Search This Blog

Showing posts with label Cherating-Terengganu 2012. Show all posts
Showing posts with label Cherating-Terengganu 2012. Show all posts

Tuesday, June 26, 2012

Cuti Cherating-Kemaman 2012: Masjid Geliga, Satar dan Keropok....

30 April 2012, Isnin

Sementara tunggu Mijon siap tu kitaorang ke Masjid belakang kedai dia tu....
Nama masjidnya?haaa...tu kena tanya Mijon nanti...huhuhuhuhu....(dah google..namanya Masjid Geliga)....
Jom tengok sipi-sipi masjidnya ye.....
Pintu untuk muslimah....
Pintunya kat belah tepi je rupanya...punyalah suspen dok cari...sebaik jumpa......
Rupanya ada tempat amik wudhu' sekali kat dalam ni...so senang, tak payah nak bergerak jauh untuk amik wudhu' kecuali kalau nak ke toilet barulah kena keluar dari sini...sebab toiletnya ada di luar...



Tu nun di sana Makcik Viv me tu....
Parking tengah-tengah antara masjid dengan toilet...toilet adalah bangunan berwarna oren tu....
Me tunggu kat luar je sebabnya me tak boleh solat haritu, so me nak ke toilet, dan duaorang kawan saya lagi nak solat...
So fair & square gitu...jalanlah sorang sikit.....




Pintu untuk muslimin pulak...
Yang untuk muslimah tu kat hujung kanan nun je....



Lagi...cantik kan....?
Gambar dalam blog me memang takde edit edit ye...original from my digicam gitu....kalau edit pun 2 percent je kot...ewahhhh......poyooos......^_^



Dah habis ke toilet dan bersolat terus turun balik ke kedai Mijon....(masjid ni atas bukit ye)...
Dah say bye-bye kat penghuni kedai No. 5 ni terus je ke sebelah area kedai....
Misi nak repeat makan Satar pulak...cuma kali ni nak makan kat kedai, taknak makan tapau macam first day haritu...
Kedai yang kitaorang pergi ni kat sebelah kiri jalan...berdepan dengan rumah banglo gitu....
Kiranya dekat je dengan kedai No. 5 (kedai famili Mijon da....)...dekat tu dekat cuma kalau nak jalan kaki tu mau migrain kejab kot....so sila naik kenderaan anda...lebih selamat gitu.....
Chef a.k.a. teacher Mijon sudah berubah imej kah????
Kahkahkah...opppssss....tidak ye kengkawan....ni polisi kalau orang berniaga disini...kat sini 100% kebersihan pekerja dalam industri pemakanan kena dijaga dengan betul....salah sikit kena denda gitu...
So, kalau nak meniagaa atau jadi assistant kat mana-mana kedai makan, harus kepala ditutup rapat okeh supaya rambut atau partikel partikel lain tak berterbangan di dalam makanan yang disediakan tu...




Abaikan chef a.k.a. Teacher Mijon tu...kita tengok Satar ni....
Haa...meriah je kan....?
Harganya RM4 untuk secucuk panjang besi tu ye...
Dalam secucuk panjang tu ada 10 ketul Sata yang sedappppp ya amattt....murah kan...??murah sebab isinya tak kedekut langsung dengan isi ikan tau......besttt...
Kitaorang order 30 ketul bersamaan 3 besi gitu...



Kat sini macam-macam ada....so order sahaja....
Kitaorang order Satar, Laksam, Keropok Lekor, ABC dengan Air Kelapa Laut....







Chef a.k.a. Teacher Mijon tengah demo macamana nak makan Laksam....
Laksam kat sini kalau nak makan kena pandai pandai campur sendiri garam, belacan dengan sambal merah ye....
Tapi me rasa laksamnya bila buat asing-asing gini macam tak kaw pulak jadinya....
Mungkin sebab garam, belacan dengan sambal tu tak serasi lagi ke apa, tapi memang me kureng sikitlah....tapi taktaulah kalau kat tempat lain.......



Muka selenga sebab panas....tapi pedulik hapa....
Tempat dekat dengan pantai kan...so panas dia lain macam....tapi i like je sebab panas kat sini jenis berangin....walaupun panas giler tapi disebabkan angin tu jadi kulit je perit tapi tak berpeluh sangat...apa ko cakap ni labu.....?

Isi Satar kat sini putih ye kengkawan....cantik je...
Rasanya memang sedap sesangat....rasa ikan sesaja....manis-manis gitu...tapi kalau salah ngap merasalah pijar lidah...sebabnya kat tiap-tiap satar ni dia bubuh sepotong cili padi jenis hapa tah giler pedas nak mampuihhh.....
So, bila makan tu kena sekali tahan lagi, kena dua kali tahan jugak, kali ketiga, silalah makan dengan berhati-hati...sebaik cilinya sepotong je lepas tu senang nak jumpa....so dont worrylah dijamin selamat.....
Dah kenyang tak balik dulu...masing-masing tapau lagi okeh..tapau Satar pulak....
Tapi tulah, Satar ni jenis mana boleh simpan lama-lama kan....?me dahlah tapau beli 2 besi (20 ketul) tapi sebab sampai rumah dah malam, habisnya tak sampai 5 ketul je...yang lain tu tong sampah yang makan......huhuhuhuhu..rugi wooo....
Lupa pulak, lepas tapau tu tak balik lagi.....singgah kedai No. 5 balik....Mijon nak 'rasuah' diaorang Sata 20 ketul gitu..hihihihhi.....


