Sunday, March 28, 2010

Yang Ni Baru Syok....

Pesta Buku 2010 punya citer lagi..

Biasala, orang tak reti nulis ginila kaedahnyer..
Kalo ada terlebih idea jadi panjang entrinya...kalo idea tu kureng pendek pulak entrinye..Kalo takde idea..langsung takde entrinya...hahahaha...

Nak citer pasal benda ni je pun.....
Tengok kat tangan minah ni...
Bukan plastic bag purple tu ye kengkawan...tapi yang kat dalam pegangan dua-dua belah tangan tu ye...hihiihihik
Yang best pun bukan yang belah kanan tu tau...tu biasa dah makan style gitu...
Tapi.....



yang ni.....
Lama giler tak makan oiiii...
Last rasanya zaman-zaman sekolah dulu (belas tahun yang lalu)...
Tu pun zaman tu me bukan suka sangat makan yang jenis kepit roti nih...sekali skala je...
Dulu pulak me tak berapa stone nak makan yang ade roti, me stone lagi yang bercon tu...
Tapi disebabkan lame giler tak jumpa dan tak rasa yang kepit roti, me beli je yang ni...
Giler sedap ok.....tak nyesal langsung...memang kalo ikut napsu tak cukup satu...
Dah la time ni panas bukan main lagi...memang tersangatlah sesuai Abe ni dok jual eskrem kat situ...

Serius, diulang skali lagi..memang lazat berkrim disukai ramai...(terlebih suda...)
Teringat-ingat sampai sekarang ni beb....nyum..nyum..nyum...
Wajib beli lagi bila ternampak lain kali nih....hihihihiihik


Me with my BFF...

Saturday, March 27, 2010

Ini Buku Saya...

Hari ni pergi Pesta Buku kat PWTC..
Acara tahunan la katakan, sampai kenduri x-ofismate pun tak pergi..Ampunnnnn Kak Ani...
Tapi tahun ni kurang meriah la me rasa...Tahun ni me just sempat pergi dengan Sept saja..
Arini Aneem gi Putrajaya (sekolah dia join festival hape tah), Zai pulak ngantar Makcik dia kawin kat Serdang dan Mijon pulak first memang nak pegi, tapi last minit pagi tadi kata tak dapat sebabnya sekolah dia buat BBQ malam kang, takut tak sempat nak siapkan kerja2 katanya...
So, just dengan Sept sajala me tahun ni...Bukanla dengan Sept tak syok, syok je, cume bila lagi ramai kan lagi meriah (ewah, macam tak cukup meriah lagi ke PWTC tadi tu ye Sue...sesak sampai takleh napas lagi...)...
Yess..sama macam tahun-tahun lepas jugak la PWTC memangla penuh bila time Pesta Buku ni...
Yang kurang meriahnye ialah buku la..booth kegemaran me and Zai kurang syok sebab kurang bagi diskaun...hahahahahar...
Selalunye, tahun-tahun sebelum kalo booth Faker ni jual novel tu mak aiii...macam lelong baju time sale tau...Tu yang tahun lepas tu masing-masing shopping buku sampai tak menang tangan dan senget-senget bahu la jugak..hehehhehe
Tadi sebab kurang meriah dan tak berapa syok, me just dapat tangkap 4 novel dan 2 buku agama jer....
Lagipun tadi macam malas-malas pulak nak beli majalah-majalah sebabnya rasa macam rugi, dahla tu kang memenuhkan rumah je lagi ade ...
Lagipun...banyak gak booth kitaorang tak jumpa (tak jumpa ke malas carik Sue??)...

Ni jelah hasil 'tangkapan' tahun ni...jadila, dari takde...

Tahun depan harus gigih nak pegi lagi nih...
Tapi kan rasanya lagi meriah, lagi syok dan lagi best kalo lagi banyak diskaun kan..kan..kan...hihihihik...

Saturday, March 20, 2010

Malam-Malam Aku Sendiri...........

Ewahhh...
Bosan ni weh...Atie balik kampung, Ana pulak gi PD.
Emak n Anim dah selamat malam dah....
Ni lah nasib orang yang ke'single'an, kalo ade laki n anak boleh gak main sep-sep tom-tom memalam nih..hihihihihik...

