Friday, August 29, 2014

Cara nak Panaskan Satay....

Ni entry rajin sangat namanya....
Selalunya kalau buat apa-apa kat rumah, me jarangggg gilerrrr nak amik gambar...kecuali gambar makanan yang dah siap lah kan.....kalini me rajin ye..me siap amik gambar semasa buat okeh...jadi sila baca dengan penuh keterujaan...kikiki...kena teruja okeh..sebab tangan melekit-lekit pun me gigih amik gambar..puiiii....
Ni isi satay yang kitaorang beli kelmarin...ala yang Ana beli kat pasar malam dekat dengan opis dia tu tuuu.......
Kan me kata ada lagi balance dalam 6-7 cucuk kan...haaa...inilah dia...
Selalunya kalau beli satay pastu tak habis kitaorang akan ikat dalam plastik pastu simpan dalam petiais...esok harinya kitaorang just panaskan ikut cara ni then makan balik....
Caranya senang je...tarik isi satay then kumpul dalam periuk...macam gambar kat atas nih....
Korang tengoklah...bukan sikit ye 6-7 cucuk tu..dapat seperiuk kecik ha....tak ke memang besar??
Pastu yang me suka satay orang ni adalah sebab banyak je lemak-lemak tetel tu....sedapnya...I is suka sangat kalau satay yang dibeli tu ada berlemak/tetel kat tengah-tengah isi tu....suka sangat-sangat!!....kalau isi semata-mata memang tak best..hahaha..dasar pengumpul lemak kan...?....



Dah kumpul dalam periuk...masukkan pulak kuah....
Kuah pun simpan dalam bekas or plastik bertutup ye....jangan korang simpan dalam petiais ternganga je...kang rasa tah apa-apa tah...kalau takut sangat basi..korang simpan dalam freezer....
Dah masukkan kuah pastu korang just panaskan jek...tenggek jelah atas api....
Kalau kuah tu pekat semacam, letak air sikit....pastu tunggu sampai kuah betul-betul mengelegak...then boleh makan..kalau ada bawang or timun balance pun sama...campak masuk dalam tu terus....
Kang tau-tau bila makan adoihaiii macam makan satay baru beli okeh....sedap sama je tau...takde rasa satay liat ke apa....pandai tak kak Su??clever girl....hamboiii..puji dirik sendirik gitu....padahal copy paste jek pun..kahkahkah...
Ni me copy cara blogger Rima Rashidilah ni....masa baca blog beliau, beliau tunjuk cara nak panaskan satay...selama ni me kalau nak panaskan satay semalam me tenggek je satay-satay tu atas api...pastu hasilnya kejung je satay tu..tak best langsung!!....so bila dah tau try cara nih, me try testlah......hamboiiii...tak sangka sedap macam makan satay baru beli okeh...best weihhh.........
So, thank you kak Rima atas kekretiffan anda, muahhh..muahhhh........^_^....
Eh, korang trylah baca blog beliau....resepi beliau kalau masak tu main campak-campak je apa yang ada tau.....tapi hasilnya menanges sebab terliur...huhuhuhu...



Gambar bonus...hehehehe...
Ni goreng malam tadi...makan satay je mana cukup kan so kenalah tambah kudapan tambahan....laju je berebut-rebut makan dengan Anim....nomnomnom....bestttt....




Thursday, August 28, 2014

Pasar Malam dan Burger Malaysia...

Petang semalam tengah lepak-lepak dengan Emak, Atie, Anim dan anak-anak buah tetiba Ana call...
Katanya dia kat pasar malam dekat opis dia..kalau nak order cepatlah....
Me dengar je ayat PASAR MALAMMMMMM???Apalagi...orderlah kan.....hihihik....
Tanya dia satay ada?..Ada??ok, belikan ayam 20 cucuk daging 10 cucuk....
Tanya lagi...Murtabak ada??..Ada??ok belikan 2 keping....lagi beli blalalala....dan hasilnya.....
Murtabak beli 2 keping...satu ayam satu daging....
Ingatkan halus macam yang kat bazar ramadhan tu..rupa-rupanya tak ye...gedabak saiznya....
Harga RM3 sekeping..tapi memang betul-betul berbaloi....sedap boleh tahan pulak tu...tak kedekut daging dengan ayam langsung....
Besar dia tu sampaikan makan reramai tak habis pun okeh...ada lagi setengah ni me bawak gi opis....so arini breakfast murtabak uolls....punyalah dah lama tak makan so harini happy sebab burping pun bau murtabak...hahahaha...
Last makan masa awal-awal ramadhan haritu je...awal tetiap hari beli or kirim kat Ana...pastu dah masuk minggu ke 3 memang takde dah...semua pun macam tak boleh nak go dengan murtabak dah....padahal masa Abah ada dulu murtabak memang wajib tetiap hari ada..beli tetiap hari pun tetiap hari habis...syok je kalau ingat...huuuuu....