Dah kenyang, dah tapau dah 'rasuah' terus bergerak menuju ke KL....
Tapi sempat singgah lagi kat area Cherating lagi sebab nak cari Keropok pulak buat buah tangan balik nanti...kang tak beli kang tak best pulak kan....
So singgah kat Keropok brand Delima ni....Ma Mijon yang syorkan...katanya sedap...
So haruslah try kan....





Masa kitaorang sampai ni orang punyalah ramai....kemain laku lagi tempat ni tau....
Lepas tu kebetulan pulak orang kedai tu tengah sedang elok rebus kerepok Lekor tu...so merasalah tengok orang mengetel dan merebus keropok lekor secara LIVE gitu....^_^
Kitaorang kat sini beli Keropok Lekor sikit dan Keropok kering tu sikit je...jadilah buat merasa.....






Haa kau....hebat kan Makcik Viv me??kikiki....
Punyalah menyumbat kan...?
Konon bunyi beli sikit je...padahal????




Keropok Delima....
Keropok Lekornya memang terbaik...Sept dengan Zai pun cakap gitu....siap text me lagi memasing kata rugi beli sikit sebab sedap sangat...haaa...kan betul sedap........
Keropok Delima ni kalau menghala ke KL adalah disebelah kiri jalan....Dia ada 2 kedai...satu lagi di depan nun belah kiri jugak....senang nak jumpa sebab signboardnya warna merah gitu....


Kitaorang sampai dekat Maghrib....konon nak singgah rumah Mijon nak tengok baby Humaira...tapi apa boleh buat time tu ada orang tu merajuk tak tentu pasal...so lain kali jelah ye...
Tapi kijam okeh....merajuk punya pasal, kengkawan yang lain ni kena tumpang solat kat Shell gitu....huhuhuhuhu...sabar jelah....
Tapi takpe...orang tu merajuk pun merajuklah...kitaorang lepas tu sempat singgah Gulam pekena Sate dengan Nasi Lemak lagi tau...hihihihihihi.....




Okeylah, sekian sahaja cerita percutiaan saya dan kawan-kawan saya di Cherating, Pahang dan di Kemaman dan Kerteh, Terengganu....
Kita berjumpa di entri ke Cameron Highlands pulak ye....eewahhhh....^_^...



Thursday, June 14, 2012

Cuti Cherating-Kemaman 2012: Pantai Mak Nik dan Mandi manda...

30 April 2012, Isnin

Pagi-pagi bangun lepas bersarapan terus je menghantar Mijon ke Kedai No. 5...
Mijon kena ke kedai sebab haritu Kak Jee kena ambil exam komputer untuk kelas memandu...(kesian Kak Jee, fail gitu...takpe, lain kali boleh cuba lagi ye....)
So, nak taknak memang kena jugak dia menolong apa yang patut kat kedai....separuh hari je pun....sementara nak tunggu Kak Jee balik kedai balik....

Dah hantar Mijon tu pulak kitaorang decide nak pusing-pusing area belakang kedai diaorang tu....
Kat belakang area kedai diaorang tu sebenarnya berdekatan dengan Pantai Mak Nik (Monica Bay dalam bahasa omputeh gitu...tapi orang tempatan panggil Pantai Mok Nik).....so alang-alang dah lalu ke sana, terus je jalan-jalan tapi naik kereta cuci mata....semalam dan kelmarin meng tak sempat singgah gitu...




Orang pemalasss...so tak turun pun dari kereta, jadi amik gambar pun dalam kereta, tingkap tak bukak pun...kikikih.......memang  cuci-cuci mata gitu sahaja...
Rupanya kat Pantai Mak Nik ni tempat penyu bertelur kengkawan oiiii....
Kalaulah ada sekor yang singgah bertelur mesti best kan kalau dapat tengok??
Lepas pusing lebih kurang so kitaorang patah balik ke Cherating...apalagi, balik biliklah........
Punyalah semangat tu, patah bilik terus tukar baju then terus terjun kolam...hihiihiihihi....







Gambar dalam kolam adalah gambar me dengan Zai je sebabnya Sept yang surender awal tu tolong amikkan....
Biasalah orang bz, time cuti pun ada yang call nak tanya pasal kerja...cisss!!...
Ni kitaorang mandi ni pun nak dekat 2 jam okeh....
Sebab nak kena check-out sebelum pukul 12 punya pasal pukul 11 suku dah naik darat dah...
Kalau tak mau sampai tengah hari betul kang baru naik ni....dasarrrr...hehehhehehe



Sebelum naik tu sempat snap lagi gambar resort....



Disebabkan basah so kena naik ikut tangga....tangga dekat je...
Cuma menapak naik tu 2 tingkat u...
So mengahlah sikit....
Lupa pulak, tangga kat belah kiri orang pakai t-shirt oren tu....



Ini pulak coffee house diaorang...belah kanan....




View dari tangga tingkat 1....
Cantik je kan...?



Jalan nak ke bilik....ramai dah check-out dah masa ni....



Ni lah view dari sebelah bilik kitorang....nampak sipi-sipi je.....hihihihi..jadilah...



Lepas tu kitaorang terus je mandi siap-siap sebab nak check-out....
Tak sempat nak rehat-rehat pun....
Dah check-out pulak terus ke Kedai No. 5 lagi...nak amik Mijon pulak....


Bersambung....


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...