Search This Blog

Thursday, March 29, 2012

PD 2012: Trip Keluarga (Hari Pertama)

25 March 2012, Ahad..

Hari pertama ada macam-macam kisah...
Semangat me bangun awal pagi-pagi, pastu pukul7.30 dah kuar nak pergi cuci Makcik Viv pastu isi minyak, nak isi angin tayar dengan nak topup Touch and Go sekali....
Emak me lagilah siap lepas bangun je terus masak Rendang Daging...Nak buat bekalanlah katakan....
Tapi tulah, konon 7.30 tu awal pagilah sangat, rupanya banyak dah kereta yang dah queues kat tempat cuci kereta tu...huhuhu...sangap okeh nak menunggu turn.....
Tu pun sebaik sambil menunggu Makcik Viv 'mandi' tu sempat pi mai pi mai pergi cari newspaper cari breakfast kat area dekat-dekat situ....so, takdelah rasa macam lama sangat menunggu...

Pastu setel semua sekali nak dekat pukul 9 boleh??punyalah lama..konon pukul 8.30 pagi nak bertolak...cisss...8.30 pagilah sangat kan...
Last pukul 9.30 pagi baru bergerak....
Tu pun nak menunggu Atie si minah senget sefamili tu bukan main lama....
Katanya diaorang keluar sama dengan kitaorang keluar, sekali hampehh...
Kitaorang janji tunggu kat KFC Tol Sungai Besi, sekali dah pukul 10.30 diaorang rupanya tak bergerak-gerak lagi...
Tapi tulah, sebaiklah diaorang keluar lambat.....boleh, tengah syok tunggu nak dekat setengah jam tu sekali Emak me tanya, kupon bawak tak??
Ya ALLAH, me lupa kengkawan oiiiii....astaga....punyalah keciwaa...apasal dalam banyak-banyak benda boleh me terlupa tang kupon???adouiiiiii....
Last call Atie suruh dia pergi amik...nasib baiklah dia tak bising gitu....ala, nak cover sebab dah kuar rumah lambat le tu...bukan tak tau...hihihihihik...
Last diaoranglah yang patah balik ke rumah kitaorang (dari Cheras rumah diaorang ke Ampang)....syukur..kalau tak mengagaulah me nak patah-patah balik kan....
Bila Atie dah sampai rumah, dah confirm dapat kupon...apalagi terus kitaorang shoot dulu.....
So, tunggu kat Hentian Nilai pulak....niat nak transfer barang-barang, sebabnya barang overlimit, kesian masing-masing nak duduk terkepit dek barang....huhuhuhu...sebaiklah me ni driver kan, so selamat dari tersepit gitu.....
Pastu dah setel semuanya terus shoot ke Teluk Kemang.....hoyeehhh....!!!jom kita mandi lautt....i like!!!

So, layanlah gambar tah hapa-apa dari me nih.....









Kitaorang tak terus mandi dulu....
Tunggu kejab Atie nak beli baju mandi untuk diri dia sendiri dengan untuk anaknya Imraan...
Sambil menunggu tu sempatlah tengok kuda tu pusing-pusing seround dua...huhuhuhu..sebaik ada kuda kan, kalau tak sangaplah menunggu lagi.....

Pastu dah setel baru pergi mandi....yeay!!gian nak mandi laut rupanya...hihihihhik...
Pastu disebabkan nak makan-makan sekali haruslah sewa khemah kan...
Sekali dia charge RM40..hamboiiiii....
Katanya kalau khemah RM40, kalau payung RM20...cisss...cepat giler naik harganya, tahun lepas baru berapa je kan.......
Pastu disebabkan malas nak jalan jauh, kitaorang amiklah jugak, tapi try jugaklah mintak kurang, so dapatlah RM30 perkhemah.....hmmm...kira oklah kot, banding harga RM40 tu kan....
Tapi satu tak berkenan...ko letak harga RM40 tapi khemah macam nak melayang je me tengok (macam nak terbarai pun ada)...pastu kalau iya pun ko pasang senget sebab taknak kena tipu dek angin, cubalah pasang tinggi sikit...ini tak...tiap kali lalu kat dalam khemah tu mesti sorang sorang kepala terantuk dek besi khemah tu..ishhhhh...sakit okeh.....tak patut sungguh....memang sangatlah sengsara tak selesa....
Paling tak best, 15 kali nampak muka me atau muka emak me mesti dia (orang yang sewakan khemah tu) dok promote pasal banana boatlah, pasal bawak naik boat pusing pulau lah, atau pasal jetski dia tu....adooooiii...kang kalau kitaorang nak kitaorang tanyalah adik, abang, pakcik oiiii...tak payahlah tiap kali nampak muka kitaorang nak citer panjang-panjang pasal segala servis ko tu...huhuhuhuhu....sangatlah tak selesa okeh....(2 kali dah sebut tak selesa nih....)....elok ada hati nak naik tapi disebabkan ko asyiklah cakap 14-15 kali mau cancel terussss.....
Tapi memang pun...takde hati de nak naik benda alah tu semua... waste of money gitu...ewahhhhh....waste of moneylah sangat...padahal penakuttt....hihihihiihi

