Showing posts with label PD 2011: Siri Dua. Show all posts
Showing posts with label PD 2011: Siri Dua. Show all posts

Friday, July 29, 2011

PD 2011/2-Breakfast...

Wahaaaa...berjaman nak mengabiskan cerita....ni baru pergi dalam negeri, kalau pergi oversea mau bertahun nak habiskan satu cerita je kan...?kuikuikui
Takpe, sabo...apapun cerita harus diteruskan, walaupun banyak sangat iklan halangan yang ada...Kalau tak nak baca sila skipkan sahaja...takde hal punya.....hihihiihik...
Okey sambung....
Malam sebelumnya lepas je kitaorang balik dari dinner supper tu, terus je kitorang ni balik rumah, tak pergi mana dah tau...baik gitu...
Lepak-lepak pun ala kadar depan tv dan terus je tidur...
Memasing time tu dah giler sangap, mengantuk habis dah, memang dah tak tertahan-tahan mata dah kiranya...macamle ada buat kerja berat kan...padahal makan tidur berjalan je....So, what to do, terus jelah tidur kan.....

Pagi...
Seperti biasa, haruslah bangun pagi-pagi....
Breakfast kan kat cafe hotel kat bawah, so tak bolehlah nak bangun lambat sesuka hati...rugi wooo....
So, layanlah gambar kami bersarapan ini....



Ni bukan tempat ni berkabus ye kengkawan, gambar adalah seperti di atas disebabkan lense kamera me ni sejuk...mungkin sebab tidur ekon full-blast..so, inilah hasilnya...sebaik tak jahanam ok....lega...


Ni Sept punya pinggan...


Mijon disebalik bunga...


Mijon makan Nasi Lemak...


Sept makan campur-campur....



Ini me punya....Nasi Lemak....
Nasi Lemak dia sedap tau....sampai bertambah-tambah me makan......



Kitaorang dapat seats kat tepi kolam...
Okeylah...view tak berapa penting..yang paling penting sebenarnya kat mana letaknya makanan-makanan itu semua...hihihhihihi


Ini jelah gambar muka me dalam trip pergi PD kali ye kengkawan....
Punyalah takde gambar sendiri....huhuhuhuhu...
Tapi takpe..tak kisah punya...janji jalan-jalan tu happy sudah...
Nak cerita sikit pasal makan kat sini...
Makan ala-ala macam serabut sikit...sebabnya, serabut dengan staff-staff yang ada...
Kalau tengok betul-betul gambar kat atas ni, boleh tengok yang staff hotel ni adalah merata-rata...
Terlebih staff ke hape??
Punyalah serabut, kang nak pergi amik makanan, ada sorang ni kat sebelah, kang nak pergi amik sudu, ada lagi sorang, kang nak pergi amik gelas, ada lagi sorang...kang nak pergi kat meja sendiri, ada pulak 2 orang pulak tercongok kat sebelah jugak....tu belum lagi yang lalu lalang tu pulak, dah rasa macam staff lagi ramai dari customer gitu...
Huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaa..giler stress okeh, saya ni dahlah pemakan tegar, so, tolong jauh-jauh sikit boleh tak????
I tak suka tau kalau ada orang berdiri-berdiri sebelah i dikala i nak menyuap sudu kat mulut...huhuhuhuhu....sangatlah annoying....i dont like ok!

Ok..ok...bertenang kengkawan....
Tapi dalam pada tu makan tetap makan...pedulik apa saya...!
Lepas je makan-makan tu...tulis makan-makan bukan bermakna makan apa yang ada dalam gambar, tapi makan memang habis semua benda ye...terus kitaorang naik atas...
Naik atas membesarkan badan memasing gitu..hihihihii....
Ada yang tidur, ada yang baring-baring..ada yang tengok tv...
Pastu siap-siap, sempat lagi me dengan Sept gosok baju kat bilik gosok baju (kitaorang kan nak pergi kenduri Ema...)...pastu sempat jugak turun bawah balik beli  t-shirt untuk Emak dengan Anim dan check-out....
Terus ke Senawang le kami....

