Thursday, April 30, 2015

Beli dan Belah...

Potpetpotpet di hari Khamis....
Angin sepoi-sepoi bahasa sikit ni okeh...dari petang semalam pun sebenarnya...huuuuuuuuu



Bab orang meniaga online, tak pun jenis peniaga yang meniaga tetapi takde kedai ni memang kadang-kadang boleh buat me hangin tak memasal....
Me tau bukan semua meniaga online or peniaga jenis takde kedai nih teruk..NO....bukan semua...
Kalau ikut pengalaman me membeli benda secara online atau secara dengan peniaga yang takde kedai kebanyakkan OK je....
Cuma adalah yang dua tiga orang yang me rasa kurengnya hai ko nih....macam aku pulak yang menjual ni dah kenapa???
Antara pengalaman me beli barang online atau peniaga tak berkedai nih:


  • Macam me, me pernah beli skirt (ye masa tu tiba-tiba me tergedix dihati tetiba puilak teringin nak pakai skirt gitu)....Masa tengok kat IG (Instagram) kemain cantiknya ko skirt hoiiii........dahlah memang untuk orang gems macam me ni pulak tu....pastu terus WA (Whatsapp) sebab katanya kalau nak tau lebih lanjut boleh WA...gitu...So dengan semangat berkobar-kobar terus me WA....oklah...layanan memang tiptop okeh...I like!!..tapi bila tengok gambar-gambar kat WA apasal macam kureng jek...huwaaaaa...(ni jenis kalau kat kedai confirm me tak beli okeh sebab tak berkenan..tak berkenan material selalunya...)....tapi disebabkan dah kesian kat peniaga tu sebab dah layan me baik sangat so me belilah selai....try and error gitu...So bila skirt tu dah sampai...seperti yang me jangka...alaaaa...material memang me kureng....(Iolls ni tak pandai pun melawa...tapi kalau beli barang boleh tahan cerewet....camtu taknak camni taknak..macamlah badan Iolls ni cantik macam Erra Fazira kan...hahahaha)....tapi takpelah....usaha peniaga tu dihargai....walapun sampai la ni tak terpakai pun skirt tu...dahlah tu offer kat orang lain pun memasing taknak...huwaaaaaa....

  • Pastu beli tudung online..tudung soft-awning (kegemaran me la tu kan..tapi yang me beli ni me tak pernah tunjuk kot kat dalam blog...tunjuk masa nak beli je rasanya....)...tulis kat situ high grade cotton...bila dapat happynya...eh lupa nak cerita...online yang me beli ni senang je cara nak belinya...tinggal nak pilih mana nak (tulis kod items) pastu email details...pastu dah confirm semua bayar online pastu barang akan dipos...senang giler kan....Pastu barang sampai..yeayyyy!!happylah kan walaupun beli selai (masa tu menyesal orang di sini sebab beli selai jek)...first time pakai elok terletak...tapi half-day pakai dah apasal lembek sangat ko nih??pastu siap dah kena pakai pin segala kat bawah dagu (padahal masa mula-mula dapat tu elok je muat-muat cun-cun dengan muka)....pastu kali kedua ketiga pakai memang rasa nak buang je okeh (amboiiii macam orang kaya ye Su)...ye macam...sebabnya kain tu lembeknya haiiiiii...tak suka..dahlah tu muka yang buruks ni lagi jadi burukss...(nasib baiklah tak beli dua lai....)...haaaa..terus tobat nak beli kat online shop yang itu....

  • Pastu beli dress/jubah online...tu pun cara beli kat situ senang je...register dulu pastu kalau nak beli tinggal nak klik pastu bayar pun boleh on the spot...giler senang okeh..tak payah nak deals macam-macam or panjang-panjang.....Dan brand yang satu ni memang me suka..suka tang materialnya lah...memang tak rugi duit beli...tapi tulah...sebab Iolls ni plus-size unik (unik sebab bahu besar, tapi lengan kecik pastu perut besar...tak ke unik tu??) so bila dah dapat tu ada jelah tak berapa kena....Yelah kan..beli online..ukur main ukur badan sendiri pastu bandingkan dengan apa yang tertulis je...(kiranya main agak-agak je)...kang beli yang kecik rugi..so beli yang besar sikit...tapi pengakhirannya dapat besar jugak...Tapi yang bagusnya...beli harini esok lusa sampai...

  • Pastu ada jugak pegalaman me beli Cheese Powder tu...tu pun senang..deal dengan tuan yang menjual tu je...tanya lebih kurang, bayar kat no akaun, tau-tau esok lusa dapat parcel...sukanya....!!!!

  • Pastu beli tudung satu ni yang tengah glamour nih....nak gi kedai dia jauhnya hai....so choice lain adalah cari yang boleh COD (Charge on Delivery)...cari punya cari info kat IG pastu jumpa....cari tu nak pulak kena cari yang dekat dan senang nanti me nak amik..untung okeh..dia yang meniaga, tapi kita yang kena cari dia (barang on-demand kan..bolehlah buat gitu)....pastu dah jumpa, nak tanya kat IG tapi katanya suruh WA pulak...Ok so kita WA....dah WA tulis panjang-panjang (siap bagi gambar tudung-tudung yang ada) kat me, tapi takde pulak tudung color yang me berkenan....dah tu??takkan nak beli??tapi tulah....nak taknak dah kena beli jugak....kesian weihhhh kang tak beli katanya me ni backup buyer....tak memasal kan...?Padahal bukan taknak beli tau..nak je....tapi sebab takde color yang kita nak tu yang menyebabkan me taknak beli kat ko....Patutnya sellers pun kenalah faham keadaan buyers..ala macam kat kedailah...masuk kedai tak semestinya beli....kecuali kalau korang punya style macam kat Petaling Streetlah, dah masuk dan pegang jangan berani ko tak beli ye..siap nanti...gitu....Senang citer, kalau me kaya confirm me amik je semua-semua yang ada tu...tapi tulah, makcik ni golongan marhain je dik....takat beli selai dua boleh...nak beli banyak-banyak atau pun lebih dari budget tu kang tak memasal makcik kena makan meggi sampai gaji yang akan datang....Dahlah tu, disebabkan terpaksarela beli yang taknak tu, duit dah jadi short, pastu nak cari pulak lagi color yang kita betul-betul nak tu, dah satu lagi proses kena kena hadap...huwaaaaaaa....

