Search This Blog

Wednesday, June 24, 2009

Chek Din..Tolong Jawab nih...!


Dapur baru kah???
Patutnya dapur baru la...dapur lame yang telah dibarukan...
Tapi apakan daya...
Nyosa totap nyosa....
Suruh lain, dibuat lain...
Iye-iye je tau...
Ayat wajib..."tau..nanti Chek Din buatkan..."
Ewahhh...bunyik pro sungguh..
Tapi idak rupenye....
Tengok dalam gambo semenggah gak la rupenye...
Cube datang sini hah..tengokla..
Nak ketawa pun ade, nak nanges pun ade...sodih sungguh...
Sapo nak tulong Chek Din jawabkan kek kitaorg nih hah...
Ade sape-sape?Sila..sila...
Manele tau jawapan korang boleh mengubat jiwa, hati dan duit yang lara.....





Monday, June 22, 2009

Happy Birthday Anna!!


Dah belated dah pun...heheheh
31hb Mei 2009 aritu...
Me belanja Kek (Kek yang direquest oleh Anim...) dan Pizza dibelanja oleh Emak...
Tapi tetap nak wish gak...tak keraaa....
To Anna:
HAPPY BIRTHDAY KE-21
SEMOGA PANJANG UMO, SEMOGA JADI ANAK YANG BAIK, ADIK YANG BAIK, KAKAK YANG BAIK, INSAN YANG BAIK DI DUNIA DAN AKHIRAT...AMIN...






Monday, June 15, 2009

Misi Mencarik Kain...

Atie kan insyaALLAH akan berkahwin hujung tahun ni atau tahun depan..
So, atas kesedaran dari kakak dan adik dia pun baru le terhegeh-hegeh dok mencarik kain...
Kain untuk hari nikah dia nanti...
Dia kan jenis berangan kuat..nikah nanti nak buat baju sendiri...untuk kenangan katanya...
So, kitaorang layankan je...Janji ko beli ape yang patut sikit-sikit dulu...
Kang takde le terkujat bile tetiba deal kata nak kawin hujung tahun pulak...
Time dah nak hari, time tu baru nak mencarik kain, tak dapek le den nak nolong ape-ape....tolong tengok je boleh le...hheheheh


Kalo dah carik kain, sah-sahle kitaorang ke Jalan TAR....
Banyak choice kan...
So, segala kedai kain kitaorang masuk...
Tapi, ikut gakle kemampuan diri..idakle masuk yang Moda-moda tu..tak mampu de...
So, kitaorang dok pusing-pusing masuk Tang Ling, Harisson, Nagoya, Kamdar....pastu ade gak pusing-pusing dalam Semua House, last ke Jakel....
Niatnye, pusing-pusing dulu, pilih mane yang kena, kang last baru beli mana yang paling suke, paling kena dengan budget, dan cantik...(nak murah tapi cantik, dapek ke???)





Ni masa tunggu lift dalam Harisson...(betui ke ejaanya?) kain dia boleh tahan mahal (boleh tahan mahal ok, bukan boleh tahan murah...)..takdele sales mane lak tu..so idakla jadi beli..lagipun warna putih tak banyak choice...PANGKAHHH....




Sudah sampai ke Jakel..Kat bawah, jangan cakap le..ramai giler manusia macam ulat, nak jalan pun payah...Sebaik nak carik kain Atie ni kat tingkat atas, so selamat..tak ramai sangat walaupun memang tengah time Sale...Pastu, selamba je me dengan Anim dok carik port, pastu duduk bersila...penat weihh..kaki sudah naik kematu....Atie dengan Anna carik mane yang dia berkenan, me jadi pemerhati dan pengomen tegar...Anim jadi penonton setia...Atie sudah berkenan dengan kain kat sini..lagipun ade special offer yang 'baik' punya...Tak fikir panjang, terus je kitaorang dok pilih-pilih...Pilih-pilih ok, tak kira rega, sebab nanti final baru dia akan taruk harga...Sukeee!!!....

Pilih secara tamak tanpa menyedari bahawa budget adalah sederhana rendah...Tapi takpe kan..dapek diskaun banyak-banyak kan, so, pilih, jangan tak pilih....



