdullilah..baby sihat, takde banyak 'cerita'..just merengek bila nak minum susu sahaja..mudah-mudahan nanti-nanti pun camnilah, senang ibu dia...insyaALLAH..

Friday, February 25, 2011

Tutorial: Blog Background...

Hari ni me nak bagi tutorial macamana nak buat atau tukar background blog kita...
Ni pun me baru tau minggu-minggu ni jugak..jadinya tiap-tiap hari gigih dok tukar-tukar background sokmo (selain gila asyik nak tukar template je...)...
Me dah tau ni, so tak sedaplah nak simpan sorang-sorang je, jadi me sharelah serba sikit apa yang me tau...

Blog background tau tak kat mana?
Me sebelum ni pun tak tau...tapi sejak dah tau ni me gitau ek...
Blog backgroud adalah seperti di atas ni...
Bahagian inilah yang kita boleh tukar-tukar banyak-banyak kali tanpa mengubah keseluruhan template blog yang kita ada...
Best kan?
Jadi sapa-sapa yang gatai tangan dan gatal hati (me sebenarnya pun...heheheheh) sebab asyiklah nak tukar blog template (tamak sebenarnya sebab geram dengan template-template free yang ada) bolehlah kurangkan kegatalan tu dengan hanya menukar blog background sahaja...(pandai tak...?~wink~wink~kelip2 mata secara sopan....)

Caranya senang sahaja...

1. Buat serching kat internet dululah kan...cari "free blog background"...dah dapat link mana yang patut bolehlah bukak satu-satu, dan pilihlah mana satu pilihan kalbu (ikut sukati korang le anak oiii, katapun free..)...sebagai contoh me bagi link ni =>
http://aquapoppydesigns2.blogspot.com/... (big thanks to Aquapoppydesign2)

2. Dah pilih copy link yang dah diberi tu...

3. Then, bukak Dashboard blog korang, klik kat "Design"...Then, klik "Add a Gadget"...Cari "HTML/JAVA sript"..Then, paste je link yang dah di'copy' awal-awal tadi tu dalam HTML/JAVA Sript tu dan terus Save...

Nampak tak??

paste dan save disini...

4. Refresh blog korang dan Taddaaa...bertukarrrrrr!!

Amacam?~wink~wink~...
Senang je kan...??(tetiba Su eksen gitu..hihihihiik)

Lagi satu kalau nak senang macam kat atas ni cari blog background yang memang ada link je, senang, just copy link dan paste je kat widget box tu (kebanyakkan akan tulis cara macammana nak tukar blog background ni..sebijik macam yang me tutorkan ni)..Tapi, tengok jugak, ada jenis blog background yang kena copy tapi paste kat bahagian html body blog template, leceh sikit bila nak cari dan nak remove nanti..jadi dinasihatkan cari yang macam me buat ni, tak payah menyusahkan diri ok...
Senang bai tu...(Su eksenn lagi..sori...)..
Apapun selamat menukar blog background yea..!



Thursday, February 24, 2011

Ubi Kayu...

Ubi Kayu...sedap sekali dimakan time-time petang, lagi sedap kalau makan time hujan...huuuuuu kauuu...
Ni cara simple untuk menikmati Ubi Kayu...
Bahan utama, haruslah ada Ubi Kayu...
Cara nak pilih?entah...Emak saya kata kena cari yang hujungnya tak dipotong, kalau tak ubi masuk angin susah ubi tu nak empuk...(empuk ok bukan hempuk...)

Dikupas kulit ubi, dipotong dan dibersihkan...
Masuk dalam periuk letak air dan rebus....

Jangan lupa letak garam sedikit..

Dah empuk, toskan...

Potong ubi kayu memanjang macam gambar atas ni (kami suka jenis yang dipotong nipis-nipis), pastu amik bawang kecil diracik halus..gaul rata...
Kadang-kadang ubi macam hancur dan bergumpal-gumpal..abaikan..tu mungkin sebab ubi direbus terlalu empuk...sebenarnya lagi empuk lagi sedap...huhuhuhu

Panaskan minyak dan terus goreng....
Goreng sampai garing-garing yer...

Tadaaaa...!Hasilnya....crispy diluar tapi lembut didalam dan sangat wangi...
Rasa??nak tau sila buat sendiri...(alamak, air liur saya sudah meleleh ni...)

Kalau malas nak digoreng, ubi kayu yang dah direbus tu boleh dimakan dengan Madu..
Uiii..sodap berkrim gitu...mula-mula rasa pelik, tapi kang tak berhenti makan tau...
Kalau takde madu, boleh je cicah dengan gula...still nyummy...
Nyum...nyum...nyummm....

Sue berkata tapi dalam hati:  aduuhhh saleha!!meleleh air liur saya tau...!

Penghabisan cerita...

Kalau korang perasan (sapalah korang tu ek?ada ke?) me ni suka sangatlah buat entri tersangkut-sangkut..
Contohnya masa entri pasal Emak Kantin ni =>http://sueginola.blogspot.com/2011/01/kl-amin..
Punyalah risau pasal Emak Kantin yang koma tu..pastu me tak cerita kesudahannya...
Lagi satu entri citer pasal Syampoo Herbal ni=>http://sueginola.blogspot.com/2010/12/syampoo-herbal.html...Cerita bagai nak rak pastu me senyap je, mesti ada yang macam nak sekeh-sekeh kan.....?