Lepas dah setting barang-barang kat khemah tak mandi dulu tau...lunch dulu...
Emak me masak Nasi putih, Telur Dadar dengan Rendang Daging...huwaaaa...terbaik gitu...kalau tak makan rugikkk.....
Dah makan kenyang-kenyang sampai perut nak meletup baru terjun laut kan....hoyeeehhhhhh!!!!














Budak kecik bernama Imraan adalah penakut air okeh...
Punyalah beria ibu dia belikan baju mandi  pastu makcik dia (me lah tu) belikan pelampung siap ada stering, sekali bila sampai kat tepi pantai boleh dia bantai melalak...aduiiii...tak hero langsunglah....
Tapi tak boleh salahkan dia jugak...dia tak berapa sihat time ni....jadi lain kita cuba lagi..mana tau okeh....
Paling hebat, kitaorang mandi adalah time panas-panas giler tu tau...habis rentung kulit....
Tapi tak kira...belasah je...nak tunggu petang kang takut hujan ke apa ke kan...so, tengah ada masa ni terjah sahaja....kang menyesal tak tau....hihihihhihii.....

Dah puas mandi segalanya tu terus je ke hotel....
Kitorang check-in dengan baju-baju mandi terus kengkawan...
Malas nak tukar-tukar baju dan malas nak mengabiskan duit 50sen buat bayar toilet yang super tak selesa sebab ramai orang tu....
Dah check-in, makan-makan lagi....
Pastu turun bawah terjun kolam pulak...hihihihhik..buruk bebenor perangai kan....?
Dah nak pukul 6 lebih baru masing-masing balik bilik pastu buat hal masing-masing....




Best jugak lepak bilik, sambil lepak makan cekedis tengok sunset....
Lupa pulak, kali ni kitaorang dapat bilik level 9...bilik belah kanan..so dapatlah tengok sunset segala dari bilik ni...syok wooo.......
Paling best malam nanti ada orang tu nak belanja makan Ikan Bakar....yeay!!!....

Bersambung...



Wednesday, March 28, 2012

Baru balik dari PD da...

Tengah hari semalam baru sampai rumah da....penatt...bercuti rehat-rehat je, tapi kenapa harus penat jugak yea....??
Bercuti 3 hari 2 malam di Port Dickson (PD) bersama keluarga gitu...
Kitaorang bercuti time orang berkerja dan bersekolah sebabnya kupon yang emak me dapat tu dah tertulis camtu...dia tulis tak boleh guna masa cuti sekolah dan weekend sahaja...kedekuit!!
Opss lupa...kupon emak me dapat tu adalah kupon sempena emak me dah pencen dan perkhidmatan 25 tahun bekerja.....tu yang dapat kupon free 3 hari 2 malam kat Corus Paradise, Port Dickson tu...(satu lagi kupon untuk 2 hari 1 malam emak me beli murah dari kawan dia, so jimat disini...)
Jadi dah dapat free haruslah guna kan....(tu pun expired date dah dekat baru mengelupur nak pergi...hihihihihhi)......

Dahlah tahun lepas kitaorang pergi bayar sendiri, jadi tahun ni dah dapat yang free haruslah guna....(kalau nak dapat kena tunggu emak tak MC setahun tak pun kalau dapat perkhidmatan cemerlang, tu pun dah banyak kali burn buang gitu je....)....
Lagipun kalau tak tahun ni, confirm tahun depan dan depan serta depan tu kena bayar sendiri dahlah jawabnya....tak dapat free dahlah kan, katapun emak dah pencen....huhuhuhhu....

