Thursday, September 30, 2010

Bye-Bye Kak Ros...

Hari ini office me rasa macam sunyi sepi (memang pun sunyi sepi pun selalu...hehehhe), tapi dalam bahasa kasarnya, hari ini office me ni sunyi sebab Kak Ros dah takde dah...bukan takde kemana, tapi Kak Ros dah pun selamat bersara...

Sedih ooo..dah tak cukup corum dah...selalunya ada jugak tempat nak melepak-lepak bila dah ngantuk, ada jugak tempat nak ngadu-ngadu pasal kerja atau pasal apa-apa..sekarang ni, Nurul jelah tempat me nak mengadu nasib...kesian Nurul, tak pasal-pasal kena tadah telinga tiap-tiap hari (ampun Nurul...huhuhu), tau jelah bila me dah buka mulut, payah nak tutup ooo...lagi-lagi me ni kan pemalu..(hahahaha..serius..memang me pemalu ok, tak tipu...), dengan orang tertentu je me ni over bercakap, bila dah tak cukup corum kat ofis ni, sah-sah dah kurang tempat me nak bercakap...huhuhuhu...

Kak Ros dah berkhidmat lebih 30 tahun kat sini..
Personally, me rasa Kak Ros memang collegue yang best, walaupun jurang umur tu memang lari batch dah, tapi Kak Ros memang best, wa cakap lu...serius..
Nak kata dia over ramah, tidak, nak kata dia over sporting pun tidak...Bagi me Kak Ros ibarat Kakak dan Emak bagi me...
Bila berborak dengan dia yang paling bestnya, dia akan jadi pendengar, dia takkan cucuk kita atau bagi negative thought, paling-paling pun dia akan bagi impression yang dia pun sama geram sekali (tu kalau me ngadu kes geram la...) atau sebagainya...
Kak Ros bukanlah jenis Kak Nam atau apa, tapi sekurang-kurangnya dia akan bagi nasihat yang simple atau bagi pendapat yang tak berlebih-lebihan...itu cara Kak Ros, thats why lah me rasa dia dah macam Kakak atau Emak bila me di ofis nih...
Lagi, she is very indipendance woman, tak menyusahkan orang, tak sombong...paling penting, senang nak berkerja dengan orang macam Kak Ros ni...
She is also very good in English...ex-Asunta tau...ada lak MCE..memang kalah officers yang ada (bikin malu daa...hehehhehe)

Tapi sebenarnya its good for her pun....
Kak Ros dah boleh berehat-rehat untuk diri sendiri dan dah boleh buat apa sahaja untuk diri sendiri juga..takdelah nak berkejar drive pagi-pagi buta untuk pergi kerja lagi..(berkhidmat lebih 30 tahun u all, memang respect toing-toing la...)

Apapun, All the Best untuk Kak Ros...
Semoga dipanjang umur, disihatkan tubuh badan...Amin...

Monday, September 27, 2010

Jem giler kan semalam dan semalam...??

Ya ampun...memang sabtu dan ahad semalam jem gila kan?
Tak tau lah tempat lain, tapi MRR2 serius jem..huhuhuhu...
Me dahlah dua-dua hari tu keluar, jadi memang hazab juga lah rasanya...
Nak dijadikan cerita, Sabtu me dan geng Bas Office; Puan Nurul (dua kereta je pun..hehehheh) pergi berkonvoi ke Taman Seri Gombak.  Officemate me ada buat kenduri menyambut menantu kat rumah dia...
Time pergi ok je sebab mungkin sebab kitaorang bertolak sedikit awal (nak dekat pukul 12 jalan kira awallah kan..hehheheh), cuma bila nak buat U-turn bila nak masuk taman tu jelah pun yang sesak gila...oklah lagi kiranya...
Tapi masa balik...serius...jem gila-gila punya...merasalah berkampung kat dalam kereta nak dekat 2jam lah juga...
Semalam pulak hari Ahad...merasa berjem lagi bila nak pergi rumah Sept..
Ada pulak lencongan...huhuhuhu..haru betul...time-time ni lah pulak nak buat lencongan...
Tau jelah, masing-masing bila lencong melencong ni kan jadi gabra nak tukar lane...jadi hazab jugalah nak lepaskan lencongan tu...Lencongan satu hal, kat depan sebelum masuk ke Giant Taman Coughnout (betul ka eja??)..ada pulak lori rosak...satu lagi masalah...dah jadi jem dua kali...elok-elok patutnya tak sampai 1/2 jam, sejam jugaklah nak sampaikan ke rumah Sept tu...