Satay Ayam dan Daging....
Beli 20 cucuk ayam, 10 cucuk yang daging...
Masa nak order kat Ana tu me tanya kat dia secucuk tu berapa RM?then katanya 60sen....
Bila sebut 60sen confirm-confirm me assumed tentulah ciput je saiznya kan....?
Tapi tak ye..bila sampai rumah me tengok..hamboiiii...besarnya saiz untuk 60sen secucuk nih, kalah satay yang orang jual 80sen secucuk tu ye.............
Silalah percaya memang besar ye....buktinya makan reramai tapi tak habis....ada lagi balance dalam 6 cucuk lagi kalau tak silap...
Kitaorang ni memang peminat satay ye...kalau takat 30 cucuk tu selalunya celah gigi je kitaorang habiskan (me je dah nak berbelas cucuk okeh....)...tapi kali ni tak habis pulak..so nampak kan memang besar saiznya tu...besar satu..sedap pulak tu...tak sangka okeh...



Kuah kacang dia nampak macam sesuatu je kan...?tapi percayalah bila makan dengan satay memang tak pandang kiri kanan dah ye....sedapppp...nomnomnom....
Semalam tu siap dah booking dengan Ana..lain kali kalau ada pasar malam lagi bagitau..nanti Kak Lily (me lah tu) nak join gi sekali...hhihihihi...
Ana kata pasar malam ni takdelah pasar malam sangat pun...gerai ada tak sampai 10 pun...tapi tulah tiap-tiap satu gerai tu makanan memang tak menghampakan langsung....
Semalam selain murtabak dengan satay Ana ada jugak belikan Laksam 2 bungkus....
Laksam pulak harga RM2..puaslah makan....
Alhamdullilah...kenyang...puas hati orang meniaga macam tu....



Burger Malaysia....ke nak panggil Donut Malaysia??sebab bentuknya dah bertukar...hehehehe...
Ni donut segera yang Emak buat kelmarin..separuh habis buat minum petang..separuh lagi goreng separuh masak then froze kan dalam freezer...
Pagi tadi sebab ada sambal terus me potong dua donut tu then letak sambal dan timun.....dah jadi Donut Malaysia...hehehe..senang kan..nak buat donut just gaul dengan gula..nak pedas buat macam me buat nih....
Comel-comel je saiznya....so untuk me, me tapau 4 ketul jek....
Eh, jek lah sangat...ni ada murtabak separuh plastik me bawak jugak untuk breakfast nih....alhamdullilah...

  





Wednesday, August 27, 2014

Belgian Waffle Maker..

Minggu terakhir puasa me dah terorder secara online kat Groupon....
Time orang sibuk-sibuk nak raya...me pulak dok sibuk membeli gadget masak..huwahahahaha...
Ni gara-gara terjebak okeh...hasutan hati kuat sangatttt....
Memang me lama dah nak beli waffle maker nih...iyalah..kalau gi mana-mana asiklah dok ulang alik beli waffle je kerjanya...so adalah bercita-cita dalam hati...kalaulah aku ada bendaalah untuk buat tu kan bagus...pastu elok pulak ada sekali tu Emak dok sound...kak belikan mesin buat waffle tu kak..hamboii Emak pun.....gitu...
Then...satu hari tu (masa minggu terakhir puasa tulah) elok pulak bukak email tu keluar pulak Groupon dok offer..beli apa-apa harga RM45 ke atas dapat less RM10...hamboiiiii...macam syok je...
Pastu elok pulak gambar waffle maker nih memanggil-manggil...14 kali tutup bukak tutup bukak okeh..sebab tak puas hati.....
Dan akhirnya terklik kat benda alah nih......hehehhehee...gedix je kan....
Beli seminggu sebelum raya..tapi takdelah dapat masa raya....hamboii kalau iya pun.....ni dapat seminggu selepas raya la...kesian pulak posment nak hantar time minggu raya kan...(panggil apa ye yang tukang deliver barang tu??).......
Kalini Groupon dah bagus tau..offer kebanyakkannya tak payah tunggu lama sangat....kiranya order harini, in sya ALLAH minggu depan dah dapat dah.....
Tak macam dulu masa awal-awal dulu kalau membeli barang tu kalau tak kena tunggu sampai 2-3 bulan memang tak sah....sampaikan kadang-kadang bila dapat parcel tu dok ingat-ingat lupa ada ke aku beli online nih..???hehehehe....



Tajuknya Belgian Waffle Maker....
Harga asal RM119..sebab save RM60 katanya..so dapatlah RM59...elok pulak ada offer less RM10...terus jadi RM49...haaa...taknak beli??kalau tak beli menyesal seumur hidup okeh...hahaha....



Bentuk acuannya....
Belgian memang style gini bentuknya kan??....kebetulan selama ni me memang dok carilah mana nak dapat acuan yang bentuk macam ni kan...so memang rezeki me lah nak dapat jugak..senyum sampai telinga gitu..hihihi.........



