Search This Blog

Showing posts with label Melaka 2013. Show all posts
Showing posts with label Melaka 2013. Show all posts

Monday, July 08, 2013

Lepak-Lepak di Pantai Klebang, Melaka..

Sambung lagi...
Lepas dah puas minum Coconut Shake terus kitaorang ke Petronas (sebab nak tumpang Surau), then terus ke tepi Pantai Klebang...........
Pantai Klebang ni kalau nak tau jalan masuknya ada tulis Muzium Kapal Selam...ikut je jalan tu nampak hujung belah kiri or kanan (ikut dari mana korang masuklah...) tulah Pantai Klebangnya...
Dah sampai sana tu kitaorang just parking kereta kat tepi pantai tu lepak-lepak kejab dalam kereta je....
Ke Pantai Klebang tu saja-saja je nak cuci mata..lagipun macam rugi pulak pergi sampai ke Klebang tapi semata-mata nak rasa Coconut Shake je kan....jadi kita tumpang cuci mata......
Mula-mula tu lepak-lepak lebih kurang dalam kereta ingatkan lepas tu nak terus balik KL dah...tapi bila tengok stall depan pantai tu dah bukak terus je kitaorang lepak-lepak kat sana pulak.....
Tada....best kan..kan..kan??



Angin kuat ni tau..habis semua benda melayang-layang.....tapi sebab view cantik terus feeling-feeling macam makan di Bali gitu, tak dapat yang original yang sipi-sipi pun okehlah kan......hihihihihi




Saya yang happy....



Tu dia stallnya....sederet kat sini semuanya ada stalls macam ni....
Kiranya stalls jualan di sana, meja dengan tempat duduk pulak kat seberang sini...
Nak makan apa, macam-macam ada...nanti adalah yang amik order....



Sept....of-courselah minah ni puas hati kan...senyum sokmo satu hari gitu......impian terlaksana kan....hihihihi..i is tumpang sekaki jelah......




Pemandangan di hadapan kami....cantik ya amat okeh....
Minum pulak Air Asam Boi sejuk...huuuu..marbeles....(air kelapa takmau minum dah sebab tadi dah puas minum..hihihiih)....



Dah kenyang punya pasal kita order Kerang Rebus ni je....
Kalau ikutkan menu macam-macam ada, tapi tahan jelah sebab perut memang dah penuh....




Dah habis makan dan minum kitaorang jalan ke depan pulak.....
Saja..alang-alang dah sampai situ naklah tengok dari dekat pulak.....



Ni view dari pantai pulak...
Sederet hujung tu semuanya stall-stall jual macam-macam makanan....tinggal nak pilih atau yang mana kita nak singgah je...
Nampak tak papan tanda terpacak warna merah tu?
Tu maknanya pantai ni tak boleh mandi okeh....bahaya...so tak payahlah berangan nak mandi di sini walapun airnya cantik....
Tengok angin diapun boleh tau kan.....punyalah kuat sampaikan pokok-pokok semua condong ke kanan semua.....eh, angin dengan air ada kena mengena ke????




Me......
Konon je kan..padahal panas giler ni....
Me pulak bila dah sampai situ haruslah celup kaki sikit...ala-ala janji merasa air laut Pantai Klebang gitu...



Me dan Sept...
Sept kata jangan letak pic dia sebab tudung kembang....tapi pedulik apa saya kennn...dah memang berangin pun tempatnya so haruslah tudung tu kembang-kembang cam tu....janji comel sudah...hehehhehehe....



Bersih je kat sini...
Tu tapak kaki kuda tu tau.....kat sini ada jugak kalau nak naik kuda macam kat PD tu...
Ni dah amik gambar lebih kurang terus kitaorang bergerak balik...
Balik pun ikut lagi Waze Apps...okehlah tak sesat pun...elok je sampai Tol Ayer Keroh/Simpang Ampat tu balik....
Tapi sebelum balik tu singgah kat Kedai Coconut Shake yang awal tadi tu (yang kat Everlynn Hotel dan yang Sept kata dia minum Coconut Shake kat situ)....