Idaman adalah putih bersih..so, layankan je...sampai jenuh akak Jakel dok melayan...Akak tu sudah dengki..sebab kitaorang boleh pilih kain ape yang kitaorang suke, harga lak belakang citer...(bunyik macam ade share la pulak ek...hehehheh)...



Anna pun nak jugak..layan saje...hehehehe..nak gak, tapi cube tengok muke, tah hape-hape tah...
Tapi yang diaorang try ni bukanle kainnye...kain dia jeng..jeng..jeng...tungguuuuu...Tunggule time nikahnya..
Jangan tak tau..Atie dapat kain yang harga asal RM880, selepas less RM660...tapi dia cuma bayar RM370 sahaja...gile banyak less dia bagi...Dapat kain Lace 2 setengah meter+4 meter kain lining+4 meter untuk baju Melayu...Kiranya harganya RM370 per set...Dia dapat kain Lace yang siap dah bermanik tu ok, so, tak payah dah sibuk-sibuk nak hantar untuk manik dengan labuci, sebab kain tu dah complete ade benda tu sume...Hah, jeles tak?me jeles ok...sape nak bagi camtu punya harga kan.....Tapi, takleh kata la..Atie dapat tu pun sebab dia ade 'share' jugakla dengan Jakel tu..hahahah..share camne??kena la tanya Atie sendiri...(tak bertanya sesat jalan...)..
Lega dapat...jangan tak tau, duduk dalam tu je dah 2 jam..(belum campur yang pusing-pusing tawaf satu Jalan TAR sebelum tu lagi...).hamikk...punyala rambang mata nak memilih mana yang berkenan...Balik kitaorang singgah Pasar Malam Jalan TAR kejab, beli makanan mane yang patut dan yang tak patut...
Nota: Lupe lak, citer ni dah lame dah...30hb Mei aritu tak silap...tapi sebab malas nak naip...so, arini baru citer kuar da...




Friday, June 12, 2009

Tolong Jangan Ganggu Aku Boleh Takk??-Part 3

Sambung lagi...



So, atas rase me ni macam dah kena main, macam dah kena pijak kat kepala..
Me pun keesokkan harinya terus buat helah....
Bile sampai time nak balik je, start la jadi rungsing (bolehhh??padahal i yang terinaya ok...)...
Runsing nak cari jalan camno nak 'larikan' diri dari dia...
Sape kata senang??payah giler...
Nak sound gitu je kat dia, rase-rasenye orang cam gini boleh paham ker??nak taknak kena gak 'larikan' diri...



So, me buat tindakkan drastik...
Tepat je pukul 5.01 minit me dah ca-alip-but...CABUT...(Agak-agakle kan...takkan nak punch 5.00 pm tepat-tepat kan...rekod mau bersih..)
Dalam rase bersalah, rase rungsing tu, me berjaya gaklah 'larikan' diri...
Tak tunggu tak ape...bile sampai time je, me punch kad cepat-cepat terus cabut gi kat kete...
Dalam hati berdebar bukan main tak ingat tu, me gagahkan jugak buat camtu selama dua minggu..(2 minggu yang paling seksa ok....)






Dua minggu gakle sengsara...
Rase bersalah+rase kesian+rase puas hati bercampur-campur...
Dan akhirnya..me berjaya gak kuar dari belengu sakit jiwa yang me simpan selama nih....(satu setengah tahun ok...bukan sikit-sikit....)
Alhamdullilahh....syukur...lega sangat-sangat rasenye....
Kalo ikut patut tu, dah lame dah me buat gini, tapi bile fikir-fikir balik yang dia tu kawan seofis, yang tiap-tiap hari nak mengadap dia jadi me senyapkan je...
Dan disebabkan dia dah melampau terlampau-lampau...kena gak la buat somethings, janji aku berjaya lepaskan diri...


Selama ni me ingatkan kita berbudi dia berbahasa...tetapi takde de...kita je asyik berbudi...dia nak berbahasa??dah le naik tiap-tiap hari free..tu pun tak de rase bersyukur-syukur gak ek..


Kesimpulannya sekarang dah lebih 2 bulan me balik sorang-sorang...
Tak payah nak menunggu sesape, tak payah terhegeh-hegeh lagi cam dulu...
Bebas..me nak balik cepat ke, lambat ke no hal dah sekarang nih....bebas sesangat-sangat, tak payah nak makan hati, tak payah nak sakit hati...
Lega ya amat..syukur sangat-sangat....