Biar me cerita kasi habis ek..
Pasal emak kantin...Alhamdullilah..Emak kantin dah pun selamat keluar hospital, dah meniaga balik dah pun...
Emak kantin rupanya lepas je kitaorang pergi melawat dia tu, terus je dia sedar...katanya masa kitaorang datang tu memang dia tak sedar apa, mamai lagi katanya...
Elok je sehari lepas kitaorang melawat dia tu, terus esoknya keluar memo yang menyatakan kantin tutup selama 2 minggu...kiranya Emak Kantin dapat MC 2 minggu lah kan...
Masa tu tak tau jadi apa dah kat dia, tapi dalam hati doa-doa jugak, mudah-mudahan dia tambah sihat...

2 minggu kantin tutup...2 minggu jugaklah mengagau kitaorang tau...kelam kabut tiap-tiap pagi nak cari sarapan...baru ko tau...
Pastu, elok je kantin buka lepas 2 minggu tu, terkejut ok, Alhamdullilah..kuasa ALLAH, Emak Kantin dah boleh berniaga macam biasa...memang i cant believe it betui..!!
Punyalah kuat semangat orang tua tu...walaupun tengok macam tak berapa sihat, tapi gagah dia masak macam biasa...
Alhamdullilah juga, sampai sekarang walaupun me tau Emak Kantin taklah sesihat dulu, tapi dia dah ok dah...

Pasal syampoo herbal tu pulak...
Syampoo tu ok je sebenarnya..tapi tulah, me ni tak berapa suka sangat rambut me ni nampak macam berminyak...ala..rambut nampak macam hitam basah je tu, tapi sebenarnya tak berminyak pun...(kalau ikutkan rambut nampak lagi sihat dan lebat, kelemumur pun cepat je kering...)
Tapiii....(banyak songeh la katakan...) lagi satu me tak biasa rambut me berat...iyalah selama ni rambut jenis ringan lembut je (lembut disini bukan lembut macam rambut peragawati iklan syampoo yea...lembut disini maksudnya jenis ringan sangat tu...)
Jadi sekarang ni me just guna syampoo tu bila me tak kerja je..maksudnya weekend atau hari cuti panjang baru guna...
Kalau hari-hari kerja ni me guna lagi syampoo Rejoice tu...
Tapi oklah..rambut nak kata tambah buruk tu tak, tapi boleh rasa yang rambut me tak serapuh dulu (pernah tengok tak iklan yang putuskan rambut tu..?Ala iklan yang tunjuk kalau rambut liat nak putus maksudnya rambut kita sihat, tapi kalau rambut kita senang putus maksudnya rambut kita tak berapa sihat...haa..rambut me sebelum ni sangat senang nak diputuskan tau...)...tapi sekarang tak lagi..Alhamdullilah...

Inilah dia penghabisan cerita untuk entri-entri dua di atas..nanti kalau ada lagi entri lain yang tak terjawab, me buat entri susulan lagi...(iyo-iyo je Su kan?memang Su sangatlah syok sendiri..harap maklum...)


Wednesday, February 23, 2011

Minggu lepas...

Ni citer minggu lepas lagi satu, bukan minggu yang baru lepas ni..
Disebabkan me dengan Mijon dah macam gila gian kalau boleh nak gi swimming tiap-tiap hari, jadi petang sabtu tu kitaorang pergilah ke PADE..
Habis je ke PADE, terus kitaorang ngedate dengan Zai...
Punyalah dah sebulan asyik ulang alik ke Shah Alam, tapi baru ni dapat ngedate dengan si dia ini...sabar jelah..
Dah..ada orang tu bz kerja kan, nak buat camne..sila salahkan si dia yea...jangan salahkan saya...


Macam biasa jugak..ke Aimar le kitaorang...wajib order Sate...
Lagi, me pekena Nasi Lemak bungkus tu 2...Mijon dengan Zai pula makan Char Keow Teow...
Lagi tambah keropok Lekor sepiring...
Zai pun kata sodap..tu tandanya memang sedap...sebab akak sorang ni jenisnya kalau makan tekak tak berapa boleh terima suka suki..tekak Jimah le katakan..payahhh...

Makan-makan, borak-borak..pukul11 baru setel..hantar Zai dulu...
Mijon me bawak balik rumah me terus, katapun esoknya hari Ahad tu nak pergi swimming lagi..jadi alang-alang sekali jelah..malas nak berjemput berhantar lagi..

Pagi tu lepas dah hantar emak me gi kerja, kejut-kejut Mijon terus ke mamak Rashid...
Anim dengan Roti Canai banjir Dhalnya...


Me Tosei..Mijon Nasi Lemak..
Mijon pun kata sedap..tu tandanya confirm sedap...

Lepas je breakfast tu terus kitaorang ke PADE..kali ni bertiga dengan Anim...
Tapi tulah, Anim taknak pulak mandi..cehhh...last jadi PR kitorang jelah..tukang jaga beg dan HP me...
Bagus jugak, masuk pukul 10 lebih, tapi bila pukul 11.15 tak pulak kena halau, last swimming sampai nak dekat pukul 1 baru bergerak...tu pun sebab dah habis puas dah tu...kalau tak mau sampai pukul 2 kang baru berhenti...bukan boleh percaya...hehehehhe


Masa nak balik sempat lagi snap gambar...
Nampak tak kat belah hujung tu?tu kolam budak-budak...

