Search This Blog

Showing posts with label PD 2009. Show all posts
Showing posts with label PD 2009. Show all posts

Tuesday, March 10, 2009

PD 2009-Balik Sudahhh...

Time balik memang la hazab..
Bukanla hazab ape..tapi sebab dengan condition me yang makin tak sihatnya, dengan cuaca yang panas teriknya, dengan kena menunggunya (rasanya tunggu sapa lagi...???2 orang Miss Lembs yang sentiasanya lembab...)..segala serba tak kena jadinya..



Ni time on the way balik..panas giler tak hingat...dah la tu..boleh tak sosat??Dua-dua kereta sesat ok (Kitaorang satu kete, Acik Nor satu kete..lain tu masing-masing..)...tu baru dari PD nak ke KL dah sesat..bayangkan la kalau pergi tempat lain...rasa-rasanya boleh lepas tak?heheheheh...



Gambar adalah secara random..Ni me sempat amik pic dari tingkap bilik...ha..betul kan view dia cantik bangattt...(terpaksa guna perkataan bangat untuk menunjukkan ke'over'an...)




Gambar ni pulak me kidnap dari Atie...tak aci betul..time ni me dah tunggu dalam kete (kes tak tahan nak tunggu kat situ dah...)...Dah la tunggu berjaman, rupenye ini projek diaorang..rugi..rugi..(me la rugi..)..Atas ni pun hanya sebahagian ahli rombongan Cik Ani ke PD...yang lain tu mesti sebab kes tak tahan sebab panas dan terpaksa tunggu lama jugak la nih tu yang tak ade dalam gambo (selain Ana yang jadi tukang amik gambar)...
Boleh tak...
Masa time nak bertolak balik Kuala Lumpur (KL) tu, Acik Nor ajak gi lunch dulu kat area PD tu..
Me tak nak ok...
Time tu memang tak terfikir ape dah...yang me fikir adalah..Rumah..rumah..rumah sahaja...
Tapi...bile dah nak sampai simpang R&R seremban tu..boleh pulak ek me singgah...
Kononnya nak gi toilet sahaja..tapi 'terlajak' gitu...

Dalam kata nak balik rumah secepat mungkin tu, boleh pulak nak makan...
Hhehhehe..termalu sudah..dahla awal tadi tu jual mahal kat Acik Nor...
Siap Acik Nor kata.."jomla gi makan...Acik ikut driver je"...(driver tu me ok...)...
Tapi me taknak..tapi sekarang apa sudah jadi...??

Kitaorang semua tak makan pun nasik..just makan mee-mee..Ada Mee Kari, Mee Rebus, Mee Sup..Me makan Mihun Kari...Tengok muka...segar je kan..See the Body la...Tak sihat tak sihat pun, bile jumpe makanan harusla segar kan....Me makan bertiga..Emak dan Anim join Acik Nor dan Acik Din...Cube lihat dibelakang me tu...Nampak tak diaorang...gigih makan kan...Lapo rupanya kitaorang ye....
Sampai rumah dalam pukul3 pm...
Apa-apapun me memang enjoy trip kali ini...bestt...
Tahun depan doa-doakan Emak me dapat ber'zakat' lagi la ye..Aminnnn....









Thursday, March 05, 2009

PD 2009-Cuci Tekak, Cuci Mata...

Kitaorang kat PD tu sebenarnya aktiviti adalah bebas walaupun gi beramai-ramai..
Tapi yang lawaknya, kebanyakkan time kat sana, semuanya macam dah sepakat, ala-ala insting tu kuat gitu...
Contohnya, masa time nak bfast pagi Isnin (23hb Februari 2009) tu, me dengan Emak dan Anim bangun je 6.45am, baring-baring, mandi segala, terus je kitaorang siap-siap nak gi breakfast...
Kuar-kuar je pintu, sekali tengok..aittt..sume pun dah siap gak...semua ok..semua....
Time nak gi mandi kat pool pun same...kuar je pintu, tengok-tengok sume dah standy nak mandi jugak...punyala kebetulan...macam dirancang-rancang pulak...

Citer pasal breakfast...
Kat sini breakfast adalah complementary...satu bilik akan dapat 2 voucher, 2 untuk dewasa dan 2 pulak untuk kekanak...
So, cun-cun je memang cukup-cukup dah voucher nih...
Dan makan adalah secara buffet...

