Showing posts with label Ayam Sambal. Show all posts
Showing posts with label Ayam Sambal. Show all posts

Monday, November 03, 2014

Nasi Tomato/Nasi Briyani Perencah Segera Iman....

Ni me nak share dengan korang yang rajin makan dan "rajin" sangat masak macam me nih tau...kuikuikui...
Ni nak kata resepi bukan tau, tapi kira tipslah ni ye....kirannya kali ni me tunjuk cara-cara ngelat untuk masak Nasi Tomato/Nasi Briyani....kikikih.....
First cari dulu perencah IMAN nih...amik yang tulis NASI TOMATO or NASI BRIYANI...giler tak tips tu sampai ajar dari basic giler nih......
Perencah ni first me jumpa masa me membeli barang-barang dapur kat TESCO Ampang...tengok murah pastu produk bumiputera terus me amik....
Bila dah test, best pulak kan...pastu try pulak nak beli lagi tapi bila me cuba cari kat Giant tak jumpa pulak...tapi bila me try cari kat TESCO Mutiara Damansara ada....
So senang citer, kalau termasuk dalam TESCO cer try test beli sebungkus ye.......tak rugi tau...
Harga pulak me beli kat Tesco Mutiara Damansara haritu RM2.40 sebungkus...giler tak mahal kan...??So kalau tamak boleh amik dua terus...senangggg...nanti tetiba nak makan nasi berempah or nasi berwarna tak payah susah-susah nak cari rempah dah....
Fyi, brand ni selain dari perencah Nasi Tomato, ada jugak perenceh Nasi Beriani (ni me dah beli dah, rasanya pun lebih kurang dengan Nasi Tomato..tapi me rasa yang Nasi Briyani lagi sedap...) dan satu lagi ada Nasi Daging (orang utara panggil Nasi Bukhari kalau tak silap)...harga pulak range yang sama je kot...kurang lebih memang tu jelah rasanya tak lari jauh.....haaa..dah macam entri promote dah nih...padahal tak ye.....



Nak buatnya senang je..janji ada periuk, api, minyak, beras dengan air.....jalannnnn.....
Beras pulak me syorkan guna basmathi....yang ni catuan beras dan air tu pulak guna cawan jek..senang....
Rasanya guna 2 setengah cawan beras tak silap....air pulak ikut belakang label...
Dalam paket ni ada satu paket paste, satu lagi paket serbuk....memang dah habis senang dah pun....kalau tak jadi jugak tak taule...kahkahkah....I is surrender nak ajar....tinggal nak ikut label je yang oiiiiii....mokcik yang pemalas lipass tak berapa pandai masak ni pun lulus....rasanya korang lagi good kan....
Caranya tak ingat sangat macamana (ni masak dah lama sangat ni, ingat-ingat lupa dah nih)...tapi rasanya kena tumis kejab paste dengan rempah tu dulu (rempah dengan paste tu kacau siap-siap dengan sikit air), pastu masukkan air, pastu biar menggelagak then masukkan beras...tutup periuk tunggu nasi tu masakk....senang je....ewahhhhh...berapa kali mau cakap senang ni mokcik Su??



Hasilnya....
Jangan dipandang pada rupa ye...ni sebab tempat periuk ni kurang pencahayaan so burukss je rupanya....
Tapi kalau betul-betul memang cantik giler-giler nasi ni okeh....bau memang kuat bau rempah...dah macam nasi berempah pun ada (Nasi Arab/Nasi Beriani pun iya...)...I is sampai confuse...ni Nasi Tomato ke Nasi Berempah??
Eh, betul....tapi tetap sedapppp don't worry......I like!!!!..
Cuma I is sedikit kecewa sikit apasal rasa tomato tu sikit sangat je???....I think (i think terus you...heheheh...) me rasa lain kali kalau me masak me nak letak buah tomato blend sikitlah....mungkin rasa tomato tu lagi naik...



Makan pulak dengan Ayam Sambal nih...lagi memang ngam okeh....
Korang kalau tak rajin boleh buat Ayam goreng je......
Nak sedap sikit, sebelum goreng ayam tu letak halia, bawang putih, bawang kecik tumbuk...then gaul, letak garam dan kunyit sikit pun dah sedap nih...
Yang ni me buat Sambal Ayam (sambal ni me buat macam sambal ikan bilis tu je, cuma hujung letak sesudu besar Sos Cili) pun dah sedap weihhhhh...tak payah susah-susah...(eh, ayam tu tetap goreng dulu ye....kang lembek pulak tak sedap...)
Kalau lagi rajin buat jelatah...lagilah sedap nih tau.....
Kalau ikut me makan dengan Ayam je dah sedap dah..tak payah susah-susah nak lauk lain...katapun pemalas kan...
For me rempah ni memang dah ok sangat-sangat, cuma kurang tang rasa tomato jelah.......
Tapi kalau korang jenis kurang makan nasi berempah-rempah macam me ni, ni kiranya dah just nice dah nih....nak kata pekat likat rempah, tak...nak kata rasa tomato kuat sangat pun tak....ditengah-tengah....
Yang me buat ni satu paket rempah ni dapat nak dekat penuh satu rice-cooker kecik tu....puaslah nak habiskan..kalau takat 4 orang makan sapsapsoi terlebih cukup....