Lepas ni dalam entri seterusnya baru cerita pasal kenduri Ema pulak....^_^
Bersambung.....



Friday, July 22, 2011

PD 2011/2: Jenjalan Cari Dinner...

Sebelum citer hal cari dinner tu, nak cerita hal petang lepas makan kat Cowboy Place pulak...

Sambung citer,
Lepas je makan kat Cowboy Place tu, kitaorang terus balik apartment balik....
Solat....pastu tukar baju terus------->kebusssss!terjun kolam....hehehheheh...
Takdele terjun pun, masuk kolam secara berhemah lagi tau...
Gambar jangan beranganle nak tengok ye, lagipun sapalah nak membawak kamera time nak mandi kan, kang silap-silap kamera masuk air, mau menangis tak berlagu....
Me dengan Mijon je yang masuk pool pun, Sept tak dapat gitu.....hahahahahar...
Dia kan tak terbawak baju mandi....
Lagipun rules kat kolam memang ketat sesangat, memang dia check sorang-sorang sapa yang nak masuk dalam pool tu...kalau tak memang kena halau dan-dan tu jugak....
Jadi nak taknak Sept terpaksalah jadi pemerhati je...kuikuikui.....duduk tepi kolam sudah....hehehheheh
Tapi mandi pool pun tak lama..dalam setengah jam je...
Terus kitaorang beransur ke pantai pulak..
Pantai kan belakang pool je, jadi jalan kaki sikit dah jejak pantai...best ooo...
Tapi satu je...pasir pantai dia rasa 'sesuatu' ok...
Bila kaki masuk air je, pasir dia rasa berketak-ketak dan rasa macam slimy-slimy gitu...giler geliiii...!!!tak suka!!
Mungkin sebab pantai dia tak ramai orang jejak kot..tu yang jadi gitu...jadi takde maknanya pantai dekat dengan hotel pun, mandi pantai tak puas sebab geli-geli...huhuhuh
Dan...
Kat pantai pun tak lama...
Sept surender nak balik apartment katanya, jadi bila dapat je green lite dari Cik Sept yang hangin lagi sebab tak bawak baju mandi terus je kitaorang berdua sambung masuk ke kolam balik....
Ewah, jadi berendamlah kami berdua umpama badak berendam sampai nak dekat Maghrib...
Dah katapun kolam ini ana yang punya tu yang berendam puas-puas tu....Rules kat kolam kan ketat, so tak ramai orang dewasa yang mandi kolam, jadi agak syoklah kitaorang dapat mandi dengan aman dan damainya....

Lepas tu naik apartment..mandi, solat dan rehat-rehat...
Me dengan Mijon layan tv...Sept tidur lah pulak...
Tapi takpe, kitaorang memang saja nak bagi Sept berehat puas-puas, karang-karang dia nak jadi pilot kan...hihihihihik...tektik kena betul...hahahahaha
Nak tau kitaorang keluar pukul berapa mencari makan malam dinner le tu...???
Nak pukul 10 malam okeh baru keluar...giler macam nak cari supper dah kan....

Sept suggest sambil bergerak tu, kitaorang cari van jual benda alah kat bawah ni....good idea..i likee!
eh, van apakah ini???


Van jual steamboat la....


Syok okeh, pilih bagai-bagai gitu....
Habis RM13....hihihihihi...

Lepas tu Sept bawak kitaorang ke Bandar PD...rupanya dekat je bandar PD ye...tapi jalan adalah sangat confusing...mau pergi lagi sekali tu sosat kalau bawak kereta sendiri...huhuhuhu
Kitaorang stop makan kat stall tepi jalan ala-ala foodcourt kecil gitu.....patutnya Sept kata kat situ ada satu gerai tu memang Char Keow Teow dia sedap...
Tapi tutup bukan rezeki kitaorang, so belasah je duduk gerai mana yang ada...
Tengok gambar kat atas ye anak-anak...
Steambot masa ni sudah habis disesah....pandang lidi jelah korang...
Ni gara-gara lama benar nak menunggu sampai nasi gorengnyer....ala, tak lama pun habis jugak...alasan.....


