Saturday, November 15, 2008

Mari MemBandungkan Diri....

Bos me baru balik dari Bandung hujung bulan 10 aritu....
Namenye pun gi melancong..balik haruslah bagi kitaorg ni cenderahati kan...
Nak tau bos me bagi ape????
Sila tgk gmbo ok...(modal blog nih....)


Ni hah..tudung dari BANDUNG..(Bandung kena tulis besor2 ok...obersea la katakan..huwahahahahahahah)....Tudung bibik2, atau pelakon senetron dari Indon tu...Gmbo ni ok je kan muke me...sila lihat pic di bawah...(amik ko, ayat skema...)


Ni pun muke ok lagi..siap amik gmbo kat cermin tu..nk improvekan cara pemakaian tudung nih....kes tak puas hati nape muke me tak sesuai bile pakai tudung ni...


Ni me pakai time btl2 baru blik dari ofis....amik ko!!muke sebibik-bibiknye muke....Tak sesuai weiii.....(bibik???mgkin tidak sesuai...senenek-neneknye sesuai kot....)


Ni lah rupe tudungnye...kitaorg dpt pilih color ape nk amik..me pilih hitam..kata badan gemuk kan..so inilah kaedahnye nak cover muke besar me ni dgn color2 gelap segelap2nye n utk mevariasikan pemakaian tudung tersebut...(ayat skema lagi...)....


Tapi...ce..ceeee...ceaaah....comel tak????(nasibla korg...hahahhahaha)....Ni me dh pakai dgn selendang, cekau Ana pnya...konon2 test la lagi kan, kalo boleh nak guna jugak walaumacamanapun....(kes dpt brg free n dari 'obersea' la katakan....hehheheheeh)

P/S-Ini mmg entry menunjuk ye u all...dpt gift dari oversea lagi......waaaaaaahahahahahahah......



Friday, November 14, 2008

Jom Masak Gulai Lomak Jom....

Sabtu (8 November 2008).....


Dlm me nervous2 psl nk gi Seminar isnin nnti tu...
Tetiba me teringin nk masak tuk lunch ko....
Tetiba nk masak menu yg me tak pernah masak....

Harini cita2 me nk masak Ikan masak smbal dgn Gulai Lemak Cili Padi (ala2 Jimah Lame....)....
Bahan2 sume dah ade...tinggal nk dptkan resepi je...
Tulah..slama ni bile mak me msak gulai lemak me buat dek je...
So, padanla dgn muke me kan..time nk masak tulah, timenye nk cari resepi.....

Ikan masak smbal...no problem..me reti masak....n sblum dptkan resepi gulai lemak cili padi tu me dah setelkan ikan tu dah....

Dan..untuk mendapatkan resepi gulai lemak Cili padi yg paling piauuuuu (pure gitu....)...
Sah2lah me akan merujuk kpada rakyat Jimah Lama yg skrg secara separa rasminye menjadi penduduk Muadzam Shah tu.....Zaifariza Zainal Abidin la kan..sape lagi....
Me SMS dia...dia tak jawab ko..hangin satu pale ok....
Terus me call..sbaik berangkat.....BLablablablabla..etc.....dlm tgh dptkan resepi tu me dgn ade suara extra kat belah hp Zai....hhehehhe..same2 mmbagi tips2 yg berpaedah tuk masakan arini...tapi smpai skrg me tak tau suara siapakah itu....Sape tu ek Zai????

So, me teruskan misi memasak gulai secara solo diselitkan skali sesi bergmbo masa masak tu....
Ini cara2nya Puan2 ye....

Disebabkan me takde/malas nk carik kelapa fresh..me terus je guna santan sgera...serbuk pnya....bolehla kan..janji jadi...


Dh namenye pun serbuk..so, kenalah masukkan air dulu..bagi larut...



Smbil2 tu, tumbuk bawang kecik dgn cili padi n kunyit hidup sikit...tapi kunyit me takde la pulak..so, nnti guna je kunyit serbuk....



Masukkan sgala bahan yg dah ditumbuk halus tu kat dlm santan tadi...kaco rata..me masukkan jugak serbuk kunyit...




Kata Kak Zai...kena kacau smbil bukak api besor2...so, me pun dok kaco smpai dia gelegak....sila abaikan dapur yg sememeh itu ye...


Dh smbil2 tu taruk la serai yg dah diketuk...btl tak Kak??



Ni jelah serpihan udang yg ade...lebih masa buat besday anim aritu....arini me test masak guna udang...