Tu depan sana bangunan tinggi tulah Everlyn Hotel....
Sept yang beria cari Everlyn Hotel sebab sangka Coconut Shake yang fames tulah yang jual kat sini.....tapi salah okeh...
Yang femes tu terletak kat Caltex sana depan nun......



Tapi sebab Sept kata nak beli untuk tapau..so kita just pergi sini je...okehlah kan..kita try lagi satu Coconut Shake Klebang jugak....
Ni kitaorang parking tumpang depan rumah orang je........
Kata Sept masa dia pergi dulu tu orang ramai giler datang beli dan tapau kat sini....so tu yang dia ingat Coconut Shake ada jual kat sini je.......



Dalam kedai ada menu besar ni....
So boleh tengok nak makan atau minum apa...
Macam-macam ada....macam best je kan...??
Cer tengok menu nampak kan harga Coconut Shake Special kat sini mahal dari yang Original Coconut Shake kan??
Tapi don't worry, yang tapau punya Coconut Shake nya dapat bekas yang paling panjang tu.....yang minum taktaulah pulak besar mana gelasnya....nak tau kenalah korang try sendiri kan...hhehehhehe...



Kedainya lagi...
Masa ni ada orang makan jugak, tapi tak seramai atau sepenuh kedai yang Original tu....




Kat sini lagi macam-macam menu ada....selain yang ada tulis kat menu Satey pun ada tau....
Tapi kitaorang tak tapau pun macam-macam...kitaorang just tapau Coconut Shake Special dengan Mee Kari sahaja (buat hilang kepunan gitu..hehehhehe).........
Tapi tulah, to be honest Coconut Shake kat sini still tak boleh lawan the Original Klebang Coconut Shakelah....huhuhuhu.....(pendapat lidah me okeh, so jangan mare....)...



So dah dapat tapau tu terus shot ke KL balik....
Tu pun sempat singgah kat gerai mana tah ada jual Pau Kukus tu....
Paling terkejut Pau Inti Kacang Merah sebiji harganya 90 sen sahaja tau....
Besar pulak tu, serius besar lagi dari yang ada jual kat KL pastu paling best lembut je paunya, inti pun tak kedekut langsung.....
Punyalah murah kan...?memang kalau duduk Klebang berhari-hari mau mewah makanlah gamaknya.........
Balik tu masuk highway sempat singgah R&R Nilai pulak.....
Niat nak hilangkan ngantuk, nak beli air gitu...
Sekali bila tengok foodcourt tu terus teringin nak makan Nasi Ayam.....
So kita early dinner makan Nasi Ayam jelah....jimat dinner tak payah makan dah nanti..
Sept pun nak makan Nasi Ayam jugek....
Mula-mula kata taknak makan...tapi bila me kata nak makan Nasi Ayam terus dia pun join sekali....so marilah kita dinner awal-awal.....



Nasi Ayam harga RM4.50 sedulang....hehehehe....
Bagus jugak hidang gini, lapang nak makan.....



Me dapat bahagian Kepak....
Nasi Ayam adalah one of my fav food, dapat makan tiap-tiap hari pun no hal......^_^




Nilah kedainya....
Rasanya okehlah...takdelah sedap bebenar atau tak sedap langsung...
Me ni kalau nasi Ayam memang surender awal-awal...suka sangatttt.....
Then dah habis makan terus balik...
Balik rumah Sept baliklah...tak larat oo nak drive sampai ke rumah dah....
Tu pun sampai rumah Sept nak pukul 7.30 malam dah kot....jem berlawan dengan orang nak pergi tengok bolasepak kat Bukit Jalil punya pasal....huuuuuu....
Balik tu dah mandi-mandi tu memang tak hingat apa dah...lepak-lepak depan TV (Sept tengok bola) pastu tau-tau me tertido...(nasiblah Sept oiiiii....).....







Friday, July 05, 2013

Klebang Original Coconut Shake....