Aktiviti arini tak banyak, tapi tergangu gak la me punya program wajib di waktu cuti iaitu 'sleeping beauty'..
Pagi pegi AU2, lama giler tak gi 'rumah' Abah, rasanya dah lebih 3 minggu kira-kira nak dekat sebulan jugakla...
Pergi pun pagi tadi dah lambat, dalam pukul 10 lebih.
Balik rumah lepak2 masak2 (emak me cuti, so kitaorang on leave masak gitu...seronoottnyer....tq Emakkk!)
Pukul 2 lebih lepas solat zohor kuar balik gi kedai printing..


Lupe pulak, Atie nak kawin bulan Mei ni..InsyaAllah...jadi kitaorang bz sikit...
1st time buat kenduri besar la katakan..
Kedai printing pun tak jauh, sebelah taman flat ni je..
Tapi masuk kali ni dah 3 kali pegi, mungkin ni proses biasa kalo nak tempah kad lah kot...
Sakit hati sikit dengan budak kaunter tu, pompuan tapi mulut agakla biadap..
Suka-suka je nak merungut depan kitaorang..
Taula kitaorang tempah kad murah je, tapi murah tak murah, tu servis yang company ko dah offer, patutnya agak-agak la nak layan..
Sebaik ade sorang minah lagi satu tu ok sesangat, nama dia Yan kalo tak silap lah..
Yan yang tukang designkan kad pun tak kecoh, takde buat muka, takde nak sound-sound orang sesuka hati, takde nak merungut-rungut...elok je.....
Ni tak, budak sorang ni yang lelebih, mcmlah ko yang buat sumer2 tu, merungut-rungut tak ingat (depan kitaorang ok, sebaik la takde orang, kalo tak...memang kena dush..dush..dush secara vocal gitu)
Yang kelakarnya, bile tanya soalan simple pun ko dah blur..la ingatkan expert pasal design2 kad nih...rupenye tidak...tukang amik oder je rupenye...tapi merungut macamlah ko yang design pagi petang siang malam, macamla kitaorang tak tau yang benda alah tu takdele susah mana nak buat pun...
Tapi takpela, selagi budak Yan yang tukang design tu tak merungut, so, kitaorang ok je..malas nak layan benda-benda kecik ni (walaupun hati dah panass)...

Sambung lagi...lepas tempah kad, kitaorang singgah jab kedai jual karpet...
Emak nak beli karpet, beli yang besar sikit..
Beli pun karpet murah2 je...bolehla, janji rumah time kenduri nanti berseri....(kononnyer la)

Setel sume benda pun dah nak pukul 4.30, nak 'sleeping beauty' macam tak mau je mata ni, so, layan baca blog n main game...
Atie balik kampung pun dah petang, dalam 6 suku...
Jadi memang tak dapatle nak men'sleeping beauty'...takpela..esok masih ada...
Ni dari lepas maghrib tadi dok layan tenet games dengan Anim, sampai sometimes berebut2 la jugak...
Biasala orang dah biasa hidup single ni, perangai pun macam tak reti2 yang awak ni dah masuk pun ke kelab 30-an..
Tapi takleh buat ape2 la kan...layan kan je.....janji tak langgar undang2....hihiiihihi

Mata pulak..alhamdullilah...sudah sihat sejahtera..akhirnya...semakin petang semakin baik...syok...
Takdela rase macam alien...hihihihik...
Jenuh jugakla dah dok pakai double glasses...
Gila tak gila (buat-buat normal je), dalam pakai glasses biasa, luar pakai sun glasses, nak tahan silau punya pasal...apepun, syukur-syukur... minggu depan me tak payahla lagi nak feeling ala-ala Ekin Mawi lagi dah kan....


Ni mata ngantuk, tapi malam masih muda..tengokla, mungkin layan tenet, takpun layan tv jab lagi...adoihai...


Friday, March 19, 2010

Entahle..

Entahle..tak tau nak bagi tajuk apa...
Biasala..entri me kan selalunye merapu...
Me masih LIVE dari rumah...arini MC lagi...harap2 ni yang terakhir la buat kali nih...
Mata semakin elok...dah tak merah, kepink-pinkan saja...cume still rasa gatal2 lagi, silau pun dah kurang jugak...
Mungkin serpihan Conjuntivitis ni ada lagi sikit...insyaALLAH baik la arini...Aminnnnn...!