  • Yang terkini..beli barang makan je pun...barang makan kan..haruslah harini ko offer dan jual, arini me bayar, esok lusa ko bagi..ni tak ye...Sakit hati me sebab cara dia offer kat me tu dan cara dia amik order tu macam boleh je hantar...kiranya takde masalah pasal hantarlah (sebab cara amik order tu macam kita ni sebelah dia jek)....tapi rupa-rupanya me dapat pandang gambar jelah...tunggu punya tunggu (kena tunggu orang lain dia kirim tu nak sampai ke tempat me nih) nak masuk minggu ketiga baru dapat okeh...dah macam beli barang shipping oversea ye....Mati-matilah pulak tu me ingat dia duduk kat KL so tak bolehlah nak hantar kat area opis me nih sebab jauh kan...so takpelah me tunggu jelah kalau-kalau ada sesiapa yang nak hantarkan.....Tapi...rupa-rupanya yang me tunggu nak dekat 3 minggu tu sia-sia je ye...yang tukang jual tu sebenarnya dia tinggal kat area opis me je pun...huwaaaaaa......Pastu nak dijadikan cerita minggu lepas dia tanya lagi, nak order ke?bila me tanya bila boleh dapat, dia tak reti nak jawab...tapi takpelah...ko dapatkanlah me tunggu jelah....Pastu elok je semalam dia email me katanya barang akak dah ada nih....Ye dah ada jelah ye...tapi bila me tanya bila boleh dapat???...dah member tu terkulat-kulat....boleh??Bila me suruh letak kat Post Guard opis kitaorang (ni pun me lah yang suggest weihhhh...tulah cakap me ke dia yang meniaga nih?) katanya minggu ni dia tak balik sini sebab husbandnya takde...oooo ok...pastu katanya pulak dia nak passing kat orang lain....ooo ok, kiranya passing tu lantaklah..janji sampai kan...?tapi bila me tanya lagi bila boleh dapat? (memang annoying giler me ni kan?)..dah terkulat-kulat lagi nak cakap bila tu.....dahhhh mau tak berapi me?Dah tadi tu ko cakap nak passing-passing tu dapat lagi 3 minggu jugak lagi ke??Ayoooo!!!!....sakit jiwa okeh....masa order kemain lagi confident..pastu bila dah ada barang komain lagi excited bagitau ada...tapi bab bila nak hantar barang dia jadi blur....camne meniaga tu dik oiiiii.....patutnya kalau amik order tu pastikanlah cara nak hantar barang tu ada....ni takat amik order, pastu amik stok me pun boleh buat....Me ni bukanlah berkira sangat pun sebenarnya...tapi kalau benda yang sama jadi ulang-ulang dah kenapa??

Ok, ni me tulis kat atas ni pengalaman me sendiri...orang lain me tak tau....huhuhu...
Tulah Nabi kata meniaga nilah rezeki yang paling banyak boleh dapat dari mana-mana pekerjaan yang ada....
Betul tu....tapi tulah..kalau nak yang banyak hasil tu bukan senang ye...dapat customer macam me nih, jenis cerewet sikit-sikit takpelah kot (cerewet tapi taknak pun beli jugak okeh sebab kesian).......






Tuesday, April 28, 2015

Keretaku Memang Khas Untuk DiSagat-Sagat Oleh Semua Orang....

Haaaa...panjang kan tajuk???
Sebab apa..??sebab sakit hatiiii...sakit mataaaa pulak dah tentu....

Kejadian terkini....
Takdelah terkini sangat...tapi ni kena semalam...kira terkinilah kan...
Me taktaulah kenapa sejak-sejak me pakai Kakak Vivi ni rasa-rasanya dah banyak kali sangatlah kereta me ni jahanam sebab orang lain...huwaaaaa (tak berkatkah gaji Iolls nih??).....

Julai 2013
Masa tu me pakai kereta tu pun belum setahun...
Me baru je pakai nak masuk 5 bulan (gayat drive pun baru nak hilang)....
Tapi tak disangka-sangka, dipetang yang hening tapi tak berapa indah..kereta me tu kena sagat....wohohoooooo...panasnya hatiiii...
Mau tak panas...dahlah awak masuk line kita suka suki...pastu dok belasah je bergerak ke depan takde nak tunggu-tunggu....
Masa tu robek hati jangan cakaplah ye....kalau sagat tu halus takpe..ni berlekuk dalamlah jugak (untuk kereta yang masih ada lagi saki baki bau kedai).....
Lupa pulak..tu tersagat sebelah kiri bumper depan....ok takpelah...nak mintak duit pun macam tak berbaloi...
Dapat amukkan sikit kat uncle tu pun dah cukup dah...(senangkan nak menyejukkan hati wanita I is...ko bagi je Iolls membebel for sure Iolls terus tenang setenangnya...heheheh)...