Kitaorang memang dah plan nak pergi JJCM esoknya tu......
Lupa pulak..Teacher Mijon tak dapat nak ikut...dia ada tusyen sampai pukul 11 pagi...
So dia dah surrender awal-awal tak dapat nak follow...bukannya apa..takut kang menunggu dia sampai ke Kajang atau Ampang dah lambat sangat...
Kebetulan pulak memang kitaorang (me dengan Sept si mastermind) memang dah set nak balik hari je JJCM kali ni......kiranya pergi awal sebelum tengahari, petang tu jugak kena gerak balik KL dah...
Lagipun ikut budget masa kitaorang takut kang kalau keluar lepas pukul 12 tengah hari kang jem giler-giler berlawan dengan orang balik kerjalah apalah kan....

Sambung....
Kali ini kitaorang nak berJJCM ke Klebang, Melaka...haruslah semangat waja pergi awal sikit kan..
Semangat membara, so pagi-pagi tu dalam nak pukul 10 kitoarang terus bergerak ke Melaka.....
Akhirnya cita-cita Sept nak ke Klebang lagi tercapai gitu......hehehhehe....
14-15 kali kot asyiklah dok ulang ayat jomlah ke Klebang..jomlah ke Klebang tu kan......so bila dah kebetullan dah memang free pastu semua ok terus je decide ke sana....
Kesian kan menghampakan hati perut perasaan orang mengidam nak makan Coconut Shake kat Klebang..jadi walaupun jauh..kugagahi jua...ewaaahhhhhhh....

Kitaorang bawak kereta (kitaorang mean me lah tu...driver of the day) tu ala-ala bercoti-coti Malaysia je tau...takde laju-laju sambil-sambil drive je....
Jadi sampai cun-cun kat sana dalam pukul 12.50 tengah hari....
Pergi sana tu pun atas guide yang dibagi oleh Abang Bard (kawan sekursus me haritu...beliau ni otai Jalan-Jalan Coti Malaysia okeh...mana tempat dia dan familynya tak pernah pergi???..semua celah-celah Malaysia dia pergi okeh...kalau korang tengok dia punya FB satu hari free pun dia tak pernah tak pergi mana-mana, mesti ada je berjalan kemana-mana..memang satu famili kaki jalan tu....syok oooo...)....
Ok, kalau ikut SMS yang Abang Bard balas kat me katanya tulisnya kalau nak ke Klebang dari KL (highway Utara Selatan tapi ke Selatan) ikut exit Alor Gajah/Simpang Ampat pastu masuk ke Lebuh AMJ jalan terus sampai jumpa simpang Malim sebelah kiri trafik light masuk kanan ke Pantai Klebang...simple je kan??
Tapi tulah, sebab ayat Abang Bard tu macam tergantung je so me guna juga Waze Apps....
Bila guna Waze tu semuanya sama kecuali bila dah habis Lebuh AMJ tu kang dia bawak ikut jalan kampung mana tah, lepas tu tau-tau dah masuk Pantai Klebang..hihiihihi...
Alhamdullilah...senanglah jugak...cuma kalau tanya lagi memang me tak taulah kan...tetap sesatlah kot....

Nak dijadikan cerita jugak, masa dah sampai kat Pantai Klebang iya-iya je Sept kata dia nak cari Everlyn Hotel sebab Coconut Shake tu ada kat depan hotel tu...katanya dia dengan geng-geng dia makan dan minum kat situlah dulu....
Iya-iya je okeh...so kitaorang pun ke sana lah....
Sekali boleh bila dah sampai kedai Coconut Shake depan Everlyn Hotel tu me terus rasa macam...ehh ehhh..apasal kedainya lain????
Terus je potpetpotpet kata ini bukan kedai Original Coconut Shake tu..potpetpotpet....tetiba emo kan....?
Serius..kedai yang Sept nak bawak tu kedai lain okeh....of courselah me taknak kan...i nak pergi yang original punya...hihihihii....
Penat tau bila dah datang jauh-jauh dari KL sekali bila tengok kedainya lain.....
Punyalah panas hati masa tu terus je me google blog sapa-sapa yang dah ke sana....kata blog-blog tu (thanks blogger-blogger sekalian!) kedai Klebang Original Coconut Shake tu kat sebelah Stesen Minyak Caltex Klebang....
So terus me guna Waze cari Caltex kat Klebang....berkobar-kobar okeh (kalah Sept yang kepunan nak makan Coconut Shake tu)....
Senang rupanya....Caltex tu sederet Esso..jalan pun terus je ikut main road......
Paling best, elok je jumpa Caltex (kat belah kiri tu)  terus nampak kat tepiiiiii tu je dah ada gerainya....yeayyyy...yippi!!!!...haruslah sukaaa....