Pepaham jelah kalo buffet camne..bahagia i u....





Mula-mula sekali kitaorang makan Nasi Berangan...me ingatkan nasik ape la kan..rupenye color ijau..Rasanya??rasanya adalah sama dengan Nasi Lemak saja...tu 1st sekali yang kitaorang balun...lepas tu banyak lagi..dah namanya pun buffet breakfast, segala roti, segala cereals, segala air, dengan keowteow, dengan bake bean..segala la...Me semeja dengan Emak dan Anim..Atie dan Anna makan kat luar...Maksudnya, dia amik meja kat luar...Tahun lepas kitaorang dah rase makan kat area luar gak...tapi macam dah serik gitu...mau tak, memang le view cantik dengan angin laut lagi, tapi bile time nak amik makanan..sudahhh..jauh ya amat ok...So, tahun ni me amik meja yang dekat betul dengan meja buffet tu..sonang sikit, nak bangun 15 kali pun no hal punya....


Ni Acik Nor sefamily...Cume anak dia Ijam saja tak ade...lambat sikit...

Lepas dah siap makan-makan...diaorang berborak..tapi me tak amik port, sebab tengah bz melantak....

Me dan Anim...

 
Breakfast adalah kat Coffee House...start dari pukul 7.30-11.30...Kat sini servisnya adalah perfecto gitu...Pingan tu pantang je licin mesti ada yang rajin dok angkut...Jadi, tiap kali habis makan tu, rupe kitaorang adalah seperti sentiasa je baru nak makan...

Time ni sume orang dah naik bilik memasing..tapi me dengan Anna stuck lagi kat sini..tak puas makan lagi pun satu hal..nak amik gambo syok sendiri masing-masing pun satu hal...


Konon sangat-sangat kan...??


Ni pun rupa konon..tapi sebenarnya gambo ala-ala kandid...tau-tau dah snap...tapi nape tangan me macam kejung ek??

Ni Anna suruh snap pulak..me pun snap la..tapi bile dia tengok gambar ni balik, tetiba dia marah lak..katanya.."Pesal tak nampak muke?"...la kena amik pic betul-betul ke?ingatkan suruh amik kandid...

Ni rupa kandid kan?tetapi jangan tertipu, sebenarnya ni adalah lakonan semata-mata....hebat kan???



Ni pun lakonan...tapi masa nak snap tu Anna tetiba sound..."Eii..lahapnya..."....tapi cubela tengok, ade ke rupe sorang pelahap??tidaklah sama sekali..rupe adalah sangat sopan, umpama seorang yang sangat tertib rupenya....


Lepas tu kitaorang kuar..amik lak gambar kat lobi hotel nih....Kat belakang ade pool, ada view yang sangat2la menarik...

Tak caya???lihatla sendiri....
Me tak tau la apekah fungsinya bot dibelakang itu..sebab dah 2 kali gi sini bot tu memang ade je kat situ...Belakang tu adalah teluk (rasenya la diaorang panggil tu...)...Memang hanya untuk tengok sahaja, tidak boleh mandi...tempat tu pernah ade kes budak mati lemas, so, memang tak sesuai untuk mandi sebab air dia terus dalam...(terus dalam??pepaham kan sendiri sudahhh...)

Belakang tu coffee House yang kitaorang dok balun breakfast tadi...bawah tu pulak...kan pool tu...

Boleh tak me gayat nak baring kat bangku nih...Bile me test baring rasa macam nak terjungkit je...Me rase macam bangku ni tak boleh tampung berat me ok...sebelah kanan tu Cik Nab...dia relax je, tapi me takleh jugak, padahal saja-saja nak test baring untuk amik gambar je..punyala jakun....

Disebabkan tak reti dan tak boleh nak baring kat bangku ni..so, me terpakse amik gambar pose begini sahaja...janji view belakang cantik..janji amik gambar duduk atas bangku ni ada....
Lupe nak gitau..time ni orang lain tengah berkubang kat pool tu, me lak dengan Cik Nab dan menantu dia Yan lepak-lepak kat bangku ni je...