Februari 2014
Kisah awal tahun lepas pulak....
Balik-balik kerja elok je nak keluar dari kawasan opis cun-cun kena langgar kat belah kanan...
Masa tu panik terkejut semua benda jangan cakaplah....tak sangka kan, banyak-banyak tempat tapi kat depan pintu pagar opis je yang kena (Alhamdullilah takde apa-apa...choiii kalau kena kat tempat lain okeh...nauzubilllah)....
Tapi dalam pada pada ok ok tu, kena langgar tu sampai kemik dalam okeh....kalaulah me tak claim memang memang bodohlah me kan....
Dan paling me bersyukur (ko ada kena langgar tapi bersyukur??), tapi apapun memang me bernasib baik sebab dilanggar dengan adik yang bertanggung jawab....thanks Azie....
Betul..kalaulah me kena langgar dengan orang lain mau berbulan pun tak setel apa-apa (walaupun halnya kecik je)...tapi dengan Azie ni memang bagus...petang ni berlanggar, pagi-pagi esoknya subuh Syafiee dia dah transfer duit kat me....dan me pun hari yang sama dia transfer duit tu jugak terus me hantar kereta ke bengkel (bengkel tu me dah tanya siap-siap petang nak maghrib semalam tu jugak), terus esok paginya (hari Sabtu) setel....syukur Alhamdullilah....
Tapi me tak berapa puas hati....dahlah kena langgar kat depan pintu pagar opis...depan post guard besar lagi ye...tapi sekor (sebut sekor sebab sorang pun perangai takde berperikemanusiaan)..iya.... tapi sekor pun tak keluar....hamboiiiiii....dah kenapa??selalu tu benda ciputs pun kemain kepoci je memasing...ni tah kenapa sorang pun takde jenguk ke, tegur ke, nak dekat apatah lagi...betul tak tipu..me dengan Azie tu terkebil-kebillah memasing kat situ....padahal pagar tu jalan 5-6 langkah dah sampai...tetiba nak jadi pemalu giler dioarang kan...??


Mac 2015
Masuk highway LEKAS tertiba terlanggar atau dilanggar oleh benda bulat berputar-putar...siap tersangkut bawah kereta lagi ye....siap bunyik seret plastik kuat lagi ye....
Dan me bernasib baik jugak sebab masa tu me panjang akal sikit...dalam pada panik-panik tu me terus pergi ke kiri jalan...
Pastu elok dah stop naklah ke depan sikit kononnya nak lalu satu lubang lopak tu dengan harapannya nanti benda tu tanggal kat lubang tu....
Tapi tulah dikatakan kuasa ALLAH..elok nak gerak tau-tau dah jatuh pun benda tu....Alhamdullilah...
Bila me tengok, rupanya dah kat belakang nun sana....cap tayar (plastik macam bentuk kuali pun ada hahahaha...sapa punyalah tu kan....??comel sangat nih...)....
Alhamdullilah jugak kereta me takde apa-apa...(me kan jenis suka round tawap kereta tetiap kali nak naik kereta)....

Mac 2015
Lagi sekali terkejut sebab kat depan skirting kereta me tu ada kesan macam kena toreh....
Nak kata tak perasan, memang macam me kata, me jenis sebelum naik kereta akan pusing tawap kereta check keliling kereta (sebenarnya nak check tayar or anythings else yang tak kena kalau ada)....
So kemungkinan besar untuk me tak perasan apa-apa jadi kat kereta adalah kecil....ewahhh ayat....
Masa kat PD tu puas ko tawap kereta (iyalah kereta dahlah kena langgar dek bendaalah bulat tu, dahlah tu jalan jauh pulak tu kan....), masa tu serius takde pulak kereta me ada tanda-tanda tercedera atau apa (kat bawah kereta me tak tau ye..sebab me bukan mekanik nak check sampai bawah kereta...tak muats Uolls..hihihih).......
Pastu kalau ikutkan hari sebelum kejadian (kesan kena toreh) tu pun takde apa-apa tak kena kat kereta me...ok je.......kiranya last me naik kereta hari Sabtu (nak beli Nasi Lemak) then naik balik hari Isnin pagi nak pergi kerja...tau-tau pagi Isnin dah jahanam...huwaaaaa.....
So hati memanglah sakit...tapi tak boleh buat apa-apa pun...bak kata Megat "No prof whatttt...." hamboi Megatnya pun....hehehehe....