Taktaulah apa makna very good di atas....


Diaorang makan Keow Teow goreng..
Adik tu kata tinggal ayam je yang ada untuk buat rencah...jadi belasah saja...
Keow Teow dia tak berapa sedap da...rasa banyak sangat yang kurang....


Ini saya punya..Sue kalau terlebih poyo mesti nak guna kata ganti nama saya ye...
Dahlah order Nasi Goreng Pataya, tapi bak kata Mijon ni Nasi Goreng 'Selimut'...sebab telur tu dia selimut je atas nasi..kikihkihkih...
Dahlah tu nasi goreng dia tak macam Nasi Goreng Pataya selalu tu...memang tak semenggah je rupanya...
Tapi rasa??
Mejilat sudu u all...memang sedap terlampau......huuhuhuhuhu...
Rasa macam nak order lagi sepinggan...hehehheh....
Makan..borak...makan..borak...bla..bla...bla....balik tidur....

Bersambung.....

Sue Berkata Tapi Dalam Hati:  Gambar 'Nasi Goreng Selimut' tu telah pun diedit supaya dapat memberi impak bagi menunjukkan kesedappanyer....amacam, nampak sedap tak???wink~wink~


Wednesday, July 20, 2011

PD 2011/2: Nasi Kukus Ayam Panggang, Cowboy Place....

Sambung citer pasal kat PD lagi...
Sila sabar ye semua, Sue punya entri memang bersambung-sambung...
Kitaorang lepas je masuk apartment kitaorang tu, kitaorang haruslah lepak-lepak seadanya dulu...
Penat wei...panas pun satu hal..panas menyengat pulak tu...
Jadi harus golek-golek dulu kat katil memasing, pastu kang nak solat zuhur dulu kan....
Tapi tak lama pun....dah golek-golek buat sleeping beauty nak pukul 4 kitaorang terus keluar....
Iyala, rugi ooo..dah sampai tempat orang tapi duduk je terperap dalam bilik apa hal...
So, wajiblah keluar jugak, walaupun badan taknak tidur time cuaca panas bersertakan ekon yang kuat mau tak layan......
Lagipun perut sudah lapar, kenalah mencari makanlah kitaorang...katapun tak lunch lagi kan...
Jadi ke sini lah kami...
Ada pembetulan...Cowboy Place adalah di Batu 6 ye kengkawan, bukan Batu 8....


Mula-mula sampai, tempat penuh lah pulak..tapi elok pulak ada yang nak bangun..so, terus je terjah duduk...
Ni muka Sept macam hangin je kan?kuikuikui....
Mungkin kot dia hangin, sebabnya nak menunggu orang kemas dan amik order berjaman tak sampai-sampai....berjamanle sangat.!padahal lapar tu yang rasa berjaman tu...
Bos diaorang ada harini, so keadaan agak kelam kabut je me tengok (mungkin sebab big boss ada, so nerves buat kerja tu jadi lain macam kot...)..
Time ni tiba-tiba semua orang buat kerja macam lintang pukang, padahal kalau buat relax-relax tentu jadi lagi tentu arah...
Nak kata customer ramai...sama je ramai macam yang kitaorang pernah pergi tu...hm..tahla...


Sebaik dapat Air dulu...lega gitu...


Kelam kabut diaorang buat kerja...seriau tengok...


Lega lagi sekali sebab dah dapat set nasi masing-masing...


Tapi dapat Nasi Kukus dengan Ayam Panggang jelah...
Sup dengan Sos Cicahnya mana???



Saya punya...part kepak..suka giler....!
Siap kena panggil tukang layan tu lagi baru dapat Sup dan Sos Cicahnya...
Nasi Kukus dia haritu terlebih air kot..lembek sikit...tapi me no hal..belasah saja...hihihihiihhi
Ayam still terbaik okeh..tak berubah sikit pun...harap-harap macam tulah selamanya...ewah, over!!
Boleh tak masa hujung-hujung nak habis makan tu habis Air dengan Sup me tumpah....
Tumpah lepas satu-satu okeh...Tak taulah ada yang perasan ke tidak...jatuh saham i yang memang sentiasa jatuh ni tau....
Macam ada konspirasi nak menjatuhkan me je nih.....cissss....hahahahar..poyo..!!