Emak, Acik Nor dan Acik Din gi sightseeing kat teluk tu..saja-saja coci mata gitu...
Tapi, me tak tunggu lama kat sini, sebab matahari dah makin naik...
So, dalam 20 minit me dah naik bilik..lagipun time ni tekak dah makin lain macam, suara dah makin takde, badan dah rase lain macam jugak...
Sampai bilik, bukak tv, bukak acon, masuk dalam selimut...
Kononnya nak la tido dalam 1/2jam..
Sekali ade satu part tu, baru je nak lelap, tetiba la loceng pintu bunyik....
Adooiiii....potong betul la...
Rupenya Emak me dan Anim dah setel....
So, its time to go home....kenala start packing barang-barang dan segala...
Check-out time adalah pukul 12pm..ada lagi 1/2 jam untuk buat ape yang patut....
Dah la badan dah makin lain macam..tapi sebagai pemandu untuk coti-coti kali ni, me kenala kuatkan badan...
Adoiiii....Time ni lah pun nak sakittt.....



Wednesday, March 04, 2009

PD 2009-Lepaking..

Nak dijadikan citer...
Lepas je kitaorang habis naik bot tu...terus je sumenye nak balik ke hotel..
Hamboiii..tak nyabo giler...
Me dengan Anim ni pergilah tukar baju kat toilet...
Ada ka patut..sampai je kat tempat berkelah tu, diaorang sume dah takde...
Rupenye diaorang dah tunggu kat parking kete dah pun...eiiii......

Betul-betul tak sabo dah tu ek...
So, tak tunggu ape dah, dah cukup orang terus je kitaorang gi hotel dan check-in...

Yang bestnya, kitaorang dapat bilik hotel selevel dan semua bilik ade katil twin king size...wa..wa..wa...
5 bilik kan semuanya...
So...me share dengan Anim and Emak me...
Atie dengan Ana je...
Orang lain dengan famili memasing...
So, apelagi..bila dapat je bilik memasing sume ala-ala tak sedor diri dah...
Tapi yang kelakanye..baru je me nak rehat-rehat...sekali diaorang sume kecoh-kecoh ok..
Sume rupenya nak gi turun bawah, nak mandi kat pool pulak..
Wahh..excited sungguh....


Excited tak excited..me pun join turun skalilah kan.......
Diaorang mandi Pool dari pkl 5 sampai 6lebih...
Mandi pun kat pool bebudak..sebab kat hotel ni wajibkan pakai swimming wear kalo nak mandi kat bahagian orang dewasa...
Me tak mandi pun..ponat punya pasal..so, join tengok saja...(pic tak amik pun...malas...)
Dah dekat 6.30pm..kitaorang naik bilik masing-masing...
So, layan gambo yang ade...





Nilah rupe biliknya...me malas nak snap banyak..ade gak gambo kitaorg yang me amik, tapi takleh taruk ok..sensored...
Then lepas maghrib, perut keroncong...
So, amik makanan dari bilik Acik Nor (makanan balance..banyak lagi wooo...)...terus makan...
Kenyang sudah...
Lepas tu, terus siap-siap...
Me ajak Emak me dan adik-adik turun bawah..saja jejalan...
Acik Nor dan Family gi makan-makan kat luar..kitaorang adalah kenyang dan malas..
So, tak join...




Emak..kitaorang jejalan kat lobi hotel...time ni bertiga saja..me, Emak dan Anim..Atie dan Ana adalah very the lembs...(lembab da...)



Me dan Anim.....
Lepas tu, Emak me naik bilik..kitaorang lak adik beradik nak berkaraoke kat karaoke box kat bawah tu...



Karaoke box dia adalah kecik cenonit je okeh.. muat untuk 3 orang je (Sebenarnya untuk dua orang saja, sebab bangku yang di sediakan ada 2 saja..)...apelagi..beli token, melalak la kitaorang...Me, Anim dan Ana masuk satu box..Atie lak layan feel sesorang kat satu lagi box....
Melalak lebih kurang (sorang dalam 3-4 lagu secara bergilir-gilir...)..Me time ni layan lagu syahdu syahdan omputih ok...lagu mariah carey n celine dion lagi...amik ko...heheheh
Kali ni layan karaoke pun ala-ala saja...rasa ngantuk je lebih.. Habis je lagu apelagi...balik bilik tido...
Malam tu Acik Nor tapaukan kitaorg satey Haji Samuri...tapi tak termakan sangat pun, sebab masing-masing sudah kenyang dan sudah ngantuk...Emak dan Anim awal-awal sudah membuta...me lak, pukul 10.45 p.m sudah pening-pening pala...Tak koser nak tahan mata lelame..belum pukul 11 pm sudah tido...waa..coti-coti Malaysia apekah ini???


