Search This Blog

Showing posts with label Kari Daging. Show all posts
Showing posts with label Kari Daging. Show all posts

Thursday, April 13, 2017

Kari Daging Korban....



Ini adalah daging korban tahun lepas....hehehehe...lama sangat kan simpan?
Ni OT la...dia dapat daging korban dua beg plastik...satu mak OT dah masakkan (tu pun OT paksarela mak dia tu masak...)...
So yang sebungkus lagi dia simpan jek dalam peti...dah simpan lama sangat last last ke me jugak perginya hahahaha.....sian okeh....dah simpan lama sangat (lagi sikit nak sampai raya haji seterusnya nih dah kan hahaha) so meh me masakkan..habis citer....






Yang plastik kalini banyak yang bawah-bawah tu....banyak urat dan lemak....so me kena cari yang elok-elok sikit untuk masak kari nih....
Ke ok je kalau masak yang bahagian bawah tu?entahle..tak retik hahahaha......







Ni me dah tumis Kayu Manis, Bunga Lawang..pastu tumis pulak Bawang Putih, Bawang Merah dengan Halia (yang dah ditumbuk lumat) dulu....then dah wangi masukkan rempah kari kering, kacau rata-rata (api perlahan)...ni me ikut cara Kak Gee...
Korang boleh carik kat dalam blog beliau ye...(Terima Kasih Kak Gee...muahhhx..!!...).....
Dulu kalau buat kari Iolls bancuh serbuk kari tu dengan air dulu...tapi sejak Kak Gee cakap buat rempah kering camni lagi sedap..so sekarang ni memang me buat macam yang Kak Gee suggest tu...jadi lagi lazat  okeh...tryla....






Ni rempah kering tu dah rata dah wangi dah garing sikit me barulah diletakkan air sikit.....biarkan bagi rempah tu masak....
Dah naik bau, dah berminyak barulah letak daging.....
Pastu biarkan air daging tu kering then masukkan air....
Cara Emak me rebus daging tu dengan air kari tu sampailah daging tu empuk...boleh ulang-ulang masukkan air sampailah air tu dah nak kering dan dah berminyak balik then barulah masukkan santan......





Barang-barang standby....
Ada kentang potong dua atau potong empat....
Pastu santan kotak...pastu garam dengan air......






Nak buat kari senang je sebenarnya...menumis pun kejab je nih...tapi nak bagi daging empuk tu memang lama..lagi-lagi kalau dapat part yang liat tu...........tu belum lagi nak bagi santan tu masak elok.....mau dua tiga jam pun tak habis hahahaha..dahlah pantang kalau santan kuah kari tu jadi minyak....nasib baiklah tak pernah jadik lagik....sebab Iolls masak macam guna clayport..slow-mo je masak....kesudahannya masak kari macam masak rendang dah lamanya hahaha.......
Fyi, ni me masak ni kari simple jek....takde letak benda-benda lain...basic giler....nilah cara Emak me masak pun....kalau extra pun letak daun kari tu jelah..tu pun jarang-jarang hahaha....







Regu untuk sebarang kari adalah Ikan Masin/Ikan Kering Goreng kan?
Ni first time me tumis bawang dengan cili nih.....
Caranya senang jek (first time tapi berlagak okeh hahahah).....ok caranya goreng dulu Ikan Masin/Ikan Kering tu dulu...dah masak just keluarkan dari kuali...then guna minyak yang sama just tumis bawang putih, Bawang Besar dengan Cili Padi yang dah dihiris tu sampai garing dan naik bau....pastu sira jelah yang dah tumis tu atas Ikan Masin/Ikan Kering yang dah dimasak....(ko jangan tuang minyak tu pulak..walaupun minyak tu lazat je macam rugi kalau dibuang hahaha).....siap!!..sedap okeh...tryla....
Bila makan dengan sebarang kari memang menangis tak berlagu la sambil makan tu..percayalah......







Tuesday, March 21, 2017

Masak Lauk Kenduri...