Tapi oklah..tak sehazab hari sabtu..hari sabtu tu, jalan patutnya tak sampai 20 minit dah jadi 2 jam...huhuhuhuhu...lagi teruk kan...

Sambung citer Ahad lagi:
Balik rumah Sept tu pulak, masuk2 je MRR2, mak aii...sudah start jem dan sesak ok, tak payah jalan jauh-jauh la, masuk je MRR2 tu dah tersusun kereta...huwaaaa.....penat gue ok..
Tapi nasib baik tak lama..(tak lama pun, bosan juga bila guna highway je jem macam apa je kan..)...

Rasa-rasanya diaorang tu (termasuk me lah) semuanya pun pakat-pakat pergi open house jugak kot...
Kalau tak takkan lah jem gitu sekali, selalunya jem tu bergerak lah jugak, ini dah ala-ala ko jalan kaki lagi laju ni macammana?
Sebaiklah jem macam ni pun bukan selalu kan, kalau selalu pengsanlah...Dah lah me ni lurus bendul, tau jalan yang selalu guna je, nak guna jalan selain dari tu harammmm tak tau....

Kalau macam tulah selalu memang kena beli karavan lah jawabnya, kalau ada karavan, boleh lah time jem tu nak baring-baring, masak-masak atau makan-makan, kan bahagia..hehehe........Tapi walaupun tiap-tiap hari pulak ditakdikran jem berejam-rejam tapi kalau ikut budget me yang ada, memang takat bawak Makcik Viv me tu jelah yang mampu semampunya pun, hihihihii,  memang alamat buntut sendiri pun boleh jadi tak rasa apa-apalah lepas tu.....huhuhuhuhu....uiii..janganlah mintak dijauhkan...tak sanggup...kang satu Malaysia dapat penyakit Buntut Kematu lah pulak..Kesiannnn....


Friday, September 24, 2010

Menu Penutup Ramadhan....


Tadaaaa....!

Untuk penghabisan bulan Ramadhan 2010 ni me masak Baked Macaroni dan Meggi Goreng...
Kata pun malam raya kan, so, nasi-nasi dah tak layan dah, jadi kena tukar sikit menu buat yang ini...hehheheh
Tapi lupa amik pic Meggi Goreng la pulak..so layan jelah gambar yang ada nih...excited punya pasal la katakan...


Walla!!rasanya marvelous sesangat...puji-pujian untuk diri sendiri...~clap..clap..clap...~
Kena bagi puji-pujian ok, ini adalah untuk memberi semangat kepada diri sendiri supaya lain kali bolehlah rajin-rajin lagi try resepi baru..hehehheh...
Semangat ok, resepi ni me jumpa bila me gatai-gatai dibulan puasa duduk google blogs..gigih jugak la duduk bukak satu-satu blog yang ada..akhirnya resepi dari blog ni me dapat tempat dihati dan di mata me nih......sukaa...hehehheheh

Bahan-bahan  adalah senang nak cari, very simple recepi, tak membazir, guna pun hanya sebiji telur je dan yang paling best resipi Baked Macaroni yang ada inti dan white sos, so rasa dia sebijik Lasagne....

Apapun Terima Kasih banyak-banyak kepada blog:


Resepinya seperti di bawah:


Resepi macaroni bakar my version...


Resepi ni khas utk Aunty Jah...selamat mencuba ya..
Macaroni mozzarella / cheese bakar
Bahan (A)
250 g macaroni
(direbus hingga lembut toskan gaul dgn sedikit mentega)

Bahan inti (bahan B)
500 g daging cincang – boleh juga diganti dgn daging ayam cincang
30 mentega
1/2 labu bawang besar } dicincang
1 ulas bawang putih } dicincang halus
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil serbuk lada sulah
½ sudu kecil oregano kering atau parsley kering
175 g buah tomato } buang biji, potong dadu
2 putih telur
500 ml sos putih
125 g cheese /mozzarella } diparut
Cara membuat
1. Panaskan mentega, masukkan bawang besar dan bawang putih.
2. Apabila layu masukkan daging cincang, tomato, garam dan lada sulah.
3. Masak lebih kurang 15 minit atau apabila air daging kering, kemudian sejukkan.
4. Bila dah SEJUK masukkan telur putih, kacau sebati.
5. Sapukan bekas (apa2 ja yang sesuai) dengan sedikit mentega