Entri blog ni sejak me dah berjinak balik ke dalam dunia blogging ni makin tak berseri me rasa sebab takde gambar...
Me ni tak pandai nak menulis, so harapkan gambar2 yang ade jelah sebagai penyedap blog nih...
Tapi takpe..lepas ni me akan gigih kembali mesnap gambar2 yang ade...
Kalo ikutkan byk je gambo dalam HP ni, tapi tu sume citer dah basi, tak berapa best pun kalo nak masukkan lagi..cume tgkla..kalo dah takde idea sangat, me masukkan jugakla gambar2 yang ade tu...kurang2 ade gak kenangan pasal gambar2 yang lepas2 tu kan...dan takde le berapa bosan sebab asyik tengok tulisan je...

K la..tak tau dah nak tulis hape...hehhehehheh

Wednesday, March 17, 2010

Fuh Legaa.....

Tadi call HR tanya pasal MC....
Lega...tanya kat Kak Tipah (orang kuat HR) pasal me dapat MC lama-lama cam nih...
Punyala panjang terangkan kat dia satu-satu...last jawapan dia...."no problem...kita faham kalo sakit mata tak pun kena Denggi dapat MC lama, sebab penyakit tu berjangkit memang kena kuarantin..."...See...
Punyala kita risau sebab dapat MC lama, takut sangat orang kat ofis bising ke hape..rupenye no problem punyo....
Me ni lak bukanla riso sebab buat salah, tapi tau2 jelah..orang makan gaji macam me ni, walaupun kita dah ikut procedure yang sepatutnya...tapi mahkluk yang bernyawa kat ofis tu (ada sorang dua jelah..bukan sume) bukannye paham...
Bayangkan me gi ofis 2 minggu lepas hari jumaat..soalan pertama bile nampak muka me ialah..."sakit macam mana Sue?"...ait..ni soalan betul-betul nak tau yang me ni sakit mata conditionnye camne ke atau pun soalan nak uji simptom-simptom sakit mata camne supaya dia boleh trace me ni tipu ke idak...??bukanla nak serkap jarang 'manusia' ni..tapi sebab dia ni mmg ada sifat2 'kureng' sikit jadi kita pun jadilah manusia yang serkap jarang n 'kureng' gak (dengan orang cam gini je ok)...sebaik la yang kat ofis pun ada sorg dua je gini...kalo sume...tekanannnnnn....
Kita dah ikut procedure bukan main lagi pun still tak betul kat mata orang-orang cam gini...so, timbulla sipat tak tenteram mcm me rasa ni sebab takut sangat kalo terbuat salah gak...

Taula nape me teremosi bile tulis pasal nih...hehhehehhe...

~Arini condition mata kurang pedih..tapi bengkak n merah still ada...but me assumed dah tambah ok dah nih....alhamdullilahh....

~gile memang tak reti betui nak buat ending....

Tuesday, March 16, 2010

Hello..Hello...

Hello..hello...Salam...
LIVE dari rumah u all...hahahahahar...ayat jakun disini...
Ni pun payah ok....Kena que berejam-jam baru dapat raba keyboard nih...(biasala cuti sekolah..kena berebut dengan Anim...dia punya kejab makan jam ok)
Keyboard dah le keras...stuck sana sini..tapi sebab dah kena que lame..gagahkan jugak nak menaip...(hahahaha..padahal mmg dah kepunan nak menaip...)



Arini dengan rasminya saya mendapat MC lagi...
Dua hari lagi u all...bukan sikit2...
Kaedahnya..mata ni merah lgi la...
Semalam gi koje..kononnye bile tgk mata dah makin ok plus kira-kira dah dekat 2 minggu tak jengah ofis.. (bukan tak jengah, tapi takleh jengah..kang jangkit naya....), so ahad lagi dah tekad...isnin kena gi koje..isnin kena koje..tak kira apepun jadi...
Memang pun..Isnin pepagi lagi dah bangun...bukan sebab semangat kobar2 nak gi koje...
Tapi nak bangun awal sebab kena adjustkan mata ni hah...pepagi la time dia nak cari 'pasal' ok...(sejak2 kena sakit mata nih la...)...
Time bangun pagi la dia punya merah, punya bengkak, punya pedih, punya berair, segala punya la nak jadi...