Excited tak excited....??baru keluar kotak terus membancuh tepung ko..hahahaha....
Minggu tu memang dah prepare cari resepi yang torbaikkk.....tapi malangnya tak jadi sangatlah...huhuhu...frust giler okeh...terus stop mewaffle seminggu...
Pastu minggu sudah try lagi..siap beli pancake mix lagi..konon nanti jadi tu fluffy2 la kononnya...wendakkkk...tak best jugak....frust kali ke-dua....
Dahlah frust sikit sebab wayar pendek beno...nak sangkut kat mana pun tak tau..last-last bila buat tu kena buat kat lantai..huwaaaaa....tak kedai langsung okeh...!!





Tuesday, August 26, 2014

Wadihana Islamic Steakhouse dan IKEA....

Hari Jumaat, 1 Ogos 2014 yang baru lepas nih....
Sept ajak join dia selebret birthday emaknya yang ke 64 tahun....
Dari paginya dia dah pening-pening SMS ni dok plan-plan dok fikir nak bawak ke manalah emak dia kali nih....yang me pulak siap cakap..gi dekat-dekat rumah dia dahlah...sebab takut kedai tutup cepat...(malam weekdays kan..haruslah kedai tutup awal...)....
Akhirnya setelah puas Sept survey (siap call kedai lagi ko...) terus ke Wadinaha Islamic Steakhouse kat Alam Damai, Cheras....
Dekat dengan rumah diaorang gitu...nak jimat masa kan...kang kalau me yang tunggu Sept balik kerja pastu nak turun KL pulak lagilah berjaman tak sampai-sampai....lagipun kenalah menyenangkan birthday girl kan....hehehehe....



Selfie berdua dulu....
Emak Sept memang suka makan western-western ni so happylah birthday girl kan...me yang tak birthday girl pun tumpang happy gitu..hahahaha....



Yours truly....ewahhhh....nak jugekkkk....
Mata kuyu memang sinonim dengan me ye...lagi-lagi kalau masuk tempat lampu kuning...mendapatlah muka macam orang baru bangun tidur.....
I is suka betul pakai baju dengan tudung yang terutama nih....terus nampak macam kurus berat 65kg je....hehehehe..padahal yang nyata????




Sept order Rocky Chicken Nachos untuk starter....
Ni tak salah RM12.90 sepinggan...sedap tau ni..tak kedekut isi dengan cheese....kalau korang jenis tak kuat makan kemungkinan besar makan nachos ni je dah boleh buat perut sendat.....



Muka kegembiraan bila Alfredo beliau dah sampai...hehehehe....



Me punya Lamb Sholder katanya...tapi apasal gravy dapat lain??dan apasal tak rupa bahu?hahaha...
Jangan ikut me ye, me ni mana kenal sholder ke part apa ke yang mana satu....main tunjuk tengok gambar je..janji kambing mbekkk mbekkkk....hahaha...
Yang ni me mintak tukar..tadi me order nak gravy mushroom (tukang amik order pun beria-ria tanya gravy apa kan...)...tapi apasal bila dapat dapat gravy black paper??dahlah tu mintak gravy asing-asing..dapat jugak yang bersiram...tensiiiiii.....



Alfredo Sept yang tadi tu.....RM19.90 sepinggan....
Potion adalah generous..banyak okeh...dahlah tu sedap secukup rasa....
Sept siap makan slow-mo lagi..katanya sayang nanti cepat habis..hahaha..sabar jelah....



Me tunjuk yang ini....Lamb Shoulder RM20.90.....




Dan akhirnya dapat yang ini....
Kali ni rupa hampir sama...hahaha..cuma tang potato kenapa dapat yang baked??wendak..wendakkkk...me nak mashed okeh....putus selera 10 peratus...huwaaaaa....
Tapi takpe...putus selera sikit je tau...makan tetap habis....hahaha...
Dagingnya sedang-sedang tak liat (adalah part liat sikit..tapi tu kira halallah kan...RM20 dapat makan lamb kan...sapa nak bagi??)...kira berbaloi dengan harganya...




Menu pilihan birthday girl tak sempat nak snap...sebab tengah teruja dengan kambing di pinggan sendiri kan...hehehehe...
Emak Sept order Sizling Chicken Chop..RM22.90....
Yang ni memang puas hati...ayam dia lembut dan juicy....cuma part suruh gravy letak asing tu diaorang fail...ke sebab sizling so tak boleh letak asing-asing??eh, kalau betul napa tadi masa mintak nak asing-asing staff tu kata ok je...??huuuuu...
Yang bekas gravy tu kitaorng mintak extra gravy....sebab gravy yang ada tu macam tak cukup...cair je....




Overall memuaskan hati...
Food ok dengan harga....cuma servis lambat sikit..kitaorang dapat food memasing satu-satu tak serentak...dahlah tu birthday girl dapat paling lambat..kesian okeh...nasib baik birthday girl cool-cool man jek tau...hehehehe....
Kitaorang dah nak habis makan barulah yang birthday girl punya dapat..tu pun bila panggil tanya balik baru diaorang buatkan kot...huhuhu...



Ini keesokkan harinya....
Kena paksa tidur rumah Sept...sebab dah malam sangat kan...?balik sampai rumah Sept dah pukul 12 malam..so Emaknya ajak tidur terus kat sana....nak taknak ikut jelah kan...tak baik tak ikut cakap orang yang lebih tua kan...?hihihi...