Ni kolam untuk dewasa, kanak-kanak pun boleh...tapi pastikan kalau kanak-kanak tu kena pandai berenang baru boleh masuk (sebab dalam 1.4 meter kan), tak pun kalau nak masuk jugak masuk dengan orang dewasa, kang kalau jadi apa-apa takde sapa nak tanggung...harap jaga diri sendiri yea......

Lepas tu terus ke foodcourt Seksyen 2....makan nasi la kan...lapooo...
Yang kitaorang amik...
Tengok betul-betul ek...me dengan Anim amik Ikan Kembung Bakar, Ikan Keli Bakar, Ayam Bakar dengan Nasi putih dua pinggan dan Kentang sambal macam ni kena charge RM8....


Nasi free ke??punyalah murah dia charge..padahal me dengan Anim tengok orang tu terkumat-kamit kira apa yang kitaorang amik..takkan Ikan-ikan dengan Ayam tu RM2 je seketul??ishh..ishh..ish...memang harga student habisla....

Mijon amik ulam-ulaman dengan Siput masak Cili Padi..kena RM3..kira oklah kan..?
Air pulak gelas besar ni baru RM1...syok giler...dah tinggalkan tempat ni lebih 5 tahun pun still harga tak naik-naik...syorgaaa-syorgaa...dahlah memang marbeles-marbeles belaka foodnya......

Kuah cicah..terbaik...
Sebijik macam beli kat Pasar Keramat...

Habis makan kitaorang ke Kota Damansara, hantar Mijon balik, tapi sebelum tu sempat lagi singgah Giant dulu...
Konon nak tengok baju mandi..katapun murah...tapi nan adooo...macam apa je rupanya..tak semenggah...takdalah murah pun..tipu...mungkin kat Giant Taman Permata jelah kot yang best sikit kot...nanti nak try tengok sana pulak...mana tau jumpa baju yang murah dan elok, boleh buat-buat tukar...
Tapi tulah..konon nak pergi Giant tu nak jalan-jalan cuci mata..tapi me dah kepenatan to the max..so, tak tahan, cepat-cepat je ajak Mijon balik...kang lagi lama takut tak larat nak drive pulak...
Dan akhirnya sampai rumah nak dekat pukul 4...oklah..sempat solat Zuhur..kalau tak asyik nak burn je mana boleh (kalau rajin sangat nak menqada' lainle...ni dasar tak sedar dek untung memanglah hampehhh...)....

Isnin tu kononnya taknak amik cuti siap-siap, konon nak pergi kerja...tapi disebabkan badan masih lagi kepenatan, otak pulak asyik nak suruh cuti..jadi terEL (bagus kan...?huhuhuhu)...
Jadi dapatlah cuti dua hari, satu hari cuti EL satu hari lagi cuti Umum semperna Maulidulrasul...bahagia gitu...
Sekian....


Tuesday, February 22, 2011

Malas sungguh...

Tajuk je dah negative...

Tapi nak buat camno..sejak 3-4 hari ni PC kat rumah dah buat hal, bila on je baru nak pegang mouse dah kejung (hang le tu...)...
On off on off berpuluh kali gitu lah jugak, tapi kadang-kadang nasib tu baik PC tak buat hal..dapatle online macam biasa...tapi kebanyakkan masa memang hang memanjang....sabar jelah..
Jadi nak taknak sekarang ni apa-apa kena tunggu sampai office baru boleh layan tenet..
Tapi tulah, tau jelah kan, namapun office, nak layan over-over macam kat rumah tu tak dapek la...kena sopan gitu..
Kalau dah terdesak sangat kang, guna pulak hp janji boleh bertenet...tapi...buat banyak bil saja jadinya...

Jadi kalau boleh niat nak beli PC baru lah kononnya...(giler tak suka laptop...)..tapi tulah, dana tak berapa nak stabil..so niat nak beli secara installment la kan...dana yang ada baik simpan je untuk emergency lagi bagus...(kesian je kan..)...
Tapi nak dapatkan yang baru tu tak reti sangat..dahle nak beli secara hutang, nak beli yang camne taktau lah pulak...kang ter'salah' beli nyesal pulak...jadi kena survey slow-slow, kang murah rezeki, ada yang elok baru beli...

Tapi tulah, dalam malas-malas tu tangan ni gatal pulak nak menukar template..gatal je bila tengok sekarang ni dah banyak template free yang cantik dan cun..geram sangat...(tu yang tangan ni merenyam semacam...hehehehh)
Kalau boleh tu macam nak tukar template baru je tiap-tiap hari...heheheh..macam gilo je kan..??

Sue berkata dalam tapi dalam hati: ngantuk sangat ni weihhh...dari sabtu bawak ke hari ni..adik yang bersalin tapi kakak yang over risau, resultnya ginilah jadinya...

Monday, February 21, 2011

Al-Imran Suhairi...

Tadda...
Welcoming the arrival of Al-Imran Suhairi...
New kid on the block dalam famili kami...



Alhamdullilah...
Lahir pada 20hb Februari 2011 bersamaan hari Ahad..

 
Berat 2.8kg...