Kitaorang buat apa kat sana sampai 3 hari 2 malam tu...?
Haa, kalau tak mandi manda-makan-tidur-makan-mandi manda-tidur-karaoke-makan....ulang-ulang ini jelah pun....katapun PD apalah aktiviti boleh dibuat pun...harap-harap mandi jelah...tu pun kalau pakat-pakat sama rajin, kalau tak lepak-lepak dalam bilik sambil tengok view je sudah....... tu pun best jugak....orang lain jemur badan kat matahari, kitaorang jemur badan dalam ekon...nikmat gitu....hehehehhehe

Oklah...gambar nanti me tempek kat lain entri ye...tu pun gambar tah apa-apa kot, maklumlah dah selalu sangat pergi, dah tak reti nak amik gambar apa dah...belasah je mana yang ingat....selebihnya boleh je tengok kat entri sebelum ni...sama je kot...hihihihihhi.....

Thursday, March 22, 2012

Singgah ke Butik Al-Humaira Contemporary.....

Citer yang sama dengan entri yang ni cuma bezanya yang entri yang ni bergambar tau...

Ok me citer yea....
Lepas kitaorang dah habis meredah kat Matta Fair terus dapat idea nak lepak-lepak dengan Mijon...
Alang-alang dah separuh jalan kan...
Walaupun sebenarnya Mijon teringin giler nak pergi Matta Fair jugak, tapi tak kuasalah pulak nak pergi esok harinya...mau patah kaki kang....
Lagipun memang takde niat nak beli apa-apa lagi pakej dah pun, yang ada tu pun kan dah terbeli...maka, tak payahlah gatal-gatal kaki jejakkan kaki kat PWTC tu lagi...bahayaaaa...kang dah kat Matta Fair kang ada yang tiap-tiap hari kena makan meggi sebab tiap-tiap bulan asyik nak melancong jek (kes terbeli pakej banyaklah kan...)......bunyik macam banyak benar duit kan..padahall??
So, teruslah ke parking...dan terus shoot ke rumah Mijon...
Siap lepak-lepak solat-solat kejab teruslah keluar mencari makan....lapar kan....
Sorang nak makan itu sorang nak makan ini...
Last sekali orang yang mengandung betul dengan orang yang mengandung tapi tak bersalin-salin (me lah tu) menang gitu...
Ke kedai mamaklah kita....kikikih...suka sangat....





Jangan kembang tekak ye...kalau makan kat mamak seharusnya begini...(cissss!baru perasan kat tangan me tu ada lalat sekor...ishhhh...camne lalat tu boleh sesat ekkk....??sabar jelah....)
Nasi haruslah ditenggelami oleh segala kari-karian ye...baru dinamakan makan kat mamak...baru best!!
Cupp!tapi kat Subaidah ni kari dia tak berapa kicklah....pekat dah pekat tapi rasa macam tawar sikit....(ikhlas dari lidah pemakan Nasi Kandaq tegar ni tau....)
So, makanlah kitaorang berempat...(me, Sept, Mijon dan Dik Nor)....
Tapi tulah, tak taulah ni dinamakan makan tengah hari ke makan petang..sebabnya time ni dah nak pukul 4 lebih gitu.....tapi kalau tengok cara macam makan tengah hari je kan...?heheheheh...
Pastu dah puas makan-makan, borak-borak sakan terus ajak diaorang ke depan....

Ke depan tu kemana???
Kemana lagi..kalau dah mamak Subaidah..sah-sah depannya adalah butik Al-Humaira kan........
Tu pun kalau ikutkan takde niat pun nak ke Al-Humaira tu, tapi dah alang-alang dah sampai sana, maka haruslah singgah kan...(rugi oo dah sampai sana tapi tak singgah...) 
Kali ke tiga dah me ke sini tau....
Kali pertama time ni...dapat beli 2 helai tudung....
Kedua pulak time ni...tak dapat sebab butik tengah renovate....
Yang ini kiranya yang ketigalah kan...





Butik dah baru, makin cantik...
Siap ada fitting room lagi...
Pastu adik yang tukang jaga pun sweet je layanannye...so i likeee.....


Beg hasil tangkapan.....
Pergi pun kejab je...malas nak lama-lama...lagipun tudung idaman (berawning lembut) dah takde (sedehhhh...) so, beli je inner dengan tudung berhood satu....
Nak tengok tak macamana rupanya?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
V
V
V
V
V
Model tak berbayar....
Kekonon nak feeling-feeling jadik Yunalah kan, tak pun nak jadi macam arab-arab gitu....padahaaaall?????
Tapi tulah, membeli semangat je, tapi tetiba bila dah kat rumah try balik macam bilalah aku nak pakai nih yea?bolehhhh????alamatnya jadi tukun tiruan jelah kot...huhuhuhuhu







Wednesday, March 21, 2012

Matta Fair....