Dh gelegak, kecikkan api...agak2 terus masukkan udang....




Biarkan udang msak lak....





Time ni tgh tunggu dia pekat sikit...btl ke kak Zai caranye nih..part ni me hantam saja....




Huduh je kan rupenye....?ni mgkin sbb me guna santan segera, tak pun sbb bawang tu me tumbuk tak brp halus n lumat....ke psl ape ek Zai???....Siap..tutup..n makan time.....!



Ni first dish yg me masak...ikan kembong masak sambal....




Ini adalah nasik Anim...me offer makan nasik dgn lauk gulai ni terus dia nak...smpaikan ikan smbal dia tak layan k....





Ni nasik Anim..sodap tak?





Ni bukan muke kena pkse makan ok..ni muke sebab me tengah halang pandangan mata dia dari menengok tv....Anim time tu telah makan dgn jayanye...dia kata sedap....(budak kecik kan jujur u all...hihihihiih..ewahhhh....)





Ni lak, me pnya turn..Anim dah kemana dah..join balik kawan dia main games....me pnya mstila extra...ade ikan, gulai sgala...tapi sayurnye takde kan...me dagingtarian da...hahahahhah





Lihatla donia...sehingga titisan terakhir me menghabiskan gulai ni....masak sendiri, tu yg selera over...hihiiihii.....
Rasenye success..nk puji sdp tu idakla..tapi ada rase GULAI LEMAK CILI PADI la kan, cukup pedas, cukup garam, cukup rase....Wawawa....tak caya lak me berjaya mmasakkanye..first time u....So, lain kali lps ni harusla me coba lak buat ayam@ikan@ketam@telur masak GULAI LEMAK CILI PADI lagi...asyik2 sambal, pastu kari, pastu sup je kan...skali2 tukar la selera n skill me nih...
P/S-Tq Kak Zai n suara dibelakang hp (blkg ker?) kerana sudi mengajar me masak gulai ni serta sudi memberikan tips2 supaya gulai tu kelihatan lebih sempurna......muahhhh!!


-End-

Citer Waffle dan Hadiah...

Khamis (6 November 2008)....



Me, Mak n Anim gi ke Supermarket Bintang untuk beli barang2 dapur....
Habis membeli n membayar terus la kitaorg singgah beli waffle...





Nilah rupenye minah Indon yg baru menceburkan diri dlm bidang mmbuat waffle kat sini...Dlm entri me yg terdahulu ade dah citer psl minah ni..






Mcm aritu gak..dia pnya kalut kalah org mmbeli 10 keping sorg...padahal time tu me oder dua keping je..customer lain baru datang oder, tu pun dua keping gak......tapi..btl2 kibut minah ni..smpaikan nk taruk filing (iye ker namenye filling...??....)..ok la..intila..masa dia taruk inti pun main sapu2 je...sakit hati menengok...tak rata lak tu...Bile time nk potong tu...me sound comel2 kat dia...me suruh dia potong 4 supaya senang nk makan...Nak tau, dia boleh sound me balik..pot pet pot pet ko..."nnti coklatnya keluarr...membazirrr..." (baca dlm lorat melayu Indon....)..Dua tiga kali dia sound ko....sakit hati...tapi me diamkan je...takpe...bagi chance...tapi dlm hati ngutuk jelah kan...."membazir pun bukan duit ko....sukatila nk suruh potong cmne pun....*^&*%^%*(((_&*^&*^ pnya Indon!!!".....amik ko!!...tapi still la dlm hati je, tak dpt nk keluarkan kata2 tu kat luar hati.......


Me fikir balik...bagus jugak Indon ni kan...tokei dia kalo tau yg Indon ni punyala berjimat cermat tuk kebaikan organisasi (organisasi ker?), msti sayang giler kat dia ni kan..tapi...tu kalo tokei dia tau la...kalo tak tau..sah2lah Indon tu jelah jimat cermat tuk kpuasan diri dia sndiri....Ala2, kepuasan ketika bekerja la kaedahnye je....



Beli barang dapur tuk sbulan lebih kurang...mane yg takde, Mak me topupkan..stock tu sbulan...Time tu Mak telah membelikan something yg mmg confirm, lps ni Mak me takkan beli lagi...Khas tuk Anim...(Khas ker?ker Requested by Anim???.....mane2la...)




Ni hah bendanye...tiap kali dok gi mane2, bnda nilah yg dia dok bedek2, dok pegang2....tak larat dh nak tgk dia teruja cmtu....





