Showing posts with label Rosemarrry Lemon Chicken Grilled. Show all posts
Showing posts with label Rosemarrry Lemon Chicken Grilled. Show all posts

Tuesday, July 26, 2011

Cubaan Kali Ke-2: Rosemary Chicken Grilled...

Hari Ahad masa Imraan masuk wad, me sempat buat Ayam Bakar...
Patutnya namanya Rosemary Lemon Chicken Grilled kan, tapi sebab lemon takda, jadilah Rosemary Chicken Grilled saja...
Ni buat kali kedua, kali pertama entrinya kat sini, resepi pun ada kat sini...
Kali ni buat tak guna ayam sekor tu, guna ayam yang mana dah ada sahaja...
Pastu just tambah lebih lada hitam saja....


Rasa still jugak sama..still sedap dan moist...
Paling best yang part melekit-lekit tu...bahan perapan tu memang habis caramelized kat ayam...giler sedap....nyum..nyum...nyum..haaaa.... jangan lupa try untuk bulan puasa nanti tau...^_^

Sue Berkata Tapi dalam Hati:  Opss..harini me cuti ye...ada urusan kat bank yang perlu diselesaikan...Esok pulak me kena jaga booth, so 2 hari tak masuk ofis....

Wednesday, March 30, 2011

Rosemarrry Lemon Chicken Grilled/Ayam Panggang Lemon Rosemarry...

Rosemarrry Lemon Chicken Grilled/Ayam Panggang Lemon Rosemarry
Resepi adalah dicedok di sini ===>

Bahan Utama:
Daun Rosemarry kering-3 Sudu Besar..
Dibeli di Jusco, harga RM5.65...


Olive Oil-3 Sudu Besar Juga..
Beli di Jusco, RM6.90...

Kecik je pun...nak guna tak banyak pun kan....


100ml...tapi bukan extra virgin pun...janji ada...


Lemon 2 Biji...beli RM0.99 sebiji kat Jusco juga...
Bahan lain yang tiada dalam gambar...Bawang Putih-3 Biji dengan sedikit Garam (dalam 3/4 sudu besar) dan Ayam saiz sederhana (seekor)...


 Caranya:
1.  Tumbuk hingga lumat Daun Rosemarry dengan Bawang Putih...dan dilumurkan keseluruh ayam...
Jangan lupa tambah garam sekali...garam tu agak-agak je...letak lebih kurang 3/4 sudu besar tu gaul rata-rata...




2. Sementara tu rebus Lemon sehingga kulitnya menjadi lembut..Bila dah lembut angkat dan dicucuk-cucuk kulit tu dengan garfu...dan disumbat ke dalam perut ayam...



3. Dah sumbat tu, biar ayam dimarinate/diperap dulu...tutup dah masukkan ke dalam peti sejuk selama 5 jam...




4. Dah cukup time, bakar sahaja didalam oven dengan suhu 180 darjah celcius selama 45minit hingga ayam masak atau sehingga Ayam dah cantik berkilat......
Boleh jugak terbalikkan ayam bila sampai ke minit yang ke-30 (macam main bolalah pulak...hehehhehe)...tapi me terlupa..boleh???
Siap!!boleh terus dimakan..sangatlah moist..me ratah saja...paling best bila makan dengan sos cicah keropok tu..nyum..nyum..nyum...syedapppp sangattt....!^_^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...