Inilah dia pojaan hati saya Sept....Klebang Original Coconut Shake....
Indahnya rupamu......woohooooo....



Muka orang puas hati...
Sebab dah hilang kepunan nak makan Coconut Shake kat Klebang....



Resit...
Ini resit yang pertama ye.....kitaorang repeat order gitu....
Kat sini cara nak nak makan lain sikit tau......
Mula-mula tu pergilah chop dulu tempat siap-siap, pastu pergilah kat kaunter amiklah apa yang korang nak makan (ada Nasi Lemak, Mihun Goreng, Mee Goreng yang dah siap bungkus, pastu ada kuih muih), lepas tu pergi pulak kat kaunter kashier kat sebelah tu jugak bayar harga makanan tu...jangan lupa order sekali berapa banyak air Coconut Shake yang korang nak tau.....
Dah bayar amik resit letak atas meja...kang adalah pekerja dia lalu lalang bawak air Coconut Shake tu bagi ikut apa yang ada kat resit tu...dah bagi air kang dia cop tanda dah terima....



Muka banyak happy sebab rasa Nasi Lemak tu marbeles...hehehheeh..



Pastu rasa air idaman hati pulak.....adusss..tengok gambar je dah teringattttt....indahnya rasa....




Coconut Shake Special saya....
Jangan lupa mintak special sebab dia letak aiskrim Vanilla satu scop....
Yang special harganya RM2.20 segelas....
Sedap sangat ni tau...sangatlah berbaloi-baloi datang dari jauh....
Ais dia halus je lalu kat kerongkong...air dia pulak manis buah okeh..secukup rasa...lemak berkrim pulak tu...memang sedap...berbeza sangat dengan yang me minum dekat Uniten nun....



Nasi Lemak sedap....RM1.20 sebungkus...
Comel cenonet je ni tau...tapi paling best sambal dia tu...walaweii..pedas meletup...memang memenuhi citarasa betul...
Kebetulan pulak masa kitaorang pergi ni Nasi ni masih suam-suam kuku lagi..so lagilah sedap kan....




Kitaorang sampai ni kan dah pukul 1..so cun-cun kedai dah nak penuh (tapi still ada banyak kerusi kosong lagilah...)....





Kata pekerja tu, kalau pukul 3 penuh ni susah nak dapat tempat duduk dah..



Nasi Lemaknya....serius memang sedap...sapa pegemar Nasi Lemak Bungkus macamni mesti setujulah me kata sedap....



Me yang kekenyangan....
Mana tak kenyang, makan 2 bungkus Nasi Lemak kan....
Tapi tulah, kalau ikutkan hati mau makan berbungkus-bungkus, tapi sebab fikir nak makan benda lain lagi so kita stop dulu ye.....



Tempat buat Coconut Shake sedap itu....
Tepi tu panjang orang beratur nak bayar kat kaunter....



Nilah kaunter makanan dengan kaunter kashiernya....(ni kalau dari pintu masuk restoran....)....
Kat tengah-tengah tu tempat amik makanan, kat sebelah kiri kanan tempat bayar....
Tu Sept tengah amik plastik untuk tapau....
Kitaorang next tu amik lagi 3 bungkus Nasi Lemak dengan Mee Goreng Sebungkus dengan Mihun Goreng Sebungkus....
Makannya Nasi Lemak 2 bungkus je..so yang balance tu kita tapau bawak balik je....
Harga kitaorang makan kat sini tak sampai RM15 pun ye....
Tu untuk 2 Coconut Shake Special, 6 Bungkus Nasi Lemak, 1 Bungkus Mee Goreng dan 1 Bungkus Mihun Goreng dengan kuih sebungkus....giler murah kan...?