Kisahnya....hari Sabtu haritu....
Julung-julung kalinya Su nak masak okeh hahahaha....
Selalunya Su jadi tukang masak Sambal Sardin jekkk....
Tapi hari Sabtu haritu dah terajin...terajin lebihh pulak tu....
Betul tau..kalau dah masak lebih dari satu lauk tu maknanya Su rajin..banyakkkk.....hahahaha.....





Jengjengjeng....
Nampak macam tak berapa lazat kan...?
Tapi percayalah lezattttt....hahahaha...hampunlah sebab Iolls puji diri sendirik okeh......
Ni pinggan Anim..ni jelah yang sempat me amik gambar punnn......
Busy okeh haritu...busy mengasuh anak-anak, pastu busy jugak nak masak bagai-bagai gini....(ni kira dah bagai-bagai bagi me ni tau....kalau orang lain mungkin sapsapsoi jek)......
Tu me masak Nasi Beryani segera..jadilah kan......pastu ada Ayam Masak Merah, pastu Kari Ayam (kalau letak sayur orang kata Dalca ke?tahla), pastu Jelatah Mentah.....
Kira hebat sangat dah ni tau tau tau....ko hingat senang orang yang jenis masak sejenis ni nak masak bagai-bagai gini?? kikiki....eh








Nilah perencah segeranya ha....
Dulu me dah tempek kat sini jugak kalau tak silap..tapi takpe..me tempek lagi sekali ye....
Merata-rata ada jual ni...harga tak silap RM5 lebih kot...tak hingat...tapi macam gitulah.....
Nak masak pun senang...cuci beras macam biasa, pastu letak air macam biasa (ikut sukatan jenis beras korang), pastu letak paste nih kacau rata-rata...pastu kang tenggek jelah kat api...eh me guna rice cooker..so on jelah....pastu tau-tau kang dah jadik....kikiki...
Ni dia tulis beras 600gram...me carik kat internet tulis 200gram bersamaan secawan beras, so patutnya kena guna beras 3 cawan la kan...tapi me ni durhaka kan..so me guna 3 1/2 cawan sekali ko terpekat jugak rempah tu....
Tak silap dulu first time tu me buat 4 cawan (beras basmathi)..salah sukatlah kot kan...tu yang durhaka, dah ikut arahan pun pepandai buat 3 1/2 cawan pulak...sekali pekat pulak dah...
So kiranya just nice kot kalau 4 cawan tu kan....nasik tu tak berempah pekat sangat...tapi tulah, kalau buat 4 cawan nanti satu periuk sedang tu penuh okeh....melambak sangat dapatnya....lagi-lagi kalau guna basmathi....
Ni me guna beras siam biasa tu jek..so dia tak naik sangat la...so just nice kalau nak makan 4-5 orang......







Jelatah Mentah ek nama dia?
Ni senang jek, potong-potong sayur yang korang ada dengan cili (nak pedas letak cili padi)... pastu letak gula pastu letak garam, pastu letak cuka makan....
Gula kena lebih, pastikan rata bersalut kat sayur semua....cuka pulak sesudu dua je cukup....pastu simpan kat petiais kejab..kang gula garam tu dah cair dah boleh makan.....senang kan?








Ingatkan malas nak buat kuah...tapi macam kejam pulak lauk kering macam tu...so amik ayam bahagian tulang-tulangan tu me buat kari....
Ni kira Dalca ke idak nih...?
Me letak kentang dengan lobak merah je nih...jadilah janji berkuah...
Ni pun pekat pulak jadinya...niat nak buat kuah sikit-sikit je cair-cair sekali masa tumis tu terletak rempah kari tu banyak okeh hahahaha....ko dah macam citer P. Ramlee ke apa?nasib baik tak tertumpah garam.....
Pastu santan kotak ada ciput jek (adalah dalam 2 sudu besar jek), dah sudah.....pastu me masukkan jelah balance susu cair dari masak ayam tu...habis citer.....janji jadi gittew kahkahkah..dasarrrr.......
Tapiii jangan tak tau....Ana kata sedappp...kemvang lobang hidum Iolls kahkahkah.....