April 2015
Yes, kejadian semalam lah pun....kejadian kat parking klinik pakar kat HKL....
Me keluar awal walapun appoitment pukul 8 nanti....
Sampai sana siap parking semua dalam pukul 7.15 pagi macam tu...
So parking siap-siap berundur (tapi me tak undur ye...me masuk ikut seberang terus ke depan jadi parking berundur...tak paham?tak paham sudah...hahahaha...Iolls kan mana reti undur-undur parking ni dik...so kalau takde peluang memang mak parking je macam biasa, janji tak menyagat kereta orang okeh)....
Masa me sampai tu memang tak banyak kereta lagi...so me bolehlah buat parking undur tapi tak undur tu....hahahah...tak paham sudah....
Nak dijadikan cerita..dah parking tu pastu disebabkan awal lagi so me pun makanlah breakfast dulu adlam kereta me tu......Iolls bawak nuggets...
So sambil makan sambil-sambil cuci mata tengok orang cari parking....
Kebetulan me parking ni petak tengah-tengah...sebelah kiri me kereta dah park, dan sebelah kanan me ni parking kosong tapi ada tembok kat tepi kanan tu....
Elok pulak datang satu kereta nih...me ingatkan dia nak parking....kereta dahlah besar..Preve you....tapi tak kisahlah..selalunya orang kereta besar-besar panjang-panjang ni pandai belaka parking....
So dia masuk...pastu macam tak berapa boleh..so dia undur...pastu dia try lagi masuk...tapi kali ni  me tengok macam sama je keadaannya...
Kereta dia dahlah senget, pastu macam rapat giler-giler je dengan kereta me...tapi lantaklah kan....janji ko masuk kotak....
Pastu elok je dia gerak..slow-slow (nampak okeh kereta dia belah kanan tu dah cium kereta me), tapi disebabkan me berfikiran positif yang kereta besar dan panjang ni selalunya pandai parking...so me tengokkan jelah dari dalam kereta me nih....
Sekali me rasa apasal macam kereta me bergoyang...dua kali okeh...dua kaliiii....goyang yang smooth dan tender gitu....dahhhh sudahhhhh...kena sagat kah??
Tapi tau kah anda bahawasanya minah Andi tu me tengok dia relax relax je macam takde apa-apa jadi...
So me macam 50-50 jelah...kereta aku ni kena ke tak?kena ke tak?
Me just sempat amik gambar kereta dia sahaja ye..dengan harapan...goyang tadi tu perasaan me jelah kot....
So me makan jelah nuggets tu.....
Elok nak habis tu, me macam tak sedap hati...so terus keluar saja nak tengok...betul ke kereta me tak apa-apa or memang kena sagat...
Guess what???dukacita dimaklumkan kereta me memang kena sagattttttt.....
Vengongnya weihhhhhh.....dahlah tu dia pergi lenggang kangkung je okeh....mentang-mentanglah kereta dia mahal..so tak rasa kot dia dah sagat kereta me tadi???
Me rasa macam me nak tulis note..tapi macam vengong je kot...bukan boleh buat apapun kan....
Tapi tulah..sakitnya tuh di sini..di dalam hatiku....huwaaaaaaaa......

Ni me amik dari side-mirror me....orangnya kecik, keretanya besar (tapi tu lantaklah pun kan...)...pastu bawak kereta teragak-agak..kereta barulah katakan....
Me tangkap elok lepas kejadian kereta me bergoyang sebanyak dua kali tu...
Dia tak parking kat sebelah me pun ye...dia parking macam me buat...parking undur tapi masa buat tu masuk ikut belah bertentangan.....kes tak reti undur macam me jugak kah...??
Pastu me checklah kot-kot memang ada calar ke apa ke kat kereta dia....memang takde apa-apa ye...clean and clear....wahhh hebat sangat Preve nih!!!....
Terus me cakap hmmm...kalau nak bising-bising pun kang keluar ayat "No prof whatttt...." huwaaaaaa.....so terpaksa redha jelah....
Sedih weihhhh..me bayar kereta bulan-bulan kot...
Dahlah calar balar halus tu penuh satu kereta...tempat parking me kat rumah tu memang tempat port bebudak or remaja sedikit kertu dok main-main dan lepak....lagilah of-course kalau diaorang jawab "No Prof What..." huwaaaaa....
Oklah...silalah memasing calar balarkanlah dan sagat-sagatlah kereta ku itewwww....nak cakap lebih pun tak reti..so redha jelah....mungkin betullah kot rezeki me tak berapa berkat kot....huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa......









Friday, April 24, 2015

OIC Cafe....lagi...hehehe

Kisah awal bulan haritu sebenarnya nih....
Kali kedua me makan di OIC Cafe....(Mijon jangan kira, dia memang dah berkali-kali)....
Macam biasa layan jelah gambar...hehehehe....



Kalini kitaorang menganas sikit...ambik seafood kemain meriahhh....
Pastu haritu me try hampir semua yang ada.....
First time sebelum nih takat makan manja-manjalah sangat je....lagipun time tu tengah hari memang me dah makan memacam....so petang tu perut still full lagi....
Tapi kali kedua ni tak ye...tengah hari tu kebetulan me memang makan ringan-ringan je (ringan tapi versi me lah ye) so petang tu haruslah kebulur..kalau pinggan tu boleh telan, harus me rasa jugak...hhihihi....



Cea cea ceaaaa...muka control gitu...hihihi....
Mijon sukalah dia..dia memang pengemar seafood tegar kan...so memang tak pandang dah kiri kanan (tapi depan pandanglah kan...ingat I is tunggul kahayu??)....la~la~la....



Demo sikit...tu diaaaa.....hihihihi...
Haritu satu habuk seafood me tak rasa....takat makan balls tu semua jek....
Kali tak ye....udang tu kemain lagi me ratah-ratah....



Tu nampak ketam tu....isi penuh tu ye....puas makan....



Jangan jeles....udang pulak ada dua jenis ni yang kitaorang rasa...(hahaha..tulis jenis ni sebab tak ingat nama dia...kahkahkah).....
Serius sedappp.....me pun dah tak pandang dah kiri kanan...mengadap udang je mau habis lebih dari sepuluh ekor...sepuluh ekor udang yang gemuks macam me ye.....haaaa.....



Puas makan udang weihhhh....kalau steamboat tempat lain memang tak dapat macam gini...percayalah...



