Search This Blog

Friday, March 29, 2013

Seoul Garden, One Utama..

Nilah jadinya kalau dah dapat sekali jumpa..pantang gitu, mesti je nak jumpa lagi lagi dan lagi...hehehehe...walaupun masing-masing tengah elok-elok kat rumah, tengah rehat-rehat kat rumah masing-masing pun gigih jugak nak ajak keluar....
Macam makan Seoul Garden nilah...tak janji pun masa kat Matta Fair tu tapi Ahadnya bila tau masing-masing free tu terus je tengah hari me ajak diaorang keluar makan...
Dah puas bertekak kat dalam phone, akhirnya Seoul Garden yang menang..wihiiiiii!tekak me ni asyik nak makan bola-bola je sekarang ni.....dim sum lagi pleaseeee.......
Tu pun sebab lambat sangat bergerak nak pukul 2 barulah jejak dalam restoran tu..... 
Amik secara maximum....hehehehe..jangan terkojut tau....katapun bufet..jadi silalah makan ikut kemampuan perut memasing....


Kimci...kali ni tak sedap...rasa ntah apa-apa tah..dulu first time makan sedap ya amat...huhuhuhuu



Fav saya ni...segala bebola dan cakes...paling fav adalah Shintake tu...tapi tulah..bila ke toilet bau...haaaaaa..tanggunglah sendiri....



Amik segala Ayam dan Daging yang dah dimarinate secara maximum jugak.....ni untuk bakar-bakar nanti....



Ada jugak sotong...yang oren sikit tu marinated dengan kari...sodap..yang plain tu pun sedap....i like....



Tempat masak...sebelum....



Ada lagi...Udang tu amik sikit je...buat bakar kasi sampai rentung..aduh..sedapnyerr.....


Saya..tetiba nampak gemuk terlebih dalam pic ni...
Glowing gitu...happy sebab dapat makan bebola kah??





Sept dah start memasak...letak..letak..letak....


Sopan je letak nya..sikit benor....


Teacher Mijon in action...hehehehe...
Ni tempat 'wajib' Mijon tau...kalau sebulan tak makan berkali-kali tu bukan Mijonlah namanya..sampaikan orang yang kerja kat tempat ni nampak je muka dia terus je Mijon dapat layanan VVIP..kikikih..tapi tulah, walaupun regular customer diskaun tak pernah dapat pun....cisssss!



Ha kau...tempat masak selepas....habis berkerak..tapi tang kerak hangit nilah sedap okeh...tak percaya cubalah....
Jangan tak tau...Mijon siap bawak rempah sendiri tau...



Teacher Mijon mendemo cara nak makan.......



Saya pun nak jugak....tapi buat demo cara nak guna penyepit...hahaha..guna chopstik tak lulus-lulus lagi okeh...




Ada jugak ABC..tapi me buat tak manis...so ala-ala makan ais hancur jelah....tapi tak puas hati, patutnya nak buat Lai Chi Kang pun boleh...tapi barang-barang untuk LaiChiKang takdelah pulak (dulu ada okeh...)...so buat jelah ABC....huhuhuhu
Mijon buat ABC sedap tau...cukup rasa semuanya...memang rasa sekali nak lagi, lagi dan lagi......



Petua Mijon kalau nak makan lagi sedap adalah dengan memakan Ayam/Daging yang dah dibakar tu dengan Bawang macam gini....lagi best katanya...tapi memang pun...cuma me lagi suka perasa asli ngap gitu sahaja....
Ada jugak nak try makan macam style orang Korea... Daging/Ayam Bakar tu dibalut dengan Daun Salad ..tapi tak dapat pun sebab daun-daun saladnya dah kecut tak berapa freshlah pulak...lain kali okeh.....



Seoul Garden sekarang ni dah pindah dah...terselit ditengah-tengah kedai...comel je dari depan ni....
Dulu besar okeh..kalau nak pergi toilet siap tumpang toilet hotel lagi.....
Kitaorang makan time lunch so bayar RM117 lebih kurang untuk tiga orang makan....
Kalau dinner mahal sikit..tapi lagi best sebab segala mak nenek seafood ada...kambing pun ada jugak....



Sempat singgah beli Auntie Anne's....
Masih lagi beli Pritzel Stix dip Coklat....kat sini tak ramai..so sanggup beratur lagi...kat KLCC kena fikir 14 kali....


Mijon dah beli Pritzel beli pulak Cinnabon nih...
Anak yang baik kan...haruslah tapaukan orang kat rumah tu...


Bila tengok ni aduh naklah jugak....padahal tak pernah rasa tapi macam tau sedap ni kan...