Ni paling kemvang la kan....?
Semua cakap sedappp...ewahhhh...ni yang nak masak lagi 10 kali nih hahahaha.....
Resepi gi amik kat belah kanan bawah nun....
Simple jek resepi, macam nak buat sambal tu jek...tapi rasa dia bak hanggg sedappp.....menjilat jari okeh......sila muntah pelangi okeh hahahaha......








Tu yang kat atas tu semua menu tengah hari la kan....
Malam pulak kita makan yang beli-beli je sudah.....sebabnya nasik dah licin...
Nak masak nasik lagi macam malas...so alang-alang dah keluar dari rumah tu meh me tapaukan sorang satu burger.....







Tuesday, September 27, 2016

Kari Daging..

Resepi Kari Daging Iolls ni ringkas je okeh.....
Camnilah yang me mother buat..so me tiru....percayalah simple tapi sedap je okeh.....

Kari Daging
2-3 Bawang Putih*
4-5 Bawang Kecil/1 Bawang Besar*
Sedikit Halia*
(*ketiga-tiga bahan ni ditumbuk)
Sebatang Kayu Manis
2 Bunga Lawang
2-3 Biji Kentang (potong 4)
350-500 gram Daging
2-3 Sudu Besar Serbuk Kari
1 Santan Kotak
Minyak, Garam dan Air..

Caranya:
1-Tumis Bawang bahan-bahan kisar* dan Kayu Manis dan Bunga Lawang sampai naik bau.
2-Masukkan serbuk Kari, gaul rata, masukkan air sedikit..kacau hingga terbit minyak....
3-Masukkan daging, masak sampai air daging kering...kalau daging tak lembut boleh masukkan air lagi..tenggek sampai air kering dan terbit minyak...
4-Masukkan kentang, gaul sekejab dan masukkan santan cair (carikan suku santan kotak tadi dengan air)...
5-Dah mengelegak dan masukkan santan pekat...kacau selalu supaya minyak tak pecah banyak sangat....(kang pecah minyak sangat kang muntah okeh nak makan..tak berapa sedap)....
6-Masukkan garam...kacau dan tunggu hingga kuah pekat....



Cara-cara bergambar pulak ye......
Bahan-bahan tumis tu kena tumbuk macam gini...kasi halus lagi sikit tau....




Daging potong tebal sikit..saja..kang tak rasa pulak daging tu......
Ni daging part lembut ye...tak payah masak lama sangat pun takpe....
Kalau korang beli part liat, nanti bila dah masuk daging tu kena masukkan air dulu...bagi daging tu lembut dulu.....




Nak senang, guna santan kotak je sudah........




Kentang potong 4, Kayu Manis dengan Bunga Lawang.....





Cairkan santan dulu...letak separuh or suku kotak, campurkan dengan air.....





Tumis bahan-bahan tumbuk, Kayu Manis dengan Bunga Lawang tadi...sampai naik wangi.....minyak tu letak lebih sikit pun takpe....





Letak serbuk kari....tumis kejab pastu baru letak air sikit.....kacau rata sampai naik minyak.....




Masukkan daging....tunggu air daging kering, kari berminyak balik baru masukkan air untuk lembutkan daging ye.....
Rebus sampai berminyak balik, lepas tu letak kentang..then barulah letak santan.......masukkan jugak garam secukup rasa....





Siap!!
Iolls tak suka kari Iolls pecah minyak sangat...nanti rasa maung santan pulak....kang makan rasa nak muntah huhuhu......





Tu dia...kalau ada sambal belacan dengan timun lagi sedap nih....
tapi orang malas kan..so makan ni je dah bersyukur sedap sangat dah.....





Sorrylah Iolls puji masakan sendirik...tapi serius tak tipu..memang sedappp.....
Percayalah, simple macam ni pun kalau tak control boleh tambah nasik jadi 3-4 pinggan hokey.....
Selamat memasak...ewahhhhhhh hahahaha








LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...