Silalah percaya...yang kitaoarng makan sakan sangat ni baru RM28 lebih kurang untuk satu kepala....
First time makan haritu mahal sikit...tapi kalini pergi murah banyak sebab ada diskaun....
Adik kat kaunter tu offer membercard....so teruslah Mijon subscribe membercard tu...then terus on-the-spot dapat membership diskaun....20% pulak tu...huntong okeh....
Eh kalau korang tanya me Pak John sedap ke OIC sedap...?me akan jawab..dua-dua pun best...cuma kalau atmosphere me lagi suka Pak John gitu...lagi bersih....
Kalau rasa pulak, Pak John me suka sebab diaorang serve banyak balls tu..pastu me suka giler dengan sweet sos diaorang (tak lupa jugak waffle diaorang...sedap gilerrrr)...kalau OIC Cafe ni pulak me suka sebab buffet spreadsnya sangatlah meriah....sampaikan Nasi Lemak pun ada...(tapi tu me tak rasa lagilah pulak...) haaa gitu.....
Kalau nak tau kena try sendirilah ye....




Tuesday, April 21, 2015

Nikmatnya Tidur Petang....

Betul tak me cakap yang nikmat sungguh kalau dapat tidur petang (tengah hari la sebenarnya pun..)....??
Lagi nikmat kalau tetiap hari dapat buat...huwaaaaaargggghhhh bestnyaaaa!!!!....
Kalau tanya me, kat opis memang me jarang-jarang-jarang giler tidur petang (tengah hari tengah lunch daaa)....serius tak tipu...
Macam mana freenya time tu (means tak rasa nak lunch or whatsoever) memang me jarang-jarang-jarang giler menidurkan diri.....(tak caya gi tanya sapa yang kenal me tu...tapi kalau dia tak tau tu maknanya dialah yang tidur petang/tengah hari lunch tu...tu yang tak perasan...hahahaha).....
Eh betulll...tak tipu....kalau ikut me yang dah start kerja dari tahun 2002 (praktikal dulu) pastu sambung kerja betul-betul tahun 2005 sampailah sekarang nih memang jarang-jarang-jarang sangat....
Jarang tu me rasa kalau kira dari dulu sampai sekarang rasanya memang tak sampai 6 kali pun....
Iyaaa....betullll...tak tipuuuuuu........
Tapiiiii...tu kalau kat opis lah kan....tapi kalau kat rumah jangan....selagi namanya tengah hari tu me ada kat rumah, confirm dua jam paling lama me buat.....haaaa kauuu....
Bayangkanlah kalaulah time tu cuti panjang 5 hari tu tak pergi kemana-mana...maksudnya memang 5 hari tulah direct bila masuk tengah hari je me tidur.....(pastu merasalah hari nak kerja tu malam tu dah tak boleh lelap...dah nanti-nanti bangun pagi jadi sakit kepala pulak...gedix!!!.)....



Set tidur petang (tengah hari) Su....haha!


Jarang-jarang-jarang buat kan...tapi kalau buat kena cukup set macam kat atas tu ye...
"Wajib" ada stokin (ni memang kat rumah or kat mana-mana kena bawak khos untuk tidur siang/malam sahaja)...pastu ada selimut...selimut kat atas tu sebab me tak cukup bantal...so guna untuk tutup muka....
Me kan jenis tidur berselubung dengan bantal...so kalau takde benda berat kat kepala memang susah nak lelap....(kalau kat rumah selimut tu guna untuk lilit pinggan..boleh??hahaha)....pastu bantal bentuk LOVE tu untuk peluk....ye...untuk peluk semata-mata.....kekurangan kasih sayang beno ye...kikikiki...
Alhamdulillah..bila cukup barang-barang yang diperlukan maka nyenyaklah tidur saya...cea cea ceaa.....

Macam tadi...sebab rasa macam ishhh nak baring sangat-sangat tah kenapa tah....
Dahlah tu dari pukul 12 suku lagi dah terasa-rasa nak sangat-sangat-sangat baring (faktor penuaan yang semakin ketara kah?)...penat weihhh dok aim aim jek jam dinding tu....
Dan akhirnya tepat lagi seminit nak pukul satu, me angkut set tidur, tutup pintu terus ke sofa then tidur.....
Siap set jam yek...me set pukul 1.55 pm....uiii kalau tak set mau terbabas....(kan me cakap maximum me tidur petang/tengah hari memang 2 jam selalunya...hahaha)....
Pastu dahlah tu...tidur sendiri berdengkur sendiri terkejut...hahahaha...vengong!!...

Tapi me tau...ada je yang jenis tak boleh tidur tengah hari kan.......
Tapi eloklah pun....dari me nih hah.....
Me ni pun start belajar tidur tengah hari bila dah masuk sekolah menengah atas....
Balik sekolah penat (mau tak penat sebab kena berdiri tunggu Acik Nor van tu dari pukul 1.10 pm sampai nak pukul 2.30 pm ye....)....
Pastu dulu me teruk okeh....lagi nak dekat Asar tu, time tulah nak tidur petangnya.....
Tapi sejak 4-5 tahun ni tak ye....kalau me nak tidur petang selalunya pukul 11 lebih dah start (awal sebab mata memang tak boleh tahan dah okeh....hahaha)....tak pun lepas dah masak tu selepas dah zohor me tidur....
Pastu kalaulah haritu me tak berpeluang nak tidur tengah hari (memang tengah hari lah kan...), so kalaulah petang tu free macamanapun, ngantuk tahap mata tak boleh nak rabak dah pun....memang me tak boleh lelap dah....ko cubalah macamana pun memang tunggu jelah malam karang baru tidur betul-betul.....gitu....





