Search This Blog

Showing posts with label Black Pepper Beef/Daging Masak Lada Hitam. Show all posts
Showing posts with label Black Pepper Beef/Daging Masak Lada Hitam. Show all posts

Thursday, June 09, 2016

Berbuka Ringkas....

Hi korang....


Mula-mula kita tunjuk lesung batu dulu ye hehehe...
Ni first day of Ramadhan haritu.....
Elok lepas sahur rasa taknak gi kerja boleh??....
Dipendekkan cerita...petang tu me tengok me mother watlekwatpis macam taknak masak..dah sudahhhh...penyakit bulan puasa dah sampai dahhhh....
So bila tanya Mak masak apa nanti?katanya tak tau....pastu Mak suggest me masak Daging Black Pepper....eh eh ehhhhh.....boleh sesangat la kannnn.....
So meh me buatkan...no problem punyooo.......




Ha kauuu..mengelegak gelegak tu Iolls amik gambar hehehehe....
Sekarang ni Iolls jarang-jarang giler masak okeh....so bila nak masak apa-apa tu me macam kena scan habis brain nih baru boleh masak...adoilaaaa........
Pastu dah scan bagai tu....yang ni pulak serius me lupa giler cara nak buat...
Bahan-bahan tu macam ingat semua (kecuali lupa pulak kena ada cili hijau dengan daun bawang tu).....
So dah pening-pening sangat me bukak jelah blog sendiri nih ha....habis citer....
So sambil masak sambil tengok hp la jawabnya......dah gaya macam nak masak lauk raya dah weihhhh......




Tadaaaaaa.....amacam??~sambil angkat-angkat kening~
Ni me buat memang saja lebihkan kuah tu.....
Rumah kitaorang memang tak reti betul kalau makan nasi kering-kering sangat nih....tercekik weihhh......
Korang percaya tak kalau kita masak apa-apa tu walapun bahan-bahan tu sama, tapi cara masak tu berbeza....rasa pun boleh jadi lain??
Me percaya okeh.....
Macam resepi ni me ikut sebijik-sebijik resepi Ema..me pernah buat belasah je tapi tak sedap....bila ikut cara Ema eh eh eh sedapnyaaa....sebijik okeh jadikkkk......
Cumaaa...adalah me terderhaka sikit....tang air daging tu me tak buang (sebab nak bagi berkuah lebih).....lagi satu, Ema masak jenis kering tu...dia akan rentungkan sikit daging tu masa tumis tu...tu lagi sedap okeh.......
Me dulu kalau Ema masak Daging Black Pepper nih sambil makan menangis dalam hati okehhh...nikmat sangattttt.....



Buka puasa hari first.....
Ini je okeh.....hehehe.....
Me tanya Anim nak telur dadar tak...?katanya taknak...so ok.....
Korang jangan tak tau...walapun ini sahajaaaa....tapiiiii memasing macam kenyang ya hamat je lepas berbuka tu ye.....hari first kan......





Nikmat giler dapat makan nasi putih dengan Daging Black Pepper cam ginih.....nomnomnom eh puasa oiiii.....
Tapi betul....
Dah makan ni kenyang giler okeh.....
Ni me buat ni dapat makan sampai sahur...tapi still tak habis....punyalah perut memasing tak boleh adapt lagik gittew.....
Eh betul tau...bukan pasal tak sedap....ada yang nak kena smack-down nih kata tak sedap hahaha.......memang haritu perut memasing kecik je lagilah kot...tak expand lagi kihkihikih....






Friday, February 27, 2015

Daging Masak Black Pepper..


Daging Masak Black Pepper

Bahan-Bahan:
500 gram Daging (lebih or kurang ikut suka)
3-4 biji Bawang Kecil
2 ulas Bawang Putih
1 cm Halia
2 Sudu Besar Lada Hitam (yang dah ditumbuk)
Sebiji Cili Merah dan Sebiji Cili Hijau
3 Sudu Besar Sos Tiram
1 Sudu Besar Kicap Manis
1 Sudu Besar Tepung Jagung (dibancuh dengan sedikit air)
Daun Bawang 
Garam dan Gula
**Kentang (digoreng terlebih dulu) untuk tambah lauk..

Cara-Caranya:
1-Rebus Daging sampai empuk (air jangan buang tau)
2-Tumbuk lumat bawang merah, bawah putih dan Halia.
3-Tumis bahan-bahan yang dah ditumbuk halus sampai wangi. Then masukkan lada hitam. Kacau rata.
4-Masukkan daging (daging je, air tunggu dulu), kacau rata.
5-Masukkan Sos Tiram dan Kicap cair, gula dan garam serta cili merah dan hijau.
6-Masukkan air daging tadi, biarkan bagi kering sikit then masukkan tepung jagung yang dah siap bancuh tadi.
7-Kacau sampai pekat dan letakkan daun bawang dan kentang goreng (kalau nak) dan kacau bagi rata. Siap!!



Senang kan....?kikiki...tu yang rajin sangattt me 40 kali asyik nak buat resepi nih jer...
Try test tau...simple yet sedap....






LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...