Sebelah kaunter adalah tempat buat air tu....
Ni kira dapur diaoranglah...



Nampak payung ni maknanya betullah tu..ni tempat makan dan parking kat dalam ni...
Kalau nak tapau je tak payah masuk sini...kena beratur kat tepi Caltex tu je...kat situ memang tempat untuk tapau sahaja.......



Dah penuh dah kan...?
Kedai ni sebenarnya dalam compound rumah owner dia kot...so sebelah kedai ni adalah rumah....nak gi toilet hujung nun tepi kanan sana tu...



Dari arah sini pulak....meriah okeh...time baru nak start lunch hour kan...



Waktu Berniaga....
Isnin-Ahad: 11 pagi hingga 6.30 petang...
Jumaat: 2.30 petang hingga 6.30 petang.... 






Bersambung....




Wednesday, July 03, 2013

Asam Pedas Melaka...

Balik dari kursus tu me, Nad dengan Yus sanggup tak lunch kat hotel okeh...
Kitaorang plan nak cari makan kat Bandar Hilir, Melaka...sanggup u all sebab tau kat hotel karang makanan memang banyak tapi tak kenyang kan...
Ni pun atas suggest Yus ni..katanya nanti lepas check-out kita pergi jalan-jalan nak...??
Eihhh..haruslah nak kan...?dah alang-alang memang ada kat situ dah pun....
Dan disebabkan Yus (roommate Nad masa kursus) memang dah bawak kereta sendiri, so kita konvoi dua kereta terus cari mana tempat  yang boleh singgah makan....eh, tadi kata jalan-jalan?ni tetiba makan pulak??
Ye..rupanya Yus ajak pergi makan okeh....nampak benar memang tak sanggup no makan hotel....
Mula-mula sebelum bergerak tu katanya kita ke McD kat Mahkota Parade tu ye......
So dah kata gitu, me dengan Nad ni pun main follow jelah Yus...
Blur okeh...ingatkan nak pergi makan apa..rupanya nak pergi makan McD.......McD je ke??sabor jelah....
Iya-iya je me ingatkan nak makan apalah tadi tu sampai sanggup skip lunch kat hotel tu....
Tapiiii..ada tapinya....
Tapi disebabkan bila sampai kat McD parking adalah superpenuh...so terus ke tempat lain....selamat ko...rugi duhet minyak pusing jauh-jauh sebab nak makan McD je...hahahaha!.
Mula-mula pusing dulu cari parking pastu asyiklah penuh sepanjang jalan so terus ke kitaorang parking kat belakang Newton Culture food Village foodcourt kat Dataran Pahlawan tu....
Elok je lalu kedai yang first kat foodcourt tu terus je setuju nak makan situ...hahahaha!drastik benar dah kaedahnya....
Mau tak ternampak 2-3 biji kuali sebesar-besar alam penuh dengan Asam Pedas kan....terkesima telan air liur terussss....
Try and error kata orang....dah sampai Melaka haruslah cuba Asam Pedas Melaka kan....
Ha kau...tersenyum tersipu gitu...haruslah suka kan...




Kitaorang amik menu simple je....
Asam Pedas Udang Besar/Kara tu sekor, Asam Pedas Ikan Kembung Sekor, Sayur Campur Goreng, Sotong masak Blackpaper (takde pulak dalam gambo) dengan Kerang Rebus sahaja.....
Sahaja katanya....hehehehe...sahaja tang menu jelah..tang potion korang tengoklah...punyalah banyak giler....
Ni kitaorang order ni semuanya untuk tiga orang makan ni tau...tapi dia buat punyalah banyak tak hingatt kan....



