Showing posts with label Zoo Negara 2015. Show all posts
Showing posts with label Zoo Negara 2015. Show all posts

Wednesday, March 18, 2015

Zoo Negara 2015

Sejak ada anak-anak buah ni Makcik Su, Opah dengan Usu Anim menompang kasihan jalan-jalan dengan diaorang jelah.....
Kalau nak pergi sendiri-sendiri memang taklah..tak pun kena berfikir 40 hari 40 malam lah jawabnya....
Tapi cuba plan berjalan tu dengan dioarang....memang happy semacam jek....


Budget pun ciputss, so ke Zoo Negara jelah kami....
Paling dekat, paling senang nak pergi pun iya kan....
Dari rumah kalau jem sikit pun dalam 30 minit dah sampai...tapi nak menyampaikan ke sana tu stilll kena plan okeh..kalau tak memang tak kan jejaklah kot....
Ni pergi pun dah tengah hari...macam biasa....nak pukul 1.10 baru sampai....
Panas jangan cakaplah kan...tapi better sangat-sangatlah kalau hujan...kalau hujan masaklah nak berjalan dalam hujan-hujan tu pulak kan...
Tiket untuk dewasa berharga RM25, untuk kanak-kanak lupa..heheheheh...selalu macam tu kan...
Cuma ingat total untuk 5 orang dewasa dengan sorang kanak-kanak RM110...
So rasanya RM25 dewasa, RM10 kanak-kanak...baby free.....
Nak tengok Panda kena tambah lagi RM25 sorang....
Mula-mula tu ingatkan nak tengok Panda...sekali bila tanya kat adik kat depan kaunter tu, katanya tengok kejab je...cuma nak beratur tu nanti lama.....Ooooo...melopong mulut me dengan Atie...hehehehe..terus cancel...kitaorang masuk yang biasa-biasa je dah....



Cantik kan...?
Ni kat taman rama-rama....ala-ala tamanlah..taman mini...
Ni betul-betul kat sebelah kanan entrance tu nanti...tahun 2013 pergi takde lagi tempat nih...tahun ni dah ada....
Cantik jugak lanskaps dalam ni...masa me pergi ni pun adalah dalam 3-4 orang macam photographer profesional dok 'bertapa' dalam ni sebab nak amik gambar....(mana tak kata bertapa kalau ada yang sampai bersila sebab nak amik nice shot..hehehe)....



Ni dah sampai tempat burung....
Tapi sampai ke sudah me tak pernah masuk kat dalam tu..hehehehe...
Entrance untuk burung tu kat belakang belah kiri nun....
Me kan pengeli..so memanglah takkan masuk....ni tengok gambar pun dah geli geleman okeh...
I is tak boleh sangat binatang-binatang nih....geliiii.....uiiiii..sambil bernaip pun boleh tergeliat-geliat gelik ni camno???


Jalan baru beberapa meter tapi dah rehat....
Ni baru sampai kat depan bangau tu ye...belum sampai mana-mana lagi pun....



Makcik Su pulak duduk...mengah mak nak!...
Ni tengah tunggu diaorang....I is jalan berhenti tengok pastu jalan...
Diaorang tak ye...jalan berhenti, buat ulasan dua tiga empat perenggan baru jalan...huwaaaaa.....



Opah dengan Imraan...
Opah lagi adventurous orangnya....Imraan tu sepesen dengan me, penakut....semua benda pun nak geli dan takut..adoihaiiiii....



Pastu sebab lagi 2-3 minit dah nak start show kat area akuarium nih..terus je laju-laju jalan....
Pastu boleh tak...bila sampai dah start pastu dah semampat-mampatnya orang...
Lupa pulak, ni kitaorang gi masa cuti CNY aritu...hari Sabtu...so memang mendapatlah kan....



Dah duduk rehat-rehat kat situ lebih kurang....terus masuk ke area akuarium....
Akuarium time me masuk tu memang takde orang lagi..sebab semua dah stuck kat tempat show tadi tu....
Lama jugaklah duduk dalam tu sebab nak tumpang ekon..kikiki....



Elok tengah tumpang ekon sekali nah kauuu..datang segerombolan...tapi nasib baiklah takdelah sesak melampau-lampau....kiranya sesak yang boleh diterima akal lagilah....



Ni sebenarnya kat pintu masuk...tapi disebabkan tunggu Atie lama sangat tak keluar-keluar (dia sefamili masuk lambat), so me dengan Anim pergi balik kat entrance akuarium nih...
Tau tak me pergi sini semata-mata sebab nak tumpang ekon lagik...hehehehe...
Kat pintu ni memang sejuk je ekonnya....
Tu tergantung kat leher me tu kipas bateri tu...panas sangat kan...nak kipas sendiri malas...so beli yang berbateri...ok jugak harganya...RM10 siap dengan bateri....kalau nak beli bateri extra RM1 je dapat dua ketul...
And bagus jugak me beli kipas tu ye...panas-panas tu dapat angin meniup kat muka...wahhh legaaa gitu.....



Boleh tak elok-elok dah keluar dari akuarium tu, beli eskrem pastu terus nak balik...huwaaaa....
Tak puas okeh....dahlah buat kesekian kalinya tak dapat tengok buaya dengan beruang...huwaaaa.....rugi okehhhhh....



Tu nampak tu..dah laju-laju jalan nak keluar....
Emak, Azrul dengan Umaar dah keluar dah rupa-rupanya....sabar jelah....
Tapi tulah..kalau dah katanya Su dan Atie, ingat nak jalan terus sampai keluar??tak ye....
Elok je sampai tepi exit tu berhenti kejab beli ais blended...kahkahkahkah....




Jalan laju-laju mananya nak amik gambar kat sini pun...
Ni pun sambil jalan sambil snap...nasib baik tak goyang pulak kan...?
Sekarang ni Zoo dah cantik sikit....berbanding dengan masa yang me pergi tahun 2013 dulu tu sama je dari yang lama me pernah pergi...
Tapi kali ni memang dah cantik....so ok sangat-sangatlah kalau nak bawak anak-anak kecik tu....eh, nak berdatim laki dengan bini je pun boleh....tempat tu kan macam taman...cuma plus ada heiwan-heiwan jelah kan....



Balik tu lapar...so singgah kejab kat AEON AU2....
Makan kat Chicken Rice Shop kejab pastu Atie kata dia nak shopping sikit untuk anak dia....



Gambar tengah makan memang takde ye..memasing memang lapar...pastu memang me dah tak ingat langsung pasal nak amik pic...hehehehe...
Tu nampak tu..sampai dah bersila-silalah dah Opah...nak menunggu ibu dioarang shopping bukan main-main punya tunggu ye...
Atie selagi tak nipis karpet kat situ (sebab jalan pusing-pusing ulang alik tempat tu je) memang tak belilah jawabnya.....
Minah tu cerewet...dahlah tu memang lembab sikit pergerakkanya (macam mak me kata...ntah apa yang dia kobek ntah...huwahahahaha)....



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...