Keluar rumah nak pukul 11 pagi...tu pun sebab on the spot pagi tu Sept ajak gi teman ke IKEA....
So kita gi jelah...lagipun kalau balik rumah memang takde aktiviti nak buat hari tu pun.......tapi dalam hati tetap dupdapdupdap takut emak bising sebab balik lambat okeh...huuuuuu
Kitaorang sampai sana nak dekat pukul 12 tengah hari...so merasalah bersesak-sesak dalam IKEA nun...raya baru masuk hari ke-6 okeh...dah penuh dah IKEA....sabar jelah.
Dahlah tu merasalah beratur kat foodcourt tu nak dekat setengah jam...dahlah tu bila sampai kat kaunter banyak benda dah habis..huwaaa...so dapat yang ni je....
Eh ada je benda lain..tapi me rasa kalau beli pun tak makan so baik beli yang memang betul-betul makan jek...huhuhu....
Meatballs beli 5 ketul je uolls....tapi amik gravy banyak..hahahaha..nak beli yang 10 ketul takde...ada yang 15 dengan 20 ketul je..nanti sapa nak makan?Emak Sept tak boleh makan daging....tu yang mengalah..amik 5 je cukup.....



Amik Fish and Chips dengan Coleslaw ...
Amik sepingan je sudah...tu pun tak habis...sekeping lagi kejab suruh dia ni habiskan dia tu habiskan...huhuhu....
Samalah jugak coleslaw pun....tercekik je masing-masing kena paksa habiskan...


Birthday girl makan Fish and Chips je...
Yang ni memang kegemaran me ni kalau gi sini...rangup je luar dia...dahlah tu tak muak...
Me kalau makan kat tempat lain serius muak takleh telan..tapi kat sini in sya ALLAH boleh habis semua yang ada atas meja......heheheh...


Ni birthday girl to be makan Pasta with meatballs...
Meramuk okeh sebab banyak yang dia nak dah habis....
Dia nak chicken wings dah habis..nak mushroom soup pun habis...huwahahahaha...dah tu bukan me yang habiskan pun....hahahaha....



Sebelum makan dah puas berjalan dalam tu okeh...dah amik macam-macam pun seplastik kuning tu....



Tau jelah kan..kalau ke IKEA ni memang kalau tak mencapai benda kecik itu ini tak puas....
Ni pun Emak Sept beli benda kecik-kecik RM5, RM10, RM20 je..amik sana amik sini habis RM100....



Kek birthday Emak Sept a.k.a. Che Leha....
Happy wonderful 64's Birthday Che Leha...semoga panjang umur, dimurahkan rezeki, dikurniakan kesihatan yang baik sentiasa.....
Kek ni kek suprais kononnya...pening kepala Sept dok fikir camne nak beli kek...last-last me lepas maghrib siap-siap gerak terus singgah kedai kek beli satu...tingtongtingtong pintu gate rumah Sept tunjuk kek...hahahaha...
Emak Sept ingat Sept nak ajak makan sesaja sempena birthday je...rupa-rupanya anaknya nak bagi suprais sikit...
Sept kata nak bagi hadiah tak boleh sebab nanti birthday girl tak puas hati...so bagi kek je dulu...hehehehe...





Monday, August 25, 2014

Nasi Ayam dan Waffles...



Nasi Ayam....
Sejak dah confident pandai buat Nasi Ayam ni macam dah jadi perkara wajib pulak nak buat sekurang-kurangnya sekali dua kali sebulan....
Ketagihan uolls....ketagihan makan dah tentulah kan....ketagihan buat pun sama....
Walaupun Nasi Ayam me buat ni takdelah sesedap Nasi Ayam orang lain buat tu..tapi takpe..me tetap syok sendiri okeh..hehehehe........
Lagi pun lagi puas hati bila dapat buat sendiri kan....nak ulang makan 14 kali pun ulanglah selagi mampu...tak gitu...??
Tapi semalam me masak ayamnya limit..sorang setiap kali makan dapat makan seketul ayam sahaja...pandai-pandailah nak catu ayam memasing..hahahaha......
Iyalah, pagi tu me beli kepak ayam 6 ketul je...kononnya mula-mula nak simpan kepak ayam tu untuk jadi stok kat dalam icebox jek....tapi sebab tetiba terasa nak buat Nasi Ayam terus guna je apa yang ada....nak tunggu yang ada dalam petiais jadi defrost memang taklah...jadi silalah makan dengan berpada-pada ye...hehehehe....
Nasi pulak jangan jeles tau sebab hasilnya gebus gebas je tau...sebab me still guna beras Basmathi....sejak doktor Atie kata Basmathi elok untuk kesihatan terus tetiap bulan me beli Basmathi (tu pun kadang-kadang campur dengan beras cap Rambutan...jimatsss sikit..huwahahaha)...
Korang kalau nak beli basmathi beli yang paling murah je Uolls..brand Faezah...tapi korang jangan beli yang jenis Moghul pulak ye...tu confirm kalau beli I is makan nasi tetiap hari 4 sudu jek sebab yang jenis Moghul tu mahal sangattttt....tak mamfuuuu...huhuhuhu....
Sup pun me buat kosong...takde isi apa-apa...jimat katanya...guna kepak Ayam 6 ketul je pun...kalau nak isi tunggu lain hari...hihhihii....