Tu Nad dah dipotong kepalanya....
Nad taknak kena amik gambar gitu..so kita just amik gambar food sahaja sudah...
Asam Pedas tu sampai kat meja mengelegak berasap-asap okeh...
Nasi tu pulak, punyalah sepinggan penuh...dahlah tu siap bagi Timun dengan Telur Masin lagi...mahbelesnyer....
Ni kitaorang makan yang kedainya kat belah belakang sekali ni tau....
Belakang ni senang ada parking lot besar giler...so tak payah bergaduh nak cari parking segala...memang senang...
Rasa foodnya ok dan very nice...tapi nak kata sedap meletup-letup tu taklah...
Macam Asam Pedas tu rasanya cukup segala masam, masin semua..cukup perisa gitu....(lagi sikit nak kick ni..)...
Pastu jangan ingat kuahnya rasa sama je ye...rasa kuah Asam Pedas Udang tu dengan kuah Asam Pedas Ikan Kembung tu totally lain...
Yang kuah Udang haruslah rasa manis-manis udang tu kan...memang berbeza....nak tau silalah try nanti tau...
Makanan yang lain pulak Sotong Blackpaper tu kitaorang mintak kuahnya cair...kalau tengok memang cair ya hamat tapi bila makan tak sangka pulak sodap tak kurang satu sen pun rasanya....huuuuuu....
Sayur tu rasanya macam biasalah...tapi suka Kerang Rebus tu...bersih giler orang tu cuci..satu habuk pasir pun takde okeh....
Untuk kepuasan berganda silalah mintak sudu kuah Asam Pedas tu extra tau...kenapa kena mintak lebih adalah supaya korang boleh hirup-hirup kuah tu sampai kering nanti....
Jangan tak tau..liciiinnn habis Asam Pedas tu okeh...yang tinggal adalah sayur dengan kerang je..yang lain tu licin...
Nad yang tak berapa makan nasi tu pun habis licin pinggan nasi dia...tu tandanya memang mencapai kepuasan to the max gitu....hehehehehe.....
Lupa pulak, harga kitaorang makan ni tak termasuk air adalah RM74 gitu...
Jangan terkejut pulak..dah makan Udang sebesar tangan orang dewasa kan haruslah mahal sikit..tu tak campur Sotong masak Blackpaper tu..penuh sepingan tu.....


Ha..sebelum balik tu kitaorang sempat pusing kat belakang tu shopping serba sikit.....
Jangan tak tau jugak...kat belakang tu penuh tempat beli segala benda okeh...
Memang tak payah risau nak pergi tempat lain dah...
Kitaorang tu nyaris je nak gerak ke tempat lain sebab nak cari tempat nak shopping dah tau...nasib baik bila jenguk-jenguk kat dalam tu rupanya macam-macam ada....
Korang nak apa?nak cari belacan ada, nak cari t-shirt ada, beg ada, keychain pun ada...semuanya benda atau makanan berasal dari Melaka ada punyalah....
So sempatlah me belasah beli Belacan, Dodoi, FM, dengan Beg gi pasar satu....

Balik tu pulak boleh tak nak mencari jalan ke Tol Ayer Keroh tu tak jumpa-jumpa....ayoyo!
Pusing tawaf nak dekat 4 kali Bandar Melaka tu tapi still tak jumpa pun jalan keluarnya....(memang mengimbas kenangan lalu sungguh....)...
Tu tengok signboard tu tau....tau-tau main ikut signboard last-last masuk balik ke Bandar Melaka....sabar jelah...
Last tu tah macamana belasah tah macamana jumpa jugak....fuhhhh!....
So gerak dari Melaka nak pukul 4 sampai KL nak pukul 6...lega...^_^
~eh tetiba rasa macam nak pergi lagi....huuuuuuu~




Tuesday, July 02, 2013

Ramada Plaza Hotel, Melaka (formerly Known as Hotel Renaissance, Melaka)

Last week 21-23 haribulan Jun 2013)me kan kena ke Melaka sebab kursus (cer baca link ni dan ini..)...
Seriau tak seriau nasib baiklah ada tempat me nak menumpang kasih pergi dan balik tu....
Lupa..me pergi berdua dengan Nad...Nad tu officer kat satu unit yang sama dengan me tapi ofis lelain..(kan me ni kerja sorang-sorang kan...ha...tak hingatle tu...)....
Memang mula-mula memang segan sangat-sangat nak mengajak dia pergi sekali..tapi disebabkan dah keciklah jugak hati sebab takde sapa yang sudi nak tumpangkan kita konvoi sekali so terus je ting!!! teringatkan Nad...Alhamdullilah...last minit pun nasib baik dapat jugak.....(last minit lah pun ...bos suruh Nad stay nak habiskan kerja...huhuhuhuu.).....
So tunggu setel semua terus gerak dari ofis dalam pukul 3 petang....
Alhamdulillah savely arrived betul-betul pukul 5 petang cam gitu lebih kurang....
Nasib baik jugak jalan tak jem, nasib baiklah jugak kereta pun tak banyak penuh jalan...syukur....