Tapi bila tengok frosting dia tu aduhhh...takleh..takleh....so sila tengok gambar je Sue....
^_^





Thursday, March 28, 2013

Kuih, Kampung Baru..

Kedai kelantan yang menjual bermacam-macam menu dan kuih-kuih dari negeri Che Siti Wan Kembang tu....

Macam-macam ada okeh...harga pun takdelah mencekik darah....
Ni kedainya kat Kampung Baru...tapi me tak ingat jalan apa...cuma ingat dia kat tengah-tengah simpang depan tu ada rumah kedai tinggi....huhuhuhu... 




Tunggu Makanan dan Check Pelamin...

Jom citer sikit pasal hari Ana nak kahwin....

Hari Sabtu (23 Mac 2013) kitaorang dah start sibuk-sibuk dah...
Ana nanti nikah selepas Asar...lepas tu pulak majlis makan-makan lepas nikah tu combined dengan party harijadi Imraan..Ibunya nak join buat makan-makan sekali...
So agak sibuk sebab nak arrange makanan nanti...
Atie pulak dapat Laksa, Pulut Kuning dengan Rendang Daging sponsored by one of Manager dari Felda (Encik Md Desa namanya, one of the patients kat hospital tempat dia kerja)...so orang dah sedekah tu kenalah tunggu orang dari Felda D'saji tu hantar makanan-makanan tu....
Diaorang hantar makanan awal okeh, belum pukul 3 makanan dah sampai (majlis dalam pukul 5 ke atas nanti) so terus ke dewanlah kitaorang tengah hari tu.....
Alang-alang amik makanan, pergi dewan tu boleh check sekali goodies yang dah dihantar awal malam tadi tu...
Ke dewan tu mengangkut Imraan sekali, kalau tak asyiklah nak mengacau Opah je kan......
Ha..tengoklah tu kemain lagi kan...?
Ayah dia pun ada..ayah dia memang dah ada kat dewan...balik kerja terus ke sini sebab nak kemas-kemas pastu nak keluarkan meja segala...


Sempat sesat van Felda D'saji ni okeh...terlajak sampai ntah mana-mana ntah..padahal rumah kitaorang ni paling senang nak pergit tau kalau kat Ampang....tepi main road je pun....cis!
Apapun terima kasih untuk Encik Md Desa sebab sponsor makanan untuk majlis kitaorang...hehehehe..murah rezeki Encik Mad....^_^



 Hari Ahad (24 Mac 2013)...
Pagi-pagi lepas breakfast terus ke dewan lagi...
Kali ni nak check pelamin..malam tadi tak sempat nak check sebab sibukkan goodies untuk VIP je..lagi satu badan dah penat sebab baru je setelkan majlis nikah Ana...
Pengantin tengah setting kasi lagi ok....
Amik gambar pastu tengok dalam gambar apa yang terkurang...alih or betulkan sikit-sikit..pastu amik gambar lagi sekali..dah cun dalam gambar, maknanya dah ok lah tu...hhihihii...



Pengantin...
Pengantin yang dah selamat bernikah petang semalamnya...pengantin lelakinya tak ada...haruslah balik rumah sendiri dulu..tunggu bersanding kang baru boleh balik rumah kitaorang...hhehehehe...
Ala..rumah pun tak jauh..sebelah taman je pun....
Dewan ni dewan penduduk kat sini..dewan kecik je...dewan ni dewan yang sama jugak masa kenduri Atie dulu....


Kakak perantin..tetiba kening bercantum.....haaa korang ada.....???...



Walaupun perut bonc tetap nak jugakk...
Sementara takde orang kan..so layanlah saya...kahkahkah!




Wednesday, March 27, 2013

Hujan Lebat, Sengkuang Merah, Photo Props, Pink Parking dan Auntie Anne's

Hambik!!tajuk habis semua masuk sekali..hahaha!
Me memang gagal bab tulis tajuk entri..so belasah je....
Jom layan gambar....