Bersambung....




Citer PD 2009....Naik Bot

Salam...haluuuu....
Semalam n kelmarin me coti-coti EL....
Katanya tak mau EL-EL dah...tapi TIPUUUU....Emak me coti dari ahad-rabu (last minit dapat...)..So, anak dia pun skali mau coti..tapi ter'paksa'la EL gitu...tak sempat nak apply coti yang proper....

Arini nak citer pasal coti-coti ke Port Dickson (PD) aritu...
Walaupun mesti ade yang kata "ape klass PD..." kan..kan..kan?
Tapi me tak kira...klas tak klas...janji coti....betul dak??



Ahad-22hb Februari 2009~
Pepagi lagi sudah bangun...semangatt...
Pagi tu jugakla baru nak packing baju segala...pagi tu jugakle nak masak nasik impit...
Kalo ikutkan jadual me, kitaorang patutnya bertolak pagi dalam pukul9...
Tapi disebabkan Acik Nor (Adik arwah Abah me/Mak sedara) kata dia nak masak-masak nak gi pasar Pudu segala..so, me tak kisah..ikut jelah kan...ade orang nak masak...jadi tak reti-reti??
Kitaorg pegi PD kali adalah beramai-ramai...rombongan dalam 4 family...
Family kitaorang berlima, Acik Nor n Acik Din, Cik Nab n Family (Cik Nab ni jiran me/babysitter Anim..dia bawak Anak, Menantu and cucu-cucu dia yang kecik-kecik tu dua orang) n Mas and Family (Mas ni menantu Acik Nor, dia bawak Anak-anak kecik dia 2 orang jugak...Suami dia Ijam iaitu sepupu me datang petang)...

Dan kali ni Emak me telah men'zakat'kan diri...dia telah belanja kitaorg bilik....
Emak me telah membooking sebanyak 5 bilik ok...
Banyak duit??oohh...tidak...
Sebenarnya, Emak me telah membeli voucher dari kengkawan sekerja dia...
So, satu bilik Emak me beli dalam RM50 sahaja...(harga asal rm200 ++)...
Very the jimat ok...
Kira ok gak tu, kengkawan Emak me tak nak guna voucher-voucher tu, so, dari burn gitu sahaja baik dia tolong 'guna' kan...rm50 je pun...so, kiranya win-win situation la kan...Aku untung, ko pun untung....

Kitaorg adik beradik buat kali ni dah 3 kali tido sini, Emak me lak baru 1st time...
Gilo ok...padahal tiap tahun dapat voucher duduk free kat hotel nih....
Lupe lak, Emak me dapat voucher ni sebab dia tidak MC selama setahun ok...
Samela dengan kengkawan yang lain tu...gilo berkerja diaorg nih kan...??
Gilo tak gilo...dah la tak MC setahun, dah la tu bile dapat voucher dok hotel free pun tak reti-reti nak guna....selalunya burn gitu sahaja...
Sebelum lupe...kitaorg duduk kat Corus Paradise PD...
Tempat dia very nice ok...sedap mata memandang....

Ok..patah balik...
So, bile dah ade yang rajin nak masak-masak..kitaorg pun kenala tunggu/postpond...
Jadi, kitaorg adelah bertolak pada pukul 11.30 am...
Rombongan Cik Nab n family dah tolak pepagi..diaorg nak singgah kat Nilai 3...
Rombongan me n family together-gether dengan Rombongan Acik Nor and Acik Din...
Rombongan Mas pulak, dia akan tunggu kat tol PD nanti...(sebab dia memang dari Seremban, rumah Emak dia...)....

Sampai diPD adalah pada pukul 1.45pm gitu...lame giler kan...?
Mula-mula kata nak gi Teluk Kemang terus, pastu kata nak gi Check-in hotel lak...
Last-last gi hotel dulu, kononnya nak check-in awal la tapi tak dapek...
Sebab hotel adalah bz..ramai sangat orang lain check-out lambat...

So, terpaksele kitaorg ke Teluk Kemang...mandi-mandi laut and makan-makan dulu...
Kat Teluk Kemang, layan gambo jelah ek....