Nilah tempat diaorang membakar-bakar...oppps..dia panggil panggang...


Kitaorang makan kat sana sorang satu set Nasi Kukus Ayam Panggang tu...
Pastu kepak seketul sorang...
Ayam Panggang setengah ekor makan kat sana dan setengah ekor lagi tapau...(ayam dia kecil untuk perut me ni okeh...)
Tu pun kalau ikutkan ada order sosej, tapi dah habisla pulak....
Hihihihik...betul-betul makan kan??



Sebelum lupa...
Kat sebelah gerai Cowboy Place ni dah dibuat satu lagi restoran yang sama...kira Cowboy Place versi Restoran lah kan...
Mungkin diaorang akan berpindah ke restoran kot lepas ni......
Entahlah kan, kalau nak tau, kenalah pergi sana lagi....alasan...padahal memang suka je kalau dapat pergi sana...kuikuikui...

bersambung.....

Thursday, July 14, 2011

PD 2011/2: Bayu Beach Resort....

Uii...macam azab nak menulis entri...huhuhuhu...
Tapi disebabkan taknak menangguh entri lagi, jadi gigihkan diri buat jugak...
Sambung cerita pasal pergi PD...
Lupa pulak, sebenarnya kitaorang bertiga pergi PD ni disebabkan nak pergi ke kenduri kahwin Ema kat Senawang pada 10hb Julai, pada hari Ahadnya...
Kata Senawang, tapi apasal termelencong ke PD pulak???
O..ok..disebabkan jugak kitaorang tahun ni belum lagi holiday kat mana-mana sama-sama so dah alang-alang dah nak ke Negeri Sembilan, terus jelah plan nak lepak-lepak kat PD.....kira 2 in 1 lah kan...
Cuma kali ni berholiday bertiga sahaja...Zai takde, dia tak dapat ikut sebab kerja...so, pergi jelah bertiga....

Kan sampai-sampai je PD kitaorang terus kena pergi cari hotel kan??(kalau rajin pergilah baca entri yang lepas)..
Sebabnya....
Sebulan nak pergi PD ni kitaorang dah try cari hotel dah...
Boleh pulak kebanyakkannya dah fully-booked....ada kot dah lebih 5 hotel kitaorang call tanya, haram satu pun tak ada bilik kosong...adoiiiii...surender giler dah time tu....
Mulanya risau jugak, kalau tak booking awal-awal camne nanti nak pergi PD dan nak pergi kenduri Ema kan....??
Last, Sept suggest supaya kitaorang belasah jelah pergi sana, bila dah sampai sana baru cari...huhuhuhu..serem ok, tak pernah-pernah kitaorang buat camtu....
Tu yang bila sampai PD tu, first thing yang dibuat adalah mencari hotel...
Pastu nak mencari hotel pulak punyalah seksa...taknaklah mahal sangat, murah sangat pun taknak, kang nak yang ada swimming pool, kang nak yang ada pantai....
Tapi takpe...try je cari...Alhamdullilah...nasib baik dapat jugak....

Tu pun panjang kisahnya nak mendapatkan tempat nak bermalam tu..huhuhuhu...
So, sambung jelah citer yea....
Kitaorang kan sampai sana dah pukul 1...So, misi mencari bilik haruslah diteruskan....
Kang tak cari kang mana kitaorang nak tidur???mau kang tumpang kat Jimah kang...huhuhuhuhu
First kitaorang pergi tanya adalah kat Selesa Beach Resort...tapi, sampai-sampai je kat reception area terus kena reject ko...terus je receptionist tu kata semua bilik dah full...huwaaaa....
Frust tau, ingatkan sekali tembak terus kena...ehhh..ayat apakah ini????...tapi memang tak ada kan...so, terus proceed cari hotel lain pulak....