Hujan super lebat bila balik dari kerja....
Sejak 1-2 minggu ni memang kalau petang je akan hujan selebat-lebatnya bila nak balik rumah, kalau tak kat highway Utara Selatan tu, kat DUKE gilir-gilir gitu....tapi memang lebat gilerlah...
Paling best ada satu hari tu hujan tak berapa lebat tapi angin humangaii kuatnya sampai tak nampak langsung apa yang ada kat depan....rasa macam nak tercabut je jantung ni masa drive, cuak giler kot......semua kereta pun gitu kot..terus je slow ya hamat...takuitt okeh...
Pastu gigih amik gambar (sebab tengah slow kan), tapi tak taulah kenapa mesti nampak macam tak lebat je....padahal..kalau korang lalu lalang tiap-tiap hari macam me taulah macamana...
Kat laluan me ni hujannya memang hujan lebat+angin kuat+petir panjang-panjang menjalar kat langit...huhuhuhu...(memang mulut kumat kamit dok membaca ayat suci jelah..memang takuit sangat)....
Tu belum lagi campur 2 kali kena harung mini banjir kat trafik light nak menghala ke Tol Kota Damansara tu...huhuuuuu...haru....
Apapun...Alhamdullilah....hujannya selalunya memang tak lama..kejab je...so takpelah...azab kejab je..janji sampai rumah tiap-tiap hari tu selamat....^_^




Sengkuang berkuah merah...sengkuang ni fav masa kecik-kecik...
Tiap-tiap tengah hari kalau nak pergi mengaji mesti 'wajib' membeli sengkuang ni kat gerai Atok Pahang...
Gerai Atok Pahang ni best okeh...ada jual jeruk buah (macam-macam jeruk air tu tau), ada cekedis, ada air gas (macam-macam perasa...30 sen dapat sebungkus dengan Ais lagi), pastu ada Sengkuang ni....
Sengkuang masa tu harga 10sen ke 20sen tak ingat....punyalah me suka sangat-sangat...sampaikan kadang-kadang masa tunggu Atok Pahang nak siapkan kengkawan lain punya me dah habis belasah sekeping dah....huhuhuhu...padahal bukan kecik pun dia jual..besar dari telapak tangan orang dewasa tu...
Kalau beli pulak tu kena mintak nak kacang lebih..baru nyum..nyum..nyum..puas hati...
Paling kelakar, tempat mengaji belum sampai..tapi duit belanja dah habis...huuuu...
So kalau dah habis tu time tu, nanti time balik nanti tu silalah tengok je kengkawan lain membeli belah jajan dengan Aiskrim Malaysia kat Kedai Boyan pulak...hehehehe...apa boleh buat...belanja masa tu 50 sen sekolah, pastu 20 sen untuk mengaji..kalau Abah balik rumah bolehlah kecek mintak duit lagi..tapi kalau Abah takde silalah survive dengan duit yang ada tu je....kikiki.....

Disebabkan sejak dua menjak ni asyiklah teringat-ingat sekuang kuah merah ni...me pun carilah merata...
Eh..bukanlah cari kat pasar ke pasaraaya ke apa tapi cari kat internet je...
Penat jugak nak cari kuah sapu tu sebab tak tau nama dia apa......siap google lagi tau....macam-macam keywords me cuba...akhirnya jumpa jugak (tapi dah lupa apa), cuma yang me ingat ada yang kata kat pasar Chow Kit ada jual....hoooohoho..jauhnya..sapalah nak pergi sana kan...kitaorang layan Pasar Dato' Keramat je pun..........
Tapi namapun rezeki....kebetulan dapat tau makcik me Acik Nor  nak datang rumah lepas balik dari Pasar Chow Kit tu terus je me pesan kat dia...hehehehe..laju je mentol menyala time tu....padahal selama ni mana ada pernah pesan apa-apapun kat dia......
So, dapatlah seplastik sebesar penumbuk me....kiranya banyaklah jugak...bila tanya berapa RM?Acik belanja katanya...Alhamdullilah...rejeki...
Tapi tulah...kuahnya dah ada, tapi sengkuangnya???sengkuang tak pesan, so silah beli sendiri...(salah diri sendirilah kan...hehehhe)
Pastu dok ulang aling 14 kali kat supermarket HERO pun tak beli....bukan tak beli...tapi boleh pulak lupa nak beli...
Akhirnya lepas tiap-tiap petang balik kerja me dok tanya Emak ada tak sengkuang?..ada tak sengkuang? sebab kat Apek (mini lorry kat bawah tu jual macam-macam ala-ala pasar kecik)..tapi emak pun lupalah pulak...sabar jelah......
So, entah macammana dah nak dekat 2 minggu tetiba dapat....yeay!!!!Emak kata emak dah belikan...hahahaha!happynyerrrr........
Tapi tulah..dasar pemalash....sengkuang dah ada, kuah sapu dah ada, kacang pulak tak ada...opss..ada...tapi dah lemau sebab dah lama punya....dah namapun memang dasar kan...so kacang lama tu me goreng kering kat pan letak gula (kononlah boleh rangup balik)...tapi non-ada....tapi oklah..hilang kepunanan...kikikiki..jadilah...janji ada (padahal dalam hati tak puas jugak tu..sebab kacang tak kick...kikikiki)........