Monday, April 20, 2015

Makathon lagi...

Assalamualaikum....salam hari Isnin semua....!!
Dah tak payah nak monday blues sangat...meh me sambung lagi pasal apa yang me makan minggu ni dah minggu-minggu sudah....



Meatballs kat IKEA.....
Harap diampun kalau 14 kali makan 14 kali jugak tunjuk pic....I is jakuns okeh...matiklah memang lepas-lepas ni tetap nak tunjuk pic jugak...heheheh...... tak suka jangan baca...tetiba
Ni makan dengan Mijonlah pun...kalau balik kerja memang takde dengan sesiapa...memang dengan Mijon....
Tapi seronok okeh...lapar tahan napsu kat opis pastu balik kerja dapat makan yang lazat-lazat...alhamdullilah....
Tak sangka pulak kan bila kerja jauh-jauh hulu kat Sungai Buloh nih dapat makan yang sedap-sedap hihihihi....
Korang yang tak kenal jangan cakap me rajin ke sangguplah apa ke ye...ni memang dari opis me nak ke IKEA tak sampai 30 minit je pun......kalau tak jem tu zass tau-tau dah sampai.....
Dahlah tu, kalau pergi time balik kerja adalah heaven....kebanyakkan masa kalau kitaornag pergi tu siap tak payah cop meja...sampai-sampai terus ke kaunter order makanan pastu baru cari meja...ha gitu....kikikiki




Cocopie....


Asyik tengok iklan je kan...dah ternampak kat kedai tu terus try test beli...dah lama tak makan sampai dah lupa rasa macam mana..hahaha...
Yang ni me beli yang sepaket dapat 6 ke 8 ketul tu....okla sedap je, tapi me tak berapa suka marshmallow tu.....



Selalu bawak bekal main bubuh je satu bekas..ni sejak ada bekas berpartition ni terus bawak macam gini....
Bagus jugak kan...senang nak makan takdelah bercampur-campur aduk....
Tapi tulah...elok-elok menyuap sekali rasa apasal macam wangi sangat je nih??
Suap-suap...pastu kunyah..still wangi...suap lagi....eh still wangi lagik....
Pastu dah rasa betul-betul tu (3-4 kali rasa kau baru dapat rasa betul-betul hahaha) terus stop...huwaaaa...rasa sabun cuci pinggan daaaa.....
Ni gara-gara me pakai J** le nih......saja-saja gatal nak try pakai....padahal masa basuh tu mana ada buih dah...licin bersih dah tupperware tu ye....siap lap bagi kering pastu bau lagi...takde pulak bau yang mencurigakan...tapi bila makan rasa sabun pulak....huwaaaaa....dah kenapa??
Dah tak memasal tengah hari tu kena diet okeh...lapar Iolls kejab...huhuhuhu...



Ni masa cuti sekolah ke tak, eh dah lupa...
Ingatkan keluar awal pagi tu me naklah beli Nasi Lemak kukus kat tepi sekolah rendah tu....
Tapi sampai-sampai sana tengok tokei baru nak setting meja...haaa nak tunggu memang taklah...
So tak memasal dah nak kena buat u-turn...elok nak buat u-turn nampak ada satu stall yang agak baru baru bukak....terus stop parking then beli kejab...
Mula-mula me amik lauk Telur Goreng...tapi macam tak berapa selera je...so last minit tambah lauk, amik lauk sotong....haaa kena RM5 terus ko...huhuhu...mahal okeh...
Rasanya...hmmm..biasa-biasa je...so lain kali memang tak belilah....leceh satu hal...pastu macam tak berbaloi pulak kalau nak beli....



Emak buat Nasi Goreng Kampung tapi dia tak suka letak telur....
So me kan makan nak yang "berkhasiat" je kan...terus pecah telur gaul rata.....ni me buat untuk sebekal me ni je...orang lain taknak ada teluar, so tak payah...kikikiki...
Disebabkan dah lama sangat tak makan Nasi Goreng Kampung Emak buat terus licin koooo..sedap sangat-sangat....
Selalunya hujung-hujung tu tercekik-cekik nak telan, tapi nak tak ye...laju je menyuap....kikiki...
Tengok me ni gemuk gedempol kan...?cara macam semua benda ko telan...tapi tak ye....I is kalau suka..suka gilerrrr..tapi kalau tak sukaaaa jangan dipaksa-paksa....time tu memang berbulu je semua orang....mana taknya...badan nampak mak gajah tapi cara makan nampak macamlah I is Nasha Aziz jaga perut gitu...hahahaha....



Nasi Goreng Cili Padi seperti selalu....
Memang tak pernah fed-up....hebat tak??



Mencari akal nak kerja tapi tetap nak menyuap makanan...
Time buat kerja takkanlah nak makan kacang suap satu-satu biji...kang macamana nak menaip kan...so dari rumah me bawak mangkuk bebudak tu, pastu bawak sudu pelestik...hahaha...dah macam makan nasik dah ye...
Tapi memang pun..kacang sebalang tu habis dalam masa dua hari sahaja ye....taip satu kali, pastu menyuap satu kali, mana tak habis cepattttt....




Ni malam-malam rajin pulak menumis buat Sambal Ikan Bilis (semangat tiba-tiba okeh).....nasiblah jiran atas bawah tu...huhuhu...
So pagi-pagi tinggal nak bancuh tepung terus melempeng.....
Ni sambil bersiap-siap nak gi kerja tu sambil melempeng ko....rasa macam hebat sangat...