Pasal kes naik kete ni dah setel...
Me professional saja...bile time keje, me keje macam biase, tegur dia macam biase je...
Tapi kan...yang lawaknye sekarang ni apehal lak dia nak buat-buat muka, nak bentak-bentak me pulak?
Adakah me ade buat salah??Ohh..tidak...
Masa ko naik kete me dulu, me dah layan ala-ala VVIP dah, ada ko heran???...
Cukup-cukuplah dulu tu me 'TERBODO" dek kerana kesiankan ko...Saya sudah INSAP ok...saya tidak mahu lagi melayan kerenah ko yang DIVA dan Psyco itu...
Sekarang ko patutnye dah sedar ape salah ko, bukannye lagi tunjuk perangai 'BAGUS' ko tu...
Ke ko TEKANAN kak?hehehehhe


Susah giler berkawan dengan orang camni aiii...
Ditolong salah, tak tolong ko nak mengamuk-ngamuk lak....
Muke sekarang ni jangan cakap la..tiap hari buat muke kelat..tiap hari makin menjadi-jadi...
Dengan me ni jangan cakap la..dibuat macam musuh ok...macam me ni ade hutang kat dia...
Pastu macam lah ko tu officer, dok suke-suki nak mengarah orang buat keje....(geli hati tak menahan ok....geli..geliii...)
Oiii..sedorla..kita ni setaraf je...takkan sebab ko ade bilik sendiri, sebab ko buat keje dengan Bos besar tandanya ko pun besar....sedarle wahai manusia oiiiii....berdiri tu kat atas ape..??


Yang paling lawak dan sengalnya, sekarang ni bunyik ko punya sandal mak aiii...kelepak kelepuk satu ofis....
Mogok ker?Bukan me sorang je yang bingit telinga, ada sorang staff luar tu baru kelmarin tersound pasal sandal ko kat me....katanya "Ish..bunyik ape tu, dia ingat kat pasar ke ni..bisingg...."....amikkk...bunyik sandal ko kelepak kelepuk punyalah kuat sampai staff luar tu dok cakap camtu...ingatkan me sorang je yang perasan kan...rupenya orang luar yang sekali skala masuk sini pun boleh terkujat dengan penangan kelepak kelepuk sandal ko tu..bayangkan me n ofismates lain ni dah lebih 2 bulan dengar bunyik anoyying tu tiap hari...lagi sakit telinga...bingittttt....
Yang lagi tak malunye...ade akak staff sini last week sound baik-baik kat dia pasal sandal dia tu...
Boleh tak...bukannye ko nak low pitch kan bunyik tu...waa..lagi berirama ko buat...
Dengan akak staff yang tua umo emak-emak kita tu pun ko boleh bentak-bentak ek....hebat tak hebat....??


Lain-lain peel 'kawan baik awak' ni:

  • Minum pagi dah tak berapa join kitaorang lagi dah...kitaorang minum pagi je berjemaah dalam 30 minit tiap hari pukul 9.30 pagi kat pantry..(satu ofis staff dan boss pompuan saja)...Dia hanya akan join bile dia rase nak join...(tak pakse pun sebenarnya...tapi agak-agakla kan..katapun seofis...)...Dah taknak beli makanan kat kantin dengan me dah...dia sudah join itu akak officer sorang tu bile dia nak membeli...(tetiba je kan..akak tu selama ni loan ranger je bile time beli makan...)....

  • Sekarang sudah kawan baik same itu Imah...tapi yang herannya...tidak la pulak ko balik dengan Imah..Imah tak pelawa ke Kak?balik la kamu naik bas sorang-sorang jugak aku tengok....Kesian je kadang-kadang kalo ternampak kat busstop...tapi takleh buat ape-ape...ko yang carik pasal, sape suruh...

  • Tiap kali cakap dengan me (hal berkenaan keje), muke tidakla pernah normal...Kelat tu wajib, buat muke lagila, muka berkaraktor habissss...tak menahan tu...heheheh...Me relax je...still macam dulu..biarkan dia...heheheh..saja je nak tambah lagi TEKANAN kat dia..(orang 'pedengki' cam dia memang hidup susah hati manjang...sape suruh kan..."pendengki??" uiii..panjang citernye....)