Tajuk Matta Fair..tapi tunjuk gambar makanan dulu boleh tak???hehehehhe....
Nasi Lemak Kukus terbaik dari Kampung Baru....!!

Sebelum ke Matta Fair sebenarnya kitaorang memang berniat nak breakfast dulu...
Masing-masing siap simpan perut nih tau....
Pastu boleh masa dah bergerak dari rumah me tu masing-masing tak tau nak cari breakfast kat mana....
Maka atas dasar perut otak me yang memang handal kalau bab fikir pasal makan ni so terus suggest cari breakfast kat Kampung Baru....
Alang-alang Kampung Baru tu dah sama laluan nak ke PWTC kan, jadi okey sangat la...
Tapi satu jelah, reti sebut je, tapi takdelah me reti kat Kampung Baru tu mana yang sedap ke hapa...jadi main belasah jelah mana nak berhenti....
So, terberhenti di kedai jual Nasi Lemak Kukus nih.....



Kami pergi Matta Fair bertiga sahaja...
Mijon tak dapat join, dia tusyen pagi tu...
Serius me suka Nasi Lemak kat sini yea....(nama kedai dah lupa, tapi dia ada 2 tingkat, tempat amik makanan dengan makan kat atas, tapi ada extra tempat makan lagi kat bawah).....
Kat sini macam-macam lauk ada, tapi me amik telur rebus sebijik je....malas nak makan lauk-lauk bagai....
Rasa sambalnya pedas-pedas manis...me rasa dia ada taruk sikit cili sos kot...
Tapi serius i like, mengimbau salah satu rasa Nasi Lemak yang me pernah makan masa kecik dulu....hehehehehhe.....


Lepas dah setel breakfast tu terus kitaorang ke PWTC.... (hari Sabtu kitaorang pergi ni tau...second day of Matta Fair) 
Huwaaa..turun je dari Jalan Pekeliling tu sekali kau dah beratur dah kereta....haruuuu..
Padahal baru nak pukul 10 pagi kot (baru officially open)....
Pastu dahlah beratur panjang tu, sekali parking pulak tak dapat kat Hentian Putra tu...terpaksa parking kat parking The Mall....(sebaik Sept pandai nak pusing ke mana, kalau me???)
Alhamdullillah...dalam ramai-ramai orang nak mencari parking kat dalam parking The Mall tu ada lagi parking yang kosong...tapi tulah....dah jauh sikitlah nak berjalan....
Dah setel beli gelang RM3/person tu (dapat gelang tangan dengan Beg Merah tu) terus me suruh Sept snap gambar me...
Buat muka tak malu je weiii.....mesti orang kata nak boh kat FB le tu...
Hahahahaha..what to do...orang lain dok berFB kan, kita pun nak jugak kennn.......
Tapi me tak letak gambar yang ini...sebab Sept kata tak clear belah belakang tu....


So, me letak yang ini...
Hambikkk...siap nampak clear lagi Mak Sept kat belakang tu kan....?kikikikih....
Emak Sept tengah roger-roger Cik Nah tu, nak tanya dah sampai mana....





Orang adalah ramailah kan...(tapi tak seramai kalau pergi Book Fair)....

Kaki sakit kengkawan, mana taknya dari pukul 10 sampai pukul 2 duduk memusing kat dalam tu...huhuhuhu...
Me pusing mula-mula bertiga dulu, pastu bila Cik Nah dah datang so, berpecahlah kami...
So, pusing memusinglah me dengan Sept kat dalam tu....
Nasib baiklah pusing-pusing sampai kaki naik kematu tu berbaloi-baloi....
Haaa.....Apa hasil kitaorang beria-ria kat sana tu ye?
Jeng...jeng..jeng....adalah...tu kena tunggu akhir bulan 4 baru boleh reveal..hihihihihik....jangan mareee....

Kalau ikutkan tu pun kitaorang memang taknak kot pergi mana-mana pun sebab masing dah ada banyak agenda dan program yang menanti....patutnya lepas bulan 9 karang baru boleh plan itu ini....tapi iyalah sangat kan....?
Konon disebabkan me nak merasa pergi ke Matta Fair sangatlah jadi terjebak jugak terbeli pakej.....jadi sila salahkan kerakusan hati ini yea....
Tapi serius, kalau bukan sebab murah giler-giler murah memang me tak belilah kot pakej tu tau....
Apapun...awal bulan sembilan ni ada Matta Fair lagi..insyaALLAH, kalau ada pakej atau hotel lain pulak  lagi yang murah-murah dan difikirkan berbaloi, nanti nak cari lagi....^_^






LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...