Lahir pada pukul 1.45 am (lebih kurang..lupa nak cek betul-betul)

 
Baby yang sangat baik..tapi untuk hari yang pertama..
Susah sangat nak minum susu, tau tidur je...
Tapi pada hari kedua (tadi call Atie) sudah pandai melalak..
Lepas ni kalau asik melalak je, mau mamanya sekali melalak sama...

Mama yang sangat struggle untuk melahirkan Al-Imran..
Patutnya due bersalin 27hb..
Tapi bila nurse check 17hb tu, rupanya air ketuban dah kurang (tapi bukan leaking..kata nurse baby makan tapi tak buang balik air tu) so terpaksa kena induce..
Dah induce dari hari Sabtu pagi (malam jumaat) pukul 1 pagi sampailah dah hari Ahad (malam sabtu) tak terbukak-bukak juga..bila dah terbukak 7cm (midnite) still baby tak boleh keluar (mungkin sebab Atie dah takde tenaga), then doktor kata tak boleh paksa dah, kena terus emergency ceaser je..

Ha..gitulah kisahnya nak menyambut orang baru...punyalah berpeluh menunggu..tu me lah kan, tapi mama Al-Imran yang sakit nak menunggu tu lagilah tak tau nak cakap camne..Apapun Alhamdullilah sangat-sangat..
Dua-dua sihat tu pun dah terlebih bersyukur...
Tahniah Azrul sebab dah jadi bapa, tahniah Atie sebab dah jadi Mama dan Tahniah kat Emak me sebab dah jadi Opah...
Semoga Al-Imran jadi anak yang baik...Semoga Atie cepat sihat...Aminn...

Sue berkata tapi dalam hati:  Geram giler dengan Al-Imran..rasa macam nak kunyah-kunyah je..huhuhuhu..baru anak sedara, kalau anak sendiri...??
Me stilll lagi confuse nak bahasakan diri apa..kang glamor sangat macam tak kena je..tapi paling tak suka kalau kena panggil yang ada Long atau Along...ishhh....


Friday, February 18, 2011

Basikal...

Hari ni nak borak-borak kosong je, nak cerita kisah lama-lama...
Tiba-tiba teringat pasal basikal...

Ni me cerita pasal basikal rangka besi, bukan basikal plastik budak-budak tu tau...
Kisahnya.......
Me dulu belajar bawa basikal masa umur 6 tahun...gila lambat kan?
Belajar bawa basikal ni dengan jiran me, umur dia sebaya dengan me...
Petang-petang tak pun time free me akan merayap pergi ke depan rumah dia..
Rumah dia kebetulan depan block me je, lagipun rumah dia tingkat yang paling bawah, so senanglah...
Ni kiranya belasah belajar secara haram...Kawan me tu just buat demo, me terus je buat...
Ingat lagi..basikal dia jenis BMX color merah pastu ada satu je roda tambahan kat belakang tu...patut ada dua, tapi lagi satu lagi dah patah....so tinggal satu je untuk support gitu...
So, gigihlah belajar..jatuh tu jangan kata...banyak kali..luka pun berlambak, tapi luka kecil jelah, tak effect apa-apapun...
Last..sampailah dah pandai balance..kiranya tak bergantung lagi kat tayar extra tu dah...akhirnya pandai jugak...siap dah boleh lepas-lepas tangan lagi tau..
Tapi tah sebab apa, kawan me ni pindah rumah lah pula, so dah tak ada basikal untuk dikayuh...
Dahlah masa ni punyalah gian nak mengayuh...seksa sangat ok...



Punya semikin kan...jadi lepas tu kalau rasa nak kayuh basikal puas-puas kenalah tunggu bila balik kampung...
Time kat kampung jangan cakap lah..dah tau bawa basikal kan...segala jenis basikal me belasah ok...
Bayangkan basikal tua yang ada palang kat tengah tu pun me boleh belasah...tak sampai pun no hal..dapat kayuh sebelah pedal tu pun jadikkk...janji basikal tu bergerak...punyalah kemarukkkk...
Sebaik tak kena basikal tu tak kena 'sorok' dek Embah Lanang, mungkin sebab dia tau yang cucu dia sorang ni kemaruk no nak berbasikal kot...
Masa kat kampung, me kayuh basikal tu tak jauh mana pun..takat pusing satu kawasan rumah je...
Rumah kampung kan kawasan luas, lama besar kalau ikutkan dah lebih cukup la kan untuk berbasikal saja-saja...tapi dah nama pun kemaruk memang takkan cukup kalau takat 2-3 round je pusing, wajib pusing lebih dari 20 round sehari..seriusss jakunn...barulah me tau manalah datangnya kaki saripah aini me nih yea....hihihihihii
Kiranya kalau balik kampung tu, tidur basikal, makan basikal, mandi basikal, semuanya basikallah...
Tu basikal Embah Lanang me (Atuk lelaki..katapun jawa...)..., kalau basikal Embah Mok (Nenek, tapi sebab gemuk jadi Embah Mok) pun sama..belasah sampai kempis tayar tu...tapi basikal Embah Mok oklah lagi, takde palang-palang tu, jadi kalau bawak tu memang bawa macam makan angin je..(sebabnya tak payah struggle sangat, cuma tang bila nak start kayuh tu je yang kena iya-iya sikit, bergerak je basikal, dalam jinjit-jinjit kaki tu dapatlah jugak duduk kat seat yang tinggi tu...)...
Tu belum lagi me belasah basikal sepupu-sepupu me...kitaorang range umur pun sebaya, so basikal diaorang memang cun-cun je me boleh bawak kan...
Sampaikan ada yang tension-tension, mana taknya, bila diaorang nak pakai je lesap..kadang-kadang sampai diaorang kena pakai basikal 'spare' lagi...('spare' kat sini bermaksud basikal buruk yang dah tak pakai lagi dah..)...buruk je perangai me kan??Anak sapalah nih....?hhehehehhe...