Pastu kitaorang susur je sepanjang jalan tu...
Dan dah terberhenti kat Bayu Beach ni....
Tau jelah pilot kan Sept, jenis pulak kalau bawak berdesup je, kata nak cari hotel, tapi tak reti-reti nak slow, punyalah banyak hotel kitaorang terlepas...patutnya berhenti tanya satu-satu kan..??....uppp..terkutuk pulak..sowiii Sept...wink~wink~kang tak pasal-pasal mogok pulak dia...huhuhuhu
Mula-mula tu kitaorang tak tau pun yang kitaorang berhenti ni Bayu Beach Resort, sebab dia punya signboard sangatlah tak perasan...(serius memang perasan langsung , walaupun selama ni pergi PD lalu lalang kat depan hotel ni....)..sampai dalam baru nampak...
Kat sini nak masuk strict sikit..jadi terpaksalah pilot=Sept tunggu kat luar...giler kedekut parking...cisss
Bila tanya kat kaunter tu..katanya bilik untuk 3 orang dah penuh..tapi kalau nak jenis apartment 2 bilik untuk 4 orang adalah lagi...(tu pun tinggal satu je...)...
Bila tanya dia kata harga RM440 tapi tah apa diskaun tah dapat RM350...dapat jugak breakfast untuk 4 orang...(last rupanya RM350 tu harga untuk government servent gitu...ooooo...)
Pastu kata kat adik tu yang kitaorang nak diskas dulu..iyalah...kang kitaorang berdua je setuju, yang pilot tak setuju payah jugak....
Baru nak tanya pilot, dia kata datang kat dia dulu sebab adik mana tah ada offer apartment murah ni...
Terus kitaorang ke Sept a.k.a pilot for the day...
Adik apartment tu pun usha baik punya...terus kitaorang setuju...tapi setuju tengok jelah dulu...
Kang main ambik je menyesal tak sudah pulak kan....

Dia offer apartment satu bilik (dalam Bayu Beach jugak tapi private punya) harga RM180 permalam...tapi breakfast tak ada...
Kata budak tu ada orang akan amik kalau nak tengok apartment tu...kira bawak naik kereta la, sebab apartment tu kat dalam, kang nak jalan jenuh<----ni me katalah...hehehheheh.....
Dipendekkan cerita...Me dengan Mijon je pergi tengok, Sept masih lagi kena menunggu dalam kereta...bila pergi tengok tu mula-mula macam puas hati..tapi hujung-hujung tu pulak bila tanya pasal parking...budak tu kata parking kena kat luar...
Rupanya walaupun parking banyak tapi sebab last minit amik apartment ni pihak hotel tak bagi masuk, kecuali kalau booking apartment ni awal memang automatically dapat parking kat dalam (area hotel dan apartment)....
Lupa pulak...sebenarnya apartment ni pun dalam pagar yang sama dengan Bayu Beach Resort ni...
Cuma Bayu Beach Resort ada satu bangunan Hotel campur apartment, pastu yang belah-belah kiri tu  semuanya ada aparment 1, 2, 3 bilik tapi owner lain-lain (private appartment)...
Lagi adik tu kata kalau duduk situ nanti ada buggy datang amik...nak tau buggy dia apa??kereta kancil....bukan nak mengejek ok..Makcik Viv me pun kecik jugak...
Tapi...
Memang part kereta tu yang jadi serba salah..dahlah dalam kereta tu ada hadiah Ema..hadiah tu je dah habis penuh seat sebelah kat belah belakang tu hahahhaha,motif nak bagitau yang hadiah untuk Ema besar la tu kan...pastu takkan nak bawak turun naik turun naik dari kereta ke aparment tu berpuluh kali kot..iyalah, kereta dah kena parking kat luar kan, takkan nak tinggal hadiah tu suka suki je......(Lupa lagi..apartment adalah dihujung blok, walaupun ada lift, tapi nak ke pintu apartment tu je jalan separuh bangunan okeh...)
Memang agak tak munasabah tau....
Lalu ke orang tu???dengan hadiah lagi, kang beg lagi, yang penting mokcik-mokcik 3 orang ni lagi, mana nak sumbat...?Pastu tau jelah, bangsa kami ni nak berjalan kuar masuk je kerjanya...kang mau nak layan kitorang dari apartment ke kereta yang diparking kat luar berpuluh kali ulang alik bawak kitaorang saja..huhuhu...
Last decide kitaorang cancel yang aparment adik ni, dan terus amik jelah apartment 2 bilik kat hotel tadi sahaja...
Bak kata Mijon, kalau pusing-pusing cari lagi kang buat habis minyak, buang masa lagi, baik amik je yang hotel punya, parking sah-sah kat dalam, pastu kang breakfast siap bagi...
So, tak payah fikir panjang, terus je berdesup pergi ke reception hotel tadi..