I is dah ada waffle maker....beli kat Groupon haritu...nanti lain kali me share pic tau....
Dah ada mesin buat waffles ni apalagi, mohlah kita try buat waffles.....
Ni me dah 2 kali try buat..tapi tulah....hampeh tak menjadi sangat....
I is nak sangat waffles macam yang jual kat stalls tu tapi napa tak jadikkkkk??tensi okeh....
First buat tu beria-ria tiru resepi dari internet...resepi tu tulis siap nanti rasa sama macam kat stalls..hampeh tifuuuuu...ke me yang salah adun??huuuuuuuhuhuhuuu
Yang atas ni gambar cubaan kali ke dua tau....
Second time ni siap beli tepung pancake segera..beria-ria okeh tambah telur, tambah susu segar, gula, garam dan esen bagai..hampeh jugak rasanya.....eh takdelah hampeh sangat...sedaplah sikit dari yang resepi pertama tu...lembut sikit..tapi rasa tak wangi macam yang beli tu jugak camne??.....frust okeh.....penat dah menggoogle nih...
Membaziaq susu segar I tau.....rumah I is bukan jenis ada stok-stok susu segar nih...tensi jadinya sebab tetiap kali nak mewaffle tetiap kali tulah nak membeli susu...fedup okeh...





Friday, August 22, 2014

Roti Jala, Stadium Darul Aman dan Johnny's...



Kejadian dah lama dah ni....hari Sabtu seminggu sebelum bulan puasa haritu....
Kitaorang ke Alor Setar sebab teman Sept hantar Mak dia ke rumah Abang dia kat sana....
Kebetulan kali pertama pergi Alor Setar sebelum tu nak pergi makan tak dapat sebab kitoarang sampai gerai ni terawal sangat...so kali ni bila dah sampai sana kena jugak try lagi pergi...alhamdullilah dapat....


Bila me tunjuk gambar Roti Jala ni kat FB, ada yang cakap kenapa rupa macam lempeng jek...??Hahaha...korang jangan macam-macam ye...rupanya memang macam kena kirai, tapi rasanya bila makan memang menangis okeh...sedap nak mampuih.....dengan crispy kat luar tapi lembut didalam...dahlah tu lemak sangat okeh....kalau ikut hati tak cukup sekeping okeh....



Kuah Kari Ayam..simple je karinya...tapi rasanya memang kena betul dengan Roti Jala tadi....sedapnya haiiiiii....tengok gambar pun boleh terasa lagi kesedapan Roti Jala ni okeh....nomnomnom....
Eh, ni bukan kuah je tau..ada isi ayam dalam tu....sapa tak nampak dia anak diluar dotdotdot.....huwahahaha..pinjam skrip citer P. Ramlee kejab....


Nilah nama gerainya....pernah masuk Majalah 3 ni weihhhhh....
Patutlah masa pengacara Majalah 3 dok demo makan tu sedap benar rupanya..rupa-rupanya memang sedap....silalah percaya....
Gerai Man Roti Jala ni terletak di Stadium Darul Aman, Alor Setar, Kedah....
Ada macam-macam menu lagi tau..tapi disebabkan Sept kata Roti Jala dia sedap giler, so kenalah rasa Roti Jala je....Sept 40 kali promot okeh..dahlah first time nak cuba dulu tak dapat...jadi kalau tak dapat rasa jugak kali ni memang taknak dah jejak Alor Setar 5 tahun..huuuuu.....nasib baik dapat kan..hahahaha!....


Brunch berlima je...Sept, Me, Mak Sept dan anak-anak buahnya...
Kelima-lima orang makan Roti Jala....kalau nak tau sebelum makan Roti Jala ni kitaorang dah bedal Nasi Lemak kat rumah....huwahahahaha...tapi disebabkan nak rasa sangat makan Roti Jala sedap paksa diri jugak makan lagi....hehehehe...nasib baik memang sedap okeh..kalau tak memang terjeluak balik Nasi Lemak pagi tadi tu....



Kat sini style layan diri..nak apa-apa pergi naik kat kaunter atas tu then amik sendiri..kalau nak Roti Jala sila amik then nak kuah apa ikut suka korang, amik sendiri jugak...dia dah siapkan siap-siap dalam pinggan dan mangkuk..tinggal nak amik je...
Air takpe...nanti ada yang amikkan order dan hantarkan....bayar pulak korang kena bayar kat kaunter atas nun ye....



Kisah lain pulak...ni pun tak ingat bila....
Tapi rasanya lepas hantar Mak Sept kat Kedah balik tu kitaorang singgah makan kat Johnny's Cheras Selatan....
Me first time makan kat Johnny's okeh....selama ni makan kat tempat lain jek, kat Johnny's tak terbukak hati lagi...tapi bila Sept beria ajak terus je laju....laju sebab dia belanja okeh..hahahah...harus tak laju....