Kat kampung me hanya berani bawak basikal kat area kawasan rumah saja..takkan berani bawak luar dari laman pun..
Cuma bila dah besar sikit dalam form 1 form 2 baru berani pergi ke rumah Wak Sih tu naik basikal....(tak jauh pun, tapi amik masa nak dekat 10 minit le baru sampai)
Kalau tak sanggup tahan sampai Abah hantar barulah boleh pergi ke rumah Wak Sih tu..dahlah kat rumah Wak Sih je ada kakak sepupu me yang kira best friend habislah time tu..(Kalau duduk rumah Embah, kematu kawan takde, ada pun sepupu-sepupu baby-baby belaka...so memang sangap...)...
Bila dah pandai bawak basikal sendiri ke rumah Wak Sih tu, gigihlah kan, pantang basikal sapa free je me belasah pakai je..tak kira dah...memang tak mintak izin pun...
Tau-tau kang adalah yang empunya basikal datang menuntut kat rumah Wak Sih tu...kijam je kan?
Nak pergi rumah Wak Sih tu walaupun jalan lurus je, tapi sangat-sangat thrill tau...tiap kali ada kenderaan lain lalu je (motor atau kereta) me mesti berhenti tau...berhenti je takpa..ni tak, siap turun dari basikal tu..kang pimpin le basikal tu 4-5 tapak barulah kang kayuh balik...camtulah sampailah sampai ke rumah Wak Sih tu (balik pun camtu...)...
Gayat over gitu...gayat camtu bukan takat masa tu je tau, sampai dah tua bangka pun sama..me tetap akan berhenti dan turun dari basikal kalau berselisih dengan motor atau kereta...(last naik basikal form 5 dulu..pastu tobat dah tak cool kalau kayuh basikal lagi kan, dah besar kan.....motor pulak gayat melapau, jadi memang tobat sah-sah tak akan bawak...)

Tu cerita naik basikal masa kat kampung...jakun sangat tu sebab balik kampung pun jarang-jarang setahun sekali dua je..tu yang jadi gitu...
Cerita kat rumah lagi...
Kebetulan elok je kawan me yang ada basikal BMX merah tu dah pindah...
Kat atas rumah me pulak ada satu famili...anak-anak dia pun baya-baya me jugak, tapi lelaki...
Kenal-kenal je, terus me belasah guna basikal dia pulak...BMX jugak color kuning...
Kalau kat bawah rumah, tak merasa sangat nak pakai sebab anak-anak dia pakai kan...
So, kalau nak merasa kena pergi kat depan rumah dia mengecek nak guna...
Dapatlah kayuh basikal dalam pusingan kecik..rumah flat kan, mana depan rumah nak besar...tu pun sebaik rumah dia atas sekali, so depan rumah dia memang besar sikit la dari rumah kitaorang ni...
Satu hari tu emak dia macam fedup kot siap emak dia rantai ko basikal tu...mungkin sebab me tak reti-reti nak berhenti dok pusing-pusing guna basikal anak dia kat depan rumah dia tu, tu yang dia buat gitu kot...
Tapi katanya Sue..basikal Embah Lanang yang berpalang dapat kayuh guna sebelah kaki pun me boleh belasah, inikan pulak mengayuh basikal yang dirantai sahaja...
Berantai tak berantai...kayuh tetap kayuh ok...nak jugak naik basikal tu walaupun tak boleh kemana-mana...hahahahahar..gila obses kan...???
Dan sebaiklah bila kaki dah panjang, me pun dah tak usik dah basikal anak jiran me tu...lenguh kan..(so, adalah dalam nak dekat setahun jugaklah me 'menghantui' emak diaorang...)
Jadi kejadian me obses terhadap basikal hanya terjadi bila balik kampung saja...selamat semua orang...


Updated 28 June 2012 (Khamis): Lagi satu kisah......ada sekali tu anak jiran me abahnya bawak balik basikal Chopper, ala basikal yang handlenya tu panjang macam moto helli tu...(mesti bebudak sekarang tak tau kot basikal ni macam mana....)...mana dia dapat tah...mungkin ada orang bagi....
Basikal buruk kot, tapi bila pam tayarnya still boleh guna....
So gigihlah anak jiran tu dengan me yang memang obses dengan basikal dok gilir-gilir berbasikal keliling flat....