Time ni kitaorang dah pukul 2lebih, tak tunggu dah, terus mentedarah...sewa meja kusi payung ni dulu...
RM25 satu meja ok...mahallll..tapi disebabkan nak port yang selesa, so, kitaorg boh je...
Patutnya nak amik dua..tapi sebab mahal..amik satu sudah...So, bentang tikar, bukak makanan...apelagi..sapedek la...time ni tak amik gambo banyak....lapo ke ape ke tak tau...yang tau bile balik rumah tengok gambo, rupenye ini je yang ade...Atas ni Anim dengan Danish anak Mas...dua-dua sudah teruja kat laut..tak nak makan dah, padahal kitaorang kat belakang tu gigih lagi........


Kali ni kitaorang sedikit cerdik...Dari rumah sudah siap-siap pakai baju untuk mandi laut...kiranya..kuar je kete, terus boleh terjun masuk laut..tak payah dah nak gi tukar-tukar baju kat dalam toilet tu..tau jelah toilet kat situ..crowded...tak sukeee....
Lepas je masing-masing dah makan..ape lagi...
Terus la terjun mandi...hehehheh

Orang lain berendam/mandi laut betul-betul...
Tapi me just rendam-rendam kaki saja sudah...
Tengah kitaorg syok-syok mandi manda..
Tetiba budak bot dok promo pasal bot dia...
RM80 per bot, dia bawak pusing satu pulau besar...
Bunyinya sangat la menarik ok...
Yang kitaorg ni kejab nak..kejab tak nak...
Budak tu lak tak reti-reti nak berambus...dok tunggu jawapan dari kitaorang...
Last Emak me kata dia nak belanja...waaahhh...suke gitu...
Apelagi..terus kata yes kat budak bot tu...

So, layan gambar lagi....

Time ni baru bergerak....bodo giler budak yang tukang bawak bot ni ok...ade ke patut, kitaorg belum lagi pakai jacket tu, dia dah jalan...dah la memasing gayat....gayat satu hal..yang pandai berenang kat sini pun, hanya la Emak me sahaja ok..yang lain sume badan bangku kalo bab berenang.....









Semua yang ikut dalam ni adalah perempuan sahaja...Semua ikut, kecuali Acik Nor, Acik Din, Jemi, Danish dan Batrisya sahaja...sabo jelah...Cube tengok muke Anim...sangatla cuak..hehehheh... Masa ni bot baru jalan...



Inilak me...cube tengok tangan tu...pegang kuat tu..sebaik tak tetanggal besi tu...muke steady, tapi dalam hati..segala ayat baca oiiii....



Belakang tu, budak tukang bawak bot...yang tukang promo pasal bot orang lain..tukang bawak adalah orang lain...Budak bot ni kan..dia bawak bot ni, sikit punya selamba...kitaorang sume dah gabra-gabra dah..dia boleh buat memain...bayangkan..dia buat bot ni macam kete racing...siap konar baring ko...kira main lap la...siap lap kiri kanan...mmg setan..yang paling setannya..ade ke patut lagi kitaorg jerit..lagi dia dok amik lap...ade satu part tu me rase memang lagi sipi je bot ni nak terbalik ok..punyala giler....tak bernapas kejab la time tu





Ha...ni di amik time budak bot stopkan engine bot nih...dia stopkan sebab nak suruh kitaorg amik gambo...tapi sudahnya, dapat amik gambo sikit saja..sebab semua orang adalah takut and gayat...mau taknya..time bot ni berenti...segala gelombang laut tu kitaorang boleh rase...kalo lagi lame, mau ade yang muntah sebab mabuk laut...






Ni cubaan tangkap gambo lagi...see, me tangkap gambar..tapi tak berdiri...takut punya pasal..takat amik gambar sambil duduk saja...muka adalah selengga+cuak....



Ini jangan tertipu ye kengkawan...diaorang amik ni time bot dah nak sampai kat tepi pantai tu..tu yang bergambo ala-ala tu...cube kalo kat tengah laut, mau ke berdiri cam gini...?



Ni bile dah sampai tepi pantai...tadi time kat tengah-tengah laut tu excited ya amat kan?dengan kona baring kiri kanan nya, dengan terjerit-jeritnya...jadi bile sampai ke tepi pantai tu, me rasa amatla lega...tapi lega-lega tu nak berdiri still tak boleh ok...mengigil-gigil je seluruh badan...tak tau le nape..tapi take time la nak bangun tu..
Orang lain memang..bot berenti je, terus lompat turun...tapi me pulak dah  macam dugung yang kekeringan huhu......

bersambung....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...