Sekarang ni dia dah macam sedikit rupe "kera Sumbang"...kes memulaukan diri sendiri la kan...dengan sume orang buat muke kelat, muka emo, sape nak dekat cam gitu..pastu, bukan tak tau orang camni..orang lain sume nothing, dia je yang bagus...Aritu dapat Anugerah Khidmat Cemerlang...Me memang kalo bab keje, respek giler kat dia, memang padanla anugerah tu pun kat dia..tapi kalo dapat Khidmat Cemerlang, perangai tu boleh tak cemerlang gak, kalo takat keje je cemerlang tapi hati dan perangai idak...takde le cemerlang ke hape...jadi, takde de sape nak heran..betul tak..??

Ape-apepun, sekarang ni me lega...Tak payah pening pale, tak payah sakit hati segala dah..Alhamdullilah syukur....

Bak kata Zai.."ko tak payah la layan dia..perangai cam budak-budak...baik ko buat dia tak wujud je"...
Betul gak tu..layan pun buat sakit hati..so, baik buat dia tak wujud je...janji keje jalan...Tak koser den dohh......











Tuesday, June 09, 2009

Tolong Jangan Ganggu Aku Boleh Takk??-Part 2

Rujuk entri ini untuk Part 1...

Aduihaii..
Ingatkan dah lega dah...rupenye idak gak...
Ingatkan bile me 'larikan' diri dari dia nih, dia paham..
Rupenye idak...lagi buat peel lagi ade...sabo jelah...


Kalo baca balik entri yang lepas kat atas tu, me tak sebutkan pun ape yang jadi sekarang nih..
Sebenarnya dah lebih 2 bulan me cabut lari dari dia tiap-tiap kali time balik keje...
Mula-mula memang payah nak buat ok...
Tapi dari nasihat dan pertolongan (moral support gitu...), me akhirnya berjaya "melarikan" diri...hehehehhe



Memang payah...katanya me ni kan jenis cepat sangat jatuh kesian...
So, bagi me memang payah nak 'larikan' diri...
Mula-mula start buat tu, dua minggu me tak senang hati..
Rase kesian ade, rasa bersalah ade, rasa macam tak jadik nak buat ade, rase macam nak tunggu ade...
Oppss, lupe pulak...
'Larikan' diri kat sini maksudnya, me dah tak jadi penunggu dan tak jadi Mak Supir lagi dah...
Tu pun me 'tersedar' bile 'kawan baik awak' ni buat benda paling me rasakan biadap kat me...


Camni citernye:


Bayangkan, me tunggu dia siap standby dengan handbag/bag kat tangan, tinggal tunggu dia nak sampai kat tempat me je (me kat kaunter, so, memang pintu kuar masuk kat dpn me saja...harusla dia akan ke tempat me dulu..)...Dengan tak berentinye, menonong sambil lalu sambil bercakap "Arini A*i balik dengan ayah A*i..."...tak berenti, tak ape ok...Wahh...very bagus ek...
Tu yang pertama...
Balik dengan ayah mungkin sebab last minit punya action kot...me rase ok lagi...


Yang second dengan third pun camtu gak...
Tak reti gak nak inform ape-ape sebelum-belum balik tu...
Bukan ape..kalo dia inform awal-awal, takde hal la me terus je balik bile time dah time kan...
Tak payah la me terhegeh-hegeh nak jalan sesorang ke kete lambat-lambat...
Kalo dah inform awal-awal, dah jimat lebih 5 minit time me tau...(Nak tunggu dia makan 2-3 minit, pastu nak tunggu dia ngensotkan badan tu sampai kete dah berapa minit lak...tak lebih 5 minit jadinya tu??)