Buruk perangai okeh, dahlah basikal orang, lepas tu kalau angin tayar dah kurang pun me tak kira...belasah je pakai....(mak apak anak jiran tu jenis tak kisah pun....janji main tak gaduh....)....
Sampaikan ada satu time tu punyalah excited, balik dari ngaji (kat Ampang Jaya) bukak kain kurung tu tukar seluar terus je kayuh beskal orang....
Padahal time tu tayar basikal tu dah flat kot....tak kira belasah....tapi tulah belasah punya belasah kayuh dalam alignment tak berapa okeh tu tah macamana terjatuh kat atas jalan tar.....
Haaa kauuuuu....tau-tau dah tersungkur....tau-tau kat bahagian gusi dah sengal....rasa-rasa dengan lidah...huwaaaaaa...gigih depan tang kapak yang tak berapa kapak ni dah sumpikkk....
Sumpik me dah patah sikit....punyalah sedih okeh...doklah rasa-rasa kat gigi yang dah tak sempurna tu.....sambil tu sempat-sempat jeling kat tar tu kot-kot ada lebihan sumpik tu....tak ada....
Balik dari tu check gigi....huh, sebaik sumpiknya sikit....so tetiba feeling feeling umpama ada gigi secantik Fauziah Latif gitu....gigi sumpik yang suweettt...hihihihihiihi....padahallll????
Gitulah kisah basikal kan...hoverrrr!




Sampai sekarang ni, me hanya boleh kayuh basikal dengan drive kereta je....tu pun yang auto je kengkawan.......motor memang haram tak reti, dah banyak kali try pun memang takat start motor je, lepas tu bila nak masuk clutch ke me jadi kejung..seriau je rasa, so memang fail...sebaik masa belajar drive kereta dulu tu mau lah pulak, walaupun dua kali test tapi kali kedua ekselen ko (walaupun agak berlagak memang tak tipu tau...)..Syukur bila drive kereta ni takde masalah (kereta auto jelah pun..kereta manual taktaulah kemampuan diri camne...tapi oklah tu...)...
Bayangkan kalaulah sampai sekarang ni me tak reti-reti nak drive kereta, mungkin rekod me hanya boleh 'drive' basikal sahaja.....(comellah sangat kan...?)heheheheh...^_^

Sue berkata tapi dalam hati: Me pulak tak tau lah pasal apa time tu Abah dengan Emak me tak belikan basikal pun untuk kitaorang...tak ada duit kot, ke taknak anak dia over...?ntah...Tapi Anim emak me belikan, tapi haram budak tu nak pakai, jadi tukun je kat dalam stor tu...)
Lagi satu me perasan..emak dulu-dulu dengan anak orang lain memang tak berkira langsung, mana boleh share dia bagi je kan...kalau nak 'ajar' anak orang lain pun cara lembut je, guna kaedah yang tak 'merosakkan' budak-budak tu, walaupun dalam hati tu tahan je...tak macam emak-emak zaman sekarang (bukan semualah..), sanggup 'bergaduh' janji anak dia menang, janji dia puas hati.....ada pulak yang jenis, anak aku paling the best, anak aku paling baik didonia, ana orang lain paling buruk perangai, padahal yang adooo...Tapi me paling respek toing-toing pada ibu-ibu dan emak-emak yang menghargai anak seadaannya...so sweet kan.......^_^

Thursday, February 17, 2011

Memang Orang ada Kereta Mahal Camtu ker??

Pagi-pagi lagi sudah bikin hati gua panas...
Bukanlah nak menangkan diri sendiri, tapi agak-agaklah...

Tadi macam biasa nak pergi kerja sambil lalu tu hantar lah Anim sekali pergi sekolah...
Tau jelah..jalan kampung (kat Kg. Melayu Ampang) dekat pulak area sekolah, simpang pun banyak...agak-agak berpatutan ke nak drive laju-laju..kalau ikut law pun memang kena bawa 30-40km/jam je pun...tu kalau ikut law lah kan...
Me ni takdalah berapa nak ikut law pun...jadi me drive tu adalah lajulah sikit dalam 50-60km/jam...(depan ada kereta lain tau..bukan me sorang je tau...)
Tu pun ada jugak musibat kereta Wish warna Hitam mana tah dok follow kereta me dekat-dekat...(tanda suruh me laju lagi lah tu kan...)...
Apa yang ko nak ni labu???
Rupanya sampai kat Sekolah Menengah tu dia berhenti..la..nak hantar anak rupanya...tapi apasal nak laju-laju?baru pukul berapa pun..lambat lagi loceng nak bunyi...
So..lantak dialah kan..

Sampai simpang kat depan tu (depan McValue...) jem lah sikit...so, dah kena queue..macam biasalah kan..
Sekali jodoh tu panjang...terjumpa lagi kereta tu...
Simpang 4 kan..lagipun kat situ memang jalan kanan tak berapa nampak sebabnya selekoh...
Kebetulan depan kiri tu kereta dah bagi signal nak masuk..so tunggulah...
Uiii...tak menyempat musibat ni..dok hon-hon...ek elehhh...
Tu ok lagi..tah me ni yang slow sangat ke, dia ni ke yang nak cepat sangat ke, bila dah ke seberang terus je meluru dia potong..aloo...apahal ko ni kan..?
Sekali depan tu trafic lite..ha..kena berhenti jugak kan..?
Tak faham motif orang camni?
Nak cepat pun macamlah boleh cepat..jalan kampung ko, nak laju-laju pun banyak halangan, trafic light jangan kata lah..
Ke sebab tengok kereta me ni kecik ala-ala menghalang jalan kot...??Ala-ala menyemak mata gitu...