Sos Putih (bahan C)
30 g mentega
3 sudu besar tepung gandum
500 ml susu segar
2 kuning telur
125 g keju cheddar } diparut
garam secukup rasa
½ sudu kecil serbuk lada sulah
Cara membuat sos putih:
1. Cairkan mentega dgn api yg perlahan, masukkan tepung gandum kacau sehingga sebati.
2. Masukkan susu kacau dgn menggunakan pemukul telur sehingga sebati.
3. Panaskan sehingga mendidih sambil sentiasa dikacau supaya bancuhan tidak bergentel2.
4. Masukkan garam dan lada sulah secukup rasa.5. Tutup api, sejukkan sedikit baru masukkan keju parut & kuning telur. Kacau sebati ketepikan.

Cara-cara nak satukan Bahan A, B dan C
Masukkan1/3 macaroni kemudian tabur 1/2 inti dan sedikit keju parut.,
lapiskan semula dgn 1/3 lagi macaroni diikuti lebihan inti
dan sedikit keju dan akhir sekali 1/3 lagi macaroni
dan atasnya tuang sekata sos putih
dan akhir sekali tabur keju parut.



Bakar didlm oven pd suhu 180'C selama 30 min atau sehingga keju keperangan
Angkat biarkan selama 15 minit sedia utk dihidangkan


Ni sebenarnya pertama kali me try buat Baked Macaroni ni ye kengkawan, setelah beberapa hidup dalam dunia ni, inilah je masa, hati dan perasaan me terajin nak membuatnya.....
Memang best rupanya bila dapat cuba resepi-resepi macam gini, cuma yang tak bestnya, me sorang je yang rupa-rupanya enjoy makan benda alah ni, orang lain harammm, semuanya tekak Jawa dan Melayu, so payah la, diaorang takat makan seslice saja dah surender..me je yang dok pulun makan sorang-sorang, maklumlah tekak Italino..hahahahhaha..

Ini kiranya yang me buat ni menjadi, rasa dah ada, cume texture dia jelah kureng sikit...lain kali me kena rebus macaroni tu biar dia lembut lagi sikit, supaya bila dah baked tu dia moist lagi..
Lagi satu, patutnya White Sos tu tak payah masak sampai pekat likat...me pulak lurus bendul ni pergi masak sepekat yang mampu...hasilnya, Baked Macaroni me ni kurang moist la jadinya...
Tapi takpe, lain kali me try buat lagi, kali ni nak buat betul-betul, sampai semua orang puas hati...mana tau tekak Jawa dan tekak Melayu kat rumah tu sama-sama excited dengan me bila makan nanti...hehehehhe

Apapun, terima kasih daun Keladi kepada penyumbang resepi iaitu 3E...terima kasih banyak-banyak yea....^_^


Thursday, September 23, 2010

Menu Ramadhan 2010

 
 Menu berbuka puasa lagi..huhuhu..
Entri tertunda banyak sangat ni tau..nak tak nak, kena buat juga..kenangan gitu..
Yang ni Ikan Bawal Masak Sweet Sour, masak pada Ramadhan ke 5 (15 August 2010)..



Ada lagi, selain Ikan Bawal ni me masak Mee Goreng Basah juga..
Mee Goreng Basah adalah satu-satunya Mee yang me masak boleh diterima tekak, kalau masak Mee lain, haram...memang tak sedap..kena banyak menuntut lagi nih...
Hujung berbalut aluminum foil tu Chicken Wrap...Dah tunjuk kat entri sebelum-sebelum ni..