Dah setel urusan registration dan payment terus cari apartment kitaorang.....
Ingatkan kitaorang dapat apartment belah kiri hotel macam apartment tadi tu..rupanya tak...
Kitaorang kena naik lift yang sama dengan hotel rupanya...
Hotel apartment No. 410....


Muka masing-masing happy gitu..
Ni gambar masa nak keluar petang pulak ye...

 Layan gambar meraban yang me tangkap..jakun excited punya pasal...kuikuikui
First time dapat peti ais yang sejuk giler..selama ni dapat mesti yang adoo je...


Toilet pertama yang ada tempat untuk shower sekali....
 Dalam apartment ni ada 1 tempat shower dan 2 toilet dengan tempat shower sekali dan satu tu ada bath tup..senang kalau anak ramai, tak berebut...tetiba anak ramai, motif???


Ni bilik air dalam bilik utama pulak...


Ada bath tub lagi u...okeyla...tapi me tak guna pun...
Macam 'scary' je me rasa..huhuhuhuhu...
Lagi satu takde getah untuk toilet bolehh???


Kiri bilik utama, yang 2 pintu terbuka kat tengah-tengah tu bilik air dengan shower mula-mula tadi...
Tapi shower lagi satu tu pun tak guna jugak...
Sebabnya yang toilet lagi satu tu pun dah ada tempat untuk shower....


Ada ruang tamu...


Ada kerusi meja tempat untuk lepak-lepak kat balkoni...
Tapi tak sempat lepak sini pun...tak sempat...


Tu langsir pink tu tingkap bilik...selak langsir nampak balkoni...okeyla kan...



View dari balkoni ke dalam...



Views dari balkoni...
Kitaorang dapat aparment tepi, so tak dapatlah mengadap laut betul-betul...kalau tak mesti view lagi cantik kan...


Gambar dari luar...


Gambar dari dalam...



View dari tingkap....


Kerusi rupa je antik, tapi kusyennya tegap lagi okeh...don't worry...


Mijon

Lorong ke bilik....


TV pesen lama, tapi semua channel ada...motif nak bagitau???hahahahah


Kat tengah ada meja solek...so, fair..semua orang boleh bersolek bersama-sama..hihihihihi


Lain-lain:










Gambar bilik??
Ada, tapi malu nak tempek kat sini, tak sesuai gitu..hihihihihi....
Bilik satu ada katil single dicantum jadi queen, pastu lagi bilik dua katil single (tapi tak boleh dicantum)...
Perasaan masa ni..lega giler...barulah feel bercuti-cuti tu datang kan...?
Tapi kesian Sept, mood dia hilang sebabnya dia tak bawak baju mandi..huhuhuhu....dahlah swimming pool kat sini 'wajib' pakai baju mandi, so member adalah sangat frust..ayat tak boleh blah tu..."kenapa korang tak ingatkan pasal baju mandi...nak merajukkkkk!...tak kira...korang kena bayar lebih.....!!"....la..camtu pulak????hahahaha!
Kata dia lagi..walaupun nak pergi PD tapi asyik ingat nak pergi kenduri Ema je...so napa tak ingatkan dia bawak baju mandi??ewah...ewahhh..sesuko hati je kan...?
Yang kitaorang berdua pulak, kalau dah katapun PD..haruslah baju mandi bawakkan...rugi oo...nanti nak mandi kolam, nak mandi laut lagi...kan..kan...kan...?

Bersambung....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...