Teringat kisah akhir tahun lepas...
Balik dari Jusco AU2...
Masa tu dalam kereta ada me, Atie dan Anim..
Macam biasa...me parking kat tepi pintu masuk..tapi dah namapun parking kat Jusco, haruslah jalan tu jadi one way..kena pusing satu bangunan baru jumpa jalan keluar..padahal kat tepi tu je pun pintu keluarnya.....
So, disebabkan parking kat Jusco AU2 tu memang lenggang (bermaksud kosong sentiasa, lagi-lagi kalau sebelum pukul 1 pm)..pilihlah celah mana pun nak parking memang kosong..
Jadi bila keluar tu me decide just nak potong jalan, kiranya just patah sikit terus je ke pintu keluar..tak payah nak 'round the world' kat situ..

Masa kereta dah keluar kiranya nak mengadap ke pintu keluar tu..kenalah me tengok-tengok sikit, kot ada orang nak masuk, so kenalah berhenti dulu...
First ada kereta proton saga tu lalu, me berhenti la, cun je dia lalu, takde hal...
Second dari jauh me dah nampak jugak satu kereta besar ni (kereta sepesis Alhphard tu) nak masuk..so, dari jauh jugak me dah berhenti siap-siap...kata pun dah ikut wrong way, first place kenalah mengalah kan..
Sekali driver kereta besar tu sudah angin ko..siap berhenti berdepan-depan dengan me okeh..motip sangat padahal jalan besar kot.....then siap marah-marah apa tah potpetpotpet siap dengan tangan-tangan sekali...(sudahhhh....)...adalah dekat 4-5 minit..giler lama ko nak maki pun...
So, me pun tunggu jelah, ko nak marah memanglah patut pun, sebab me ikut jalan salah...tapi jalan jelah kat sebelah kereta me ni, bukan jalan sempit pun..lori minyak pun muat lagi nak lalu...
Uii..tapi tak, dia marah giler oiii..tah apa dia maki berbakul-bakul tu dia tak jalan-jalan jugak...
Dah, me nak buat apa pun, ko nak suruh me pusing balik ke pakcikk??

Logik lah sikit pakcik oiii..nak suruh i pusing balik boleh je...tapi kang lagi ko pulak yang kena tunggu lagi berminit-minit pulak...tak ke lagi mendatangkan kemarahan kan...?

Sekali ko, dah puas maki hamun dalam kereta dia tu, dia pun lalulah...
Lalu tak kisahlah kan..sekali siap berhenti..cun-cun sebelah me ni berhenti tu dia siap bukak tingkap..
Yang tak tahan tu...sempat lagi dengan penuh perasaan yang tawaduk dia cakap "bodohhhh...tonggonggg...!!!!"...dengan tangan-tangan sekali ko...
Ek elehhh..menyirap betullah kan...ko nak apa sebenarnya mangkuuukkkkk???...nak jalan me dah bagi jalan, nak maki me dah bagi maki pun....
Mangkuk ni tua ok...tua ala-ala muka dah pencen tu..serius..mana budi bahasa tak...??
Pakcik tua tak sedar diri..kubur kata mari, rumah kata pergi..(geram sangat dah nih...)...
Tak paham napalah dia tak puas hati giler dengan me...padahal kalaulah korang pernah pergi Jusco AU2, korang taulah camne nak imagine..gilo jalan ke pakcik???nak jugak jalan kat jalan tu besar-besar...Jalan kat situ besar okeh..walaupun one-way je tapi memang muat sebesar-besar 2 kereta pun....adoihaiiii....
Sampai sekarang kalau nampak kereta warna putih jenis macam Alphard tu rasa macam menyirap-nyirap, rasa macam nak cepuk-cepuk je driver dia...tapi dalam pada tu troma jugak ok..mana tau, tiba-tiba berhenti kat trafic lite driver mangkuk dalam tu bukak tingkap dok jerit lagi "bodohhhh...tonggonggggg...!"..huhuhuhuhu...

Atie pernah sebut camni.."hmm..memang..orang melayu kalau pakai kereta besar camtulah perangai..."...ha ko..statement...wallahualam...

Kesimpulan yang me dapat:  Kalau kereta besar dan mahal memang kena bawak laju-laju ek?? Pastu kalau nampak kereta kecik kat depan memang kena buli-buli ek??Agak-agakla wei...Kecik pun beli jugak tau...bak kata Kak Epal..murah pun bukan beli pakai airliur..ala-ala puihhh sini dapat viva, puih sana dapat kancil..takde maknanya..kecik ke besar kena guna duit jugak..dah ko kerja bagus, gaji banyak dapatlah beli yang besar, dah kitaorang ni keja biasa-biasa, duit ado je (Alhamdullilah..rezeki jugak...) dapatla beli kereta camni je...Memanglah korang boleh kata "aku bayar cukai ok..."..dah cukai ko takat RM5-6K pun dapat ke buat jalan cun-cun macam yang ada kat Malaysia ni, tetap kena kumpul jugak kan..bukan duit ko sorang je pun...

Entahlah..manusia..memang camtulah kot..ada jenis yang kalau dah 'kaya' lebih sikit jadi lupa diri..rasa diri hebat..(uii..jauhkanlah..nauzubillah..)...Memanglah rezeki untuk jadi senang dan kaya tu kita yang cari, tapi Allah yang bagi ok...ingat tu je...

Sue berkata tapi dalam hati:  Ingatan untuk diri sendiri jugak sebenarnya...





Wednesday, February 16, 2011

Perkembangan Kelas Berenang...

