Ni entry rajin sangat namanya....
Selalunya kalau buat apa-apa kat rumah, me jarangggg gilerrrr nak amik gambar...kecuali gambar makanan yang dah siap lah kan.....kalini me rajin ye..me siap amik gambar semasa buat okeh...jadi sila baca dengan penuh keterujaan...kikiki...kena teruja okeh..sebab tangan melekit-lekit pun me gigih amik gambar..puiiii....
Selalunya kalau buat apa-apa kat rumah, me jarangggg gilerrrr nak amik gambar...kecuali gambar makanan yang dah siap lah kan.....kalini me rajin ye..me siap amik gambar semasa buat okeh...jadi sila baca dengan penuh keterujaan...kikiki...
Ni isi satay yang kitaorang beli kelmarin...ala yang Ana beli kat pasar malam dekat dengan opis dia tu tuuu.......
Kan me kata ada lagi balance dalam 6-7 cucuk kan...haaa...inilah dia...
Selalunya kalau beli satay pastu tak habis kitaorang akan ikat dalam plastik pastu simpan dalam petiais...esok harinya kitaorang just panaskan ikut cara ni then makan balik....
Caranya senang je...tarik isi satay then kumpul dalam periuk...macam gambar kat atas nih....
Korang tengoklah...bukan sikit ye 6-7 cucuk tu..dapat seperiuk kecik ha....tak ke memang besar??
Pastu yang me suka satay orang ni adalah sebab banyak je lemak-lemak tetel tu....sedapnya...I is suka sangat kalau satay yang dibeli tu ada berlemak/tetel kat tengah-tengah isi tu....suka sangat-sangat!!....kalau isi semata-mata memang tak best..hahaha..dasar pengumpul lemak kan...?....
Dah kumpul dalam periuk...masukkan pulak kuah....
Kuah pun simpan dalam bekas or plastik bertutup ye....jangan korang simpan dalam petiais ternganga je...kang rasa tah apa-apa tah...kalau takut sangat basi..korang simpan dalam freezer....
Dah masukkan kuah pastu korang just panaskan jek...tenggek jelah atas api....
Kalau kuah tu pekat semacam, letak air sikit....pastu tunggu sampai kuah betul-betul mengelegak...then boleh makan..kalau ada bawang or timun balance pun sama...campak masuk dalam tu terus....
Kang tau-tau bila makan adoihaiii macam makan satay baru beli okeh....sedap sama je tau...takde rasa satay liat ke apa....pandai tak kak Su??clever girl....hamboiii..puji dirik sendirik gitu....padahal copy paste jek pun..kahkahkah...
Ni me copy cara blogger Rima Rashidilah ni....masa baca blog beliau, beliau tunjuk cara nak panaskan satay...selama ni me kalau nak panaskan satay semalam me tenggek je satay-satay tu atas api...pastu hasilnya kejung je satay tu..tak best langsung!!....so bila dah tau try cara nih, me try testlah......hamboiiii...tak sangka sedap macam makan satay baru beli okeh...best weihhh.........
So, thank you kak Rima atas kekretiffan anda, muahhh..muahhhh........^_^....
Eh, korang trylah baca blog beliau....resepi beliau kalau masak tu main campak-campak je apa yang ada tau.....tapi hasilnya menanges sebab terliur...huhuhuhu...
Gambar bonus...hehehehe...
Ni goreng malam tadi...makan satay je mana cukup kan so kenalah tambah kudapan tambahan....laju je berebut-rebut makan dengan Anim....nomnomnom....bestttt....
Ni goreng malam tadi...makan satay je mana cukup kan so kenalah tambah kudapan tambahan....laju je berebut-rebut makan dengan Anim....nomnomnom....bestttt....
Salam. Hee gambar bonus keropok itu juga nampak menyelera.
ReplyDeleteSalam en. tiga lalat...tulah..keropok tu yang nampak lagi sedap kan..hehehe
Delete