Nasi Lemak overprice namanya....
Nasi Lemak lauk Rendang Kerang+Telur Mata Indon tu charge me RM6.70 tak termasuk tax...ha kauuuuu....terus me merajuk kalau gi Gulam Mee taknak dah makan Nasi Lemak...ececeaaaa....berapa lama nak merajuk tu Su??hihihihi...yoyo oo jek....



Tu dia resit....terasa Iolls okeh...selalunya makan kat kedai-kedai biasa mana ada kena charge tax kan...
Nasi Lemak kat atas tu termasuk tax jadi RM7.10.....
Yang RM1.50 tu me beli sebungkus tapau.....




Ni Sate dengan Nasi Impit me tapau bawak ke opis....
Style macam biasa...malam sebelum tu me beli satey lebih sikit...so esoknya just panaskan je....caranya just masukkan semuanya dalam periuk sekali dengan kuah-kuahnya..then masuk dalam bekal....
Masa makan tu terus rasa macam makan kat jamuan raya...hahahaha....



Sambal Tumis haritu ada lagi so me bawak ke opis jugak....sebekas sambal dengan Roti putih 4 keping...ha kauuuu 4 keping tu pun kalau ikutkan tak cukup ye.....lagi-lagi bila sambal ada banyak dari roti....
Korang pandai tak makan gini??ni me makan macam ni dari kecik lagi tau (dari start dah pandai makan sambal)....
Roti tu sapu dengan sambal banyak-banyak pastu lipat dua, then ngap...hehehehe....




Peminat coffee yang tak berapa tegar....
Kalau ikut hati nak je telan air coffee tetiap hari tetiap masa....tapi tak boleh okeh.....
Ni atas ni Syed bagi haritu sebelum tu....esoknya me trylah buat....
Bancuh separuh gelas tu dengan air panas pastu tambah ais...hohohooo..sedapnya..sebijik macam kat kedai dia okeh.......nak je me bancuh lagi satu....tapi tak bolehlah kan......kalau nak jugak kenalah tunggu esoknya pulak....



Petang-petang Ahad baru gatal nak membuat Bingka Pandan.....
Resepi ni me amik kat blog abang/Encik Mat Gebu...(terima kasih Abang/Encik Mat)....
Tapi kalau nak tengok versi me masak boleh cari kat sini.......
Bagi me resepi ni senang nak buat...dahlah tu lembut dan lemak je rasanya....
Paling syok nak buat dia tak payah nak timbang-timbang ke apa ye....santan pun senang pakai santan kotak je....i like!!!...
Tu kat atas tu mendak bukan pasal tak jadi...tapi sebab me yang tak sabar nak keluarkan dari loyang dia....masa nak keluar tu masih agak panas lagi...ingatkan bila goyang-goyang tu dah tercabutlah semuanya...sekaliii tak ye....yang keliling kat tengah tu melekat...dah jadi tak berpasak dah kuih tu....terus mendak...huwaaaaa....tapi takpe...walaupun presentation kureng....tapi rasa tetap tiptop....eh ni bukan puji diri sendiri tau..ni puji resepi Abang/Encik Mat Gebu....tak caya korang try tau....





Diaorang ni me tengok banyak kali tau, kalau me beli apa-apa makanan yang ada timun mesti timun tu rupanya dah macam nih....
Masing-masing ppemalas nak potong timun bila nak guna je ke apa...suka stokkan timun yang dah potong...ish...tah hapa-hapa tah...yang jadi mangsa macam me nih la...asyiklah dapat timun kecut je manjang....



Lapar sangat punya pasal terus tambah Telur Dadar...
Me makan licin okeh...yang tinggal hanyalah timun "tak sihat" tu dengan cili padi dan batang kangkung je...yang lain habis....
Me kalau goreng-goreng kat luar jarang mintak ada Telur Mata atau Telur Dadar...tapi kalau dah lapar memang me mintak..kikiki....



Ni petang hari Selasa minggu lepas...
Makan kat mamak dekat The Cova, Kota Damansara..eh ntah apa namanya....
Sedap kat sini...kalau mamak memang kitaorang terjah kat situ jek....
Me ni sejak dua menjak ni asyiklah ketagihan Nasi Kandaq...huwaaaaa...teringat-ingat je kelazatan Nasi Kandaq kat Kapitan di Penang dulu tu.....nak makan kat Penang macam gedix-gedix pulak kan..so cari jelah yang local....pun jadik....
Mijon tu makan guna sudu gerefu sebab dia sakit tekak (eh tekak yang sakit bukan tangan kan...)...ala..orang sakit tekak mana ada selera kan...so tu yang Mijon makan ala kadar je....tu pun tak habis okeh..sebab katanya Telur Sotong tu rasa sesuatu...lain katanya....huhuhu..kesian dia....
I is korang jangan heran...kalau makan Nasi Kandaq dah rupa jantans yang makan (ke lelaki makan lagi sopan?)....Nasi kena lebih...kuah kena banjir...mesti ada kuah Kurma sekali...kang nak kuah hitam tu sikit...pastu kena ada Ayam Goreng Tepung tu...dah....
Korang jangan nak paksa-paksa amik yang lain...memang tak makan nanti...tapi kalau macam yang me nak tu sua dua pinggan pun harus licin tu...kikikikki....ganas tak??










Wednesday, April 15, 2015

Mengopiii...