Abaikan ketidakan bolehan saya untuk mengapungkan badan tanpa memegang dinding kolam itu yea..
Sekarang ni saya ingin bercerita tentang perkembangan rakan-rakan saya a.k.a rakan sekelas berenang saya...
Dua minggu yang lalu mereka telah mempelajari cara-cara untuk menendang air secara katak..
Masing-masing adalah excellent sangat-sangat...cikgu pun puji, cuma mereka haruslah selalu berlatih lagi dan lagi bagi menjadikan pergerakkan kaki tu tambah 'cantik'...
Pada minggu ini pula (hari Jumaat lepas) mereka mempelajari cara-cara untuk menguak air dengan menggunakan tangan pula..

Ishhh..susahle nak guna ayat skema macam kat atas tu aikh...tergeliat otak nak fikir ayat yang betul...hehehhehe...
Ha..Sambung balik...
Sekarang ni dioarang semua dah ala-ala berenang secara profesional gitu..kira dah complete satu set la kan...
Sambil diaorang kuak kaki dan tangan tu, kepala kena gilir naik turun dalam air untuk curi nafas tau...
Masing-masing dah ada asas untuk berenang dah, tinggal nak brush-up skills masing-masing je..
Me tengok memasing dah ala-ala dophin gitu..(walaupun nama gaya tu gaya katak)...jeless oiiiii....

Minggu ni dengan minggu depan cikgu bagi cuti atas permintaan kitaorang..so, class akan bermula semula pada bulan March..
Apapun, walaupun kelas off sekejab, me tetap nak pegi berlatih ok...
Janji kat diri sendiri setiap hari Sabtu nak pergi ke PADE..harus gitu..kalau tak bila mau berani kan...?

Info PADE (tambahan dari entri lepas):
Harap maklum, untuk masuk ke PADE, kanak-kanak kena bayar RM2 (Sabtu, Ahad dan Hari Cuti Am)

Sue berkata tapi dalam hati:  Nanti me attached satu link yang banyak giler bagi infomation pasal berenang-renang ni...me baru jumpa minggu lepas, tak sempat nak copy..insyaALLAH...sangat-sangatlah berguna untuk semua orang..^_^


Jalapeno Cheese....

French Fries with Jalapeno Cheese...Nyummy kan..??



Ni pun...Potato Wedges with Jalapeno Cheese...
Nak buat sonang je...cuma bancuh dengan Air Panas sahaja..
Rasa?sejibik macam Cheezy Wedges Keyepsi...seriusss....


Parcel yang datang hujung bulan Januari haritu...
Penghantaran adalah cepat dan pantas, jumaat order (last minit yo..dah petang gitu) tapi Isnin dah sampai...
Dari FB Ummi's Chezzy House (korang search je ini..takpun sila gmail me yek...)...
Harga me beli haritu RM12 perpack...jadi order 2 packs...
Untuk pos RM6, so total semua RM30...
Bank-in sahaja, terus dapat...

Sue berkata tapi dalam hati:  TQ kepada blogger Azwani, sebab tengok blog dialah me tau pasal Jalapeno Cheese nih...^_^



Tuesday, February 15, 2011

Buat Cheese Cake...

Malam semalam tetiba masing-masing semangat nak bake kek...
Resepi Cheese Cakenye dah amik siap-siap kat myresepi.com...
Pastu bahan-bahan pulak memang dah ada, kecuali lemon (so pandai-pandai sendiri dok ganti dengan Limau Nipis..janji ado...)


Cara nak buat Cheese Cake ni amatlah senang...
Masuk semua bahan, just mixed sampai gebus...


Dah rata dan gebu (ni tak berapa gebu, sebab mixer dah ting tong sikit..tapi buleh lah kan...


Anna yang tengah beria-ria nak membuat Carrot Kek pulak...

Dah bakar 30 minit balut loyang dengan aluminum foil...bakar lagi 15 minit....


Hasilnya...
Dok gatai taruk coklat cip, oklah, cuma coklat chip mendak dibawah, sebaik tak hangit..hehehehhe...
Rasa?best...lemak-lemak, cuma tak berapa rasa masam-masam cheese tu, rasanya sebab tak guna lemon (tapi guna Limau Nipis punya pasallah nih....), kalau tak mesti rasa dia meletup punya...
Takpe, lepas ni akan diusahakan cari jugak buah lemon..memang salah diri sendiri kan..huhuhuhu....

Resepi Cheese Cake dari Biduri (dari myresipi.com)
Bahan-bahan ( 18 cm )
  • 250g cream cheese
  • 200cc/ml fresh cream/plain yogurt
  • 2 sudu besar jus lemon
  • 3 sudu besar tepung gandum
  • 2 biji telur
  • 90g gula

Cara-cara

  1. Panaskan oven 170 degree. Sapukan loyang dgn butter atau alas dgn kertas minyak pun ok(oven paper)
  2. Masukkan semua bahan-bahan ke dalam mixer atau blander. Mix biar sampai jadi cream
  3. Masukkan ke dalam loyang dan bakar selama 40-45 minit
  4. Setelah hampir masak atau selepas 30 minit bolehlah letak aluminium foil untuk mengelakkan permukaan hangus.
  5. Bila sejuk, simpan dalam peti ais semalaman untuk mendapatkan rasa cheese cake yang sedap.



Apapun, terima kasih banyak-banyak yea Biduri...^_^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...