Kitaorang berkursus kat Ramada Plaza Hotel, Melaka....
Nama hotel sangatlah tak familiar kan...??serius me pun masa mula-mula dapat email...haaaa???hotel apa tuuuu????
Google punya Google sekali tengok...oooo..okkkk....rupanya...sebelum ni namanya Hotel Renaissance Melaka...hehehehhe..barulah ku tau...tapiiiiii....tetaplah tau nama je punnnnnn...lokasinya tetapppplah tak tau...huuuuuuuuuu
Nilah biliknya...hotel lama kengkawan....semuanya antik-antik belaka...hihihhihi
Tapi luas okehhhh.....i like....



Lupa pulak...Me dapat sebilik dengan Urusetia....
Ingatkan nak satu bilik dengan Nad..tapi tak dapek...rupanya diaorang dah arrange siap-siap sapa duduk dengan sapa....
Pastu dahlah tu..mana geng dia dia letak sebilik..macam kitaorang ni belasah-belasah je duduk dengan sesapa pun......
Tapi takpe...katapun kursus...so 3 hari tu pun bizi ya hamatttt..tak sempat nak beramas beramah mesra dengan roommate pun....jadi bagi dengan sapapun i is ok saja......tak tau sebelum tu Su dah hangin kurta-kurta seminggu...hihihhik



Biliknya agak luas dan bersih....tapi tulah..nak menunggu housekeeping bersihkan makan zaman..
Dah balik bilik solat tengah hari tu bilik still tak di'usik' lagi...
Pastu bila balik dah petang baru bilik cun sikit..tapi sikit jelah pun...
Cer korang tengoklah rupa kat atas ni...nampak kan katil tak licin.....tak puas hati betul!!huhuhu....



Kat sini bagus sikit...iron dah siap-siap ada dalam bilik..
Senang tak payahlah nak bawak iron sendiri atau nak panggil orang hantarkan atau nak kena mengangkut kat tempat mengiron baju....



Hahahaha..mana boleh sangkut kita sangkutkan kan.....
Almari ada je kat hujung nun..tapi sebab taknak kepam punya pasal so kita tumpang lampu tidur tu kejab...
Lupa pulak..kat sini jambannya takde paip langsung okeh...
So kalau nak membuang air kecil okeh lagi sebab disediakan gayung biru tu...tapi bila tang nak buang yang besar dah jadi masalah...payah kot nak mengayung kat toilet duduk....
Tapi takpe...katanya diaorang nak renovate hotel ni  lepas ni..
So harapnya dah renovate tu buatlah paip air siap-siap kat tepi jamban tu ye...barulah best.....apa kelas mengayung di dalam hotel kan....??




View dari bilik nombor 1311....
Best jugak viewnya....
Kalau tengok belah kiri nun nmpak Sungai Melaka nun disana....


Kalau belah kanan pulak nampak belah hotel banyak-banyak ni....
Nak pergi ke hotel ni senang je rupanya....
Jalan ikut higway Utara-Selatan (ke arah Selatan), ambil exit di Ayer Keroh pastu ikut signboard ke arah Bandar Hilir/Pusat Bandaraya....
Bila nampak dari kejauhan tu Bayview Hotel kat belah kiri atau Putra Specialist Hospital kat belah kanan..so sebelah hospital tulah hotelnya....
Hotel adalah disebelah hospital (ni bukan hospital kat Ayer Keroh tu tau...ni dah dekat dengan town dah ni...)...
Dan lepas hospital tu boleh terus masuk ke kanan...dan disebelah kiri lepas tulah lobi hotel...
Dan kalau nak tanya boleh masuk depan lobi kejab..tapi kalau dah buat reservation terus proceed ke sebelah hotel naik ke atas ada parking lot hotel...
Parking adalah RM5 perentry...kalau kejab rasanya baik parking kat tepi-tepi hotel je...so tak payah bayar bayar parking tu...rugi pulak kalau semata-mata nak letak barang lepas tu nak keluar kan...