Tapi takpe..kata ape2pun nak gi koje jugak kan...so, dengan mata bengkak sikit, pedih jgn kata..me gagahkan diri gi keje dan drive jugak...(drive sambil mata sebelah tak boleh bukak..no hal punya..sebab sepanjang sakit mata ni..me mmg jadi driver je..cume ada dalam 2-3 hari je me mmg tak dapat nak drive sbb mata mmg kritikal sangat...)...
Dah le tu...kata sakit mata drive lak dah tentu dengan cara yang paling berhemah...paling laju 60KM/J je, dari jauh lagi dah brek, nak potong2 kete mmg tak dapat de, dok la line tu sampai sampai......hehehhehe...berhemah kan...??
Apepun syukur..berkat berhemah sampai mana2 selamat..alhamdullilahhhh....

Dan...
Pagi diofis..mata masih lagi tak ok...
Tapi takpe..sebab ahad pun gitu..pagi teruk, tapi petang makin better...
So, layan jelah keje macam biase...bosan gak...monday blues la katakan...ramai gak yang takde..ade yang coti, ade yang EL ada yang gi klinik..macam2....
Me ok je...mata mmg blur jgn kata..tapi buat2 hebat je...(nak jugakkk....)
Cume bile ade visitor atau sesape me avoid la pandang or dekat dgn diaorg lelame...mane le tau..ada lagi virus or bakteria sakit mata lagi....Cupppp....Me perasan satu benda..bile kita sakit mata ni, kita avoid pandang org..tapi orang lain lagi suke nak pandang mata kita...macam ade magic disitu...nape ek...???2 kali kena..camtu la kaedahnya.kita ni dok nyorok2, tapi kebanyakkan orang lain, mmg aim kat mata yang merah ni gak...ape pasal tahhh...herannnn....
Sambung balik, lagi satu, kat ofis semalam..me perasan..tiap kali kena cahaya (i mean cahaya matahari la...)..mak aiii...berdenyut...mata ni macam kena sentap jab dalam beberapa saat....sakit ooo...
Al-maklumla...dok rumah 2 minggu tak kuar2 time panas..mana la nak rasa sakit camtu ke hape..cume rasa mata sakit cam biase je....(efectnya sampai skrg ni....mcm vampire lak rasanye....hehheheh)

Then,
Balik rumah...ya habibi ya maulana...
Berjujuran air mata ok...dah start dah.....
Mata kiri (salah taip..kanan ok..kanan...dah tua bangka tak dapat beza kiri kanan nih..parah betulll....) ni makin bengkak, makin merah....mak aiiiii.....wt...
Sepanjang malam tadi mata kecik sgt2, takleh bukak, silau jgn cakap..
Lagi teruk dari sakit mata aritu...

Pagi ni bangun....still mata merah...
Ape lagi...terus gi klinik...
Bla..bla..bla..dgn doktor...seperti biasa...."saya bagi 2 hari MC...."...kata doktor....
So, MC la me lagi....huwaaaaa...tapi dalam hati "syukurrr...."hahahahahhaha....
(Satu je me perasan...kalo sakit mata ni, automatically kalo kita gi doktor...no hesitate doktor mmg akan bagi 2 hari MC...tak payah la nak buat muka sedih ke (selalu je buat kalo time demam tu...hahahahha)...confirm...belum ape2 dia mmg akan bagi 2 hari MC...syok je kan?
Hahahah...syok mmg syok...tapi sakit mata weiii...banyak pantang larang....dah la tu selagi tak baik 2 hari sekali kena melawat doktor kat klinik..fedup oiiii...ubat dah macam2, MC dah berhari2, mata lak kalo dah sakit makan berhari2, berminggu2 nak baik....)

Tau tak, 1st doktor yang me gi time sakit mata kali ni, katanya...."Sakit mata jangan masak"..antara pesanan beliau ok....
Hah...adakah????
Serius....tu kata doktor tu...kata dia lagi.."kalo masak takut haba dari yang kita masak tu buat mata kita tambah merah lagi...."....i c..i c.....terus dalam pale..."patutla tahun lps emak lambat baik..rupenye....time dia sakit mata tu MC 2 minggu sebab tiap hari dia pulun masak...."...So ok...betul la tu kan....doktor yang kata gitu..so, ikut jelah (waahhahahaha...suke giler dgn pantang yang satu ni....)...Siap datang kali kedua, soalan pertama doktor tu tanya..."awak ada masak ke?"...lalallala...pantang betul masak ni ye time kena sakit mata..sampai soalan pertama kuar soalan ni...hihiihihihi....suke...suke....(suke bab tak payah masak tu la..bukan suke bab sakit mata....ewahhh..macam rajin no ko masak Sue oiiii....)