Photo props...
Ni siapkan pagi-pagi sehari sebelum hari Ana nak nikah tu...kejab je nak siapkan pun....
Benda dah hantar print dah lama...dah lama pun bawak balik rumah...tapi lidi tak beli so tunggu ada lidi baru buat...
Mula-mula macam lembek je kertas tu..tapi belasah try je tampal lidi tu guna Double Tape yang tebal tu...tak sangka pulak tetiba kertas tu jadi 'gagah' gitu..hehehehe...
Ana takdelah buat photo-booth ke apa..saja just untuk tambah-tambah buat amik gambar kat pelamin nanti....


Ini gambar lepas setel buat photo props tu...
Dah setel tu terus je ajak Ana keluar..nak pergi amik surat kat pejabat pos, nak pergi beli barang kat kedai bunga sikit pastu ke KLCC....
Ke KLCC sebab nak mencari sandal..kot-kotlah ada yang berkenan dihati....tapi tulah takdelah pulak....
Oppss..gambar atas ni adalah sejurus selepas dah park kereta kat sini...hehehehe...komang idung u...mula-mula macam pelik, apasal bila masuk je parking kat KLCC tetiba siap ada guard sampai dua orang...pastu lagi pelik dia siap suruh turunkan tingkap nak tengok dalam...of courselah me peliklah kan...bila me tanya, dia kata takde apa-apa...then dia suruh je jalan...
Sekali ko patutlah camtu...rupanya dia nak check dan nak tunjukkan parking warna pink nih....
First time dapat guna kemudahan untuk wanita ni kan serius hidung kombang kompis haha!....perasaannya sangat best okeh..rasa disayangi...kikikih...mana tak rasa disayangi kalau parking pun dapat tempat khas pastu dekat pulak dengan pintu kuar masuk...best oooo......


Penat tawap tu...tak dapat apapun...buat penat kaki je...
So merajuk nak balik je rumah terus...eh..taklah...merajuk tapi nak beli makanan dulu..kikikiki...
Masa ni dah start pening dah...semua tempat full memanjang..jadi terus je beli pretzel ni....
Ni jelah yang tak berapa panjang pun...lagi satu sempat beli biskut Famous Amos tu...tu jelah pun yang takde orang...lain penuh saja...sekarang ni giler betul me dengan biskut Coklat Chips tak taulah napa...huhuhuhu...buat sendiri malas, so beli jelah paling senang....
Beli ni balik singgah Pasar Dato' Keramat, tapau nasi dengan Ikan Pari Bakar, balik tu makan dan rehat untuk acara hari esoknya...




Tuesday, March 26, 2013

Selamat Pengantin Baru Ana dan Apit...

Alhamdullilah syukur...majlis perkahwinan Ana dengan Syafik dah selesai...
Akad nikah adalah selepas Asar pada 23 Mac 2013 (Sabtu) dan Majlis resepsi adalah pada 24 Mac 2013 (Ahad)....
Kali ni pun macam biasa, walaupun ada kekurang di sini dan di sana tapi semuanya succes...syukur sangat-sangat...terima kasih kepada semua yang hadir..terima kasih kepada semua yang banyak membantu secara langsung dan tidak langsung dalam kedua-dua majlis tersebut....

Me nak ucapkan SELAMAT PENGANTIN BARU BUAT ANA DAN SYAFIK....
SEMOGA BERBAHAGIA KE AKHIR HAYAT...cepat-cepat dapatkan baby ek...tak sabar nak tunggu anak buah baru..kikikikih...^_^....(mudah-mudahan..amin...)

Pic kredit to Assistant Official Photographer: En. Ahmad Ayep Idris

Pic kredit to Official Photographer:  Encik Ikram Mohd








Thursday, March 21, 2013

Start Cuti...

Esok me dah cuti..cuti sehari je pun.......
Patutnya harini dah start cuti tau tapi what to do, ada orang tu dia jenis tak berapa nak faham part orang lain...so lantak la.....
Napa me cuti??
Fyi, Ana nak kahwin minggu ni....!
Yes, jangan tak percaya..si kecik tu nak kahwin dah...huhuhuhu..me pun agak tak percaya ye.....maka tinggallah akaknya yang tua ni bersama Emak dan Adik yang tak cukup umur tu...huhuhu..kasihannnnn.........
Nasiblah kali ni pakai katerer, so memang takdelah terkejar-kejar sangat...
Kiranya tak payahlah nak kerah tenaga 110 percent macam dulu tu....(tak bagi cuti sudey....ada saya kisah??boo!....)
Dan...
Kepada yang dah dijemput tu sudi-sudilah datang, jemputan IKHLAS okeh... walaupun cara macam yang adoo je kan..tapi percayalah seikhlas hati ni tau......
Yang tak dijemput tu pulak very sorry, ni bukan me yang kahwin tau..kalau me yang kahwin haruslah kecoh satu blog..for sure jugak sapa yang kenal me atau me kenal dia tu akan dijemput...InsyaALLAH....
Kengkawan...doakan semuanya smooth yea....tata!