Yang second n third time tu pun same...
Me tunggu kat depan ni macam tunggul, takkan tak reti-reti nak inform dulu ke ape sebelum tu, pastu mane adap ko, bile bercakap dengan orang camtu?? (sambil cakap sambil jalan...)...Ni sape yang naik dengan sape nih ek..??Punyala biadappppp....
Yang second dengan third lagi menyirap rasenye...
Tetiba dah sampai depan muke me (time balik la...), dia cakap..."A*i balik dengan Imah ye.."....
Situasinye same gak, tak berenti, tak ape..sambil jalan sambil bercakap....
Wahhh...banyak besar ko punya PANGKAT ek...??
Yang paling sakit hatinya...boleh tak, selama setahun lebih Imah tu duduk satu laluan dengan dia, bukan kata ajak naik, pelawa-pelawa ayam pun tak pernah kalo tiba bab tumpangkan 'kawan baik awak' tu....
Pelik giler...Selama ni ko kutuk-kutuk Imah, ko jaki-jaki hal pasal Imah kat aku, tetiba ko siap 'ditumpangkan' pulak...
Waaa.....hebat ek....rupenya selama ni ko kutuk-kutuk Imah tu sebab ko teringin nak kawan dengan dia....patutla pun.....


Masa tu memang maki dalam hati tiap-tiap hari adalah berbakul-bakul...
Rase macam mak aii..."MENOLONG ANJING TERSEPIT" pun ade rasenye...
Dia igt me ni ape?Drebar dia??


So, atas sebab-sebab dah tak lalu nak sakitkan hati sendiri (sakit hati sebab kita layan dia ikhlas, tapi dia buat kita macam ape...)...
Last me pun buat keputusan (disokong oleh sahabat2 dan adik), maka me pun cari helah tak nak bagi dia naik dengan me lagi....



Bersambung....



Monday, June 08, 2009

Krem Tangan ni hahh....

Assalamualaikum...
Lame giler tak nulis, sampaikan nak buat ayat pun tak berapa nak reti...gile krem sume (dari otak sampai ke tangan yang menaip...)


Kemana saya menghilang??
Ohh..tidak kemana2 pun..ade je..
Tapi lately saya sudah menjadi seorang yang sangat komitted terhadap kerjaya..ewahhhh...hehehheh..komited la sangat ekk....


So, untuk permulaan setelah lebih 2 minggu tidak bersiaran, saya just nak tunjuk gambar di bawah...




Korang tau apekah ini??
Ooo..ini adalah dadih ye kengkawan...(macam le korang tak tau..kepochi betui la Sue nih!!...)
Dadih ni dibuat pada 30hb May aritu, semperna Tahlil Arwah Embah me yang telah setahun kembali kerahmatullah...
Acik Nor telah menganjurkan majlis ni sebenarnya dan majlis pun berlangsung kat rumah dia..(Alhamdullilah..makanan banyak time tu...Tahlil pun smooth perjalanannye...)....
So..kata pun kenduri..so, tak reti-reti??
Jadi, dengan berbesar hati, me telah membuat dadih ini sebanyak lebih kurang 80 bekas...(setengah perisa Jagung, setengah lagi perisa mangga...laku weihhh..jangan tak tau..)...
Me gigih buat ok...memalam buta sambil menunggu Kek Gula Hangus Emak me siap...me kerjakan lak benda alah nih...
Merasa la tido pukul 2 am...(heheheh...dah lame giler tak tido lewat..slalu pkl12.30 max time pun...)
Emak me lak, disebabkan dah direquest oleh Acik Noor untuk buatkan Kek Gula Hangus, malam2 jumaat tu dah membancuh..sudahnye..me lah yang kena tunggu part membakar nih..
Emak, Atie dan Anna lepas je habis bancuh Kek, terus diaorang gi ke rumah Acik Noor...kononnye nak la bantu ape-ape yang patut kan...Kenduri sok, Emak n Atie koje..so, malam sebelum kenduri haruslah mereka berdua tunjukkan muka...(walaupun Acik Nor jenis takde de heran kalo takde sape nak tolong dia bab masak-masak tu...)
Jenuh giler ok...tobat dah la, bab bakar membakar nih....
Lupe lak...modal bahan dadih tu adalah dari Emak me ye...me just buatkan je..
Sonang saje...cume main kacau2, main didih2, pastu tuang dalam container kecik tu...dah siap...sonang bai tu...(Ewah..statement...berlagak giler ko.......)...
Okla..itu je buat kali ni...gambo ada dlm simpanan..so, untuk modal entri kali ni me gunakan lah citer psl gambo ni je ek...janji buat entri..kang berabuk lak blog ni...me gak yang rugi....(mau tak rugi..katanye pun blog ni kenangan kan..)...k la..choww...



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...