Kitaorang order Nasi Goreng Seafood ke apatah namanya tu...sedap giler okeh....sukanya....dengan set steamboat untuk 2 orang...
Steamboatnya ok-oklah cuma bila set tu kureng sikit choicenya...tapi tang sos I like...lagi sikit nak rasa macam me pernah makan kat Coca...







Wednesday, August 20, 2014

Klinik

Harini me MC tapi tetap nak membebel kat blog kejab..huhu..

Malam Isnin first time in my life kena Asthma Attact cow2 punya..
Mula-mula mimpi kena asthma attact, dalam mimpi tu siap me panik dok cari inhealer tak jumpa-jumpa..panik giler giler..dah sudah..
Tau tau trkejut pastu terjaga dari tido..ingatkn mimpi je rupa rupanya memang kena asthma attact betul-betul..
Mengelabah gilerrrr..dalam mengelabah tu terus goncang inhealer tu pam dua kali..
Ingatkan 2-3 minit lps tu lega..rupa2nya tak..seluk bag makan pulak pil asthma..
Makan dulu setengah biji sebab takut kang overdose..sekali still tak kurang2 jgk..
Lps dh 10 minit makan lagi setengah biji..so dapatlh rasa makin lega..
Panik betul..sebab selalunya kena lite2 je, pam dua kali terus lega..ni tak dah pam dah mkn ubat still tak berapa nak jalan..
Malam tu merasalah duduk sambil pejam mata sejam tunggu reda pastu merasalah tidur sampai subuh scara separuh duduk..

Tak habis lagi..pagi-pagi bila bangun untuk subuh asthma memang dah takde..sebab asthma memang camtu..masa kena panik kejab..kang dah baik elok je..
Cuma tang yg tak elok ialah badan dah mengigil satu badan dengan heartbeats lah laju macam nak meletup..
Bila badan dah rasa macam tu memang dah taulah pasal apa..pasal makan ubat asthma sebijik malam tadi tulah..
Doktor memang tulis sebijik tapi disebabkn pernah kena mengigil satu badan lps makan sebijik me le pepandai makan sebelah je..tapi disebabkan malam tadi tu setengah bijik tak jalan tu yg makan jugak sampai jadi sebijik..
So bila dh camtu memang tak prgi kejelah jawabnya..mana nak drive kalau badan mengigil macam orang parkison..so trus me decide tidur dulu then bangun karang gi klinik...

Tapi bangun pkl8 lebih tak gi klinik pun ok..malas nak drive so kita EL jek..
Eh lupa plk malam tadi tu panik sangat sebab hidung tersumbat pastu kena asthma..mau tak panik berganda?
So berEL lah me dengan hidung tersumbat dan badan seram sejuk nak demam..

Today, bangun pagi bila rasa badan still seram sejuk, hidung pun tesumbat sama je macam semalam dan kelmarinnya takkan nak EL lagi..so terus pkl10 tadi gi klinik..

Masih ke klinik panel yang sama..
Masih lagi doktor yang sama a.k.a. doktir suka jual vitamin dengan bisnes estetika..

Macam biasa..suka bila gi klinik tu sebab memang takde orang..sapa tak suka kan?
Paling ramai yang pernah me hadap ialah 3 orang..tu pun orang yang ke 3 adalah me...hahaha...(mau tak suka kalau gi klinik lain kena beratur tunggu bagai)..kalau klinik ni tak payah risau ye..paling lama pun setengah jam dah komplet semua...

So bila jadi orang yang pertama..belum panas buntoit nama dah kena panggil..
Nak dijadikan cerita yang buat me hot..masuk-masuk jumpa doktor procedure biasa doktor tanya sakit apa..me jawablah.. demam and hidung tersumbat..
pastu sempat dok tanya pasal ubat asthma yg buat me mengigil gigil tu..doktor cakap..memang ubat tu effect camtu..(selamba pulak doktor tu cakap mcam effect tu xde apa2..pelik plk sebab jantung dubdap sikit macam nak meletup ok)..ok fine..pastu cakaplah pasal kena asthma attact tu sekali..doktor cakap napa tak datang klinik?..me jawab..pukul 3 pagi doktor (klinik no bkn 24hours pun)..so doktor ckp..tu citer dulu..saya nak citer arini...
Kat sini me macam...ek elehhh....ko charges consultation rm15-20 takkan boleh ckp yang arini jeeee??aku cakap pasal ubat yang kau bg kot..bukan cakap pasal lain...

Yang lagi me berbulu cakap pasal sakit taknak..tapi promot bisness dia sempattt..
Sempat okeh dia tegur pasal muka me...katanya..muka u dah teruk..kena buat peeling ni..3-4 kali mesti ok..skali buat rm300...kanssss...sempat pulak kansss..tu belum lagi dia masuk nab hormon..kang nak suruh me beli vitamin lah tew...

Mana tak membebel..normal sikit blh tak?
Ni tak, tetiap kali gi klinik tu me confius okeh...ni klinik biasa ke klinik hormon dan kecantikkan?
Kalau tak citer pasal vitamin pasal bisness kecantikkan dia tak sah..pulak tu doktor laki bini pun sama ye ..