Pantang lain dari doktor, jangan kuar rumah sebab mata sensetif dgn cahaya, kalo boleh pakai sun glasses...(tak buat pun..cume semalam je terkuar dari pantang...time keje, takkan dalam ofis tu nak pakai sun glasses..giloo..opps..bukan gilo..cume tak berapa betul), tangan lak kena basuh selalu (basuh betul2 dengan sabun ye, bukan basuh main kena-kena air je...)...itu je..pantang lain takde la pulak dibagitau..tah....yang lain makan ubat yang dia bagi dan jaga jangan bagi jangkit kat sesape....tu sajo.....



"Sedih' betul kalo kena sakit mata nih tau...dah la muke pun time ni muka sedih (mata bengkak n merah, tak muke sedih tu??)....badan ceria je, apatah lagi mulut ni, tang mata je yang sakit (tu yang mungkin membuatkan orang lain meluat bile kita MC berhari2, ceria tapi dapat MC la pulak..)..
Betul...MC berhari2, tu nikmat la kan..tapi best sangat ke nak kena ngadap doktor n klinik tiap 2 hari sekali..pastu tiap hari dok risau bile tengok mata tak kurang2 baik takut kena penyakit lain ke hape...(Bil mau beratus bulan nin....)..
Lagi satu.. nanti2 bile start keje balik nak kena mengadap 'orang tu' lak kat ofis lagi....ayat wajib....dah tentu "MC lagi???" kan?..dah tau dah....me tak paham orang camni....dia ingat MC ni saja2 doktor nak bagi kot..??Sini me fahamkan, Doktor bagi MC sebab nak bagi mata ni rehat dan tak nak bagi orang lain terjangkit same ok...elok sorang je MC berminggu, sebab aku ni rajin sangat macam ko (rajin ke ko?EL berlambak2, MC pun sama) yang sakit mata pun nak kena gak gi ofis, pastu tak pasal2 orang lain lak sambung2 MC berminggu gak, camtu ker??Fikirla ikut akal sikit...hari org arini, hari ko tak tau lagi kan....(kalo cakap pasal benda ni, mmg panjang lagi la citer)...
Hah, tak pun sini biar aku celet air mata ni kat mata ko baru ko tau best tak best MC lame2 camne.......(maap, teremosi disini...)

Hm...Nak zohor jab..kang kesiangan pulak...
Nak doa banyak2, supaya mata ni cepat sihat...Aminnnnnnnnn....
Arini pun mata tak banyak ragam cume silau je....alhamdullilah (Mata: macam kata ganti lak...hehehheh)






Saturday, March 13, 2010

I'm back again n againnnn...

Salam...halu..halu...
Lame giler baru dapat nulis nihhh...
Arini secara rasminya saya dapat menulis dari rumah....
Wahahahahar...dapat berblogging dari rumah sendiri u....
Slalunya main tumpang-tumpang je kan....
Sebaik impian nak berblogging tanpa tumpang-tumpang tempat lain ni terjadi within one year...hahahahahahar...

Tak tau nak tulis hape...
Cume nak gitau kat sini yang penyakit mata saya tu masih lagi berleluasa....
Mak aikhhh...sampai 2 minggu MC tu..kejadahhhh???
Tapi ape boleh buat...sminggu sebelah kiri..pastu seminggu belah kanan lak...Adoihaiii..Mau tak makan 2 minggu....
Ni belah kiri ade sikit sakit....tah hape jadi tah..bile gi doktor..doktor kata ok je tak luke...
Tapi Allah saja yang tau pedihnye camne...nak nengok pc ni pun mak aii...terkedip2 air mata berlinangan....tak merah pun, tapi tang bahagian bijik mata pedihhhhh...
Tapi harap2 Isnin ni nak sangat gi keje...mau tak...2 minggu tak gi ofis..tah hape dah jadi kat kaunter tu tah....mau barang2 tah kemana...
Lagi satu takut bos kecik marah da....maklumla...dia gi klinik takpe...org lain gi klinik ni saja-saja...(peel satu yang me rase ape ke halnya dia nih...????)....

K...kang mata dah terang, jiwa dah kental..me tulis lagi..rindu ooooo....

Hahahha..ni pun, kejab guna 'saya' kejab guna 'me'....ni tandanya winduuuuu nak tuliss....lalalallalalal....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...