Ni bile dh smpai rumah....saja tngkap gmbo kenangan..hihiihii..Nak mmbelinye seumo idup mgkin skali sahaja..So, Me pakse dia tngkap gmbo..dia hangin..kes bed time dh sampai daaaa.....





Ni bile me 'gertak' sikit..terus dia senyum....hahahhahaha..nasibla kan dpt kakak kertu mcm me nih....




Nilah bnda2 tak idup dlm kotak pink coklat tu hah....Dlm ngantuk2 tu gigih membukak kotak tu...Mariposa pnya hapekebnda tah nih......Ni sume gara2 Mak me telah berjanji sesuatu bile adik me dpt No.1-3 bile final exam....So, kiranye ni prezen tuk final exam and hadiah besday Anim tuk tahun nih lah..tapi yg kelakonye...bile balik rumah baru me tau, konon je namenye hadiah, tapi sebenarnye guna duit mak me sparuh, duit raya Anim sparuh...hahahahhah....sian Anim...tapi okla kan..sekurang2nye tercapai jugak citer2 Anim nk memiliki ape2 barangan yg ade kena mengena dgn Mariposa dia tu kan....




Opss...lupe nk gitau...Waffle itu adalah kurang garing dan kurang sedikit intinya...So, confirmla Minah Indon tu menjimat sgala..jimat inti, jimat elektrik sgala....hampasssssss!




Thursday, November 13, 2008

Layan Sengal....(Meng*toot*kan diri)

Me bosan ok....
Malas giler...byk lagi citer yg me tak tulis lagi dlm nih sebenarnye....
Dari citer weekend, smpailah citer me gi Seminar Isnin aritu...
Tapi...
Sebenarnye me malas bab nk nulis jee la ye......
Buat bnda lain sungguhla 'rajin'...pantang ade masa terluang je...

Adeee je 'keje' me....
Nk tau ape 'keje' me...??


Me telah 'rajin' mengmakeoverkan muke sndiri daaa.....


Ni gambo asal..just pakai lip gloss saje..





Dan
Inilah
Hasilnye....



Muke me bile makeup garang2...amik ko....





Nipun same gak..guna color garang2...mcm garang je kan...






Ni guna color kurang garang...ok sikit kot...




Ni guna color ala2 natural lak...lbih ok kan...?






Hah..ni amik ko...over segala2nye...mcm dual band la rupenye..hihihihihi...me taruk bulu mata, blusher over2, gincu merah nyala...saje nk test market...hehehhehe
Haa..amacam???
Sape2 nak try bolehla masuk kat sini yeaa =======>
Sape2 yg nk tgk rupe sndiri dimakeoverkan...silalah melawat website nih....
Tapi bersyarat ok...cewahhh...(baru aci kan...)
Kalo korg dh buat makeover..sila taruk pic korg kat blog memasing yee...
N silala jgn segan silu inform kat me ok....
Bersyarat okkk....jgn lupe....(ala2 tag la konon nih....)
So...apelagi...mohle kita mengmakeoverkan muke masing2....


p/s-sengal tak?hihiiihhi..lbih kurang la kan...


Friday, November 07, 2008

Jeng..Jeng..Jeng...

Lps je kitaorg balik dari rumah Akak tu...
Kitaorg terus la ke Seksyen dua...tmpat yg paling mengimbau ok...
Niat me just nk carik satu bnda ni je...
Tapi sebab dh alang2, kitaorg nak meround pulak kat sini...


Mule2 masuk je simpang...kat sebelah kiri..terjumpe balik nih...Gerai Makcik goreng pisang....Laki bini niaga..tapi yg gigih me tgk bini dia je yg buat keje...lame giler weih dia dh niaga..igtkan tak ade lagi..rupenye ade, makin maju lagi ade.....