Yang bini lagi teruk..pernah sekali dia sempat tu sound2 me sebab dia kata umur me muda tapi kalau muka&kulit tak sebaya umur..eh I is terima je sebab I is memang taktau jaga kecantikkan pun....
Tu takpe..pastu siap suruh me teka umur dia berapa okeh...tapi me diam sebab kang teka salah kang sentap pulak...haha
Dia bgtau umur dia 53 macam tu lebih kurang sebab me dah lupa umur dia exactly berapa..Pastu dengan poyonya siap cakap lagi mesti awak tak percaya kan..?hahaha...gelak dulu..
Honestly memang taklah muda sangat pun kalau tengok muka dia..still macam rupa mokcik2 nenek2..tapi kalau gigi tu dia tambah dengan pakai gigi palsu mungkin me bole teka umur dia baru 45 okeh..hihihi..
Nak tau kenapa beria2 citer pasal muda lah apalah sebabnya dia nak suruh me masuk program kecantikkan apatah...untuk jadi muda macam dia okeh..huhuhu..

Haluuuu...ni me nak bagitau..
Nak side bisness takpe..tapi cara tu janganlah main belasah je..
Orang datang kat klinik korang sebab nak dapatkan rawatan dan nasihat..so buatlah dulu yang perlu..kang dah setel boleh kot selitlah serba sikit (serba banyak pun boleh kalau kena caranya)..ni tak..time orang nak bercakap awak potong..orang citer pasal demam awak citer pasal muka..memang sesuatulah kan..dari orang tak suspek apa-apa sampai orang boleh cam lah modus operandinya apa..hihi..

Eh dah termelalut pulak..tamat...:-)

Monday, August 18, 2014

Kenduri...

Penatnyaaa haiiii....penat sebab dok ulang alik Ampang-Bukit Jalil dari malam Khamis haritu....
Ni pun intro untuk tidak sihat dah ada dah....hidung dah tersumbat sebelah..kepala pulak dah sakit lite2...kecik je bijik mata ni hah....kalau dapat bantal, tilam dengan katil memang selamat dah nih..huhuhu...
Alalala...sebenarnya kitaorang penat ulang alik je pun...menolongnya idak pun (except for my Emaklah...dia hari Jumaat dah stay kat sana satu hari suntuk nak tolong untuk majlis doa selamat malamnya tu)....kiranya kitaorang ni tolong menyibuk jelah pun...kikihkih...tapi penatnya macam tolong masak kenduri okeh....
Malam Khamis pergi menjenguk makcik me..kot-kot tengah bizi-bizi ke apa....sekali sampai sana takde orang lain pun okeh..kecuali jiran 2 orang dengan family makcik Nor me tu je...
So me dengan Emak sempat tolong kupaskan bawang dengan halia je pun..jadiklah kan..kikiki...lagipun Acik Nor kata dah takde apapun nak kena buat....
Kiranya malam khamis tu kitaorang sampai sana nak pukul 10 malam...sebab bergerak dari rumah Atie dah nak pukul 9.10 malam pun...so lepas dah tolong sikitttt...pastu potpet lebih kurang...merasalah sampai rumah pukul12.30 a.m....esok kerja okeh...huwaaaa....
Esoknya pagi-pagi Emak je ke sana....wakil gitu...kitaorang kan semuanya kerja...so kiranya dibenarkan untuk tidak hadirlah kan...kang malamnya baru ke Bukit Jalil....
Lupa pulak...me pergi satu kereta je dengan Atie, Azrul, Anim, Imraan dengan Umaar....dari hari Khamis pun gitu....senang satu kereta...lagipun I is susah sikit bab-bab bawak kereta malam-malam pastu jalan tak familiar nih..kang ke longkang kan sapa nak layan??tak pasal-pasal okeh....