Monday, November 25, 2013

Ayam Sambal

Ayam Sambal yang dah jadi menu wajib rumah kitaorang sejak setahun ni...
Me kata wajib sebab seminggu mesti 2-3 kali buat..tak ke giler tu kan..?
Kalau tanya tak bosan ke?jawapannya tak...sebabnya walaupun bendanya sama tapi versinya berbeza-beza....
Mana tak jadi berbeza-beza sebab masa masak tu Emak atau me akan belasah je bahan-bahan nak letak banyak mana ikut suka hati sendiri (tapi bahan-bahan tetap sama, potions bahan-bahan je yang berbeza)......
So memang confirm bila siap tu nanti rasa mesti takkan sama dengan yang sebelum sebelum tu....ada yang terlebih itu ini, ada yang terkurang itu ini gitu.....so memang takkan bosanlah kan...


Nak buat pun senang je...bahan-bahan basic sangat...
Mula-mula goreng dulu Ayam then ketepikan....
Blend pulak cili kering, bawang putih, bawang kecil, halia....
Tumis sampai bahan blend tu garing, lepas tu tambahkan sos cili..sos cili tu ikut koranglah...selalunya letak dalam 4 sudu besar tu....then masukkan gula dan garam secukup rasa.....
Lepas tu masukkan air asam semangkuk...kalau takde asan jawa boleh je letak asam keping sekeping dengan air semangkuk jugak...
Bila dah mengelegak tu masukkan Ayam yang dah digoreng tu dengan bawang besar yang dah dihiris.....
Pastu pekatkan sambal tu ikut mana yang korang nak, then siap.....


Versi yang kitaorang buat....sambalnya haruslah lebih....
Resepi ni memang simple....korang ikut suka je mana korang nak lebih nak kurang....
Macam kalau nak lebih sambal kenalah lebihkan cili kering dan bahan-bahan lain tu...
Kalau nak sambal korang kering pun boleh...tak payah letak air asam tu banyak sangat....
Kalau nak sambal korang manis kang letaklah lebih gula dengan Sos Cili tu...
Kalau tak suka halia tak payah letak..haaa..memang senang..kalau taknak Ayam tukarkan kepada Ikan (Ikan Sardin goreng memang paling win...tak caya trylah ye...)......

Apapun Emak dengan me tak berapa champion sangat bab mengAyam Sambal ni....sebab rasanya tak berapa kick sangat...tapi kalau Atie yang masak...huhuhuhu...boleh buat tambah nasi 3-4 pinggan okeh...
Nak tau kenapa sedap sangat??sebab dia siap tumbuk bawang-bawang dengan halia guna lesung..sikit punya gigih kan....
Lagi satu Ayam Sambal dia memang nampak lagi cantik berkilat merah....sedap sangat dah tentu...memang sesuatu tau..padahal guna bahan yang sama tau.............mungkin sebab dia tumbuk sendiri tu kot yang jadi lagi kick kot....nomnomnom...sedapnya.....

Ayam Sambal (resepi Atie)-update (19 Feb 2014)
Bahan-bahan: 
5-6 ketul ayam (digoreng dengan sedikit garam dan serbuk kunyit)
15-20 batang Cili Kering (direndam)
2 ulas Bawang Putih
5-6 ulas Bawang Kecil
Sedikit halia (optional)
1 sudu besar Sos Tomato atau 1 peket sos tomato McD or KFC tu
Gula
Garam
Minyak
1 cawan air asam jawa

Cara:
1- Blend atau tumbuk lumat dulu bawang putih, bawang merah dan halia. 
2-Panaskan minyak masukkan bawang yang telah diblend atau ditumbuk lumat tadi... tumis sampai naik bau...
3- Pastu Blend Cili kering...masukkan ke dalam kuali dan tumis lagi bagi sampai garing dan berminyak (perlu kacau selalu supaya cili tu tak hangit).
3-Masukkan cili sos (1 sudu besar je ye..kalau ada paket sos cili McD or KFC tu guna sepaket je cukup) then masukkan jugak garam dan gula di gaul rata.
4- Masukkan air asam...tunggu hingga mengelegak dan agak pekat
5-Masukkan ayam (yang telah digoreng awal tadi)...kacau rata dan siap!


Selamat mencuba...






LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...