Bilik best sebab cermin sebesar bangunan okeh...
So kalau ada masa patutnya boleh lepak mengadap cermin sambil minum or borak-borak...
Tapi masa mencemburi kitaorang..so belasah jenguk kejab-kejab je....




Masa ni Melaka dah start berjerebu....
So view pun ala-ala berkabus gitu...hihihhihi...tetiba macam dok kat Cameron Highlands kan....
Tapi tulah...bau asap memang sampai masuk kat hotel ye...
Hotel kan fully carpeted...so memang bau asap adalah dimana-mana...dah macam zon hisap rokok dah gitu....




Breakfast Nasi Lemak Sambal Sotong....
Ni yang paling terbaikkkkk kat sini pun ye ni........
Kat sini buffet spreadsnya adalah marveles...sangatlah banyak menunya....semua benda ada..banyak tak terkata....
Tapi tulah...70% adalah tasteless sangat...semua macam tak cukup bahan...
Rugi ooo...dah buat macam-macam tapi tak berapa sodap....
Yang sedap pun selain daripada Sambal Sotong, Rendang Ayamnya, Otak-Otak, deserts..yang lain bolehlah ditelan...kang kata takleh makan langsung tu tipu sangatlah tu kan...hehehehe.....



Antara deko kat dalam Zest Restaurant ni...
Kitaorang makan kat sini dari breakfast membawak ke dinner ni tau...(kecuali hari ke-dua kitaorang dinner kat dalam dewan)...
Tiap kali masuk sini memang happy giler..tapi bila makan...huuuuuuu....



Keadaan restaurant.....
Cozy je...i like...!





Kesimpulannya:
Hotel lama tapi ok...cuma toiletlah jambannya takde pili air....
Staff walaupun tak berapa friendly tapi sangatlah baik hati...kiranya hospitality tu ada...
Zest Restaurant pulak sangatlah Cozy...sejuk mata memandang..lagi-lagi buffet spreadnya...
Tapi tulah...masak betul-betul boleh tak....??
Contohnya: 
Ni makan Nasi Ayam, nasi tawar habiaq (letak butter setengah sudu dengan halia je kot...), Sup kosong pun takde...Ayam pun kering je...huhuhu...
Makan Asam Pedas Pari...tapi rasa sesuatu...huuuuu...so sangatlah potong selera (ni cerita dua benda je...banyak lagi kalau nak cerita..kalah juri master-chef ni tau......)..
Kiranya makanan kuantiti tak kedekut, presentation pun marveles cuma tang rasalah...serba serbi kekurangan okeh...
Kitaorang makan masa dinner, makan kat dewan hidang dalam dom bulat tu lagi sedap dari makan kat Zest Restaurant camno???...(tukang masak lain kot ni)...

Kursus pulak memanglah masa sangatlah ketat...(adake ayat ni??)
Jumaat registration start pukul 3-6 petang...
Pukul 8.00 malam start kelas sampai pukul 11 malam...
Esok pagi start lagi pukul 8 pagi sampai 11 malam (adalah gab untuk makan dengan solat je...)...
Pastu esoknya (Ahad) last day dari pukul 8 sampai pukul 12.30 tengah hari...
Memang takde chance langsung nak berjalan-jalan makan ikan Bakar ke kat Melaka....eh..
Cuma Ahadnyalah dapat berjalan...tapi taulah...Isnin kan kena kerja..so masing-masing laju je nak balik rumah masing-masing (lagilah jerebu dah tambah terusk pulak time tu)..so memang tak kemanalah pun....
Nasib baiklah roommate Nad mengajak kitaorang pekena Asam Pedas kat bandar..so itu jelah....

Sekian....











LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...