Sate Ikan....



Sate ikan yang dibeli masa pergi pasar malam minggu lepas....
Ni pun simpan 2 hari baru makan...kahkahkah!
Masa balik dari pasar malam tu perut sengkak tak tau nak sumbat macamana dah kan...
So dapat rasa pun sebatang dua...
Esoknya pergi kerja lupa nak bawak...so tersadailah dalam peti ais tu....tapi tulah..kat ofis asyiklah teringat-ingat gitu....ala-ala orang kepunan pun ada....
Esoknya pagi-pagi tak kira....kalau memang rezeki nak bawak pergi ofis...


Hasilnya ini....
Lidi dibuang, masuk dalam periuk dengan kuah-kuahnya sekali...kuah memang tak tinggal, sayang giler, me keluarkan semuanya sampai ke tetesan terakhir gitu....
Alhamdullilah...tak basi lagi...wiiiii!!...
So pagi makan sikit...tengah hari makan lagi sikit...susah nak jumpa, jadi makan pun sikit-sikit je..haha!


Ni pulak kegilaan me sejak dua menjak ni....
Paling best yang Emak buatkan...hebat okeh!tak cair tak pekat sangat....sedang-sedang saja...
Kalau me buat memanglah hampeh...timing kemahin lagi..last kalau tak kejung telur tu, mesti jadi ala-ala tak masak langsung......kikikih!



Wednesday, March 20, 2013

Nasi Beriani Bawah Pokok AU2...

Nasi Beriani bawah pokok di AU2 (sebelah Sekolah Intergrasi)...
Ni kitoarang makan hari Isnin haritu...
First time bawak Emak makan kat sini...selalunya lalu lalang je kat sini bila nak pergi melawat 'rumah' Abah (tiap kali pun memang tak bukak lagi iyalah pergi waktu pagi kan...)...
Tapi kali ni ajak Emak makan terus kat sini terus sebab kebetulan lalu ni bila nak pergi AEON tu dah time lunch...
Selalunya pun dok cerita je kat Emak yang diorang kalau kat ofis selalunya memang akan beli or  makan kat sini lah....
Ni pun dapat tau kat sini bila colleagues me bawak belanja makan kat sini....kalau tak sampai sudah taktau kat manalah diaorang dok tapau dan belikan Nasi Beriani yang glamer kat ofis tu.......
Tupun bila sampai sini diorang bawak tu barulah tau me tau...laaaa....sini je ke?me dengan family me sebulan 2-3 kali kot lalu lalang kat sini je....

Kali pergi takde pulak orang ramai...selalunya kata diaorang tempat ni penuh sokmo...
Time ni pukul 1.30 tengah hari macam tu...
Kedai bawah pokok je kengkawan...tapi tak sangka famouslah jugak....rasanya sapa area Keramat tau kot...
Tokeynya duduk kat rumah teres depan ni je pun...senang, meniaga depan rumah je kan...hehehehehe.....


Nasinya....
Wangi ni...lalu area sini je dah semerbak baunya....
Rasanya?memang not bad....me ni kureng sikit bab Nasi berempah bagai ni...so memang oklah...rempah dia ngam-ngam je dengan tekak me....





Hambik ko...meriah je meja....makan untuk 2 orang je ni...
Me dengan Emak amik lauk daging je...Ayam dah habis katanya...tinggal daging dengan kambing je...
Kalau amik kambing takut tak reti nak makan..so amik daging...
Tapi kalau geng-geng ofis me (lagi-lagi pokcik-pokcik) memang giler sangat kambing tu...selalunya kambing dialah yang paling susah nak dapat walaupun pergi awal..tapi time me pergi ni kambing pulak yang ada...so memang rugilah diaorang kan......hehehehe.....
Harganya RM19....
RM19 tu untuk Nasi Beriani Daging 2 set (RM8 satu set) lepas tu air Teh Ais dua...
Okeylah....tapi me teringin nak makan Insaf punyalah pulak...bilalah dapat makan kan...
Dulu masa kecik Emak selalu tapau brand Yasin...tu pun glamer dan sedap ya ampun....tapi sekarang ni dah takde kot Yasin tu...





LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...