Masuk lak simpang kiri...terus masuk area rumah teres ni, dpn sekolah menengah..Ni rumah Sarah hampagas...Dh cntik dh skrg..kitaorg budget ni msti org dh berfamili yg dduk skrg ni...suci morni je rupenye..dulu sawang tak hingattt..hehehhe...dulu me, Zai, Sept, Ema, Mira n Mijon dok menyewa kat sini...Sewa bayar ikut pale..sorg dlm rm130...tapi tak masuk bil api dgn air...Sarah Hampagas tu tuan rumah, ddk skali kat situ..gile koser ko...ade ke patut, peti ais kat rumah ni kena off ok..kalo nk guna je on, kalo tak kena off, kejadah..dlm rumah tu ddk dlm 10 org..byar mahal2 tapi kemudahan sume kena pakai mintak izin..gilo..ko sewakan rumah ke ko sewakan bilik tido je????Masa mule2 kitaorg nk menyewa ayat bagi power tu, tapi bile dh msuk..hampagas sungguh!!!..Tu satu hal..lagi satu, tuan rumah saja dpt parking kat porch dlm rumah..org lain kalo parking, siap ko...tu yg terjadinye tragedi parking tu...gilo....byk lagi la gile koser nye si Sarah ni..tobat kitaorg nk ddk..last pindah rumah Boon Yin...rumah tu Pakcik Ema sewa dari Boon Yin..Pastu taruk perabot (katil, meja tulis, meja makan, peti ais-same mcm rumah Sarah gak...)...charge satu pale rm120 je...pastu ko nk guna kemudahan tu, ko gunala smpai karat, janji berjaga..ha..baru puas hati..rasela mcm dok rumah sndiri..(walaupun dlm rumah tu ade dlm 10-11 org, termasuk Ema....)....bahagia ko..smpaila tragedi pondan megamuk tu...start la dh kureng dok situ..sbaik masa tu sume org dh final sem..so, selamattt...



Pastu terus park kat taman mainan kat hujung rumah tu...Terus terjah sini..hehheheh....Nak cari Abc..Nak carik Abc..Nak cari ABC...kat sinilah ABC Coklat yg paling marbeles skali ok..me tak suke gi stall org lain...kat sini Abc coklat dia pure giler...rega still rm2.50 lagi...





Sesi menunggu ABC...Kitaorg oder 4 ABC coklat n 1 ABC strawberi...





Anim tgh teruje....teruja ke bosan Nim??






Zai lak tgh dok memikir ape tah..





Ha..inilah ABC nye..tapi yang ni ABC Strawberi...rase dia sedap ok....me tak pernah beli pun sblum ni, rase apetah lagi...bestt...siap ade nata de cocoa...tak manis..rase manis2 buah gitu...i like...!!Zai yg nak ABC Stawberi...tak makan coklat katanye...


Zai tgh menunjukkan kesedapan ABC Stawberinye...Smpai kete, terus makan ok...tak tunggu dah..




Zai dgn muke yg puas hati amat....heheheh..cume kali ni tak smpat nk makan ikan bakar....nnti kita gi lagi ye Zai...





Anim lak makan ABC Coklat...suke dia wei..kata dia mcm makan sundae Coklat...seee....





Coklat dia penuh kat atas tu tau...ehhehhehe...serius..me tak pernah jmpe lagi ABC Coklat kat Ampang ni...so, kalo gi Shah Alam..haruslah carik kan...

Lps tu, smbil makan ABC, smbil tu me bawak kete round2 Seksyen 2 tu....
Me tak smpat amik gmbo...tgh drive kan..so, Zai yg byk amik...nk tgk ape yg kitaorg jumpe??
Sila klik sini ====>
Dh puas jln, terus kitaorg balik....
Smpai Ampang dlm pkl 4lbih...tapi tak balik rumah terus...
Gi klinik kat Kosas jab, nak beli suppliment la kononnye...skali tak dpt...sebabnye??mls nk citer kat sini...
Frust sgt ok...sorila Zai ye...serius org dgr Doktor tu ckp bla..bla..dulu tu...
Then singgah jab Watson..sbelah klinik tu je....
Beli la barang msing2 (time ni dh mls nk amik pic..dh penat dh..)
Siap beli barang terus balik rumah...
Rehat2 jab, lepak2 jab...time ni hujan tak hingat...
Pkl6 pm gi anta Zai jab kat Stesen LRT...Dlm lebat2 tu sebaik dpt berenti kat bawah jejantas...
Alhamdullilah....
Tak smpai pkl6.15 dh smpai rumah balik...nk tido, tak leh tido..so, lepak2 baca paper....
Ni me beli kat Watson tadi...tetiba nk beli yg ni...gara2 jeles Mijon pnya kete bau sedap....skrg kalo korg naik kete Mijon atau naik kete me..dua2 bau same..hehehheh....Tah la..bile bau kete Mijon tu, me btl2 mgimbau time2 ddk kat Seksyen 2 dulu...Serius...tu yg bile 'ternampak' ni terus me rembat satu....
-End-



Thursday, November 06, 2008

Adoiihaiiii.....