Hari ke 6 Ramadhan pulak, me masak Burger Ayam, Ayam Goreng dan Ikan Goreng..Yang lain-lain tu semuanya beli kat Emak Kantin...
Sepanjang bulan puasa 2010 ni kalau hari berkerja memang me akan tapau dari Emak Kantin atau beli lauk kat Bazar Ramadhan je...Tak larat nak masak iya-iya, lagipun makan pun bertiga je...Ada dekat 2 minggu tu lagilah, berbuka berdua je, sebabnya Emak me keje Petang..huhuhuhu..lagi kesian..Jadi daripada masak, baik beli cukup-cukup apa yang nak makan saja, kurang sikit membazir...(kurang?..nampak sangat still membazir kan..huhuhuh)


Ni kuih Lompat Tikam ye kawan-kawan...Emak me yang buat pada Ramadhan ke 9 (19 August 2010)...Ni yang sempat amik pic..padahal, banyak lagi makanan yang emak me masak...Ini teruja dah lama tak makan Lompat Tikam le nih...
Emak me buat Lompat Tikam simple je, takde pulut2, just buat cam gini je..


Ni menu Ramadhan ke 11 (21 August 2010)..me dah tunjuk ke?Entahla, hilang ingat kejab...
Yang me masak, Sambal Sardin, Mee Goreng Basah dengan Telur Dadar..Kuih adalah beli di bawah...


Yang ni menu Ramadhan ke 15 (25 August 2010)...dah tunjuk dah kot...
Udang ada, so amik tepung segera, goreng..hehehhe..menu tambahan, sebab dah tak tau nak makan apa..kata pun masa ni dah start berbuka berdua je dengan Anim...


Ni Ramadhan ke 16 (26 August 2010)...Nama pun Emak me cuti..jadi rasa-rasanya takkan dia tak masak kot...Emak saya adalah seorang yang gigih bila part memasak ye kawan-kawan, tapi bab makan tu, saya yang terlampau gigih pulak, macam mana tu??hehehhe
Yang Emak masak ialah Rendang Daging, Gulai Tempoyak, Sayur Goreng, Ikan masin Goreng...
Yang masak kat Bazar pulak Murtabak, Kuih-muih, Ayam Golek sekor (dalam kertas coklat tu) dan Air...
Time ni meriah sebabnya Atie dan Azrul datang buka sekali, so masing-masing macam pulun jelah...Emak me pulun masak, me dengan Atie dok pulun beli kat Bazar...
Ni pun rasanya ada lagi makanan kat atas meja tu, tak muat nak bawak turun...
Opps..lupa...Kitaorang buka posa kat bawah ok, bentang tikar pastu makan berjemaah..
Meja makan ada, tapi penuh, so, nak sedap, makan bersila kat bawah la jawabnya..
Rumah sekangkang kucing, haruslah carik alternatif kalau nak best...hehehhehe



Ini adalah Ramadhan yang ke-26...Me buat Sardin Roll, Mee Goreng Basah (bagus kan, part me goreng basah je tak bosan-bosan) dan Daging masak kicap..Kuih Badak Berendam tu beli kat bawah je..
Makanan dah makin sikit menunya kan...eloklah tu, kata taknak membazir..jadi makin hujung ramadhan, makin kurang menunya...
Selain taknak membazir, ini tandanya dah bosan tak tau nak makan apa dah...
Pergi Bazar tawaf 2-3 kali pun tak tau dah nak makan apa...Last-last itu jugaklah yang diambik..

Nanti next entri me tunjuk apa yang me masak untuk hari terakhir Ramadhan pulak ye...c u..

Wednesday, September 22, 2010

Aidilfitri 2010-Raya Kedua (sambungan)

Ini di rumah yang last kitaorang raya, rumah yang keempat la kiranya...
Di Felda Trolak juga..walaupun dalam Felda Trolak juga, tapi nak lepas ke rumah yang ni pun amik masa jugak, mana taknya, yang rumah Embah Melah kat belah utara felda, yang rumah lagi satu ni kat belah Selatan..mencabar jugaklah nak sampai...
Ni rumah saudara kiranya, tapi tak tau link macamana, mungkin sepupu sepapat kitaorang la kot...
Tuan rumah yang pakai baju merah menyala tu..namanya Wak Timah...Wak Timah ni memang kelakar giler orangnya, tu kalau dulu campur dengan Arwah suami dia, Wak Miskam lagilah..memang masing-masing mengadap diaorang jelah jadinya...