Minggu lepas hari Jumaat sekali lagi megopi dibawah lindungan Dik Nor dan Syed....hehehehe...
Syukur sangat-sangat tau sebab ada yang nak payung me minum air memahal nih....kalau tak..lalulah 14 kali kat depan Starbucks tu, mungkin sekali pun tak tentu masuk lagi okeh....kikikiki...
Lupa pulak, sebelum lepak tu kitorang pekena Nasi Kandaq pastu pergi IKANO sebab Mijon nak ke Popular...
So balik Popular, turun bawah terus lelepak reramai.....



Gedix berselfie....
Front camera HP me nih memang pixelnya kecik..so memang gambar pecah-pecah gitu...jadilah..HP free kan...ko nak gambar hebat-hebat ko beli sendirikkk....eh



Selfie berdua pulak....kakak Humaira taknak layan so berdua jelah..hahahaha....




Korang boleh lepak Starbucks siap makan chips??...gedix benar dah rupanya kan.......
Habis kena jeling-jeling dengan orang meja sebelah....mau tak kena jeling, makcik-makcik sebelah ni tengok selenga je tapi pergi Starbucks siap makan potatoes chips kauuuu...ha gitu...(padahal orang sebelah tak cakap apapun...kahkahkah...).....
Tu yang dalam sachets tu Syed bagi....kalau dah bagi takkan taknak amik...amiklah kan....hihihi



First time rasa Dark Mocha Hazelnut....hampeh tak kena dengan jiwa....
Tetaplah dihati Dark Mocha with no sugar, extra milk with coklat chips and with cream....tu resepi me lah kan so ko jangan ngada-ngada nak melawan ye adik barista.....
Orang selalu tanya, tak pahit ke minum takde gula??ish..ish..ish....see my face lah...tak nampak ke muka I is ni Jawa+Italianese??gituuuu.....(dah gi amik baldi muntah sana..!!)
Eh taklah...I is suka je minum coffee pahit-pahit sikit...baru auuummm rasanya....betul..sebab mintak Dark Mocha dengan Chocolate Chips kan....so takdelah rasa pahit semata-mata....



Syed the boss yang belanja....Alhamdullilah.....thank you very much to both of you...!!muahhh!!





Ada orang offer nak amikkan pic...jadi jom kita tadahkan muka....
Pandai tak I menyorok di belakang Mijon....??(ni antara jurus nak nampak badan kurus sikit dari selalu..kikkikiki)....



Suka sangat makcik-makcik berdua ni kan?eh haruslah suka....
Tu Mijon minum Hot Choco...dia tak boleh minum yang sejuk sebab sakit tekak....pastu dahlah jenis tak boleh minum coffee...rugi..rugi...
Me sekarang dah boleh tau minum coffee coffee nih...
Tapi tulah, minum boleh tapi tak boleh minum lebih dari 2 kali..2 kali boleh lagi tidur malam..kalau 3 hari minum coffee alamatlah hari ke 3 tu mata tutup tapi sebenarnya tak tidur....tensi sangat weiihhhh...jadi solutionnya max setiap dua kali minum kena sehari dua hari stop pastu minum dua hari stop..tu kalau tetiap hari mengopilah...kalau tak minum jelah air kosong tu.....



Try lagi berselfie....I is tak berapa pandai berselfie pakai front camera HP...kalau suruh guna digicam me pandai...(padahal digicam tu belasah je amik pun..mana ada skrin boleh nampak...)..guna front camera ni malu tengok muka sendiri kot...tu yang kureng tu...kikikiki...





Pastu petang semalam masa amik Mijon (nak ajak gi makan Nasi Kandaq sebab tengah hari kan lapar giler-giler) terjumpa sekali Dik Nor...sajalah sebut Starbucks lagi kat Mijon...pastu boleh dia janji dengan adik dia nanti jumpa lagi kat Starbucks.....hamboiiii tokei sangat kan.....

Dik Nor belikan mangga muda...yeayyyy...!!
Esok lusa nak cicah dengan kicap belacan...sedapnya....
Lupa pulak ni kitaorang lepak kat Starbucks kat Dataran Sunway....




Adik...semalam dia chicky sangat...geram okeh....



Ni Syed kata Salad...apatah namanya Low in Carb ke hapa tah...
Kata diaorang sedap...I is tak rasa sebab macam taknak rasa...boleh?kikiki...



Saja tukar cup dengan Mijon..kikiki..
I is nak jugak feeling feeling macam orang lain yang minum air panas tu.......
Fyi I is tak berapa suka minum air panas....tak kiralah air apapun...kalau boleh semua nak blended boleh??sebab me memang suka sangat minum air berais (even-tho air kosong pun)....
Mata tu memang me tak dapat nak tolong dah...punyalah kecik tak terbukak.....padahal baru pukul 9 kot...kikiki....




Boss malas nak layan minum dah..hari-hari boleh minum kan..apa susahhhh....



Selfie macam harom...kikiki...jadilah dari takde....



Kakak Humaira semalam garang...so Auntie Su taknak kawan!!olololo....macamlah kakak kisah kan...



Air dah separuh baru sibuk nak order makan....ni Beef Lasagna....
Sedap nih...tapi me suka salad kat tepi tu...dia drizzle apatah..sedapnya haiiii....



Makan panas-panas then ramai-ramai sedap okeh....tapi memang sedap pun kan....
Alhamdullilah kenyang....
Anyway thanks to Syed dan Dik Nor lagi dan lagi....murah rezeki lagi jangan lupa ajak Kak Su lagi tau...kikikiki....




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...