Why me why????
Me tgh riso giler ni...(pnyakit "nervous" dah smpai da...)...
Me kena gi Seminar Isu-Isu Semasa Akidah kepada...bla..bla..bla..etc Isnin (10 Nov 2008) ni...
Isnin ni ok...dpt memo (fax pnya version) baru tadi...gilooo...
Mane le me reti jalan ke Masjid Wilayah tu...
Iye...kat Masjid Wilayah Persekutuan ok...walaupun tak brp jauh..tapi confirm akan menghuru-harakan perasaan me smpai Isnin nnti...

help me...!!!

Ya ALLAH permudahkanlah perjalanan hambamu ini..Amin....


P/S~Amik ko..berdoa dlm blog lagi....

Gi rumah Akak....

Pagi Ahad....
Lps gi Pasar tani dgn Mak me and Zai...Dah sarapan, dh baring2 tido sgala...
Terus kitaorg gi Shah Alam....
Nk ke rumah Akak kaedahnye...
Akak beria2 jmput ktorg gi makan rumah dia...
Tapi, sume org tak dpt gi slain dari Me n Zai sahaja...
Mijon ade hal psl konsert sekolah dia, Sept la bz keroje...
Me lak tak nak kenala bwk Anim skali...
Takde org kat rumah kaedahnye....terpakse jadi budak sitter jab arini....

Bertolak dlm pkl10lbih...
Smpai Shah Alam dlm pkl11 lbih gak...arini jalan tak jem..so, smpai pun cpt je....(cepat ker???okla tu kan...)....
Smpai Shah Alam kenalah tunggu Akak kat dpn Hotel Uitm dulu...
Kena tunggu akak dtg jemput dgn Mr. Sham dulu....
Kitaorg buta jln nk gi Seksyen 16 la katakan....

Calling2 akak..terus dia kuar rumah time tu...
Dekat rupenye rumah dia...ceh...igtkan jauh benar dari Seksyen 2 tu...(dkt complen, jauh complen..apela ko ni Sue...)

Smpai2 nk dkt pkl12.00 pm...
Mr. Sham tak naik rumah, gi beli ais dulu...
Kitaorg lak terus je serbu rumah akak....


Sampai2, tgk sumenye dah sedia..ewahhhh...mcm vip lak rasenye...tak payah nolong msak, tak payah ape..sumenye ade dpn mata....Akak tinggal berdua je dgn Mr. Sham, pengantin baru setahun la katakan...(pinjam ayat Zai...)....feel2 honeymoon tu ade lagi...Rumah akak nice je tau...pndai hias...


Tak tunggu lame...terus akak jmput makan...ish...belum panas bontot lagi..takut no kitaorg lapo....Akak masak Ikan kembong masak asam Pedas, Udang masak tomato, smbal belacan, kailan goreng ikan masin n tempe goreng...Walla!!sumenye sedap2 tau...me makan tambah 2 pinggan penuh ok...tak pernah makan nasik sebanyak tu dah sekarg..tetiba bile akak masak...amik ko...2 pinggan mcm gunung me makan.....Anim pun bertambah2...heheheh...tu mmg tandanye sedap la kan...Zai..entah...dia kan diet..so, tambah gak la...tapi tmbah versi org diet jelah kan...btl tak Zaiii???

Makan2, kenyang2, borak2 smbil dok ngutuk Artis yg nari2 dlm Sehati Berdansa, smbil tukar2 tv tgk Melodi...

Ops..lupe lak..kitaorg makan bertiga je..tuan rumah dh siap2 makan...
Sebaikla kan..kalo tak segan u....Mr. Sham tu kiut no...(ampunnn kakkkk...)

Dlm pkl2lbih...dh puas makan, dh puas borak...kitaorg kenala berangkat...Masa itu Emas kan...dok lepak lak rumah org berkeluarga..so, kenala faham2..(hehehheh...ewah..padahal diri sendiri yg nk berambus cpt....)


Sempat amik gmbo ni...Me n Anim....




Zai n Akak....



Me n Akak...
Akak sekarang dh tmbah tembam...hehehehh...hati senang la katakan...Mr. Sham pun jenis suke makan kat rumah...So, dua2 loving2 and same2 suke makan...wa..jeles i u.....
Kuar je dari area rumah akak tu..kitaorg nk ke Seksyen 2....Ade misi yg harus diselesaikan...hihihihihihi (gelak2 kambing jab...)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...