Dari awal raya sampai entri ni memang nama masing stock jawa lah kan, memang gelaran Embah dan Wak tu memang pasti lah sangat...Tapi nama je keturunan jawa, tapi haram la nak faham, ikut jelah, tupun sebaik Acik-Acik (makcik dan Pakcik) yang ada tu semua stock tak cakap jawa dah dengan anak-anak dan anak buah...oiii..kalau tak, mau me ni pun sepiking Jowo dah nih...hehehehhe..


Lupa pulak, yang kitaorang balik ni sebenarnya kampung belah Arwah Abah, yang tinggal pun kat Teluk Intan ni hanyalah Pakcik sebuah rumah dan Makcik sebuah rumah je..yang lain-lain semua merata dah, ada yang KL ada yang Ipoh, ada yang Senawang...
Kitaorang kalau tiap-tiap kali balik kampung belah Arwah Abah, memang akan menetap di rumah Acik Jali..Dulu masa kecik-kecik selalu menetap kat rumah Makcik lagi sorang, tapi bila dah besar, lagi-lagi Arwah Abah dah takde ni memang takde lah kitaorang nak tidor kat rumah lagi satu tu...sebabnya...uiii..kalau nak cerita panjang la pulok...
Rumah belah Emak pun kat Perak jugak, kat belah Kuala Kangsar sana nun..tapi tulah, belah emak lagilah, Opah dengan Atuk dah lama dah takde (serius..lama tu maksudnya memang dari kitaorang lahir dan kecik lagi dah takde...)..Jadi yang tinggal sume warga-warga tua, 2-3 kerat Emak saudara..yang lain sume dah pakat Innalillah sumanyer..
Tahun ni pun balik raya sebab Emak dapat cuti raya 3 hari, so, dapatlah beraya dari raya pertama sampai raya ketiga...Alhamdullilah..daripada macam tahun lepas raya pertama dengan kedua je..tu pun ok lagi..ada gak lah lebih dari 4-5 emak me tak dapat cuti raya...Sadis ok, pagi-pagi raya orang lain pergi Masjid atau Surau, ni kitaorang satu famili pagi-pagi raya pergi hantar Emak pergi kerja...Tapi takpelah, dah memang kerja kan..nak buat macam mana...

Sambung citer: 

Tour de'  Perak betul-betul habis nak dekat waktu Maghrib dah...tu pun kalau ikutkan nak singgah Tapah lagi tu, tapi mengenangkan dah nak Maghrib, so tak jadi..

Dan kalau diikutkan sebenarnya ziarah beraya kat rumah sedara mara raya kedua ni tiap-tiap rumah kitaorang hanya duduk tak sampai pun 45minit, tapi jarak antara rumah ke rumah tu mak aii, makan masa la jugak, paling kejab 45minit drive, paling lama pun 1 setengah jam jugak pun ada...tu yang tiap-tiap rumah takleh lama (cuma rumah Acik Nek je lama sikit, sebab lunch terus...)..Tapi takpe, niat nak menziarah tu yang penting, bukan selalu pun kan..setahun sekali dua kali je...

Lupa nak bagitau jugak, hari raya tahun ni buat pertama kalinya me jadi driver..
Selalunya Arwah Abah yang drive, walaupun anak-anak dah ada lesen tak de maknanya dia nak bagi kitaorang drive..Kaki sakit ke, apa ke, memang Arwah Abah lah pemandu kami..
Hm..dah hampir dua tahun Abah tinggalkan kitaorang, maknanya dah 2 kali raya kitaorang raya dengan Abah kat kubur je..
Its ok, cuma me doakan Roh Abah dicucuri Rahmat, me cuma doakan Allah pelihara Abah di alam sana..Aminnnn....







Tuesday, September 21, 2010

Aidilfitri 2010- Raya Kedua

Petang raya kitaorang dah sampai kampung..Alhamdullilah..syukur....
Walaupun bila kat Tapah hampir tersesat, tapi nasib baik dapat kembali ke jalan yang benar....heheheh
Petang raya pertama sampai ke malam me dan family hanya lepak-lepak sahaja, tak pergi mana-mana...

Tapi hari raya kedua betul-betul meriah tau..
Satu Perak kitaorang pusing..haa...jangan tak tau....