Malam Jumaat pergi lagi...sebabnya ada kenduri doa selamat (nikah lepas Asar tapi lepas Isyak ada kenduri doa selamat)...kalini berkobar-kobar okeh...pukul 8.05 malam dah terjenggul kat depan rumah Atie....sekali katanya nak kena gi Kajang dulu..Azrul ada "on-call" kena hantar darah dulu....ooo okehlah....dah katapun urgent kerja kan...kenalah gi Kajang jugak....
Nak tau kitaorang sampai Bukit Jalil pukul berapa?lagi sikit nak pukul 10 okeh....2 jam rupa-rupanya dalam kereta..huwaaaaa....
Sampai-sampai sana semua pun dah ada..tapi nasib baiklah memang elok ramai lagi yang tengah makan-makan ...maksudnya takdelah kenduri dah bungkus....pastu ramai jugak lagi yang datang lepas tu rupa-rupanya...iyalah time weekday pastu kawasan rumah makcik me tu boleh tahan banyak kereta dan jem sikit okeh.....
Merasalah lagi malam tu sampai rumah nak pukul 1.30 a.m....
Sabtu pulak kenduri betul....kat Bukit Jalil jugak tapi kat Taman Rekreasi Bukit Jalil....konon nak pergi awal..tapi hujan kan...dengan kepala weng sebab bangun pukul 6.30 pagi (tidur 4 jam...memang pening kepala kitaorang satu kelurga..kahkahkah...keturunan ngada-ngada tidur kena cukup 6 jam khen...) pastu dengan lepas subuh tu mata tak mau sambung tidurnya...sabar jelah mata oiiiii..dok terpisat-pisat, gosok bajulah itu inilah...tau-tau gerak ke rumah Atie dah pukul 11 pagi...hampunnnn Acik Nor....
Tau tak ingatkan sampai rumah Atie dia dah siap..sekali rupa-rupanya dia tak mandi lagi okehhhhh...padahal sebelum tu dah dua kali confirmkan pukul 11.30 dah jalan........dua kali huwaaaaaaa.....memang kena banyak bersabar okeh...dahlah tadi masa on the way ke rumah Atie tu jalan dah jem....masaklah nak menyampaikan Bukit Jalil nanti nih..mau pukul 2-3 karang baru sampai nanti nih....
Nasib baik Atie siap tu terus kitorang ikut jalan dalam kat Maluri tu...lega okeh..tak jem langsung....tapi tulah..sampai kat tempat kenduri dah nak pukul 1...bagus betul mak sedara dengan anak sedara kan....?huhuhuhuhu.....menunggu orang ada anak dua siap memanglah menguji kesabaran..patutlah Ana cakap lain kali kalau janji dengan Kak Atie sebut sejam awal..baru betul-betul on time nanti...huhuhuhu....


Gambar lain takde....ni je yang ada....
I is tak reti nak tolong-tolong nih...so pepandai bawak diri..dah makan lepak-lepak kejab pastu terus ke area photobooth.....apalagi...beraksi lah kan....kikikih....dasar tak sedar diri dah tua....ginilah...hahaha!



Baru belajar nak pakai monopod....haru biru jadinya....so main ikut jelah tongkat tu ke mana....belakang jadi apa lantakkkk....
Tu dua orang tu adik sepupu me...diaorang ni kembar tak seiras ye....silalah percaya...kakak yang belakang, adik yang depan.....kakak nanti bulan 12 kahwin....berkampung kat Teluk Intan 3 hari lah kot nanti....
Acik Aman buat kenduri kat rumah singgah dia kat Teluk Intan....so nanti nikah kenduri semua kat sana....



Ni gambar spontan nih...sebenarnya tengah tunggu diaorang setting ke benda tah....
Apapun....I like!!!Muka Umaar dengan makcik muka suci murni okeh...cuma tang ayat jelah tak kena dengan muka....hihihik...



Nak tengok pengantin..tu ha kat belakang tu....kitaorang dah jumpa camera...pengantin tu mintak maaplah dah tak nampak dah...hahahahampuunnnnn....



Cantik pulak me pakai spek star ni kan...?retro giler...kihkihkih....
Serius masa ni rasa muda 10 tahun okeh....orang lain umur 20-an muda belia..me je dah kertu 34 tahun....
Mesti orang lain tengok apahallah makcik tua tu nyibuk kat situ tu...bikin rosak gambar jek...huwaaaaaaa......



Ni gambar yang mula-mula test amik kat photobooth...segan silu je memasing...biasalah tak biasa berprops bagai kan....tapi tulah..kejab je silunya....bila dah pandaiiiii...amikkkkk...terus tak sedar diri....


Okeh...kitaorang balik kenduri nak pukul 6 petang...merasalah jem kat MRR2...tapi nasib baiklah jenis yang bergerak sikit-sikit...so sampai rumah pun dalam pukul 6.30 petang....
Penat memasing jangan cakaplah...memang hari Ahad taknak keluar rumah dah okeh....nak rehat-rehat santai-santai kat rumah jek....
Me ada jemputan kat rumah BFF zaman sekolah pun tak pergi...mintak ampun mintak maaf....penat satu...segan pun satu...
To be honest me memang kureng sikit bab-bab reunion reunion nih....I is tak boleh terima....lainlah kalau tetiap tahun jumpa sekali setahun takpe..kalau dah selalu jumpa (once a year pun tak kisah) ko nak ajak jumpa kumpul bila-bila masa pun takpe...I is sanggup.....sebab tau mesti tak gonjeng and syok giler-giler punya....ni last jumpa semua pun awal tahun 2000 dulu....memang kureng sangatlah....perangai pun dah tentu lain...takut I is down 2 tahun okeh dengan diaorang-dioarang semua....so dari I down 2 tahun baik I mendiamkan diri....
So sapa-sapa yang berkawan dengan me kena once in a while keep in touch...supaya tak gonjeng dikemudian hari....me ni PR dahlah memang out....kalau takat jadi makcik tambah je tak kisah...tapi kalau jadi mak tunggul memang tak sanggupppp....self-esteem tak cukup bagus okeh....kang jumpa lain kali I is gonjeng...dah sentap pulak memasing....hahaha...



Eh, bila membebel-bebel kat sini terus rasa bertenaga....hahahaha...








LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...