Pagi-pagi lagi dah keluar tau..Semuanya ada 4 kereta ok..beraya beramai-ramai..Kereta me ada 4 orang, kereta Acik Aman ada 8 orang (amik...), kereta Acik Nor ada 5 orang dan kereta Ijam ada 6 orang (2 dewasa, lain-lain tu sumbat budak-budak, dah macam nursery bergerak dah gayanya...hehehheh)...Jadi, total semua adalah 23 orang...macam rombongan dah ramainya....
Yang ni rumah pertama dekat Bukit Pekan.  Ini rumah Adik kepada Arwah Embah kitaorang, tinggal sorang ni je pun, yang lain dah Innalillah...


Lepas dah raya di Bukit Pekan, kitaorang terus ke Ipoh, rumah Acik Nek...Rumah Acik ni tiap-tiap kali raya Aidilfitri yang kedua memang confirm dia buat open house..Tapi boleh tak, teruja punya pasal langsung tak amik gambar??adoiiii...
Menu aritu adalah Nasi Minyak, Ayam Masak Merah, Ayam Goreng Rempah, Kurma Daging, Kari Daging, Acar, Roti Jala dan sebagainya...Meriah u all...Duduk lepak-lepak kat sana sampai nak pukul 3, lama jugak la..



Seterusnya ke Trolak, melawat Embah Melah (sebelah kanan tu)..Embah Melah ni kakak kepada Arwah Embah Lanang (Atuk)..ni pun last yang tinggal...umo dah 90 plus-plus ni tau..sihat lagi..







Yang ni anak sapa tah..cute dan kelakar ok, boy ni sapa yang pegang camera dia akan datang dekat dan siap pose lagi..hehehhehe...ada 4 camera, 4-4 la dia berhenti macam kat atas ni..Pastu dah amik gambar terus jalan nonong-nonong..Makcik me kata "dia kawan dengan sapa yang ada camera je.."...hahahahahar..iya la kot, bila kitaorang panggil, haram nak pandang, tapi kalau sapa yang pegang camera, automatik berhenti dan pose...






Bersambung....

Monday, September 20, 2010

Aduii..Camne nih??

Camne nih...Rasanya email me kat yahoo ada orang dah hacked la...
Tetiba dapat banyak sangat email notis failure delivery nih..
Lepas tu bila check balik, bila masa lah pulak me dok hantar email nihh???
Berjaman dah tak join group and so on..
Kalau adapun hanya forward email yang best-best kat akaun email official me je...
Syaitonnnn betul la...
Dah le tu, email yang fail dihantar tu email bukan-bukan, jual barang sex la, hape la..gilerrr la....
Camne nak buat ni yek??
Tadi dah try tukar password...agak-agak berjaya tak....hmmmm......

Menu-menu berbuka puasa 2010...

Menu 5 Ramadhan (15 August 2010)...Chicken Wrap...Bolehla...lain kali kena try tukar sikit resepi...Part kulit tu tak bakar lama, patutnya kena bakar kasik dia rangup sikit...inti ok...dah rasa macam kebab dah...1st time try ni tau...





Menu 11 Ramadhan (21 August 2010)...Macam-macam ada...ada Mee Goreng Basah, Sardin Sambal, Telur Dadar, Burger Ayam...Cume kuih je beli....



12 Ramadhan (22 August 2010)..Try buat Puding Jagung....Kastad dia rasa kuat giler...pastu terlebih likat...hehehhe..patutnya lain kali jangan biarkan sampai pekat sangat...tapi okla..1st try jugak....sememeh tak hingat...lantakkk.....




Lupa..selain puding, try juga buat Roti Jala...1st time jugak try buat sendiri (maksudnya: bancuh sendiri, kirai sendiri sebab selalunya me jadi tukang kira je..)..Cicah dengan Kari Ayam tapi lupe nak snap da...Non stick pan pun baru beli tu..tu yg gatai no nak mengirai Roti Jala...Pan tu beli yang murah je kat Tesco, masih elok sampai ke hari ini...





15 Ramadhan (25 August 2010)...Buka berdua sahaja..Emak kerja petang...huhuhuhu...
So, malas nak beria...just buat udang goreng tepung n Burger ayam (lagiiii....?)...yang dalam polistrin tu nasik goreng sorang satu beli kat bawah...Alhamdullilahh...syukur-syukur...

Yang me snap semuanya menu yang me try masak untuk berbuka puasa tahun ni...bolehla..janji ada...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...